woensdag 8 april 2020, week 15


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
06/04 11u15  Wetenschappers stellen leeftijd walvishaai vast met behulp van kernbommen Eindelijk weten we hoe oud de giganten kunnen worden. De prachtige gestipte walvishaai (Rhincodon typus) kan een slordige acht meter lang worden en is daarmee de grootste vis ter wereld. Dit imponerende beest houdt onderzoekers dan ook in zijn greep. Want hoewel hij zich niet gemakkelijk kan verschuilen, zijn er nog steeds zaken die we […] Het bericht Wetenschappers stellen leeftijd walvishaai vast met behulp van kernbommen verscheen eerst op Scientias.nl.
06/04 09u15  Leven ontdekt in gesteente diep onder de zeebodem De ontdekking kan de zoektocht naar leven op Mars een nieuwe wending geven. Het is 2010 en onderzoekers van de universiteit van Tokyo laten een boor in het water van de Stille Oceaan plonzen. De boor baant zich een weg naar de bodem van de oceaan en dringt zelfs dwars door de zeebodem heen. De […] Het bericht Leven ontdekt in gesteente diep onder de zeebodem verscheen eerst op Scientias.nl.
05/04 11u15  Kun je doodgaan van eenzaamheid? Je eenzaam en niet verbonden met anderen voelen heeft grotere consequenties dan je denkt. Iedereen heeft in zijn of haar leven verbinding met andere mensen nodig. Denk daarbij aan een hechte band met je familie, of goede vriendschappen. Maar wat nou als je die hechte, emotionele band met andere mensen mist? Dan kun je je […] Het bericht Kun je doodgaan van eenzaamheid? verscheen eerst op Scientias.nl.
04/04 09u15  Wetenschappers helpen datende apen met het vinden van de ideale match Niet alleen single mensen hebben het soms zwaar. Ook de orang-oetan in de Europese dierentuin worstelt met het daten. Maar een Nederlandse bioloog en psycholoog weten raad. Een akelig stemmetje of een nare zweetgeur. Wij mensen weten er inmiddels alles van: op die mooie foto’s kun je ook niet blind varen. Voor de orang-oetan is […] Het bericht Wetenschappers helpen datende apen met het vinden van de ideale match verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 20u15  Ruimtesonde BepiColombo scheert binnenkort rakelings langs de aarde De sonde gebruikt de zwaartekracht van onze planeet om bij Mercurius te komen. Veelal haasten gelanceerde ruimtesondes zich louter bij ons vandaan. Maar BepiColombo pakt het anders aan. De sonde werd in oktober 2018 door de Europese ruimtevaartorganisatie gelanceerd en keert in april even terug naar zijn thuisplaneet. De sonde scheert dan op een afstand […] Het bericht Ruimtesonde BepiColombo scheert binnenkort rakelings langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 16u15  De coronacrisis: kunnen we ‘m bezweren door allemaal een mondkapje voor te doen? De adviezen lopen van land tot land uiteen. En ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie weten ze het even niet meer. In Hong Kong moeten mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer of op andere plekken komen waar veel mensen te vinden zijn, een mondmasker dragen. In Japan achten ze het dragen van een mondmasker in […] Het bericht De coronacrisis: kunnen we ‘m bezweren door allemaal een mondkapje voor te doen? verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 14u15  Deze bij is – letterlijk – half man, half vrouw Van links ziet de bij eruit als een mannetje. Rechts als een vrouwtje. Een zeldzaam verschijnsel. Wetenschappers ontdekten de opmerkelijke bij in het regenwoud op het Barro Colorado-eiland, in Panama. De bij behoort tot de reeds beschreven soort Megalopta amoenae, waarvan we dus goed weten hoe deze eruit ziet. Maar de bij die onderzoekers nu […] Het bericht Deze bij is – letterlijk – half man, half vrouw verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 11u15  Ook de atmosfeer van Uranus lekt langzaam maar zeker de ruimte in Tot die opvallende ontdekking komen onderzoekers nadat ze zich – 34 jaar na dato – over oude Voyager 2 data bogen. Het is 24 januari 1986. Voyager 2 suist al zeker acht en half jaar met een haastige 48.000 kilometer per uur door ons zonnestelsel. Op die gedenkwaardige januaridag zou het ruimtevaartuig de mysterieuze zevende […] Het bericht Ook de atmosfeer van Uranus lekt langzaam maar zeker de ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 09u15  In Zuid-Afrika leefden maar liefst drie soorten mensachtigen zij-aan-zij Dat blijkt uit de ontdekking van een verrassend oude Homo erectus in het gebied. Tussen de glooiende heuvels ten noordwesten van Johannesburg hebben onderzoekers de oudste fossiele resten van een Homo erectus opgegraven. Het is een bijzondere vondst. Want hoewel het in de eerste plaats betekent dat deze mensachtige al eerder op aarde rondliep dan […] Het bericht In Zuid-Afrika leefden maar liefst drie soorten mensachtigen zij-aan-zij verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 20u15  Veelbelovend vaccin tegen COVID-19 op muizen getest Het vaccin zorgt ervoor dat muizen antilichamen tegen het virus aanmaken. En als klap op de vuurpijl kan het ook nog eens vrijwel pijnvrij worden toegediend. Wetenschappers presenteren vandaag in het blad EbioMedicine een nieuw kandidaat-vaccin tegen het nieuwe coronavirus dat wereldwijd al honderdduizenden mensen heeft geïnfecteerd en tienduizenden fataal is geworden. Het vaccin is […] Het bericht Veelbelovend vaccin tegen COVID-19 op muizen getest verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 16u15  Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel Hoewel de klimaattop pas in november zou plaatsvinden, is bekend gemaakt dat deze vanwege de pandemie niet doorgaat. Volgens de VN en gastlanden Groot-Brittannië en Italië is het gezien de omstandigheden onmogelijk om een klimaattop te organiseren waar alle betrokken landen zich goed op kunnen voorbereiden. En daarom wordt deze uitgesteld. Wanneer de klimaattop nu […] Het bericht Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 13u15  Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte Zijn brede bijholtes maakten het onmogelijk om zich aan te passen aan een nieuw dieet. De holenbeer was een grote berensoort die tijdens het Pleistoceen door Europa en Azië zwierf. Vijftigduizend jaar geleden begon het aantal holenberen echter rap terug te lopen en 24.000 jaar geleden stierf de soort uit. Verschillende studies hebben al gepoogd […] Het bericht Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 11u15  NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties Het is het op één na hoogste aantal sollicitaties dat NASA ooit heeft ontvangen. Astronaut worden is niet alleen maar een kinderdroom. Zo’n 12.000 volwassenen staan te popelen om zich in een ruimtepak te hijsen en in een enorme raket afgeschoten te worden. Begin deze maand liet NASA weten op zoek te zijn naar astronauten […] Het bericht NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 09u15  Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken Het blijkt dat dieren behoorlijk wat huis-tuin-en-keuken-spullen weten te verorberen. Dat de oceaan bezaait ligt met plastic afval mag onderhand geen geheim meer zijn. Wetenschappers voorspellen zelfs dat tegen 2050 de oceaan meer plastic, dan vissen herbergt. Wat we echter nog niet weten is wat al dit plastic voor impact heeft op ecosystemen en hoeveel […] Het bericht Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 20u15  Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen Dat blijkt uit een analyse van de schedel van een twee jaar oude Australopithecus afarensis, de soort waartoe Lucy behoort. Alweer twee decennia geleden troffen onderzoekers in de Ethiopische plaats Dikika het 3,3 miljoen jaar oude skelet van de peuter Selam aan. Het meisje behoort tot de bekende mensachtige soort Australopithecus afarensis en is daarmee […] Het bericht Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: maandag 6 april 2020, 11u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
01/04 16u15  Sporen van een regenwoud ontdekt op AntarcticaIn dit regenwoud was het elk jaar drie maanden op rij pikdonker. Onderzoekers zijn tot de verrassende ontdekking gekomen dat er op Antarctica zo’n 90 miljoen jaar geleden heuse regenwouden voorkwamen. Een opvallende bevinding. Want zelfs tijdens het Krijt bevond het Antarctische continent zich op de zuidpool. Hoe is het mogelijk dat er in dit […] Het bericht Sporen van een regenwoud ontdekt op Antarctica verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 13u15  Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het lichtHiermee levert Hubble het sterkste bewijs tot nu toe dat middelgrote zwarte gaten echt bestaan. Lang dachten onderzoekers dat zwarte gaten er in twee maten waren. De XL-variant die een miljoen tot miljarden keer zo zwaar is als onze zon en de kleine variant die ‘slechts’ enkele tientallen keren zoveel massa heeft als de zon. […] Het bericht Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het licht verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 11u15  ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’Ons leven staat op zijn kop. En dat blijft ook nog wel even zo. Het is een vraag die velen – zeker na de persconferentie van gisterenavond waarin de huidige coronamaatregelen nog eens met een kleine maand verlengd werden – bezighoudt. Hoelang gaat dit alles nog duren? Er zijn maar weinig virologen die daar op […] Het bericht ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 09u15  Voor het eerst supergeleidende korrels ontdekt in op aarde neergestorte meteorietenEen uitzonderlijke vondst, aangezien natuurlijke supergeleidende materialen zelden worden aangetroffen. Amerikaanse wetenschappers hebben een mooie primeur te pakken. Ze hebben namelijk voor het eerst natuurlijk voorkomende supergeleidende korrels ontdekt die schuilgingen in buitenaards gesteente. Een uitzonderlijke vondst. “Supergeleidende materialen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan, zijn heel zeldzaam,” aldus onderzoeker James Wampler. Supergeleiding Je vraagt […] Het bericht Voor het eerst supergeleidende korrels ontdekt in op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

1x Wetenschappers stellen leeftijd walvishaai vast met behulp van kernbommen06/04 11u15 - Scientias: Eindelijk weten we hoe oud de giganten kunnen worden. De prachtige gestipte walvishaai (Rhincodon typus) kan een slordige acht meter lang worden en is daarmee de grootste vis ter wereld. Dit imponerende beest houdt onderzoekers dan ook in zijn greep. Want hoewel hij zich niet gemakkelijk kan verschuilen, zijn er nog steeds zaken die we […] Het bericht Wetenschappers stellen leeftijd walvishaai vast met behulp van kernbommen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Voor het eerst supergeleidende korrels ontdekt in op aarde neergestorte meteorieten01/04 09u15 - Scientias: Een uitzonderlijke vondst, aangezien natuurlijke supergeleidende materialen zelden worden aangetroffen. Amerikaanse wetenschappers hebben een mooie primeur te pakken. Ze hebben namelijk voor het eerst natuurlijk voorkomende supergeleidende korrels ontdekt die schuilgingen in buitenaards gesteente. Een uitzonderlijke vondst. “Supergeleidende materialen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan, zijn heel zeldzaam,” aldus onderzoeker James Wampler. Supergeleiding Je vraagt […] Het bericht Voor het eerst supergeleidende korrels ontdekt in op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’01/04 11u15 - Scientias: Ons leven staat op zijn kop. En dat blijft ook nog wel even zo. Het is een vraag die velen – zeker na de persconferentie van gisterenavond waarin de huidige coronamaatregelen nog eens met een kleine maand verlengd werden – bezighoudt. Hoelang gaat dit alles nog duren? Er zijn maar weinig virologen die daar op […] Het bericht ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het licht01/04 13u15 - Scientias: Hiermee levert Hubble het sterkste bewijs tot nu toe dat middelgrote zwarte gaten echt bestaan. Lang dachten onderzoekers dat zwarte gaten er in twee maten waren. De XL-variant die een miljoen tot miljarden keer zo zwaar is als onze zon en de kleine variant die ‘slechts’ enkele tientallen keren zoveel massa heeft als de zon. […] Het bericht Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het licht verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Sporen van een regenwoud ontdekt op Antarctica01/04 16u15 - Scientias: In dit regenwoud was het elk jaar drie maanden op rij pikdonker. Onderzoekers zijn tot de verrassende ontdekking gekomen dat er op Antarctica zo’n 90 miljoen jaar geleden heuse regenwouden voorkwamen. Een opvallende bevinding. Want zelfs tijdens het Krijt bevond het Antarctische continent zich op de zuidpool. Hoe is het mogelijk dat er in dit […] Het bericht Sporen van een regenwoud ontdekt op Antarctica verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen01/04 20u15 - Scientias: Dat blijkt uit een analyse van de schedel van een twee jaar oude Australopithecus afarensis, de soort waartoe Lucy behoort. Alweer twee decennia geleden troffen onderzoekers in de Ethiopische plaats Dikika het 3,3 miljoen jaar oude skelet van de peuter Selam aan. Het meisje behoort tot de bekende mensachtige soort Australopithecus afarensis en is daarmee […] Het bericht Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken02/04 09u15 - Scientias: Het blijkt dat dieren behoorlijk wat huis-tuin-en-keuken-spullen weten te verorberen. Dat de oceaan bezaait ligt met plastic afval mag onderhand geen geheim meer zijn. Wetenschappers voorspellen zelfs dat tegen 2050 de oceaan meer plastic, dan vissen herbergt. Wat we echter nog niet weten is wat al dit plastic voor impact heeft op ecosystemen en hoeveel […] Het bericht Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties02/04 11u15 - Scientias: Het is het op één na hoogste aantal sollicitaties dat NASA ooit heeft ontvangen. Astronaut worden is niet alleen maar een kinderdroom. Zo’n 12.000 volwassenen staan te popelen om zich in een ruimtepak te hijsen en in een enorme raket afgeschoten te worden. Begin deze maand liet NASA weten op zoek te zijn naar astronauten […] Het bericht NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte02/04 13u15 - Scientias: Zijn brede bijholtes maakten het onmogelijk om zich aan te passen aan een nieuw dieet. De holenbeer was een grote berensoort die tijdens het Pleistoceen door Europa en Azië zwierf. Vijftigduizend jaar geleden begon het aantal holenberen echter rap terug te lopen en 24.000 jaar geleden stierf de soort uit. Verschillende studies hebben al gepoogd […] Het bericht Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel02/04 16u15 - Scientias: Hoewel de klimaattop pas in november zou plaatsvinden, is bekend gemaakt dat deze vanwege de pandemie niet doorgaat. Volgens de VN en gastlanden Groot-Brittannië en Italië is het gezien de omstandigheden onmogelijk om een klimaattop te organiseren waar alle betrokken landen zich goed op kunnen voorbereiden. En daarom wordt deze uitgesteld. Wanneer de klimaattop nu […] Het bericht Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
21745
Gelezen:
10656
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven