zondag 12 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
12/07 00u15  Ziek meisje zingt Psalm 42 na ziekenhuisbezoek Een filmpje waarin een ernstig ziek meisje een psalm meezingt, werd afgelopen dagen via sociale media veel gedeeld.
12/07 00u15  Opnieuw krijgen duizenden gevangenen een paasgroet UTRECHT. Opnieuw zijn deze weken vanuit gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland vele duizenden kaarten als paasgroet naar gedetineerden gestuurd.
12/07 00u15  Volgende tyfoon échte test voor opbouw Filipijnen DULAG. De wederopbouw in de Filipijnen na de tyfoon Haiyan vordert gestaag. Maar de duurzaamheid zal pas blijken bij een nieuwe zware tropische storm, zegt hulpverlener Miriam Lopez.
12/07 00u15  Prof. Baars: Terug naar Immens, M’Cheyne, Reformatie, Vroege Kerk Meer dan twintig herdrukken kreeg Petrus Immens’ publicatie ”De godvruchtige avondmaalganger”. Gisteravond werd in Gouda een hertaling van dit uit 1752 daterende werk gepresenteerd. „Het oude goud is niet verdonkerd.”
11/07 23u15  Boeren vormen met trekkers de woorden ‘NH houdt van boeren’ Boeren hebben zaterdagavond in Schermerhorn met ongeveer 400 tractoren op bijzondere wijze actie gevoerd. In de avondschemering vormden zijn met de trekkers in een weiland de tekst NH-hartje-boeren, waarmee bedoeld wordt: Noord-Holland houdt van boeren. De actie werd van bovenaf met een drone opgenomen; de beelden zijn te zien op de facebookpagina van boereninactienoordholland.
11/07 23u15  Twitter blokkeert rechts-extremistische accounts Twitter heeft de accounts van meer dan vijftig rechts-radicale groeperingen en personen geblokkeerd in onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en ook Nederland. De Amerikaanse internetdienst besloot daartoe omdat zij berichten verspreidden die de regels ten aanzien van terrorisme of gewelddadig extremisme overtraden.
11/07 22u15  Demonstraties met tractoren in Nijmegen per direct verboden Boeren mogen tot maandag 20 juli niet meer met tractoren demonstreren in Nijmegen. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft met onmiddellijke ingang een verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen ingesteld. Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten eerder deze week.
11/07 21u15  CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt De leden van het CDA kunnen opnieuw kiezen onder wiens leiding ze de Tweede Kamerverkiezingen in willen. Ze hebben tot dinsdagmiddag de tijd om een keuze te maken tussen vicepremier Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt.
11/07 21u15  Sylvana Simons bij racismedebat in De Appel Sylvana Simons is zondag bij het racismedebat in het Amsterdamse kunstencentrum De Appel. Dat heeft haar partij BIJ1 op Twitter laten weten. De avond wordt door een aantal organisaties georganiseerd als tegenhanger van het debat dat op NPO 1 wordt gehouden.
11/07 21u15  21 migranten opgepikt na problemen bij Kanaaloversteek Reddingswerkers hebben in totaal 21 migranten opgepikt toen de bootjes waarin zij probeerden Engeland te bereiken op Het Kanaal in moeilijkheden kwamen. Dat hebben de autoriteiten van het Franse departement Pas-de-Calais zaterdag bekendgemaakt.
11/07 20u15  Protesterende boer die onder schot werd gehouden weer vrij De 39-jarige boer uit Oost-Gelre in de Achterhoek, die vrijdagavond bij Bleiswijk is aangehouden, wordt verdacht van bedreiging van een agent. Hij is zaterdag vrijgelaten, maar zal zich in een later stadium nog moeten verantwoorden voor een officier van justitie tijdens een OM-hoorzitting.
11/07 20u15  Nederlanders komen om door ongeval met vliegtuigjes in Duitsland Twee doden door ongeval ‘Nederlandse’ vliegtuigjes in Duitsland
11/07 19u15  Spaanse premier Sanchez hoopt op stabiel noorden In Spanje zijn zondag alle ogen gericht op het noorden. Baskenland en Galicië kiezen een nieuw parlement. De uitslag kan grote gevolgen hebben voor de wankele coalitieregering én oppositie in Madrid.
11/07 19u15  Dierenactivisten kleuren water Londense fonteinen rood Demonstranten hebben zaterdag het water van twee fonteinen op het Trafalgar Square in Londen rood gekleurd. Ze protesteerden tegen het fokken van dieren.
11/07 19u15  Auto’s en 4 ton in beslag genomen bij recyclingbedrijf Venlo Politie, justitie en de FIOD hebben zaterdagmiddag invallen gedaan bij een recyclingbedrijf in Venlo. Er is tot nu toe beslag gelegd op circa vier ton aan contant geld, een Porsche en een Maserati. Het Openbaar Ministerie verdenkt het bedrijf van witwassen en het overtreden van milieuregels.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/07 19u15  Trump rechtvaardigt pardon Stone: illegale heksenjachtDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag zijn besluit Roger Stone te pardonneren toegelicht. Deze was volgens hem het slachtoffer van een „illegale heksenjacht die nooit had mogen plaatsvinden”.
11/07 18u15  Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt boven de honderdVoor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan vrijdag.
11/07 18u15  Israël op een tweesprong: welvaart of diepe recessie?Israël kon de laatste jaren trots zijn op zijn economie. Nu staat het op een tweesprong: is de welvaart nog te redden of gaat de economie naar een diepe recessie?
11/07 18u15  Overleden zorgmedewerkers herdacht op de DamEen kleine groep zorgmedewerkers kwam zaterdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om hun collega’s te herdenken die aan het coronavirus zijn overleden.
11/07 17u15  De Jonge en Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDAHugo de Jonge en Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het lijsttrekkerschap van het CDA in een tweede, beslissende stemronde. De derde kandidaat, Mona Keijzer, is na de eerste ronde afgevallen.
11/07 17u15  Zeker 40 doden door noodweer in NepalHevige regen heeft in Nepal tot overstromingen en aardverschuivingen geleid. Daardoor zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Duizenden zijn dakloos geworden. Er zijn bovendien nog verscheidene vermisten, maakten de autoriteiten zaterdag bekend.
11/07 17u15  Het water staat de zeevaart aan de lippenDe onrust en wanhoop aan boord nemen toe. Door corona zitten wereldwijd honderdduizenden zeelieden –ook Nederlanders– vast. Op het schip of op de wal. Ook in crisistijd bezoekt ds. Van der Ham matrozen en machinisten. Met het Woord aan boord. „Prachtig werk.”
11/07 17u15  PAX wil excuses regering aan nabestaanden SrebrenicaDe Nederlandse regering zou excuses moeten aanbieden dat het 25 jaar geleden niet gelukt is om de val van de Bosnische enclave Srebrenica te voorkomen. Dat zegt Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX tegen EenVandaag.
11/07 17u15  Twaalf mensen verdrinken in Egypte bij redden jongenIn Egypte zijn zeker twaalf mensen verdronken terwijl zij probeerden een 14-jarige jongen uit de Middellandse Zee te redden. Dat melden Egyptische media. Ook de jongen behoort tot de slachtoffers. De krant al-Ahram schreef zaterdag dat de autoriteiten het strand bij de stad Alexandrië hebben afgesloten waar het drama plaatsvond.
11/07 16u15  VS wijzen Amerikanen op verhoogd risico in ChinaHet ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS heeft Amerikaanse staatsburgers zaterdag gewaarschuwd voor het verhoogde risico dat zij in China lopen door de harde handhaving van de wet. Mensen lopen daardoor bijvoorbeeld risico op detentie en een verbod het land te verlaten.
11/07 16u15  Haarlem eert Fokker als rebelse zoonEen uitstekend vliegenier en technicus, maar ook een zakenman met weinig moraal. Haarlem eert Anthony Fokker als een van haar grootste en meest rebelse zonen.
11/07 16u15  Tekorten en schulden lopen op en niemand maakt er zich druk omBegrotingstekort en staatsschuld schieten omhoog, in Nederland en elders eveneens. De in de EU afgesproken grenzen verdwijnen uit beeld. En niemand lijkt zich daar op dit moment druk om te maken.
11/07 16u15  Inval bij bedrijf in Venlo om mogelijk overtreden milieuregelsPolitie, justitie en de FIOD hebben zaterdagmiddag invallen gedaan bij een bedrijf in Venlo en in woningen van functionarissen van de onderneming. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het bedrijf van het overtreden van milieuregels. Ook is er mogelijk sprake van witwassen, zei een woordvoerster van het OM zaterdag.
11/07 15u15  Doden en tientallen arrestaties na kerkdrama Zuid-AfrikaZeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door een aanval op een kerk in Zuid-Afrika. De politie heeft volgens nieuwssite news24 tientallen mensen opgepakt, onder wie medewerkers van veiligheidsdiensten en de politie.
11/07 15u15  Bosnische moslims herdenken massamoord SrebrenicaBosnische moslims hebben zaterdag het bloedbad na de val van Srebrenica in Bosnië en Herzegovina herdacht. De massamoord wordt gezien als de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is precies 25 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen de enclave onder de voet liepen om vervolgens ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens te vermoorden. Veel lichamen verdwenen in massagraven.
11/07 15u15  Waarschuwingsschoten na achtervolging bestuurder gestolen autoDe politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een wilde achtervolging waarschuwingsschoten moeten lossen om de bestuurder van een gesloten auto te pakken te krijgen.
11/07 15u15  Starter van autobedrijf: Ik heb geen minuut wakker gelegen van de crisisDe start van autobedrijf ”EenPostAuto” viel samen met de uitbraak van het coronavirus. Een officiële opening kwam er nooit, maar desondanks was Lubbertus Post (41) geen minuut zenuwachtig.
11/07 14u15  Motorrijder overleden na ongeluk op de A10Een 31-jarige motorrijder uit Almere is om het leven gekomen nadat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag op het zuidelijke gedeelte van de A10 ten val kwam. Volgens de politie was er verder niemand betrokken bij het ongeluk, dat rond 01.10 uur gebeurde.
11/07 14u15  Filepiek in Frankrijk door vakantiegangers: 955 kilometerNederlandse reizigers onderweg naar de Middellandse Zee en andere bestemmingen in het zuiden, kunnen in Frankrijk behoorlijke vertraging oplopen. Door druk vakantieverkeer bereikten de files in het land zaterdag rond het middaguur een hoogtepunt. Op de Franse wegen stonden files met een totale lengte van 955 kilometer, meldt de ANWB.
11/07 14u15  Ex-medewerkers Franse inlichtingendienst cel in om verraadTwee voormalige agenten van de Franse inlichtingendienst DGSE zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze informatie zouden hebben doorgespeeld aan China. De mannen kregen acht en twaalf jaar cel opgelegd voor verraad.
11/07 14u15  „Veel meer agenten ontslagen om lekken informatie”Het aantal agenten dat door de politie is ontslagen omdat zij gevoelige informatie misbruikten of lekten, is bijna verdubbeld in een paar jaar tijd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bij de politie opgevraagde informatie. Volgens de Politiebond worden agenten steeds vaker benaderd door criminelen.
11/07 14u15  Kleurrijke souvenirs uit de hypermarchéFranse hypermarchés zijn een ramp voor wie even snel een pak melk en een potje jam wil inslaan, want veel te groot. Voor een kleine boodschap ben je beter af in een Sparretje in een willekeurig dorp. Maar als je de tijd hebt, is zo’n megawinkel een attractie op zich.
11/07 14u15  Als het virus een Katwijks verpleeghuis binnendringtGesloten deuren moeten het virus weghouden uit verpleeghuizen. Maar de besmettingshaard blijft niet buiten. Bijna de helft van de overleden coronapatiënten in Nederland woonde in een verpleeghuis. Woon-zorgcentrum DSV|Salem uit Katwijk verliest in de crisismaanden een derde van de bewoners.
11/07 13u15  Week 28 in beeld: Corona, noodweer Japan en een hoedenverkoperDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
11/07 13u15  Beroemde ‘patiënt 91’ verlaat ziekenhuis VietnamEen Britse piloot die in Vietnam besmet raakte met het coronavirus en op de rand van de dood leek te balanceren, heeft zaterdag het ziekenhuis verlaten. De zaak van Stephen Cameron kreeg veel aandacht in het Aziatische land, dat nog geen sterfgevallen door het virus heeft gemeld. Tientallen mensen hadden aangeboden een long te doneren om het leven van de 43-jarige man te redden.
11/07 12u15  'Veel meer agenten ontslagen om lekken informatie'Het aantal agenten dat door de politie is ontslagen omdat zij gevoelige informatie misbruikten of lekten, is bijna verdubbeld in een paar jaar tijd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bij de politie opgevraagde informatie. Volgens de Politiebond worden agenten steeds vaker benaderd door criminelen.
11/07 12u15  Politie verspreidt beelden van kettingrukker in UtrechtDe politie heeft beelden verspreid van de zogenoemde kettingrukker die in de wijde omgeving rondom Utrecht actief is. De man rukt in het voorbijgaan sieraden van de hals van slachtoffers, vrouwen van 65 jaar en ouder.
11/07 12u15  Rutte: Srebrenica leert ons de tol van verdeeldheid en haatWie verdeeldheid en haat zaait kan het ultieme kwaad oogsten, heeft premier Mark Rutte geleerd van de genocide in Srebrenica. Daarom moeten „we ons uitspreken waar we maar kunnen tegen polariserende taal”, zei de minister-president bij de herdenking van de massamoord van 25 jaar geleden.
11/07 12u15  Man (29) opgepakt wegens bezit handgranatenDe politie heeft vrijdagavond in Sprang-Capelle (Noord-Brabant) een man opgepakt omdat hij twee handgranaten in bezit had. De 29-jarige man, volgens de politie een ‘veelpleger’, werd door een arrestatieteam ingerekend.
11/07 12u15  Protesten in Rusland na aanhouding gouverneur in moordzaakDuizenden mensen hebben in het oosten van Rusland gedemonstreerd tegen de arrestatie van hun gouverneur Sergej Foergal. Hij zit in voorarrest en wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden.
11/07 12u15  Auto tegen bedrijfspand gereden en in brand gestokenEen auto is in de nacht van vrijdag op zaterdag opzettelijk tegen een bedrijfspand in het Noord-Brabantse Steenbergen gereden en is vervolgens in brand gestoken.
11/07 12u15  Frankrijk in Nederland: Fromage, Germaine Richier en Jeu de boulesStap binnen in de Fransoos in Leiden, doe je ogen dicht en haal diep adem. ’t Is net of je op een Franse markt loopt, de herkenbare geur van de Franse kaas komt je tegemoet.
11/07 12u15  Bill Gates: coronavaccin mag niet alleen naar hoogste bieder gaanDe steenrijke filantroop Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus beschikbaar worden gesteld aan de landen waar ze het hardst nodig zijn. Hij waarschuwde dat de pandemie langer zal duren en dodelijker zal zijn als geneesmiddelen en vaccins alleen „naar de hoogste bieder gaan”.
11/07 11u15  Als het virus een verpleeghuis binnendringtGesloten deuren moeten het virus weghouden uit verpleeghuizen. Maar de besmettingshaard blijft niet buiten. Bijna de helft van de overleden coronapatiënten in Nederland woonde in een verpleeghuis. Woon-zorgcentrum DSV|Salem uit Katwijk verliest in de crisismaanden een derde van de bewoners.
11/07 11u15  Minister: Fusie met Barneveld niet enige oplossing voor ScherpenzeelVoor minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is het nog geen uitgemaakte zaak dat samenvoeging met Barneveld de oplossing is voor de bestuurlijke problemen van Scherpenzeel.
11/07 11u15  Motorrijder zwaar gewond na vlucht voor politieEen motorrijder is in Vlissingen zwaar gewond geraakt nadat hij een stopteken van de politie had genegeerd en er met hoge snelheid vandoor was gegaan. De 48-jarige inwoner van Vlissingen werd bij een routinecontrole staande gehouden, maar weigerde te stoppen.
11/07 11u15  Oppositie Hongkong houdt voorverkiezing, ondanks waarschuwingenDe pro-democratische oppositie in Hongkong houdt ondanks waarschuwingen van de autoriteiten zaterdag voorverkiezingen. Die zijn bedoeld om de kandidaten te selecteren die zich straks verkiesbaar mogen stellen voor een zetel in het parlement van de Aziatische metropool.
11/07 11u15  Kloekmoedig hart„En zij zei: Ja, Heere, doch de hondjes eten ook van de brokjes, die er vallen van de tafel van hun heren.” Mattheüs 15:27
11/07 11u15  Instagram weigert voortaan reclame voor conversietherapieInstagram heeft vrijdag laten weten voortaan content te weigeren waarin een zogenoemde conversietherapie wordt aangeprezen. Dat is een behandeling die onder meer claimt homoseksualiteit te kunnen genezen.
11/07 11u15  „Brede steun onder boeren voor demonstraties”Er lijkt onder boeren brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Dat melden de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst op basis van een onderzoek. Een meerderheid van de boeren steunt de acties. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.
11/07 10u15  Weer Nederlandse jongeren aangehouden in KnokkeIn de nacht van vrijdag op zaterdag zijn opnieuw Nederlandse jongeren aangehouden in de Belgische badplaats Knokke-Heist, laat de politie weten. Het is al verscheidene nachten onrustig in de uitgaanswijk van de plaats omdat de cafés eerder dan normaal sluiten wegens het coronavirus.
11/07 10u15  Vrijwilligers in de rij voor test coronavaccin DuitslandZo’n 4000 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor een studie naar een vaccin tegen het coronavirus in het Duitse Tübingen. Het hoofd van het onderzoeksteam spreekt over een „luxe situatie”. Het zou doorgaans veel lastiger zijn om voldoende proefpersonen te vinden.
11/07 10u15  „Hulpbedrag voor kwetsbaar land is te laag”Ontwikkelingsorganisaties vinden de 150 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor de bestrijding van de coronacrisis in de meest kwetsbare landen, ontoereikend.
11/07 09u15  Haai doodt surfer (17) in AustraliëEen surfer (17) is om het leven gekomen nadat hij ernstig gewond was geraakt voor de oostkust van Australië. Getuigen vertelden de politie dat de tiener is aangevallen door een haai.
11/07 09u15  KLM kreeg ruim 300 miljoen euro aan loonsubsidieLuchtvaartmaatschappij KLM was bij de eerste ronde voor loonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.
11/07 09u15  Duitse minister: nooit meer een nieuw SrebrenicaDe Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat een massamoord zoals in Srebrenica nooit meer mag plaatsvinden. Het is 25 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen daar zo’n 8000 moslimmannen en -jongens om het leven brachten.
11/07 09u15  Den Haag krijgt nationaal herdenkingsmonument SrebrenicaEr komt een nationaal herdenkingsmonument voor de massamoord in Srebrenica, die zaterdag precies 25 jaar geleden werd gepleegd. Het monument komt te staan in Den Haag, laat de gemeente weten. Bij de massamoord kwamen meer dan 8000 Bosniërs om het leven.
11/07 09u15  „Politie begint zoektocht naar lichaam Maddie McCann”De Portugese politie is naar verluidt op zoek gegaan naar het lichaam van het vermiste Britse meisje Maddie McCann. Dat meldt The Daily Mail.
11/07 09u15  Column: RacismeIn een winkelstraat (waar ik overigens nauwelijks kom) liep een moeder met haar drie- of vierjarige parmantige dochtertje. Met haar handje in ma’s hand keuvelde ze gezellig over van alles en nog wat. Toen kreeg ze ineens een man in haar vizier met een Afrikaans uiterlijk, diepbruin. Zo iemand had ze nog nooit gezien. Haar mondje viel open, om vervolgens onbekommerd te roepen: „Mama, wat is dat bruine daar?” De man lachte haar vriendelijk toe, terwijl ma haar uitlegde dat de mensen in Afrika bijna allemaal bruin zijn.
11/07 08u15  Kwart gemeenten niet actief bezig met creëren rookvrije omgevingBijna een kwart van de gemeenten in Nederland is niet actief bezig de omgeving rookvrij te maken. Als het gaat om het streven naar een rookvrije generatie, geven gemeenten zichzelf gemiddeld als rapportcijfer een 6,4. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research, in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.
11/07 08u15  Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VSIn de Verenigde Staten is weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bij nog eens 69.000 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen, meldt persbureau Reuters.
11/07 08u15  ‘Brede steun onder boeren voor demonstraties’Er lijkt onder boeren brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Dat melden de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst op basis van een onderzoek. Een meerderheid van de boeren steunt de acties. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.
11/07 07u15  ‘Baas Prosus krijgt 38,5 miljoen, andere topinkomens gematigd’Topman Bob van Dijk ontving vorig jaar 38,5 miljoen euro voor zijn werk bij het bedrijf Prosus. Hij kreeg vorig jaar een aandelenpakket ter waarde van 36 miljoen euro naast een basissalaris van 1,24 miljoen euro en een bonus van 1,1 miljoen. Zijn totale beloning kwam zo met nog wat andere extra’s uit op 38,5 miljoen euro. Daarmee komt de nieuwkomer met stip binnen op 1 in de lijst van grootverdieners.
11/07 05u15  Rus veroordeeld in VS voor hacken LinkedInEen Rus die acht jaar geleden werd beschuldigd van het hacken van LinkedIn, is door een jury in San Francisco schuldig bevonden. Het was de eerste rechtszaak in Noord-Californië sinds de coronaviruspandemie half maart uitbrak.
11/07 04u15  Herdenkingen in Srebrenica en Den HaagDe massamoord in Srebrenica wordt zaterdag herdacht in Den Haag en Bosnië en Herzegovina. Vanwege het coronavirus wordt mensen gevraagd niet naar het Plein in Den Haag te komen. De herdenking is wel te volgen via een livestream. Zoals elk jaar worden namen van slachtoffers genoemd en wordt twee minuten stilte gehouden. Ook oud-minister Jan Pronk houdt een toespraak.
11/07 04u15  Mogelijk nieuwe leider CDA bekendMogelijk wordt zaterdagmiddag de nieuwe leider van het CDA bekend. De leden van de christendemocratische partij kunnen tot zaterdag 09.00 uur kiezen uit Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.
11/07 04u15  Aantal nieuwe coronabesmettingen VS daalt lichtIn de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 63.643 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is een lichte daling ten opzichte van een dag eerder toen een recordaantal van ruim 65.500 werd geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.
11/07 03u15  Relschoppers bestormen Servisch parlementEen vreedzame bijeenkomst van meerdere uren in Belgrado tegen het coronabeleid van de regering is opnieuw overschaduwd door geweld. Vrijdagavond stormde een groep nationalistische demonstranten met geweld het Servische parlement binnen en viel de politie aan.
11/07 03u15  Trump scheldt straf vertrouweling Roger Stone kwijtDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de straf van Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem, kwijtgescholden. De stap komt slechts enkele dagen voordat Stone zich bij de gevangenis zou moeten melden. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
11/07 02u15  Executie in VS uitgesteld vanwege coronavirusEen Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag een executie uitgesteld vanwege het coronavirus. De rechter honoreerde hiermee een verzoek van nabestaanden van de slachtoffers die de veroordeelde man heeft gemaakt. Zij willen de terechtstelling bijwonen, maar durven niet te reizen uit angst voor corona.
11/07 01u15  Meer dan 70.000 coronadoden in BraziliëHet aantal mensen dat in Brazilië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is vrijdag de 70.000 gepasseerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
11/07 01u15  VS dreigen Frankrijk met strafheffing op make-up en handtassenDe Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd van producten uit Frankrijk waarop ze 25 procent aan extra importheffingen wil gaan innen. Met de handelsbarrière wil de regering-Trump de Franse plannen voor een ‘digitaks’ vergelden, omdat die Amerikaanse techondernemingen onevenredig hard zouden raken. De producten op de lijst, bestaande uit make-up, zeep en handtassen, waren vorig jaar goed 1,3 miljard dollar aan Franse export naar de Verenigde Staten.
11/07 01u15  Boeren beëindigen protest bij Schiphol en keren huiswaartsDe boeren die vrijdagavond hebben geprotesteerd bij luchthaven Schiphol zijn weer vertrokken. Dat laat een woordvoerder van de marechaussee weten. „De actie is beëindigd en ze zijn allemaal op weg naar huis.” Er zijn volgens hem geen boetes uitgedeeld of arrestaties verricht.
11/07 00u15  ‘Politie begint zoektocht naar lichaam Maddie McCann’De Portugese politie is naar verluidt op zoek gegaan naar het lichaam van het vermiste Britse meisje Maddie McCann. Dat meldt The Daily Mail. Er zouden zoektochten zijn uitgevoerd in putten in Vila do Bispo, 20 minuten rijden ten westen van Praia da Luz waar het kind in mei 2007 verdween.
11/07 00u15  Frankrijk stopt met corona-noodtoestandDe noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gaan.
11/07 00u15  ‘Facebook weegt verbod politieke advertenties rond verkiezingen’Facebook overweegt in de dagen voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen politieke advertenties van het socialmediaplatform te weren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Zij benadrukken dat de beslissing nog niet definitief is.
11/07 00u15  ‘Californië laat 8000 gevangenen vrij wegens coronacrisis’In de Amerikaanse staat Californië komen ongeveer 8000 gedetineerden uiterlijk in augustus vervroegd op vrije voeten in verband met de coronacrisis. Dat heeft de San Francisco Chronicle vrijdag bekendgemaakt. Gouverneur Gavin Newsom reageert daarmee op het verontrustende aantal besmettingen in verscheidene gevangenissen en op aandringen van parlementariërs en advocaten.
11/07 00u15  Marechaussee bij toegangswegen Schiphol om protest te beëindigenDe marechaussee is met meerdere eenheden ter plaatse op de toegangswegen naar Schiphol om het boerenprotest te beëindigen. „Tractoren zijn niet toegestaan op de luchthaven in verband met de veiligheid en worden tegengehouden”, aldus de marechaussee.
10/07 23u15  Tientallen boeren met trekkers in actie bij SchipholEen groep boeren is vrijdagavond met trekkers richting Schiphol gereden om te demonstreren tegen voermaatregelen. Ze zijn door de marechaussee tegengehouden. Een woordvoerder zegt dat het gaat om „enkele tientallen” trekkers.
10/07 23u15  Groen Wall Street schuift viruszorgen opzijDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Zorgen over de opleving van het coronavirus in de Verenigde Staten werden terzijde geschoven. Daarbij speelden bemoedigende onderzoeksresultaten van een medicijn tegen het longvirus mogelijk een rol.
10/07 22u15  Vlak voor heropening Disney World 11.433 nieuwe corona-gevallenAan de vooravond van de heropening van Disney World heeft de Amerikaanse staat Florida vrijdag 11.433 nieuwe corona-gevallen gemeld. Tot dusver kwamen er maar één keer eerder in 24 uur zoveel mensen bij die besmet waren geraakt. De gezondheidsautoriteiten gaven toe dat de jongste cijfers erop duiden dat het gevreesde virus zich nog ongecontroleerd verspreid in delen van de zuidelijke staat.
10/07 22u15  Albert Heijn: Door blokkade boeren kans op lege schappenDoor de blokkade van een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle krijgen klanten in 230 winkels mogelijk te maken met lege schappen. Een groep boeren demonstreerde vrijdag tot 13.30 uur in de Overijsselse stad, waarbij ze de toegang tot het distributiecentrum met tractoren blokkeerden.
10/07 22u15  Wilders houdt eenmansbetoging op het BinnenhofPVV-leider Geert Wilders heeft vrijdagavond een eenmansdemonstratie gehouden op het Binnenhof in Den Haag. Hij stond daar met een bord met de tekst: Geen cent naar Italië!
10/07 22u15  Motoragent trekt vuurwapen na actie protesterende boerEen motoragent heeft vrijdagavond zijn vuurwapen moeten trekken toen in Bleiswijk een demonstrerende boer met zijn tractor op hem inreed. „Hierdoor ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie voor de motoragent dat hij zich genoodzaakt voelde om zijn vuurwapen te trekken, waarna de bewuste boer zijn tractor tot stilstand bracht en hij kon worden aangehouden”, aldus de politie.
10/07 22u15  Nog weinig animo voor kinderoppas in kerkKinderoppas tijdens de kerkdienst is, met wat extra hygiënemaatregelen, sinds 1 juli weer toegestaan. Toch maken nog maar weinig gemeenten gebruik van deze mogelijkheid, blijkt uit een telefonische rondgang.
10/07 22u15  Cor ’t Lam: De Gever van de gave komt alle eer toeAls kind was hij geen uitblinker in taal, maar dit voorjaar schreef Cor ’t Lam (80) uit Leerbroek twee gedichten per week.
10/07 21u15  „Hulpbedrag voor kwetsbaar land is te lag”Ontwikkelingsorganisaties vinden de 150 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor de bestrijding van de coronacrisis in de meest kwetsbare landen, ontoereikend.
10/07 21u15  Opnieuw veto Rusland en China over noodhulp aan SyriëRusland en China hebben opnieuw een veto uitgesproken over voortzetting van de humanitaire hulp aan Syrië vanuit Turkije voor zes maanden. De toestemming daarvoor liep vrijdag af. De westerse leden van de VN-Veiligheidsraad willen langer noodhulp blijven leveren aan de miljoenen Syriërs via twee grensovergangen in het noordoosten van het land.
10/07 21u15  Luisterboek blijkt enorme groeimarktBinnenkort verschijnt mijn allereerste luisterboek. Zonder dat ik het in de gaten had, blijkt dat een enorme groeimarkt te zijn geworden.
10/07 21u15  ‘Nieuwe’ Hagia Sophia onderstreept Turkse islamitische revolutieDe kogel is door de kerk. De hoogste Turkse rechter besliste vrijdag dat de Hagia Sophia in Istanbul een moskee mag worden. Die historische stap bevestigt de islamitische revolutie die de Turkse president Erdogan is begonnen.
10/07 21u15  Appartement in Eindhoven uitgebrandEen appartement in een flatgebouw in Eindhoven is vrijdagavond volledig uitgebrand, meldt de brandweer Brabant-Zuidoost. In het verwoeste appartement zijn geen slachtoffers aangetroffen.
10/07 21u15  Buschauffeur sterft na ruzie over mondkapjesEen buschauffeur in Frankrijk is vrijdag gestorven aan de verwondingen die hij overhield na een ruzie over het dragen van mondkapjes. Hij werd krachtig op zijn hoofd geslagen door meerdere personen die hij weigerde mee te nemen. Ze wilden geen masker dragen en zonder kaartje instappen.
10/07 20u15  Maxwell ontkent zedendelinquent Epstein te hebben geholpenGhislaine Maxwell, ex-vriendin en rechterhand van de gestorven zedendelinquent Jeffey Epstein, ontkent met klem de beschuldigingen dat ze minderjarige meisjes in de handen van Epstein zou hebben gedreven, zodat hij ze kon misbruiken.
10/07 20u15  Eredienst in vakantietijd: van de camping naar de kerkKerken in toeristische gebieden zitten in de zomermaanden voller dan anders. Hoe gaan kerkenraden in coronatijd om met de stroom vakantiegangers nu iedereen 1,5 meter afstand moet houden? „Vakantiegangers die hier graag naar de kerk willen, kunnen zich aanmelden.”
10/07 20u15  Laatste stappen invoering euro in Bulgarije en KroatiëBulgarije en Kroatië hebben groen licht gekregen voor de laatste fase om hun nationale munten, de Bulgaarse lev en de Kroatische kuna, te kunnen vervangen door de euro. De Europese Commissie maakte dat vrijdag bekend. Het duurt nog wel minstens twee jaar voor in die landen daadwerkelijk met een euro kan worden betaald.
10/07 20u15  WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingenDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het vorige trieste record dateerde van 4 juli met 212.326. Het dagelijks dodental door Covid-19 bleef stabiel op ongeveer 5000. Inmiddels heeft de ziekte meer dan 555.000 mensen het leven gekost.
10/07 20u15  Wetsvoorstel zondagsrust een eerste stapStaatssecretaris Keijzer van Economische Zaken stuurde donderdag een wetsvoorstel naar de Kamer waardoor, bij aanvaarding, winkeliers niet meer verplicht kunnen worden om op zondag open te zijn. De wet beschermt winkeliers tegen de eenzijdige aanpassing van het huurcontract door eigenaren van een winkelcentrum waardoor de huurders gedwongen worden de deuren van hun bedrijf op zondag open te doen.
10/07 20u15  CBL wil overlegorgaan voor boeren, maar wijst prijsafspraken afHet Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger voor supermarkten, pleit na protesten voor zijn hoofdkantoor in Leidschendam door boze boeren voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen samen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven. Een oproep aan supermarkten om meer te betalen voor melk wees de brancheorganisatie af.
10/07 19u15  Advies aan politieke partijen: voorlopig niet bezuinigenHet volgende kabinet moet op korte termijn niet gaan bezuinigen of de lasten verzwaren om de onder druk staande overheidsfinanciën te verbeteren. De begroting kan de economische teruggang door de coronacrisis op dit moment opvangen, omdat de schuld de afgelopen jaren is afgebouwd. Het is beter nu zoveel mogelijk rust te brengen in het begrotingsbeleid.
10/07 19u15  Nieuwe aanklacht tegen 'Epstein-handlanger' MaxwellDe aanklacht tegen de vermeende handlanger van de gestorven zedendelinquent Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell, is vervangen door een nieuwe aanklacht. Maxwell werd vorige week gearresteerd. Ze zou minderjarige meisjes hebben gerekruteerd voor seks met Epstein.
10/07 19u15  Carnival wil weer gaan cruisen vanuit Duitsland en ItaliëCruisemaatschappij Carnival is van plan weer te gaan varen vanuit havens in Duitsland en Italië. Vanaf volgende maand moeten weer Duitse cruises gaan beginnen en daarna hoopt Carnival vanuit Italië te gaan cruisen, zei topman Arnold Donald van het Amerikaanse bedrijf tegen investeerders. Door de coronacrisis is de cruisesector buitengewoon hard geraakt omdat de schepen voor anker moesten gaan liggen.
10/07 19u15  Schouten: geen ruiming nertsenfokkerijen in zuidoosten BrabantMinister Carola Schouten van Landbouw geeft geen gehoor aan de oproep van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om alle nertsen in die regio preventief te ruimen. „Dat is nu niet aan de orde”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.
10/07 19u15  Maak, ook in de politiek, beste monteur niet zomaar chef werkplaatsEcht leuk werd de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA pas toen Kamerlid Omtzigt zich in de strijd mengde; een dijk van een volksvertegenwoordiger. Maar daarmee niet per se ook een goed partijleider.
10/07 19u15  Apollo Vredestein verzacht pijn massaontslag EnschedeHet aantal ontslagen bij bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede valt lager uit dan eerder werd aangekondigd. Na overleg met de ondernemingsraad heeft het bedrijf besloten dat er maximaal 528 banen worden geschrapt, terwijl aanvankelijk 750 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen.
10/07 19u15  Trump stelt rally in New Hampshire uit wegens stormDe Amerikaanse president Trump ziet ervan af zaterdag naar de staat New Hampshire te gaan voor een verkiezingsbijeenkomst in Portsmouth. Reden is de verwachte overlast in dat deel van de VS door de naderende tropische storm Fay. Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany zei dat de rally een „week of twee” wordt uitgesteld.
10/07 19u15  Lomperiken​De ”witte man” staat symbool voor succes en succesvol zijn én voor racisme, discriminatie, en kolonialisme. Het zit in z’n genen. Hij is erfelijk belast. Onderdeel van een fout verleden. Je kunt aantoonbaar stammen uit eeuwenoud pauperdom dat voor een hongerloon slaafde, het baat niet: wit is fout.
10/07 19u15  LinksHet was de dag van de column. De krant was nog maar ternauwernood bezorgd toen de telefoon ging. Ik pakte op. Noemde mijn naam. Aan de andere kant van de lijn snerpte een stem: „Ben jij dat mannetje van dat minne, linkse stukkie in de krant …?” Ik hoopte dat ik dat niet was. Waarom zou dat niet kunnen? Eerder die dag belde een lieve dame om mij hartelijk te bedanken voor de preek van zondag die haar zoveel had gedaan. Terwijl ik overladen werd met dank en lof begon ik iets onaangenaams te vermoeden. Een vergissing. De gezegende preek was die van mijn collega in de ochtenddienst. Na veel hulp van mijn zijde lukte het de dame zich nog enkele vlagen uit de avondpreek te herinneren. Maar veel indruk had die niet nagelaten.
10/07 19u15  Verbod op tractordemonstraties in regio IJssellandIn de regio IJsselland (Overijssel) is het sinds 18.00 uur vrijdagavond verboden om met landbouwvoertuigen te demonstreren. Dat heeft de veiligheidsregio bevestigd.
10/07 19u15  Trump: tweede handelsdeal met China nu onwaarschijnlijkDe Amerikaanse president Donald Trump noemt het onwaarschijnlijk dat de gedeeltelijke handelsdeal met China een vervolg krijgt. De spanningen tussen de Verenigde Staten en het Aziatische land zijn daarvoor te gespannen, vertelde hij journalisten aan boord van zijn regeringsvliegtuig.
10/07 19u15  Fed-bestuurder: dragen mondkapjes belangrijk voor economieHet dragen van mondkapjes en andere beschermende maatregelen tegen het coronavirus is van groot belang voor het herstel van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt van de coronacrisis. Dat zei bestuurder Robert Kaplan van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Het aantal besmettingen met het virus in de VS loopt de laatste tijd zeer sterk op.
10/07 19u15  Oplossen geschillen tussen onlineplatform en aanbieder versimpeldAanbieders van producten en diensten op onlineplatformen en de onlineplatformen zelf kunnen voor het oplossen van onderlinge geschillen vanaf zondag gebruik maken van een onafhankelijke bemiddelingsdienst van Thuiswinkel.org. De belangenbehartiger van webwinkels haakt daarmee in op een verordening van het ministerie van Economische Zaken die dan ingaat.
10/07 19u15  Premier Johnson: strikter beleid mondkapjes nodig in EngelandDe Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat in Engeland een strikter beleid voor het dragen van mondkapjes misschien noodzakelijk is. Hij zou graag zien dat mensen tijdens het winkelen mond en neus bedekken. Nu staat hun dat vrij, in tegenstelling tot Schotland waar het wel verplicht is.
10/07 18u15  Rutte: bedreigen van ministers onacceptabelBedreigingen aan het adres van politici zijn „onacceptabel”. Dat zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet vrijdag weten aangifte te hebben gedaan tegen actiegroep Farmers Defence Force. Volgens ingewijden heeft ook landbouwminister Carola Schouten aangifte gedaan tegen FDF.
10/07 18u15  Russisch ministerie: crash MH17 niet in Russisch luchtruimHet Russisch ministerie van Justitie heeft gereageerd op de stap van Nederland om Rusland voor het Europese mensenrechtenhof te slepen voor de Russische rol bij de MH17-ramp. Het is de eerste officiële reactie uit Moskou.
10/07 18u15  Politie Knokke zoekt jonge feestganger die agent trapteDe politie van de Belgische badplaats Knokke-Heist treft vooralsnog geen extra maatregelen voor de vooral Nederlandse feestende jongeren die sinds een aantal dagen na het sluiten van de cafés de boel op stelten zetten en de coronamaatregelen schenden. Dat zegt korpschef Steve Desmet tegen het ANP. Wel zoekt de politie een „agressieveling” die dinsdagnacht een politieagent tegen het hoofd trapte. Ze heeft beelden verspreid en vraagt mensen die de verdachte herkennen zich te melden. Het is onduidelijk of het om een Nederlander gaat.
10/07 18u15  Rechtbank zet voorlopig streep door bouw crematorium in UtrechtDe bouw van een crematorium aan de Prinsesselaan in Utrecht kan voorlopig niet doorgaan. De gemeente moet de vergunningsaanvraag opnieuw beoordelen via een uitgebreide procedure. Dit heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald in een rechtszaak die omwonenden tegen de gemeente aanspanden.
10/07 18u15  Industriecijfers geven Europese beurzen zetje omhoogDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met winst de handel uitgegaan. Verrassend positieve cijfers over de industrie in Italië en Frankrijk gaven hoop op economisch herstel van de coronacrisis in Europa. Tegelijkertijd houden beleggers de wereldwijde toename van het aantal coronabesmettingen in de gaten en spelen op de achtergrond discussies over het EU-herstelfonds.
10/07 18u15  Rechtbank decimeert claim OM tegen leveranciers TaghiDe rechtbank in Amsterdam heeft een justitiële claim aan het adres van een groep leveranciers van wapens en auto’s aan de organisatie van Ridouan Taghi gedecimeerd. Het OM eiste betaling van een bedrag van ruim 7 miljoen van de acht mannen. Volgens de rechtbank kan dat fortuin niet van de acht worden gevorderd. De rechter kwam op een totaalbedrag van circa 360.000 euro uit.
10/07 18u15  Man beschoten op provinciale weg LimburgEen automobilist is vrijdagmiddag mishandeld door inzittenden van twee auto’s die net als hij over de N281 vanuit Geleen richting Heerlen reden. Volgens de politie bedreigden de belagers de vriendin van het slachtoffer met een vuurwapen en schoten ze op de bestuurder, maar raakte hij niet gewond.
10/07 18u15  Geen extra hoge premies meer voor ex-kankerpatiëntMensen die al lange tijd genezen zijn van kanker hoeven vanaf volgend jaar geen extra hoge premies meer te betalen voor een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel dat ex-kankerpatiënten na tien jaar niet meer bij hun verzekeraar hoeven te melden dat zij kanker hebben gehad.
10/07 18u15  Australië beperkt terugkeer burgers uit vrees voor coronaAustralië beperkt de terugkeer van burgers uit het buitenland omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen weer stijgt. Vanaf maandag mogen dagelijks maximaal 4000 Australiërs of buitenlanders met een verblijfsvergunning het land binnen.
10/07 18u15  Hagia Sophia in Istanbul wordt weer moskeeDe wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit een kerk, daarna een moskee en nu een museum, wordt weer een moskee. De Turkse president Erdogan ondertekende vrijdag een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden.
10/07 18u15  ‘Unilever wil bepaalde onderdelen theedivisie behouden’Unilever overweegt om bepaalde onderdelen van zijn theedivisie te behouden in plaats van te verkopen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Begin dit jaar maakte Unilever bekend zijn thee-activiteiten, met onder meer het merk Lipton, tegen het licht te houden. Daarbij liggen alle opties op tafel, waaronder dus een verkoop.
10/07 18u15  Drie mannen vast wegens cocaïnevangst van 900 kilo in BredaIn de gemeente Breda is deze week een vrachtwagen met daarin 900 kilo cocaïne onderschept door de landelijke eenheid van de politie. Drie mannen zijn dinsdag opgepakt en zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda, meldt het Openbaar Ministerie.
10/07 18u15  Coronaregeling voor flexwerkers met twee weken verlengdFlexwerkers die gebruik willen maken van de regeling die is bedoeld om hen vanwege de coronacrisis financieel te ondersteunen, krijgen daar langer de tijd voor. Ze kunnen tot 26 juli een aanvraag indienen voor de zogenoemde TOFA-regeling.
10/07 18u15  In 2020 twee derde minder bezoekers verwacht in AmsterdamDit jaar zullen er ruim 60 procent minder toeristen Amsterdam bezoeken voor een verblijf dan vorig jaar vanwege de coronacrisis. Het aantal mensen dat Amsterdam een dagje bezoekt zal in 2020 dalen met meer dan 40 procent. Dat meldt het hoofdstedelijk statistiekbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) op basis van een berekening aan de hand van drie scenario’s.
10/07 17u15  Politie Den Haag tegen relschoppers: Meld je of je komt op tvDe politie in Den Haag gaat mensen op televisie laten zien die meededen aan de rellen in Den Haag op zondag 21 juni. Als de relschoppers dat willen voorkomen moeten ze zich voor aanstaande dinsdag gemeld hebben op het politiebureau, zo zegt de politie vrijdag.
10/07 17u15  In Rusland in mei 18.375 sterfgevallen meer dan in mei vorig jaarRusland heeft in mei 172.914 sterfgevallen geregistreerd. Dat zijn er 18.375 meer dan in dezelfde maand vorig jaar, een stijging van 11,9 procent. Het nationaal bureau van de statistiek heeft deze cijfers vrijdag bekendgemaakt. Volgens Rosstat zijn 12.452 mensen vermoedelijk of bewezen overleden door besmetting met het coronavirus. In 7444 gevallen is Covid-19 ingevuld als primaire doodsoorzaak.
10/07 17u15  Mensenrechtenhof: België schendt recht eerlijk verkiezingsprocesBelgië is voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg veroordeeld voor het schenden van het recht op een eerlijk verkiezingsproces. In België keurt het parlement zelf de verkiezingsuitslag goed en is daarmee rechter en partij, meent het hof. De uitspraak komt na een klacht van Waals parlementslid voor de PVDA Germain Mugemangango.
10/07 17u15  Landelijke herdenkingsdag coronavirus in najaarIn het najaar komt er een landelijke dag om stil te staan bij alle gevolgen van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de laatste ministerraad voor de zomervakantie. De komende tijd worden de details uitgewerkt hoe het evenement eruit gaat zien.
10/07 17u15  Gilead: hoopvolle testresultaten met coronamiddel remdesivirBiotechnoloog Gilead Sciences heeft hoopvolle testresultaten behaald met zijn coronamedicijn remdesivir. Volgens het bedrijf blijkt uit klinische testen dat het sterfterisico van coronapatiënten met 62 procent is afgenomen na behandeling met remdesivir in vergelijking met standaardzorg.
10/07 17u15  41 mensen willen burgemeester van Terschelling wordenOp de vacature van burgemeester van Terschelling hebben 41 mensen gereageerd. Het zijn 13 vrouwen en 28 mannen tussen de 43 en 63 jaar.
10/07 17u15  Riool kan coronauitbraak voorspellenDe waterschappen staan weer op de kaart. Mede dankzij de coronacrisis. Door monitoring van uitwerpselen uit het riool kan een uitbraak vroegtijdig worden gesignaleerd. Of die van een andere ziekte.
10/07 17u15  Israël hult zich in nevelen rond serie explosies IranEen zware explosie trof vorige week het Iraanse nucleaire complex in Natanz. Het omstreden atoomprogramma lijkt hierdoor fors op achterstand gezet. De grote vraag is wie er achter zit, want alles wijst erop dat het geen ongeluk was.
10/07 17u15  Aantal coronapatiënten op ic stabiliseert zichHet aantal coronapatiënten op de intensive care is weer iets gestegen, van 21 naar 25. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal schommelt de laatste week rond de twintig. Soms zit het er iets boven, zoals op vrijdag. Soms zit het aantal er iets onder, zoals afgelopen zaterdag en zondag, toen de ic’s achttien mensen behandelden. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van stabilisatie „op een laag niveau”.
10/07 17u15  Vincent Hildebrandt heeft weektaak aan documenteren Franse orgelsHij leeft voor het Franse orgel. Al jarenlang is Vincent Hildebrandt uit Den Haag bezig om de instrumenten van Parijs te documenteren. Ook Nederlandse orgels van Franse makelij hebben zijn interesse.
10/07 17u15  Kand. P. C. Vlot neemt beroep aan naar gg KrabbendijkeKandidaat P. C. Vlot heeft het beroep aangenomen dat de gereformeerde gemeente (gg) te Krabbendijke op hem had uitgebracht.
10/07 17u15  Wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul wordt weer moskeeDe wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit kerk, daarna moskee en nu museum, wordt weer een moskee. De streng islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden.
10/07 17u15  Eerste geïrriteerde reactie uit Rusland op MH17-zaak Europees HofDe eerste reactie vanuit Rusland op de zaak die Nederland vrijdag bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft aangespannen wegens het neerhalen van vlucht MH17, is er een van irritatie. Politicus Konstantin Kosatsjev van de partij Verenigd Rusland vindt het onterecht dat Nederland Rusland daagt nadat eerder nabestaanden al een klacht tegen Rusland indienden bij datzelfde hof.
10/07 17u15  Grapperhaus hekelt herrieschoppende jongeren in buitenlandJustitieminister Ferd Grapperhaus is „echt ontstemd” over Nederlandse feestvierende jongeren die zich op vakantie in het buitenland niet aan de daar geldende coronaregels houden. In België en Portugal greep de politie in en kwam het tot opstootjes. „Ik kijk naar de kinderen, maar ook naar de ouders. Kennelijk heb je in de opvoeding toch een tandje gemist.”
10/07 17u15  Duitse EKD: Let op gebruik van het woord ”ras” in kerkliederenKerkliederen waarin het woord ”ras” voorkomt, moeten niet meer zomaar gebruikt worden, vindt de Evangelische Kerk in Duitsland.
10/07 17u15  Zeldzame Pokémon-kaart brengt bijna 80 mille opEen zeldzame Pokémon-kaart heeft bij een online-veiling in de Verenigde Staten 90.000 dollar opgebracht, bijna 80.000 euro. Een verzamelaar betaalde dat bedrag volgens het veilinghuis Heritage Auction voor een zogenoemde Trainer-kaart die in 1999 toegang gaf tot een geheim toernooi.
10/07 16u15  Uit Amsterdams IJ opgeviste Ferrari blijkt te zijn gestolenDe Ferrari die onlangs op de bodem van het IJ in Amsterdam is gevonden blijkt te zijn gestolen. Er is geen ander misdrijf gebleken, zo schrijft de politie op Twitter. „De diefstal is inmiddels verjaard, auto is volledig doorgeroest en gaat naar de sloop”, aldus de politie.
10/07 16u15  Corona-noodwet maandag naar de Tweede KamerDe corona-noodwet gaat maandag naar de Tweede Kamer. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge vrijdag na afloop van de ministerraad. De Kamer zal het plan waarschijnlijk na de zomer behandelen. Dan kan de wet in het najaar ingaan
10/07 16u15  Nieuwe stakingen op komst bij Rotterdamse haventerminal EBSEr zijn nieuwe stakingen op komst bij de Rotterdamse haventerminal European Bulk Services (EBS), meldt FNV. Volgens de vakbond hebben onderhandelingen over een loonsverhoging voor het personeel niets opgeleverd.
10/07 16u15  Gemengd beeld bij opening Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag gemengd geopend. Een recordtoename van het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten zorgt voor voorzichtigheid op de handelsvloeren. Onder andere over het economisch herstel van de crisis neemt de onzekerheid toe.
10/07 16u15  Syriër vrijgesproken van deelname terreurorganisatieHet gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag een 26-jarige Syrische verdachte vrijgesproken van deelneming aan een terroristische organisatie en betrokkenheid bij mensensmokkel. Het hof oordeelde dat voor beide feiten onvoldoende bewijs was.
10/07 16u15  Twee nieuwe aanhoudingen voor handgranaat in restaurant DiemenDe politie heeft twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij het plaatsen van een handgranaat op het Diemerplein in Diemen afgelopen februari. Een van hen wordt vrijdag voorgeleid.
10/07 16u15  Zes aanhoudingen bij inval in drugslab VleutenDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij een inval in een drugslab in Vleuten zes mensen gearresteerd. Daarbij vond de politie een niet nader genoemde hoeveelheid amfetamine. Die werd in beslag genomen, maakte de politie vrijdag bekend.
10/07 16u15  Ontbossing Amazone met kwart gestegenDe ontbossing van het Amazone-gebied in Brazilië, het grootste regenwoud ter wereld, is met een kwart gestegen in vergelijking met de eerste helft vorig jaar. De eerste zes maanden verdween ruim 3000 vierkante kilometer, de grootste oppervlakte sinds 2015. Dat zegt het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, dat vijf jaar geleden begon met registratie.
10/07 16u15  Grapperhaus heeft begrip voor trekkerverbod bij protestenMinister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft er begrip voor dat er in drie noordelijke provincies een verbod op het gebruik van trekkers geldt bij demonstraties. Grapperhaus vindt dat de actievoerende boeren met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten „echt te ver” gaan.
10/07 16u15  Hernhutters hebben hun eigen museumAan de zijgevel hangt een flyer met drie letters, HHH: Het Hernhutter Huis. Binnen wordt het verhaal verteld van „het leven als liturgie, waar werken en geloven verbonden zijn.”
10/07 16u15  Openbaar vervoer beleeft drukste week sinds begin coronacrisisReizigers pakken consequent vaker de trein, bus, tram, metro of veerpont sinds de coronamaatregelen vorige week woensdag zijn versoepeld. Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger als de eerste schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.
10/07 16u15  Vijftien jaar cel voor dader zesvoudige familiemoord Rot am SeeDe dader van de zesvoudige moord in het Zuid-Duitse Rot am See is bijna een half jaar na dato veroordeeld wegens moord en poging tot moord. De rechtbank in Ellwangen veroordeelde de 27-jarige dader tot een celstraf van 15 jaar. Ook wordt hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
10/07 16u15  Duiker Ben Stiefelhagen belandde tussen honderden haaienHij duikt al een halve eeuw. In tachtig landen. Naar scheepswrakken, vermiste personen en spooknetten. Onder water is Ben Stiefelhagen (67) uit Poeldijk in zijn element.
10/07 16u15  Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage EindhovenBAM heeft een claim van ongeveer 10 miljoen euro gekregen voor de gevolgen van het instorten van de parkeergarage in Eindhoven in 2017. Dat bevestigt een woordvoerder van BAM na berichtgeving in vakblad Cobouw.
10/07 16u15  Turks hof maakt weg vrij om van Hagia Sophia moskee te makenEen Turks hof heeft de weg vrijgemaakt om de wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit kerk en nu museum, weer in een moskee te veranderen. De rechters vernietigden het besluit van de Turkse regering uit 1934. Die maakte van de Hagia Sophia, toen al eeuwen moskee, een museum.
10/07 16u15  Boeren demonstreren bij CBL in LeidschendamActievoerende boeren hebben zich vrijdagmiddag bij supermarktbranchevereniging CBL in Leidschendam verzameld. Met ongeveer vijftig à zestig tractoren zijn de boeren daarnaartoe gereden. De afgelopen dagen voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet maar ook omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.
10/07 16u15  Nieuwe stukjes van grote puzzel SrebrenicaNog altijd levert Srebrenica nieuwe verhalen op. Zo uitgestrekt was het leed dat in juli 1995 werd aangericht in de zogeheten ”veilige enclave” in Bosnië.
10/07 16u15  Zondag besluit over verlengen demonstratieverbod met tractorenDe veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland nemen zondag, waarschijnlijk in de namiddag, een besluit over het al dan niet verlengen van het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de drie noordelijke provincies. De ‘tractorverboden’ lopen maandag om 07.00 uur af.
10/07 15u15  Drie mannen in Amsterdam aangehouden voor cocaïnehandelDrie mannen van 39, 41 en 42 jaar zijn in Amsterdam-West aangehouden voor cocaïnehandel. De politie deed afgelopen woensdag een inval in een huis in de Lederambachtstraat en vond daar rond de 180.000 euro en 10 kilo cocaïne.
10/07 15u15  Verdachte aangehouden in geweldszaak Anouar T.De politie heeft een 22-jarige man uit Tiel aangehouden, die wordt verdacht van een poging tot moord op een 28-jarige man in Utrecht. De opdracht voor dit geweld is volgens het Openbaar Ministerie gegeven door Anouar T., een neef van Ridouan Taghi. T. werd eerder dit jaar op grond van deze verdenking aangehouden in zijn cel. Hij zit vast als verdachte van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum.
10/07 15u15  Rabobank houdt waarschijnlijk aantal filialen voorgoed dichtDe Rabobank houdt waarschijnlijk een aantal filialen, die nu al gesloten zijn vanwege de coronacrisis, voorgoed dicht. Volgens een woordvoerder is dat iets wat al „in de pijplijn” zat, maar nu mogelijk wordt versneld. Wat dit voor de werkgelegenheid betekent, is nog niet duidelijk.
10/07 15u15  Warren Buffett zakt op rijkenlijst na miljardengiftDe Amerikaanse superbelegger en multimiljardair Warren Buffett moet genoegen nemen met een lagere plek in de top tien van rijkste mensen ter wereld, na een miljardendonatie. Volgens de Bloomberg Billionaires Index staat Buffett nu op plek negen met een geschat vermogen van 67,9 miljard dollar. In juni was dat nog plek vijf.
10/07 15u15  FDF-boer: Wij zijn onderdanig aan de overheidVoor melkveehouder Koos Cromwijk (30) is het geen vraag of hij als reformatorische boer lid kan zijn van Farmers Defence Force. „Wanneer gaan jullie de positieve dingen van FDF benoemen?”
10/07 15u15  ‘Begrip voor boeren bij burgemeesters Overijssel’De elf burgemeesters van de regio IJsselland in Overijssel gaan in een brief aan de minister van Landbouw de zorgen van de boeren overbrengen. Dat is een van de resultaten van een gesprek tussen enkele burgemeesters en boeren, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle vrijdag.
10/07 15u15  14,5 jaar cel voor doden vriendin en wegmaken lijkDe rechtbank in Lelystad heeft vrijdag de 45-jarige Erwin G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14,5 jaar voor het doden van zijn vriendin Edita Moliené en het wegmaken van haar stoffelijk overschot. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar celstraf geëist.
10/07 15u15  Venetië test voor de eerste keer hoogwaterkeringNa jaren vertraging, corruptieschandalen en kostenoverschrijdingen, is in Venetië vrijdag voor de eerste keer de nieuwe hoogwaterkering getest. De beweegbare barrières moeten de historische Italiaanse stad tegen het water beschermen.
10/07 15u15  Vakantie vieren? Dat is vooral: omhoog kijkenOf je nu voor je tentje zit, of rondloopt in een kathedraal, omhoog kijken kan je een overweldigend wowmoment opleveren. Maar voor echt zicht op de hemel is meer nodig, leerde ik in Georgië.
10/07 15u15  Populaire apps als Spotify en Tinder haperenEen probleem voor iPhone-gebruikers vrijdag. Veelgebruikte apps als TikTok, Spotify, Pinterest en Tinder liggen plat. Zodra die worden gestart, schakelen ze zichzelf meteen uit.
10/07 15u15  Actiegroep boeren: verhoog prijs voor zuivelBoerenactiegroep Agractie pleit met klem voor een verhoging van de prijs voor zuivel. Ze roept op de zuivel over de gehele linie met 5 cent per liter te verhogen om boeren die onder grote druk staan, tegemoet te komen. De actiegroep schrijft dat in een brief aan de supermarktbranchevereniging CBL. De boeren geven de supermarkten zeven dagen de tijd om met een reactie te komen.
10/07 15u15  Vertrouwen in rechtsstaat onder EU-burgers gedaaldHet rechtssysteem in de EU wordt steeds efficiënter en toegankelijker maar het vertrouwen in de onafhankelijkheid ervan is vorig jaar onder burgers gemiddeld gedaald. Inmenging of druk van de staat of politici wordt door burgers als belangrijkste reden genoemd voor de afname van het vertrouwen in rechtbanken en rechters. Dat staat in het jaarlijkse Justitie Scorebord van de Europese Commissie, dat in 2013 werd gelanceerd.
10/07 15u15  Ontwikkelingsorganisaties: hulpbedrag minister Kaag ontoereikendEen grote groep Nederlandse ontwikkelingsorganisaties bekritiseert het kabinetsbesluit om 150 miljoen euro beschikbaar te stellen voor hulp aan kwetsbare landen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De organisaties noemen het bedrag „een bescheiden stap in de goede richting, maar ontoereikend”.
10/07 15u15  Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof om MH17Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om zijn rol in het neerhalen van MH17. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Eerder dienden nabestaanden al een klacht tegen Rusland in bij datzelfde hof.
10/07 15u15  Twee jongens van 17 aangehouden om explosie bij woning HaarlemTwee 17-jarige jongens uit Haarlem zijn donderdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een explosie bij een woning aan de Vrijheidsweg in die stad. Op zondag 31 mei raakte een 48-jarige vrouw zwaargewond door de knal, die mogelijk werd veroorzaakt door zwaar vuurwerk.
10/07 15u15  GroenLinks dringt aan op fikse verhuisboete voor UnileverGroenLinks wil dat Unilever nog een fikse verhuisboete moet betalen omdat het was- en levensmiddelenconcern ervoor heeft gekozen om op papier een louter Brits bedrijf te worden. Door die stap loopt de Nederlandse staat veel dividendbelasting mis en in het Verenigd Koninkrijk hoeft Unilever straks helemaal geen dividendbelasting te betalen.
10/07 15u15  Boeren zijn weg bij distributiecentrum Albert Heijn in ZwolleAlle actievoerende boeren die op vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren blokkeerden, zijn even na 14.30 uur vertrokken. De actievoerders gaven rond 13.30 uur gehoor aan een ultimatum dat de gemeente Zwolle stelde. De burgemeester wilde dat de boeren uiterlijk om 13.30 uur weg zouden gaan. De boeren stonden er toen al een aantal uren. Maar volgens de gemeente belemmerden de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio en was de verkeersveiligheid ter plaatse in het geding.
10/07 14u15  De Mos: valse beschuldigingen, laster en leugens van het OMDe Haagse oud-wethouder Richard de Mos beschuldigt het Openbaar Ministerie van een „aanhoudende lastercampagne”. Het OM maakte vrijdag bekend dat De Mos wordt verdacht van deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van ambtsgeheim, meineed en corruptie. Oud-wethouder Rachid Guernaoui, een partijgenoot van De Mos, wordt daar ook van verdacht.
10/07 14u15  RU benoemt dr. Thomas Quartier tot hoogleraar liturgiewetenschapDr. Thomas Quartier is benoemd tot hoogleraar liturgiewetenschap aan de faculteit der filosofie, theologie en religiestudies van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is de enige hoogleraar katholieke liturgie in Nederland, aldus de universiteit.
10/07 14u15  Tom Wright: coronacrisis is geen noodlot of toeval„Voorzienigheid is Jezus-vormig: het is geen ijzeren greep die alles meedogenloos regeert.” Wie een boekje wil lezen dat te denken geeft, doet er goed aan kennis te nemen van deze theologische bezinning van de Britse nieuwtestamenticus N. T. (Tom) Wright op het coronavirus.
10/07 14u15  Het leven van de radicale priester Herman VerbeekDe rooms-katholieke priester Herman Verbeek (1936-2013) behoorde tot de groep van vernieuwers in de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn politieke loopbaan (PPR/GroenLinks), ook in het Europees parlement, sloot daar naadloos bij aan. Als radicale en progressieve priester werkte hij naar eigen zeggen aan een sociale en ecologische theologie. Hij kwam in aanraking met kerkvernieuwers als pater Jan van Kilsdonk en Huub Oosterhuis. Het Evangelie was voor hem politiek (of preciezer: ”tegenpolitiek”), het ontmaskeren van de heersende afgoden.
10/07 14u15  OM: Oorzaak Stintongeluk blijft onduidelijk, geen strafvervolgingHet Openbaar Ministerie zal niemand vervolgen in verband met het dramatische ongeluk met de Stint in Oss. De conclusie van het afgeronde strafrechtelijk onderzoek is dat er geen definitieve oorzaak voor het ongeval is vast te stellen. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. Het OM noemt deze uitkomst „heel teleurstellend”. Bij het ongeluk op 20 september 2018 kwamen vier kinderen om het leven, een vijfde kind en een begeleidster raakten zwaargewond.
10/07 14u15  Rijkswaterstaat vervangt tientallen borden met ‘De Uithof’Rijkswaterstaat vervangt de komende weken 34 verkeersborden op de snelwegen rond Utrecht waar ‘De Uithof’ op staat. Het gebied waar onder meer de universiteit, hogeschool en het UMCU zich bevinden, heet tegenwoordig ‘Utrecht Science Park’. Vrijdag is de aftrap. Voor het einde van de zomer moeten alle borden zijn aangepast met de nieuwe aanduiding.
10/07 14u15  Industrie Italië veert stevig opDe productie van de industrie in Italië is in mei stevig toegenomen ten opzichte van april. Op maandbasis was sprake van een stijging van de productie met dik 42 procent, meldde statistiekbureau Istat. Er werd in doorsnee gerekend op een toename van 24 procent.
10/07 14u15  Boeren gaan weg bij distributiecentrum Albert Heijn in ZwolleActievoerende boeren die op vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren blokkeerden, zijn even na 13.30 uur aan het vertrekken. Daarmee lijken de actievoerders gehoor te geven aan een ultimatum dat de gemeente Zwolle stelde. De burgemeester wilde dat de boeren uiterlijk om 13.30 uur weg zouden gaan. De boeren stonden er al een aantal uren. Maar volgens de gemeente belemmeren de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio en is de verkeersveiligheid ter plaatse in het geding.
10/07 14u15  Rode Kruis: steeds meer vluchtelingen verdrinkenSteeds meer vluchtelingen verdrinken tijdens hun tocht over de Middellandse Zee naar Europa, en het Rode Kruis maakt zich daar zorgen over. Rode Kruis-hulpverleners in de Noord-Afrikaanse landen Libië en Tunesië moeten steeds vaker lichamen bergen die aanspoelen aan de kust, aldus de internationale organisatie.
10/07 14u15  Zaanstad gaat jaar langer door met preventief fouillerenDe gemeente Zaanstad heeft het centrum van Zaandam, de wijk Poelenburg en de Russische Buurt opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie mensen daar nog eens een jaar langer preventief mag fouilleren. Het afgelopen half jaar zijn daarbij negentien wapens gevonden.
10/07 14u15  ‘Ouderen de dupe van sluiten bankfilialen door ING en Rabobank’ING en Rabobank gaan met hun beslissingen om een groot deel van de bankfilialen te sluiten voorbij aan het belang van ouderen. Dat concluderen ouderenorganisaties als ANBO en KBO-PCOB.
10/07 14u15  Zondag besluit over verlengen tractorverbod GroningenDe Groningse burgemeester Koen Schuiling neemt zondag namens de Veiligheidsregio Groningen een besluit over het al dan niet verlengen van het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de provincie Groningen.
10/07 14u15  Gemeente wil boeren om half twee weg bij distributiecentrum AHDe gemeente Zwolle wil de boeren die in Zwolle een distributiecentrum van Albert Heijn blokkeren daar om 13.30 uur weg hebben. De gemeente laat weten de actievoerders dat ultimatum te hebben gesteld.
10/07 14u15  Belgische commissie neemt koloniaal verleden onder de loepEen bijzondere commissie van het Belgisch parlement krijgt een jaar de tijd om het koloniaal verleden van België onder de loep te nemen. De commissie moet dan met aanbevelingen komen over de verwerking van dat verleden, over verzoening en de verbetering van de betrekkingen tussen de Belgen, Congolezen, Rwandezen en Burundezen.
10/07 14u15  Oud-wethouders verdacht van deelname aan criminele organisatiesDe Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden verdacht van deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie.
10/07 14u15  Nederlandse bevolking groeit tegen EU-trend in ook door geboortesIn Nederland worden tegen de Europese trend in meer mensen geboren dan er overlijden. De bevolking van de Europese Unie (EU) groeide vorig jaar alleen vanwege migratie. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
10/07 14u15  Boeren gaan weg bij centrum Albert Heijn in ZwolleActievoerende boeren die op vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren blokkeerden, zijn aan het vertrekken, even na 13.30 uur.
10/07 13u15  Wim S. blijft in cel voor partnermoord KaatsheuvelWim S. (45) uit Kaatsheuvel, die tot twintig jaar cel is veroordeeld voor de moord op zijn partner Heidy Goedhart in 2010, blijft vastzitten tot het gerechtshof in Den Haag uitspraak doet. Dat heeft het hof vrijdag besloten. „Ik ben onschuldig”, zei S. op geëmotioneerde toon. „Ik wil gewoon mijn gezin terug.”
10/07 13u15  Help de Horeca goed voor 3,7 miljoen euroHet initiatief om horecaondernemers met de aankoop van tegoedbonnen mede door de crisis te helpen heeft in totaal al 3,7 miljoen euro opgeleverd. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat het in totaal om 80.000 waardebonnen die zijn aangeschaft. Die kunnen met de heropening van de horeca nu worden verzilverd.
10/07 13u15  Burgers aan zet in het Jaar van de Wilde eendHet gaat slecht met de gewone wilde eend. Daarom roepen Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek in dit Jaar van de Wilde Eend heel Nederland te hulp om zicht te krijgen op de problemen waar de eenden mee kampen: kuikensterfte en een scheve man-vrouw-verhouding.
10/07 13u15  Medewerkers al-Jazeera in Maleisië verhoord om lockdown-reportageZes medewerkers van de nieuwszender al-Jazeera zijn in Maleisië bevraagd naar aanleiding van een reportage die zij hadden gemaakt over de manier waarop het land tijdens de coronalockdown omging met illegalen. Volgens de Maleisische autoriteiten was de reportage onjuist, misleidend en oneerlijk. Al-Jazeera houdt vol dat het professioneel en onpartijdig te werk is gegaan.
10/07 13u15  Ministers doen aangifte tegen actievoerende boerenMinister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft aangifte gedaan tegen boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). Dat heeft haar woordvoerster laten weten. „Het is belangrijk dat iedereen in Nederland zijn mening kan laten horen. Maar met intimidatie en bedreiging ga je de grens over. Daarom heb ik aangifte gedaan”, aldus Ollongren vrijdag.
10/07 13u15  Verdachten speciekuipmoord onderzocht in Pieter Baan CentrumDe drie belangrijkste verdachten in de zaak over de gruwelijke moord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56) worden eind deze zomer opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daar zullen deskundigen kijken of en wat er mis is met de verdachten. Alle drie blijven zolang in de gevangenis, besloot de rechtbank in Breda vrijdag.
10/07 13u15  Kerk zelf verantwoordelijk voor dienst in coronatijdKerken en andere religieuze levensbeschouwelijke organisaties moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen bij „het vieren van geloof” nu de coronamaatregelen per 1 juli versoepeld zijn.
10/07 13u15  Premier Curaçao: geen akkoord over nieuw steunpakketHet kabinet heeft geen akkoord bereikt met Curaçao en Sint Maarten over een nieuw steunpakket. Dat zei premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao vrijdag na de rijksministerraad. De premier van Aruba spreekt nog met het kabinet.
10/07 13u15  Inbraak in Toscaanse vakantievilla BeatrixIn het Toscaanse vakantieverblijf van prinses Beatrix is ingebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt de inbraak in Tavarnelle val di Pesa waarover Italiaanse media berichten, maar doet verder geen mededelingen.
10/07 12u15  ‘Frituurzaken lopen 182 miljoen omzet mis door coronacrisis’De coronacrisis heeft frituurzaken tot nu toe zo’n 182 miljoen euro aan omzet gekost. Dat concludeert vakvereniging ProFri na onderzoek onder 270 bedrijven.
10/07 12u15  Lift naast ‘ingepakte’ Domtoren brengt bezoeker naar bovenDe Domtoren in Utrecht staat in de steigers en dat biedt bezoekers een unieke kans. Zij kunnen zonder de 465 treden te beklimmen in een tijdelijke lift naar de top van de hoogste kerktoren van Nederland. Vrijdag is de primeur.
10/07 12u15  Laat iedereen weer naar de kerk gaanOnline kerkzijn werkt niet. Bij tientallen kerken die diensten via YouTube uitzenden, zag ik binnen zes weken een teruggang van gemiddeld 25 procent in het aantal kijkers. Ook bij kerkdienstgemist.nl daalde het aantal kijkers en luisteraars.
10/07 12u15  Voorzichtige plussen op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine plussen zien na de recente verliesbeurten. Beleggers bleven echter voorzichtig door de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de bezorgdheid over het economische herstel.
10/07 12u15  Winkel mag op zondag dichtWinkeliers mogen niet meer verplicht worden op zondag open te gaan, schrijft staatssecretaris Keijzer in een wetsvoorstel. „Dit is pas een eerste stap”, reageert de RMU.
10/07 12u15  Buitenlandse Zaken VS geeft groen licht voor wapendeal met TaiwanHet ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten geeft toestemming voor een eventuele wapendeal met Taiwan. Verwacht wordt dat het besluit kwaad bloed zet bij China, dat Taiwan als Chinees territorium ziet en niet als onafhankelijke staat erkent. De spanningen tussen China en de VS lopen al een tijd op.
10/07 12u15  ‘Opleving coronabesmettingen kan herstel oliemarkt ondermijnen’De opleving van coronabesmettingen op verschillende plekken in de wereld kan het herstel op de oliemarkt ondermijnen. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. Volgens het IEA werpt het oplaaiende coronavirus een „schaduw” over dat herstel bijvoorbeeld door het risico op nieuwe lockdownmaatregelen.
10/07 12u15  Nederland mag EU-korting houden, stelt EU-president voorEU-president Charles Michel stelt voor dat Nederland en andere nettobetalers de komende zeven jaar de kortingen op hun jaarlijkse EU-afdrachten mogen houden. Ook hoopt hij met een iets lagere meerjarenbegroting (MFK) dan die de Europese Commissie had voorgesteld, volgende week op de top van regeringsleiders een akkoord te kunnen bereiken over het MFK en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds.
10/07 12u15  Koning stapt in net gerepareerde F-16Als de koning een kijkje neemt op Vliegbasis Volkel mag een rondvlucht natuurlijk niet ontbreken. Nu kan het nog.
10/07 12u15  Boerenprotest dwarsboomt bevoorrading 230 winkels Albert HeijnAlbert Heijn kan op dit moment 230 winkels niet bevoorraden vanwege het boerenprotest in Zwolle. Tientallen tractoren blokkeren het distributiecentrum van de supermarktketen. Boeren zijn boos vanwege de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Gesprekken om tot opheffing van de blokkade te komen, leverden volgens Albert Heijn nog niets op.
10/07 12u15  Politie waarschuwt voor ‘zelfmoordspel’De politie waarschuwt opnieuw voor de ”Blue Whale Challenge”, dat circuleert op sociale media. Een spel dat onschuldig lijkt, maar dodelijk kan eindigen.
10/07 12u15  ‘Kwart Nederlanders heeft minder te besteden door coronacrisis’Ruim een kwart van de Nederlanders heeft minder te besteden door de coronacrisis. Dat meldt accountants- en adviesbureau PwC op basis van onderzoek naar consumentenvertrouwen.
10/07 12u15  Opgestapte VMBO-baas wordt ziekenhuisbestuurderAndré Postema, die in 2018 opstapte na het examendebacle bij VMBO Maastricht, heeft een nieuwe baan. Hij wordt bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in zijn geboortestad Groningen. Volgens het ziekenhuis is Postema „een ervaren bestuurder met ruime ervaring in onderwijs, wetenschap en zorg”.
10/07 12u15  Voorgangers VS: Regels voor kerken te strengDe Amerikaanse overheid legt kerken bij de hervatting van diensten strengere regels op dan andere instellingen, vindt een voorganger. „Het is meten met twee maten.” Als de overheid kerken dwingt tot sluiting, gaat ze te ver, aldus een opinieleider.
10/07 12u15  Minister Van Ark wil onderzoek naar veiligheid paracetamolEr komt een onderzoek of de paracetamol die vervuild zou zijn met een kankerverwekkende stof, daadwerkelijk veilig zijn om te gebruiken. Dat zei minister Tamara van Ark van Medische Zorg vrijdag.
10/07 12u15  Toch Black Lives Matter-demonstratie zondag in DordrechtEen Black Lives Matter-demonstratie in Dordrecht zondag gaat na enig overleg toch door. Eerst werd de demonstratie in de binnenstad door de burgemeester verboden, maar in het Weizigtpark wordt het protest wel toegestaan.
10/07 12u15  Christelijk zomerdoeboek voor op de achterbankGrote zoekplaten, kleine bijpassende puzzels en opdrachten. Dat is in een notendop de inhoud van het magazine-achtige ”Kijk nou eens!” van Frits van Loenen. De platen, die eerder zijn gepubliceerd in het christelijke kinderblad Bimbam, gaan over heel diverse thema’s: van ”manege” of ”overval” tot ”Romeinen” of ”dino’s”. De uitgave kreeg niet het label ”zomerdoeboek” mee, maar zou er wel voor door kunnen gaan. Opzienbarend qua uitwerking is het allemaal niet, maar door de christelijke insteek verrast het toch. In welk ander doeboek vind je een zoekplaat over de schepping of lees je over dino’s zonder op duizelingwekkende tijdsaanduidingen te stuiten? Kan van pas komen op de achterbank!
10/07 12u15  Pilgrim Fathers schreven 400 jaar geleden geschiedenisDe geschiedenis van de Pilgrim Fathers is zeer bekend en snel verteld. In 1607/1608 vluchtte een groep afgescheiden puriteinen uit Engeland.
10/07 12u15  Ook Schouten en Ollongren doen aangifte om uitlatingen in FDF-groepOok de ministers Carola Schouten (Landbouw) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben aangifte gedaan naar aanleiding van uitlatingen in de besloten Facebookgroep van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF).
10/07 11u15  Carlsberg merkt voorzichtig herstel biervraag in West-EuropaDe Deense bierbrouwer Carlsberg zag in juni de eerste tekens van herstel bij zijn bierverkopen in West-Europa. Dit dankzij versoepelingen van de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus en goed weer in juni. In China spreekt het concern zelfs van een „sterk” herstel. Toch verliep het merendeel van de afgelopen drie maanden dramatisch met kelderende biervolumes in veel belangrijke afzetmarkten.
10/07 11u15  Regels rond verlies en rouw moeten duidelijker en flexibelerWerknemers die een dierbare verliezen, zouden recht moeten krijgen op enkele weken rouwverlof dat ze kunnen opnemen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Dat zeggen deelnemers aan een onderzoek dat vakbond CNV onder 1100 werkenden liet uitvoeren door opiniepeiler Maurice de Hond.
10/07 11u15  ‘Europa moet lessen trekken uit genocide in Srebrenica’Het Europees Parlement heeft vrijdag de slachtoffers van de val van de Bosnische enclave Srebrenica 25 jaar geleden herdacht. „Een genocide als in Srebrenica mag nooit meer gebeuren. We moeten in Europa allemaal de lessen trekken uit wat is gebeurd, en de feiten erkennen”, zei EU-commissaris Olivér Várhelyi (nabuurschap en uitbreiding) tijdens een plenaire zitting in Brussel. Hij riep op tot verzoening in de Westelijke Balkan. „Zonder verzoening kan er geen langetermijnvrede zijn.”
10/07 11u15  Computermarkt herstelt zich in tweede kwartaal dit jaarNa een teruggang in het eerste kwartaal is de wereldwijde pc-markt in het tweede kwartaal van dit jaar weer hersteld, meldt tech-onderzoeksbureau Canalys. In totaal gingen er bijna 73 miljoen desktops, notebooks en werkstations over de toonbank. Dat is 9 procent meer dan een jaar geleden en de grootste groei sinds 2010.
10/07 11u15  Rotterdamse bedrijven betalen 1,1 miljoen voor ontsnapte gaswolkOpslagbedrijf Vopak en raffinaderij KHC betalen het Openbaar Ministerie samen ruim 1,1 miljoen om strafvervolging wegens een ontsnapte gaswolk te voorkomen. De twee Rotterdamse bedrijven hebben een transactievoorstel van het OM geaccepteerd.
10/07 11u15  Bruins (CU): Techniekopleidingen moeten bereikbaar blijvenTechniekopleidingen moeten ook in de regio overeind en bereikbaar blijven, vindt CU-Kamerlid Eppo Bruins.
10/07 11u15  Potentiële olierijkdom voor arm GuyanaGuyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika, zou een van ’s werelds rijkste kunnen worden sinds er oliereserves ontdekt zijn die miljarden waard zijn.
10/07 11u15  Geen moderne toren voor Notre-DameDe plannen voor de restauratie van de Notre-Dame in Parijs zijn donderdag goedgekeurd door president Emmanuel Macron. De restaurateurs gaan de dertiende-eeuwse kathedraal zo veel mogelijk in oude glorie herstellen.
10/07 11u15  ING sluit kwart Nederlandse bankkantorenING gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten, zo’n 42 kantoren. Daar zouden evenzoveel servicepunten voor in de plaats moeten komen. Donderdagavond is het kantoorpersoneel op de hoogte gebracht van het besluit. Er zou geen sprake zijn van gedwongen ontslagen.
10/07 11u15  Reclame Second Love beplakt met relatietips„Werk aan je huwelijk!” Dat advies is in het Zuid-Hollandse dorp Monster geplakt op posters van Second Love die overspel promoten.
10/07 11u15  Hooggerechtshof: helft van de staat Oklahoma is indianenreservaatHet Hooggerechtshof van de Verenigde Staten oordeelt dat ongeveer de helft van de staat Oklahoma reservaatgebied voor de inheemse Amerikaanse bevolking is. Opmerkelijk is dat daarmee een streep wordt gezet door een eerdere strafrechtelijke veroordeling voor verkrachting. Het strafrecht van de afzonderlijke staten geldt namelijk niet op indianenland, waar de verkrachting plaatsvond.
10/07 11u15  Uitgaansleven Knokke onrustig vooral door Nederlandse jongerenIn het centrum van de Belgische badplaats Knokke zijn bij ongeregeldheden vijf arrestaties verricht onder wie drie Nederlandse jongeren. Het wordt al verscheidene nachten onrustig in de uitgaanswijk van Knokke zodra de cafés om 01.00 uur sluiten. De gemeentepolitie heeft de hulp ingeroepen van de federale collega’s en ook Nederlandse agenten zijn naar Knokke om de orde te helpen handhaven, meldde de Belgische omroep VRT.
10/07 11u15  Boeren blokkeren distributiecentrum in ZwolleBoeren voeren vrijdagochtend in Zwolle opnieuw actie bij het distributiecentrum van Albert Heijn. Maandagavond waren ze daar ook al aanwezig omdat ze het niet eens zijn met prijs die ze voor hun producten krijgen.
10/07 11u15  Eerwaarde heer J. van de Beek (82) overledenDe eerwaarde heer J. van de Beek is afgelopen woensdag op 82-jarige leeftijd te Elburg overleden.
10/07 10u15  Bezoek boeren aan Omroep Brabant zorgde voor goed gesprekHet bezoek dat de boeren donderdag aan Omroep Brabant brachten, mondde uit in een goed gesprek, vertelt hoofdredacteur Renzo Veenstra. „Er was totaal geen sprake van een bedreigende sfeer.”
10/07 10u15  Meer plek in verpleeghuizen, en toch groeien de wachtlijstenSinds het begin van dit jaar zijn bijna 6000 plekken in verpleeghuizen vrijgekomen. En toch groeien de wachtlijsten. Vermoedelijk zijn er veel mensen die voorlopig hebben afgezien van opname in een verpleeghuis vanwege de uitbraak van het coronavirus en het bezoekverbod dat in maart werd ingesteld. Zij kiezen ervoor om voorlopig zelfstandig te blijven wonen en te blijven wachten op een plek.
10/07 10u15  Máxima: Digitale techniek heeft ons veel gebrachtKoningin Máxima is dankbaar dat door de digitale technieken toch veel mogelijk is in deze coronacrisis. Dat zei ze aan het begin van de jaarlijkse uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Normaal gesproken is er een ceremonie op Paleis Noordeinde maar dit jaar worden de prijzen op afstand uitgereikt met behulp van livestreams.
10/07 10u15  Vijf dagen van rouw vanwege dood burgemeester SeoulDe Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft vijf dagen van rouw afgekondigd vanwege de dood van de populaire burgemeester Park Won-soon. Voor het gemeentehuis komt een soort altaar waar burgers afscheid kunnen komen nemen van de burgervader. Park werd voor het eerst in 2011 tot hoofd van de gemeente gekozen en is sindsdien twee keer herkozen. Naar het zich laat aanzien pleegde hij donderdag zelfmoord.
10/07 10u15  Den Haag voorbereid op komst boerenDe gemeente Den Haag zal naar bevind van zaken handelen als boeren vrijdag opnieuw naar Den Haag komen. We zijn altijd, overal op voorbereid, maar er is voor zover bekend geen demonstratie door boeren aangemeld, zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.
10/07 10u15  Productie Franse industrie veert op na versoepelingenDe productie van de Franse industrie steeg in mei sterk nadat de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus versoepeld werden en veel fabrieken weer hun poorten openden. Volgens het Franse statistiekbureau nam de industriële productie die maand toe met bijna 20 procent vergeleken met april. Dat was meer dan waar economen in doorsnee op rekenden. Ook de Duitse en Spaanse industrie lieten in mei herstel zien, bleek eerder al.
10/07 10u15  Erdogan: Hagia Sophia blijft werelderfgoed, ook als moskeeDe wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul blijft een erfgoed van heel de wereld en de heropening van het eeuwenoude bouwwerk als moskee verandert daar niets aan. Dit zei een woordvoerder van de Turkse president Erdogan in een vraaggesprek met Turkse media.
10/07 10u15  Stelling: Mag een christelijke boer lid zijn van FDF?Redactie economie
10/07 10u15  Kazachstan ontkent aanwezigheid longziekte dodelijker dan coronaEen waarschuwing van de Chinese ambassade voor een longziekte in Kazachstan die dodelijker zou zijn dan Covid-19, wordt door dat laatste land weggewuifd. De Chinese ambassade in het Centraal-Aziatische buurland Kazachstan meldt dat er sinds medio juni een „aanzienlijke toename” is in het aantal longontstekingen.
10/07 10u15  AEX doet opnieuw stapje terugDe Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag opnieuw een stapje terug. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten kleine verliezen zien. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de bezorgdheid over het economische herstel bleven zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.
10/07 10u15  Chauffeur laat laadklep openstaan en botst tegen portaal A28Op de A28 bij Zwolle is vrijdagochtend vroeg een vrachtwagen tegen een portaal met matrixborden gereden. De chauffeur had de laadbak omhoog laten staan. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. De man is gewond naar een ziekenhuis gebracht.
10/07 10u15  Eerwaarde heer Van de Beek (82) overledenDe eerwaarde heer J. van de Beek is afgelopen woensdag op 82-jarige leeftijd te Elburg overleden.
10/07 09u15  AEX opent met klein verliesDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een klein verlies geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen licht lager aan de laatste handelsdag van de week. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de bezorgdheid over het economische herstel bleven zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.
10/07 09u15  Trump-campagne kan draai lastig vindenVolgepakte arena’s met een uitzinnig juichende massa waren het handelsmerk van de campagne van Donald Trump in 2016. Dergelijke bijeenkomsten organiseren is door de coronacrisis moeilijker geworden. Daarmee is er een nieuwe hindernis ontstaan voor de herverkiezingscampagne van Trump.
10/07 09u15  Hongkong sluit alle scholen wegens nieuwe coronabesmettingenHongkong sluit vanaf maandag alle scholen naar aanleiding van nieuwe coronabesmettingen in de metropool. De meeste onderwijsinstellingen zijn sinds februari dicht na de uitbraak van het gevreesde virus dat uit China komt. Die nog open zijn, moeten maandag ook de deuren sluiten van de autoriteiten. Het was donderdag de twee achtereenvolgende dag dat het aantal besmettingen weer is toegenomen. Er zijn op die dag 42 nieuwe gevallen geconstateerd.
10/07 09u15  Winkelpand aan Haagse Hoefkade opnieuw beschotenEen winkelpand aan de Hoefkade in Den Haag is in de nacht van donderdag op vrijdag door onbekenden beschoten. In de voordeur en ramen zitten kogelgaten, op straat liggen kogelhulzen. De politie heeft de omgeving afgesloten en is bezig met onderzoek, onder meer met speurhonden. Bij het schietincident is niemand gewond geraakt.
10/07 09u15  GeloofsmoedRomeinen 4:19a
10/07 09u15  DNB gaat eigen slavernijverleden onderzoekenDe Nederlandsche Bank (DNB) gaat de eigen betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden onderzoeken. Dat heeft de centrale bank bevestigd na berichtgeving door Vrij Nederland. De Bank of England kwam vorige maand al naar buiten met excuses vanwege betrokkenheid bij de slavernij. Of DNB daar ook toe overgaat, is nog niet duidelijk.
10/07 09u15  Chipmaker TSMC profiteert van datapiekDe Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC lijkt volop te profiteren van de extra vraag naar data door de coronacrisis. Mensen werken en verblijven meer thuis, wat ervoor zorgt dat er meer data wordt verbruikt. TSMC verdient onder meer geld met de levering van chips aan datacenters.
10/07 08u15  Nikkei sluit week met verliesDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met verlies gesloten. Beleggers bleven terughoudend door de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de zorgen over het economische herstel. Vooral in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, neemt het aantal dagelijkse coronagevallen sterk toe. De andere beurzen in de Aziatische regio lieten eveneens verliezen zien.
10/07 08u15  IMF en Wereldbank houden najaarsvergaderingen opnieuw onlineHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank willen ook hun grote jaarvergaderingen in oktober overwegend online houden vanwege de corona-uitbraak. Eerder dit jaar vonden de voorjaarsvergaderingen van de organisaties al via videogesprekken plaats.
10/07 08u15  Half miljard extra voor begroting minister KaagNa wekenlang overleg zijn de coalitiepartijen het eens geworden over extra steun aan de begroting van minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking). Er komt eenmalig 500 miljoen euro bij en door geld van de komende jaren naar voren te halen komt er nog eens 464 miljoen bij, aldus ingewijden.
10/07 08u15  Nederlandse banken verleenden steun voor 19 miljard euroNederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus voor bijna 19 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 155.000 ondernemers en bijna 32.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
10/07 08u15  50PLUS-plan: inkomensafhankelijk basisbedrag voor volwassenenEen inkomensafhankelijk basisbedrag voor volwassenen moet het ingewikkelde stelsel van heffingen, aftrekposten, kortingen en toeslagen vervangen. Dat is althans het idee van een groep 50PLUS-leden, onder leiding van fractievoorzitter Corrie van Brenk.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Ziek meisje zingt Psalm 42 na ziekenhuisbezoek12/07 00u15 - Reformatisch Dagblad: Een filmpje waarin een ernstig ziek meisje een psalm meezingt, werd afgelopen dagen via sociale media veel gedeeld.
2x Opnieuw krijgen duizenden gevangenen een paasgroet12/07 00u15 - Reformatisch Dagblad: UTRECHT. Opnieuw zijn deze weken vanuit gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland vele duizenden kaarten als paasgroet naar gedetineerden gestuurd.
2x Volgende tyfoon échte test voor opbouw Filipijnen12/07 00u15 - Reformatisch Dagblad: DULAG. De wederopbouw in de Filipijnen na de tyfoon Haiyan vordert gestaag. Maar de duurzaamheid zal pas blijken bij een nieuwe zware tropische storm, zegt hulpverlener Miriam Lopez.
2x Prof. Baars: Terug naar Immens, M’Cheyne, Reformatie, Vroege Kerk12/07 00u15 - Reformatisch Dagblad: Meer dan twintig herdrukken kreeg Petrus Immens’ publicatie ”De godvruchtige avondmaalganger”. Gisteravond werd in Gouda een hertaling van dit uit 1752 daterende werk gepresenteerd. „Het oude goud is niet verdonkerd.”
2x Boeren vormen met trekkers de woorden ‘NH houdt van boeren’11/07 23u15 - Reformatisch Dagblad: Boeren hebben zaterdagavond in Schermerhorn met ongeveer 400 tractoren op bijzondere wijze actie gevoerd. In de avondschemering vormden zijn met de trekkers in een weiland de tekst NH-hartje-boeren, waarmee bedoeld wordt: Noord-Holland houdt van boeren. De actie werd van bovenaf met een drone opgenomen; de beelden zijn te zien op de facebookpagina van boereninactienoordholland.
2x Twitter blokkeert rechts-extremistische accounts11/07 23u15 - Reformatisch Dagblad: Twitter heeft de accounts van meer dan vijftig rechts-radicale groeperingen en personen geblokkeerd in onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en ook Nederland. De Amerikaanse internetdienst besloot daartoe omdat zij berichten verspreidden die de regels ten aanzien van terrorisme of gewelddadig extremisme overtraden.
1x Demonstraties met tractoren in Nijmegen per direct verboden11/07 22u15 - Reformatisch Dagblad: Boeren mogen tot maandag 20 juli niet meer met tractoren demonstreren in Nijmegen. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft met onmiddellijke ingang een verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen ingesteld. Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten eerder deze week.
1x Protesterende boer die onder schot werd gehouden weer vrij11/07 20u15 - Reformatisch Dagblad: De 39-jarige boer uit Oost-Gelre in de Achterhoek, die vrijdagavond bij Bleiswijk is aangehouden, wordt verdacht van bedreiging van een agent. Hij is zaterdag vrijgelaten, maar zal zich in een later stadium nog moeten verantwoorden voor een officier van justitie tijdens een OM-hoorzitting.
1x Nederlanders komen om door ongeval met vliegtuigjes in Duitsland11/07 20u15 - Reformatisch Dagblad: Twee doden door ongeval ‘Nederlandse’ vliegtuigjes in Duitsland
1x Dierenactivisten kleuren water Londense fonteinen rood11/07 19u15 - Reformatisch Dagblad: Demonstranten hebben zaterdag het water van twee fonteinen op het Trafalgar Square in Londen rood gekleurd. Ze protesteerden tegen het fokken van dieren.

Statistieken

Artikels:
27813
Gelezen:
9423
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven