woensdag 8 april 2020, week 15


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
08/04 18u15  Minister Kaag: hulppakket van 15 miljard goed begin Het EU-hulppakket van ruim 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden is een goed begin, maar als je kijkt naar de noden van landen als India is er nog veel meer nodig. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat na video-overleg met haar EU-collega’s. „In sommige landen ga je niet dood aan een corona-infectie maar aan al het andere.”
08/04 18u15  AEX maakt verliezen goed, Europa overwegend lager De aandelenbeurs in Amsterdam is met een kleine plus de dag uitgegaan na het grootste deel van de dag in de min te hebben gestaan. Elders in Europa waren overwegend nog wel verliezen te zien, al waren die minder groot dan eerder op de dag. Beleggers verschoven hun aandacht weer naar de negatieve economische impact van de pandemie, na het optimisme over een mogelijke afvlakking van het coronavirus. Ook verwerkten de markten het nieuws dat de eurolanden na lang overleg nog geen akkoord hebben bereikt over een economisch steunpakket.
08/04 18u15  Kayleigh McEnany is Trumps vierde perschef van het Witte Huis De nieuwe perschef van het Witte Huis is de 31-jarige Kayleigh McEnany, zo is woensdag door de staf van president Trump bevestigd. Zij is de vierde die deze functie tijdens het presidentschap van Donald Trump bekleedt. Haar voorganger, Stephanie Grisham, heeft haar post verlaten om bij de vrouw van de president, Melania Trump, weer als woordvoerster aan de slag te gaan. Ze had die functie onder Melania ook vanaf maart 2017 tot ze in juli 2019 perschef van president Trump werd.
08/04 18u15  Máxima: We leven in bizarre tijden Tijdens haar twee werkbezoeken op woensdag heeft koningin Máxima haar zorgen geuit over de gevolgen van de coronacrisis. 'We leven in bizarre tijden, waarvan we niet precies weten wanneer ze tot een einde komen', zo zei ze toen ze in gesprek was met vertegenwoordigers van hotel- en restaurantketens. 'We zijn ons zeer bewust dat de horecasector het meest geraakt is door alle maatregelen. Ik kan me voorstellen dat er van uw kant veel begrip is, want veiligheid en gezondheid gaan voorop, maar het betekent natuurlijk ook heel veel offers voor de sector.'
08/04 18u15  ‘60 procent van Nederlanders ziet heil in corona-apps’ Zo’n 60 procent van de Nederlanders vindt de ‘corona-apps’, die dinsdag door het kabinet werden voorgesteld, een goed idee. Dat blijkt uit een rondvraag onder bijna 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Wel zegt 53 procent dat de app op vrijwillige basis moet worden geïnstalleerd en dat de overheid deze dus niet mag verplichten.
08/04 18u15  Kamerlid vanachter de eettafel Kamerleden zijn meer online dan ooit tevoren. Noodgedwongen werken ook zij vanuit huis. De agenda van het parlement is schoongeveegd; slechts een enkel debat gaat door. Hoe vergaat het de parlementariërs?
08/04 18u15  Zorgboeren kunnen werk nauwelijks uitvoeren door maatregelen De zorgboeren kunnen 80 procent van hun werkzaamheden niet in de gebruikelijke vorm uitvoeren. Vooral de dagbesteding en logeeropvang is door de maatregelen tegen de coronacrisis in het gedrang gekomen.
08/04 18u15  De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes ‘Coronaminister’ Hugo de Jonge heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er voor zorgpersoneel genoeg mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn. Die uitlatingen, die de woede wekten van beroepsverenigingen en vakbonden, waren „ongelukkig”, geeft hij toe.
08/04 18u15  Bernie Sanders stopt, Joe Biden enige kandidaat Democraten Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring. Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump.
08/04 18u15  Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die hierover beslissen.
08/04 18u15  Dode door verkeersongeval in Vorden Door een verkeersongeluk op de kruising van de Veldslagweg en de Deldenseweg in het Gelderse Vorden is een persoon overleden. Dat meldt de politie.
08/04 17u15  ‘Supermarktomzetten normaliseren weer iets’ De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen. Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland.
08/04 17u15  Rutte: na crisis lessen trekken over zorg Als de coronacrisis achter ons ligt moeten er lessen worden getrokken over hoe de Nederlandse zorg is georganiseerd. Daarbij moet worden gekeken hoe er bijvoorbeeld veel sneller kan worden opgeschaald op intensivecareafdelingen, vindt premier Mark Rutte.
08/04 17u15  Markten voor exotisch wild zijn laboratoria van gevaarlijke virussen De vismarkt van Wuhan is inmiddels wereldberoemd als geboorteplek van het coronavirus. Een onschuldige markt ontpopte zich als een laboratorium van virussen. Niet vanwege de vis, maar door de exotische wilde dieren die er worden verkocht. Levensgevaarlijk, weten we nu. Toch laat dít lab zich niet zomaar sluiten.
08/04 17u15  Kamp Westerbork maakt podcast voor 4 mei Herinneringscentrum Kamp Westerbork verspreidt op 4 mei een podcast, die de gebruikelijke drukbezochte herdenking op het kampterrein moet vervangen. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus organiseert het herinneringscentrum op Dodenherdenking niets op het terrein zelf. De directie roept eventuele bezoekers ook op om thuis te blijven.
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
08/04 17u15  ‘Handelsterugval coronacrisis mogelijk ergste sinds jaren 30’De Wereldhandelsorganisatie (WTO) waarschuwt dat de coronacrisis voor een van de grootste terugvallen in het internationale handelsverkeer en het internationale bruto inkomen in generaties kan zorgen. De WTO publiceerde woensdag twee scenario’s in een vooruitzicht.
08/04 17u15  Chauffeur erkent schuld na vondst dode VietnamezenEen Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur heeft zich schuldig verklaard aan 39 aanklachten van onder andere moord in verband met de vondst vorig jaar van dode migranten in een container in Engeland. Een tweede chauffeur verklaarde zichzelf woensdag tijdens de gerechtelijke hoorzitting niet schuldig.
08/04 17u15  Bijna 65.000 bedrijven hebben loonkosten-aanvraag ingediendAl bijna 65.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Die regeling steunt bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden.
08/04 17u15  ‘Versoepeling kan pas bij minder dan 1000 coronapatiënten op ic’Aan versoepeling van de coronamaatregelen kan volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pas worden gedacht als het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares is afgenomen tot onder de duizend. De verwachting is dat dit de komende twee weken niet zal gebeuren. Verder dan dat kijkt het rekenmodel niet vooruit.
08/04 17u15  Afghanistan begint met vrijlating leden TalibanDe Afghaanse regering is na een maand tegenstribbelen begonnen met de vrijlating van leden van de Taliban. Honderd Taliban zijn volgens een regeringswoordvoerder uit een gevangenis ten noorden van de hoofdstad Kabul vrijgelaten. Er zijn geen prominenten van de extremistische beweging bij.
08/04 17u15  Meer dan 1000 kilo cocaïne onderschept in RotterdamIn de Rotterdamse haven is een partij van 1000 kilo cocaïne onderschept in een diepvriescontainer met bevroren fruitconcentraat. De lading kwam uit Peru en voer de haven in op een schip uit Colombia. Het bedrijf waar de containers voor bedoeld waren, had niets met de smokkel te maken.
08/04 17u15  Column (Huib de Vries): Kijken naar DickDe foto van Dick heeft een plaats gekregen op het bureau in mijn werkkamer, pal naast de computer. We leerden elkaar ruim veertig jaar geleden kennen. In een groep van ruim dertig leerling-verpleegkundigen waren we de enige mannen en we kwamen allebei uit een behoudend reformatorisch nest. Dat verbond, al verschilden we in karakter als de dag van de nacht.
08/04 17u15  Indrukwekkend eerbetoon aan slachtoffers nazidictatuurEr is al veel geschreven over Selma van de Perre. Voor wie het nog niet weet: deze Joodse vrouw werd in 1922 geboren in Amsterdam, zat in het verzet en overleefde Ravensbrück.
08/04 17u15  Kabinet wil nauwelijks gebruikte jihadistenwet toch verlengenHet kabinet wil jihadverdachten waartegen justitie het bewijs niet rond krijgt kunnen blijven aanpakken. De tijdelijke wet waarmee hun bijvoorbeeld kon worden verboden naar het buitenland te reizen moet blijven, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Ook al is het rijk van terreurgroep IS inmiddels ingestort, en werd de wet ook toen dat nog niet zo was al zelden gebruikt.
08/04 17u15  De twee gezichten van RuslandRussen hebben twee gezichten, schrijft Laura Starink in ”Post uit Rusland 1972-2020”. Achter de voordeur zijn Russen heel vriendelijk, open en gastvrij. Maar op straat zijn het gesloten, norse en hypocriete mensen.
08/04 17u15  Sneller vertrouwensfunctie na lang verblijf in buitenlandHet moet eenvoudiger worden voor mensen die lang in het buitenland zijn geweest om in Nederland een vertrouwensfunctie te krijgen. Bij de veiligheidsonderzoeken die nodig zijn voor dergelijke posities zal er meer maatwerk worden geboden, aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).
08/04 17u15  Onderzoek: Syrische luchtmacht voerde gifgasaanvallen uitDe Syrische luchtmacht zat achter meerdere gifgasaanvallen in het land waarbij tientallen slachtoffers vielen. Dat concluderen onderzoekers van de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) in Den Haag.
08/04 17u15  130 Duitse ziekenhuizen willen Nederlandse ic-patiënten overnemen130 Duitse ziekenhuizen zijn bereid om Nederlandse coronapatiënten die op de intensive cares liggen, over te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag gezegd.
08/04 17u15  Indonesiërs verlaten zwemmend ‘coronaboot’De vrees dat mensen met het coronavirus aan boord waren van een veerboot, heeft in Indonesië geleid tot chaotische taferelen. Opvarenden sprongen overboord toen de autoriteiten het schip dreigden tegen te houden bij de kustplaats Maumere op het eiland Flores.
08/04 16u15  Veenendaals gezin wil mét adoptiedochter Hannah Zuid-Afrika uitMartin en Rosanne van Dam uit Veenendaal reisden drie weken geleden met hun twee kinderen naar Zuid-Afrika om hun adoptiekind Hannah op te halen. Wanneer ze weer voet op Nederlandse bodem kunnen zetten, is hoogst onzeker.
08/04 16u15  Voor het eerst minder coronapatiënten op intensive careVoor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.
08/04 16u15  Kamer niet negatief over apps tegen corona, privacy wel vooropDe Tweede Kamer is niet negatief over de twee apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn.
08/04 16u15  Kamer wil landelijke coördinatie voor beschermingsmiddelenHet kabinet moet meer de regie pakken over de organisatie van de zorg buiten de ziekenhuizen, en over de verdeling van beschermingsmiddelen daar. Die oproep doen diverse partijen in de Tweede Kamer. Het tekort aan beschermingsmiddelen buiten de ziekenhuizen baart de Kamer zorgen.
08/04 16u15  Italië weert schepen met migranten tijdens coronacrisisSchepen met geredde migranten aan boord mogen gedurende de coronacrisis niet in Italiaanse havens aanmeren. De Italiaanse regering zegt dat de havens geen veilige plaats zijn voor vluchtelingen.
08/04 16u15  Privacystichting maakt zich grote zorgen over ‘corona-apps’Stichting Privacy First maakt zich „grote zorgen” over het voornemen van de overheid om speciale apps te gaan inzetten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het recht op anonimiteit in de openbare ruimte is volgens de stichting een klassiek grondrecht en cruciaal voor het functioneren van de democratische rechtsstaat.
08/04 16u15  ‘Burgemeesters moeten oppassen voor overbelasting’Burgemeesters moeten waken voor overbelasting. Dat gevaar dreigt doordat ze door de coronacrisis veel extra uren maken, zegt de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Liesbeth Spies tegen het MAX Ouderenjournaal.
08/04 16u15  Wall Street opent met plussenDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met plussen aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken desondanks terughoudend te zijn, door berichten dat het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten sterk is gestegen, na eerder optimisme over een afvlakking van de pandemie. Verder blijft de prijzenoorlog in de oliesector het sentiment mede bepalen.
08/04 16u15  Zzp-organisaties willen verdere compensatie inkomensverliesOrganisaties van en voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) vragen het kabinet per brief om zzp’ers die door de coronacrisis inkomsten mislopen, ruimer te compenseren. Volgens hen is het verschil tussen de behandeling van werknemers en zzp’ers nog te groot.
08/04 16u15  Eerste lokale zomerse dag dit jaar en tevens warmste 8 aprilIn Arcen in Limburg is de temperatuur woensdagmiddag gestegen naar 25,1 graden. Daarmee is dit de eerste lokale zomerse dag van dit jaar geworden. Daarnaast is ook het officiële datum-warmterecord verbroken, meldt Weeronline.
08/04 16u15  Eigenzinnige burgemeester loodste Nijkerk door de oorlogHij bedelde bij de Nederlandse Bank en verzon een list om de wegvoering van Joden te voorkomen. Burgemeester Zwaantinus Bruins Slot loodste Nijkerk volgens een historische studie eigenzinnig en doortastend door de Tweede Wereldoorlog.
08/04 16u15  Rijksmuseum ziet reserves rap verdampenHet Rijksmuseum loopt per week tussen de 800.000 en 1 miljoen euro aan inkomsten mis door de gedwongen sluiting in verband met de coronacrisis. „Van onze inkomsten komt ongeveer 50 procent van het publiek. Dat geld is hard nodig”, zegt hoofddirecteur Taco Dibbits. „We gaan nu heel snel door onze reserves heen. Dit treft ons heel direct en heel zwaar.”
08/04 16u15  ‘Klein grensverkeer naar Duitsland mag, maar doe het niet’Even de grens met Duitsland oversteken om daar boodschappen te doen of benzine te tanken mag ook nog als in Duitsland vanaf vrijdag strengere maatregelen gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Een hele dag gaan winkelen in een Duitse stad of een attractie bezoeken valt niet onder het toegestane kortstondige oponthoud en is dus verboden. Dat kan een boete van minimaal 200 euro opleveren.
08/04 16u15  KPN: beperkte impact coronacrisis in eerste kwartaalTelecomconcern KPN verwacht een beperkte impact van de coronacrisis op zijn financiële prestaties in het eerste kwartaal. Het is volgens het bedrijf nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen voor de rest van het jaar zullen zijn.
08/04 16u15  Twee mannen aangehouden na dollemansrit in RotterdamTwee mannen van 20 jaar oud zijn dinsdag na een dollemansrit aangehouden in Rotterdam. De bestuurder van de auto had op een agent ingereden, maar hem op het laatste moment ontweken.
08/04 15u15  ‘India overweegt versoepeling lockdown’De Indiase autoriteiten overwegen de strenge lockdown op sommige plaatsen in het land te versoepelen. Coronabrandhaarden moeten wel hermetisch worden afgesloten, zeggen functionarissen.
08/04 15u15  Strandtenthouders in problemen door NOW-regelingStrandtenthouders langs de volledige Nederlandse kust hebben woensdag een noodkreet laten horen vanwege de de NOW-regeling die horecazaken moet ondersteunen tijdens de coronacrisis. Volgens de strandpaviljoenhouders en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zitten er veel hiaten in de regeling.
08/04 15u15  Eerste repatriëringsvlucht uit Zuid-Afrika op weg naar SchipholVanaf de luchthaven van Kaapstad is woensdag de eerste repatriëringsvlucht van KLM uit Zuid-Afrika vertrokken. Het betreft volgens de Nederlandse ambassadeur Han Peters in Zuid-Afrika een samenwerking tussen Nederland en Frankrijk.
08/04 15u15  WHO roept jongeren dringend op vaccinatie te blijven halenJongeren die geboren zijn in het jaar 2006 worden opgeroepen ook tijdens de coronacrisis hun vaccinatie tegen de meningokokkenziekte te komen halen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een dringende oproep gedaan om zodoende extra problemen tijdens en na de coronacrisis voor te zijn. Eerder werden de vaccinaties uitgesteld door de coronacrisis.
08/04 15u15  Aantal besmettingen in Noord-Nederland blijft ‘stabiel laag’De noordelijke provincies blijven nog steeds grotendeels buiten schot in de corona-epidemie. Het aantal besmettingen in Noord-Nederland is „stabiel laag”, rapporteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
08/04 15u15  Opnieuw coronaspugers veroordeeld tot wekenlange celstrafPolitierechters hebben woensdag weer diverse zogenoemde coronaspugers veroordeeld tot celstraffen tot twaalf weken. De verdachten die politieagenten bespuugden moeten bovendien 400 euro aan de dienders betalen.
08/04 15u15  12 weken celstraf voor stelen 4 mondkapjes in LondenEen man in het Verenigd Koninkrijk is veroordeeld tot twaalf weken gevangenisstraf voor het stelen van vier beschermende mondkapjes uit een ziekenhuis in Londen, meldde het Openbaar Ministerie.
08/04 15u15  Locatie plek laatste avondmaal onzekerChristenen hebben de afgelopen eeuwen het cenakel op de Sionsberg in Jeruzalem geïdentificeerd als de plek waar het laatste avondmaal plaatsvond. Maar er bestaat onzekerheid over de historische betrouwbaarheid van deze claim.
08/04 15u15  Provinciebesturen 50PLUS willen af van partijvoorzitter DalesDe meeste provinciale afdelingen van 50PLUS willen af van partijvoorzitter Geert Dales. Ze hebben het vertrouwen in hem opgezegd omdat hij onder meer als partijbestuurder zou azen op een Tweede Kamerzetel.
08/04 15u15  Pensioenfonds ABP steekt miljoenen in ‘corona-obligaties’Pensioenfonds ABP heeft ongeveer 75 miljoen euro belegd in diverse ‘corona-obligaties’, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor bestrijding van de virusuitbraak en de gevolgen daarvan. Daarbij gaat het onder andere om het verbeteren van de gezondheidszorg en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf in Europa.
08/04 15u15  Boris Johnson reageert op de behandeling voor coronaDe door het coronavirus gevelde Britse premier Boris Johnson reageert op de behandeling die hij krijgt op de intensivecareafdeling. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag verklaard. Hij meldde er niet bij wat die reactie inhoudt.
08/04 15u15  Fractievoorzitter Azarkan vraagt DENK-bestuur terug te tredenFarid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. Hij pleit voor een interim-bestuur „waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen”, zegt de politicus over het conflict in zijn partij.
08/04 15u15  Slachtoffer en verdachten steekincident Purmerend kenden elkaarDe 63-jarige vrouw die dinsdag omkwam door een steekincident in Purmerend kende de 33-jarige vrouw en 39-jarige man die door de politie zijn aangehouden als verdachten. De verdachten zijn zelf ook gewond geraakt en liggen nog in het ziekenhuis.
08/04 14u15  Kerncijfers nieuwe coronavirus: woensdag 8 aprilHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telt tot nu toe 2248 mensen die zijn overleden door het nieuwe coronavirus. Dit aantal is in een etmaal met 147 opgelopen. Voor het eerst zijn meer dan 20.000 patiënten positief getest op het virus. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste cijfers die het instituut woensdagmiddag bekend heeft gemaakt.
08/04 14u15  Máxima bespreekt problemen door corona bij een hotel en caféMáxima heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan een hotel en een pub in Amsterdam. Als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap was de koningin daar aanwezig om te praten met vertegenwoordigers van hotel- en restaurantketens en kleine horecaondernemers. Zij informeerden de koningin over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor hun bedrijven.
08/04 14u15  Scholieren op zeilschip mogen niet aan land op AzorenDe 25 Nederlandse scholieren die aan boord van het zeilschip de Wylde Swan de oceaan oversteken, mogen niet van boord op de Azoren. Dat was wel het plan, maar door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus is dit niet mogelijk, meldt organisator Christophe Meijer.
08/04 14u15  Ook Brussel ziet heil in ‘corona-apps’Net als de Nederlandse regering denkt ook de Europese Commissie dat het effectief is om mobiele apps in te zetten om mensen te waarschuwen als ze in contact zijn geweest met iemand die is besmet met het coronavirus. Daarmee zouden dan hun andere contacten kunnen worden getraceerd. Om wildgroei van allerlei applicaties tegen te gaan is het wel zaak dit EU-breed te coördineren, zegt de commissie in een aanbeveling.
08/04 14u15  Aantal doden door coronavirus stijgt met 147 naar 2248Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2248. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land.
08/04 14u15  Almere kijkt naar uitstel, afstel of kleinere FloriadeDe gemeente Almere bekijkt of wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022 moet worden uitgesteld of afgelast. Wel een Floriade houden maar met een veel kleinere opzet, is ook nog een mogelijkheid. Een door de gemeente ingehuurde adviseur moet begin mei laten weten wat de beste optie is, aldus het Almeerder college van B en W woensdag.
08/04 14u15  Ruim 750.000 coronagevallen vastgesteld in EuropaIn Europa is bij meer dan 750.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om meer dan de helft van alle coronagevallen die wereldwijd aan het licht zijn gekomen, meldt persbureau AFP op basis van cijfers uit officiële bronnen.
08/04 14u15  Politieagent geschopt en gebeten in RotterdamEen groep heeft zich dinsdagavond gekeerd tegen enkele politieagenten in Rotterdam. Een agent werd daarbij mishandeld. Een man is aangehouden.
08/04 14u15  Brussel verhoogt staalheffingen voor Taiwan, China en IndonesiëDe Europese Commissie heeft de invoerheffingen voor staal uit Taiwan, Indonesië en China verhoogd. Met die maatregelen wil Brussel voorkomen dat goedkoop staal uit die landen op de Europese markt wordt gedumpt.
08/04 14u15  SGP vraagt hulp voor mosselkwekersMossel- en oesterkwekers dreigen buiten de boot te vallen bij de vorige week aangekondigde Europese steun aan de visserij vanwege de coronacrisis. Die steekt in op beperking van het aanbod, door schepen niet te laten uitvaren. Maar schelpdierkwekers kunnen hun aanbod niet beperken, omdat de mosselen doorgroeien.
08/04 14u15  WHO na kritiek Trump: geldkraan nu niet dichtdraaienDe Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het onverstandig is om tijdens een pandemie de geldkraan dicht te draaien. De organisatie reageert daarmee op kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump, die dreigde de Amerikaanse bijdrage aan de WHO stop te zetten.
08/04 14u15  VDL Nedcar wil productie auto’s begin mei hervattenVDL Nedcar is van plan de productie van BMW’s in Born begin mei weer op te starten, als het kabinet in de tussentijd geen extra maatregelen aankondigt om de coronacrisis in te dammen. Dat bevestigde het bedrijf na berichtgeving door De Limburger.
08/04 14u15  Politie gaat uit van misdrijf na vondst lichaam in HaarlemDe politie gaat uit van een misdrijf nadat dinsdagavond een lichaam is gevonden in het water van de Mooie Nel in Haarlem. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, daar doet de politie nog onderzoek naar.
08/04 14u15  Rutte brandt kaarsje en zoekt hoop in coronatijdPremier Mark Rutte heeft op de woensdag voor Pasen in een Haagse kerk een kaarsje gebrand. Ook middenin de corona-epidemie is Pasen „het feest van hoop”, beklemtoont de minister-president.
08/04 14u15  Winkelketens gaan weer open na coronasluitingenEnkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij de Nederlandse filialen van maatpakkenverkoper Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend.
08/04 14u15  Biomassacentrale vervangt deels aardgascentrales bij DiemenEnergiebedrijf Vattenfall mag een biomassacentrale bouwen in Diemen. De provincie Noord-Holland heeft daarvoor een natuurvergunning afgegeven. De nieuwe centrale vervangt deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie.
08/04 13u15  Promovendum verlaagt premies autoverzekeringen vanwege coronaVerzekeraar Promovendum heeft de premies voor autoverzekeringen voor de komende twee maanden verlaagd vanwege de coronacrisis. Door de beperkende maatregelen wordt er minder gereden en is er minder schade, waardoor verzekeraars meer geld overhouden. Vooralsnog lijken geen andere verzekeraars in Nederland dezelfde stap te nemen, komt naar voren uit een rondgang langs verzekeraars.
08/04 13u15  Duitse politie houdt de boel vanuit zeppelin in de gatenDe Duitse politie houdt komend paasweekeinde in de omgeving van het Bodenmeer bij Ravensburg vanuit een zeppelin in de gaten of het publiek zich houdt aan de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Volgens de politie kunnen groepen mensen vanuit de lucht veel beter worden gevolgd dan vanuit een patrouillewagen, aldus Duitse media.
08/04 13u15  CBS: bijna 1,4 miljoen flexwerkers met onzeker dienstverbandDe coronacrisis kan makkelijk veel banen raken in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ruim 72 procent van de flexibele werknemers vorig jaar een minder zeker dienstverband. Dat komt neer op bijna 1,4 miljoen flexwerkers. Meer dan de helft van hen was jonger dan 25 jaar en het merendeel studeerde nog.
08/04 13u15  VW weet nog niet of het recorddividend van 3,3 miljard uitkeertAutomaker Volkswagen weet nog niet of het overgaat tot uitbetaling van 3,3 miljard euro aan dividend. Door de coronacrisis neigt het Duitse bedrijf ernaar om een deel van de centen te houden om er eventuele tegenvallers mee op te kunnen vangen.
08/04 13u15  ‘Forse verkoopdaling Mercedes-moeder Daimler door corona’De wereldwijde verkoop van het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, is in het eerste kwartaal met 15 procent gedaald onder druk van de coronacrisis, meldde een bron aan persbureau Bloomberg. Door de virusuitbraak bleven kopers weg uit de showrooms.
08/04 13u15  Schepen toeteren in Rotterdam tegen coronaOm iedereen in de regio Rotterdam een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis, gaven woensdag heel wat schepen en bootjes gehoor aan de oproep om om 12.00 uur massaal te toeteren. Aan de Maas op Rotterdam-Heijplaat verzamelden zich een aantal slepers en bootjes met roeiers om niet alleen van zich te laten horen, maar ook om met hun boten en schepen te ‘waterdansen’ door met de vaartuigen om elkaar heen te manoeuvreren.
08/04 13u15  Versoepeling EU-regels voor samenwerking farmabedrijvenDe Europese Commissie versoepelt tijdelijk mededingingsregels zodat bedrijven „beperkt” kunnen samenwerken op het gebied van medicijnen en andere geneesmiddelen die nodig zijn voor coronapatiënten.
08/04 13u15  ‘Corona-app hoeft niet te weten waar je loopt’Het is technisch heel goed mogelijk om een app te maken die anoniem bijhoudt bij wie je dicht in de buurt bent geweest, en die je waarschuwt als iemand besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Zo’n app hoeft helemaal niets over je privéleven te weten, zoals waar je naartoe gaat en wiens telefoonnummers in je contactenlijst staan. Dat zeggen de cyberbeveiligers Frank Groenewegen (Fox-IT) en Rense Buijen (Trend Micro).
08/04 13u15  Europees Parlement opent deuren voor daklozenHet Europees Parlement stelt gedurende de coronacrisis een deel van zijn gebouwen in Brussel beschikbaar voor de opvang van daklozen en andere kwetsbare groepen. Daarnaast gaan de keukens van het parlement dagelijks meer dan duizend maaltijden klaarmaken voor mensen in nood en zorgpersoneel.
08/04 13u15  Heuvelland vanaf donderdag afgesloten voor dagtoeristenHet Zuid-Limburgse heuvelland is vanaf donderdag afgesloten voor dagtoeristen. Alleen bestemmingsverkeer mag er nog door, maakte de veiligheidsregio Zuid Limburg woensdag bekend. De afsluiting duurt tot zeker 13 april.
08/04 13u15  Aantal coronadoden in Spanje stijgt met 757 tot boven 14.500Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is woensdag verder gestegen. In de afgelopen 24 uur overleden 757 mensen tot een totaal van 14.555, zei het ministerie van Gezondheid.
08/04 13u15  Politie pakt man op wegens aansteken natuurbrand AerdenhoutDe politie heeft een 37-jarige man opgepakt die ervan wordt verdacht een natuurbrand in Aerdenhout (Noord-Holland) te hebben aangestoken.
08/04 13u15  Verdachte steekpartij Zuid-Frankrijk handelde vermoedelijk alleenDe man die deze maand twee mensen doodde in het Franse Romans-sur-Isère, handelde vermoedelijk alleen. Aanklagers denken niet dat de verdachte is aangestuurd door een terreurorganisatie.
08/04 13u15  Politie bekeurt 22 bezoekers in Nijmeegs caféDe politie in Nijmegen heeft boetes uitgedeeld aan 22 bezoekers van een café in die stad. Het café was ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Toen de politie binnenviel, zaten de bezoekers te pokeren, aldus de Nijmeegse politie woensdag op Facebook.
08/04 13u15  Duitsland neemt tientallen migranten over uit Griekse kampenDe Duitse regering heeft ingestemd met het overnemen van vijftig jonge migranten uit de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Het is de bedoeling dat uiteindelijk zo’n 1600 minderjarigen uit de kampen door Duitsland en negen andere landen van de Europese Unie worden opgevangen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.
08/04 13u15  Afvalverwerker Renewi maakt werk van hergebruik mondkapjesOm het tekort aan mondkapjes in de zorg als gevolg van het rondwarende coronavirus op te vangen, wordt werk gemaakt van het recyclen van de gezichtsmaskers. Afvalverwerker Renewi is daarvoor een samenwerking aangegaan met Van Straten Medical/GreenCycl, dat eerder samen met onderzoekers van de TU Delft en verschillende ziekenhuizen een methode ontwikkelde om de mondmaskers te reinigen.
08/04 13u15  Topwetenschapper EU stapt op uit frustratie over coronabeleidMauro Ferrari, president van de Europese Onderzoeksraad (ERC), is opgestapt uit onvrede over de gebrekkige reactie van de EU op de coronacrisis. De Italiaans-Amerikaanse wetenschapper was op 1 januari aangetreden als topman van de belangrijkste wetenschappelijke adviesinstantie van de Europese Unie.
08/04 13u15  Maatpakkenketen Suitsupply heropent Nederlandse winkelsSuitsupply opent zijn Nederlandse winkels weer, nadat de verkoper van maatpakken bijna een maand geleden de deuren had gesloten. Met die maatregel wilde het bedrijf de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Om besmettingen te voorkomen, blijven de 24 Nederlandse modezaken het aantal klanten reguleren.
08/04 12u15  Nog veel onduidelijk over fatale steekpartij 20-jarige Haagse manHet is nog altijd onduidelijk wie eind vorig jaar de 20-jarige Bilal Aydin in Den Haag heeft doodgestoken. Twee 19-jarige mannen zitten vast op verdenking van (medeplegen van) doodslag, maar of zij hebben gestoken - en of een van hen de fatale steek in zijn wang heeft toegebracht - is niet bekend.
08/04 12u15  OESO: grote impact coronacrisis op grote economieënDe coronacrisis heeft een zeer sterke negatieve impact op grote economieën in de wereld. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op basis van een soort conjunctuurbarometer. Volgens de organisatie laten de indicatoren voor productie, consumptie en vertrouwen in maart de sterkste dalingen ooit zien in de meeste grote economieën, zoals de eurozone en de Verenigde Staten.
08/04 12u15  Landelijke ‘feestdag’ voor geslaagde scholierenEr komt een landelijke ‘feestdag’ voor geslaagde scholieren, wat onderwijsminister Arie Slob betreft. Op 4 juni zouden zij samen de traditionele vlag met schooltas kunnen uithangen. Of de corona-epidemie tegen die tijd meer festiviteiten toelaat, is nog onduidelijk.
08/04 12u15  Ic-chef Gommers: voorzichtig kijken naar ‘groene fase’Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt „ongelooflijk snel” af, ziet Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de „groene fase”, waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt.
08/04 12u15  Beurzen doen stap terug na sterke oplevingDe Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stap terug, na de sterke opleving in de afgelopen dagen. Beleggers verschoven hun aandacht weer naar de negatieve economische impact van de pandemie, na het optimisme over een mogelijke afvlakking van het coronavirus. Ook verwerkten de markten het nieuws dat de eurolanden na lang overleg nog geen akkoord hebben bereikt over een economisch steunpakket.
08/04 12u15  Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen gedaaldHet aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen is voor het eerst gedaald sinds de uitbraak van het virus. Er liggen nog 5688 mensen in het hospitaal, 324 minder dan een etmaal eerder, maakten de gezondheidsautoriteiten woensdag bekend.
08/04 12u15  Biomassacentrale vervangt aardgascentrales bij DiemenEnergiebedrijf Vattenfall mag een biomassacentrale bouwen in Diemen. De provincie Noord-Holland heeft daarvoor een natuurvergunning afgegeven. De nieuwe centrale vervangt de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie.
08/04 12u15  Chinese restaurants vragen om extra steun vanwege coronacrisisOok Chinese en Aziatische restaurants hebben het moeilijk vanwege de coranacrisis. De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) vraagt in een brief aan het kabinet om extra steun voor de middelgrote horecabedrijven, zoals all-you-can-eat- en wereldrestaurants. Juist deze groep wordt extra zwaar getroffen door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende sluiting van de horeca, stelt de brancheorganisatie.
08/04 12u15  Boeing voert twee software-updates door voor 737 MAXVliegtuigfabrikant Boeing moet nog eens twee software-updates uitvoeren voor zijn geplaagde toestel 737 MAX. Dat type toestel staat al sinds maart 2019 aan de grond nadat er in korte tijd twee dodelijke crashes mee waren gebeurd.
08/04 12u15  ‘Duitse economie kan zware recessie doorstaan’De Duitse economie zal dit jaar in een diepe recessie belanden door de coronacrisis, maar is goed uitgerust om die te weerstaan en volgend jaar weer sterk te groeien. Dat melden vijf vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituten.
08/04 12u15  Piek ic-opnames nu eind april verwachtDe piek van de totale bezetting van de ic’s wordt in de laatste week van april verwacht.
08/04 12u15  Brug ingestort in ItaliëIn Italië is bij Albiano di Magra een brug van een provinciale weg ingestort, melden Italiaanse media. De brug over de rivier Magra vormt een oeververbinding tussen Toscane en Ligurië.
08/04 12u15  Europees hof gelast opschorting Poolse tuchtkamerPolen moet onmiddellijk maatregelen nemen om het werk van de tuchtkamer van het Hooggerechtshof op te schorten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald in een spoedzaak die de Europese Commissie in januari had aangespannen.
08/04 12u15  Crowdfunding voor musici Ars MusicaDe Vrienden van Ars Musica zijn een crowdfundigsactie gestart voor de musici van het gelijknamige gezelschap, die vanwege het coronavirus thuiszitten en geen inkomsten hebben.
08/04 12u15  Eurogroep zit muurvast rond miljarden steunpakketTerwijl het coronavirus overal in de EU om zich heen grijpt, leggen EU-ministers van Financiën elkaar deze week het vuur aan de schenen over een gezamenlijk steunpakket.
08/04 11u15  Raad Scherpenzeel blijft verdeeld over toekomstTwee brieven ontvingen Provinciale Staten van Gelderland deze maand vanuit Scherpenzeel. Eén ding maken ze in elk geval duidelijk: de gemeenteraad denkt nog even verdeeld over de bestuurlijke toekomst van het dorp als eind vorig jaar.
08/04 11u15  Klimaatzaak tegen Shell in december van startShell en Milieudefensie staan in december tegenover elkaar in de rechtszaal. Samen met zes andere organisaties en 17.000 mensen die zich als mede-eiser hebben opgegeven, eist Milieudefensie dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch vermindert. De rechtbank in Den Haag heeft vier zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.
08/04 11u15  Londen wil buschauffeurs beter beschermen tegen coronavirusDe autoriteiten in de Britse hoofdstad Londen nemen meer maatregelen om buschauffeurs te beschermen tegen het coronavirus. Zeker negen van die bestuurders zijn de afgelopen tijd overleden nadat ze besmet waren geraakt, zegt burgemeester Sadiq Khan.
08/04 11u15  Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te wordenMensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldt RIVM-expert Jaap van Dissel woensdag aan de Tweede Kamer.
08/04 11u15  „De tractor geneest iedereen van het virus”Autoritaire leiders uit landen van de voormalige Sovjet-Unie gaan op eigen wijze met het coronavirus om. Liever hebben ze het over tractoren en vaccins voor vee.
08/04 11u15  Wolfsen: bij coronavirus-apps moet privacy gewaarborgd zijnAls de privacy van alle Nederlanders niet gewaarborgd kan worden bij de apps die de overheid wil inzetten in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, kunnen die er niet komen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zorggegevens niet weglekken naar de overheid, bedrijven of anderen. Dat zei voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, op BNR.
08/04 11u15  Werk GlobalRize neemt fors toeHet werk van GlobalRize is vorig jaar verdubbeld.
08/04 11u15  Er bestaat geen gemakkelijke weg uit de crisisOostenrijkers kunnen binnenkort weer naar de bouwmarkt en kleinere winkels. Deense kinderen tot 11 jaar mogen, zoals het er nu naar uitziet, na Pasen weer naar school. Tsjechen mogen vanaf donderdag weer individueel buiten sporten. In het Chinese Wuhan, het epicentrum van de corona-uitbarsting, is vanaf woensdag de lockdown voorbij.
08/04 11u15  Strengere corona-regels Hornbach met PasenAls maatregel tegen de verspreiding van corona gaat bouwmarktketen Hornbach in de aanloop naar Pasen het maximale aantal bezoekers per vestiging fors verlagen. Als regel werd aangehouden 1 klant per 25 vierkante meter, maar Hornbach hanteert vanaf nu 1 bezoeker per 50 vierkante meter. Ook wordt de toestroom van auto’s op de parkeerplaatsen gereguleerd.
08/04 11u15  Pakketbezorgers dreigen PostNL met rechtszaak om coronadruktePakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden.
08/04 11u15  Veel coronagevallen op cruiseschip bij UruguayOp een cruiseschip dat voor anker ligt bij Uruguay heeft bijna 60 procent van de meer dan tweehonderd mensen aan boord positief getest op het coronavirus.
08/04 11u15  RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverlenersHet aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat zegt hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.
08/04 11u15  Staatssecretaris mag vreemdelingen overdragen aan ItaliëStaatssecretaris Sander Dekker van Justitie en Veiligheid mag bijzonder kwetsbare vreemdelingen blijven overdragen aan Italië, ondanks de coronacrisis. Dat heeft de Raad van State besloten.
08/04 10u15  Senaat wil eerst advies over vaccinatiewetDe Eerste Kamer gaat pas verder met het bespreken van de initiatiefwet van D66 over vaccinatie in de kinderopvang na advies van de Raad van State.
08/04 10u15  Zendingsorganisatie Verre Naasten ziet inkomsten stijgenZendingsorganisatie Verre Naasten heeft vorig jaar 5,3 miljoen euro aan inkomsten ontvangen.
08/04 10u15  Weer recordtoename nieuwe coronagevallen RuslandRusland heeft voor de tweede dag op rij melding gemaakt van meer dan 1000 nieuwe coronagevallen. In totaal is nu bij 8672 mensen officieel vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, bericht The Moscow Times. Dat zijn er 1175 meer dan een dag eerder.
08/04 10u15  Pasen wordt koeler met kans op buienMet Pasen wordt het beduidend minder warm en is er kans op buien. Op eerste paasdag kan het zelfs onweren, meldt Weeronline. Terwijl het op paaszaterdag lokaal nog 23 graden kan worden, komt de temperatuur op tweede paasdag niet boven de 12 tot 16 graden uit.
08/04 10u15  Hoekstra: akkoord steunpakket moet lukken, maar geen eurobondsMinister Wopke Hoekstra van Financiën denkt dat „het echt moet lukken” om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een „zwaar pakket” Europese steunmaatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. „Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen.”
08/04 10u15  Veel belangstelling voor jaarlijkse bijentellingAl zevenhonderd mensen hebben zich in korte tijd aangemeld om mee te doen aan de Nationale Bijentelling in het weekend van 18 en 19 april. Volgens een woordvoerster van organisator Naturalis heeft de grote belangstelling waarschijnlijk te maken met de corona-uitbraak, waardoor mensen gebonden zijn aan huis en tuin.
08/04 10u15  Frans vliegdekschip terug naar haven om mogelijke coronagevallenHet coronavirus heeft mogelijk ook de kop opgestoken op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Het schip keert terug naar de haven omdat bemanningsleden verdachte symptomen lijken te vertonen, melden de autoriteiten.
08/04 10u15  Hond en kat moeten duurzamer gaan etenOngemerkt dragen honden en katten bij aan de verandering van het klimaat. „De ecologische pootafdruk van een hond is wat het eten betreft tien keer zo hoog als de ecologische voetafdruk van de mens.”
08/04 10u15  Turkmenen massaal in beweging op gezondheidsdag, ondanks pandemieTurkmenistan heeft tijdens de coronapandemie duizenden burgers op de been gebracht om samen oefeningen te doen op Wereldgezondheidsdag. Staatsmedia berichten dat alleen al 7000 mensen deelnamen aan fietsevenementen.
08/04 10u15  Bonaire laat ingezetenen gedeeltelijk terugkerenBonaire heeft besloten vanaf 14 april een deel van de inwoners binnen te laten die terug willen keren. Iedereen moet wel veertien dagen in quarantaine. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt.
08/04 10u15  Franse economie stevent af op sterkste krimp in vredestijdDe Franse economie is in het eerste kwartaal met naar schatting 6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Met die raming komt de centrale bank van Frankrijk. Het zou de sterkste economische krimp in Frankrijk zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.
08/04 10u15  Egypte legaliseert 74 kerkgebouwenDe Egyptische autoriteiten hebben vorige week 74 kerkgebouwen gelegaliseerd.
08/04 10u15  CNV wil special fonds voor zieke zorgmedewerkersCNV Zorg & Welzijn wil dat er een fonds komt waaruit zorgmedewerkers die worden getroffen door het nieuwe coronavirus kunnen putten om inkomensverlies bij langdurige ziekte en revalidatie te compenseren.
08/04 10u15  Supermaan levert wereldwijd fraaie beelden opVoor de derde keer dit jaar was er vannacht een supermaan zichtbaar. Een supermaan lijkt 7 procent groter en 14 procent helderder dan een normale maan, omdat het dichter bij de aarde staat.
08/04 10u15  Voorzitter Eerste Kamer vraagt om gebedDe voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, heeft gevraagd om gebed in verband met de coronacrisis. Dat maakte SGP-senator Peter Schalk wereldkundig.
08/04 09u15  Britse premier Johnson stabiel na 2e nacht op intensive careDe Britse premier Boris Johnson heeft een tweede nacht doorgebracht op de intensive care en is in een stabiele toestand nadat hij zuurstofondersteuning had gekregen na complicaties van het coronavirus. Dat zei onderminister van Volksgezondheid Edward Argar woensdag.
08/04 09u15  AEX lager na uitblijven steunakkoord eurolandenDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen deden een stap terug na de recente sterke opleving. Na de hoop op een mogelijke afvlakking van het coronavirus verschoof de aandacht van beleggers weer naar de negatieve economische impact van de pandemie. Ook verwerkten de markten het nieuws dat de eurolanden na lang overleg nog geen akkoord hebben bereikt over een economisch steunpakket.
08/04 09u15  Kloosters luiden de noodklokDoor de coronacrisis hebben kloosters en bezinningscentra veel boekingen van gasten moeten annuleren. Omdat kloosterwinkels dicht zijn en andere activiteiten afgelast, dreigt een financiële strop voor rooms-katholieke gastenhuizen, meldt het Katholiek Nieuwsblad.
08/04 09u15  China sluit honderden protestantse kerkenIn de Chinese provincies Jiangsu en Liaoning zijn in de tweede helft van 2019 meer dan driehonderd protestantse kerken gesloten.
08/04 09u15  BAM mag nieuwe haven aanleggen op FalklandeilandenBAM Nuttall, een dochter van bouwconcern BAM, heeft een nieuwe opdracht binnengehaald op de Falklandeilanden. De onderneming mag daar aan de slag met het ontwerp en de bouw van een nieuwe haven in Stanley Harbor.
08/04 09u15  CGK stellen admissie-examens uitHet curatorium van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft vanwege de coronacrisis de zogenoemde admissie-examens uitgesteld.
08/04 09u15  Heineken trekt vooruitzichten in na daling bierverkoopBierbrouwer Heineken denkt in het eerste kwartaal 4 procent minder bier en andere drank te hebben verkocht als gevolg van de coronapandemie. De situatie zal in het tweede kwartaal alleen maar verslechteren, waarschuwt het Nederlandse drankconcern. Heineken trekt daarom alle eerder gemelde prognoses voor het boekjaar 2020 in.
08/04 09u15  ‘Meer dan 2000 doden door coronavirus in Duitsland’Het aantal patiënten dat in Duitsland is overleden aan het nieuwe coronavirus, is de 2000 voorbij. Het dodental steeg in een etmaal met 206 naar 2016, melden Duitse media en de gezaghebbende Amerikaanse Johns Hopkins University.
08/04 09u15  Coronacrisis extra klap voor door witwaskwestie geplaagd SwedbankDe coronacrisis jaagt het door een witwasschandaal geplaagde Swedbank flink op kosten. Het Zweedse financiële concern komt later pas met zijn eerstekwartaalcijfers naar buiten, maar houdt nu al rekening met 1,5 miljard kroon (137 miljoen euro) aan extra uitgaven. Ook moet er vanwege de coronacrisis veel geld naar de stroppenpot.
08/04 09u15  „Iran ziet veel onduidelijkheid over OPEC-vergadering”Iran vindt dat er te veel onduidelijkheid is over wat er op de agenda staat voor de komende vergadering van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland. De Iraanse olieminister Bijan Zanganeh vindt daarom dat er nog geen vergadering moet zijn, aldus een brief aan de OPEC die is ingezien door persbureau Reuters.
08/04 09u15  Tesla verlaagt salarissen wegens coronavirusAutofabrikant Tesla betaalt personeel vanaf aanstaande maandag minder loon uit. De maker van elektrische voertuigen wil zo geld besparen, nu een aantal fabrieken zijn gesloten of op verminderde kracht draaien. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een intern memo.
08/04 09u15  Nikkei stijgt ondanks noodtoestand in JapanDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw met winst gesloten. De Japanse premier Shinzo Abe maakte een einde aan de onzekerheid onder beleggers door de langverwachte noodtoestand uit te roepen in Tokio en zes andere delen van het land na een toename van het aantal besmettingsgevallen van het coronavirus. De noodtoestand geldt voor een maand.
08/04 09u15  Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euroDe ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die dinsdagmiddag om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.
08/04 08u15  Zijn eigen ZoonRomeinen 8:32
08/04 08u15  Italië en Nederland onwrikbaar in strijd over coronamiljardenDe ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben na zeventien uur deels nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro in verband met de coronacrisis. Volgens ingewijden geven minister Wopke Hoekstra en de Italiaan Roberto Gualtieri elk geen duimbreed toe op twee hoofdpunten, het Europees noodfonds ESM en eurobonds.
08/04 08u15  Boze belegger klaagt vergaderapp Zoom aanZoom Video, het bedrijf achter de momenteel razend populaire app voor videovergaderingen, is aangeklaagd wegens vermeende fraude. Een aandeelhouder beschuldigt de techonderneming ervan zwakke plekken in de beveiliging van de software te hebben verzwegen.
08/04 08u15  Fitch zet kredietbeoordeling ArcelorMittal op junk om coronaKredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van staalconcern ArcelorMittal verlaagd naar junk vanwege de moeilijke marktomstandigheden in de staalindustrie door de coronacrisis. Dat betekent dat er volgens Fitch aanzienlijke risico’s zijn verbonden aan de mate waarin het aan de beurs in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
08/04 07u15  08042020coronacrisisHet coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Een wereldwijde economische recessie ligt op de loer. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
08/04 07u15  Arrestatieteam Den Haag schiet man in been na geluidsoverlastEen arrestatieteam van de politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een arrestant neergeschoten aan de Honthorststraat in Den Haag. De man is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
08/04 06u15  ‘Coronacrisis mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII’Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.
08/04 06u15  ‘Bijna helft van uitzendkrachten is baan kwijtgeraakt’Bijna de helft van alle uitzendkrachten (49 procent) zit zonder werk door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten.
08/04 05u15  Lange rijen bij stembussen Wisconsin vanwege coronaDe voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin gaan ondanks de coronacrisis door en dat leidt tot zeer lange wachtrijen bij stemlokalen. De wachtenden staan urenlang op anderhalve meter van elkaar om voor maar liefst drie verkiezingen hun stem uit te brengen.
08/04 04u15  Gezichtsbedekking verplicht voor werkers in Los AngelesDe Amerikaanse stad Los Angeles heeft alle arbeiders in essentiële beroepen verplicht om tijdens hun werk iets voor het gezicht te dragen. De burgemeester van de Californische stad schrijft in een verklaring dat zij hun gezicht moeten bedekken met bijvoorbeeld sjaals of bandana’s.
08/04 04u15  Kamer bespreekt stand van zaken coronacrisisNet zoals de afgelopen weken debatteert de Tweede Kamer woensdag opnieuw over de coronacrisis met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (verantwoordelijk voor het coronadossier). Naast de huidige situatie en de ontwikkelingen zal het ook gaan over een mogelijke exit-strategie uit de crisis nu er voorzichtige signalen zijn van een dalende instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen.
08/04 04u15  Jonge verdachten fatale steekpartij Den Haag voor de rechterDe rechtbank in Den Haag behandelt woensdag de zaak van twee 19-jarige mannen die ervan verdacht worden eind vorig jaar een 20-jarige man in Den Haag te hebben doodgestoken. Er is ook nog een derde, 16-jarige verdachte. Zijn zaak wordt waarschijnlijk apart door de kinderrechter behandeld. Daar moet tijdens de zitting meer duidelijkheid over komen.
08/04 04u15  Activisten willen dat Ahold breekt met voedingsreus CargillMilieuactivisten roepen woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering supermarktconcern Ahold Delhaize op de banden met samenwerkingspartner Cargill te verbreken. Volgens milieugroepen Animal Rebellion, Extinction Rebellion en Climate Save Movement is het Amerikaanse Cargill het meeste destructieve agro-industriële bedrijf ter wereld.
08/04 03u15  China meldt 62 nieuwe besmettingen met coronaIn China zijn 62 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld door de Nationale Gezondheidscommissie. Dinsdag kwamen er nog 32 nieuwe coronapatiënten bij. Het aantal coronabesmettingen neemt in het land weer gestaag toe, nadat er eerder volgens de overheid geen nieuwe binnenlandse besmettingen meer waren bijgekomen.
08/04 03u15  Recordaantal doden door coronavirus in VSIn de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur bijna 2000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen een etmaal zoveel mensen aan de gevolgen van het longvirus: 1939.
08/04 03u15  CBR hoopt eind dit jaar achterstanden te hebben weggewerktHet Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hoopt eind dit jaar de grote achterstanden bij de beoordeling van mensen die wegens leeftijd of ziekte periodiek een medische herkeuring moeten ondergaan te hebben weggewerkt. Dat zegt directeur en voormalig D66-leider Alexander Pechtold tegen De Telegraaf.
08/04 03u15  VS onderzoeken herstarten economieHet Witte Huis onderzoekt hoe het de Amerikaanse economie weer op gang kan brengen nu veel ondernemingen dicht zijn vanwege de coronacrisis. Volgens ingewijden wil de Amerikaanse overheid veel meer mensen testen en op basis daarvan bepalen waar men weer aan het werk kan, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
08/04 02u15  Trump overweegt betalingen aan WHO te stoppenDe Amerikaanse president Donald Trump denkt erover de bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop te zetten. Tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis over de aanpak van het coronavirus zei hij dat de WHO „erg op China is georiënteerd” en verweet hij de organisatie kritiek te hebben gehad op zijn beleid.
08/04 01u15  EU-ministers zetten hakken in zand over coronamiljardenDe EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) zetten de hakken in het zand bij overleg over een Europese miljardeninjectie in de economie vanwege de coronacrisis. Eurogroepvoorzitter Mario Centeno is er na ruim negen uur overleggen nog niet in geslaagd een unaniem besluit over kredietmaatregelen ter waarde van circa 500 miljard euro rond te krijgen. De onderhandelingen dreigen de hele nacht te gaan duren.
08/04 01u15  Supermarkten Sint Maarten mogen bezorgen tijdens noodtoestandDe regering van Sint Maarten heeft dinsdag bekend gemaakt dat supermarkten boodschappen bij mensen thuis mogen bezorgen. Alle winkels, inclusief de supers, op het eiland zijn dicht sinds afgelopen zondag. Toen werd de noodtoestand voor twee weken afgekondigd.
08/04 00u15  Meeste horeca in Noord-Holland, hoogste dichtheid in ZeelandDe sluiting van de horeca als gevolg van de corona-uitbraak zal het meest te merken zijn in de provincie Zeeland en in Amsterdam. Noord-Holland heeft het meeste horecabedrijven van alle provincies, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft daarvan ligt in Amsterdam. Zeeland heeft de meeste horecabedrijven per duizend inwoners. Horeca-liefhebbers in Flevoland komen er bekaaid vanaf. Die provincie heeft zowel absoluut als relatief het laagste aantal horecabedrijven.
08/04 00u15  Computervraag van senior is een eitje voor studentHonderden senioren heeft Reinier Schippers (23) tijdens zijn werk voor de organisatie Studentaanhuis al geholpen met hun computervragen. „Het blijft uitdagend om op zoek te gaan naar het probleem en dat op te lossen. Extra leuk is dat je een band opbouwt met de klanten bij wie je al langere tijd komt.”
07/04 23u15  Defensie en UMC Utrecht creëren extra ic-bedden in hospitaalIn het Calamiteitenhospitaal in Utrecht komen 19 ic-bedden voor coronapatiënten. Defensie en het UMC Utrecht breiden daarvoor de bestaande capaciteit van 12 ic-bedden in het hospitaal met 7 plekken uit. Daarbij levert Defensie 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 ondersteunende medewerkers en ic-materiaal voor de strijd tegen het coronavirus.
07/04 23u15  Texas mag abortussen beperken tijdens coronacrisisDe Amerikaanse staat Texas mag het aantal abortussen beperken vanwege de coronacrisis. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank voor hoger beroep dinsdag bepaald.
07/04 23u15  Ook tuinbouw blij met extra maatregelen kabinetDe extra maatregelen die het kabinet aankondigde, zoals een ruimere garantiestelling bij bepaalde leningen, zijn een belangrijke stap voorwaarts om de noodlijdende tuinbouw te steunen. Dat is het oordeel van Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw, waar onder meer Glastuinbouw Nederland, Greenport Holland, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland en LTO Nederland in zitten. Volgens de Regiegroep worden de sierteeltketen, en de groente- en fruitketen, hard getroffen door de crisis.
07/04 23u15  ‘Geef Curaçao lening voor sociaal noodplan’De financiële toezichthouder voor Curaçao en Sint Maarten, het College financieel toezicht (Cft), adviseert de Nederlandse regering om Curaçao in het kader van de coronacrisis 177 miljoen Antilliaanse gulden (90 miljoen euro) te lenen. Dat is minder dan Curaçao had gevraagd. Het geld is bedoeld om tussen 1 april en half mei maatregelen te kunnen nemen ter behoud van de werkgelegenheid, zo staat in een dinsdag verstuurde brief van het Cft.
07/04 23u15  Fracties op hoede voor corona-opsporingsappDoor de app die het kabinet wil inzetten om ontmoetingen in kaart te brengen met mensen die het coronavirus bij zich dragen, mag de privacy niet op de helling. De app moet daarom aan een aantal belangrijke waarborgen voldoen, vinden onder andere regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA.
07/04 23u15  Ook Levi Strauss trekt jaarprognose inJeansmaker Levi Strauss schrapt zijn eerdere verwachtingen voor dit jaar als gevolg van de coronacrisis. De impact van het virus op de resultaten van de maker van spijkerbroeken en andere mode is nog ongewis. Daarom waagt het bedrijf zich niet aan voorspellingen. In het lopende tweede kwartaal zal de impact „significant” zijn, zo werd al wel gewaarschuwd.
07/04 23u15  Eerdere winsten op Wall Street volledig verdamptDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen de handel uitgegaan, na eerder duidelijk op winst te hebben gestaan. Met name de prijsval van olie drukte het sentiment. Nog altijd hangt de vraag boven de markt of grote olieproducenten Rusland en Saudi-Arabië hun geschil over productiebeperkingen de wereld kunnen bijleggen. De landen startten eerder een prijzenoorlog, die de waarde van olie torpedeerde. Op dinsdag kreeg pessimisme onder beleggers over het al dan niet komen tot een deal de overhand.
07/04 22u15  Minister VS neemt ontslag na corona-affaire vliegdekschipDe Amerikaanse minister van Marine Thomas Modly heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de affaire rond het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
07/04 22u15  Ondernemers blij met verruiming noodregelingenOndernemers zijn blij met de aanpassingen in de noodregeling om meer gedupeerde collega’s bij te staan in de coronacrisis. De regering kondigde dinsdag verdere aanpassingen aan waardoor onder meer zogeheten scale-ups, beginnende bedrijven die zich de afgelopen jaren succesvol hebben ontwikkeld en vergroot, kunnen aankloppen bij het rijk. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat „witte vlekken” in het noodpakket steeds verder ingevuld worden.
07/04 22u15  Coronavirus eist 240 nieuwe levens in DuitslandHet aantal doden door het nieuwe coronavirus in Duitsland stond dinsdagavond op zeker 1815, een toename van 240 in een dag. Dat meldde het persbureau DPA op basis van een verwerking van gegevens van de Duitse deelstaten.
07/04 22u15  Politie krijgt tien tips over museumroof Singer LarenDe politie heeft tien tips gekregen over de museumroof in het Singer in Laren vorige week. Dat is bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.
07/04 21u15  Chipmaker NXP snijdt in prognoses om coronacrisisDe Eindhovens chipmaker NXP Semiconductors kampt met negatieve effecten van het nieuwe coronavirus. Topman Richard Clemmer spreekt in een update over een minder dan verwachte vraag naar chips bij eindklanten. Daardoor zal het resultaat in het eerste kwartaal fors lager uitvallen dan eerder gedacht.
07/04 21u15  Opnieuw miljarden voor ondernemers: kabinet verruimt regelingenHet kabinet breidt de bestaande regelingen uit die ondernemers in coronaproblemen moeten helpen. Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een gift van 4000 euro. Het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen wordt verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.
07/04 21u15  Autoriteit Persoonsgegevens wil ‘corona-apps’ controlerenAls het kabinet slimme apps gaat inzetten bij de bestrijding van het coronavirus, wil de Autoriteit Persoonsgegevens daarover oordelen. Dat laat het orgaan dat de privacy van de Nederlanders bewaakt, in een verklaring weten.
07/04 21u15  Post Uit Barcelona: Vrijwel geen man in Spaanse wc wast zijn handenToen het coronavirus ophield een Chinees probleem te zijn en ook hier in Spanje een serieuze zaak begon te worden, riepen alle experts in koor: Handen wassen!
07/04 21u15  Joe Biden: Verkiezingen kunnen niet worden uitgesteldDe voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, heeft beklemtoond dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld. Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de pandemie van het coronavirus is geen reden de stembusgang te vertragen of uit te stellen. Biden riep in een vraaggesprek met NBC de staten op in ieder geval voorbereidingen te treffen voor het stemmen op afstand, zoals bijvoorbeeld per brief, in plaats van in een stemlokaal.
07/04 20u15  Alleenstaand in tijden van corona: „Ik mis een klankbord”Verplicht thuisblijven is vaak draaglijker als je een gezin hebt, of huisgenoten. Hoe beleven alleenstaanden deze weken? „Na een uurtje bijpraten met vrienden ben ik weer helemaal opgeladen.”
07/04 20u15  Aantal coronadoden Frankrijk boven de 10.000Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is tot boven de 10.000 gestegen. Het gaat om slachtoffers in ziekenhuizen en verzorgingshuizen.
07/04 20u15  Rutte: coronamaatregelen juist nodig voor economieDe strenge maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen zijn juist nodig voor economisch herstel, zegt premier Mark Rutte. Wie roept om versoepeling omdat de economie daarom zou vragen, creëert volgens hem „een schijntegenstelling”. „Die tegenstelling is er helemaal niet”, aldus Rutte.
07/04 20u15  Kabinet wil app voor opsporing contacten van coronapatiëntHet kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie voor contactonderzoek, wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad.
07/04 20u15  „Ik mis het gezellige rondje lopen in de lunchpauze”„Van mijn studeerkamer heb ik een werkkamer gemaakt. Ik heb een beeldscherm, toetsenbord en muis van mijn werk meegenomen en mij hier geïnstalleerd. Dat werkt prima, ik kan hier efficiënter werken omdat ik niet wordt gestoord door collega’s. Mijn vrouw werkt drie dagen als doktersassistente, de andere dagen is ze thuis.
07/04 20u15  Lufthansa krimpt vloot in vanwege coronacrisisDe Duitse luchtvaartreus Lufthansa neemt afscheid van tientallen van zijn vliegtuigen in een poging de kosten omlaag de krijgen nu de coronacrisis de sector in problemen brengt. Het concern neemt onder meer versneld afscheid van een zestal Airbus A380 superjumbo’s die al in de etalage stonden. Verder worden nog eens twaalf zogeheten widebody-vliegtuigen uit de vloot genomen. Verder neemt Lufthansa afscheid van elf ‘kleinere’ A320-jets.
07/04 20u15  Rutte: voortduren maatregelen na 28 april is reëelHet is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).
07/04 20u15  ‘WHO moet erkennen dat coronavirus van wilde dieren komt’World Animal Protection roept samen met nog 240 dierenorganisaties de Wereldgezondheidsorganisatie op om te erkennen dat het coronavirus verband houdt met de wereldwijde handel in wilde dieren. De Nederlandse organisaties Stichting SPOTS en Stichting AAP tekenden de brief ook.
07/04 20u15  Rutte: geen nieuwe maatregelen tegen coronavirusEr komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Mark Rutte.
07/04 20u15  Nieuwe functies voor kerken Vlaams-BrabantDe Belgische provincie Vlaams-Brabant heeft de eerste vijf plattelandskerken geselecteerd die ze gaat helpen met het uitproberen van een herbestemming. De kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange krijgen elk 25.000 euro voor het starten daarvan.
07/04 20u15  Mijn kind wil altijd de beste zijnOnze dochter Marinda (12) beschikt over veel verschillende talenten. Zo kan ze goed leren, is ze muzikaal en creatief en sluit ze gemakkelijk vriendschappen. Het valt ons echter op dat ze erg competitief is ingesteld. Wanneer ze ergens niet de beste in is, is ze zichtbaar teleurgesteld. Hoe kunnen we haar hierin begeleiden?
07/04 19u15  Horeca pleit voor ‘reparatie’ NOW-regelingDe noodregeling om ondernemers tijdens de coronacrisis uit de brand te helpen, kampt met een aantal hiaten waardoor gedupeerde ondernemers toch op kosten worden gejaagd. Daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die meent dat regelingen rooskleuriger zijn voorgesteld dan nu in de praktijk blijkt.
07/04 19u15  Britse dochter BAM zet meer dan 400 medewerkers op straatBAM Construct UK zet vanwege de coronacrisis meer dan 400 medewerkers op straat. Het bestuur en het hogere management van de Britse dochter van bouwconcern BAM hebben ook besloten om voorlopig genoegen te nemen met minder salaris.
07/04 19u15  Ahold Delhaize voorziet flink hogere kwartaalomzet dankzij coronaSupermarktconcern Ahold Delhaize voorziet dankzij het massale gehamster door de coronapandemie een flinke omzetstijging in zijn cijfers over het eerste kwartaal. Het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com wist zijn verkopen de afgelopen tijd stevig op te krikken.
07/04 19u15  Ook Amerikaanse immigrantenkerken schakelen over naar digitaalElke dag een meditatie of korte preek beluisteren. Predikanten van immigrantenkerken in Canada en de VS hebben een rooster opgesteld, zodat gemeenteleden op het hele continent dagelijks een overdenking kunnen horen.
07/04 19u15  Ruim 600 nieuwe coronadoden in ItaliëItalië registreerde de afgelopen 24 uur 604 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Dat waren er 32 minder dan de dag ervoor. In totaal zijn daarmee 17.127 mensen bezweken aan het virus, het hoogste aantal van alle landen in de wereld.
07/04 19u15  Jarenlang binnenblijven normaal voor hikikomori in JapanAl meer dan dertig jaar is dr. Tamaki Saito betrokken bij onderzoek naar en hulp aan sociale kluizenaars in zijn land, de hikikomori. Behalve hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tsukuba is Saito praktiserend therapeut en hij geldt in zijn land als gezaghebbend op dit terrein.
07/04 19u15  Telecomgigant Verizon beperkt aanleg internet in VSDe Amerikaanse telecomgigant Verizon legt voorlopig vrijwel geen internet meer aan in de Verenigde Staten. Het gaat dan om installaties waarbij een medewerker ter plaatse moet komen. Door de coronapandemie worden ook reparaties bij klanten tot een minimum beperkt.
07/04 19u15  De oude koninkrijken van Zuid-Arabië: van Sheba naar JeruzalemEen nieuwe expositie in het Bijbellandenmuseum in Jeruzalem werpt licht op de oude koninkrijken in Zuid-Arabië en de geschiedenis van de Jemenitische Joden. De tentoonstelling ”Jemen. Van Sheba naar Jeruzalem” is het hele jaar te zien.
07/04 19u15  „Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent”De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus de economen van de bank.
07/04 18u15  Weer forse toename aantal coronadoden in Groot-BrittanniëIn het Verenigd Koninkrijk zijn in 24 uur tijd 786 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het is de grootste toename tot nu toe. Inmiddels zijn in het land meer dan 6100 mensen bezweken aan de longaandoening die het virus veroorzaakt.
07/04 18u15  11 miljoen euro steun voor huis-aan-huisbladen en lokale omroepenLokale kranten en omroepen kunnen bij het Rijk aankloppen voor een eenmalige bijdrage om de coronacrisis te doorstaan. Mediaminister Arie Slob roept daarvoor een tijdelijk steunfonds in het leven met 11 miljoen euro in kas. Hij vraagt gemeenten en provincies verder om bijvoorbeeld te blijven adverteren in de plaatselijke pers of zelf ook geld bij te leggen.
07/04 18u15  Man komt om door motorongeluk in Den HaagBij een motorongeluk op de Wippolderlaan in Den Haag is een 36-jarige man uit Dordrecht om het leven gekomen. Dat meldt de politie op Twitter.
07/04 18u15  Huis-aan-huiskranten boos op Utrecht wegens hoger beroepLokale en regionale huis-aan-huiskranten zijn boos op de gemeente Utrecht nu in cassatie is gegaan tegen de uitspraak dat ja-ja-stickers niet verplicht kunnen worden gesteld om huis-aan-huisbladen te ontvangen. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde eerder dat dit tegen de persvrijheid is.
07/04 18u15  Hoogste aantal coronadoden in staat New York in een dagDe Amerikaanse staat New York had de afgelopen 24 uur met 731 nieuwe sterfgevallen het hoogste aantal tot nu toe sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus daar. Gouverneur Andrew Cuomo verklaarde dat in de aantallen ziekenhuisopnames een piek lijkt te zijn bereikt.
07/04 18u15  ‘Nieuwswebsites minder intensief bezocht dan begin coronacrisis’Door de coronacrisis trekken nieuwswebsites- en apps nog steeds veel meer bezoekers dan gebruikelijk. Maar Nederlanders houden de nieuwswebsites wel minder obsessief in de gaten dan aan het begin van de coronacrisis. Dat meldt Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) op basis van bezoekerscijfers van NU.nl, AD.nl, Telegraaf.nl, NOS.nl en ruim twintig andere nieuwswebsites en -apps.
07/04 18u15  Vastgoedfondsen doen het goed op groen DamrakDe AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden gaven steun aan de handel. Met name vastgoedfondsen deden het goed na berichten dat in sommige Europese landen het einde van de lockdown in zicht is.
07/04 18u15  Midden-Westen VS zet zit schrap voor uitbraak coronaDe autoriteiten in de VS verwachten dat de coronapandemie zich van de kuststreken naar het binnenland zal verplaatsen. In het Midden-Westen leeft veel zorg, zeker ook over de economie.
07/04 18u15  Uitpraatgesprek Rutte met Spanje en Italië komt er maar niet vanHet videogesprek waarin premier Mark Rutte de wrevel van zijn Zuid-Europese collega’s over de Nederlandse bedenkingen over coronasteunmaatregelen hoopte weg te nemen, is waarschijnlijk van de baan. Eerst zijn nu de ministers van Financiën aan zet en het is maar de vraag of een uitpraattelefoontje daarna nog nodig is, zeggen ingewijden.
07/04 18u15  Minder Nederlandse patentaanvragen in 2019Het aantal patentaanvragen vanuit Nederland vorig jaar staat op 4011, meldt de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). Ons land eindigt daarmee op de laatste plek in de top 10 van landen met de meeste patentaanvragen. Van de landen in dat rijtje, nam alleen het aantal Nederlandse en Duitse patentaanvragen af in 2019.
07/04 18u15  Zorgorganisaties dringen aan op meer beschermingsmiddelenZorgmedewerkers in de ouderenzorg hebben sneller en meer beschermingsmiddelen nodig om zich te kunnen beschermen tegen het coronavirus. De zorg voor met corona besmette ouderen, zowel in verpleeghuizen als thuis, dreigt anders vast te lopen. Daarvoor waarschuwt ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.
07/04 18u15  Meer bemanningsleden Amerikaans vliegdekschip besmetSteeds meer bemanningsleden van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt blijken besmet met het coronavirus. Het aantal infecties steeg naar 230. Inmiddels is ruim 70 procent van de 5000-koppige bemanning getest.
07/04 18u15  Wat ds. Wurmbrand door een virus leerdeDr. Levente Horváth zit vanwege de corona-epidemie opgesloten in zijn flat. Met een videoboodschap wil de predikant uit het Roemeense Cluj christenen bemoedigen. „Geen enkel virus, hoe kwaadaardig ook, blijkt in staat de eenheid onder Gods kinderen aan te tasten.”
07/04 17u15  ’Nog veel zzp’ers vrezen coronasteun mis te lopen’Nog veel zzp’ers in Nederland vrezen in de coronacrisis buiten de boot vallen als het gaat om de steunmaatregelen van het kabinet. Belangenbehartiger Stichting ZZP Nederland wil daarom dat er meer maatwerk toegepast gaat worden.
07/04 17u15  Perschef Witte Huis Stephanie Grisham wisselt van betrekkingDe perschef van het Witte Huis, Stephanie Grisham verlaat haar post om bij de vrouw van de president, Melania Trump, weer als woordvoerster aan de slag te gaan. Ze had die functie onder Melania ook van maart 2017 tot ze in juli 2019 perschef van president Trump werd
07/04 17u15  Lokale besturen kunnen digitaal beslissen tijdens coronacrisisGemeenten, provinciale staten, waterschappen en de BES-eilanden kunnen vanwege de coronacrisis de komende tijd digitaal vergaderen en besluiten nemen. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt.
07/04 17u15  Aanhoudingen na vondst vuurwapens, cocaïne en contantenDe politie heeft zaterdag een man en twee vrouwen aangehouden na een vondst van onder meer twee vuurwapens, 30.000 euro in contanten, een hoeveelheid cocaïne en versnijdingsmiddel in een woning in Amsterdam-West. De man zit vast op verdenking van onder meer witwassen en het overtreden van de Wet wapens en munitie en de Opiumwet.
07/04 17u15  Van Rijn blij met dalende toename coronapatiënten op de icMinister Martin van Rijn (Medische Zorg) is blij met de afvlakkende toename van coronapatiënten die op de intensive care terechtkomen. Hij reageerde op de toename van 15 ic-bedden die dinsdagmiddag bekend werd. Hij denkt dat de afvlakking een belangrijk effect is van de coronamaatregelen die het kabinet de afgelopen weken heeft ingesteld. Maar ook de triage, de selectie, voor de ic kan een rol spelen.
07/04 17u15  Prinses Margriet is trots op haar ‘Rode Kruisers’Prinses Margriet is erg te spreken over de inzet van medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens de coronacrisis. De prinses, erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, heeft daarom vanuit huis een videoboodschap voor ze opgenomen.
07/04 17u15  Duitse arsten gaan anti-ebola middel inzetten tegen coronaDuitse artsen mogen binnenkort een middel gebruiken tegen corona dat nog niet is toegelaten omdat er nog proeven mee worden gedaan. Het gaat om een middel dat oorspronkelijk is ontwikkeld tegen ebola met de werkzame stof remdesivir.
07/04 17u15  ‘Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent’De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus de economen van de bank.
07/04 17u15  25 miljoen banen op de tocht vanwege uitvallen vliegreizenZeker 25 miljoen banen in de luchtvaart- en reisbranche staan op de tocht door de massale uitval van vliegreizen vanwege het nieuwe coronavirus. Daarvoor waarschuwt de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens de organisatie dreigt ruim een derde van 65,5 miljoen banen in de luchtvaart- en toerismesector wereldwijd te verdwijnen.
07/04 17u15  Ministerie stopt speciale website voor gestrande reizigersDe speciale website van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar gestrande Nederlandse reizigers zich kunnen melden, wordt woensdag aan het eind van de middag gesloten. Er komen nog maar „heel weinig meldingen” binnen, aldus minister Stef Blok.
07/04 17u15  Noorwegen versoepelt lockdown geleidelijk vanaf 20 aprilNoorwegen begint met het geleidelijk opheffen van de lockdown die is ingevoerd om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Premier Erna Solberg heeft gezegd dat de lagere scholen 27 april weer opengaan. Vanaf 20 april mogen Noren weer de stad uit naar hun geliefde buitenhuisjes en gaan kleuterscholen en de kinderopvang weer open. Solberg waarschuwde dat er nog lang maatregelen van kracht blijven gericht op de bestrijding van het coronavirus. Thuiswerken blijft noodzakelijk.
07/04 17u15  Breed Europees antwoord op religieus analfabetismeEr is steeds minder kennis van religie. De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) werkt in Europees verband aan een religieuze infrastructuur, die kennis over godsdienst ontsluit: ”Resilience”. Het motto: ”Kennis bouwen, wetenschap dienen”.
07/04 17u15  Vrijwilliger zijn in coronatijd; hoe houd je het veilig?Diverse organisaties doen in de coronacrisis een beroep op vrijwilligers. Zo ook het Rode Kruis. Met Ready2Help trommelt de organisatie Nederlanders op die de handen uit de mouwen steken. Hoe kun je veilig vrijwilliger zijn?
07/04 17u15  Ook koningin Elizabeth wenst Boris Johnson beterschapDe Britse koningin Elizabeth heeft zich aangesloten in de rij wereldleiders die premier Boris Johnson beterschap hebben gewenst. Elizabeth wenste hem een „volledig en snel herstel”, aldus Buckingham Palace.
07/04 17u15  Theologenblog: bevrijding van pandemieverlammingZiekte en haar gevolgen zijn reële machten die over je komen. Waarmee bezweer je dan de paniek? Het oudtestamentische spreken geeft bevrijding van de pandemieverlamming.
07/04 17u15  Dode en twee gewonden bij steekincident PurmerendEen persoon is overleden en twee mensen zijn gewond geraakt door een steekincident in de Julianastraat in Purmerend. De twee gewonden zijn aangehouden als verdachte, meldt de politie.
07/04 16u15  Kleine toename op ic’s: 15 patiënten meerHet aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen. De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.
07/04 16u15  ‘Wereldwijd 195 miljoen banen weg door coronacrisis’Door de pandemie met het nieuwe coronavirus zullen in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het verlies van tientallen miljoenen banen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni.
07/04 16u15  Boos om bruin boerenlandOok dit voorjaar vallen ze weer op: akkers die geel kleuren en vervolgens oranjebruin. Niet van de bloemen maar doordat de boer zijn land met het omstreden onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (merknaam: Roundup) heeft bespoten. Natuurliefhebbers spreken er schande van. Veel boeren vinden het nog steeds de beste aanpak.
07/04 16u15  Drie gewonden door steekincident PurmerendDrie personen zijn gewond geraakt door een steekincident in de Julianastraat in Purmerend. De politie meldt dat een van de gewonden als verdachte is aangehouden.
07/04 16u15  Coco kan het! is Prentenboek van het JaarCoco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen van komend jaar, die in januari beginnen met Het Nationale Voorleesontbijt. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
07/04 16u15  Randstad vraagt overheidssteun aan voor zijn uitzendkrachtenUitzendconcern Randstad gaat ook noodsteun van de overheid aanvragen voor zijn uitzendkrachten. Door gebruik te maken van de zogeheten NOW-regeling kan het bedrijf alle ruim 60.000 mensen die via Randstad, Tempo-Team en Yacht aan de slag zijn, in ieder geval tot en met 31 mei in dienst houden met behoud van loon.
07/04 16u15  Immuuntherapie laat darmtumor in vier weken verdwijnenVersterking van de lichaamseigen afweer door immuuntherapie bij patiënten met een instabiele vorm van darmkanker laat tumoren voorafgaand aan een operatie aanzienlijk slinken of zelfs helemaal verdwijnen.
07/04 16u15  Moederbedrijf WeWork sleept SoftBank voor rechterWe Company, het moederbedrijf van verhuurder van kantoorruimte WeWork, sleept zijn grootste aandeelhouder SoftBank Group voor de rechter. De Japanse investeerder zag vorige week af van zijn geplande investering van 3 miljard dollar in extra aandelen van WeWork. Daarmee heeft SoftBank een bestaand contract geschonden, vindt We Company.
07/04 16u15  Ook Wall Street maakt sprongetjeDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten aan de nieuwe sessie begonnen, waarmee wordt voortgeborduurd op de sterke koerswinsten van een dag eerder. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie biedt steun aan het sentiment onder beleggers op Wall Street. Ook oplopende olieprijzen deden het sentiment goed.
07/04 16u15  Ruim 50.000 aanvragen bij UWV voor loonkostenregelingRuim 50.000 bedrijven hebben sinds maandagochtend een beroep gedaan op een tegemoetkoming voor de loonkosten in verband met de coronacrisis. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die belast is met de uitvoering van de noodregeling.
07/04 16u15  Inwoner Krimpen doet aangifte tegen predikantTegen ds. A. Kort, oud gereformeerd predikant te Krimpen aan den IJssel, is aangifte gedaan wegens discriminatie.
07/04 16u15  EU: 15 miljard voor strijd tegen virus in vooral AfrikaDe Europese Unie komt met een pakket van 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sprak in een videoboodschap over hulp aan partnerlanden in vooral Afrika. „Zij hebben onze hulp nodig om de verspreiding van het virus te vertragen.”
07/04 16u15  Dodelijk slachtoffer brand Tilburg is 8-jarige jongenHet dodelijke slachtoffer van een woningbrand die maandag woedde in Tilburg, is een 8-jarige jongen. Zijn moeder is bij de brand gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
07/04 16u15  Vlaggenactie voor het onderwijs van de baanDe vlaggenactie voor het onderwijs in coronatijd, die donderdag volgens verschillende organisaties landelijk moest worden gehouden, is alweer van de baan. Er rezen bezwaren tegen vrolijk wapperende vlaggen nu er zoveel leed is door de crisis.
07/04 16u15  ‘Zwarte Amerikanen relatief vaak slachtoffer van coronavirus’Zwarte Amerikanen worden op sommige plaatsen in hun land bovengemiddeld vaak getroffen door het coronavirus. In de staat Louisiana is ongeveer 70 procent van de overleden patiënten Afro-Amerikaans, terwijl slechts een derde van de bevolking zwart is.
07/04 16u15  Plexiglas moet rechters beschermen tegen coronavirusIn de rechtszalen van de rechtbanken in Noord-Nederland komen schermen van plexiglas tussen de rechters, griffier en officier van justitie. De doorzichtige schermen moeten voorkomen dat de juristen elkaar in de zittingszaal besmetten met het coronavirus.
07/04 15u15  Bidden op parkeerplaats voor mensen in de zorgBidden en zingen voor de helden in de zorg. Dat doen duizenden Amerikaanse christenen op parkeerplaatsen van ziekenhuizen.
07/04 15u15  Woordvoerder: Britse premier Johnson heeft geen longontstekingDe Britse premier Boris Johnson, die met symptomen van het coronavirus in een ziekenhuis ligt, heeft geen longontsteking. Dat zei zijn woordvoerder dinsdag.
07/04 15u15  Politie deelt ruim 1400 boetes uit voor overtreden coronaregelsDe politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.
07/04 15u15  Verdachte (16) doodsteken Bredaas tienermeisje blijft in celDe 16-jarige verdachte van het doodsteken van de 15-jarige Megan uit Breda blijft in de gevangenis. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag besloten.
07/04 15u15  Eerste Kamer stemt in met noodpakket voor stilgevallen economieOok de Eerste Kamer heeft ingestemd met het noodpakket van het kabinet om de ergste klappen van de coronacrisis voor de economie op te vangen. Net als in de Tweede Kamer gaven alle partijen hun zegen aan de maatregelen.
07/04 15u15  ‘OPEC en Rusland bespreken productieverlaging van 3 maanden’Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten waaronder Rusland zijn in gesprek over een productieverlaging voor een periode van drie maanden die vanaf mei in moet gaan. Dat meldde het Russische persbureau Tass op basis van ingewijden bij de OPEC.
07/04 15u15  Meer Duitse controles langs Nederlandse grens met PasenDe politie in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat in het paasweekend meer controles in het grensgebied uitvoeren. De politie verwacht meer verkeer over de grenzen heen, terwijl wordt verlangd dat mensen thuisblijven om de verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan.
07/04 15u15  Column (ds. J. Belder): Uw kot„Blèf in uw kot!” baste een Belgische burgemeester, boos op de velen die gingen markten in Maastricht. Corona is een sociaal virus, een gezelschapsdier. Vandaar die Vlaamse uitval, die de Nederlandse overheid in haar zak kon steken.
07/04 14u15  E. du Perronprijs 2019 naar Ellen DeckwitzDe jaarlijkse E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz voor haar bundel Hogere Natuurkunde. De literaire prijs van onder meer de gemeente Tilburg en de universiteit in deze stad bedraagt 2500 euro.
07/04 14u15  Kerncijfers nieuwe coronavirus: dinsdag 7 aprilHet nieuwe coronavirus heeft tot nu toe in Nederland zeker 2101 levens geëist, 234 meer dan een etmaal eerder bekend was bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hierbij een overzicht van de belangrijkste cijfers over het nieuwe coronavirus die dinsdagmiddag bekend zijn gemaakt.
07/04 14u02  Duizenden naar ‘keuzehulp’ over zorgwens bij slechte gezondheidEen nieuwe digitale keuzehulp van Thuisarts.nl en ErasmusMC om te bepalen welke zorg je zou willen bij een zwakke gezondheid in het algemeen, is al 14.000 keer bezocht sinds hij vorige week online is gegaan. Thuisarts.nl werd acht jaar geleden door het Nederlands Huisartsen Genootschap in het leven geroepen en verwerkt miljoenen hits van mensen die op zoek zijn naar ziekten en symptomen.
07/04 14u02  Verdachten in zaak liquidatiebende blijven in de celDrie mannen die deel zouden hebben uitgemaakt van een Amsterdamse liquidatiebende blijven in elk geval de komende maanden nog achter slot en grendel. Een vierde verdachte die vastzat, komt om gezondheidsredenen vrij tot de volgende zitting begin juli. Dit heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.
07/04 14u02  Dodental door coronavirus stijgt tot boven de 2000Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 2101. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 234 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 292 hoger dan maandag, toen hierover 260 meldingen binnenkwamen In totaal zijn nu 7427 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij. Het aantal positieve testen nam met 777 toe tot 19.580.11 
07/04 14u02  Zorgorganisaties: hoop niet op verblijf bij partner in instellingBranchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt partners van mensen in verpleeghuizen geen hoop te koesteren dat ze in verband met de coronacrisis tijdelijk bij hun dierbare in de instelling kunnen gaan wonen. Het is maar zeer zelden mogelijk, aldus een woordvoerder.10 
07/04 14u02  Politie stuurt sms-bom in hoop op tips woningoverval in BetuweDe politie heeft een zogenoemde sms-bom gestuurd naar inwoners van het dorp Brakel in de Betuwe met het verzoek om te kijken naar Opsporing Verzocht. Het programma besteedt dinsdagavond aandacht aan een gewelddadige woningoverval in het dorp.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

12x Vrouwen naar rechter om compensatie voor leven bij kloosterorde07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: De vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann eist erkenning en compensatie van de kloosterorde De Goede Herder voor het onbetaalde zware werk dat deze instelling in de afgelopen eeuw zou hebben laten verrichten door meisjes die aan haar waren toevertrouwd. Ook werden de meisjes geïsoleerd en kregen ze amper onderwijs in de verschillende inrichtingen van de orde, aldus de organisatie.
11x Dodental door coronavirus stijgt tot boven de 200007/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 2101. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 234 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 292 hoger dan maandag, toen hierover 260 meldingen binnenkwamen In totaal zijn nu 7427 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij. Het aantal positieve testen nam met 777 toe tot 19.580.
11x Vietnam doneert half miljoen mondmaskers aan Europese landen07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Vietnam heeft 550.000 mondmaskers gedoneerd aan vijf Europese landen. Het Aziatische land wil zo een bijdrage leveren aan hun strijd tegen het coronavirus.
10x Zorgorganisaties: hoop niet op verblijf bij partner in instelling07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt partners van mensen in verpleeghuizen geen hoop te koesteren dat ze in verband met de coronacrisis tijdelijk bij hun dierbare in de instelling kunnen gaan wonen. Het is maar zeer zelden mogelijk, aldus een woordvoerder.
9x Duizenden naar ‘keuzehulp’ over zorgwens bij slechte gezondheid07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Een nieuwe digitale keuzehulp van Thuisarts.nl en ErasmusMC om te bepalen welke zorg je zou willen bij een zwakke gezondheid in het algemeen, is al 14.000 keer bezocht sinds hij vorige week online is gegaan. Thuisarts.nl werd acht jaar geleden door het Nederlands Huisartsen Genootschap in het leven geroepen en verwerkt miljoenen hits van mensen die op zoek zijn naar ziekten en symptomen.
9x Verdachten in zaak liquidatiebende blijven in de cel07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Drie mannen die deel zouden hebben uitgemaakt van een Amsterdamse liquidatiebende blijven in elk geval de komende maanden nog achter slot en grendel. Een vierde verdachte die vastzat, komt om gezondheidsredenen vrij tot de volgende zitting begin juli. Dit heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.
9x Politie stuurt sms-bom in hoop op tips woningoverval in Betuwe07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: De politie heeft een zogenoemde sms-bom gestuurd naar inwoners van het dorp Brakel in de Betuwe met het verzoek om te kijken naar Opsporing Verzocht. Het programma besteedt dinsdagavond aandacht aan een gewelddadige woningoverval in het dorp.
9x Koning bezoekt Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Omdat de provincie Noord-Brabant het eerste getroffen werd door het coronavirus kreeg het JBZ als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland op grote schaal te maken met het behandelen van coronapatiënten. De koning sprak volgens de Rijksvoorlichtingsdienst tijdens zijn bezoek over de huidige situatie in het JBZ. Piet-Hein Buiting, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelde welke manieren het ziekenhuis heeft bedacht om zoveel mogelijk patiënten van de juiste zorg te voorzien en tegelijkertijd de werkdruk van het personeel te verlagen.
7x ‘Mobiliteitsbranche ziet omzet halveren door coronavirus’07/04 14u02 - Reformatisch Dagblad: Autodealers, rijscholen en andere bedrijven in de Nederlandse mobiliteitsbranche behalen vanwege de coronacrisis nog slechts de helft van hun normale omzet. De opbrengsten daalden gemiddeld met 47 procent, laat een rondvraag door brancheorganisatie BOVAG zien. Daaraan deden 1800 van de 9000 leden mee.
2x BAM mag nieuwe haven aanleggen op Falklandeilanden08/04 09u15 - Reformatisch Dagblad: BAM Nuttall, een dochter van bouwconcern BAM, heeft een nieuwe opdracht binnengehaald op de Falklandeilanden. De onderneming mag daar aan de slag met het ontwerp en de bouw van een nieuwe haven in Stanley Harbor.

Statistieken

Artikels:
21745
Gelezen:
10656
Aantal lezers nu:
69


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven