vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Parool

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u30
 

Het Parool

Verbergen Tonen
22/10 21u15  Ic-hoofd UMC: ‘Limiteer ic-bedden voor coronapatiënten’ Hoofd intensive care Armand Girbes (Amsterdam UMC) vindt het ‘oneerlijk’ dat covidpatiënten na anderhalf jaar nog steeds voorrang krijgen op andere patiënten. Vanwege gebrek aan capaciteit pleit hij voor een eerlijke verdeling van de ic-capaciteit. ‘Accepteer dat het maken van keuzes pijn kan doen.’
22/10 21u15  Internationale studenten slachtoffer van oplichting door woningnood Het grote en groeiende tekort aan studentenkamers zorgt niet alleen dat studenten geen kamer kunnen vinden, maar ook dat internationale studenten slachtoffer worden van misbruik en oplichting. ‘Verhuurders maken misbruik van hun kwetsbare positie.’
22/10 20u15  Ic hoofd UMC: ‘Limiteer aantal ic-bedden voor coronapatiënten’ Ic-hoofd Armand Girbes (Amsterdam UMC) vindt het ‘oneerlijk’ dat covidpatiënten na anderhalf jaar nog steeds voorrang krijgen op andere patiënten. Vanwege gebrek aan capaciteit pleit hij voor een eerlijke verdeling van de ic-capaciteit. ‘Accepteer dat het maken van keuzes pijn kan doen.’
22/10 20u15  Adoptieouders gezocht voor verweesde zonnepanelen Zonnepanelen worden steeds vaker afgedankt voordat ze op zijn. Een marktplaats voor gebruikte panelen en een nog op te zetten recyclefabriek zouden kunnen dienen als vangnet voor de toekomst.
22/10 20u15  Alec Baldwin in tranen gespot na schietincident op filmset Alec Baldwin is erg aangeslagen door het feit dat hij donderdag op een filmset een vuurwapen heeft afgevuurd op cameraregisseur Halyna Hutchins (42), die aan de gevolgen daarvan is overleden.
22/10 19u15  Na Amsterdam lopen zij ook de marathon van Rotterdam Na de Marathon van Amsterdam afgelopen weekend, zijn er fanatieke hardlopers die dit weekend nog een keer de fysieke slijtageslag met zichzelf aan te gaan. In Rotterdam.
22/10 19u15  Inclusieve speeltuin in Oost is er voor iedereen Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: een inclusieve speeltuin in de Riouwstraat.
22/10 18u15  Voorrang voor buurtbewoners bij nieuwe huurwoningen Om de nadelen van gentrificatie tegen te gaan, wordt het voor Amsterdamse huurders makkelijker om een nieuwbouwwoning te betrekken in hun eigen buurt. Maar de nieuwe voorrangsregeling werkt alleen als projectontwikkelaars meedoen.
22/10 17u15  Ouderverstoting Famke niet herkend door instanties: een patroon Dat de moeder van de 14-jarige Amsterdamse Famke Koeman volledig buitenspel kwam te staan voor Famke werd doodgeschoten door haar vader, blijkt een ‘schoolvoorbeeld’ van ouderverstoting. Betrokken hulpinstanties herkenden de signalen niet. Dat is een patroon.
22/10 17u15  Alec Baldwin: bekender om alle rellen dan om zijn rollen Alec Baldwin is erg aangeslagen door het feit dat hij donderdag op een filmset een vuurwapen heeft afgevuurd op cameraregisseur Halyna Hutchins (42), die aan de gevolgen daarvan is overleden.
22/10 17u15  Maanden na moord op Peter R. de Vries: waar blijft dat onderzoek? Waar blijft toch de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die moet ontrafelen wat allemaal is misgegaan in de bescherming van de entourage van kroongetuige Nabil B., die Ridouan Taghi en handlangers van extreem geweld beschuldigt? Zoals bekend zijn inmiddels drie van zijn naasten doodgeschoten: broer Reduan (maart 2018), advocaat Derk Wiersum (september 2019) en vertrouwensman Peter R. de Vries (juli 2021).
22/10 16u15  Het versgebakken brood van Margo’s is onweerstaanbaar goed Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Margo’s Amsterdam.
22/10 16u15  Ajax is pak slaag tegen PSV niet vergeten: ‘Payback-time’ Ajax treft concurrent PSV zondag alweer voor de vijfde keer in 2021. De twee eredivisieduels eindigden na een achterstand van Ajax onbeslist. In de kwartfinale van de KNVB-beker waren de Amsterdammers de rivaal de baas, maar in de laatste onderlinge kraker, in de strijd om de Johan Cruijff-schaal, kreeg de kampioen een pak slaag die trainer Erik ten Hag en spelers niet zijn vergeten.
22/10 15u15  Voorrang bij huurwoning in eigen buurt (als de ontwikkelaars meewerken) Om de nadelen van gentrificatie tegen te gaan, wordt het voor Amsterdamse huurders makkelijker om een nieuwbouwwoning te betrekken in hun eigen buurt. Maar de nieuwe voorrangsregeling werkt alleen als projectontwikkelaars meedoen.
22/10 14u15  Filmwapenexpert over dodelijk incident: ‘Had niet mogen gebeuren’ In de filmwereld is het gebruik van vuurwapens met strikte regels omgeven. Een ongeluk als op de set van Alec Baldwins film Rust, waarbij cameravrouw Halyna Hutchins om het leven kwam, is zeldzaam. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/10 14u15  ‘Amsterdam-Noord is een natuurgebied, behandel het ook zo!’Qua biodiversiteit doet Amsterdam-Noord niet onder voor veel nationale parken in Nederland. Maar met de bouw van tienduizenden woningen dreigt het groen in het gedrang te komen. Matthea de Jong en Joost Janmaat roepen de gemeente op het niet zover te laten komen.
22/10 14u15  De winkel van André Duyvis ademt de gastronomie van weleerAndré Duyves (87) was in zijn jonge jaren kelner in gerenommeerde restaurants en bestierde later Haesje Claes. Nu verkoopt hij bijzondere gastronomische gebruiksvoorwerpen in zijn winkel in hartje centrum – een uit de hand gelopen hobby.
22/10 12u15  Muziekwereld herdenkt ‘tovenaar’ Bernard Haitink: ‘Pure magie’In de klassiekemuziekwereld is iedereen het erover eens: Bernard Haitink, die donderdag op zijn 92ste overleed, was een van de grootste dirigenten van onze tijd. ‘Als ik de naam Bernard Haitink hoor, hoor ik prachtige muziek.’
22/10 12u15  Meer gestotter door corona: ‘Online lessen geven extra druk’De coronapandemie heeft het ook stotterende mensen moeilijk gemaakt. Praten via het scherm zorgt voor veel extra spanning, merkt het Amsterdamse Del Ferro Instituut, dat cursussen tegen stotteren aanbiedt. De aanmeldingen stromen de laatste tijd binnen. ‘Het is in tijden niet zó druk geweest.’
22/10 12u15  ‘Ach, als je me had geloofd, waren we misschien nog bij elkaar’Astrid had haar nieuwe ‘verloofde’ van 70 laten zien. Bij de Italiaan. Ik stelde vragen om pijnlijke stiltes te vermijden. (“En waaraan is je vrouw precies overleden? En waarom wilde je dochter niets meer met haar moeder te maken hebben? En hoe gaat het nu met je heup?”).
22/10 11u15  Deze week heb ik mij proberen te ergeren aan kleine dingenDeze week heb ik mij proberen te ergeren aan kleine dingen. Baudet, Sywert en Kaag worden te abstract. Radio ergert bijvoorbeeld heel fijn.
22/10 10u15  ‘Ongezonde snacks aanpakken? Doe eerst iets aan drugsmoorden’Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.
22/10 09u15  Tim den Besten maakt een beginnersfout op zijn eerste dag in de ggzHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: 100 dagen in je hoofd.
22/10 09u15  ‘Professioneel tikkertje’: wie wordt wereldkampioen?Zaterdag is in Amsterdam het World Chase Tag kampioenschap, oftewel: professioneel tikkertje. Organisator Peter de Jong (55) vertelt.
22/10 08u15  Bernard Haitink (1929-2021) was de grootste dirigent van zijn tijdBernard Haitink, de beroemdste Nederlandse dirigent sinds Willem Mengelberg, is donderdag in zijn woonplaats Londen overleden. Haitink was 27 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maakte meer dan 450 platen en gold als als een van ’s werelds grootste interpreten van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd actief.
22/10 08u15  Oud-Bordewijkchef Wil Demandt: ‘Altijd koken alsof zondag is’Dankzij aanhouder Jonah Freud kwam het er uiteindelijk: Altijd zondag, het kookboek van Wil Demandt, de chef-eigenaar van het voormalige Amsterdamse restaurant Bordewijk. ‘Ik denk nu veel vrijer over wat ik doe.’
22/10 07u15  Bernard Haitink (92), de grootste dirigent van zijn tijd, overledenBernard Haitink, de beroemdste Nederlandse dirigent sinds Willem Mengelberg, is donderdag in zijn woonplaats Londen overleden. Haitink was 27 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maakte meer dan 450 platen en gold als als een van ’s werelds grootste interpreten van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd actief.
22/10 03u15  Topdirigent Bernard Haitink (92) overledenBernard Haitink, de beroemdste Nederlandse dirigent sinds Willem Mengelberg, is donderdag in zijn woonplaats Londen overleden. Haitink was 27 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maakte meer dan 450 platen en gold als als een van ’s werelds grootste interpreten van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel en bleef tot op zeer hoge leeftijd actief.
21/10 23u15  Marokko bereid om aantal vluchten naar Nederland toe te staanMarokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Nederlandse ambassadeur en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt BuZa op Twitter.
21/10 22u15  Telefoonwinkels op Bijlmerplein beveiligd na derde overval in 10 dagen: ‘Tragisch’Het Bijlmerplein is voor de derde keer in tien dagen opgeschrikt door de overval op een telefoonwinkel. Eenzelfde KPN-filiaal werd zelfs twee keer getroffen: ook vorige week vrijdag was het daar al raak. Andere telefoonwinkels op het Bijlmerplein schakelen uit voorzorg beveiliging in.
21/10 22u15  Duizenden vast in Marokko na vliegverbod: ‘Terecht dat ze boos zijn’Sinds donderdag geldt er een vliegverbod van en naar Marokko. De vluchten van duizenden Nederlanders zijn hierdoor geannuleerd. ‘Veel mensen vinden een eigen weg terug naar huis, via België bijvoorbeeld.’
21/10 21u15  Korea in Leeuwarden: van verfijnd porselein tot schransfilmpjesSquid Game, K-pop en kimchi; Korea is hot tegenwoordig. De tentoonstelling Korea, poort naar een rijk verleden in Leeuwarden biedt een historische context.
21/10 20u15  ‘In Osdorp is de parochie in feite ook gewoon speculant’Het resterende groen langs de Osdorperweg is volgens het bestemmingsplan beschermd. In de kern van Oud Osdorp bestaat nog een vrij doorzicht op het polderland erachter. Met uitzicht op een historische grafheuvel, sinds 2018 gemeentelijk monument. Toch wil de gemeente op deze plek de bouw van twee villa’s toestaan. Groen wordt dus steen.
21/10 20u15  Koreatentoonstelling in Leeuwarden: van verfijnd porselein tot schransfilmpjesSquid Game, K-pop en kimchi; Korea is hot tegenwoordig. De tentoonstelling Korea, poort naar een rijk verleden in Leeuwarden biedt een historische context.
21/10 19u15  Oud-Bordewijkchef Wil Demandt: ‘Altijd koken alsof het zondag is’Dankzij aanhouder Jonah Freud kwam het er uiteindelijk: Altijd zondag, het kookboek van Wil Demandt, de chef-eigenaar van het voormalige Amsterdamse restaurant Bordewijk. ‘Ik denk nu veel vrijer over wat ik doe.’
21/10 17u15  Kabinet: mogelijk meer dan 1115 kinderen van ‘toeslagenouders’ uit huis geplaatstHet kabinet erkent dat er mogelijk meer dan 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Er wordt nu bekeken of de kinderen die nog altijd in een instelling of pleeggezin zitten, terug naar huis kunnen.
21/10 17u15  Bij Sissi’s Expo-Resto vind je veel kunst en een verborgen biertuinElke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Sissi’s Expo-Resto.
21/10 16u15  De mannen waren de zomer aan het verwijderenDe man op de ladder trok in een keer de plant uit de bak. Hij keek snel naar beneden, waar zijn maat niet stond op te letten, en schudde even met de plant.
21/10 16u15  Weekendtips: van klimaatfestival tot kinderkledingruilbeursNog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Bezoek bijvoorbeeld de foto-expo in de Diamantbuurt, of doe mee aan de kledingruilbeurs.
21/10 15u15  ‘Les van Squid Game: als iedereen wil winnen, verliezen we allemaal’Squid Game is de best bekeken serie van Netflix ooit. Geen wonder, stelt Steven Pont, want de reeks over strijd op leven en dood is een bijzondere weergave van de competitiemaatschappij waar we in leven.
21/10 14u15  TNO: hoge concentraties ultrafijnstof rond Schiphol alarmerendSchipholpersoneel staat bloot aan hoge concentraties ultrafijnstof. Rond de luchthaven worden veel hogere concentraties gemeten dan langs drukke wegen in een grote stad. Dat stelt TNO na metingen op Schiphol.
21/10 14u15  Bij Ajax is in 9 jaar alles veranderd: Tadic op de plek van BoerrigterNegen jaar geleden verloor Ajax nog kansloos van Borussia Dortmund, ook destijds de nummer 2 van de Bundesliga. De weergaloze 4-0 overwinning van dinsdag onderstreept nog maar eens dat alles veranderd is in Amsterdam.
21/10 13u15  Iedere keer als ik Broekers-Knol zie denk ik: wat doe je jezelf aan?Broekers-Knol, Ankie. Ik weet nooit precies wat ze is, minister of staatssecretaris. Ik zoek het altijd even op. O ja, staatssecretaris.
21/10 13u15  L’eau pour l’art: letterlijk hét mineraalwater voor kunstinstellingenMet een eigen lijn van bronwater wil het Amsterdamse theatercollectief De Theatertroep een plek veroveren in de cafés en restaurants van de cultuurinstellingen van Nederland. De missie: de winst terug laten stromen naar de kunst.
21/10 13u15  Mysterie ontrafeld over Yakubu’s laatste jaren voor zijn eenzame doodBijna vier jaar geleden overleed Abubakari Yakubu op 35-jarige leeftijd in een Ghanees ziekenhuis. Wat is de middenvelder, van 1999 tot 2009 cultfiguur van Ajax en Vitesse, na zijn profloopbaan allemaal overkomen? Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging op onderzoek uit.
21/10 11u15  Bij Ajax is in 9 jaar alles veranderd: Tadic speelt nu op de plek van BoerrigterNegen jaar geleden verloor Ajax nog kansloos van Borussia Dortmund, ook destijds de nummer 2 van de Bundesliga. De weergaloze 4-0 overwinning van dinsdag onderstreept nog maar eens dat alles veranderd is in Amsterdam.
21/10 10u15  Pandjesbaas Dick Fennis was met zijn bontjas en poenige auto een kapitalistisch clichéHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Andere Tijden, De krottenkoning van Rotterdam.
21/10 10u15  Sloop, verkoop én tijdelijke invulling moeten van de baanDe wooncrisis hangt samen met een extreem tekort aan ruimte in de breedste zin. Laten we kijken waar er nog wél bewegingsvrijheid is in onze buurten. Om vervolgens met slimme en solidaire invulling een eerste antwoord te formuleren op een van de grootste vraagstukken van deze tijd: hoe maken we stedelijke ontwikkeling inclusief en duurzaam?
21/10 09u15  Microplastics aangetroffen in bloed landbouwdieren: effect op onze gezondheid?Minuscule plasticdeeltjes zijn overal: in de zee, in de lucht, en ook in de bloedbaan van landbouwdieren, zo is aangetoond. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn onbekend, maar bij muizen leidt blootstelling aan een grote hoeveelheid microplastics tot een allergische reactie.
21/10 09u15  Waarom het COA geen hotel boekt, en 5 andere vragen over asielcrisisDe burgemeester van Ter Apel, de ‘flessenhals’ waar alle asielzoekers in Nederland doorheen moeten, luidt de noodklok. Staatssecretaris Broekers-Knol brengt ‘verlichting’ met 500 extra opvangplekken.
21/10 09u15  Het is dit jaar extra spannend of cadeaus op tijd komenDoor een oplopend tekort aan grondstoffen, een ernstig ontregelde zeecontainervaart én fabriekssluitingen in China wordt het nog spannend of met name speelgoed op tijd kan worden geleverd. Door de krapte gaan ook de prijzen omhoog, soms wel met 75 procent.
21/10 08u15  Pijnlijke conclusie: rijke landen houden meeste vaccins voor zichzelfRijke landen en farmaceutische bedrijven beloven van alles om armere landen aan coronavaccins te helpen maar doen in de praktijk bitter weinig. Ook Nederland denkt vooral aan zichzelf.
21/10 08u15  Dogtoberfest: samen met je hond uit eten bij PllekBiercafé Lagunitas organiseert vrijdag het Dogtoberfest bij Pllek. Samen met je hond uit eten: Maureen Steenks (36) weet meer.
21/10 08u15  Jackie Mulder een fotograaf noemen doet haar werk tekortWekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: de expositie van Jackie Mulder in tHuis aan de Amstel.
21/10 08u15  Fleur & Wouter: ‘Een leven zonder kunst zou een leeg leven zijn’In de rubriek ‘De galerie van…’ laten we een keur aan Amsterdamse galeriehouders aan het woord: hoe zijn ze in de kunstwereld terechtgekomen, wat is het profiel van hun galerie, wat verzamelen ze zelf, en wat is de impact van corona? In dit deel Fleur Feringa (33) & Wouter van Herwaarden (31) van Galerie Fleur & Wouter.
20/10 22u15  Waarom het COA geen hotel boekt, en 5 andere vragen over de asielcrisisDe burgemeester van Ter Apel, de ‘flessenhals’ waar alle asielzoekers in Nederland doorheen moeten, luidt de noodklok. Staatssecretaris Broekers-Knol brengt ‘verlichting’ met 500 extra opvangplekken.
20/10 22u15  Het wordt dit jaar extra spannend of cadeaus op tijd komenDoor een oplopend tekort aan grondstoffen, een ernstig ontregelde zeecontainervaart én fabriekssluitingen in China wordt het nog spannend of met name speelgoed op tijd kan worden geleverd. Door de krapte gaan ook de prijzen omhoog, soms wel met 75 procent.
20/10 22u15  Pas na uren wachten begrepen we dat er niemand kwam helpenDit is een miniverslag van ongeveer 30 uur waarin alles van kwaad tot evil werd.
20/10 22u15  Filmmuziek: de juiste plaat voor het moment vinden is een kunstFilms kunnen meestal niet zonder muziek. Filmcomponisten ­leveren maatwerk, maar een goede dj weet soms wonderen te verrichten.
20/10 22u15  David Verbeek over Dead & Beautiful: ‘De jeugd wil experiences’David Verbeek (41), bekend om zijn arthousefilms, maakte met Dead & Beautiful zijn eerste commerciële genrefilm. Vijf verveelde rijkeluiskinderen krijgen hierin te maken met vampirisme. De paniek slaat toe.
20/10 21u15  Letland als eerste land van Europese Unie weer in lockdownVolg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
20/10 20u15  Waarom boekt het COA geen hotel, en 4 andere vragen over de asielcrisisDe burgemeester van Ter Apel, de ‘flessenhals’ waar alle asielzoekers in Nederland doorheen moeten, luidt de noodklok. Staatssecretaris Broekers-Knol brengt ‘verlichting’ met 500 extra opvangplekken.
20/10 20u15  Dove schakers spelen om titel: ‘Strijd én verbondenheid’Meer dan honderd dove schakers spelen deze week in de Bijlmer om het Europees kampioenschap schaken voor doven. Op het bord wordt harde strijd geleverd, daarbuiten telt ook de verbondenheid. ‘De spelers voelen zich hier thuis, het voelt als familie.’
20/10 19u15  Dove schakers spelen in Zuidoost om EK: ‘strijd én verbondenheid’Meer dan honderd dove schakers spelen deze week in de Bijlmer om het Europees kampioenschap schaken voor doven. Op het bord wordt harde strijd geleverd, daarbuiten telt ook de verbondenheid. ‘De spelers voelen zich hier thuis, het voelt als familie.’
20/10 19u15  ‘Psychiater, maak écht contact met de patiënt’Toen Jeroen Verkroost werd opgenomen met een psychose, lukte het hem niet een band op te bouwen met zijn behandelaar. Hij pleit voor een persoonlijkere aanpak in de psychiatrie.
20/10 19u15  Coronabesmettingen op kantoor voorspellen met een simulatieMarwan el Morabet (23) en zijn compagnon brengen via virtuele simulaties in kaart waar werknemers risico op besmetting lopen.
20/10 19u15  Kopie De Nachtwacht is af: ‘Volgende klus de Sixtijnse Kapel?’Na zes maanden is de monsterklus geklaard: schilder Lisa Wiersma heeft de laatste hand gelegd aan een exacte kopie van De Nachtwacht. ‘Heerlijk dat het af is.’
20/10 19u15  De aanzuigende werking van de cannabislollyIn de niet-aflatende strijd tegen de verwording van de binnenstad heeft het stadsbestuur nu ook de oorlog verklaard aan de verkopers van de cannabislolly. Er zou een aanzuigende werking uitgaan van de lolly op het type toeristen dat naar Amsterdam komt in de prikkelende veronderstelling dat de drugs hier op elke hoek van de straat moeiteloos verkrijgbaar zijn. Dat is dan misschien ook wel zo, maar dat ­hoeven we nog niet aan de grote klok te hangen.
20/10 17u15  ‘Lockdown-pup’ overspoelt Amsterdamse opvang met oppas- en uitlaataanvragenDe al overvolle Amsterdamse hondenopvangcentra worden overspoeld met aanvragen voor opvang- en uitlaatdiensten, met name voor zogenaamde ‘coronahonden’. Maar helaas: vol is vol. ‘Mensen hebben deze honden echt met een roze bril op aangeschaft.’
20/10 16u15  Het IJ-paviljoen in 1920 en 2021Amsterdam is altijd in beweging. We gaan terug naar een plek van toen. Deze week: het IJ-paviljoen in 1920 en 2021.
20/10 16u15  Cruiseschip de Rotterdam VII is een varend museumDe Rotterdam VII, het nieuwste cruiseschip van de Holland America Line, heeft 2645 werken van kunstenaars van over de hele wereld aan boord. ‘In kunst draait het net als op een cruise om ervaringen.’
20/10 15u15  Reddingspoging stichting Sint mislukt, tweede intocht wel van de baanBemiddelaar Noraly Beyer is er niet in geslaagd om de breuk te lijmen binnen het comité dat de Amsterdamse sinterklaasintocht organiseert. De opgestapte vrijwilligers laten wel weten af te zien van het organiseren van een eigen intocht.
20/10 15u15  ‘Wat is nut van zo’n ‘menselijk stoplicht’ in een geel-oranje pak?’Lezer Emma Laarman zet vraagtekens bij de rol van de verkeersregelaars in de binnenstad.
20/10 15u15  Code geel wegens zware windstoten tot 80 kilometer per uurIn de provincies langs de kust is woensdagmiddag en -avond code geel van kracht wegens zware windstoten, meldt het KNMI. Het gaat om windstoten tot 80 kilometer per uur. De waarschuwing geldt ook voor Amsterdam.
20/10 14u15  Deze tekeningen van Franz Kafka werden nooit eerder uitgegeven‘Weet je, ik was ooit een groot tekenaar,’ schreef Franz Kafka in 1913 aan zijn verloofde Felice Bauer. Meer dan 160 onbekende tekeningen van de schrijver die in 2019 werden ontdekt in het Max Brod Archief in de Nationale Bibliotheek van Israël zijn nu in boekvorm uitgegeven.
20/10 13u15  Marokko schrapt per donderdag vliegverkeer met NederlandMarokko schrapt vanaf middernacht alle commerciële vluchten van en naar Nederland. De Marokkaanse overheid neemt die beslissing in het kader van de bestrijding van de oplopende coronabesmettingen. Het vliegverbod geldt naast Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
20/10 13u15  Drijfzand zit vol met gelaagdheid, in beeld, thematiek en dialogenDrijfzand, het speelfilmdebuut van Margot Schaap, zit vol met gelaagdheid. In thematiek, beeld en dialogen.
20/10 12u15  ‘Marokko legt vliegverkeer met Nederland stil’Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
20/10 12u15  Uit huis geplaatst, hoe zorg je dan ooit nog voor genoegdoening?Hoe vergoed je dit eigenlijk?
20/10 11u15  De Poolse premier krijgt de wind van voren in EuropaDe Poolse premier Mateusz Morawiecki wilde in Straatsburg uitleggen wat hem dwarszit aan de omgang door Europa met zijn land. Het betoog viel in dorre aarde: Europa bleek meer nog veel meer geërgerd over de Poolse halstarrigheid.
20/10 10u15  Weer een winter met avondklok of schoolsluiting?Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt. Moeten we vrezen voor weer een lange, donkere coronawinter? En wat gaat de griep doen? OMT-voorzitter Jaap van Dissel: ‘We zouden na het voorjaar voor een belangrijke mate van de crisis verlost kunnen zijn.’
20/10 10u15  De hand van Ten Hag: hij flikt het weerMet zinnenprikkelend voetbal en met klinkende doelcijfers na drie gewonnen poulewedstrijden (elf voor, één tegen) krijgt Ajax in Europa de handen op elkaar. Trainer Erik ten Hag heeft het weer geflikt.
20/10 10u15  In het Dedemsvaart van Sanne Hans heeft iedereen wel wat raarsHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Volle Zalen.
20/10 10u15  The French Dispatch: een Wes Anderson-film die nog lang meegaatMet het stilistisch en inhoudelijk overdonderende The French Dispatch, rond een Amerikaanse weekblad in een fictieve Franse stad, toont Wes Anderson zich opnieuw een meester in gekunstelde details.
20/10 10u15  Misschien is Haller wel Overmars’ allerbeste aankoopSportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.
20/10 10u15  Mundi: ‘plaatselijk koffiezaakje’ op de PostjeswegElke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Mundi.
19/10 23u15  Ajax schittert door met 4-0 van Dortmund te winnen: waar eindigt dit avontuur?Ajax moest dit seizoen met nieuwe energie en nieuw elan een volgend fraai hoofdstuk schrijven in het boek van trainer Erik ten Hag. Na drie groepsduels in de Champions League overtreft het elftal de stoutste verwachtingen.
19/10 22u15  Ajax na sterke en kansrijke eerste helft op 2-0 tegen DortmundAjax en Borussia Dortmund strijden vanaf 21.00 uur in een uitverkochte Arena om de koppositie van groep C in de Champions League.
19/10 21u15  Zet Ajax vanavond een grote stap naar de volgende ronde van de Champions League?Ajax en Borussia Dortmund strijden vanaf 21.00 uur in een uitverkochte Arena om de koppositie van groep C in de Champions League.
19/10 20u15  Door al die zorgcowboys vliegt het geld voor de zorg er uitDe kosten van de gezondheidszorg lopen op. De Volkskrant maakte een rondje langs experts en publiceerde gisteren een overzicht van ‘scherpe keuzes’ die de uitgaven kunnen beteugelen. Het was nogal een ratjetoe: van eerst pijnbestrijding en fysiotherapie proberen voordat je bij artrose een nieuwe knie of heup plaatst, wat toch staande praktijk is, tot huur vragen aan mensen die in een verpleeg- of verzorgingstehuis verblijven (er is nu al een eigen bijdrage: die kan oplopen tot 900 euro per maand voor mensen wier partner nog thuis woont, en tot 2470 euro voor alleenstaanden).
19/10 20u15  Iven over zoon Jazz: ‘Bij hem moesten we het ouderschap nog uitvogelen’Omdat Jazz de oudste van de zeven kinderen is, heeft Iven een speciale band met hem. Die band werd nog hechter toen Jazz 3,5 maand in het ziekenhuis lag. ‘In die periode sliep papa elke avond bij mij op de kamer.’
19/10 20u15  Beste speculaas haal je bij Bakkerij WesterparkDe speculaas met amandelen van Bakkerij Westerpark is uitgeroepen tot de beste van Noord-Holland. Bakker Björn Bijl (25) vertelt hoe.
19/10 20u15  Opinie: ‘Op een lege tank kun je niet rijden, op een lege accu ook niet’Emissieloos rijden zou voor iedereen aantrekkelijker gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen te halen. Een mooi streven, maar gezien de huidige infrastructuur nog onhaalbaar, stelt Jeroen Kruisweg.
19/10 19u15  Ruim 1000 kinderen van ouders toeslagenaffaire uit huis geplaatstTussen 2015 en 2020 zijn ruim duizend kinderen van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire onder jeugdbescherming en uit huis geplaatst. De Tweede Kamer is verbijsterd over dat hoge aantal.
19/10 18u15  Meer dan 1000 kinderen uit huis geplaatst door toeslagenaffaireTussen 2015 en 2020 zijn ruim duizend kinderen van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire onder jeugdbescherming en uit huis geplaatst. De Tweede Kamer is verbijsterd over dat hoge aantal.
19/10 17u15  Stadsonderzoeker: ‘Veranderingen komen altijd van onderaf’Buitenwijken worden vaak als probleembuurten gezien, maar volgens stadsonderzoeker Floor Milikowski gebeurt juist daar ook veel goeds. ‘Een nieuwe generatie staat op, strijdbaar en idealistisch.’
19/10 17u15  Bij Barabas is de kaart net zo internationaal als het interieurElke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Foodbar Barabas.
19/10 16u15  RIVM: aantal nieuwe coronagevallen stijgt met 44 procent in een weekDe stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 25.751 nieuwe positieve tests. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week, toen het ging om 17.832 nieuwe coronagevallen in zeven dagen.
19/10 16u15  Studeren én genieten van klassieke muziek, en dat in het ConcertgebouwStuderen onder het genot van live gespeelde klassieke muziek op een van de mooiste locaties in Amsterdam: het kan donderdag (weer). Entrée, de jongerenclub van het Concertgebouw, organiseert voor de tweede keer studiesessies in de Grote Zaal.
19/10 15u15  Beruchte Randall D. uit Zuidoost opnieuw vast voor onderwereldmoord 2015Ruim zes jaar na de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom is de beruchte crimineel Randall D. (40) uit Amsterdam-Zuidoost dinsdagmorgen in zijn cel voor de tweede keer gearresteerd voor het uitvoeren van die geruchtmakende onderwereldmoord.
19/10 15u15  Houd die blonde turboviking toch maar een beetje in de gatenFideel van Erik ten Hag om erop te wijzen dat Ajax dinsdag niet alleen tegen het fenomeen Erling Haaland voetbalt: Borussia Dortmund is méér dan alleen de Noorse Terminator.
19/10 15u15  Ruud ten Wolde hoopte dat mensen inzien waar het écht om draaitVoor RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde (29) zouden deze weken in het teken staan van zijn boek Ziek gelukkig, waarin hij schrijft over zes jaar ziekte. Hij maakte de publicatie niet meer mee: vorig weekend overleed hij. Vivian de Gier sprak hem enkele dagen daarvoor. In overleg met zijn familie verschijnt het interview alsnog.
19/10 15u15  We onthouden calorierijk eten beter dan caloriearm etenWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week onderzoeken we: een ongezonde neiging.
19/10 15u15  ‘Energiesteun hoeft geen nieuwe toeslagenaffaire te worden’Verlaag de btw en de energiebelastingen: dan hoeft de energiecrisis niet uit te monden in een nieuwe politieke affaire, betoogt lezer Frans Peters. Maak er geen complexe operatie van.
19/10 14u15  Ik zou hem toch maar een beetje in de gaten houden, die blonde turbovikingFideel van Erik ten Hag om erop te wijzen dat Ajax dinsdag niet alleen tegen het fenomeen Erling Haaland voetbalt: Borussia Dortmund is méér dan alleen de Noorse Terminator.
19/10 13u15  Beruchte Randall D. (40) uit Zuidoost opnieuw vast voor liquidatie Lucas BoomRuim zes jaar na de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom is de beruchte crimineel Randall D. (40) uit Amsterdam-Zuidoost dinsdagmorgen in zijn cel voor de tweede keer gearresteerd voor het uitvoeren van die geruchtmakende onderwereldmoord.
19/10 12u15  ‘Ik hoop dat mensen door mijn boek inzien waar het écht om draait’Voor RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde (29) zouden deze weken in het teken staan van zijn boek Ziek gelukkig, waarin hij schrijft over zes jaar ziekte. Hij maakte de publicatie niet meer mee: vorig weekend overleed hij. Vivian de Gier sprak hem enkele dagen daarvoor. In overleg met zijn familie verschijnt het interview alsnog.
19/10 11u15  Ruud ten Wolde: ‘Ik hoop dat mensen gaan nadenken over hun leven’Voor RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde (29) zouden deze weken in het teken staan van zijn boek Ziek gelukkig, waarin hij schrijft over zes jaar ziekte. Maar hij overleed vorig weekend toch nog plotseling. Vivian de Gier sprak hem enkele dagen daarvoor. In overleg met zijn familie verschijnt het interview alsnog.
19/10 10u15  Wethouder over falen hulp aan Famke (14): ‘Veel conclusies zijn niet nieuw’Uit een een vernietigend rapport blijkt dat liefst elf instellingen faalden in de hulp voor de door haar vader doodgeschoten Famke Koeman (14). Voor verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim (Jeugd en Zorg) laat het wederom zien dat er veel beter samengewerkt moet worden. ‘Zoiets kost tijd, maar die hebben we niet.’
19/10 10u15  Dortmund wervelt, maar is verdedigend kwetsbaarIn de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke week ‘het spel achter het spel’. Met deze keer aandacht voor Borussia Dortmund, de Champions Leaguetegenstander van Ajax.
19/10 10u15  Edita Gruberová (1946-2021): de Slowaakse koningin van het belcantoBij de Weense Staatsopera debuteerde ze in 1969 als de Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte. Een ster was geboren, al zou het nog zeven jaar duren voordat die tot volle schittering kwam.
19/10 10u15  ‘Kan het geld van Sywert niet naar de aardgasslachtoffers in Groningen?’Een prima actie van Youp van ’t Hek en advocaat Plasman om de druk op Sywert van Lienden en vrienden wat op te voeren om de mondkapjesmiljoenen terug te storten. Je kunt je echter wel afvragen of het geld rechtstreeks terug moet naar de staatskas. De rol van de overheid in deze deal is natuurlijk ook niet zonder smet! Het lijkt mij een beter idee om het geld ten goede te laten komen aan de aardgasslachtoffers uit Groningen en de slachtoffers van het toeslagenschandaal; hier vallen heel veel mensen tussen wal en schip door een blunderende overheid.
19/10 10u15  Alles moest anoniem blijven; angst om de doodstraf te krijgenPeter R. de Vries schijnt vermoord te zijn met een verbouwd gaspistool. Ik tikte bij YouTube ‘verbouwen gaspistool’ en even later kon ik precies leren hoe dat moest, al sprak ik geen Russisch. De plaatjes waren duidelijk. Het was iets te veel boorwerk voor mij, maar het zag er niet ingewikkeld uit.
19/10 09u15  Sekswerker Jorma ontving haar klanten jarenlang thuis, totdat de politie binnenvielHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Pointer.
19/10 09u15  Weer terug naar kantoor, en dat is nog behoorlijk wennenZo’n anderhalf jaar geleden ging er een schok door werkend Nederland. Van de ene op de andere dag was thuiswerken de norm. De terugkeer naar kantoor verloopt ook niet zonder slag of stoot.
19/10 09u15  Doekhi zou met gemak bij Feyenoord kunnen spelen, maar ze zullen het wel niet zienSportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.
19/10 09u15  Dagboeken zanger Bram Vermeulen: ‘Hij was lange tijd onzeker’Van 1984 tot zijn plotselinge dood in 2004 hield zanger Bram Vermeulen een dagboek bij, waaruit nu Het eeuwig jongenshart is samengesteld. Dochters Tamara (46) en Katarina (44) blikken terug. ‘Het was een heel rijke jeugd.’
19/10 07u15  Ajax’ tegenstander Dortmund wervelt, maar is verdedigend kwetsbaarIn de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke week ‘het spel achter het spel’. Met deze keer aandacht voor Borussia Dortmund, de Champions Leaguetegenstander van Ajax.
19/10 07u15  Wat te doen met de steeds radicalere Baudet?Verschillende media worstelen met het aandacht besteden aan de steeds verder radicaliserende Thierry Baudet. Presentator Humberto Tan besloot zondag in zijn tv-programma de FvD-voorman tegengas te geven.
18/10 21u15  Op klimaatfestival Warming Up moet een kil thema echt binnenkomenWarming Up is een jong, maar jaarlijks festival over klimaatverandering in cultuurpodium Tolhuistuin. Omdat juist kunst iets dat zo complex is ‘invoelbaar’ kan maken.
18/10 20u15  Wat te doen met de steeds radicalere Baudet? Tegengas of doodzwijgen?Verschillende media worstelen met het aandacht besteden aan de steeds verder radicaliserende Thierry Baudet. Presentator Humberto Tan besloot zondag in zijn tv-programma de FvD-voorman tegengas te geven.
18/10 19u15  Lack of Guidance: high-end voetbalmode met een boodschapHet Amsterdamse kledingmerk Lack of Guidance begon met een akkefietje met Bayern München en heeft nu een winkel op de Wallen én een boodschap. High-end mode meets voetbal.
18/10 19u15  Jan Slagter verplicht coronabewijs bij Omroep MaxVolg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
18/10 19u15  Ex-Dutchbatter in stuk over Srebrenica: ‘Ik ging mezelf zien als SS’er’Ex-Dutchbatter Ray Braat en de Bosnische Alma Mustafic spelen mee in Gevaarlijke namen, een nieuw toneelstuk over de val van Srebrenica. ‘Het gaat me niet om de schuldvraag.’
18/10 18u15  Expert: rapport over drama met 14-jarige Famke Koeman is ‘eenzijdig’Het drama van de Amsterdamse familie Koeman, met de dood van de 14-jarige Famke tot gevolg, leverde een verwoestend rapport op. Maar aan dat rapport zelf mankeert volgens expert Levi van Dam ook nog wel het een en ander. ‘We blijven hangen in de vraag: waar heeft de jeugdhulp gefaald?’
18/10 17u15  Kan Ajax wel Haaland stoppen? ‘Dat moeten we als team doen’Hij is een reus die op zevenmijlslaarzen de doelpunten aaneenrijgt. Ajax maakt zich op voor een confrontatie met Erling Braut Haaland, spits van Borussia Dortmund. Jurriën Timber: ‘Hij is de beste tegen wie ik heb gespeeld.’
18/10 16u15  OM: overweldigend bewijs tegen verdachten moord Peter R. de VriesJustitie ziet overweldigend bewijs dat Delano G. (22) op 6 juli Peter R. de Vries heeft vermoord in de Amsterdamse binnenstad en dat de Pool Kamil E. (35) de vluchtauto bestuurde. Zij werden 45 minuten na het schieten aangehouden op de A4 in een gestolen Renault Kadjar.
18/10 16u15  Rapper Murda vastgezet in Turkije vanwege songteksten over drugsDe Amsterdamse rapper Murda (37), artiestennaam van Önder Doğan, is zaterdag vastgezet in Istanbul. Dat bevestigt zijn management naar aanleiding van berichten in Turkse media.
18/10 16u15  Grachten in Houthaven staan na drie jaar nog steeds droogVanwege lekkages in kelders van de nieuwbouwhuizen ernaast, zijn de grachten in de Houthaven na drie jaar onderhandelen en meerdere rechtszaken nog steeds niet gevuld met water.
18/10 14u15  ‘Ik was bang voor mensen en ik voelde constante buikpijn’In de wekelijkse rubriek @humansofamsterdam gaat fotograaf en schrijver Debra Barraud op zoek naar gezichten en verhalen van de straat in Amsterdam.
18/10 14u15  ‘Verraad’: hierom is dit het enige Okurahotel in EuropaAl vijftig jaar bepaalt tophotel Okura de skyline van De Pijp. Door ‘het verraad van Amsterdam’ is het wel nog altijd het enige Okurahotel in Europa. Hotelier Marcel van Aelst (73) vertelt.
18/10 14u15  ‘Kom op Eduard! Tatjanááááááááááá! Goed hoor Marleen!’Op de brug bij de Praxis, net na het 33 kilometerpunt.
18/10 13u15  Rapper Murda vastgezet in Turkije: ‘Hij verheerlijkt drugsgebruik’De Amsterdamse rapper Murda (37), artiestennaam van Önder Doğan, is zaterdag vastgezet in Istanbul. Dat bevestigt zijn management naar aanleiding van berichten in Turkse media.
18/10 12u15  Terroristen hebben er geen enkel voordeel van hun geloof af te zwerenD e Britse politicus David Amess werd vrijdag vermoord door de 25-jarige Ali Harbi Ali, een man van Somalische afkomst. De politie beschouwt het als een daad van islamitisch terrorisme.
18/10 12u15  In dit hotel van Donald Trump heerst nu een galmende leegteHet Trump International Hotel in Washington krioelde vier jaar lang van de politici en lobbyisten. Nu is het uitgestorven, en probeert de oud-president zijn hotel te verkopen.
18/10 11u15  Peter R. de Vries werd met omgebouwd alarmpistool vermoordDe eerste zitting in de strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries is begonnen. De vermoede schutter Delano G. en Kamil E., die volgens justitie de vluchtauto bestuurde, zijn bij de zitting aanwezig. Misdaadverslaggevers Wouter Laumans en Paul Vugts houden u hier op de hoogte.
18/10 11u15  Messcherp, deze Squid Game-parodie met de afvallers uit Rutte 3Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Plakshot.
18/10 10u15  Moordzaak Peter R. de Vries begonnen, verdachten aanwezigMaandag is de eerste zitting in de strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries: de vermoede schutter Delano G. en Kamil E., die volgens justitie de vluchtauto bestuurde. Misdaadverslaggevers Wouter Laumans en Paul Vugts houden u hier op de hoogte.
18/10 10u15  Minder zicht op misstanden in prostitutiePolitie, gemeenten en hulpverleners hadden het afgelopen jaar veel minder zicht op misstanden in de prostitutie. De sluiting van seksclubs door corona maakte het bijzonder moeilijk om seksuele uitbuiting op te sporen. Een deel van de prostituees werkte ‘ondergronds’ gewoon door.
18/10 10u15  Schokkend of niet: de Dansmarathon past bij deze tijd‘Heb je een studieschuld opgebouwd of studeer je nog steeds en weet je niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Dan is ome John de Mol straks misschien wel je reddende engel,’ kopte de website Tvgids.nl afgelopen week. Het betrof een oproep om kandidaten te werven voor de gloednieuwe spelshow 4 is te veel, waarin (oud-)studenten op tv tegen elkaar strijden om hun studieschuld af te lossen. Ik moest denken aan de Zuid-Koreaanse Netflixhit Squid Game. In deze fictieve serie doen 456 mensen met schulden mee aan een mysterieus spel. Ze kunnen miljarden winnen met kinderspelletjes als Annemaria koekoek. De winnaar krijgt al het geld, maar de verliezers worden geëlimineerd. Nogal letterlijk: ze worden doodgeschoten. Nu is het natuurlijk niet zo dat John de Mol de deelnemers van 4 is te veel in koelen bloede afschiet wanneer zij het antwoord op een bepaalde vraag niet weten. Een directe vergelijking slaat dus nergens op. Toch denk ik dat het succes van Squid Game (binnen drie weken 111 miljoen keer gestreamd) veel zegt over de tijd waarin wij leven.
18/10 10u15  Paul Blanca: van de hoogste kunstkringen tot persona non grataFotograaf Paul Blanca belandde in de hoogste kringen van de internationale kunstwereld met zijn gevoelige en provocerende foto’s, maar werd daar uiteindelijk tot persona non grata verklaard. Vrijdag overleed hij in zijn woning in Amsterdam.
18/10 09u15  Horeca en bouw nog dieper in de problemen door energiecrisisDe energiecrisis zal nog veel meer bedrijven treffen dan de industrie alleen. Ook de horeca, die toch al in diepe problemen zit na de coronacrisis, en de bouw van woningen worden getroffen.
18/10 09u15  Plakshot is nog een beetje hit-and-miss, maar wel geslaagdHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Plakshot.
18/10 09u15  ‘Verraad’: zo liep hotel Okura een massief operagebouw misAl vijftig jaar bepaalt tophotel Okura de skyline van De Pijp. Door ‘het verraad van Amsterdam’ is het wel nog altijd het enige Okurahotel in Europa. Hotelier Marcel van Aelst (73) vertelt.
18/10 09u15  ‘Scanning’: dat is de kwaliteit die Kudus mistSportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.
18/10 09u15  De Kledingbank wil ‘gezinnen niet in hun hempie laten staan’Emmy Medik (37), oprichter van de Kledingbank in West, dreigt te moeten vertrekken uit haar pand. Daarom is ze een inzamelingsactie begonnen.
18/10 09u15  Een wereld van winnaars en verliezers‘Heb je een studieschuld opgebouwd of studeer je nog steeds en weet je niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Dan is ome John de Mol straks misschien wel je reddende engel,’ kopte de website Tvgids.nl afgelopen week. Het betrof een oproep om kandidaten te werven voor de gloednieuwe spelshow 4 is te veel, waarin (oud-)studenten op tv tegen elkaar strijden om hun studieschuld af te lossen.
18/10 08u15  Geeft energiecrisis de toch al wankele horeca en bouw het laatste zetje?De energiecrisis zal nog veel meer bedrijven treffen dan de industrie alleen. Ook de horeca, die toch al in diepe problemen zit na de coronacrisis, en de bouw van woningen worden getroffen.
18/10 08u15  Studentenvereniging vol na de lockdowns? Begin er zelf eentjeEen recordaantal studenten poogde dit jaar een plek te krijgen bij een studentenvereniging. Het gevolg: er zijn meer aspiranten dan ooit uitgeloot. Sommigen zijn nu voor zichzelf begonnen.
18/10 08u15  Eigenaar gekraakt pand Marnixstraat doet aangifteHet voormalige Hotel Marnix aan de Marnixstraat is gekraakt door actiegroep Pak Mokum Terug. De eigenaar snapt er niets van en zegt aangifte te hebben gedaan. ‘Wij zijn geen buitenlandse investeerders.’
18/10 07u15  Energiecrisis treft ook de toch al wankele horeca en woningbouwDe energiecrisis zal nog veel meer bedrijven treffen dan de industrie alleen. Ook de horeca, die toch al in diepe problemen zit na de coronacrisis, en de bouw van woningen worden getroffen.
17/10 22u15  Eigenaar gekraakt pand Marnixstraat doet aangifte: ‘Ze pakken de verkeerde’Het voormalige Hotel Marnix aan de Marnixstraat is gekraakt door actiegroep Pak Mokum Terug. De eigenaar snapt er niets van en zegt aangifte te hebben gedaan. ‘Wij zijn geen buitenlandse investeerders.’
17/10 22u15  Zo goed is de voorlichting uit Sex Education nietDe Netflixserie Sex Education is minder progressief dan zij op het eerste oog lijkt. Linda Duits plaatst de serie in een Nederlandse context en komt teleurgesteld uit.
17/10 22u15  Moskou lijkt één groot attractiepark te zijn geworden“Opa, opa,” riep kleindochter Charlotte (1,5 jaar) enthousiast en ze trok me mee naar de speelplaats die zich voor ons uitstrekte. Even later zat ik voor het eerst met haar op een kleurige wipwap.
17/10 21u15  ‘Ik geef heel veel om dieren, daarom wil ik graag naar Artis’Vanwege haar slechte gezondheid komt Heleen Nuffer-de Werk nauwelijks nog van de bank, laat staan buiten Floradorp. Met haar maatje Ton wil ze graag naar Artis omdat ze zo gesteld is op dieren. Kosten: 250 euro.
17/10 20u15  Afvallige priesters spoelden berooid aan in Villa De WartburgVilla De Wartburg in het Gelderse Velp was in de jaren zestig een opvangcentrum voor afvallige priesters vanuit de hele wereld. Loes Hegger groeide er op en reconstrueerde de geschiedenis van dit asielzoekerscentrum avant la lettre. Een voorpublicatie.
17/10 20u15  Geen feest te bont, maar met één viering heb ik moeiteWe kunnen niet genoeg vieren. Vooral in deze donkere dagen moedig ik iedereen aan om overal een feestje van te maken. Na het huishouden even een pauze nemen voor een kleine viering. Boodschappen gehaald… feestje. Misschien een paar geliefden een wenskaart gestuurd, gecheckt hoe het met de buurvrouw gaat. Even juichen als je huisgenoot de kamer binnenloopt. Vieren wat we kunnen. Niets als vanzelfsprekend aannemen, maar zoveel mogelijk stilstaan bij de mooie momenten, hoe klein ook. Zelf maar even van gerecycled papier slingers knippen en ophangen.
17/10 19u15  ‘Nee, de vrouwen hadden niet assertiever kunnen reageren op Ivens’De vrouwen die te maken hebben gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag van voormalig wethouder Laurens Ivens, ­hadden helemaal niet wat assertiever kunnen reageren, schrijft Floor Boots in deze ingezonden brief.
17/10 19u15  ‘Bijna alles wat ik draag kostte minder dan twee euro’Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Lyanne Wiersema (21), stylist.
17/10 19u15  Ik ben een zeester in moeiemensenlandAls een aangespoelde zeester drijf ik boven op een berg kurken blokken. Mijn ogen zijn gesloten, mijn wangen lodderig, tussen mijn knieën zit een rolkussen. Het is vrij makkelijk mijzelf nu belachelijk te maken. Want wat doet een veertigplusvrouw met overprikkeld draaihoofd? Die gaat op yoga. Officieel heet deze les restorative, maar ik noem het moeiemensenyoga want je hoeft niets anders te doen dan neerzijgen op instructie van een fluisterende mevrouw.
17/10 17u15  Kost tienduizend euro, maar dan heb je ook ‘eeuwigdurende’ grafrustDe invoering van de eeuwigdurende grafrust voldoet aan een behoefte. Op De Nieuwe Ooster zijn in drie maanden 18 graven uitgegeven voor onbepaalde tijd.
17/10 17u15  De metamorfose die Amsterdam een grote, brutale stad maakteBas de Melker schreef in 2002 een belangwekkend proefschrift over de ruimtelijke, organisatorische en sociale metamorfose die Amsterdam in de late 14de eeuw onderging. Nu, drie jaar na zijn overlijden, verschijnt de handelseditie.
17/10 17u15  Jonge voetballers vliegen steeds vroeger uit naar het buitenlandVoetbaltalenten kiezen er steeds vaker en al op jonge leeftijd voor om bij een buitenlandse club te gaan spelen. Julian Rijkhoff (16) verruilde Ajax voor Borussia Dortmund. De Duitse club geeft ruim baan aan de jeugd.
17/10 16u15  Nicolaas Veul en Tim den Besten werkten 100 dagen in een inrichtingNa het succesvolle 100 dagen voor de klas duiken Nicolaas Veul en Tim den Besten de wereld van de geestelijke gezondheidszorg in. Ze gaan aan de slag bij een instelling waar mensen met zware psychiatrische stoornissen zijn opgenomen.
17/10 15u15  Het dilemma: krijgt het kind de achternaam van pap of mam?Daan Borrel gaf haar kind – na lang discussiëren – de achternaam van de vader. De man als naamdrager: waarom is dat patroon zo lastig te doorbreken?
17/10 15u15  Afkicken of een afranseling: Taliban jaagt op verslaafdenNu ze de macht in Afghanistan hebben terugveroverd, zijn de Taliban begonnen aan een nieuwe strijd: die tegen drugs. De eerste stap is de aanpak van de gebruikers, die hardhandig naar afkickklinieken worden gedreven.
17/10 15u15  Even wordt de altijd onheilspellende Nick Cave in Carré gospelNa afgelaste concerten in de Ziggo Dome stond de Australische Brit Nick Cave zaterdagavond in Carré. Een vocaal trio voegde nieuwe kleuren toe aan zijn muziek.
17/10 14u15  Overbieden op Amsterdamse huizen wordt steeds extremerOverbieden is de norm op de Amsterdamse huizenmarkt. In de hitte van de strijd kunnen de bedragen behoorlijk oplopen, niet zonder risico voor de kopers. ‘We hebben bij familie geld moeten lenen.’
17/10 14u15  Even wordt de altijd onheilspellende Nick Cave in Carré pure gospelNa afgelaste concerten in de Ziggo Dome stond de Australische Brit Nick Cave zaterdagavond in Carré. Een vocaal trio voegde nieuwe kleuren toe aan zijn muziek.
17/10 14u15  Robbert Dijkgraaf: ‘Van gezond verstand denkt iedereen altijd precies genoeg te hebben’Saartje Van Camp en Erik de Jong (samen zijn ze Spinvis), curatoren van het Gala van de wetenschap van dit jaar, praten met wetenschapper Robbert Dijkgraaf over kunst, muziek, wetenschap en het Galathema van dit jaar: gezond verstand.
17/10 13u15  ‘Vol adrenaline’ bij marathon Amsterdam, Tola loopt recordtijdTienduizenden lopers namen zondag deel aan de 45ste editie van de marathon in Amsterdam, waar een enthousiast publiek eindelijk het spektakel mocht bijwonen. De Ethiopische atleet Tamirat Tola liep de race in een recordtijd.
17/10 13u15  Arm zijn doet pijn, merkt Nihad (11)Bijna een kwart van de Amsterdamse kinderen groeit op in armoede, de schaamte waarmee het gepaard gaat is groot. Een gemeentecampagne moet het onderwerp tot in de klas bespreekbaar maken. ‘Kinderen denken dat ze minder zijn dan een ander.’
17/10 13u15  Gaan de lopers in de Amsterdam Marathon weer sneller dankzij het publiek?Na wedstrijden op verlaten vliegvelden en zo goed als afgesloten terreinen is er zondag bij de Amsterdam Marathon eindelijk weer sfeer. ‘Wij zijn het gewend om alles alleen te doen.’
17/10 12u15  In Deep Shit breken twee Vinexvrouwen op geestige wijze uit de alledaagse sleurIn de nieuwe comedyserie Deep Shit breken twee Vinexvrouwen op gewelddadige wijze uit de alledaagse sleur. Een dierenwinkelverkoopster die geen vervangcavia wil verkopen duwt de getergde vrouwen over het randje. En dan komt een toevallig gevonden pistool goed van pas.
17/10 12u15  Acteur Rop Verheijen: ‘In mijn buurt heerst het oude Shaffy-gevoel’Acteur Rop Verheijen (46), bekend van Familie Kruys en De Luizenmoeder, speelt dit weekend in Hans & Griet bij ITA. Hij haalt zijn marshmallowspread bij Eichholtz en gaat al 23 jaar naar dezelfde kapper in de Spuistraat.
17/10 11u15  Krakers bezetten pand Marnixstraat: 'Wonen is een recht’Het voormalige Hotel Marnix aan de Marnixstraat is gekraakt door actiegroep Pak Mokum Terug. De actievoerders willen zo aandacht vragen voor de woningnood. De kraakactie werd zaterdagmiddag geopenbaard met een groot spandoek.
17/10 11u15  Acteur Rop Verheijen: ‘In mijn buurt heerst nog het oude Ramses Shaffy-gevoel’Acteur Rop Verheijen (46), bekend van Familie Kruys en De Luizenmoeder, speelt dit weekend in Hans & Griet bij ITA. Hij haalt zijn marshmallowspread bij Eichholtz en gaat al 23 jaar naar dezelfde kapper in de Spuistraat.
17/10 09u15  Als we toch bezig zijn: een lawaaiflitspaal voor al die rolkoffertjes aubWat een geweldig idee van de gemeente Amsterdam om flitspalen te plaatsen om extreem luidruchtige motoren met een bestraffende lichtflits tot de orde te roepen. Helaas blijft het bij een flits, want het is volgens de betrokken wethouder ‘veel te complex’ om die lawaaierige brommerboefjes te beboeten. Nou, mijnheer de wethouder, dat lukt anders aardig goed bij flitspalen die de maximum snelheid in de gaten houden. Afgelopen jaar konden door het geflits voor snelheidsovertredingen in Nederland vier en een half miljoen boetes worden uitgeschreven. En hoe geweldig naïef om te denken dat personen die zo asociaal zijn dat ze er niet voor terugdeinzen een half stadsdeel wakker te schudden, omdat ze hunkeren naar het orgasme dat het oorverdovende gepruttel van hun brommer oplevert, zich zullen laten afschrikken door een foeiflits zonder verdere consequenties. Of erger nog: het zou kunnen dat ze hun motor nog een tikje meer opvoeren om zo een gave flash te scoren.
17/10 08u15  Arm zijn doet pijn, merkt Nihad (11): ‘Soms denk ik: waarom heb ik dat niet?’Bijna een kwart van de Amsterdamse kinderen groeit op in armoede, de schaamte waarmee het gepaard gaat is groot. Een gemeentecampagne moet het onderwerp tot in de klas bespreekbaar maken. ‘Kinderen denken dat ze minder zijn dan een ander.’
17/10 08u15  Een goede peper laat je twee keer huilenSamuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op madame-jeanettes.
16/10 21u15  Gehavend Ajax wint competitiehervatting tegen sc HeerenveenAjax heeft de competitie na de voorbije interlandperiode hervat met een moeizame zege. Het elftal van trainer Erik ten Hag was in Friesland te sterk voor sc Heerenveen (0-2) en blijft zo aan kop in de Eredivisie.
16/10 21u15  Ja, toen hadden ze me, de studenten in HaarlemDeze column is gekaapt, zoals vorige week mijn mailbox werd gekaapt. Door de studenten van het Nova College in Haarlem. In een bombardement van berichtjes vroegen zij om, nee eisten zij, een recensie in Het Parool van het ‘onwijs inspirerende boek ‘dat hun Abbie Chalgoum heeft geschreven: Ik blijf bij je, in september verschenen bij uitgeverij Prometheus. ‘Wij gunnen het hem. (Zijn boek is heel goed.)’
16/10 20u15  Live | Pasveer onderscheidt zich in energiek duelTussenstand sc Heerenveen - Ajax: 0-1
16/10 20u15  De aftocht van Laurens Ivens ziet er steeds minder eervol uitBeetje bij beetje kwam er de afgelopen weken meer informatie naar buiten over de methode-Ivens. De wethouder Wonen moest in juli aftreden na klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij mocht eervol vertrekken; de raad stuurde hem niet weg, Ivens zag zelf in dat de klachten ‘helaas terecht’ waren.
16/10 19u15  Live | Haller rondt vloeiende aanval Ajax afTussenstand sc Heerenveen - Ajax: 0-1
16/10 19u15  Ajax dankt Heerenveen voor hulp tijdens Hongerwinter met plaquetteAls dank voor de steun tijdens de Hongerwinter van 1944-1945) overhandigt Ajax namens vier Amsterdamse clubs een plaquette aan Heerenveen, vlak voor het onderlinge duel van zaterdagavond (18.45 uur).
16/10 19u15  Kleinzoon van Seyss-Inquart: ‘Opa bleef overtuigd van nazisme'Precies 75 jaar geleden werd Arthur Seyss-Inquart in Neurenberg opgehangen. Zijn kleinzoon Helmut nam afstand van zijn opa. ‘Het heeft mijn positie in de familie moeilijker gemaakt.’
16/10 19u15  Zangeres Nynke Laverman: ‘Mens-zijn is best gecompliceerd’Nynke Laverman (1980) is zangeres en songwriter. Ze werd bekend met de Friese fado. Gisteren ging in theater DeLaMar haar voorstelling Plant in première, waarvan dit jaar ook een album en podcast verschenen.
16/10 18u15  Turkse volkstuin des overvloeds: ‘Het is hun levenswerk’Geen centimeter van het volkstuintje bij Ouderkerk heeft de Turkse familie Kaba onbenut gelaten. Pepers, kardoen, wijnbladeren – kriskras is de grond volgeplant. Een ‘levenswerk’ inmiddels.
16/10 17u15  ‘Het is tijd voor een realistischer beeld op uit de kast komen'De coming-out kreeg deze week veel aandacht. Terecht, maar openheid over seksuele geaardheid is niet altijd zaligmakend, stellen Jojanneke van der Toorn en Michiel Kolman.
16/10 17u15  Een ode aan zijn oma, vertolkt door een popWensley Piqué durft na twee decennia in het theatervak eindelijk zijn ruimte in te nemen, zegt hij. In zijn eerste solovoorstelling GRANM’MA beeldt hij samen met zijn oma als pop een emotioneel ­verhaal uit.
16/10 16u15  Een hoofddoek bij agenten: ronduit tragischGelovigen die privileges eisen: het is sinds mensenheugenis algemeen geaccepteerd en gebeurt ook nu. Zo mochten kerken de dans van de coronamaatregelen tijdens de lockdown ontspringen en mogen religieuze scholen nog steeds leerlingen weigeren op basis van hun levensbeschouwing. Niet alles mag: zo mag je wel een ID-foto met een hoofddoek laten maken, maar niet met een vergiet op je hoofd als je een pastafari bent van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In 2018 is bepaald dat het satirische element in het pastafarisme overheerst, waarmee het geen godsdienst is. Het mag dus niet de bescherming van de vrijheid van godsdienst genieten, ook als aanhangers zelf beweren dat het hun religie is.
16/10 16u15  Ze werd gegijzeld door haar eigen troepZe belde ’s middags. “Hallo, spreek ik met Tuğrul?” Ze had in het verleden een krantenartikel over mij gelezen en had het bewaard. Het duurde echter maanden voordat ze de moed bij elkaar had geschraapt om mij te bellen.
16/10 14u15  Amsterdam wil snacks weren uit straatbeeldIn 2030 moet het dieet voor Amsterdammers voor de helft uit plantaardige voeding bestaan. De gemeente gaat daarom de komende jaren in meerdere wijken ongezonde voeding weren. ‘Het is wrang dat er op bijna elke hoek van de straat snacks en ongezond eten te verkrijgen is.’
16/10 14u15  ‘De nostalgie naar het Cuba van toen is gecultiveerd’In haar debuutroman Van vrouwen en zout vertelt Gabriela García het verhaal van zes generaties vrouwen, vanaf het Cubaanse Camagüey anno 1866 tot het Miami van nu. ‘Ik wilde eerlijk schrijven over de gemeenschap.’
16/10 14u15  Egelopvang in Zuidoost komt handen te kortHet is de tijd van het jaar dat jonge egels met hun moeder op stap gaan. De opvang in Zuidoost heeft 120 dwaalgasten over de vloer en komt handen tekort.
16/10 14u15  Tassendesigner Elza Wandler doceert: ‘Een goedkope shittas? Nee’Máxima en Michelle Obama zijn gesignaleerd met een tas van Wandler, Rihanna en Beyoncé dragen schoenen van het Nederlandse accessoiremerk. Nu zijn er ook leren broeken en jeans. Met de voelsprieten van ontwerper Elza Wandler zit het wel goed: een lesje in hogere tassenwiskunde.
16/10 13u15  Demonstranten dansen voor betaalbare huisvestingBetaalbare huisvesting, vrijplaatsen en kunnen kraken: dat is waar de demonstranten van Amsterdam Danst Ergens Voor zaterdagmiddag de straat op gaan.
16/10 13u15  16 oktober 1961 - Pistolen Paultje en zijn wapencollectieNu geschiedenis, maar destijds het laatste nieuws in Amsterdam. Van een reus die in brand vliegt tot de eerste stempelautomaat: wat gebeurde er vroeger in de stad?
16/10 12u15  Dehlia Timman is de ‘burgemeester’ van onze binnenstadDehlia Timman (42) is sinds kort voorzitter van stadsdeel Centrum. Daar waar Peter R. de Vries werd vermoord, steeds jongere drugsdealers klanten zoeken en waar hordes toeristen ongein uithalen. ‘Ik wil de bewoners terug.’
16/10 12u15  ‘Ik heb nog nooit een goede islamgrap bedacht. Jammer voor de islam’Gummbah (pseudoniem van Gertjan van Leeuwen), bekend door zijn absurde cartoons, exposeert voor het eerst zijn schilderijen.
16/10 12u15  Mijn twintigjarige moeder, in galop over de desa’sHet is overduidelijk een foto van mijn moeder. Indië, 1939. Ze is twintig jaar. Ze zit op een paard. Ze is gelukkig.
16/10 12u15  Decanteren, karaferen: hoe en wanneer doe je dat precies?Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week: Wat is het verschil tussen decanteren en karaferen?
16/10 11u15  Joris Bijdendijk helpt in de keuken: decanteren of karaferen?Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week: Wat is het verschil tussen decanteren en karaferen?
16/10 10u15  ‘Staat van terreur’ van Hillary Clinton: als dat geen tv-serie wordt...Heerlijk bordkarton, bestaat dat? Ja, dat bestaat. In de vorm van de thriller Staat van terreur. Hillary Clinton, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken die in 2016 vergeefs een poging deed president te worden, schreef het samen met de Canadese misdaadauteur Louise Penny.
16/10 09u15  Heb jij deze werken van Streetart Frankey al gespot?Lees meer >
16/10 09u15  Pedro Slim verzamelt gefotografeerde lijven in allerlei vormenRauwe scènes, perfecte lichamen, maar ook een stuk minder perfecte en allemaal in zwart-wit. Een bijzondere fotoverzameling van de Mexicaanse verzamelaar Pedro Slim is nu te zien in het Cobra Museum.
16/10 08u15  Hoe een vastgoedfamilie verzeild raakte in de vete van ‘zwart schaap’ Gordon F.De Kroonenberg Groep, een van ’s lands grootste particuliere vastgoedbezitters, is verzeild geraakt in een hoog opgelopen conflict waarmee zich aan weerszijden zware criminelen bemoeien. Over en weer zijn aangiftes van afpersing en bedreiging gedaan.
16/10 08u15  Bart Snels doet met zijn dolkstoot aan natrappen op linksHet zijn altijd politici van wie je nog nooit hebt gehoord, die zich uit het niets tot zeer voorspelbare dissidenten ontpoppen. Politici die je nog niet zouden opvallen als je een jaar met ze zat opgescheept op een onbewoond eiland.
16/10 08u15  Bezoekers vertellen over hun Amsterdam Dance EventHet fotografenduo Chris & Marjan portretteerde bezoekers na een avondje swingen bij Bizzey in de Club tot stampen bij Awakenings en vroegen hoe zij deze speciale editie ervaren.
16/10 08u15  Klaver geraakt door kritisch vertrek van zijn vertrouwelingNu een directe vertrouweling van Jesse Klaver de koers van de GroenLinksleider hekelt, raakt dat zijn positie. En dan moeten de verkiezingen voor de gemeenteraden nog komen.
15/10 23u15  Nieuw-Zeelands officiële Tovenaar met pensioen gestuurdNieuw-Zeeland heeft geen tovenaar meer. Althans, geen officiële. Na 23 jaar trouwe dienst staat de 88-jarige Ian Brackenbury Channell niet langer op de loonlijst als ’s lands nationale tovenaar.
15/10 23u15  Regelde Anass A. uit West AK-47's voor aanslag in Bataclan?Hij was gevierd jongerenwerker, maar nu wordt Amsterdammer Anass A. vervolgd wegens medeplichtigheid bij het leveren van wapens voor de terreuraanslagen in Parijs in 2015. Welke bewijzen zijn er tegen hem?
15/10 21u15  Vertrek Snels raakt positie Klaver, maar hij is niet de enige met kritiekNu een directe vertrouweling van Jesse Klaver de koers van de GroenLinksleider hekelt, raakt dat zijn positie. En dan moeten de verkiezingen voor de gemeenteraden nog komen.
15/10 21u15  Stadsdeel wil hek om de Wallen om drukte te beteugelenStadsdeel Centrum wil het Wallengebied afzetten met een hek om bij grote drukte toeristen te kunnen weren. Ook wordt onderzocht of de sluitingstijden op de Wallen kunnen worden vervroegd.
15/10 21u15  Hoe kom je zondag tijdens de marathon in Amsterdam de stad door?De 45ste editie van de Amsterdamse marathon staat voor zondag 17 oktober op het programma. Dat betekent dat veel straten door de hele stad zijn afgesloten. Hoe kom je als voetganger, fietser of met de auto van A naar B?
15/10 20u15  ‘Waarom we zwegen toen we hoorden over Taghi’s lijn naar buiten'Eind-de-lijk brachten we vorige week vrijdag het nieuws dat ons al maanden als een graat in de keel stak. Vanwege het onderwerp én vanwege het gegeven dat we het al die tijd niet hadden gepubliceerd. Mijn collega Wouter Laumans en ik hadden het schandaal geheim gehouden in een uniek verbond met vier andere media.
15/10 20u15  Nieuwe roman van Henk Spaan: ‘Ed is een moderne Hendrik Groen’Stappen tellen is de titel van de nieuwe roman van schrijver-columnist Henk Spaan (73). Over ouderdom, en hoe die ouderdom te bestrijden. ‘Ik wilde er levenslust in hebben.’
15/10 19u15  Groot nieuws, we zwegenEind-de-lijk brachten we vorige week vrijdag het nieuws dat ons al maanden als een graat in de keel stak. Vanwege het onderwerp én vanwege het gegeven dat we het al die tijd niet hadden gepubliceerd. Mijn collega Wouter Laumans en ik hadden het schandaal geheim gehouden in een uniek verbond met vier andere media.
15/10 19u15  Het menu van Carroll’s staat bol van de verrassende twistsElke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Carroll’s.
15/10 18u15  KLM kondigt juridische stappen aan tegen tariefexplosie Schiphol: ‘Onredelijk en onacceptabel’KLM neemt juridische stappen als Schiphol haar ‘destructieve’ tariefsverhoging doorzet. Volgens de maatschappij is het wettelijk niet mogelijk de havengelden op het vliegveld de komende drie jaar 40 procent te verhogen. Schiphol wil zo haar coronaverliezen afwentelen op de luchtvaartmaatschappijen.
15/10 18u15  D66: meer ruimte voor koopwoningen, minder voor sociale huurWat D66 betreft wordt er in Amsterdam minder sociale huur gebouwd in ruil voor meer koopwoningen in het middensegment en de vrije sector. Ook mag er vaker worden gesloopt ten gunste van nieuwbouw.
15/10 17u15  Regelde jongerenwerker Anass A. uit West AK-47's voor aanslag in Bataclan?Hij was gevierd jongerenwerker, maar nu wordt Amsterdammer Anass A. vervolgd wegens medeplichtigheid bij het leveren van wapens voor de terreuraanslagen in Parijs in 2015. Welke bewijzen zijn er tegen hem?
15/10 17u15  Ik dacht, en denk nog steeds: een spookhuisAan de straat was een stoel neergezet waarvan een poot ontbrak.
15/10 16u15  Kabinet: ruim 400 euro compensatie voor stijgende energierekeningHet kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op gemiddeld ruim 400 euro compensatie, zo laat demissionair staatssecretaris Yeşilgöz zojuist weten. De tegemoetkoming geldt voor één jaar en kost in totaal 3,2 miljard euro.
15/10 16u15  De nieuwe Adele: weldadig, maar niet meteen een megahitMet Easy on Me gaf zangeres Adele voor het eerst in lange tijd weer een muzikaal teken van leven. Is de zangeres nog steeds de hitkoningin die ze het afgelopen decennium was? En: wil ze dat zelf eigenlijk nog wel zijn?
15/10 16u15  Toki Sushi And More: iets te veel zoete toeters en romige bellenCulinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Toki Sushi And More.
15/10 15u15  Hoe kom je zondag tijdens de marathon de stad door?De 45ste editie van de Amsterdamse marathon staat voor zondag 17 oktober op het programma. Dat betekent dat veel straten door de hele stad zijn afgesloten. Hoe kom je als voetganger, fietser of met de auto van A naar B?
15/10 15u15  Gemak boven privacy: in de metro in Moskou kun je nu inchecken met je gezichtDe Moskouse metro kent een bijzondere primeur: reizigers kunnen voortaan inchecken met gezichtsherkenning. Handig, uiteraard, maar qua privacy is het een nachtmerrie.
15/10 14u15  Amsterdam maakt te weinig plek voor zijinstromers in onderwijsAmsterdamse schoolbesturen creëren tegen de afspraken in te weinig stageplekken voor zijinstromers in het basisonderwijs. Hierdoor loopt een belangrijke oplossing van het lerarentekort vertraging op. Wethouder Moorman roept schoolbesturen op elkaar te helpen.
15/10 14u15  ‘Zorgelijk dat eigenaar Hollandsche Manege niet zelf toeziet op dierenwelzijn’Soms verlangt Masja Willekens terug naar haar zorgeloze kindertijd. Volwassen zijn roept namelijk zoveel vragen op, zoals: waar liggen de prioriteiten van de Hollandsche Manege? Dierenwelzijn of geld verdienen?
15/10 14u15  Hoe Let it Be van The Beatles een nieuwe mix kreegGeen Beatlesalbum dat zo chaotisch tot stand kwam als Let it Be. Na ruim vijftig jaar verschijnt het in een nieuwe geluidsmix van Giles Martin, de zoon van Beatles­producer George Martin.
15/10 14u15  Davy Klaassen, mister 1-0 én meester in de omschakelingAjax heeft belangrijke weken voor de boeg: er wacht een dubbele confrontatie met Borussia Dortmund en tussendoor staat de topper tegen PSV op de rol. Trainer Erik ten Hag zal blij zijn dat Davy Klaassen weer fit is.
15/10 13u15  Hij besloot het toch te zeggen: ‘Ik heb 30 jaar elke dag aan je gedacht’Ze zaten in het café en durfden niet goed naar elkaar te kijken. Ze ontdekten groeven – hij zag ze van haar en zij zag ze van hem – en begrepen dat die iets verborgen hielden; huidplooien zijn zakken met zorgen die niet meer verdwijnen.
15/10 12u15  Van de Coldplay van 20 jaar geleden is weinig over, behalve de 8 lettersWat zou Chris Martin antwoorden als je hem vraagt de huidige ambitie van zijn band in één zin te omschrijven? Coldplay is na twintig jaar hard werken onbedreigd de grootste band ter wereld. Stadions lopen vol, van Seoel tot São Paulo. Dankzij slim gekozen samenwerkingen met onder anderen Beyoncé en Calvin Harris bleef de groep – die inmiddels uit mid-veertigers bestaat – ook in de Top 40 een grote speler.
15/10 11u15  Amsterdamse horeca controleert vaker niet dan wel op coronapasOok zonder coronatoegangsbewijs kun je in de Amsterdamse horeca in veel gevallen prima een biertje drinken. Bij het merendeel van de zaken wordt niet gecontroleerd, blijkt uit een steekproef van Het Parool onder 120 cafés en restaurants.
15/10 11u15  Hoe Yavuz O. chatte over moorden: ‘Rutte mag kogels vreten’Volgende week moet Yavuz O. voor de rechter komen voor het plannen van een aanslag op premier Rutte. Op Telegram is nog precies terug te lezen hoe dat ging. ‘Ik denk dat hij op missie is.’
15/10 11u15  Er wordt weer volop gefeest: ‘ADE mag je niet missen’Na een jaar afwezigheid wordt er weer volop gefeest bij het Amsterdam Dance Event (ADE). Dat de QR-code en de vroege sluitingstijd het jaarlijkse festival nog van een coronarandje voorzien, mag de pret niet drukken. ‘ADE mag je niet missen.’
15/10 10u15  Squid Game: ik ben blij dat ik nog maar zo’n 40 jaar te leven hebIk las vanochtend dat een Deen in Noorwegen vijf mensen heeft vermoord met een pijl-en-boog. Ik dacht: dat krijg je ervan als je met een joint in je hoofd zes weken lang onafgebroken naar Lord of the Rings kijkt. Daarin figureert een elfenkoning die vanuit alle standen pijlen in de nek van trollen en olifanten met het hoofd van een varken schiet.
15/10 09u15  Plaatsvervangende schaamte: een biodansende Wendy van Dijk op Frans BauerHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: het Gouden Televizier-Ring Gala.
15/10 09u15  Zijn anorexia had meer te maken met zijn adoptie dan hij dachtSchrijver David Samwel (27) worstelde lang met anorexia. De ziekte had meer te maken met zijn adoptie uit Thailand dan hij dacht.
15/10 09u15  Noor (10) wil stoer meisjesondergoed: ‘Roze is vijandskleur’Noor Kerkkamp (10) uit De Baarsjes is het zat: haar broertje draagt stoer ondergoed, zij is overgeleverd aan schattige setjes. Dat moet anders.
15/10 08u15  Hoe Yavuz O. openlijk chatte over moorden: ‘Rutte mag kogels vreten’Volgende week moet Yavuz O. voor de rechter komen voor het plannen van een aanslag op premier Rutte. Op Telegram is nog precies terug te lezen hoe dat ging. ‘Ik denk dat hij op missie is.’
15/10 08u15  Het Havanasyndroom: een mysterieus wapen of iets anders?Ook medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Bogotá kampen met klachten die passen bij het ‘Havanasyndroom’. De Verenigde Staten staan voor een raadsel. Is dit het werk van de Russen, of is er iets anders aan de hand?
15/10 08u15  Deels versnipperde Banksy geveild voor 22 miljoen euroHet beroemde, deels versnipperde schilderij van de Britse kunstenaar Banksy is in Londen geveild voor 18,6 miljoen pond (bijna 22 miljoen euro). Veilinghuis Sotheby’s spreekt op Twitter van een record. Verwacht werd dat het werk tussen de 4 en 6 miljoen pond zou opbrengen.
15/10 00u15  Wethouder Ivens maakte al in 2019 excuses na ongepaste opmerkingenAl in 2019 moest oud-wethouder Laurens Ivens zijn excuses aanbieden aan een vrouwelijke ambtenaar na ongepaste communicatie. Burgemeester Halsema hoorde hier pas veel later over. Zij vraagt vrouwen van buiten de gemeente die last hebben gehad van Ivens zich te melden.
15/10 00u15  Moeder van vermoorde Famke (14): ‘Pijnlijk rapport om te lezen’Ineke, de moeder van de 14-jarige Famke Koeman die in december vorig jaar door haar vader werd doodgeschoten, staat achter de conclusies van het onderzoek ‘Onmacht’ van Corinne Dettmeijer, naar de dood van Famke. Ineke en haar man Richard voelen zich erkend in de conclusie dat de hulpverlening tekort is geschoten en Ineke ‘buitenspel’ is gezet.
15/10 00u15  Verwoestend rapport over einde Famke (14): hulpverlening faaldeDe elf betrokken hulpverleningsinstanties en de rechterlijke macht zijn ernstig in gebreke gebleven in de bescherming van de 14-jarige Amsterdamse Famke Koeman. Het meisje werd december vorig jaar in de Eerste Atjehstraat doodgeschoten door haar vader, die daarna zichzelf om het leven bracht.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x Bernard Haitink (92), de grootste dirigent van zijn tijd, overleden22/10 07u15 - Het Parool: Bernard Haitink, de beroemdste Nederlandse dirigent sinds Willem Mengelberg, is donderdag in zijn woonplaats Londen overleden. Haitink was 27 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maakte meer dan 450 platen en gold als als een van ’s werelds grootste interpreten van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd actief.
5x Bernard Haitink (1929-2021) was de grootste dirigent van zijn tijd22/10 08u15 - Het Parool: Bernard Haitink, de beroemdste Nederlandse dirigent sinds Willem Mengelberg, is donderdag in zijn woonplaats Londen overleden. Haitink was 27 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maakte meer dan 450 platen en gold als als een van ’s werelds grootste interpreten van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd actief.
5x ‘Ongezonde snacks aanpakken? Doe eerst iets aan drugsmoorden’22/10 10u15 - Het Parool: Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.
5x ‘Amsterdam-Noord is een natuurgebied, behandel het ook zo!’22/10 14u15 - Het Parool: Qua biodiversiteit doet Amsterdam-Noord niet onder voor veel nationale parken in Nederland. Maar met de bouw van tienduizenden woningen dreigt het groen in het gedrang te komen. Matthea de Jong en Joost Janmaat roepen de gemeente op het niet zover te laten komen.
5x Filmwapenexpert over dodelijk incident: ‘Had niet mogen gebeuren’22/10 14u15 - Het Parool: In de filmwereld is het gebruik van vuurwapens met strikte regels omgeven. Een ongeluk als op de set van Alec Baldwins film Rust, waarbij cameravrouw Halyna Hutchins om het leven kwam, is zeldzaam. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
4x Oud-Bordewijkchef Wil Demandt: ‘Altijd koken alsof zondag is’22/10 08u15 - Het Parool: Dankzij aanhouder Jonah Freud kwam het er uiteindelijk: Altijd zondag, het kookboek van Wil Demandt, de chef-eigenaar van het voormalige Amsterdamse restaurant Bordewijk. ‘Ik denk nu veel vrijer over wat ik doe.’
4x Tim den Besten maakt een beginnersfout op zijn eerste dag in de ggz22/10 09u15 - Het Parool: Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: 100 dagen in je hoofd.
4x Deze week heb ik mij proberen te ergeren aan kleine dingen22/10 11u15 - Het Parool: Deze week heb ik mij proberen te ergeren aan kleine dingen. Baudet, Sywert en Kaag worden te abstract. Radio ergert bijvoorbeeld heel fijn.
4x Meer gestotter door corona: ‘Online lessen geven extra druk’22/10 12u15 - Het Parool: De coronapandemie heeft het ook stotterende mensen moeilijk gemaakt. Praten via het scherm zorgt voor veel extra spanning, merkt het Amsterdamse Del Ferro Instituut, dat cursussen tegen stotteren aanbiedt. De aanmeldingen stromen de laatste tijd binnen. ‘Het is in tijden niet zó druk geweest.’
4x Muziekwereld herdenkt ‘tovenaar’ Bernard Haitink: ‘Pure magie’22/10 12u15 - Het Parool: In de klassiekemuziekwereld is iedereen het erover eens: Bernard Haitink, die donderdag op zijn 92ste overleed, was een van de grootste dirigenten van onze tijd. ‘Als ik de naam Bernard Haitink hoor, hoor ik prachtige muziek.’

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven