zondag 12 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u15
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 00u15  Nomaden langs Zijderoute hielden mogelijk katten, maar zonder bekend doel Nomaden die ruim duizend jaar geleden kuddes vee hielden langs de Zijderoute, hielden mogelijk katten als gezelschapsdieren. Dit is uniek, stellen de wetenschappers in het vakblad Scientific Reports, omdat deze specifieke nomadenstammen eigenlijk alleen dieren hielden die voor hen een praktisch nut hadden.
12/07 00u15  Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
12/07 00u15  Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
11/07 23u15  Komkommer en kwel: kunnen planten pijn voelen? Veel vegetariërs eten geen vlees omdat ze dierenleed willen voorkomen. Ze zetten wel hun tanden in een wortel. Maar zou die wortel geen pijn kunnen lijden?
11/07 23u15  Voorganger van dinosaurussen paste in je handpalm Archeologen hebben op het Afrikaanse eiland Madagascar een voorouder van de dino's ontdekt die niet groter was dan 10 centimeter. De onderzoekers uit de Verenigde Staten en Madagascar beschrijven hun vondst in Proceedings of the National Academy of Sciences.
11/07 23u15  Drie landen willen in juli een missie naar Mars lanceren In de maand juli willen zowel China, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten (VS) missies naar Mars sturen. De VAE is het eerste aan de beurt: het land wil dinsdag 14 juli opstijgen naar de rode planeet. China wil tussen 20 en 25 juli vertrekken en de eerste lanceermogelijkheid voor de VS is gepland op 30 juli.
11/07 00u15  Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'? Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
09/07 00u15  Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
08/07 19u15  Historici gaan op zoek naar resten Van Oldenbarnevelt onder Binnenhof Het kabinet heeft woensdag besloten om onderzoek te laten doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag waar mogelijk nog resten van historisch staatsman Johan van Oldenbarnevelt liggen. Op de plek van de Hofkapel is nu de Eerste Kamer gevestigd.
08/07 10u15  NUcheckt: Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccin NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat er resten van geaborteerde embryo's zitten in de coronavaccins die nu worden ontwikkeld. Dit blijkt onjuist.
08/07 00u15  Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
07/07 22u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, risico onbekend Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
07/07 20u15  Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurt De Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
07/07 18u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekend Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
05/07 00u15  Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal? Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt12/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
2x Komkommer en kwel: kunnen planten pijn voelen?11/07 23u15 - Nu.nl Wetenschap: Veel vegetariërs eten geen vlees omdat ze dierenleed willen voorkomen. Ze zetten wel hun tanden in een wortel. Maar zou die wortel geen pijn kunnen lijden?
2x Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig12/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
2x Nomaden langs Zijderoute hielden mogelijk katten, maar zonder bekend doel12/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Nomaden die ruim duizend jaar geleden kuddes vee hielden langs de Zijderoute, hielden mogelijk katten als gezelschapsdieren. Dit is uniek, stellen de wetenschappers in het vakblad Scientific Reports, omdat deze specifieke nomadenstammen eigenlijk alleen dieren hielden die voor hen een praktisch nut hadden.
1x Drie landen willen in juli een missie naar Mars lanceren11/07 23u15 - Nu.nl Wetenschap: In de maand juli willen zowel China, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten (VS) missies naar Mars sturen. De VAE is het eerste aan de beurt: het land wil dinsdag 14 juli opstijgen naar de rode planeet. China wil tussen 20 en 25 juli vertrekken en de eerste lanceermogelijkheid voor de VS is gepland op 30 juli.
1x Voorganger van dinosaurussen paste in je handpalm11/07 23u15 - Nu.nl Wetenschap: Archeologen hebben op het Afrikaanse eiland Madagascar een voorouder van de dino's ontdekt die niet groter was dan 10 centimeter. De onderzoekers uit de Verenigde Staten en Madagascar beschrijven hun vondst in Proceedings of the National Academy of Sciences.
0x De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
0x Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
0x Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal?05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
0x RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekend07/07 18u15 - Nu.nl Wetenschap: Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.

Statistieken

Artikels:
27813
Gelezen:
9423
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven