vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
22/10 18u15  Amerikaans begrotingstekort daalt naar 2,8 biljoen dollar Het Amerikaanse begrotingstekort over het afgelopen fiscale jaar, dat tot 30 september loopt, bedraagt 2,8 biljoen dollar (2,4 biljoen euro), kondigde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen vrijdag aan. Het tekort is 360 miljard dollar kleiner dan een jaar geleden en bedraagt 12,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de meestgebruikte maatstaf voor de economische activiteit in een land.
22/10 17u15  Italië en Frankrijk verhogen druk op EU om meer gasreserves aan te leggen De Franse president Emmanuel Macron zei vrijdag na een Europese top dat de EU voor gas te afhankelijk is van het buitenland. Zijn Italiaanse ambtgenoot Mario Draghi ging nog een stapje verder en riep de EU ertoe op meteen werk te maken van een gezamenlijke opslagplaats voor gas.
22/10 17u15  Beyond Meat verkoopt minder vleesvervangers door deltavariant Beyond Meat heeft last van langer aanhoudende coronamaatregelen in sommige van zijn markten als gevolg van de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Dat drukte in het voorbije kwartaal op de verkopen, meldt de Amerikaanse producent van vegaburgers en -worstjes.
22/10 16u15  Maker van Lucky Strike-sigaretten investeert in energiedrankjes British American Tobacco (BAT), het Britse bedrijf achter onder meer de sigaretten van Lucky Strike, heeft een investeringsronde van 3,5 miljoen dollar (3 miljoen euro) in het Amerikaanse Tru Inc. geleid, schrijft persbureau Bloomberg. Dat bedrijf maakt energiedrankjes en vitaminetabletten die zouden helpen bij concentratie- en slaapproblemen.
22/10 15u15  Rusland wil snel extra gas leveren, maar dan via omstreden pijplijn Als het moet, kan Rusland binnen enkele dagen extra gas naar Europa laten stromen, zegt de Russische president Vladimir Poetin. Dat moet dan wel via de omstreden pijplijn Nord Stream 2, waarvoor Duitse en Europese autoriteiten nog goedkeuring moeten geven.
22/10 13u15  Corendon boekt winst dankzij vakanties naar 'oranje' gebieden Reisorganisatie Corendon boekt dit jaar weer winst, ondanks de nog altijd geldende reisbeperkingen. Dat bevestigt het bedrijf vrijdag na berichtgeving van De Telegraaf. Door onder meer weer naar 'oranje' gebieden te vliegen, wist de touroperator de verliezen achter zich te laten.
22/10 13u15  Boodschappen worden de komende tijd alleen maar duurder Bier, tandpasta en veel andere producten in de supermarkt zijn de afgelopen maanden duurder geworden. De komende maanden zal het potje voor de boodschappen alleen maar leger raken; verschillende grote producenten hebben aangekondigd de prijzen te verhogen en die extra kosten komen waarschijnlijk weer voor de rekening van de consument.
22/10 12u15  Verzekeraars schatten stormschade van woensdagnacht op zo'n 3 miljoen euro De harde wind die woensdagnacht over Nederland raasde, heeft naar schatting 2,5 tot 3 miljoen euro aan schade veroorzaakt, meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag aan NU.nl.
22/10 10u15  Een op de tien nieuwe auto's in EU rijdt volledig elektrisch Van alle nieuwe auto's die in het derde kwartaal zijn verkocht in de Europese Unie, rijdt 9,8 procent uitsluitend op stroom. Nog eens 29,8 procent is semi-elektrisch. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese automobielvereniging ACEA. De verkoop van benzine- en dieselauto's kelderde met tientallen procenten.
22/10 08u15  In problemen verkerend Evergrande doet langverwachte betalingen Het wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft vrijdag langverwachte rentebetalingen gedaan, melden Chinese staatsmedia. Bronnen bevestigen aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat het bedrijf inderdaad enkele dagen voor de deadline van 23 oktober geld heeft overgemaakt.
22/10 06u15  Woningcorporaties gaan niet sneller verduurzamen nu gasprijzen stijgen De Nederlandse woningcorporaties hebben geen plannen om hun verduurzaming te versnellen nu de gasprijzen maar blijven stijgen. 'Alles hangt namelijk af van ons budget. En dat is momenteel ontoereikend om sneller te gaan', zegt een woordvoerder van Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties aan NU.nl.
22/10 01u15  Online verkoop blijft groeien, maar piek is voorbij Nederlanders kochten in het afgelopen kwartaal voor 800 miljoen euro bij webwinkels van andere EU-landen. Dat bedrag is 17 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet bij Nederlandse webwinkels groeide in diezelfde periode met 16,2 procent. We blijven dus nog veel online kopen, maar de groei is wel minder groot dan in de voorgaande kwartalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
22/10 01u15  Woningprijs steeg afgelopen drie maanden het sterkst in Flevoland en Utrecht Bestaande koopwoningen werden in het afgelopen kwartaal 17,5 procent duurder. In de provincie Flevoland gingen de prijzen met 21,9 procent voor het vierde kwartaal op rij het sterkst omhoog. Van de vier grote steden was alleen in Utrecht de prijsstijging met 18,9 procent groter dan het gemiddelde, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
21/10 21u15  Energieleverancier Vandebron verhoogt prijzen al op 1 november Energiebedrijf Vandebron verhoogt de prijzen voor mensen met een variabel contract al per 1 november vanwege de hoge gasprijzen.
21/10 18u15  Europees Parlement haalt uit naar Hoekstra wegens belastingontduiking Het Europees Parlement (EP) stemde donderdag in met een resolutie die ertoe oproept meer maatregelen te nemen tegen belastingontduiking en witwassen van geld. Die kwam er naar aanleiding van de Pandora Papers. Het EP benadrukt dat politici die in de Pandora Papers worden genoemd, onder wie demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën), verantwoordelijk gehouden moeten worden voor hun daden.
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/10 17u15  Koers Turkse lira op laagste punt ooit na grote renteverlagingDe koers van de Turkse lira ten opzichte van de euro staat donderdag op het laagste punt ooit. De waarde van de munt zakte gedurende de dag met enkele procenten naar 0,0911 euro. De koersval volgt op een nieuwe renteverlaging van de Turkse centrale bank.
21/10 16u15  Dolfinarium op de vingers getikt wegens misleidende sloganDolfijnenpark Dolfinarium moet zijn reclameslogan 'Ontdek, Beleef en Bescherm' aanpassen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) bepaald na een klacht van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals.
21/10 15u15  Fors meer Italianen melden zich ziek nu coronapas verplicht wordt op werkDe Italiaanse verplichting om op de werkplek een coronapas te hebben, heeft tot een grote stijging van het aantal ziekmeldingen geleid. Op de dag dat de verplichting inging, vrijdag 15 oktober, meldden meer dan 94.000 werknemers zich ziek. Dat is bijna 30 procent meer dan een week eerder. De maandag erna waren ruim 192.000 werknemers ziek en dat was 16 procent meer dan de voorafgaande maandag.
21/10 15u15  Al 241 schademeldingen bij grootste verzekeraar na stormachtige nachtBij Interpolis, de grootste schadeverzekeraar van Nederland, zijn tot donderdag 12.30 uur 241 schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de storm die in de nacht van woensdag op donderdag vooral het zuiden van ons land teisterde. De meeste meldingen kwamen uit de gemeenten Barendrecht, Hulst en Terneuzen, meldt Interpolis aan NU.nl.
21/10 15u15  Liander breidt overvol stroomnet in Friesland en Noordoostpolder uitNetbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Friesland en in de Noordoostpolder fors uitbreiden. Op sommige plekken is daar de maximale capaciteit bereikt. Liander investeert daarom de komende jaren zo'n 250 miljoen euro in het aanleggen van stroomkabels en het vervangen of plaatsen van ongeveer driehonderd transformatorhuisjes. De werkzaamheden moeten over vier jaar klaar zijn.
21/10 14u15  Bekend blauw-rood Maestro-logo verdwijnt van de pinpassenHet Maestro-logo dat nu nog op miljoenen betaalpassen staat, verdwijnt de komende jaren uit de portemonnee. In plaats daarvan komt een nieuw systeem.
21/10 12u15  Unilever brengt warme thee van Lipton onder in nieuw bedrijf ekaterraUnilever heeft zijn theedivisie, met bekende merken als Lipton en Pukka, verzelfstandigd. Deze merken zijn samen met een aantal hier minder bekende namen ondergebracht in het nieuwe bedrijf ekaterra. Het Brits-Nederlandse concern maakte medio 2020 bekend afscheid te nemen van de warme thee.
21/10 11u15  Meer ultrafijnstof op Schiphol dan aan drukke weg in hartje RotterdamDe concentratie ultrafijnstof in de buitenlucht op Schiphol is gemiddeld 100.000 tot 120.000 deeltjes per kubieke centimeter, zo blijkt uit onderzoek dat TNO op verzoek van de luchthaven uitvoerde. Schiphol wil de hoeveelheid ultrafijnstof op en om het vliegveld verder omlaagbrengen en het onderzoek moet daar als basis voor dienen.
21/10 11u15  Saoedi-Arabië en Australië wilden conclusies klimaatrapport afzwakkenDiverse landen hebben geprobeerd om harde conclusies over fossiele brandstoffen af te zwakken in een essentieel klimaatrapport. Onder meer Saoedi-Arabië en Australië hadden graag gezien dat in het betreffende VN-rapport minder aandacht zou zijn voor de noodzaak om snel te stoppen met onder meer kolen en olie.
21/10 10u15  Tesla schakelt goedkopere accu's in voor standaardmodellenTesla stapt voor een deel van zijn productie over op goedkopere accu's om op kosten te besparen. Dat vertelde de maker van elektrische auto's bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal (pdf).
21/10 09u15  Afgelopen maand 208.000 WW-uitkeringen: kleinste aantal sinds 2008Het aantal WW-uitkeringen lag vorige maand met 208.000 op een extreem laag niveau. Het kleinste aantal werkloosheidsuitkeringen ooit gemeten was 166.000 in het najaar van 2008 en sindsdien is het aantal niet meer zo klein geweest als nu, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) desgevraagd uitgezocht.
21/10 08u15  Volgens veel Nederlanders stijgen de prijzen sterk en wordt dat nog ergerBijna de helft van de Nederlanders (48 procent) vindt dat de prijzen afgelopen jaar sterk zijn gestegen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het CBS meet dit sinds 2017 en niet eerder vonden zoveel consumenten dat de prijzen stevig oplopen.
21/10 07u15  Duurdere pepernoot zorgt voor nieuw pepernotenrecordIn de aanloop naar Sinterklaas kopen we naar verwachting weer iets meer kruidnoten dan vorig jaar. De kleine koekjes, in de volksmond vaak pepernoten genoemd, zullen sowieso duurder zijn. Want dit jaar haalt de prijzige chocoladevariant voor het eerst de traditionele kruidnoot in en dat resulteert in een fors hogere omzet. Dat zegt directeur Oscar de Lange van marktleider Van Delft in gesprek met NU.nl.
21/10 07u15  Slechte zomer en nachtsluiting horeca nekken bierverkoopHet was een slecht derde kwartaal voor de bierverkoop in ons land. In de maanden juli, augustus en september werd in de supermarkt en de kroeg 10 procent minder bier verkocht dan in dezelfde periode in 2019, voor corona. Maar ook vergeleken met vorig jaar ging er minder bier over de toonbank, blijkt donderdag uit cijfers van Nederlandse Brouwers.
21/10 06u15  Duurdere kruidnoot zorgt voor nieuw kruidnotenrecordIn de aanloop naar Sinterklaas kopen we naar verwachting weer iets meer kruidnoten dan vorig jaar. De kleine koekjes, in de volksmond vaak pepernoten genoemd, zullen sowieso duurder zijn. Want dit jaar haalt de prijzige chocoladevariant waarschijnlijk voor het eerst de traditionele kruidnoot in en dat resulteert in een fors hogere omzet. Dat zegt directeur Oscar de Lange van marktleider Van Delft in gesprek met NU.nl.
21/10 00u15  Verhoging van pensioenen zit er ook volgend jaar waarschijnlijk niet inEr komt waarschijnlijk geen verhoging van de pensioenen volgend jaar, melden diverse grote pensioenfondsen donderdag. Hun financiële positie verbetert wel, maar is nog niet dusdanig dat ze over kunnen gaan tot een verhoging.
20/10 23u15  Tesla ziet winst dankzij recordverkoop bijna vervijfvoudigenTesla, bekend van de elektrische auto's, heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde nog nooit zoveel auto's af als in de maanden juli, augustus en september, ondanks de wereldwijde chiptekorten. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.
20/10 18u15  Betekent winst voor Tesla nu ook echt dat het goed gaat met de fabrikant?In de nacht van woensdag op donderdag presenteert Tesla zijn kwartaalcijfers. De Amerikaanse producent van elektrische auto's draaide jarenlang verlies, maar is sinds het derde kwartaal van 2019 steevast winstgevend. Lange tijd kwam dat echter vooral door de verkoop van emissierechten. Pas dit jaar kwam daar verandering in. Kan Tesla die lijn doorzetten?
20/10 17u15  Kabinet haalt streep door gaswinning in nieuwe velden bij TytsjerksteradielIn nieuwe gasvelden bij Tytsjerksteradiel mag niet worden geboord naar gas. Dat heeft demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok woensdag bekendgemaakt. De gaswinning in velden die al in gebruik zijn genomen, mag de komende jaren wel doorgaan.
20/10 17u15  Overname van onderdeel wankelend Evergrande afgeketstDe overname van de vastgoedbeheertak van het wankelende Evergrande gaat niet door. Het Chinese vastgoedbedrijf heeft de gesprekken beëindigd vanwege twijfels of branchegenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden voldeed om een bod te doen. Dat meldt Evergrande in een verklaring.
20/10 16u15  Bitcoin bereikt hoogste stand ooit en doorbreekt grens van 65.000 dollarDe koers van de bitcoin bereikte woensdag de hoogste stand ooit, met een waarde van 66.084 dollar (56.744 euro). Het was voor het eerst dat de munt voorbij de 65.000 dollar kwam. Het schreef daarmee het vorige record van 64.870 dollar van ruim zes maanden geleden uit de boeken.
20/10 16u15  Kabinet zet streep door gaswinning in nieuwe velden bij TytsjerksteradielIn nieuwe gasvelden bij Tytsjerksteradiel mag niet worden geboord naar gas. Dat heeft demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok woensdag bekendgemaakt. De gaswinning in velden die al in gebruik zijn genomen, mag wel doorgaan.
20/10 14u15  Grootste prijsstijging grondstoffen en materialen in Duitsland sinds oliecrisisDe prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen zijn in september in Duitsland met 14,2 procent opgelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het federale bureau voor de statistiek Destatis woensdag. Volgens het bureau is dat de sterkte stijging op jaarbasis voor producenten sinds de oliecrisis van 1974.
20/10 14u15  Op klimaattop moet einde aan investeringen in olie en gas bespreekbaar wordenHet Verenigd Koninkrijk en de Europese Investeringsbank (EIB) willen een einde aan overheidsinvesteringen in fossiele brandstoffen. Deze investeringen verhogen de CO2-uitstoot voor tientallen jaren en staan daarmee haaks op de doelen van het Parijsakkoord. Op de klimaattop in Glasgow, die op 31 oktober begint, wordt onder andere steun van Nederland gevraagd.
20/10 14u15  Marokko verbiedt vluchten van en naar Nederland vanwege coronavirusDe Marokkaanse regering verbiedt vanaf donderdag vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor nieuwe coronabesmettingen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia meldt dat het daarom vanaf donderdag zijn vluchten naar het Noord-Afrikaanse land moet annuleren.
20/10 13u15  Koude winter levert staat ondanks korting alsnog veel gasbelasting opAls we een koude winter krijgen, dan profiteert de overheid alsnog van een hogere opbrengst van de energiebelasting. Door voor een eenmalige korting op de energierekening te kiezen, wat een belastingkorting wordt genoemd, wordt de belastingopbrengst op gas op zich ongemoeid gelaten. Die belastingen zijn de afgelopen jaren stilaan zo goed als verdubbeld, zegt Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.
20/10 13u15  Ook blik verf wordt duurder en is niet altijd op voorraadAkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen, maakte het woensdag bekend. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels. Ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen.
20/10 13u15  Luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer tussen Nederland en MarokkoTwee Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen zullen op last van de regering van het land voorlopig geen vluchten van en naar Nederland meer uitvoeren. Dat melden Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc woensdag op Twitter. Ook Transavia heeft moeten besluiten zijn vluchten naar Marokko vanaf donderdag te annuleren.
20/10 12u15  Koude winter levert overheid alsnog veel extra belasting op gas opAls we een koude winter krijgen, dan profiteert de overheid alsnog van een hogere opbrengst van de energiebelasting. Door voor een eenmalige korting op de energierekening te kiezen, wordt de belastingopbrengst op gas op zich ongemoeid gelaten en die belastingen zijn de afgelopen jaren stilaan zo goed als verdubbeld. Dat zegt Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.
20/10 11u15  Marokkaanse vliegmaatschappijen stoppen met vluchten van en naar NederlandTwee luchtvaartmaatschappijen uit Marokko hebben besloten om voorlopig geen vluchten van en naar Nederland meer uit te voeren. Dat hebben Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc woensdag op Twitter bekendgemaakt.
20/10 10u15  Nederlandse bedrijven verdubbelen hun groene investeringenBedrijven in Nederland hebben vorig jaar voor ruim 2,1 miljard euro aan milieu-investeringen gedaan, zoals investeringen in windmolens en katalysators. Dat is 931 miljoen euro meer dan in het jaar ervoor, blijkt woensdag uit cijfers van statistiekbureau CBS.
20/10 10u15  ING trekt 180 miljoen euro uit voor groep klanten die te veel rente betaaldeING zet 180 miljoen euro opzij om een groep klanten te compenseren die jarenlang een te hoge rente heeft betaald. Het gaat om rentes op doorlopend krediet, gespreid betalen op de creditcard of rood staan. Volgens de bank gaat het om zo'n 10 procent van de contracten.
20/10 10u15  Recordkwartaal bij ASML, maar bedrijf voelt materiaaltekorten ookChipmachinefabrikant ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips. Voor de laatste maanden van het jaar zijn de verwachtingen van het Veldhovense concern wel iets minder hooggespannen. Dat komt doordat het bedrijf ook last heeft van de materiaaltekorten die wereldwijd veel ondernemingen treffen.
20/10 10u15  Hogere materiaalkosten en dure grondstoffen nemen hap uit winst AkzoNobelAkzoNobel heeft in het derde kwartaal een omzet van 2,41 miljard euro gerealiseerd, een toename van 6 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het verf-en coatingconcern woensdag bekendgemaakt. AkzoNobel kreeg in het afgelopen kwartaal te maken met flink hogere prijzen voor grondstoffen en stijgende materiaalkosten, waardoor de inkomsten terugliepen.
19/10 22u15  Facebook treft miljoenenschikking met overheid VS om vermeende discriminatieFacebook heeft met de Amerikaanse overheid een schikking getroffen vanwege vermeende discriminatie van werkzoekenden. Het bedrijf zou duizenden functies hebben gereserveerd voor buitenlanders die met een tijdelijk werkvisum in de VS konden werken. Met een boete van 14,3 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) voorkomt het bedrijf vervolging.
19/10 22u15  Online uitzendplatforms profiteren van personeelstekort: 'Markt is ontploft'Uitzendplatforms schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Ze proberen in te spelen op de groep jonge werkzoekenden die geen vast contract wil of kan krijgen. Wat maakt deze platforms zo aantrekkelijk voor jongeren?
19/10 17u15  IEA roept op sneller te stoppen met kolen om klimaatdoelen te halenLanden moeten sneller stoppen met het gebruik van kolen, anders worden klimaatdoelen niet gehaald. Dat zegt het internationaal energieagentschap IEA dinsdag.
19/10 16u15  Meer klanten gaan rente over spaargeld betalen bij ABN AMROKlanten van ABN AMRO die meer dan 100.000 euro spaargeld hebben, gaan daar vanaf 1 januari rente over betalen, heeft de bank dinsdag bekendgemaakt. Op dit moment hoeven klanten pas rente te betalen als ze meer dan 150.000 euro spaargeld hebben.
19/10 15u15  Hogere winstverwachting Johnson & Johnson ondanks lagere opbrengst vaccinFarmaceut Johnson & Johnson heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd. De resultaten van het bedrijf zijn verbeterd doordat de reguliere zorg op veel plekken in de wereld niet meer wordt afgeschaald door het grote aantal coronabesmettingen.
19/10 14u15  Rotterdamse haven verwerkt fors meer kolen door hoge gasprijsDe aan- en afvoer van kolen in de haven van Rotterdam is dit jaar flink gegroeid. Dat komt door een stijgende vraag naar energie terwijl gas duur en schaars is. Ook is er meer olie verwerkt. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van havenbeheerder Port of Rotterdam.
19/10 13u15  Tesla breidt Europees laadnetwerk uit met 450 nieuwe snelladersTesla heeft in het afgelopen kwartaal het aantal snelladers in Europa uitgebreid met 450, zo meldt het Amerikaanse merk in een dinsdag verschenen overzicht. De nieuwe snelladers, door Tesla ook wel superchargers genoemd, staan verspreid over 55 locaties in zestien Europese landen, waaronder Nederland.
19/10 12u15  Nederlands pensioenstelsel is niet langer het beste ter wereldIJsland heeft Nederland afgelost als het land met het beste pensioenstelsel ter wereld, schrijft adviesbureau Mercer dinsdag in de Global Pension Index die het bureau jaarlijks in samenwerking met het CFA Institute presenteert. Ons land stond vier jaar achtereen aan kop. IJsland scoort beter als het gaat om het niveau van de huishoudschuld en de arbeidsparticipatie van onder anderen 55-plussers. Mercer waarschuwt in het rapport ook voor een groeiende pensioenkloof tussen mannen en vrouwen.
19/10 11u15  Volop klachten over verplicht reserveren fietsplek in de treinEen pilot van de NS waarbij reizigers een plek moesten reserveren voor hun fiets heeft geleid tot bijna tweehonderd klachten. Dat melden de Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover dinsdag. De verenigingen willen dat NS geen gevolg geeft aan de pilot en naar andere oplossingen zoekt.
19/10 11u15  Europese gasprijs gedaald door winderig herfstweer en beschikbare windenergieDe Europese gasprijs is door het winderige herfstweer gedaald. Naar verwachting gaan windmolens in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland donderdag zelfs meer elektriciteit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperaturen aan het begin van het stookseizoen drukken de gasprijs.
19/10 10u15  Klachtenregen over verplicht reserveren fietsplek in de treinEen pilot van de NS waarbij reizigers een plek moesten reserveren voor hun fiets heeft geleid tot bijna tweehonderd klachten. Dat melden de Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover dinsdag. De verenigingen willen dat NS geen gevolg geeft aan de pilot en naar andere oplossingen zoekt.
19/10 06u15  Eerste zorgpremie voor volgend jaar bekend: 3,25 euro per maand erbijDe eerste zorgpremie voor de basisverzekering is bekend. Zoals elk jaar is DSW de eerste die het nieuwe maandbedrag bekendmaakt en de relatief kleine verzekeraar komt uit op 127,75 euro. Dat is 3,25 euro meer dan de premie van dit jaar.
19/10 00u15  Aantal sushiverkopers in drie jaar bijna verdubbeldNederland telt momenteel meer dan negenhonderd sushiverkopers. Dat is bijna twee keer zoveel als het aantal zaken drie jaar geleden, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Vooral in de Randstad zijn de Japanse rijstsnacks populair.
19/10 00u15  Vermogen huiseigenaar exclusief woning veertien keer groter dan van huurderHet verschil in eigen vermogen tussen woningbezitters en huurders is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dinsdag dat het vermogen van huizenbezitters - hun woning niet meegerekend - inmiddels veertien keer zo groot is als dat van mensen in een huurwoning.
18/10 21u15  Veel nieuwe klanten voor Shell door omvallen Britse energiebedrijvenShell heeft in het Verenigd Koninkrijk honderdduizenden nieuwe klanten gekregen. Het energiebedrijf werd door Britse toezichthouders aangewezen om de klanten over te nemen van Pure Planet, Daligas en Colorado Energy, die failliet gingen door de huidige hoge prijzen voor gas en stroom.
18/10 19u15  Amazon heeft 150.000 extra medewerkers nodig voor de feestdagenWebwinkel Amazon zoekt in de VS naar maar liefst 150.000 nieuwe werknemers. Dat is bijna net zoveel als het aantal inwoners van de gemeente Den Bosch. Met het legertje nieuwe medewerkers hoopt het bedrijf de verwachte drukte rond de feestdagen aan te kunnen.
18/10 18u15  Na jarenlange daling van hypotheekrentes lijkt weg omhoog ingezetMarktleider Rabobank heeft de hypotheekrentes afgelopen week verhoogd, net als een aantal andere hypotheekverstrekkers. De verwachting is dat nog meer bedrijven volgen, zegt hypotheekadviseur Van Bruggen Groep maandag.
18/10 17u15  Frankrijk denkt aan benzinebonnen voor groepen met lage inkomensDe Franse regering overweegt huishoudens met een laag inkomen benzinebonnen te verstrekken vanwege de stijgende energieprijzen. Minister van Financiën Bruno Le Maire liet maandag doorschemeren dat hij zo'n maatregel prefereert boven het voor alle Fransen goedkoper maken van brandstof.
18/10 14u15  Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leverenEuropa lijkt voorlopig niet te kunnen rekenen op meer aardgas uit Rusland. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren. Dat had ervoor kunnen zorgen dat de momenteel torenhoge energieprijzen wat omlaag zouden gaan.
18/10 14u15  Scholen willen meer tijd om coronageld te besteden, ministerie niet happigScholen krijgen dit en volgend schooljaar geld om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Verschillende scholen denken erover na om vanwege het lerarentekort langer de tijd te nemen om dit geld uit te geven, zo vertelt de PO-Raad aan NU.nl. Volgens het ministerie van Onderwijs is dat echter niet de bedoeling.
18/10 14u15  Airbnb verliest 80 procent van aanbod in Amsterdam door registratieplichtHet verhuurplatform Airbnb heeft sinds 1 oktober 13.724 adressen verloren in Amsterdam. Dat is 82 procent van zijn aanbod in de periode daarvoor. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van de Volkskrant.
18/10 12u15  Bitcoin kruipt weer richting recordkoers na nieuws over ETFDe bitcoin is in de afgelopen 24 uur 2 procent meer waard geworden. Maandag rond 10.30 uur was de belangrijkste cryptomunt ruim 62.000 dollar waard, waarmee de recordwaarde van 64.870 dollar (zo'n 56.000 euro) weer in zicht komt.
18/10 10u15  Tijd dringt voor ontvangers NOW om berekening aan te vragenOngeveer 55.000 werkgevers hebben nog geen definitieve berekening aangevraagd voor de eerste periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), meldt uitkeringsinstantie UWV maandag. Ze hebben daar nog tot 31 oktober de tijd voor, anders moeten ze het hele voorschot terugbetalen.
18/10 09u15  Tekorten en schulden remmen groeispurt China na coronacrisisChina heeft in het derde kwartaal een tegenvallende economische groei van 4,9 procent gekend. Het maandag gepresenteerde groeicijfer blijft achter bij de verwachtingen van analisten en is het laagste cijfer in een jaar tijd.
18/10 08u15  Philips verving al kwart miljoen risicovolle slaapapneuapparatenPhilips is volop bezig met de vervanging van zijn slaapapneuapparaten die schuim bevatten dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het bedrijf maakte al 750.000 vervangingsapparaten, waarvan tot nu toe 250.000 bij gedupeerden terecht zijn gekomen, meldt het bedrijf maandag in de marge van zijn derdekwartaalcijfers.
17/10 16u15  Zwitserse industrie krijgt brief op de mat om minder energie te gebruikenZwitserland waarschuwt industriële bedrijven dat ze deze winter misschien minder energie mogen verbruiken om grootschalige uitval van stroom te voorkomen. Ze krijgen een brief van Ostral, de organisatie die in noodsituaties over de stroomvoorziening in het land gaat, op de mat waarin wordt opgeroepen om te besparen op het energieverbruik. Dat schrijft de Zwitserse krant NZZ am Sonntag.
17/10 15u15  Centrale bank Korea verwacht geen financiële crisis door malaise EvergrandeDe problemen van de geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zullen waarschijnlijk niet leiden tot een financiële crisis, zegt ook de Zuid-Koreaanse centrale bank. Volgens de bank komt dat doordat lokale banken weinig risico zullen lopen en omdat Chinese toezichthouders de markt controleren. Eerder deze week stelde de Chinese centrale bank al dat de wankelende Chinese vastgoedreus China Evergrande Group geen groot gevaar vormt voor het financiële systeem.
17/10 15u15  DNB-president verdedigt belastingvoorstel op koophuis: ‘Koopkrachteffect klein’President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukt dat het voorstel om een eigen huis net zo te belasten als spaargeld niet veel gevolgen zal hebben voor de portemonnee. Het plan van de centrale bank van Nederland om een koophuis als vermogen te belasten zorgde de afgelopen week voor veel kritiek, maar volgens Knot zijn de effecten op de koopkracht ‘verrassend klein’.
17/10 12u15  Deze praktische tips zorgen deze winter voor een lagere gasrekeningDe gasprijzen gingen de afgelopen weken door het dak. Vorige week piekte de gasprijs kort op 162 euro per megawattuur (MWh) en was daarmee bijna 11 keer zo hoog als een jaar geleden. Alhoewel de prijzen wat zijn gedaald, blijven ze ongekend hoog. Als gevolg van de flink gestegen gasprijzen valt de energierekening voor veel huishoudens hoger uit. Maar daar is gelukkig ook het een en ander aan te doen. Hieronder een overzicht van vijf snelle maatregelen om geld te besparen op de gasrekening.
17/10 05u15  Je dagelijkse kopje koffie wordt duurder en minder lekkerKoffieliefhebbers betalen binnenkort waarschijnlijk meer voor hun favoriete drank, terwijl die ook nog eens minder goed zal smaken. De prijs van de populaire arabicabonen staat op zijn hoogste punt in bijna tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering onder druk staat.
16/10 21u15  VDL ondervindt nog steeds hinder van cyberaanval en werkt niet op volle krachtVDL ondervindt nog steeds problemen van de cyberaanval die het industrieconcern vorige week trof. Steeds meer onderdelen kunnen de productie weer uitbreiden, maar het bedrijf opereert volgens een woordvoerder nog altijd niet op volle capaciteit.
16/10 15u15  CO2-uitstoot omhoog: 'Iemand moet bij klimaattop met de vuist op tafel slaan'Twee weken voor de klimaattop in Glasgow blijken wereldwijde plannen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen ruim onvoldoende om sterke opwarming te voorkomen. Waar ligt dat aan? Het probleem is niet alleen dat veel landen proberen zo min mogelijk moeite te doen, maar ook dat het omgekeerde ontbreekt: een groep landen die met de vuist op tafel slaat. Dat zegt klimaatdiplomaat Yvo de Boer tegen NU.nl.
16/10 14u15  Gasverbruik in Rusland breekt record, Moskou blijft Europa extra gas belovenHet gasverbruik in Rusland is dit jaar ongekend hoog en 'breekt alle records', zo vertelde minister van Energie Alexander Novak zaterdag in gesprek met Russische media. Moskou zegt desondanks dat het land de belofte aan Europese landen niet gaat breken en extra gas geleverd kan worden als het verzoek wordt ingediend.
16/10 12u15  Schiphol waarschuwt reizigers voor 'piekdag' bij drukke start van herfstvakantieSchiphol waarschuwt zaterdagochtend reizigers op de luchthaven voor grote drukte en langere wachttijden, nu in grote delen van Nederland de herfstvakantie is begonnen. Een woordvoerder verwacht een 'piekdag'. Tijdens de herfstvakantie verwacht de luchthaven in totaal 2 miljoen reizigers te helpen.
16/10 12u15  Torenhoge energieprijzen kunnen hap nemen uit economisch herstelDe hoge prijzen voor onder meer gas en benzine zetten een rem op de groei van de economie. Niet alleen huishoudens hebben last van een hoge energierekening, ook bedrijven worstelen ermee. Rabobank houdt er dan ook rekening mee dat de economie volgend jaar een stuk minder hard groeit.
16/10 10u15  Nijpend personeelstekort dwingt kinderopvang tot afbellen van kinderenSommige kinderopvanglocaties moeten door een nijpend personeelstekort ouders bellen dat hun kinderen op bepaalde dagen niet meer bij de opvang terecht kunnen. Andere organisaties hebben ouders gewaarschuwd dat bij hen binnenkort hetzelfde moet gebeuren. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van bestuurder Debbie van Leiden van vakbond FNV Zorg & Welzijn.
16/10 08u15  Tweets Van Lienden aanleiding voor ministerie om tot mondkapjesdeal te komenDe publicitaire druk van Sywert van Lienden via twitter over mondkapjes in de zorg was de directe aanleiding voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om met Van Lienden en zijn compagnons in zee te gaan. Dat verklaren bronnen binnen het ministerie tegenover Follow the Money.
15/10 21u15  We wassen minder vaak onze handen, maar nog wel meer dan vóór pandemieWe wassen minder vaak onze handen, maar doen dit nog altijd wel meer dan vóór de coronapandemie, zeggen drogisterijketens Etos en Kruidvat tegen NU.nl op basis van hun zeepverkoop.
15/10 20u15  Koers bitcoin voor het eerst in half jaar boven de 60.000 dollarDe waarde van de bitcoin is vrijdag boven de 60.000 dollar (51.744 euro) uitgekomen. Het was voor het eerst sinds april dat de grootste digitale munt ter wereld die waarde bereikte.
15/10 19u15  Ouderen klagen over leeftijdsdiscriminatie van bankenMeerdere ouderen voelen zich gediscrimineerd door banken. Ze ergeren zich dat ze minder rood mogen staan en alleen een kredietloze creditcard kunnen krijgen. Dat meldt seniorenorganisatie KBO-PCOB. De organisatie heeft inmiddels 250 meldingen van financiële leeftijdsdiscriminatie ontvangen bij het meldpunt Te Grijs Voor Rood.
15/10 15u15  Moederbedrijf van Zara vraagt in Spanje 10 cent voor een papieren zakjeInditex, het Spaanse moederbedrijf van onder andere Zara, Massimo Dutti en Pull&Bear, gaat in alle veertienhonderd winkels in Spanje 10 eurocent vragen voor een papieren zakje. Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen hergebruik stimuleren.
15/10 15u15  Nederland heeft als enige EU-land geen coronaherstelplan in Brussel ingediendAlle EU-landen hebben gevraagd om een bijdrage uit het miljardenfonds van de Europese Unie om de economie uit de coronacrisis te helpen. Alleen Nederland is nog niet zover. Vrijdag ontving de Europese Commissie ook het herstelplan van Bulgarije, de een-na-laatste lidstaat in de rij. Net als Nederland had het land de afgelopen maanden een demissionaire regering.
15/10 14u15  Rijksambtenaren krijgen 2 procent meer loon en een premie van 300 euroRijksambtenaren krijgen met terugwerkende kracht vanaf juli 2021 een loonsverhoging van 2 procent. Ook ontvangen ze eind dit jaar een eenmalige uitkering van 300 euro bruto en komt er een structurele thuiswerkvergoeding, kondigt vakbond CNV Overheid vrijdag aan.
15/10 14u15  TNO verwacht 'energiearmoede' bij nog groter aantal huishoudensHet aantal huishoudens dat mogelijk met zogeheten 'energiearmoede' te maken krijgt, valt groter uit dan verwacht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van TNO waar het AD vrijdag over schrijft. Waar de onderzoeksorganisatie in september nog uitging van 550.000 huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening in een huis dat niet goed geïsoleerd is, dreigt dat vanwege de hoge energieprijzen op te lopen naar ruim 700.000.
15/10 13u15  China verbreekt stilte over Evergrande: 'Risico is beheersbaar'De wankelende Chinese vastgoedreus China Evergrande Group vormt geen groot gevaar voor het financiële systeem, schrijft persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een persconferentie van de Chinese centrale bank. Het is de eerste keer dat een Chinees overheidsorgaan een uitspraak doet over de situatie. De centrale bank noemt het risico van het omvallen van Evergrande 'beheersbaar', met weinig kans op besmettingsgevaar voor het financiële systeem.
15/10 11u15  VK zegt nee tegen EU-voorstel dat einde zou maken aan Noord-IerlandruzieBrussel moet nog een stap extra zetten om het oplopende conflict met het Verenigd Koninkrijk over de situatie in Noord-Ierland op te lossen. Dat zegt de Britse Brexit-minister David Frost vrijdag tegen Politico. De Europese Commissie kwam woensdag met een plan waarin een groot deel van de douanecontroles in Noord-Ierland geschrapt zou worden, maar de Britten zien daar vooralsnog niets in.
15/10 09u15  120.000 horecabanen verdwenen tijdens de coronacrisisDoor de pandemie en de lockdown verdwenen er in de horeca bijna 120.000 arbeidsplaatsen. Dat is ruim een kwart van alle banen. Een deel daarvan is inmiddels terug en er is nu zelfs sprake van een tekort aan personeel, blijkt vrijdag uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.
15/10 09u15  Europese autoverkoop in september op laagste punt sinds 1995Er werden vorige maand 718.598 auto's op kenteken gezet in de EU. Dat is 23 procent minder dan een jaar geleden en het kleinste aantal in de maand september sinds 1995, meldt de Europese autobranchevereniging ACEA vrijdag.
15/10 09u15  Minder jonge mannen aan het werk sinds financiële crisisTussen 2008, het jaar van de financiële crisis, en 2018 ging het aantal mannen tussen 15 en 44 jaar met een baan achteruit met 100.000, stelt het Centraal Planbureau (CPB) vast in een nieuwe publicatie. Dat is een daling van 5 procentpunten in tien jaar tijd. Die zou vooral veroorzaakt worden doordat er minder werk is in 'mannelijke' sectoren en doordat tijdelijk meer mannen een Wajong-uitkering krijgen.
15/10 09u15  Steden roepen nieuw kabinet op tot minder regels en meer geld voor woningenEen coalitie van zestien grote steden roept de formerende partijen in Den Haag er vrijdag toe op als nieuw kabinet zo snel mogelijk werk te maken van de wooncrisis. Ze vragen om meer geld en minder regels en willen dat 'belemmerende wet- en regelgeving' wordt aangepast.
15/10 07u15  Horeca amper op de vingers getikt voor niet-naleven van coronaregelsGemeenten geven horecazaken amper waarschuwingen omdat ze coronatoegangsbewijzen niet controleren of andere coronaregels niet naleven, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs vijf grote gemeenten. Amsterdam springt erbovenuit met veertien waarschuwingen sinds de invoering van de maatregel, in andere steden gaat het om een verwaarloosbaar aantal.
15/10 06u15  Horeca amper op de vingers getikt voor niet-naleven coronaregelsGemeenten geven amper waarschuwingen aan horecazaken omdat ze de controle op coronapassen niet handhaven of andere coronaregels niet navolgen, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de vijf grootste gemeenten. Amsterdam springt erbovenuit met 14 waarschuwingen sinds de invoering van de maatregel, in andere steden gaat het om een verwaarloosbaar aantal.
15/10 03u15  Hoofdpiloot Boeing aangeklaagd vanwege fraude met 737 MAXDe hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX is door een jury in de Amerikaanse staat Texas in staat van beschuldiging gesteld. De piloot wordt verdacht van het verkeerd informeren van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) over veiligheidskwesties die te maken hebben met de twee dodelijke crashes van de 737 MAX.
15/10 00u15  Stekkerauto's worden in vliegende vaart populairder in NederlandBegin dit jaar reden er 273.000 volledig elektrische auto's en plug-inhybrides rond in Nederland. Dat zijn er 38 procent meer dan op 1 januari 2020, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met een toename van 63 procent steeg vooral het aantal volledig elektrische personenauto's sterk.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x Woningcorporaties gaan niet sneller verduurzamen nu gasprijzen stijgen22/10 06u15 - Nu.nl Economie: De Nederlandse woningcorporaties hebben geen plannen om hun verduurzaming te versnellen nu de gasprijzen maar blijven stijgen. 'Alles hangt namelijk af van ons budget. En dat is momenteel ontoereikend om sneller te gaan', zegt een woordvoerder van Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties aan NU.nl.
4x In problemen verkerend Evergrande doet langverwachte betalingen22/10 08u15 - Nu.nl Economie: Het wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft vrijdag langverwachte rentebetalingen gedaan, melden Chinese staatsmedia. Bronnen bevestigen aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat het bedrijf inderdaad enkele dagen voor de deadline van 23 oktober geld heeft overgemaakt.
4x Boodschappen worden de komende tijd alleen maar duurder22/10 13u15 - Nu.nl Economie: Bier, tandpasta en veel andere producten in de supermarkt zijn de afgelopen maanden duurder geworden. De komende maanden zal het potje voor de boodschappen alleen maar leger raken; verschillende grote producenten hebben aangekondigd de prijzen te verhogen en die extra kosten komen waarschijnlijk weer voor de rekening van de consument.
4x Corendon boekt winst dankzij vakanties naar 'oranje' gebieden22/10 13u15 - Nu.nl Economie: Reisorganisatie Corendon boekt dit jaar weer winst, ondanks de nog altijd geldende reisbeperkingen. Dat bevestigt het bedrijf vrijdag na berichtgeving van De Telegraaf. Door onder meer weer naar 'oranje' gebieden te vliegen, wist de touroperator de verliezen achter zich te laten.
4x Rusland wil snel extra gas leveren, maar dan via omstreden pijplijn22/10 15u15 - Nu.nl Economie: Als het moet, kan Rusland binnen enkele dagen extra gas naar Europa laten stromen, zegt de Russische president Vladimir Poetin. Dat moet dan wel via de omstreden pijplijn Nord Stream 2, waarvoor Duitse en Europese autoriteiten nog goedkeuring moeten geven.
4x Maker van Lucky Strike-sigaretten investeert in energiedrankjes22/10 16u15 - Nu.nl Economie: British American Tobacco (BAT), het Britse bedrijf achter onder meer de sigaretten van Lucky Strike, heeft een investeringsronde van 3,5 miljoen dollar (3 miljoen euro) in het Amerikaanse Tru Inc. geleid, schrijft persbureau Bloomberg. Dat bedrijf maakt energiedrankjes en vitaminetabletten die zouden helpen bij concentratie- en slaapproblemen.
4x Italië en Frankrijk verhogen druk op EU om meer gasreserves aan te leggen22/10 17u15 - Nu.nl Economie: De Franse president Emmanuel Macron zei vrijdag na een Europese top dat de EU voor gas te afhankelijk is van het buitenland. Zijn Italiaanse ambtgenoot Mario Draghi ging nog een stapje verder en riep de EU ertoe op meteen werk te maken van een gezamenlijke opslagplaats voor gas.
3x Al 241 schademeldingen bij grootste verzekeraar na stormachtige nacht21/10 15u15 - Nu.nl Economie: Bij Interpolis, de grootste schadeverzekeraar van Nederland, zijn tot donderdag 12.30 uur 241 schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de storm die in de nacht van woensdag op donderdag vooral het zuiden van ons land teisterde. De meeste meldingen kwamen uit de gemeenten Barendrecht, Hulst en Terneuzen, meldt Interpolis aan NU.nl.
3x Fors meer Italianen melden zich ziek nu coronapas verplicht wordt op werk21/10 15u15 - Nu.nl Economie: De Italiaanse verplichting om op de werkplek een coronapas te hebben, heeft tot een grote stijging van het aantal ziekmeldingen geleid. Op de dag dat de verplichting inging, vrijdag 15 oktober, meldden meer dan 94.000 werknemers zich ziek. Dat is bijna 30 procent meer dan een week eerder. De maandag erna waren ruim 192.000 werknemers ziek en dat was 16 procent meer dan de voorafgaande maandag.
3x Dolfinarium op de vingers getikt wegens misleidende slogan21/10 16u15 - Nu.nl Economie: Dolfijnenpark Dolfinarium moet zijn reclameslogan 'Ontdek, Beleef en Bescherm' aanpassen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) bepaald na een klacht van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals.

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven