vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u45
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 00u15  Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
22/10 00u15  Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
21/10 13u15  Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
21/10 11u15  Oudste Vikingnederzetting in Amerika is waarschijnlijk precies duizend jaar Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
21/10 00u15  Nobelprijs voor Natuurkunde naar twee onderzoeken die prijzengeld delen De Nobelprijs voor Natuurkunde is toegekend aan drie wetenschappers, die het prijzengeld van ongeveer 1 miljoen euro zullen delen.
21/10 00u15  Acht ziekenhuizen gaan medisch afval recyclen om CO2-uitstoot te verlagen Acht Nederlandse ziekenhuizen gaan per 1 oktober medisch afval uit operatiekamers recyclen. Ze smelten het om en maken er nieuwe medische hulpmiddelen van. Dat kan de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 1 procent reduceren, zegt de Technische Universiteit Delft (TU Delft) tegen NU.nl.
21/10 00u15  Transgender personen lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden Mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, lopen gemiddeld dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden, schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek van het Amsterdam UMC. Dat is niet alleen terug te voeren op een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, hiv-gerelateerde ziekten en longkanker maar ook niet-natuurlijke doodsoorzaken als zelfdoding, blijkt uit het onderzoek.
21/10 00u15  Uitvinder van de pacemaker Jan Nico Homan van der Heide (94) overleden Professor Jan Nico Homan van der Heide, uitvinder van de pacemaker en een van de eersten die een hart-longmachine toepaste in Europa, is zaterdag 21 augustus op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.
21/10 00u15  De risico's van langdurige covid: dit weten we nu Een flink deel van de mensen die ziek worden van het coronavirus heeft hier maanden later nog last van. Maar hoe deze klachten precies ontstaan en hoeveel mensen dusdanig veel klachten hebben dat ze niet naar hun werk kunnen, weten we nog niet.
21/10 00u15  Simpel uitgelegd: Waarom ufomeldingen geen buitenaards leven betekenen De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend dat er sinds 2004 in totaal 143 zogenoemde ufo's zijn gezien. Dat betekent echter nog niet dat er (bijvoorbeeld) marsmannetjes zijn gespot. NU.nl legt op Wereld UFO Dag het verschil uit tussen de woorden die gebruikt worden om rondvliegende mysteries te beschrijven.
21/10 00u15  NUcheckt: 'Rookvrij roken' lijkt minder ongezond, maar veel is nog onzeker NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat elektronische sigaretten en verhitte tabaksproducten minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. Dat lijkt te kloppen, maar ook deze producten zijn schadelijk.
20/10 10u15  Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.
20/10 10u15  Bijna helft van coronapatiënten in ziekenhuis heeft complicaties Coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgen vaak last van bijkomende medische problemen als nierproblemen en hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
20/10 10u15  Mogelijk grootste waargenomen komeet ooit raast op ons zonnestelsel af Wetenschappers hebben een enorme komeet ontdekt die momenteel op ons zonnestelsel afstormt. Het object is ongeveer duizend keer zo groot als de gemiddelde komeet en is misschien wel het grootste exemplaar dat astronomen ooit hebben gezien.
20/10 10u15  'Uitgestorven' inheemse muis Australië blijkt na een eeuw nog te bestaan De Goulds muis, waarvan wetenschappers ruim 150 jaar lang dachten dat die was uitgestorven, blijkt nog in groten getale voor te komen op een klein eiland voor de kust van West-Australië. Dat melden wetenschappers dinsdag, schrijft The Guardian.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/10 13u15  De maan was korter geleden vulkanisch actief dan werd aangenomenDe maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers die een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in het wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.
19/10 00u15  Vroegste gebruik van tabak ontdekt in stookplaats van 12.300 jaar oudWetenschappers hebben het voor zover bekend vroegste gebruik van tabak ontdekt. Ze vonden het bewijs hiervoor in de Amerikaanse staat Utah.
19/10 00u15  Astronomen 'zien' voor het eerst hoe zwart gat een neutronenster opsloktWetenschappers hebben voor het eerst waargenomen hoe een zwart gat een neutronenster opslokt. De botsing tussen de twee kosmische zwaargewichten heeft tot grote opwinding bij astronomen geleid.
18/10 00u15  Europese ruimtesonde BepiColombo vliegt voor het eerst langs MercuriusDe Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst de planeet Mercurius gepasseerd, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op Twitter.
18/10 00u15  Door kinderen ontdekt skelet blijkt na 15 jaar onbekende prehistorische pinguïnEen pinguïnfossiel dat in 2006 werd ontdekt door een groep Nieuw-Zeelandse kinderen op excursie, is volgens onderzoekers afkomstig van een nog niet eerder ontdekte prehistorische reuzenpinguïn.
17/10 00u15  Jupiter komende weken extra groot en helder aan de hemelJupiter is de komende tijd extra goed zichtbaar, meldt Weerplaza zaterdag. Aanstaande vrijdag staat de grootste planeet van ons zonnestelsel op één lijn met de aarde en de zon. Doordat ze dan ook relatief dicht bij elkaar staan, lijkt Jupiter 'extra groot en helder'.
17/10 00u15  Dit weten we over het effect van windmolengeluid op de gezondheidHet is volgens het RIVM aannemelijk dat sommige mensen door windturbinegeluid slechter slapen. Hoe komt dit, en wat is er verder bekend over de gezondheidseffecten van windmolengeluid?
17/10 00u15  NASA gaat voor het eerst in decennia weer missies naar Venus uitvoerenDe NASA gaat tussen 2028 en 2030 voor het eerst in tientallen jaren wetenschappelijke missies naar Venus sturen. Het doel van de twee missies, DAVINCI+ en VERITAS, is het bestuderen van de atmosfeer en geologische geschiedenis van de dichtstbijzijnde planeet, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag bekendgemaakt.
16/10 06u15  Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij JupiterVoor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.
16/10 00u15  Wetenschappers denken het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevondenWetenschappers hebben mogelijk een 890 miljoen jaar oud fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt te zijn, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.
15/10 00u15  Wetenschappers ontdekken bij toeval noordelijkste eiland ter wereldWetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het noordelijkste stukje land ter wereld is, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.
15/10 00u15  Video | Wetenschappers maken koeien zindelijk in strijd tegen stikstofprobleemDuitse diergedragswetenschappers zijn erin geslaagd om elf Holstein-Friesian-kalveren zindelijk te maken. De koeien werd geleerd te urineren op de gewenste plek door ze te belonen met een zoete lekkernij. Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of de koeien ook zindelijk blijven.
15/10 00u15  Pittige pepers en hete hapjes: waarom mensen spicy eten zo lekker vindenWat maakt ons mens? Filosofen hebben vaak gezocht naar het antwoord op die vraag. Is het taal? Ratio? Cultuur? Volgens psycholoog Paul Bloom is het iets heel anders; namelijk onze liefde voor hete pepers. 'De mens is namelijk de enige diersoort die daarvan houdt.'
15/10 00u15  Botten van mogelijk onbekende mensensoort ontdekt in IsraëlOnderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in Science. De wetenschappers spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang.
15/10 00u15  Enorme vis die al sinds prehistorie bestaat kan 100 worden en is 5 jaar zwangerDe coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie in wateren van de wereld zwemt, kan honderd jaar worden. Een zwangerschap bij de prehistorische vis kan liefst vijf jaar duren, schrijft persbureau AP donderdagavond op basis van een nieuwe studie.
15/10 00u15  Video | NASA gewaarschuwd: zo verovert China de ruimteNog geen achttien jaar na de lancering van het eerste bemande Chinese ruimtevaartuig, is het land een van de grootmachten in de ruimte. En China heeft grootse plannen voor de ruimtevaart de komende jaren.
15/10 00u15  China lanceert succesvol drie taikonauten naar eigen ruimtestationChina heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

8x Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken22/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
7x Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika22/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
4x Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar21/10 13u15 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
3x Oudste Vikingnederzetting in Amerika is waarschijnlijk precies duizend jaar21/10 11u15 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
1x Pittige pepers en hete hapjes: waarom mensen spicy eten zo lekker vinden15/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Wat maakt ons mens? Filosofen hebben vaak gezocht naar het antwoord op die vraag. Is het taal? Ratio? Cultuur? Volgens psycholoog Paul Bloom is het iets heel anders; namelijk onze liefde voor hete pepers. 'De mens is namelijk de enige diersoort die daarvan houdt.'
1x 'Uitgestorven' inheemse muis Australië blijkt na een eeuw nog te bestaan20/10 10u15 - Nu.nl Wetenschap: De Goulds muis, waarvan wetenschappers ruim 150 jaar lang dachten dat die was uitgestorven, blijkt nog in groten getale voor te komen op een klein eiland voor de kust van West-Australië. Dat melden wetenschappers dinsdag, schrijft The Guardian.
1x Mogelijk grootste waargenomen komeet ooit raast op ons zonnestelsel af20/10 10u15 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben een enorme komeet ontdekt die momenteel op ons zonnestelsel afstormt. Het object is ongeveer duizend keer zo groot als de gemiddelde komeet en is misschien wel het grootste exemplaar dat astronomen ooit hebben gezien.
1x Bijna helft van coronapatiënten in ziekenhuis heeft complicaties20/10 10u15 - Nu.nl Wetenschap: Coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgen vaak last van bijkomende medische problemen als nierproblemen en hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
1x Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie20/10 10u15 - Nu.nl Wetenschap: Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.
1x NUcheckt: 'Rookvrij roken' lijkt minder ongezond, maar veel is nog onzeker21/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat elektronische sigaretten en verhitte tabaksproducten minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. Dat lijkt te kloppen, maar ook deze producten zijn schadelijk.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven