vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
21/10 13u15  Vikingen zetten 1000 jaar geleden al voet in Amerika Dat de Noormannen eerder dan Columbus op het Amerikaanse continent arriveerden, was al bekend. Maar nu weten we ook beter wanneer. Hoewel Christoffel Columbus de boeken in is gegaan als de ontdekker van Amerika, komt die eer eigenlijk de Vikingen toe. Bekend is dat zij al eeuwen eerder naar Noord-Amerika zeilden. Wanneer precies? Dat was […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 11u15  Ook microplastics blijken ons klimaat te beïnvloeden Hun impact is nu nog klein, maar kan – naarmate de concentratie in de atmosfeer toeneemt – de komende jaren groter worden. In de lucht zweven allerlei verschillende soorten kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan wolken en mist, maar ook roetdeeltjes afkomstig van verkeer. Deze aerosolen hebben vervolgens invloed op ons klimaat, doordat ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 09u15  Jouw brein is net zo uniek als je vingerafdruk De ‘bedrading’ in je hersenen is zelfs zo uniek, dat je eraan te herkennen bent. In de 17e eeuw ontdekte de Italiaanse arts Marcello Malpighi het bestaan ​​van unieke kenmerkende patronen en handlijnen op de vingertoppen. Dit was een baanbrekende doorbraak die leidde tot een lange en voortdurende zoektocht naar manieren om personen op unieke […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 19u15  Sommige mensen zijn mogelijk van nature bestand tegen COVID-19 Het kan verklaren waarom sommige mensen, ondanks dat ze dicht bij coronapatiënten in de buurt zijn geweest, toch geen COVID-19 kregen. Nog steeds breken wetenschappers en artsen zich het hoofd over de vraag waarom de één doodziek wordt van COVID-19, terwijl de ander er hooguit een verkoudheidje op nahoudt. Bovendien zijn er ook huishoudens geweest […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 15u15  Veel landen lappen klimaatdoelen vakkundig aan de laars Wat landen tijdens de klimaattop in Parijs beloofden en anno 2021 van plan zijn, blijkt mijlenver uit elkaar te liggen. En dat is een groot probleem. Het klimaat verandert. En om daar een stokje voor te steken, zullen we verdere opwarming van de aarde moeten voorkomen. Afspraken daarover werden tijdens de als succes bestempelde klimaattop […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 11u15  De tijd dat migratie loonde is voor sommige soorten nu echt voorbij Maar tragisch genoeg blijven ze toch elk jaar de vaak barre en energieslurpende tocht maken. Jaarlijks maken veel dieren, waaronder zoogdieren, vogels en insecten, zich op voor een behoorlijke uitputtingsslag. Ze migreren over lange afstanden naar het noorden om hier te broeden, maar ook om te profiteren van seizoensgebonden overvloedige aanwezigheid van voedsel, de afname […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 10u15  Opmerkelijk: wetenschappers laten kikkervisjes via fotosynthese ‘ademen’ Door algen in hun bloedbaan te injecteren, werd licht omgezet in zuurstof. En op die wonderlijke manier wisten onderzoekers de levens van de ondertussen groen aangelopen kikkervisjes te redden. Kikkers zijn opmerkelijke beestjes. Gedurende hun levensloop – van het water naar het land – houden ze er meerdere ademhalingstechnieken op na. Zo ademen ze via […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 19u15  Wat is er allemaal te horen op Mars? Veel meer dan gedacht! En dat vertelt ons ook gelijk veel meer over de atmosfeer van de rode planeet. Marsrover Perseverance doet al zeker acht maanden grondig onderzoek op onze rode, stoffige buurplaneet. Om dat zo goed mogelijk te doen, is het zeswielige wagentje uitgerust met verschillende vernuftige instrumenten. Zo beschikt de rover onder andere over twee microfoons, die […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 15u15  Benieuwd waar we over 5 miljard jaar staan? Astronomen denken het te weten! Maar het antwoord staat je wellicht niet direct aan. Onze zon heeft helaas niet het eeuwige leven. Wetenschappers vermoeden dat onze moederster nog zo’n 5 miljard jaar mee zal gaan. Daarna is ze door de brandstof heen en zal sterven. Over wat er vervolgens gebeurt met alle planeten die rondom de zon cirkelen, kunnen we […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 11u15  3000 km2 groot wak in Arctisch gebied baart wetenschappers zorgen Het gapende gat ontstond in een gebied dat aangeduid wordt als de Last Ice Area, wat erop wijst dat dit ‘Laatste IJsgebied’ toch niet zo veerkrachtig is als gedacht. In een gebied ten noorden van het Canada vinden we het dikte en oudste zee-ijs ter wereld. Wetenschappers dachten dat het ijs aldaar – zelfs met […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 09u15  Deze bizar grote uitgestorven luiaard was – in tegenstelling tot levende verwanten – geen strikte vegetariër Hij deed zich verrassend genoeg zo nu en dan te goed aan een stukje mals vlees. De zes hedendaagse luiaardsoorten zijn allemaal relatief kleine, vegetarische en vooral hele luie boombewoners die te vinden zijn in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Maar lang geleden zwierven er ook bizarre exemplaren – sommige zo groot als […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 19u15  Astronomen ontdekken reliek van oeroude samensmelting in de Grote Magelhaense Wolk De vondst bevestigt het vermoeden dat kleine sterrenstelsels op hun beurt ook weer uit nog kleinere stelsels bestaan. We weten al enige tijd dat onze eigen Melkweg is gegroeid door kleinere sterrenstelsels op te slokken. Overigens is in de afgelopen jaren gebleken dat eigenlijk alle grote sterrenstelsels ontstaan door kleinere sterrenstelsels te verorberen. Maar niet […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 15u15  Wetenschappers voorspellen potentieel dramatische volksverhuizing door toedoen van klimaatverandering Als gevolg van warmere oceanen zullen veel soorten plankton hun heil rond de polen gaan zoeken, waar ze andere soorten verdringen, zo vermoeden onderzoekers. In de oceaan wemelt het van microscopisch kleine planten en dieren. Deze micro-organismen die voornamelijk zwevend in het water leven, noemen we ook wel plankton. Wetenschappers vermoeden dat naarmate het klimaat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 11u15  Vliegtuigbrandstof gemaakt van dit mosterdplantje kan de uitstoot met 68 procent terugschroeven De luchtvaartindustrie is nog veel te vervuilend. Maar wetenschappers stellen een – letterlijk – ‘groen’ alternatief voor. De meeste vliegtuigen worden nog altijd aangedreven door vervuilend petroleum. Maar met het oog op de toekomst, kan dat niet altijd zo blijven. Dergelijke fossiele brandstoffen raken niet alleen op, tijdens de verbranding komen broeikasgassen vrij die schadelijk […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 09u15  Stotteraars stotteren niet als ze denken dat ze alleen zijn En dat verschaft nieuw inzicht in waarom stotteren gebeurt: het idee dat er iemand luistert, speelt mogelijk een sleutelrol. Wereldwijd bestaan er zo’n 60 miljoen mensen die stotteren. In Nederland zijn dat er ongeveer 175.000 (ongeveer 1 procent). Maar zij stotteren niet in alle omstandigheden. “Er is anekdotisch bewijs dat stotteraars niet stotteren als ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Laatste update: donderdag 21 oktober 2021, 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/10 10u15  De klimaatcrisis dringt de spreekkamer binnen, maar zijn dokters daar wel klaar voor?Niet echt, zo stellen Nederlandse geneeskundestudenten. Ze pleiten er dan ook voor om klimaatwetenschap een plekje te geven in hun curriculum. De tijd dat alleen klimaatonderzoekers zich zorgen maakten over het klimaat, ligt achter ons. Onheilspellende berichten klinken inmiddels ook vanuit andere vakgebieden, zoals de medische wereld. Zo luidden meer dan 200 medische tijdschriften vorige […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
16/10 10u15  Wolkenmanipulatie in de strijd tegen klimaatopwarmingMaak kennis met ‘de EHBO van het klimaatbeleid’: mechanische manipulatie van wolken. Is het klimaat maakbaar? Als het aan hoogleraar atmosfeeronderzoek Herman Russchenberg aan de Technische Universiteit Delft ligt is dat zeker mogelijk. “Met mechanische manipulatie van wolken kunnen we het opwarmende effect van teveel CO2 compenseren.” Door het toevoegen van aerosolen aan permanent liggende […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
15/10 20u15  Aanwijzingen gevonden voor mysterieus ‘gat’ in het piepjonge zonnestelselDit gat diende mogelijk als een kosmische grens, waardoor aan de ene kant aardachtige planeten het levenslicht zagen, terwijl in de buitenste regionen gasreuzen opdoemden. In de afgelopen jaren hebben astronomen veelvuldig opvallende ‘holtes’ en ‘gaten’ in schijven rond andere jonge sterren gespot. Tot op heden zijn het vrij raadselachtige verschijnselen. Maar in een nieuwe […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
15/10 14u15  Kernoorlog blijkt ook een vernietigend effect te hebben op onze ozonlaagNog een goede reden om er niet aan te beginnen. Het is misschien niet zo’n prettige mededeling, maar de mogelijkheid dat er een heuse kernoorlog uitbreekt, is helaas niet ondenkbaar. Verscheidende grootmachten, maar ook enigszins kleinere landen, hebben zwaar geschut klaarliggen voor het geval de spanningen hoog oplopen. Dat het ongekende gevolgen zal hebben als […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
15/10 11u15  Atmosfeer van Europa blijkt al jaren waterdamp te herbergen, maar vreemd genoeg wel slechts op één halfrondHet is een belangrijk inzicht met het oog op geplande missies naar de ijzige maan, waarbij onderzocht gaat worden of een wereld op honderden miljoenen kilometers afstand van de zon, leven kan herbergen. Enkele jaren geleden kwamen onderzoekers met het beslissende bewijs: als een lekkende tuinslang spuit Jupiters maan Europa waterdamp de ruimte in. Het […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
15/10 09u15  Pandemie gaat gepaard met een toename van psychische problemen onder Nederlandse kinderenHet is een zorgelijke ontwikkeling. Niet in de laatste plaats omdat de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren al sterk onder druk staat. De pandemie en daaruit voortvloeiende maatregelen zijn veel kinderen en jongeren niet in de koude kleren gaan zitten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Het aantal kinderen en jongeren dat met angst […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x Vikingen zetten 1000 jaar geleden al voet in Amerika21/10 13u15 - Scientias: Dat de Noormannen eerder dan Columbus op het Amerikaanse continent arriveerden, was al bekend. Maar nu weten we ook beter wanneer. Hoewel Christoffel Columbus de boeken in is gegaan als de ontdekker van Amerika, komt die eer eigenlijk de Vikingen toe. Bekend is dat zij al eeuwen eerder naar Noord-Amerika zeilden. Wanneer precies? Dat was […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
3x Ook microplastics blijken ons klimaat te beïnvloeden21/10 11u15 - Scientias: Hun impact is nu nog klein, maar kan – naarmate de concentratie in de atmosfeer toeneemt – de komende jaren groter worden. In de lucht zweven allerlei verschillende soorten kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan wolken en mist, maar ook roetdeeltjes afkomstig van verkeer. Deze aerosolen hebben vervolgens invloed op ons klimaat, doordat ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Vliegtuigbrandstof gemaakt van dit mosterdplantje kan de uitstoot met 68 procent terugschroeven18/10 11u15 - Scientias: De luchtvaartindustrie is nog veel te vervuilend. Maar wetenschappers stellen een – letterlijk – ‘groen’ alternatief voor. De meeste vliegtuigen worden nog altijd aangedreven door vervuilend petroleum. Maar met het oog op de toekomst, kan dat niet altijd zo blijven. Dergelijke fossiele brandstoffen raken niet alleen op, tijdens de verbranding komen broeikasgassen vrij die schadelijk […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Astronomen ontdekken reliek van oeroude samensmelting in de Grote Magelhaense Wolk18/10 19u15 - Scientias: De vondst bevestigt het vermoeden dat kleine sterrenstelsels op hun beurt ook weer uit nog kleinere stelsels bestaan. We weten al enige tijd dat onze eigen Melkweg is gegroeid door kleinere sterrenstelsels op te slokken. Overigens is in de afgelopen jaren gebleken dat eigenlijk alle grote sterrenstelsels ontstaan door kleinere sterrenstelsels te verorberen. Maar niet […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x 3000 km2 groot wak in Arctisch gebied baart wetenschappers zorgen19/10 11u15 - Scientias: Het gapende gat ontstond in een gebied dat aangeduid wordt als de Last Ice Area, wat erop wijst dat dit ‘Laatste IJsgebied’ toch niet zo veerkrachtig is als gedacht. In een gebied ten noorden van het Canada vinden we het dikte en oudste zee-ijs ter wereld. Wetenschappers dachten dat het ijs aldaar – zelfs met […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Benieuwd waar we over 5 miljard jaar staan? Astronomen denken het te weten!19/10 15u15 - Scientias: Maar het antwoord staat je wellicht niet direct aan. Onze zon heeft helaas niet het eeuwige leven. Wetenschappers vermoeden dat onze moederster nog zo’n 5 miljard jaar mee zal gaan. Daarna is ze door de brandstof heen en zal sterven. Over wat er vervolgens gebeurt met alle planeten die rondom de zon cirkelen, kunnen we […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Sommige mensen zijn mogelijk van nature bestand tegen COVID-1920/10 19u15 - Scientias: Het kan verklaren waarom sommige mensen, ondanks dat ze dicht bij coronapatiënten in de buurt zijn geweest, toch geen COVID-19 kregen. Nog steeds breken wetenschappers en artsen zich het hoofd over de vraag waarom de één doodziek wordt van COVID-19, terwijl de ander er hooguit een verkoudheidje op nahoudt. Bovendien zijn er ook huishoudens geweest […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Jouw brein is net zo uniek als je vingerafdruk21/10 09u15 - Scientias: De ‘bedrading’ in je hersenen is zelfs zo uniek, dat je eraan te herkennen bent. In de 17e eeuw ontdekte de Italiaanse arts Marcello Malpighi het bestaan ​​van unieke kenmerkende patronen en handlijnen op de vingertoppen. Dit was een baanbrekende doorbraak die leidde tot een lange en voortdurende zoektocht naar manieren om personen op unieke […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
1x Stotteraars stotteren niet als ze denken dat ze alleen zijn18/10 09u15 - Scientias: En dat verschaft nieuw inzicht in waarom stotteren gebeurt: het idee dat er iemand luistert, speelt mogelijk een sleutelrol. Wereldwijd bestaan er zo’n 60 miljoen mensen die stotteren. In Nederland zijn dat er ongeveer 175.000 (ongeveer 1 procent). Maar zij stotteren niet in alle omstandigheden. “Er is anekdotisch bewijs dat stotteraars niet stotteren als ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
1x Wetenschappers voorspellen potentieel dramatische volksverhuizing door toedoen van klimaatverandering18/10 15u15 - Scientias: Als gevolg van warmere oceanen zullen veel soorten plankton hun heil rond de polen gaan zoeken, waar ze andere soorten verdringen, zo vermoeden onderzoekers. In de oceaan wemelt het van microscopisch kleine planten en dieren. Deze micro-organismen die voornamelijk zwevend in het water leven, noemen we ook wel plankton. Wetenschappers vermoeden dat naarmate het klimaat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven