woensdag 8 april 2020, week 15


U bent nu hier: Meer nieuws van RTL.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u15
 

RTL.nl

Verbergen Tonen
08/04 18u15  De hele wereld zit binnen, maar Nederland heeft nog best veel vrijheid Nederland kiest bewust voor een 'intelligente lockdown' om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat we meer thuis en minder op pad zijn. Maar we hebben nog altijd aanzienlijk meer vrijheid dan landen om ons heen. Of dat uiteindelijk de beste methode is, is volgens deskundigen nog niet te zeggen.
08/04 18u15  Bernie Sanders stapt uit de race om presidentschap Verenigde Staten Democraat Bernie Sanders (78) stapt uit de race om het presidentschap in de Verenigde Staten. Dat maakte hij vandaag bekend in een verklaring. 'Dit was een pijnlijke en moeilijke beslissing', zei hij vervolgens in een livestream.
08/04 18u15  Personeel verpleeghuizen bang: 'We moeten mondkapjes hergebruiken' Personeel in verzorgingstehuizen maakt zich zorgen over de werkomstandigheden. 'We moeten elkaars schort dragen en krijgen één mondkapje voor een hele dienst.' Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat er wordt ingegrepen.
08/04 18u15  Corona-update: Winkelketens gaan weer open, 65.000 aanvragen NOW Ook vandaag is er weer veel corona-gerelateerd nieuws. RTL Z zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.
08/04 17u15  Coronaverpleegkundige: 'Misschien wordt de wereld hierna een beetje mooier' Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? We volgen de mensen in de frontlinie, onder wie verpleegkundige Angelique van Loon, die op de corona-afdeling van Maasziekenhuis Pantein werkt in brandhaard Oost-Brabant.
08/04 16u15  Nationale herdenking MH17 voortaan eens in de vijf jaar: 'Behoefte is veranderd' Stichting Vliegramp MH17 heeft besloten om de herdenkingen van de ramp voortaan anders te organiseren. Vanaf nu zal er iedere vijf jaar een grote herdenking worden gehouden. In de tussenliggende jaren zullen er eenvoudiger herdenkingen zijn. Alle nabestaanden zijn deze week per brief ingelicht.
08/04 16u15  Meer dan 620.000 bedrijven zwaar getroffen door coronacrisis Meer dan 620.000 bedrijven zitten in de gevarenzone door de coronacrisis. Vooral horecabedrijven zitten in zwaar weer. 'Als zij geen innovatieve maatregelen bedenken of financiële buffers hebben, gaan veel van die bedrijven het erg zwaar krijgen.'
08/04 15u15  'Zorgpersoneel dat lang ziek wordt door coronacrisis moet volledig loon houden' De druk op zorgverleners is immens door de coronacrisis. In de ziekenhuizen werken ploegen van artsen en verpleegkundigen zich een slag in de rondte om patiënten te helpen en lopen daarbij zelf ook gevaar voor hun gezondheid. Dat mag niet bestraft worden met een gevaar voor de portemonnee.
08/04 15u15  Crisis bij DENK gaat door: fractievoorzitter Azarkan wil af van bestuur De crisis binnen de partij DENK gaat maar door. Farid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. Hij pleit voor een interim-bestuur 'waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen', zegt de politicus.
08/04 13u15  107-jarige Cornelia uit Goeree-Overflakkee genezen van coronavirus Cornelia Ras, die een dag na haar 107e verjaardag het coronavirus bleek te hebben, is weer genezen. Cor, zoals ze ook wel wordt genoemd, had een paar dagen koorts en last van een flinke hoest, maar daar bleef het gelukkig bij.
08/04 13u15  Ic-arts Gommers opgelucht: aantal nieuwe patiënten neemt snel af Het aantal nieuwe coronapatiënten dat dagelijks op de intensive care wordt opgenomen, neemt 'ongelooflijk snel' af. Dat zegt Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse ic's. 'Ik ben absoluut opgelucht.' Maar Gommers waarschuwt ook: het compleet laten vieren van de maatregelen zou zomaar een nieuwe piek kunnen opleveren.
08/04 13u15  Toch nog landelijke dag voor geslaagden: 'Ze hebben jarenlang keihard gewerkt' Alle geslaagde scholieren in Nederland krijgen toch nog een moment om het behalen van hun diploma te vieren. Deze speciale dag wordt op 4 juni gevierd, maar hoe feestelijk de viering gaat worden, is nog niet bekend.
08/04 12u15  CDA wil dat corporaties woningbouw op gang houden Woningcorporaties moeten tijdens de coronacrisis nieuwe woningen blijven bouwen en huizen blijven verduurzamen. Dat vindt regeringspartij CDA.
08/04 09u15  Niet eerder zo veel coronadoden binnen 24 uur als in VS In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1939 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen 24 uur zoveel mensen aan de gevolgen van het virus.
08/04 08u15  Niet eerder zo veel coronadoden binnen 24 uur dan in VS In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1939 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen 24 uur zoveel mensen aan de gevolgen van het virus.
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
08/04 08u15  Jordy van Loon (26) zingt over Anne Frank: 'Belangrijk dat verhaal wordt doorverteld'Twaalf jaar geleden zong hij 'verliefdheid is een toverbal in meer dan duizend smaken', vandaag gooit zanger Jordy van Loon (26) het over een totaal andere boeg: hij brengt een lied uit over Anne Frank. 'Vrijheid is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend.'
08/04 07u15  De economie weer opstarten, hoe gaat dat? 'Op zoek naar nieuwe normaal'Nu de piek van de verspreiding van het coronavirus in Europa voorzichtig in zicht lijkt te komen en er meer controle lijkt te zijn, gaan er meer stemmen op om bedrijven weer aan de slag te laten gaan. Maar kan dat zomaar? En wat is daarvoor nodig? RTL Z maakte een rondgang langs experts.
08/04 05u15  Nachtelijk EU-overleg over coronasteun lijkt gedoemd te mislukkenEuropa is tot op het bot verdeeld over een steunpakket voor landen die zijn getroffen door het coronavirus. Na dertien uur vergaderen is er nog in de verste verte geen akkoord. Of het nog lukt vannacht om een compromis te bereiken is hoogst onzeker.
07/04 23u15  De vloek van de familie Kennedy: moord en dodelijke ongelukkenHaar opa is vermoord en zelf is ze afgelopen week omgekomen bij een tragisch bootongeluk, samen met haar zoontje. Met de dood van Maeve Kennedy McKean wordt de onheilspellende vloek van de familie Kennedy weer opgerakeld.
07/04 21u15  Ik was begin dit jaar ziek, heb ik al Covid-19 gehad?'Ik ben begin dit jaar flink ziek geweest, het zou me niks verbazen als ik het gewoon al heb gehad.' Een uitspraak die je de afgelopen tijd vast wel een keer voorbij hebt horen komen. Maar kan het kloppen? 'We kunnen het niet uitsluiten, maar de kans is erg klein. Zeker als je in die periode niet gereisd hebt.'
07/04 20u15  Rutte: 'Terug naar normaal is zaak van lange adem''De kans op een begin van normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de regels houden. Houd dus vol.' Dat zei premier Rutte tijdens een persconferentie vanavond over de aanpak van de coronacrisis. Terug naar normaal zal volgens de premier 'een zaak zijn van de lange adem'.
07/04 18u15  'Coronamaatregelen pas versoepelen als aan strenge voorwaarden is voldaan'Het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus kan pas gebeuren, als aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het ministerie van Volksgezondheid in een brief, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.
07/04 17u15  Zo verzorgt mama coronapatiënten, mijn heldin van de zorg'Zit je maskertje goed? Handschoenen aan? Bril op? Oké, daar gaan we. En je weet wat je te wachten staat hè?' Ja mam, zeg ik. Nee mam, denk ik. Als een eendje waggel ik achter haar aan, de intensive care op, waar dertien patiënten in één zaal liggen met een buisje in hun mond. Ze wachten op verzorging, op herstel, op de hulp van mijn heldin van de zorg: mijn mama.
07/04 17u15  Brabander van 29 jaar overleden aan Covid-19: 'Vreselijk, wel zeer uitzonderlijk'Een 29-jarige man uit het Brabantse Beek en Donk is vanochtend overleden aan de gevolgen van corona. Ook zijn 31-jarige broer werd ernstig ziek en moest op de ic worden opgenomen. Volgens de familie zouden de broers geen andere, onderliggende ziektes hebben. 'Het is zeer uitzonderlijk dat het virus zo toeslaat bij jonge mensen', zegt viroloog Menno de Jong.
07/04 16u15  Hoor je dat (niet)? Stuk minder verkeerslawaai door coronavirusWoon jij bij een drukke weg in de buurt? Dan is het je misschien wel opgevallen: het is een stuk stiller in Nederland sinds de coronacrisis is uitgebroken. Dat blijkt uit metingen van Sensornet op verzoek van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Vooral de verkeersherrie is een stuk minder dan aan het begin van het jaar.
07/04 13u15  Tweede Kamer steunt verzet Hoekstra tegen eurobondsDe Tweede Kamer steunt het verzet van minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen eurobonds. Zuid-Europese landen dringen al een tijdje aan op de uitgifte van eurobonds in de aanpak van de coronacrisis.
07/04 13u15  KLM blijft bij voucherregeling voor geannuleerde vluchten, negeert BrusselKLM is niet van plan om passagiers waarvan de vlucht is geannuleerd toch een aanbieding te doen om hun geld terug te krijgen. De luchtvaartmaatschappij compenseert gedupeerden met vouchers, ook al is dat tegen de regels.
07/04 12u15  Drukke dijken dicht voor wielrenners en motoren: 'Jammer, maar zelf naar gemaakt'De veiligheidsregio's gaan aankomend paasweekend verschillende gebieden afsluiten voor motorrijders en wielrenners. Motorrijder Vera de Bruijn vindt dat jammer, maar heeft wel begrip. 'Als ik de beelden zo zie, hebben we het er zelf wel naar gemaakt.'
07/04 07u15  Hoe Hema wel gered kan wordenLees meer >
07/04 06u15  Medewerker ICS plunderde rekeningen creditcardhoudersEen medewerker van creditcardbedrijf ICS heeft voor bijna 25.000 euro van klanten kunnen stelen. Volgens de man wilde hij daarmee misstanden binnen het bedrijf aan de kaak stellen. De rechter gelooft daar niets van.
07/04 06u15  Thuiswerken bevalt goed: zeggen we de kantoortuin definitief vaarwel?Door de uitbraak van het coronavirus werken honderdduizenden Nederlanders vanuit huis. En dat bevalt de meerderheid goed. Verdwijnen we na de crisis weer in de kantoortuin of wordt thuiswerken eindelijk de norm?
06/04 18u15  Kuzu beticht DENK-voorzitter Öztürk van 'politieke broedermoord'Tunahan Kuzu, de voormalige partijleider van DENK, haalt in een Facebook-post uit naar zijn partijgenoot Selçuk Öztürk. Die zou 'broedermoord' hebben gepleegd en zich schuldig hebben gemaakt aan 'regelrechte' chantage.
06/04 17u15  De grens met Duitsland blijft open, maar reisregels worden wel strengerDe Duitse grens met Nederland blijft open voor het vrachtverkeer en pendelaars. Wel worden de reisregels strenger. Mensen die van Nederland naar Duitsland reizen, moeten daar twee weken verplicht in quarantaine. En wie naar Duitsland reist kan de vraag krijgen van een Duitse agent of dat echt nodig is.
06/04 17u15  'We hebben niet meer ic-bedden nodig, we hebben een plan nodig'Maar wat als de ic-bedden vol liggen? Het is de vraag die heel Nederland bezighoudt. Wat duidelijk wordt in deze crisisdagen is dat Nederland relatief gezien maar erg weinig ic-bedden heeft. Duitsland bijvoorbeeld, heeft normaal gesproken 34 ic-bedden per 100.000 inwoners. En wij? Zeven.
06/04 16u15  In andere landen moeten mensen mondkapjes dragen, waarom hier niet?Ga je in Oostenrijk of Tsjechië boodschappen doen, dan moet je verplicht een mondkapje op. En in de Verenigde Staten wordt het ook steeds gebruikelijker. President Donald Trump zegt zelfs: doe een sjaal voor je mond. Want: 'Die is dikker dan een mondkapje.' In Nederland hoeft het niet. Waarom eigenlijk niet?
06/04 15u15  Coronavirus zorgt voor historische piek in aantal ziekmeldingenHet coronavirus heeft in Nederland gezorgd voor een historische piek in het aantal ziekmeldingen. De dagpiek was op de eerste dag nadat de scholen, kinderdagverblijven en horecabedrijven moesten sluiten. Toen werd er 80 procent meer verzuimd dan gebruikelijk is.
06/04 15u15  Verdachten Ruinerwold blijven in voorlopige hechtenisDe twee verdachten in de zaak Ruinerwold blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag besloten in een tweede voorbereidende zitting. Het voorrarrest van beide verdachten is met drie maanden verlengd.
06/04 15u15  Britse telco's na 5G-coronaclaims: stop met in brand steken zendmasten'Stop het met in brand steken van onze zendmasten.' Dat is de oproep die vier Britse telecommaatschappijen doen aan vandalen die zendmasten vernielen en nepnieuws verspreiden waarin zij een verband leggen tussen 5G en het coronavirus.
06/04 15u15  Kritiek neemt toe, maar de terrassen zitten in Zweden nog altijd volIn Zweden kun je ondanks de corona-uitbraak nog gewoon op het terras van de zon genieten. Het land vaart in Europa een unieke koers, waarbij de eigen verantwoordelijkheid centraal staat. Maar nu het aantal patiënten toeneemt, groeit ook de kritiek.
06/04 12u42  FIOD pakt twee mannen op voor oplichting met mondkapjesDe fiscale opsporingsdienst FIOD heeft twee Nederlanders opgepakt die worden verdacht van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. Ze zouden zich hebben voorgedaan als leverancier van beschermingsmiddelen.
06/04 11u15  'Maak extra ruimte als je een blind of slechtziend persoon tegenkomt'De Oogvereniging vraagt iedereen extra ruim baan te maken als ze iemand met een witte stok zien lopen. Blinden en slechtzienden kunnen namelijk niet inschatten op welke afstand iemand ze passeert, en dus is het voor hen lastiger om zich aan de 1,5 meter afstandsregel te houden.
06/04 10u15  Oproep aan radiozenders: 'Draai muziek van Nederlandse artiesten'Auteursrechtenorganisatie Buma Cultuur roept radiostations op zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Volgens Buma is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten te helpen in de coronacrisis.
06/04 09u15  UWV-loketten voor doorbetaling salarissen open, coronaregeling van startStipt om 9.00 uur gaan de loketten voor de NOW open. Dat is de tijdelijke Nootmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid die bedrijven en hun werknemers door de coronacrisis moet slepen. Dit zijn de belangrijkste punten.
06/04 08u15  Oproep aan radiozenders: 'Draai Nederlandstalige muziek'Auteursrechtenorganisatie Buma Cultuur roept radiostations op zoveel mogelijk Nederlandstalige muziek te draaien. Volgens Buma is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten te helpen in de coronacrisis.
06/04 08u15  Verzekeraars NN, ASR en Aegon schorten dividend op om coronacrisisVerzekeraar Nationale Nederlanden schort de uitkering van dividend tijdelijk op, maakt NN Group maandagochtend bekend. Gisterenavond liet ASR Nederland al weten de dividenduitkering op te schorten.
06/04 06u15  Anderhalve meter afstand? Dan weg met de autoLees meer >
05/04 15u15  Moet ik boodschappen schoonmaken? En overleeft het virus in de koelkast?Om de kans op besmetting in de supermarkt te verkleinen, worden mandjes en karretjes steeds opnieuw schoongemaakt. Maar hoe zit het met de boodschappen, moet je die ook schoonmaken? En overleeft het in de koelkast, diepvries of magnetron?
05/04 13u15  Econoom Arnold Heertje (86) overledenEconoom en publicist Arnold Heertje is dit weekeinde overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Heertje, onder andere bekend van zijn lesboeken over economie, werd 86 jaar oud.
04/04 12u15  Hamsterwoede ebt weg, maar rijst, pasta en wc-papier zijn nog steeds mateloos populairHet ergste collectieve hamstergedrag lijkt wel achter de rug te zijn, maar toch spekken we de kas van de supermarkten nog behoorlijk met zijn allen. De weekomzet ligt nog altijd zo'n 10 procent hoger dan vorig jaar, maar dat is alweer een stuk minder dan vorige week.
04/04 10u15  Sympathieke acties van bedrijven: 'De coronacrisis is een karaktertest'Tijdens de coronacrisis komt de ware aard van bedrijven naar boven. Sommige ondernemers proberen ten koste van alles hun eigen hachje te redden, anderen bieden juist hulp en laten zich van hun beste kant laat zien. En dat heeft effect op hun imago.
03/04 18u15  Als je haar maar goed zit – maar hoe krijgt premier Rutte dat voor elkaar?Professionele kappers valt iets op: de coupes van premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zien er nog opvallend goed uit. En dat terwijl kappers niet mogen knippen. "We krijgen daar opvallend veel telefoontjes over binnen", zegt de Kappersbond. Wat is hun geheim? En hoe gaan de premier en de minister dit volhouden?
03/04 18u15  Een derde van de ondernemers vindt overheidsregelingen onduidelijkTOGS, Tozo, NOW en GO. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Het kabinet heeft een noodpakket met negen regelingen samengesteld om ondernemers te helpen in de coronacrisis. Maar er is veel onduidelijkheid bij ondernemers.
03/04 18u15  Permanent wonen op vakantieparken straks vaker toegestaanPermanent wonen op een vakantiepark wordt straks vaker toegestaan. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen past de regels aan om het voor gemeenten gemakkelijker te maken toestemming te verlenen. Tegelijkertijd roept ze gemeenten op nu – tijdens de coronacrisis – niet te handhaven als mensen illegaal in een vakantiehuisje wonen.
03/04 17u15  Nederland doet massaal online boodschappen: 700 man erbij voor PicnicVanwege de uitbraak van het coronavirus doen Nederlanders massaal online hun boodschappen. Onlinesupermarkt Picnic huurt vanwege de drukte honderden nieuwe werknemers in, en gaat in de ochtend bezorgen. Het bedrijf verhoogt het minimale bestelbedrag van 25 naar 35 euro. Ook bij concurrenten Jumbo en Albert Heijn is het razend druk.
03/04 17u15  Permanent wonen op vakantieparken straks sneller toegestaanPermanent wonen op een vakantiepark wordt straks sneller toegestaan. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen past de regels aan om het voor gemeenten gemakkelijker te maken toestemming te verlenen. Tegelijkertijd roept ze gemeenten op nu – tijdens de coronacrisis – niet te handhaven als mensen illegaal in een vakantiehuisje wonen.
03/04 17u15  Belastingdienst nog coulanter voor ondernemers: meer uitstel, soepeler voorwaardenDe Belastingdienst gaat het nog wat makkelijker maken voor ondernemers om hun belastingen later te betalen. Het aanvragen van uitstel wordt eenvoudiger en er kan voor meer belastingen uitstel worden aangevraagd.
03/04 17u15  Aantal nieuwe ic-opnames vlakt af: nu 1324 patiënten opgenomenHet aantal Nederlanders dat op een intensive care ligt met het coronavirus is gestegen tot 1324. Dat zijn er 51 meer dan gisteren. Met dat getal is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voorzichtig optimistisch, omdat het aantal nieuwe ic-opnames lijkt af te zwakken. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
03/04 16u15  Zzp'ers massaal in acute geldnood: waar gaat het mis?Nederland zit pas een paar weken op slot en nu al moeten vele tienduizenden zzp'ers accuut aan het infuus van de overheid. Is het fair dat zzp'ers allerlei fiscale voordelen genieten, maar in moeilijke tijden direct hun hand ophouden? "Je kunt je afvragen of de overheid hier niet te soepel is."
03/04 16u15  Premier Rutte over corona-aanpak op wekelijkse persconferentiePremier Rutte geeft iedere vrijdag zijn wekelijkse persconferentie. Ook vandaag zal deze in het teken staan van de corona-aanpak. Kijk vanaf ongeveer 15:30 uur live mee.
03/04 16u15  Politie mag slijm afnemen van coronaspugers door nieuwe wetDe politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. De politie heeft regelmatig te maken met coronaspugers. Minister Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat die dit doen. "Maar we pakken ze".
03/04 15u15  Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?Besmettingen, doden, ziekenhuisbedden – de cijfers vliegen je bij de coronacrisis om de oren. Maar wat zeggen deze cijfers precies? Vijf vragen over de dagelijkse cijferregen.
03/04 15u15  RIVM: 148 nieuwe doden door corona, aantal ziekenhuisopnames lijkt af te zwakkenDe eerste effecten van de coronamaatregelen lijken zichtbaar te worden. Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland stijgt vandaag met 148 naar 1487, en er zijn 502 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Maar die aantallen nemen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, zegt het RIVM. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
03/04 14u15  RIVM: aantal doden door corona stijgt met 148 naar 1487Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland stijgt met 148 naar 1487. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Ook zijn er 502 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
03/04 13u15  'Air France en KLM hopen op miljardenlening met staatsgarantie'Luchtvaartcombinatie Air France-KLM is met banken en de Franse en Nederlandse overheden in onderhandeling over een leningenpakket ter waarde van meerdere miljarden euro's. Dat schrijft Reuters op basis van ingewijden.
03/04 13u15  Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheidDat andere landen erover nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Zorg. Hij noemt het schijnveiligheid. Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
03/04 12u15  Mondkapjes op straat? Schijnveiligheid, zegt ministerDat andere landen erover nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Zorg. Hij noemt het schijnveiligheid. Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
03/04 11u15  Opvallend veel doden in week 12, mogelijk door coronaTussen 16 en 22 maart van dit jaar (week 12) zijn in Nederland 3575 mensen overleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ruim 500 meer dan in dezelfde week een jaar eerder. De stijging is mogelijk te verklaren door het coronavirus. Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
03/04 07u15  China: afgekeurde mondkapjes waren niet voor medisch gebruikChina heeft gereageerd op de 600.000 mondkapjes die Nederland vorige week afkeurde omdat de kwaliteit onvoldoende was. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken was vooraf duidelijk aangegeven dat de maskers niet voor medische doeleinden waren. Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
03/04 07u15  Dalende beurs leidt tot enorme toestroom beleggersDe afgelopen weken daalden de beurskoersen, maar het aantal beleggers steeg juist fors. Ook bestaande klanten stopten meer geld in beleggingen. Beleggingsbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan, blijkt uit rondgang van RTL Z.
03/04 06u15  Testen, testen, testen: ook cruciaal voor economisch herstelLees meer >
02/04 21u15  Kijk terug: minister Koolmees beantwoordt jullie ondernemersvragenHet noodpakket voor bedrijven is in deze coronacrisis heel welkom, maar ondernemers zitten ook met vragen. Is het voldoende? En waarom vallen sommige bedrijven buiten de boot?
02/04 20u15  Kijk mee: minister Koolmees beantwoordt jullie ondernemersvragenHet noodpakket voor bedrijven is in deze coronacrisis heel welkom, maar ondernemers zitten ook met vragen. Is het voldoende? En waarom vallen sommige bedrijven buiten de boot?
02/04 20u15  Worden mannen of vrouwen zieker door het coronavirus en waarom?Uit de cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt, blijkt dat mannen vaker in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege coronaklachten en dat er ook meer mannen dan vrouwen overlijden aan het coronavirus. Is daar een verklaring voor?
02/04 19u15  Aantal coronapatiënten op ic blijft stijgen, maar Brabant krijgt weer luchtOp de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. De lijn blijft hiermee stijgen, maar toch is er iets positiefs te zien in de cijfers. "Brabantse ziekenhuizen hebben weer capaciteit gekregen om anderen te helpen."
02/04 19u15  Dwingende oproep Rutte voor Duitsers en Belgen: 'Kom niet naar Nederland'Premier Rutte heeft na afloop van het crisisoverleg een dwingende oproep gedaan: blijf dit weekend zoveel mogelijk thuis, ook met Pasen. Hij deed die oproep ook aan de inwoners van België en Duitsland. Daarnaast moeten Nederlanders die terugkeren uit risicolanden zoals de VS veertien dagen in thuisquarantaine.
02/04 19u15  Rutte tegen Belgen en Duitsers: kom niet naar NederlandHet kabinet heeft tijdens het crisisberaad vanmiddag onder meer gesproken over het vakantieverkeer en de vluchten uit coronahaarden. Volg hier of op RTL Z wat het kabinet besloten heeft.
02/04 18u15  Crisisberaad kabinet over corona, wat is er besloten?Het kabinet heeft tijdens het crisisberaad vanmiddag onder meer gesproken over het vakantieverkeer en de vluchten uit coronahaarden. Volg hier of op RTL Z wat het kabinet besloten heeft.
02/04 18u15  Kabinet wil minder kolencentrales en meer subsidie voor vergroening woningenHet kabinet wil de CO2-uitstoot van kolencentrales fors beperken. Centrales in ons land worden gedeeltelijk stilgelegd of moeten sluiten. Het kabinet is daartoe gedwongen door een rechterlijke uitspraak, het Urgenda-vonnis. 
02/04 17u15  Enorme toestroom aan beleggers, ondanks dalende beursDe afgelopen weken daalden de beurskoersen, maar het aantal beleggers steeg juist fors. Ook bestaande klanten stopten meer geld in beleggingen. Beleggingsbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan, blijkt uit rondgang van RTL Z.
02/04 16u15  EU trekt alle registers open: 100 miljard voor werktijdverkortingDe Europese Commissie komt met extra miljarden op de proppen om de coronacrisis te lijf te gaan. Onder de naam SURE wil de EU geld uitlenen aan landen om werktijdverkorting te betalen.
02/04 15u15  Kabinet huurt influencers in voor coronacampagne: 'Hou je aan de regels'Influencers Rutger Vink (720.000 abonnees) en Didi Shanna (138.000 volgers) zijn door de overheid benaderd om jongeren te overtuigen van de coronamaatregelen. De jeugd lapt de regels (anderhalve meter afstand!) nog te vaak aan hun laars. "We doen dit omdat het belangrijk is, niet om er een financieel slaatje uit te slaan", zeggen ze.
02/04 13u15  Openbaar vervoer uitgestorven, nog maar fractie van normale aantal reizigersNederland blijft massaal thuis: het aantal instappers in het openbaar vervoer is bijna 90 procent lager dan normaal. Op 31 maart, afgelopen dinsdag, werd 560.000 keer ingecheckt in het ov. Op een normale dinsdag zijn er 4,75 miljoen inchecks.
02/04 11u15  Coronacrisis: wereldleiders zetten democratie (even?) buitenspelDe coronacrisis wordt door wereldleiders al de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd, maar volgens mensenrechtenorganisaties zien sommige regeringen juist kansen. Zij grijpen volgens hen de crisis aan om hun eigen machtspositie te verstevigen en de democratie verder te ontmantelen.
02/04 10u15  Nieuwe verzekeraar gaat all-in op verkoop en contact via chatbotsChatbots en algoritmen handelen bijna al het klantencontact af. Alleen als de kunstmatige intelligentie twijfelt of als het moeilijk wordt, neemt een mens het over. Met die formule hoopt de Amerikaanse internetverzekeraar Lemonade de Nederlandse markt op te schudden.
02/04 09u15  ICI Paris stopt eenzijdig met betalen huur 155 winkels: 'Situatie van overmacht'ICI Paris XL stopt per vandaag voor onbepaalde tijd met het betalen van de huur in 155 winkelpanden. De panden zijn gesloten in verband met het coronavirus. Met de pandeigenaren is niet overlegd over het opschorten van de huur. "Dit kan echt niet zo, daarover moet je in gesprek."
02/04 01u15  Cao-lonen blijven flink doorstijgenAfgelopen jaar kende de grootste stijging van cao-lonen in tien jaar tijd. Die trend werd in het eerste kwartaal van 2020 doorgezet. De cao-lonen stegen met gemiddeld 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.
01/04 21u15  Eensgezinde Kamer heeft één grote zorg: gaan we het redden op de ic's?Gaan we het redden met de intensive care-capaciteit in onze ziekenhuizen? Dé hoofdvraag vandaag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer, dat verder opvallend mild van toon was. "Dit debat was duidelijk veel gematigder dan de eerste debatten", zegt politiek verslaggever Frits Wester.
01/04 20u15  Boeren willen niet langer met minister Schouten praten over stikstofDe boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief willen niet langer met het kabinet praten over het stikstofbeleid. Zij vinden dat minister Carola Schouten van Landbouw hen op geen enkel punt tegemoet wil komen en haar eigen plannen wil doordrukken.
01/04 18u15  1-jarige Medina na 10 dagen ziekenhuis hersteld van coronavirusDe 1-jarige Medina uit Oegstgeest die werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus, is weer hersteld. Na tien dagen mocht ze deze morgen het Alrijne-ziekenhuis in Leiderdorp weer verlaten, vertelt moeder Samira aan RTL Nieuws. "We zijn zo blij, onze strijder heeft het coronavirus gewoon overwonnen."
01/04 18u15  Sigrid vreest dat haar vader alleen sterft: 'De arts had tranen in haar ogen'De 76-jarige vader van Sigrid uit Zoetermeer is stervende en ligt op een corona-afdeling in het LUMC Leiden. Sigrid is bang dat zij niet bij de laatste momenten van haar vader kan zijn. “Ik mag niet continu bij hem zijn, ook omdat er zo weinig beschermende middelen zijn. Er werd mij vandaag verteld dat ik nog één keer twee uur naast zijn bed mag zitten."
01/04 18u15  Fietser die in 2011 oogkas brak na botsing met paaltje, krijgt geld van gemeenteEen gebroken nekwervel, een gebroken oogkas en het hoofd geschaafd. Allemaal het gevolg van een fietsritje op 8 februari 2011 van Arie Donck in de gemeente Son en Breugel. Donck reed tegen een paaltje en klaagde de gemeente aan. Hij heeft nu gelijk gekregen. "Het doet hem goed."
01/04 17u15  Mikkies beugel mag eruit, maar corona gooit roet in het etenDe 15-jarige Mikkie uit Capelle aan den IJssel keek stiekem al een tijdje uit naar 20 maart, want dan zou haar slotjesbeugel er na anderhalf jaar eindelijk uit mogen. Maar door de coronamaatregelen werd haar afspraak bij de orthodontist afgezegd. "Jammer, maar ik begrijp het wel."
01/04 16u15  Coronabrandhaarden Italië en Spanje grijpen naast hoofdmoot noodmiljarden EUDe Europese Commissie maakt 37 miljard euro vrij zodat landen de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan kunnen aangaan. Maar het geld wordt niet eerlijk verdeeld over de EU-landen. Sterker nog: de zwaarst getroffen landen krijgen veel minder geld dan landen die minder zwaar worden geraakt door het virus.
01/04 16u15  ICI Paris stopt eenzijdig met betalen huur 155 winkels: ‘Situatie van overmacht’ICI Paris XL stopt per vandaag voor onbepaalde tijd met het betalen van de huur in 155 winkelpanden. De panden zijn gesloten in verband met het coronavirus. Met de pandeigenaren is niet overlegd over het opschorten van de huur. "Dit kan echt niet zo, daarover moet je in gesprek."
01/04 15u15  Geen vakantie, wel vakantiedagen? 'Wees loyaal en neem ze op'Nu de coronamaatregelen van het kabinet zijn verlengd, hebben bijna zes op de tien Nederlanders hun vakantieplannen voor de zomer uitgesteld. Dat blijkt uit cijfers van toeristenbureau NBTC. Veel mensen willen daarom ook van hun aangevraagde vakantiedagen af. Maar sommige bedrijven adviseren om juist nu dagen op te nemen, zodat niet iedereen, als de crisis voorbij is, tegelijkertijd op vakantie gaat.
01/04 14u15  Tweede Kamer debatteert over de coronacrisisDe Tweede Kamer praat vanaf 14:00 uur over de aanpak van de coronacrisis. Er wordt onder meer gesproken over het verlengen van de maatregelen, de capaciteit van de intensive cares en het uitbreiden van de coronatesten. Volg het debat hier live.
01/04 11u15  50.000 extra bedrijven mogen 4000 euro coronahulp aanvragenSteeds meer bedrijven krijgen toegang tot de regeling van het kabinet waarbij ondernemers 4000 euro kunnen krijgen om zo acute problemen door het coronavirus op te vangen. Sinds het noodloket opende zijn er zo'n 50.000 bedrijven toegevoegd aan de regeling.
01/04 10u15  Experts praten Tweede Kamer bij over coronavirusVanaf 10.00 uur worden Tweede Kamerleden bijgepraat over het coronavirus door Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal ingaan op de thema’s zorgcapaciteit en zorgkwaliteit. Volg het op deze site rechtstreeks via onze livestream.
01/04 10u15  Groningse ic-arts wil meer onderzoek naar overgewicht bij coronapatiënten: 'Dit kan geen toeval zijn'Niet 80, maar 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht. Dat ziet ic arts Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. Hij pleit voor meer onderzoek. "Dit kan geen toeval meer zijn."
01/04 09u15  Kredietbeoordelaar Moody's somberder over vooruitzichten SchipholKredietbeoordelaar Moody's ziet het somber in voor luchthavens. Het coronavirus legt de internationale luchtvaart volledig lam. Vliegvelden lijden daaronder. Bij vier Europese luchthavens, waaronder Schiphol Group, is het vooruitzicht van stabiel aangepast naar negatief.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

5x Ik was begin dit jaar ziek, heb ik al Covid-19 gehad?07/04 21u15 - RTL.nl: 'Ik ben begin dit jaar flink ziek geweest, het zou me niks verbazen als ik het gewoon al heb gehad.' Een uitspraak die je de afgelopen tijd vast wel een keer voorbij hebt horen komen. Maar kan het kloppen? 'We kunnen het niet uitsluiten, maar de kans is erg klein. Zeker als je in die periode niet gereisd hebt.'
3x Drukke dijken dicht voor wielrenners en motoren: 'Jammer, maar zelf naar gemaakt'07/04 12u15 - RTL.nl: De veiligheidsregio's gaan aankomend paasweekend verschillende gebieden afsluiten voor motorrijders en wielrenners. Motorrijder Vera de Bruijn vindt dat jammer, maar heeft wel begrip. 'Als ik de beelden zo zie, hebben we het er zelf wel naar gemaakt.'
3x Niet eerder zo veel coronadoden binnen 24 uur als in VS08/04 09u15 - RTL.nl: In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1939 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen 24 uur zoveel mensen aan de gevolgen van het virus.
2x Rutte: 'Terug naar normaal is zaak van lange adem'07/04 20u15 - RTL.nl: 'De kans op een begin van normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de regels houden. Houd dus vol.' Dat zei premier Rutte tijdens een persconferentie vanavond over de aanpak van de coronacrisis. Terug naar normaal zal volgens de premier 'een zaak zijn van de lange adem'.
2x De vloek van de familie Kennedy: moord en dodelijke ongelukken07/04 23u15 - RTL.nl: Haar opa is vermoord en zelf is ze afgelopen week omgekomen bij een tragisch bootongeluk, samen met haar zoontje. Met de dood van Maeve Kennedy McKean wordt de onheilspellende vloek van de familie Kennedy weer opgerakeld.
2x Nachtelijk EU-overleg over coronasteun lijkt gedoemd te mislukken08/04 05u15 - RTL.nl: Europa is tot op het bot verdeeld over een steunpakket voor landen die zijn getroffen door het coronavirus. Na dertien uur vergaderen is er nog in de verste verte geen akkoord. Of het nog lukt vannacht om een compromis te bereiken is hoogst onzeker.
2x De economie weer opstarten, hoe gaat dat? 'Op zoek naar nieuwe normaal'08/04 07u15 - RTL.nl: Nu de piek van de verspreiding van het coronavirus in Europa voorzichtig in zicht lijkt te komen en er meer controle lijkt te zijn, gaan er meer stemmen op om bedrijven weer aan de slag te laten gaan. Maar kan dat zomaar? En wat is daarvoor nodig? RTL Z maakte een rondgang langs experts.
2x Jordy van Loon (26) zingt over Anne Frank: 'Belangrijk dat verhaal wordt doorverteld'08/04 08u15 - RTL.nl: Twaalf jaar geleden zong hij 'verliefdheid is een toverbal in meer dan duizend smaken', vandaag gooit zanger Jordy van Loon (26) het over een totaal andere boeg: hij brengt een lied uit over Anne Frank. 'Vrijheid is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend.'
2x Niet eerder zo veel coronadoden binnen 24 uur dan in VS08/04 08u15 - RTL.nl: In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1939 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen 24 uur zoveel mensen aan de gevolgen van het virus.
1x Brabander van 29 jaar overleden aan Covid-19: 'Vreselijk, wel zeer uitzonderlijk'07/04 17u15 - RTL.nl: Een 29-jarige man uit het Brabantse Beek en Donk is vanochtend overleden aan de gevolgen van corona. Ook zijn 31-jarige broer werd ernstig ziek en moest op de ic worden opgenomen. Volgens de familie zouden de broers geen andere, onderliggende ziektes hebben. 'Het is zeer uitzonderlijk dat het virus zo toeslaat bij jonge mensen', zegt viroloog Menno de Jong.

Statistieken

Artikels:
21745
Gelezen:
10656
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven