woensdag 8 april 2020, week 15


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u00
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
06/04 12u42  Had een Marokkaanse sultan echt 1.171 kinderen? In theorie kan het wel Sultan Moulay Ismail van Marokko (1634-1727) is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou er minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn 4 echtgenotes en een harem van 500 vrouwen. Maar wat is er waar van dit verhaal?
06/04 12u42  Seismologen kunnen kleinere bevingen detecteren door 'stille aarde' Het coronavirus heeft het dagelijkse leven in de wereld dusdanig tot stilstand gebracht, dat de aarde zelf ook minder lijkt te bewegen. Geowetenschappers wereldwijd meten steeds minder seismische ruis, oftewel grondbewegingen of trillingen van de aarde. 'Die ruis wordt normaliter veroorzaakt door het verkeer en de industrie', vertelt seismoloog Läslo Evers maandagochtend in gesprek met NU.nl.
06/04 12u42  Ontdekkingsreizigers beheersten Latijns-Amerika dankzij lokale smeden Spaanse ontdekkingsreizigers maakten vanaf de zestiende eeuw gebruik van lokale smeden in Latijns-Amerika om metalen te produceren voor hun wapens, gereedschappen en munten. Dat schrijven archeologen in het vakblad Latin American Antiquity. In ruil voor korting op belastingen produceerden lokale metaalbewerkers de materialen die de conquistadors nodig hadden om grip te houden op het continent.
06/04 12u42  Roofvissen jagen vooral in het water rondom keerkringen Grotere roofvissen, zoals tonijnen en haaien, zijn het meest actief in de wateren nabij de keerkringen van de aarde, schrijven Britse, Canadese, Israëlische en Zwitserse onderzoekers in het vakblad Nature Communications. Voorheen werd gedacht dat deze roofvissen vooral jaagden rondom de evenaar.
06/04 12u42  Sporen van 90 miljoen jaar oud regenwoud op Antarctica gevonden Onderzoekers hebben op Antarctica de resten gevonden van een regenwoud dat 90 miljoen jaar geleden de tegenwoordige ijsvlaktes van het continent bedekte. Zij beschrijven de vondst in het vakblad Nature.
06/04 12u42  Experts denken oudste schedel van homo erectus te hebben gevonden De homo erectus liep mogelijk al 200.000 jaar eerder rond op aarde dan aanvankelijk werd gedacht. Een team met onderzoekers uit vijf landen concludeert dat één gevonden schedel om en nabij de twee miljoen jaar oud kan zijn.
06/04 12u42  Mensen met autisme contact leren maken: wie plukt daar de vruchten van? Mensen met autisme hebben vaak moeite met het maken van sociaal contact, zoals oogcontact of het onderhouden van een gesprek. Dit soort vaardigheden kunnen zij aanleren met trainingen of therapieën, maar is dit goed voor henzelf of juist meer voor hun omgeving?
06/04 12u42  NASA stuurt namen van 10,9 miljoen mensen naar Mars De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat de namen van 10,9 miljoen mensen van over de hele wereld naar Mars sturen. De namen zijn verzameld tijdens een speciale actie van de organisatie en staan op drie chips die aan de Marsrover Perseverance zijn bevestigd. De namen van onder anderen 52.347 Nederlanders gaan mee naar de rode planeet.
06/04 12u42  Hoe blijven sommige zoogdieren zo lang onder water met één ademteug? Het record onderwater blijven door een mens is ruim 24 minuten, volgens Guinness World Records. Dat stelt weinig voor in vergelijking met sommige zeezoogdieren. Die kunnen ruim twee uur onder blijven en dat heeft verschillende oorzaken.
06/04 12u42  Slangengif is bedoeld voor jagen, niet voor zelfverdediging Slangen hebben hun gif ontwikkeld om te jagen, niet om zichzelf te verdedigen. Dat stellen Britse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers na onderzoek van de ervaringen van vierhonderd mensen die met slangen werken.
Laatste update: maandag 6 april 2020, 12u42


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
Geen oude hoofdpunten gevonden.


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

2x Ontdekkingsreizigers beheersten Latijns-Amerika dankzij lokale smeden06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Spaanse ontdekkingsreizigers maakten vanaf de zestiende eeuw gebruik van lokale smeden in Latijns-Amerika om metalen te produceren voor hun wapens, gereedschappen en munten. Dat schrijven archeologen in het vakblad Latin American Antiquity. In ruil voor korting op belastingen produceerden lokale metaalbewerkers de materialen die de conquistadors nodig hadden om grip te houden op het continent.
1x Experts denken oudste schedel van homo erectus te hebben gevonden06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: De homo erectus liep mogelijk al 200.000 jaar eerder rond op aarde dan aanvankelijk werd gedacht. Een team met onderzoekers uit vijf landen concludeert dat één gevonden schedel om en nabij de twee miljoen jaar oud kan zijn.
1x Sporen van 90 miljoen jaar oud regenwoud op Antarctica gevonden06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers hebben op Antarctica de resten gevonden van een regenwoud dat 90 miljoen jaar geleden de tegenwoordige ijsvlaktes van het continent bedekte. Zij beschrijven de vondst in het vakblad Nature.
1x Seismologen kunnen kleinere bevingen detecteren door 'stille aarde'06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Het coronavirus heeft het dagelijkse leven in de wereld dusdanig tot stilstand gebracht, dat de aarde zelf ook minder lijkt te bewegen. Geowetenschappers wereldwijd meten steeds minder seismische ruis, oftewel grondbewegingen of trillingen van de aarde. 'Die ruis wordt normaliter veroorzaakt door het verkeer en de industrie', vertelt seismoloog Läslo Evers maandagochtend in gesprek met NU.nl.
1x Had een Marokkaanse sultan echt 1.171 kinderen? In theorie kan het wel06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Sultan Moulay Ismail van Marokko (1634-1727) is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou er minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn 4 echtgenotes en een harem van 500 vrouwen. Maar wat is er waar van dit verhaal?
0x Slangengif is bedoeld voor jagen, niet voor zelfverdediging06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Slangen hebben hun gif ontwikkeld om te jagen, niet om zichzelf te verdedigen. Dat stellen Britse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers na onderzoek van de ervaringen van vierhonderd mensen die met slangen werken.
0x Hoe blijven sommige zoogdieren zo lang onder water met één ademteug?06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Het record onderwater blijven door een mens is ruim 24 minuten, volgens Guinness World Records. Dat stelt weinig voor in vergelijking met sommige zeezoogdieren. Die kunnen ruim twee uur onder blijven en dat heeft verschillende oorzaken.
0x NASA stuurt namen van 10,9 miljoen mensen naar Mars06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat de namen van 10,9 miljoen mensen van over de hele wereld naar Mars sturen. De namen zijn verzameld tijdens een speciale actie van de organisatie en staan op drie chips die aan de Marsrover Perseverance zijn bevestigd. De namen van onder anderen 52.347 Nederlanders gaan mee naar de rode planeet.
0x Mensen met autisme contact leren maken: wie plukt daar de vruchten van?06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Mensen met autisme hebben vaak moeite met het maken van sociaal contact, zoals oogcontact of het onderhouden van een gesprek. Dit soort vaardigheden kunnen zij aanleren met trainingen of therapieën, maar is dit goed voor henzelf of juist meer voor hun omgeving?
0x Roofvissen jagen vooral in het water rondom keerkringen06/04 12u42 - Nu.nl Wetenschap: Grotere roofvissen, zoals tonijnen en haaien, zijn het meest actief in de wateren nabij de keerkringen van de aarde, schrijven Britse, Canadese, Israëlische en Zwitserse onderzoekers in het vakblad Nature Communications. Voorheen werd gedacht dat deze roofvissen vooral jaagden rondom de evenaar.

Statistieken

Artikels:
21480
Gelezen:
9924
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven