vrijdag 28 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

De Standaard

Verbergen Tonen
27/01 23u15  S.G. krijgt 25 jaar cel voor doodslag 23-jarige sekswerker Eunice Osayande Donderdag kreeg S.G. 25 jaar cel voor doodslag in de zaak-Eunice Osayande in het Brusselse hof van assisen. Eerder op de dag werd hij al schuldig bevonden. Osayande werd in 2018 doodgestoken terwijl ze in de buurt werd uitgebuit als sekswerker.
27/01 23u15  Coronablog | Wetenschappers uiten bezorgdheid over uitnodiging Geert Vanden Bossche in parlement Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 22u15  ‘Urbi et Orbi’ moet het op Pasen voortaan zonder Nederlandse bloemen stellen De Nederlandse bloemist die op Pasen het Roomse Sint-Pietersplein versiert, stopt er noodgedwongen mee. Twee jaar annulaties door corona heeft de sponsors doen afhaken.
27/01 22u15  12-jarige leerling steekt agent neer die aan zijn school het verkeer regelt In het Limburgse Peer heeft een 12-jarige jongen een wijkagent (41) neergestoken na een discussie. De dader is samen met zijn broer en moeder gearresteerd.
27/01 21u15  Oekraïneblog | Biden en Zelenski hielden ‘onderhoudstelefoontje’ Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
27/01 21u15  Alle hoop op de minitaxshift om Vivaldi-gezicht te redden Terwijl de gesprekken over een nieuw pakket energiemaatregelen nog helemaal in het slop zaten, is er wel hoop om morgen eindelijk de knoop door te hakken over de minitaxshift.
27/01 20u15  VUB stopt samenwerking met medewerker na meldingen van grensoverschrijdend gedrag De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft besloten om de samenwerking met een van haar medewerkers stop te zetten na verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de VUB bevestigd.
27/01 20u15  Sien en Thomas stoppen als Ketnetwrapper Sien Wynants en Thomas Van Achteren stoppen als Ketnetwrapper. De kinderzender gaat opnieuw in een televisieprogramma op zoek naar hun opvolgers.
27/01 20u15  Vooruit wil speculanten uit de woningmarkt duwen: ‘Wie huis koopt, zou er moeten gaan wonen.’ Met een zogenaamde opkoopbescherming willen de Vlaamse socialisten burgemeesters toelaten om woningen in hun gemeenten alleen te verkopen aan wie er ook echt gaat wonen. Vlaams Minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), is niet onder de indruk.
27/01 19u15  Dave De Kock mogelijk tegen eind februari in België Dave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt op 8 februari voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die zal oordelen over zijn overlevering.
27/01 19u15  S.G. schuldig aan doodslag 23-jarige sekswerker Eunice Osayande Verdachte S.G. is donderdag schuldig bevonden aan doodslag in de zaak-Eunice Osayande in het Brusselse hof van assisen. Osayande werd in 2018 doodgestoken terwijl ze in de buurt werd uitgebuit als sekswerker.
27/01 19u15  Ovam beschuldigt eigen minister Demir van leugens in PFOS-commissie: ‘Verklaringen zonder enige feitelijke grondslag’ De moeizame relatie tussen minister Zuhal Demir en afvalstoffenmaatschappij Ovam is ontaardt in een open oorlog. Ovam beschuldigt de minister van leugens tijdens haar passage in de PFOS-onderzoekscommissie. ‘Amusant, moest het niet zo droevig zijn’, reageert Demir.
27/01 18u15  12-jarige steekt wijkagent neer aan middelbare school In het Limburgse Peer heeft een 12-jarige een wijkagent neergestoken terwijl hij het verkeer aan het regelen was. De jongen is samen met zijn broer en moeder gearresteerd.
27/01 18u15  Levensverhaal van Julie Van Espen verschijnt in boekvorm Het levensverhaal van Julie Van Espen, de jonge vrouw uit Schoten die in 2019 vermoord werd door Steve Bakelmans, verschijnt binnenkort in boekvorm. Dat meldt de vzw Punt, een advies- en informatiecentrum voor seksueel grensoverschrijdend gedrag waarnaar de opbrengst van de boekverkoop zal gaan.
27/01 18u15  Koninklijk Besluit gepubliceerd: deze coronamaatregelen gelden vanaf vrijdag Het Koninklijk Besluit met daarin de coronamaatregelen die het Overlegcomité afgelopen vrijdag nam, is gepubliceerd in het Staatsblad. De bewuste maatregelen treden vrijdag in werking, en zullen al zeker gelden tot en met 27 april. Een overzicht.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
27/01 18u15  Dave De Kock tegen eind februari in België als overlevering wordt toegestaanDave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt op 8 februari voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die zal oordelen over zijn overlevering.
27/01 17u15  Vliegende auto mag officieel de lucht in: ‘Reizen zal voorgoed veranderen’Wie droomt er niet van om zijn auto te starten, een stukje te rijden en dan gewoon op te stijgen? Binnenkort kan het realiteit worden. De Aircar van de Slovaakse ontwikkelaar Klein Vision heeft alle nodige tests doorstaan om officieel de lucht in te mogen. In de video ziet u een succesvolle testvlucht, dat het toestel vorig jaar maakte, tussen twee luchthavens in Slovakije. 
27/01 17u15  Biden mag nieuwe opperrechter kiezenDe Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer gaat met pensioen. Dat betekent dat president Joe Biden een verkiezingsbelofte kan vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof.
27/01 16u15  Australische longvis is oudste aquariumvis ter wereldIn het natuurhistorisch museum in San Francisco, in de Amerikaanse staat Californië, leeft de oudste aquariumvis ter wereld. Het gaat om een Australische longvis die zo’n 90 jaar oud wordt geschat. Het dier kreeg de naam Methuselah, genoemd naar een Bijbelse figuur die 969 jaar oud werd.
27/01 16u15  ‘Nooit gezegd dat we geen medisch onderscheid zouden maken tussen jongeren’Al begin januari beslisten de ministers van Volksgezondheid om een onderscheid te maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde jongeren. Dat komt nu aan de oppervlakte. ‘Maar voor de quarantaine is dat ook logisch.’
27/01 16u15  Coronablog | Ziekenhuis in Brussel zet boosterprikken bij jongeren onder de achttien: ‘Dit kan niet’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 15u15  Oekraïneblog | Rusland: ‘Het Amerikaanse antwoord op onze belangrijkste eis is niet positief’Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
27/01 15u15  Mediamarkt wil gamingcomputers met racistische apparaatnaam herinstallerenElektronicaketen Mediamarkt heeft computers verkocht met een programma waarvan de apparaatnaam een racistische term bevat. Het bedrijf zegt zelf geen schuld te treffen en heeft het over een ‘onacceptabel voorval’.
27/01 14u15  Prins Andrew ontkent seksueel misbruik van Virginia GiuffreDe Britse prins Andrew ontkent formeel dat hij Virginia Giuffre seksueel misbruikt heeft toen ze zeventien was.
27/01 14u15  Toch onderscheid tussen geprikte en niet-geprikte jongerenAl begin januari beslisten de ministers van Volksgezondheid om een onderscheid te maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde jongeren, ondanks een wetenschappelijk tegenadvies. Dat komt nu pas aan de oppervlakte.
27/01 14u15  Overzicht | Dit zijn de huidige quarantaineregelsDe ministers zijn woensdagavond tot een nieuw akkoord gekomen over de afschaffing van de quarantainemaatregelen in het onderwijs. Alleen wie positief test, moet nog thuisblijven. Ook de regels voor volwassen zijn begin januari aangepast. Hieronder een overzicht.
27/01 14u15  Kuifjeraket siert nieuw Belgisch paspoortWie binnenkort een nieuw paspoort krijgt, zal niet langer gebouwen maar striphelden aantreffen in het boekje. Een nieuw ontwerp met Kuifje, Suske en Wiske, Nero, Jommeke of De Smurfen moet het moeilijk maken om het paspoort te vervalsen.
27/01 14u15  Van Quickenborne start met lik-op-stukboetes in strijd tegen winkeldiefstalWinkeldieven kunnen sinds 1 januari een lik-op-stukboete krijgen. Daarbij kan de politie meteen ingrijpen en de dader een boete tot 350 euro opleggen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil op die manier de straffeloosheid rond winkeldiefstal aanpakken.
27/01 14u15  30 ton tabak in illegale sigarettenfabriek in BalenIn Balen, in de Antwerpse Kempen, heeft de douane woensdag een inval gedaan in een loods waar een illegale sigarettenfabriek in volle opbouw was. In de loods werden machines voor een versnijdingslijn aangetroffen, alsook zowat 30 ton tabak.
27/01 14u15  Coronablog | Recordaantal Europese regio’s kleurt donkerroodVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 13u15  Van Quickenborne voert lik-op-stukboetes in in strijd tegen winkeldiefstalWinkeldieven kunnen sinds 1 januari een lik-op-stukboete krijgen. Daarbij kan de politie meteen ingrijpen en de dader een boete tot 350 euro opleggen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil op die manier de straffeloosheid rond winkeldiefstal aanpakken.
27/01 13u15  30 ton tabak aangetroffen in illegale sigarettenfabriek in BalenIn Balen in de Antwerpse Kempen heeft de douane woensdag een inval gedaan in een loods waar een illegale sigarettenfabriek in volle opbouw was. In de loods werden machines voor onder meer een versnijdingslijn aangetroffen en zowat 30 ton tabak.
27/01 13u15  Drie landen schrappen bijna alle coronamaatregelen, wanneer kunnen wij volgen?Mondmaskers en coronapas? Weg ermee, beslisten de regeringen in Denemarken, Engeland en Ierland. De coronamaatregelen verdwijnen er, alsof het coronavirus helemaal weg is. Is het wel verstandig, aangezien de besmettingscijfers op vele plaatsen nog stijgen? En wat betekent het voor onze situatie?
27/01 13u15  Vertenten en Bayat wraken KI in zaak ‘Propere Handen’De advocaten Frank Scheerlinck en Hans Rieder vinden dat de rechters van de Antwerpse KI niet objectief kunnen oordelen in de zaak ‘Propere Handen’. Ze hebben de KI daarom gewraakt.
27/01 13u15  Dierenarts Geert Vanden Bossche verkondigt hele en halve waarheden, maar niet alles is van de pot geruktHij kreeg achteraf de wind van voren van het parlement, maar ‘antivaxer’ Geert Vanden Bossche vertelde woensdag in het debat over vaccinatieplicht niet uitsluitend onzin.
27/01 12u15  Chanel onder vuur na modeshow met royal te paardEen paard op de catwalk? Het Franse modehuis Chanel vond het geen slecht idee. De opener van hun coutureshow was niemand minder dan Charlotte Casiraghi, de dochter van prinses Caroline van Monaco, op haar paard. Na haar passage volgden de andere modellen te voet. 
27/01 12u15  Oekraïneblog | Rusland: ‘Het Amerikaanse antwoord op onze belangrijkste eis is niet positief’  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
27/01 12u15  Skiërs moeten springen van op hol geslagen skiliftDoor een technisch probleem kon een skilift in het noorden van Zuid-Korea niet tot stilstand komen. De lift ging snel achteruit waardoor de skiërs noodgedwongen moesten springen. Bekijk het in de video hierboven.  
27/01 12u15  Vertenten wraakt KI in zaak ‘Propere Handen’De advocaten Frank Scheerlinck en Hans Rieder vinden dat de rechters van de Antwerpse KI niet objectief kunnen oordelen in de zaak ‘Propere Handen’. Ze hebben de KI daarom gewraakt.
27/01 12u15  Snel boosteren om skivakantie te reddenDe ministers van Volksgezondheid laten de Hoge ­Gezondheidsraad bekijken of we 12- tot 17-jarigen al een boosterprik kunnen geven. Ze willen daarmee de onzekerheid ­wegnemen bij jongeren die op reis willen in de krokus­vakantie.
27/01 12u15  Dierenarts Geert Vanden Bossche verkondigt hele en halve waarheden, maar niet volledig van de pot geruktHij kreeg achteraf de wind van voren van het Parlement, maar ‘antivaxer’ Geert Vanden Bossche vertelde woensdag in het debat over vaccinatieplicht niet uitsluitend onzin.
27/01 11u15  Chanel pakt uit met royal te paard op catwalk Paris Fashion WeekEen paard op de catwalk? Het Franse modehuis Chanel vond het geen slecht idee. De opener van hun show was niemand minder dan Charlotte Gasiraghi, de dochter van prinses Caroline van Monaco, op haar paard. Na haar passage volgend de andere modellen te voet. 
27/01 09u15  Biden mag nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)De Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer gaat met pensioen. Dat betekent dat president Joe Biden een verkiezingsbelofte kan vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof.
27/01 09u15  Nog steeds geen politiek akkoord over verlagen energiefactuurHet federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. De topministers van de Vivaldi-regering zaten sinds 19 uur woensdagavond samen.
27/01 09u15  Coronablog | Deltavariant komt amper nog voor in BelgiëVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 09u15  Jongeren laten zichzelf bewust besmetten om op reis te kunnen: ‘Ook jonge mensen kunnen ernstig ziek worden’Steeds meer jongeren lijken zich bewust te laten besmetten door het coronavirus, melden huisartsen. Het gaat om zestien- en zeventienjarige scholieren die (nog) niet in aanmerking komen voor een boosterprik en vrezen dat ze niet op reis zullen kunnen in de krokusvakantie. Hun oplossing? Snel corona opdoen om een herstelcertificaat te krijgen. Immoreel en zelfs levensgevaarlijk, waarschuwen experts.
27/01 08u15  Minder meldingen van geweld tegen politieHet aantal pv’s voor geweldplegingen tegen de politie is in 2021 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van 2020. De daling was het sterkst in Brussel.
27/01 07u15  Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand projectiel afNoord-Korea heeft donderdag twee projectielen afgevuurd die neerkwamen in de zee ten oosten van het land, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het is de zesde keer deze maand dat het land een projectiel afvuurt.
27/01 07u15  Biden mag een nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)De Amerikaanse opperrechter Stephen Bryer gaat met pensioen. Dat betekent dat president Joe Biden een verkiezingsbelofte kan vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof.
27/01 07u15  Oekraïneblog | Nord Stream 2 gaat volgens VS niet door bij Russische inval Oekraïne  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
27/01 07u15  Gemiddeld aantal besmettingen klimt boven de 50.000Er komt voorlopig nog geen kentering in de coronacijfers. Zowel het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames als de sterfgevallen blijven sterk toenemen. Andere varianten dan Omikron komen amper nog voor.
27/01 07u15  Zware klap voor de bende van ‘dikke Nordin’In het Sky ECC-dossier is een aantal leden van de bende van de beruchte drugsbaas ‘dikke Nordin’ opgepakt.
27/01 07u15  Coronablog | Moderna start klinische proeven met vaccin gericht op omikronvariantVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 04u15  Alle muziek van Neil Young wordt van Spotify gehaaldDe muziek van Neil Young wordt in de komende dagen van Spotify gehaald nadat de zanger de streamingdienst voor een ultimatum had gezet.
26/01 23u15  Regels vallen weg in scholen en crèchesIedereen die niet ziek is en geen symptomen vertoont, is welkom op school en in de kinderopvang. Daarover zijn de elf bevoegde ministers het na een woelige dag eens geraakt.
26/01 22u15  Historische inflatie doet Fed op rem staanDe Amerikaanse centrale bank wil de rente in maart voor het eerst sinds 2018 optrekken.
26/01 21u15  Navo overhandigt voorstellen aan Rusland met gebalde vuistDe Navo reikt Rusland diplomatiek de hand, ‘maar tegelijk bereiden we ons voor op het ergste’, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. ‘Actie tegen Oekraïne zal serieuze gevolgen hebben.’
26/01 21u15  Strijdbare Johnson blijft gewoon zittenHoe langer Partygate aansleept, hoe strijdvaardiger premier Boris Johnson wordt. Opstappen doet hij niet en zijn medestanders vinden dat de heksenjacht lang genoeg geduurd heeft. ‘Dit land heeft elk gevoel voor proportie verloren.’
26/01 21u15  Denemarken lost alle coronamaatregelen in februari: ‘We zijn zeer optimistisch’In Denemarken gaan vanaf 1 februari zo goed als alle maatregelen op de schop. Een meerderheid van het parlement steunt dat plan van de regering. ‘Het virus is geen kritische bedreiging voor de sDenemarken lost alle coronamaatregelen in februari: ‘We zijn zeer optimistisch’amenleving meer’, zei premier Mette Frederiksen op een persconferentie. Nochtans telt het land nog steeds een recordaantal besmettingen.
26/01 21u15  Coronablog | Vlaams Parlement keurt verlenging CST goedVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 20u15  Parlementair debat over de vaccinatieplicht gestart: ‘Kan je met een niet optimaal vaccin wel verplichten om te vaccineren?’Het federaal parlement kreeg vandaag in eigen huis een staaltje te zien van de diepe meningsverschillen over de vaccinatieplicht. Daarbij botste het meteen. ‘U houdt een bijna crimineel discours.’
26/01 19u15  Klassen moeten niet meer in quarantaine, hebben ministers beslistDe ministers zijn dan toch tot een akkoord gekomen over de afschaffing van de quarantainemaatregelen in het onderwijs. Alleen wie positief test, moet thuisblijven. Al geldt er wel een uitzondering voor niet-gevaccineerde leerlingen in het secundair onderwijs.
26/01 19u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht is gestart: ‘Kan je met een niet optimaal vaccin wel verplichten om te vaccineren?’Vandaag is het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start gegaan. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­is met een eerste reeks hoorzittingen begonnen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 18u15  ‘Denemarken lost alle coronamaatregelen in februari’Naar alle waarschijnlijkheid kondigt de Deense premier Mette Frederiksen vanavond aan dat alle coronamaatregelen in het Scandinavische land in februari op de schop gaan.
26/01 18u15  Coronablog | Regering geeft oplossingen sociale partners voor personeelsuitval groen lichtVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 18u15  Pia cruiset voortaan in auto op maat: ‘In haar onderbeentjes heeft ze nog weinig kracht’In hogeschool Vives in Brugge heeft kleuter Pia uit Wilrijk een op maat gemaakte elektrische wagen ontvangen. Vlaanderen leerde ‘baby’ Pia kennen toen ze dankzij een grote solidariteitsactie gered kon worden van een ernstige spierziekte.
26/01 17u15  Sneeuwruimer richt grote ravage aan op snelwegTrucker Michael Lemon was bijna thuis toen hij op een autosnelweg in de Amerikaanse staat Ohio plots een sneeuwruimer opmerkte op het andere rijvak. De machine was verkeerd afgesteld, waardoor tonnen sneeuw met hoge snelheid over het wegdek en op de tegenliggers vlogen. ‘Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, ik wist niet hoe ik moest reageren’, aldus Lemon die alles filmde met zijn dashcam.
26/01 17u15  Oekraïneblog | ‘VS en bondgenoten bespreken inzet van duizenden extra troepen in Oost-Europa’  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
26/01 17u15  Minder patiënten, maar ook veel minder verpleegkundigenHoewel de afdelingen intensieve zorg dit keer redelijk gespaard blijven, kreunen de ziekenhuizen onder de vijfde coronagolf. ‘De komende drie weken beloven nog zwaar te worden.’
26/01 17u15  Openbaar Ministerie vraagt vrijspraak Egbert Lachaert na dagvaarding via juridische spitsvondigheidHet openbaar ministerie in Gent vraagt de vrijspraak voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, die door Gert Van Mol, de man achter de website ‘t Scheldt, rechtstreeks gedagvaard werd voor schending van het beroepsgeheim. Dat bleek woensdagnamiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.
26/01 17u15  Coronablog | Al 102 scholen gesloten in VlaanderenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 17u15  Ongecontroleerde SpaceX-raket crasht binnenkort op de maanDe raket die in 2015 een weersatelliet de ruimte instuurde, heeft een buitensporige koers en zal in maart dit jaar neerstorten op de maan. Het is de eerste keer dat er onbedoeld groot ruimteafval neerstort.
26/01 16u15  Jacinda Ardern uitgejouwd en achtervolgd door antivaxersVrijdag probeerden enkele antivaxers de auto van de Nieuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, klem te rijden. Op de achtergrond is te horen hoe iemand ‘schaam je’ riep toen ze in haar auto stapte. De jongste weken is er een kleine toename van bedreigingen aan het adres van Nieuw-Zeelandse politici die betrokken zijn bij de beslissingen over de coronamaatregelen, maar Ardern is naar eigen zeggen niet bezorgd.
26/01 16u15  Denemarken lost alle coronamaatregelen in februariHet hing al een tijd in de lucht, maar nu is het officieel: alle coronamaatregelen in het Scandinavische land gaan in februari op de schop. Dat heeft premier Mette Frederiksen aangekondigd, maar de regering moet nog bevestigen.
26/01 16u15  Schade aan historische site door verbouwingen luxehotel Botanic Sanctuary AntwerpHet Antwerpse hotel- en restaurantcomplex Botanic Sanctuary Antwerp, in en aan het Elzenveld, is in de fout gegaan bij de verbouwingen van de historische site. De tomatenserre van restaurant Hertog Jan in het complex en een stalen constructie rond een Japanse notenboom veroorzaken schade aan de historische omgeving.
26/01 16u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht is gestart: ‘Is een verplichting wel aan de orde?’Vandaag is het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start gegaan. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­is met een eerste reeks hoorzittingen begonnen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 15u15  Oversterfte in 2021 pak lager dan in 2020Volgens Sciensano waren er vorig jaar 5.192 bijkomende sterfgevallen, boven op de 106.197 verwachte sterfgevallen. Dat is 4,9 procent oversterfte. In 2020 liep die nog op tot 17,5 procent. Van 2015 tot 2019 bedroeg de oversterfte gemiddeld 2 procent per jaar.
26/01 15u15  91 onderzoeken tegen vermoedelijke relschoppers na coronabetogingenZondag braken in Brussel weer rellen uit tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen. Na die betoging zijn elf personen gerechtelijk aangehouden, drie van hen zijn minderjarig.
26/01 15u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht is gestart: ‘Meeste artsen zijn voor’Vandaag is het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start gegaan. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­is met een eerste reeks hoorzittingen begonnen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 14u15  Boris Johnson niet van plan om op te stappen: ‘Natuurlijk wil de oppositie mij weg’‘Partygate’ heeft Johnson (nog) niet gevloerd. De Britse Premier reageert niet op het politieonderzoek en over de resultaten van het onderzoek door topambtenaar Sue Gray is nog niets bekend.
26/01 14u15  Oekraïneblog | Rusland eist tegen einde van de week antwoord, anders volgen ‘gepaste maatregelen’  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
26/01 14u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht gestart: ‘Meeste artsen zijn voor’Vandaag is het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start gegaan. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­is met een eerste reeks hoorzittingen begonnen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 13u15  Live | Druk op Johnson neemt toe: hoe verdedigt hij zich in het parlement?Met het stijgende aantal illegale feestjes dat komt bovendrijven, neemt de druk op Boris Johnson almaar toe. Als het rapport van topambtenaar Sue Gray aangeeft dat de premier de coronaregels heeft overtreden, en het parlement daarover heeft voorgelogen, kan Johnson het erg moeilijk krijgen. Om 13.00 uur krijgt het parlement de kans om hem te ondervragen, volg het debat hier live mee.
26/01 13u15  Oekraïneblog | Kiev vindt dat Moskou nog niet genoeg troepen heeft voor grootschalige invasie  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
26/01 13u15  91 onderzoeken geopend tegen vermoedelijke relschoppers na coronabetogingOp zondag 23 januari braken er in Brussel rellen uit tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen. Het Brussels parket laat in een persbericht weten dat er elf gerechtelijke aanhoudingen zijn, waarvan acht meerderjarigen en drie minderjarigen.
26/01 13u15  Nog geen akkoord over afschaffen quarantaineregels op school door discussie over gratis zelftestsEr is voorlopig nog geen akkoord over de afschaffing van de quarantaineregels op school. De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs van het hele land hebben daarvoor vandaag nog iets meer tijd nodig. Onder meer de discussie over het al dan niet gratis ter beschikking stellen van zelftests is nog niet uitgeklaard.
26/01 13u15  Coronablog | Beke legt boosterprik voor jongeren op tafelVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 12u15  Sneeuwstorm in Istanbul: honderden passagiers moeten op de grond slapen in luchthavenNiet alleen Griekenland wordt getroffen door ongeziene sneeuwval, ook delen van Turkije ondervinden heel wat problemen door het weer. Privéwagens mochten een tijdlang niet meer gebruikt worden en ook het luchtverkeer op Istanbul Airport werd even stilgelegd.
26/01 12u15  Meer dan 200 nieuwe fauna en flora ontdekt langs MekongIn de regio rond de Mekong in Zuidoost-Azië werden afgelopen jaar meer dan 200 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Dat meldt het WWF in een nieuw rapport.
26/01 11u15  Huisarts die te lang bleef werken tijdens zwangerschap, krijgt nu toch uitkering‘Dank je wel, allerwarmste netwerk.’ Met die tweet liet Julie De Vos weten dat ze nu toch een uitkering voor haar moederschapsrust krijgt. Eerder had de 30-jarige huisarts met praktijk in Gentbrugge nog van de Christelijke Mutualiteit (CM) te horen gekregen dat ze er geen recht op had omdat ze te lang had doorgewerkt tijdens haar zwangerschap.
26/01 11u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht gaat eindelijk van start: ‘uitermate belangrijk moment’Vandaag gaat het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­begint vandaag met een eerste reeks hoorzittingen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 11u15  Coronablog | Ministers stellen beslissing over versoepeling quarantaines in onderwijs uitVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 11u15  Milieuorganisaties dagvaarden de Vlaamse overheid, Ovam en Lantis in PFOS-dossierMilieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt dagvaarden de Vlaamse overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) en Lantis (de bouwheer van de Oosterweel) in het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht.
26/01 10u15  Oekraïneblog | Kernkabinet bespreekt vanavond veiligheidssituatie in Europa  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
26/01 10u15  Live | Het langverwachte parlementaire debat over de vaccinatieplicht gaat eindelijk van startVandaag gaat het langverwachte parlementaire debat over de invoering van een algemene vaccinatieplicht of een vaccinatiepas eindelijk van start. De commissie Volksgezondheid van de Kamer ­begint vandaag met een eerste reeks hoorzittingen. Volg die hoorzitting hier vanaf 10.00 uur live mee.
26/01 08u15  Nakomelingen van Italiaans-Belgische prinses Marie-José vragen juwelen terugHet nageslacht van de laatste Italiaanse koning Umberto II en zijn Belgische vrouw prinses Marie-José vraagt de koninklijke juwelen terug van de Bank van Italië. Ze liggen er al 76 jaar in een kluis.
26/01 08u15  ‘Son of a bitch’: Amerikaanse presidenten vergaten de microfoon weleens vakerOphef in de Verenigde Staten: president Biden maakte zich maandag schuldig aan het beledigen van een journalist terwijl de microfoon nog open stond. Niet alles wat de Amerikaanse president verkondigt, is voor het grote publiek bedoeld: dat bewezen ook Bidens voorgangers al in het verleden. Bekijk een bloemlezing in bovenstaande video.
26/01 08u15  Nog onduidelijk hoe kleuter Dean om het leven kwamMeer dan een week na het overlijden van Dean Verberckmoes (4) weet het gerecht nog altijd niet met zekerheid wanneer en hoe de kleuter precies om het leven is gekomen.
26/01 08u15  Open VLD-voorzitter Lachaert voor rechter na klacht op enige dag dat hij niet onschendbaar wasOpen VLD-voorzitter Egbert Lachaert moet vandaag voor de rechter verschijnen na een klacht van Gert Van Mol, de man achter de satirische website ‘t Scheldt.
26/01 08u15  Aantal besmettingen flirt met kaap van 50.000Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors stijgen, net zoals het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Opvallend is dat het aantal patiënten op intensive care nog steeds daalt.
26/01 07u15  Oekraïneblog | Biden dreigt met sancties tegen Poetin  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
26/01 07u15  Coronablog | Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor vergelijking niet-gevaccineerden met Anne FrankVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/01 04u15  Nakomelingen Italiaanse troon en Belgische prinses Marie-José vragen juwelen terugHet nageslacht van de laatste Italiaanse koning Umberto II en zijn Belgische vrouw prinses Marie-José heeft formeel de koninklijke juwelen teruggevraagd. Die liggen momenteel in een kluis in de Bank van Italië.
26/01 04u15  ‘Mijn buikgevoel zegt: dit is te gek om waar te zijn’Ondanks de dreiging van een Russische invasie zijn in de straten van Kiev amper militairen te zien. Het leven in de Oekraïense hoofdstad lijkt zijn gewone gangetje te gaan, al zijn er inwoners die hun rugzak vullen met nood­spullen.
26/01 02u15  Voorzitter Amerikaanse Huis Nancy Pelosi doet gooi naar herverkiezing in 2022De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft dinsdag aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de tussentijdse verkiezingen. Als ze herverkozen wordt, zal dat de start van haar 19e ambtstermijn in het Huis betekenen.
25/01 22u15  Oekraïneblog | 500 Belgische militairen staan klaar om in actie te schieten, zegt chef Defensie  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
25/01 22u15  Vier op de tien opnames mét covid, niet door38 procent van de nieuwe covidpatiënten in het ziekenhuis belandde daar niet vanwege covid, maar bleek toch besmet. Zij vragen extra zorg, door de voorzorgsmaatregelen.
25/01 21u15  Ik zie dat iemand wordt lastiggevallen, wat kan ik doen?Het regende de laatste dagen getuigenissen van vrouwen die werden lastiggevallen op het openbaar vervoer. Hoe reageer je als omstaander? ‘Je kan altijd iets doen.’
25/01 20u15  Nederland kondigt versoepelingen aan: ‘We nemen een groot risico’Een torenhoog aantal besmettingen, zei de Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Toch kondigt Nederland een reeks versoepelingen aan. ‘We zoeken de grenzen van het mogelijke op’, zei premier Mark Rutte daarover.
25/01 20u15  Vandenbroucke wil luchtkwaliteit in horeca betonneren in de wetMinister Frank Vandenbroucke timmert aan een wet die horeca en zalen toelaat om hun ventilatiegraad te afficheren, ook na de pandemie.
25/01 19u15  Bouba Kalala klaagt discriminatie op huurmarkt aan: ‘Ik had niet verwacht dat mijn naam een probleem zou zijn’‘Ik ga mijn zoektocht naar een appartement in Antwerpen niet voortzetten onder een Vlaams klinkende naam, want ik ben niet het probleem’, zegt Bouba Kalala.
25/01 18u15  Bouba Kalala klaagt huurmarkt aan: ‘Ik had niet verwacht dat mijn naam een probleem zou zijn’‘Ik ga mijn zoektocht naar een appartement in Antwerpen niet voortzetten onder een Vlaams klinkende naam, want ik ben niet het probleem’, zegt Bouba Kalala (24).
25/01 18u15  Jan Jambon voelt zich niet aangesproken door WintermanifestVlaams minister-president Jan Jambon las ‘aandachtig’ het Wintermanifest; maar voelt zich niet aangesproken. Hij belooft een evaluatie van het gevoerde coronabeleid een roept het Vlaams Parlement op om te debatteren over de verplichte vaccinatie en het CST.
25/01 18u15  Coronablog | Barometer geldt in principe tot eind juni, zegt VandenbrouckeVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 17u15  Intern onderzoek naar hardhandige arrestatie tijdens coronabetogingDe Brusselse politie heeft een intern onderzoek geopend naar de arrestatie van een 28-jarige man in de marge van de coronabetoging afgelopen zondag. Dat bevestigt de Brusselse politie.
25/01 17u15  Veel fijn stof in de lucht: ‘Stook geen hout’Vanwege de slechte luchtkwaliteit roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de bevolking op om geen hout te stoken.
25/01 17u15  Coronablog | Ook De Lijn moet snoeien in aanbod door personeelsuitval, vooral hinder in Leuven en AntwerpenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 16u15  Op de rand van een vulkaan: beelden geven inkijk kraters La PalmaEen maand nadat de Cumbre Vieja, op het Canarische eiland La Palma, is gestopt met uitbarsten trokken enkele vulkanologen richting de kraters van het gevaarte. Ze deden onderzoek naar de gassen, die nog steeds vrijkomen, en de temperaturen van de vulkaan. Indrukwekkende dronebeelden tonen de omvang van de enorme kraters waar in 2021 wekenlang lava uit werd gespuwd. 
25/01 16u15  Oekraïneblog | Boris Johnson pleit voor voorzichtigheid: ‘Rusland geen excuus geven’  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
25/01 16u15  Laatkomers riskeren stadionverbod in nieuwe voetbaltempel Club BruggeClub Brugge legt de strijd om parkeerplaatsen plat met strenge regels. Voor de matchen in het nieuwe stadion moeten de supporters op voorhand zeggen hoe, wanneer en met hoeveel ze naar de match komen. Wie daar van afwijkt, mag het stadion niet binnen. ‘Dat is legaal perfect afdwingbaar’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
25/01 16u15  Vandenbroucke over mogelijke versoepelingen in onderwijs: ‘Hele samenleving moet dan voorzichtiger zijn’Het onderwijsveld vraagt samen met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om asymptomatische kinderen naar school te laten gaan. Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moet die versoepeling wel ergens gecompenseerd worden. Woensdag wordt de knoop politiek doorgehakt.
25/01 15u15  ‘Wij zijn kanonnenvoer’De inwoners van Kiev proberen hun angst voor een Russische invasie onder controle te houden door rugzakken met noodspullen te pakken, cynische grappen te maken en te leven alsof er niets aan de hand is.
25/01 15u15  Eén besmetting in huis? Dan maar liever meteen het hele gezinJe moet goed gek zijn om je Pieter Loridon-gewijs opzettelijk te laten besmetten met het coronavirus, maar wat als het virus toch al in huis zit? ‘Het leek een kwestie van tijd, dus besloot ik dat we het beter nu konden krijgen.’
25/01 15u15  Laatkomers riskeren stadionverbod in nieuw stadion Club BruggeClub Brugge legt de strijd om parkeerplaatsen plat met strenge regels. Voor de matchen in het nieuwe stadion moeten de supporters op voorhand zeggen hoe, wanneer en met hoeveel ze naar de match komen. Wie daar van afwijkt, mag het stadion niet binnen. ‘Dat is legaal perfect afdwingbaar’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
25/01 14u15  Oekraïneblog | Kremlin ‘ongerust’ over mogelijke Amerikaanse troepenverplaatsing  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
25/01 14u15  Club Brugge-supporters die nabij stadion parkeren riskeren stadionverbod bij te laat komenVoetbal is oorlog. Ook al voor de match, wanneer supporters vechten voor een parkeerplaats dicht bij het stadion. Club Brugge legt die strijd plat. Voor de matchen in het nieuwe stadion moeten de supporters op voorhand zeggen hoe, wanneer en met hoeveel ze naar de match komen. Wie daar dan van afwijkt, zal het stadion niet binnenraken. ‘Dat is legaal perfect afdwingbaar’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
25/01 14u15  Coronablog | Pfizer en BioNTech starten klinische studie naar omikronvaccinVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 13u15  ‘Waar is Peng Shuai?’-T-shirts weer toegelaten op Australian OpenNa een kort verbod zijn shirts met het opschrift ‘Waar is Peng Shuai?’ opnieuw toegelaten op de tribunes van de Australian Open. Spandoeken met hetzelfde opschrift blijven verboden.
25/01 13u15  Honden hebben tijd van hun leven in Antwerps zwembadHet oude zwembad van Aartselaar, in de provincie Antwerpen, heeft zondag na 43 jaar voor de allerlaatste keer zijn deuren geopend. Maar dan alleen voor … honden. De oproep van de gemeente was een groot succes: er kwamen honderden aanvragen binnen. Uiteindelijk mochten zo’n tachtig honden even naar het zwembad komen. 
25/01 12u15  Britse politie onderzoekt feestjes Downing StreetDe Britse politie onderzoekt of Downing Street de coronamaatregelen van het land heeft geschonden met feestjes tijdens de lockdown.
25/01 12u15  Uitzonderlijk: knappe dronebeelden tonen besneeuwde AkropolisAl dagenlang valt er in Griekenland sneeuw met bakken uit de lucht. De sneeuwstorm heeft met zijn ijzige temperaturen al heel wat verkeerschaos veroorzaakt. Maar daarnaast levert het ook mooie beelden op. Onder meer de Akropolis, de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad, ziet er wonderlijk wit uit.
25/01 12u15  Onderwijsveld wil nieuwe quarantaineregels en mogelijkheid meerdaagse activiteitenHet onderwijsveld vraagt samen met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om asymptomatische kinderen naar school te laten gaan. Woensdag wordt de knoop politiek doorgehakt.
25/01 12u15  Coronablog | Onderwijs wil nieuwe quarantaineregels en mogelijkheid meerdaagse activiteitenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 11u15  Coronablog | Nederland op weg naar versoepelingenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 10u15  Joe Biden noemt Fox-journalist ‘stomme klootzak’Tijdens een persconferentie over de Amerikaanse economie heeft Joe Biden uitgehaald naar een verslaggever van het conservatieve Fox News. De president had niet in de gaten dat zijn microfoon nog aan stond. Bekijk het incident in bovenstaande video.  
25/01 09u15  Quarantainemaatregelen voor onderwijs wankelenEen open brief van de Kortrijkse scholengroep Rhizo die de huidige quarantainemaatregelen aankaart, is de zoveelste alarmbel die afgaat. Politici tonen zich begripvol.
25/01 09u15  Omikron legt het land stilaan plat: ‘En het ergste moet nog komen’NMBS schrapt in zijn aanbod, nooit waren zo veel crèches gesloten en bij Audi Vorst leggen ze de band een week stil. Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ondervindt momenteel 75 procent van de bedrijven hinder van omikronbesmettingen.
25/01 08u15  Een op de vijf jonge bestuurders rijdt maandelijks na druggebruikIn twee jaar is het percentage jonge bestuurders tussen 18 en 34 jaar dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik, gestegen van 11 procent naar 19 procent. Dat blijkt uit de tiende nationale verkeersonveiligheidsenquête waarvoor verkeersinstituut VIAS 6000 personen ondervroeg.
25/01 07u15  Zeker acht doden na stormloop bij voetbalwedstrijd Africa Cup in KameroenVlak voor de wedstrijd in de Africa Cup tussen Kameroen en de Comoren zijn minstens acht mensen om het leven gekomen bij een stormloop. Dat hebben plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.
25/01 06u15  Oekraïneblog | Westen belooft ‘onvoorwaardelijke steun’ aan territoriale integriteit Oekraïne  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
25/01 06u15  Ziekenhuisopnames stijgen met meer dan 50 procentHet gemiddeld aantal dagelijkse hospitalisaties is met 53 procent gestegen ten opzichte van een week eerder. Intussen is de omikronvariant al goed voor 93 procent van het totale aantal besmettingen, blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van Sciensano.
25/01 06u15  Coronablog | Opnieuw tienduizenden Duitsers de straat op vanwege vaccinplichtVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/01 04u15  Zeker zes doden na stormloop bij voetbalwedstrijd Africa Cup in KameroenVlak voor de wedstrijd in de Africa Cup tussen Kameroen en de Comoren zijn minstens zes mensen om het leven gekomen bij een stormloop. Dat hebben plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.
25/01 04u15  ‘The voice’ is geen Bart De Pauw-verhaal, het is veel meerNederland staat op z’n kop door de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in The Voice of Holland. De reactie van John De Mol, de machtigste mediamagnaat in Nederland, was misschien nóg hallucinanter en toonde hoe een oude mediawereld stilaan vervangen wordt door een nieuwe. Wat betekent deze Me Too-zaak voor Nederland? En hoe komt John De Mol hier uit?
24/01 23u15  Eerste ronde presidentsverkiezingen in Italië levert niets opDe eerste ronde in de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft nog geen winnaar opgeleverd. De grootste regeringspartijen hadden vooraf aangekondigd dat hun parlementsleden blanco zouden stemmen.
24/01 23u15  Zij die kwamen om te vechtenOngeveer 400 à 500 mensen kwamen zondag met weinig vreedzame bedoelingen naar de corona­manifestatie in Brussel. Van antifascistische groepen uit Frankrijk tot voetbalhooligans en extreemrechtse bewegingen.
24/01 22u15  Oekraïneblog | Washington heeft 8.500 soldaten in staat van paraatheid gebracht  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 21u15  Schutter in Heidelberg was achttienjarige, één slachtoffer overleden aan verwondingenIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg, in de deelstaat Baden-Württemberg, heeft een achttienjarige man maandag schoten gelost. Daarbij is een slachtoffer aan haar verwondingen overleden. Drie anderen raakten gewond. De schutter benam zich kort nadien van zijn eigen leven.
24/01 21u15  Hield Boris Johnson ook een verjaardagsfeestje tijdens lockdown?Volgens ITV News organiseerde de vrouw van Boris Johnson een verjaardagsfeestje voor de Britse premier op 19 juni 2020. Het land was toen nog in lockdown. 30 mensen, waaronder de premier zelf, zouden het evenement bijgewoond hebben.
24/01 20u15  EU drijft financiële steun aan Oekraïne opJosep Borrell, de ‘minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie’, maakt zich sterk dat de EU-landen het snel eens zullen kunnen worden over zware sancties tegen Rusland mocht de diplomatie falen. Maar dat pakket is nog altijd niet klaar.
24/01 20u15  Coronablog | Nederlandse horeca en cultuur mag toch openblijven tot 22 uurVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 19u15  Universiteit van Luik rouwt om wetenschapper die om het leven kwam door verdwaalde kogelZondag 16 januari sloeg het noodlot toe voor Matthew Wilson. De 31-jarige onderzoeker, verbonden aan de Universiteit van Luik, was op bezoek bij zijn Amerikaanse vriendin in Atlanta, toen hij per toeval dodelijk geraakt werd door een kogel. Het schot werd allicht gelost door roekeloze buurtbewoners.
24/01 19u15  Vriendin van Dave De Kock niet in beroep tegen verdere aanhoudingDe 25-jarige R.W. die werd aangehouden in het onderzoek naar de dood van kleuter Dean, is niet in beroep gegaan tegen de verlenging van haar aanhouding door de raadkamer in Dendermonde. Dat werd vernomen uit goede bron. Haar advocaat Bart De Decker kan de beslissing niet bevestigen omdat de stafhouder in Dendermonde een persstop heeft opgelegd in het belang van het onderzoek.
24/01 19u15  Coronablog | Vandenbroucke stelt voor om kinderen na hoogrisicocontact toch naar school te laten gaanVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 18u15  Minister Demir in PFOS-commissie: ‘Ovam had stalen moeten nemen’In de laatste politieke hoorzitting haalt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) fel uit naar de top van haar administratie. Een verdere uitbreiding van het bloedonderzoek komt er niet, zegt Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V).
24/01 18u15  NMBS past dienstregeling opnieuw aan door uitval personeel, Audi-fabriek in Vorst ligt week stilOmdat heel wat personeel afwezig is door ziekte of quarantaine, ziet de NMBS zich genoodzaakt het treinaanbod tijdelijk aan te passen vanaf 26 januari. In Vorst wordt de Audi-fabriek een week stilgelegd door de grote uitval van personeel.
24/01 17u15  NMBS past dienstregeling opnieuw aan door uitval personeel‘Door de evolutie van de pandemie wordt NMBS op dit ogenblik geconfronteerd met medewerkers die afwezig zijn door ziekte of die thuis in quarantaine verblijven’, schrijft de NMBS op Twitter. Daardoor wordt het treinaanbod tijdelijk aangepast vanaf 26 januari.
24/01 17u15  Pieter Loridon reageert op ‘mediatsunami’: ‘Je komt vroeg of laat toch aan de beurt’De beslissing van voormalig topbasketter Pieter Loridon om zichzelf doelbewust te laten besmetten met het coronavirus brengt heel wat teweeg. Zo noemde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) de actie ‘respectloos’ en noemde Marc Van Ranst het ‘oliedom’ en ‘onbegrijpelijk’. In bovenstaande video legt Loridon uit waarom hij het heeft gedaan.
24/01 17u15  Coronablog | Volledig gevaccineerde reizigers moeten zich binnenkort niet langer laten testen in VKVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 16u15  Eén overlijden, drie gewonden bij schietpartij in aula HeidelbergIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg, in de deelstaat Baden-Württemberg, heeft een man maandag schoten gelost. Daarbij is een slachtoffer aan ernstige verwondingen overleden. Drie anderen zijn gewond. Dat meldt het Duitse persbureau dpa op basis van veiligheidsbronnen. De dader, die zelf een student zou geweest zijn, is intussen dood, zo meldt de politie.
24/01 15u15  Voormalige paus Benedictus XVI gaf valse verklaring tijdens onderzoek naar misbruikPaus emeritus Benedictus XVI heeft toegegeven een valse verklaring te hebben afgelegd tijdens een onderzoek naar seksueel misbruik in de Duitse Katholieke Kerk.
24/01 15u15  Schutter opent vuur in Duitse universiteit: meerdere mensen gewondIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg, in de deelstaat Baden-Württemberg, heeft een man maandag schoten gelost. Daarbij zijn verscheidene gewonden gevallen. De dader, die zelf een student zou geweest zijn, is intussen overleden, zo meldt de politie.
24/01 15u15  Zeldzaam: grootste zoutwatermeer in Turkije bevrorenHet Vanmeer in het oosten van Turkije is door extreme vrieskou grotendeels bevroren. Het meer is omringd door besneeuwde bergen en de winters kunnen er zeer koud zijn, maar toch bevriest het meer zelden. Voor veel omwonenden is het de eerste keer dat ze dit meemaken. Bekijk de wonderlijke dronebeelden in de video hierboven.  
24/01 15u15  Oekraïneblog | Rusland: ‘Navo drijft spanning op door schepen en straaljagers te sturen’  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 13u15  Oekraïneblog | Navo stuurt schepen en straaljagers naar het oosten van Europa  Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 13u15  Al 1.000 arrestaties in een jaar tijd: hoe de coronabetogingen telkens weer ontaarden in zware rellenDe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus hebben al tot heel wat protest geleid. Sinds januari vorig jaar vonden er in Brussel negen manifestaties plaats: sommige verliepen vreedzaam, terwijl andere in hevige rellen uitmondden. In bovenstaande video maken we de balans op.
24/01 13u15  Meer kinderopvang dicht dan in decemberVorige week moesten meer crèches en onthaalouders de deuren sluiten vanwege een coronabesmetting dan tijdens de piek in december. 13,3 procent moest minstens voor een dag dicht.
24/01 12u15  VS trekt familieleden van Amerikaanse diplomaten in Kiev terug, EU wacht afFamilieleden van Amerikaanse diplomaten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben de aanbeveling gekregen het land te verlaten. De Europese Unie houdt haar diplomaten voorlopig nog in Oekraïne.
24/01 12u15  WeChat-account Australische premier overgenomen door bedrijf in ChinaHet account van de Australische premier Scott Morrison op het Chinese sociaal medium WeChat is overgenomen door een bedrijf in China. Australische politici beschuldigen China er nu van zich met het account te hebben bemoeid.
24/01 12u15  Koppel getuigt over tsunami Tonga: ‘We moesten zelf alarm slaan’De eigenaars van een beach resort op Tonga zijn zaterdag teruggekeerd om de schade op te meten. Ze vertellen hoe het eraan toeging voor het eiland overspoeld werd door de tsunami. ‘Mijn vrouw kon moeilijk ademhalen en zei dat de zee vreemd was, ze wilde dat ik haar meteen kwam ophalen’, zei een van de eigenaars die op dat moment thuis zat. Omdat er geen tsunami alarm afging, besloten ze iedereen in de buurt te waarschuwen.
24/01 12u15  Oekraïneblog | VS overwegen troepeninzet in Oost-Europa Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 12u15  Oproep | Heeft u zich doelbewust laten besmetten met het coronavirus?Besmettingsfeestjes, knuffelen met iemand die positief heeft getest of een staafje met corona per post bestellen. Heeft u zich, net als ex-basketter Pieter Loridon, doelbewust laten besmetten? Of heeft u onlangs gedacht om uzelf te besmetten? En waarom? Stuur een mailtje naar binnenland@standaard.be met uw naam en telefoonnummer zodat we contact met u kunnen opnemen.
24/01 12u15  ‘Het Overlegcomité heeft het carnaval van Binche gedood’‘Carnaval met een Covid Safe Ticket, dat gaat niet. Voor Binche is dat onmogelijk.’ Voor het tweede jaar op rij gaat het carnaval in Binche niet door. Burgemeester Laurent Devin (PS) is kwaad op het Overlegcomité.
24/01 12u15  Coronablog | Groen licht voor vierde dosis voor meest kwetsbarenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 11u15  Bekende Turkse journalist opgepakt na ‘beledigen president’De bekende Turkse journalist Sedef Kabas is zaterdag in voorlopige hechtenis geplaatst omdat zij tijdens een televisie-uitzending president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd. Dat heeft de advocaat van Kabas bekendgemaakt.
24/01 11u15  Verdachte ontvoering kleuter Cleo in Australië pleit schuldigEen 36-jarige man die ervan verdacht wordt in oktober de vierjarige Australische Cleo ontvoerd te hebben, heeft maandag schuldig gepleit. Dat melden Australische media.
24/01 11u15  Oekraïneblog | Evacuatie Belgische ambassade ‘op dit moment niet aan de orde’Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 11u15  Opnieuw geen carnaval in Binche‘Het Overlegcomité heeft het carnaval van Binche gedood.’ Dat zei burgemeester Laurent Devin (PS) zonet op een persconferentie. Voor het tweede jaar op rij, gaat het carnaval er niet door.
24/01 11u15  Coronablog | Ontslaggolf in evenementensector in 2021 nog zwaarder dan het jaar ervoorVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 10u15  Al ruim 230 mensen opgepakt na coronabetoging in Brussel: ‘Geweld volstrekt onaanvaardbaar’Al meer dan 230 mensen zijn opgepakt na de uit de hand gelopen coronabetoging in Brussel van zondag, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maandagochtend op radiozenders QMusic en Joe. ‘Het geweld bij de betoging was volstrekt onaanvaardbaar’, zegt ze.
24/01 09u15  Ex-basketter Pieter Loridon besmet zichzelf met coronavirusOndernemer en voormalig topbasketter Pieter Loridon (49) heeft zichzelf doelbewust laten besmetten met het coronavirus. Dat zegt hij op Facebook en Instagram.
24/01 08u15  Oekraïneblog | Gezinnen van Amerikaanse diplomaten moeten Kiev verlatenVolg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
24/01 08u15  Dertiger gearresteerd na dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in AchelDe politie arresteerde zondagavond een 32-jarige man die in Achel een dodelijk ongeval veroorzaakt had en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. De man liet daarbij een 44-jarige fietser uit Sierra Leone achter in de berm.
24/01 08u15  Coronablog | WHO: ‘Omikron kan einde van pandemie in Europa inluiden’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/01 07u15  Franse modeontwerper Thierry Mugler (73) overledenDe Franse modeontwerper Thierry Mugler is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent Jean-Baptiste Rougeot laten weten aan het Franse persagentschap AFP.
24/01 05u15  Opnieuw meer dan 3.000 coronapatiënten in het ziekenhuisEr lagen zondag 3.039 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 361 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt maandag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
24/01 04u15  ‘VS overwegen troepeninzet in Oost-Europa’De Amerikaanse regering van president Joe Biden overweegt duizenden troepen en militaire schepen en vliegtuigen naar NAVO-lidstaten in Oost-Europa te sturen, meldt The New York Times.
24/01 04u15  Weten we nu echt wie het deed?Wie heeft Anne Frank verraden? Een groot team van onderzoekers, criminologen, historici, zelfs een oud-FBI medewerker heeft het raadsel ontsluierd. Het was een notaris, een Jood trouwens. Arnold Van den Bergh was de naam. Maar is dat echt zo?
24/01 00u15  Ze kwamen uit heel Europa: ‘Wij zijn de dokters die de angstigen met liefde zullen genezen’Ze waren met velen, van alle leeftijden, en kwamen uit heel Europa. En ze luisterden naar bizarre figuren die grossieren in complottheorieën. ‘Men duwt een dodelijke cocktail in onze armen.’
23/01 22u15  De Croo: ‘Onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden’Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft de rellen tijdens en na de coronabetoging streng veroordeeld. ‘De betrokkenen zullen vervolgd worden’, zegt hij. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is verbolgen over het geweld.
23/01 22u15  In beeld | Coronabetoging ontaardt in rellen, geweld en vernielingenIn Brussel is een betoging tegen de coronamaatregelen opnieuw uitgedraaid op rellen. Relschoppers bekogelden de politie met kasseien en dranghekken. Een 70-tal personen werd aangehouden. Een gerechtelijke taskforce zal onderzoek voeren naar de relschoppers. Fotograaf Kristof Vadino was erbij en maakte deze beelden.
23/01 21u15  Londen kiest voor harde confrontatie met MoskouVolgens de Britse inlichtingendiensten bereidt Moskou een regimewissel in Kiev voor. Waarom komt Londen met deze geheime informatie naar buiten?
23/01 20u15  Rellen na coronabetoging in Brussel lopen uit de handDe confrontaties met de overblijvende harde kern, ook elders in de stad, worden heftiger, nadat er rellen waren uitgebroken bij de coronabetoging. Het Jubelpark wordt ontruimd. De schade aan gebouwen is groot. 
23/01 20u15  Uit de hand gelopen coronabetoging: relschoppers gooien hekken op politie, 70-tal mensen opgepaktDe coronabetoging in Brussel is uitgedraaid op rellen. Een groep relschoppers in de staart van de betoging zocht de confrontatie op met de politie. Het Jubelpark werd ontruimd, waarna het geweld zich verspreidde naar omliggende straten. De schade aan gebouwen is groot.
23/01 18u15  Rellen coronabetoging ontaarden in vernielingen en zwaar geweldDe confrontaties met de overblijvende harde kern, ook elders in de stad, worden heftiger, nadat er rellen waren uitgebroken bij de coronabetoging. Het Jubelpark wordt ontruimd. De schade aan gebouwen is groot.
23/01 17u15  Verstekeling overleeft vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland in neuswiel van vrachtvliegtuigOp de luchthaven Schiphol heeft de Nederlandse Marechaussee zondag een verstekeling gevonden in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig dat uit Zuid-Afrika afkomstig was. De man maakt het naar omstandigheden goed, zo stelt een woordvoerster van de veiligheidsdiensten.
23/01 17u15  1.500 motoren brullen voor kleuter Dean op Grote Markt Sint-NiklaasDe Grote Markt in Sint-Niklaas liep zondag vol met motoren. Ze kwamen er samen ter ere van de 4-jarige kleuter Dean, die eerder deze week dood werd teruggevonden in Nederland. 
23/01 17u15  Coronablog | Nieuw dagrecord besmettingen in NederlandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/01 16u15  Rellen coronabetoging ontaarden in kat- en muisspelNadat rellen in de Europese wijk het einde van de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel inluidden, probeert de politie ook het Jubelpark te ontruimen. De confrontaties worden heftiger.
23/01 15u15  Eerste beelden van rellen tijdens coronabetoging in BrusselGemaskerde personen zoeken in de Europese wijk de confrontatie op met de politie. Ze gooien met hekken, stoelen en andere voorwerpen. De politie zet traangas en waterkanon in. In het Jubelpark worden de speeches en de betoging officieel afgebroken. Bekijk de eerste beelden hierboven. 
23/01 15u15  Rellen breken uit op coronabetoging in BrusselGemaskerde personen zoeken in de Europese wijk de confrontatie op met de politie. Ze gooien met hekken, stoelen en andere voorwerpen. De politie zet traangas en waterkanon in. In het Jubelpark worden de speeches en de betoging officieel afgebroken.
23/01 15u15  Conner Rousseau blijft in Sint-Niklaas wonen: ‘Gent is in goede handen, Sint-Niklaas niet’Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gaat niet verhuizen naar Gent, maar blijft in thuisstad Sint-Niklaas wonen om daar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de lijst te trekken. Dat heeft hij bevestigd op een persconferentie.
23/01 15u15  50.000 deelnemers aan coronabetoging in BrusselDe politie telde 50.000 deelnemers aan de coronabetoging in Brussel. Zes personen zijn al opgepakt nog voor de start, bij het fouilleren van mensen aan het vertrekpunt van de mars. Meer arrestaties zullen allicht volgen na de gewelddadige confrontatie tussen een aantal gemaskerde deelnemers en de politie. Ruud Goossens, Dorien Colman
23/01 14u15  De hel breekt los in Schotland: bewoners bezorgd over gloeiende scheur in de grondInwoners van het Schotse dorp Patna maken zich zorgen omdat er in een caravanpark een grote scheur is ontstaan in de grond. De ruimte daaronder staat in lichterlaaie en er stijgt voortdurend rook uit de put. ‘Dit is al drie jaar aan de gang’, aldus een inwoner. Bekijk het in de video hierboven. 
23/01 14u15  ‘Meerdere tienduizenden deelnemers’ op coronabetoging in Brussel, zes personen opgepaktBij het fouilleren van mensen aan het vertrekpunt van de mars tegen de coronamaatregelen, in en rond het station Brussel-Noord, bleken enkele deelnemers gevaarlijke voorwerpen op zich te dragen. Zes personen zijn opgepakt nog voor start.
23/01 13u15  Gedaan met speculaties: Conner Rousseau blijft in Sint-Niklaas wonenVooruit-voorzitter Conner Rousseau geeft deze zondagnamiddag een persconferentie in zijn thuisstad Sint-Niklaas om aan te kondigen dat hij verhuist naar… Sint-Niklaas.
23/01 13u15  ‘Meerdere tienduizenden deelnemers’ aan coronabetoging in BrusselVolgens de voorlopige telling van de politie telt de betoging tegen de coronamaatregelen meerdere tienduizenden deelnemers. Onze reporter ter plaatse merkt op dat er veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.
23/01 12u15  Organisator coronabetoging: ‘Open debat is het beste vaccin’Tom Meert en zijn organisatie Europeans United zijn de organisatoren van de grote Europese manifestatie tegen de coronamaatregelen die vandaag door Brussel trekt. Ze komen naar eigen zeggen op straat voor ‘vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet.’
23/01 12u15  Joachim Coens: ‘Onze samenleving ontrafelt, maar dat is gelukkig geen onomkeerbaar feitCD&V-voorzitter Joachim Coens wil de ontrafelende samenleving ‘weer beetje bij beetje aan elkaar vastlijmen’, zo zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Dat moet onder meer gebeuren door ‘gezond verstand te brengen in ons gezondheidsbeleid’.
23/01 12u15  Deelnemers coronabetoging gefouilleerd aan NoordstationBrussel verwacht deze zondag opnieuw duizenden manifestanten, die komen betogen tegen de coronamaatregelen. De opkomst kan groot zijn, omdat deze keer ook betogers uit de buurlanden worden verwacht.
23/01 12u15  39-jarige Brit doodgeschoten in Aartselaar, geen spoor van dadersIn Aartselaar is zaterdagavond een 39-jarige man met de Britse nationaliteit doodgeschoten in de buurt van zijn woning. Dat bevestigt het parket. Van de dader of daders ontbreekt voorlopig elk spoor. Volgens het Antwerpse parket lijkt het om een professionele afrekening te gaan.
23/01 11u15  Natuurbrand teistert Big Sur in VS, inwoners geëvacueerdMeer dan 500 inwoners rond het gebied van Big Sur, in de Amerikaanse staat Californië, zijn geëvacueerd door een enorme bosbrand. Het vuur, dat wordt aangewakkerd door hevige windstoten, heeft al meer dan 600 hectare gebied ingenomen. Zo’n 120 brandweerlieden werken met man en macht om het vuur onder controle te krijgen.
23/01 11u15  Raoul Hedebouw roept op tot anti-regeringsbetoging: ‘We moeten in verzet gaan’In zijn eerste toespraak als PVDA-voorzitter roept Raoul Hedebouw op tot een betoging tegen de regering op 27 februari. Volgens Hedebouw is deze regering niet in staat om zowel de energiecrisis als de gezondheidscrisis op te lossen. ‘Wij eisen daden, geen woorden.’
23/01 11u15  Organisator internationale coronabetoging in Brussel: ‘We zijn op zich niet tegen de maatregelen’Er zijn in Brussel al enkele marsen geweest tegen de coronamaatregelen. Vandaag vindt er opnieuw een manifestatie plaats, maar die is internationaler en wil het debat ook breder trekken. Er worden tot 100.000 deelnemers verwacht.
23/01 10u15  IS bevrijdt leden uit gevangenis in Syrië: al meer dan 120 dodenDe aanval van terreurgroep Islamitische Staat (IS) op een gevangenis in het noordoosten van Syrië, in een gebied dat door Syrische Koerden wordt gecontroleerd, heeft al aan meer dan 120 mensen het leven gekost. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een ngo die de oorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië opvolgt, zondag.
23/01 10u15  39-jarige man doodgeschoten in Aartselaar, geen spoor van dadersIn Aartselaar is zaterdagavond een 39-jarige man doodgeschoten in de buurt van zijn woning. Dat bevestigt het parket. Van de dader of daders ontbreekt voorlopig elk spoor. De onderzoeksrechter vordert voor moord.
23/01 09u15  Nog één keer zou hij de Atlantische Oceaan roeiend oversteken, maar avonturier Jean-Jacques Savin overleefde het nietEén keer nog wilde hij met een kano de Atlantische Oceaan oversteken. Maar na drie weken op zee hebben de hulpdiensten het levenloze lichaam van Jean-Jacques Savin aangetroffen in zijn kano. De Franse avonturier in hart en nieren overleefde zijn laatste stunt niet. Hij werd 75 jaar.
23/01 08u15  Dode bij schietpartij in Aartselaar: buurtbewoners hoorden meerdere schotenIn Aartselaar heeft zaterdagavond een schietpartij plaatsgevonden. Een persoon kwam hierbij om het leven, dat bevestigt de lokale politie Hekla. Over de daders is voorlopig geen informatie bekend.
23/01 07u15  Het lot van Biden: zo onpopulair als Trump, zo machteloos als Obama?Na een jaar presidentschap ziet het er niet goed uit voor Joe Biden: door dwarsliggers in zijn eigen partij dreigt hij in november met lege handen de belangrijke Midterms-verkiezingen tegemoet te gaan. Volgens Amerika-kenner Steven De Foer kunnen twee zaken hem nog redden om genoeg zetels in het Congres te behouden. Bekijk de analyse in de video hierboven. 
23/01 07u15  Oekraïneblog | Londen beschuldigt Rusland ervan ‘pro-Russische leider in Kiev’ te willen installerenVolg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
23/01 07u15  Gemiddeld ruim 40.000 besmettingen per dagDe voorbije week raakten dagelijks gemiddeld 40.000 Belgen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
23/01 07u15  Coronablog | Peking screent twee miljoen inwoners van wijk op coronavirusVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/01 23u15  Drie Belgen gewond bij ongeval met luchtballon in SloveniëBij een ongeval met een heteluchtballon in Slovenië zijn drie Belgen en een Sloveense inzittende gewond geraakt. Dat melden lokale media.
22/01 23u15  Coronablog | Duizenden betogen tegen coronaregels in verschillende Europese stedenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/01 22u15  Berlusconi dan toch geen presidentskandidaat in ItaliëDe voormalige Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi wil dan toch geen president van zijn land worden. Dat heeft hij gezegd in een verklaring. Daarmee is weer een obstakel van de baan voor premier Mario Draghi richting de functie.
22/01 20u15  IS bevrijdt leden uit gevangenis in Syrië: al bijna 90 dodenIn het noordoosten van Syrië vinden zaterdag voor de derde dag op rij gevechten plaats tussen Koerdische troepen en leden van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het geweld heeft al aan bijna negentig mensen het leven gekost, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit Groot-Brittannië de oorlog in Syrië opvolgt.
22/01 19u15  Egbert Lachaert: ‘Coronacrisis is voor onze generatie onze oorlog’Voorzitter Egbert Lachaert heeft zaterdag op de digitale nieuwjaarsreceptie van Open VLD vernieuwingsoperatie ‘Liberaal Vuur’ gelanceerd. Hij stelde ook twee nieuwe ondervoorzitters voor, Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose en Kamerlid Jasper Pillen. Met premier Alexander De Croo werd teruggeblikt op het voorbije jaar.
22/01 19u15  Bart De Wever: ‘Het is genoeg geweest, Vivaldi moet verdwijnen’Uit de nieuwjaarsboodschap van N-VA-voorzitter Bart De Wever bleek andermaal de ambitie van de partij voor 2024: het politieke centrum leegeten. Maar De Wever moest ook toegeven dat de Vlaamse regering het ‘erg moeilijk’ had.
22/01 18u15  Honderdtal mensen jaar na uit de hand gelopen betoging opnieuw op straat in Brussel: ‘Nog steeds geen enkele sanctie tegen politie uitgesproken’Aan het station Brussel-Centraal hebben een honderdtal mensen betoogd tegen politiegeweld in Brussel, nadat bij een gelijkaardige betoging tegen politiegeweld op 24 januari vorig jaar 245 mensen, onder wie 91 minderjarigen, opgepakt en urenlang vastgehouden werden in de kazernes van Etterbeek. De ouders van de jongeren klagen dat er nog steeds geen gevolg is gegeven aan de door hen ingediende klachten.
22/01 16u15  Partijgenoot Boris Johnson trekt met beschuldigingen van afpersing naar politieWilliam Wragg, een hooggeplaatst Brits parlementslid van de regerende Conservatieve Partij, zal volgende week aan de politie zijn beschuldigingen toelichten dat Downing Street 10 hem heeft willen afpersen. Volgens Wragg heeft het kantoor van Boris Johnson partijgenoten onder druk willen zetten die de premier omwille van ‘partygate’ uit het zadel wilden lichten.
22/01 15u15  Coronablog | Kiribati en Samoa gaan voor het eerst in lockdownVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/01 14u15  Video toont hardhandige arrestatie 14-jarig meisje in Oostende, intern onderzoek gestartOp sociale media is een video opgedoken waarbij twee agenten een meisje van 14 jaar in de grond werken in Oostende. Op een bepaald moment wordt daarbij een klap gegeven in het gezicht van het meisje. Volgens korpschef Philip Caestecker was de situatie op dat moment al twee uur aan de gang. Er werd een intern onderzoek opgestart. Onder meer de beelden van de bodycams van de agenten zullen daarbij gebruikt worden. 
22/01 13u15  Man kan parachute nog op het nippertje openenEen Chinese parachutist is dinsdag met de schrik vrijgekomen. Tijdens zijn val wou zijn parachute niet volledig openen en viel zo draaiend naar beneden. Enkele toeschouwers konden alleen maar toekijken hoe de man nog net op tijd zijn parachute open kreeg.
22/01 13u15  Syriërs Munzir en Mustafa, bekend van foto van het jaar, krijgen visum in ItaliëMunzir en Mustafa, de Syrische vader en zoon die vorig jaar bekend werden door hun foto samen, krijgen een humanitair visum in Italië. De winnaars van foto van het jaar in Siena reageren opgelucht, meldt VRT.
22/01 12u15  Reddingswerkers redden hond met worst aan droneWat als een hond in gevaar de reddingswerkers niet vertrouwt en hun hulp weigert? Het Britse Denmead Drone Search & Rescue team wist er wel raad mee. In de video hierboven ziet u hoe Millie de hond, die dreigde te verdrinken door het opkomende tij, gered wordt.
22/01 12u15  Oud-minister Luc Martens staat op zijn 75ste terug voor de klas: ‘Dit is ook een statement’In het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel staat Luc Martens (75), ex-minister en voormalig onderwijsspecialist voor zijn partij CD&V, voor de klas. Na veertig jaar geeft hij weer Latijn en Grieks en helpt hij mee het lerarentekort weg te werken. ‘Mij ga je niet horen zeggen dat het vroeger beter was.’
22/01 10u15  Oekraïneblog | VS praat met Qatar over gastoevoer naar EuropaVolg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
22/01 09u15  Industrieel Jacques Boël (92) overledenIndustreel Jacques Boël is vrijdagavond op 92-jarige leeftijd overleden. Dat schrijven verschillende Franstalige media.
22/01 08u15  Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh overledenDe Vietnamese zenmeester, dichter en vredesactivist Thich Nhat Hanh is overleden. Hij is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 95-jarige leeftijd thuis vredig ingeslapen. Dat schrijft zijn eigen organisatie Plum Village op Twitter.
22/01 07u15  Ziekenhuisopnames stijgen verder, gemiddeld meer dan 35.000 besmettingen per dagDe afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 271,6 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 43 procent in vergelijking met de week voordien.
21/01 23u15  Welke maatregelen gelden in fase geel, oranje en rood? Zo werkt de coronabarometerNa veel wikken en wegen heeft het Overlegcomité de coronabarometer kunnen voorstellen. Die geldt vanaf 28 januari. Bekijk hieronder wat dat betekent.
21/01 23u15  Met het einde in zicht komt de barometer geen seconde te vroegTwintig maanden na de eerste aankondiging stelde het Overlegcomité eindelijk de coronabarometer voor. Het moet de burger motiveren om de laatste loodjes met opgeheven hoofd te dragen.
21/01 23u15  Coronablog | Coronapas blijft, maar ‘geen dag te lang’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/01 22u15  Piek nog niet in zicht, maar fans mogen straks weer naar stadionVanaf 28 januari zijn fans weer welkom in de stadions en mogen onder meer pretparken, subtropische zwembaden en bowlings de deuren weer openen. Dat zijn de nieuwe regels in fase rood, ook al ‘is de piek voorlopig nog niet in zicht’.
21/01 22u15  Met het einde in zicht komt de barometer geen seconde te laatTwintig maanden na de eerste aankondiging stelde het Overlegcomité eindelijk de coronabarometer voor. Het moet de burger motiveren om de laatste loodjes met opgeheven hoofd te dragen.
21/01 21u15  N-VA en Groen spelen elkaar zwartepiet toe in PFOS-commissieDe tweede passage van burgemeester André Van De Vyver over wat hij wist van de PFAS-verontreiniging in Zwijndrecht, is ontaard in een bits welles-nietesspelletje tussen de N-VA en Groen.
21/01 21u15  Coronablog | Van Ranst: ‘Coronabarometer kan werken voor omikron’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/01 20u15  Coronabarometer start in het rood met deze maatregelenHet Overlegcomité heeft de coronabarometer voorgesteld. Vrijdag 28 januari starten we in code rood. Deze maatregelen zullen vanaf dan gelden.
21/01 20u15  Facon: ‘Overlegcomité kan altijd strengere maatregelen nemen’De coronabarometer gaat vanaf 28 januari in. Het lijkt erop dat die zal starten op code rood: de horeca blijft open tot 24 uur, maar tafels blijven beperkt tot zes. Dansen is uit den boze. De cultuursector mag binnen alleen zittende evenementen organiseren. Volg hierboven live de persconferentie met premier De Croo.
21/01 20u15  Coronablog | Vandenbroucke: ‘We zetten stappen richting een normaal leven’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/01 20u15  Coronabarometer start vanaf 28 januari, maar hoe werkt die?Na veel wikken en wegen heeft het Overlegcomité een coronabarometer bereikt. Die geldt vanaf 28 januari en biedt richtingaanwijzers voor wat er mogelijk is in de horeca, cultuur en vrije tijd op basis van drempelwaarden. Ondanks de bezwaren van de cultuursector start de barometer allicht in het rood.
21/01 19u15  Live | Dit heeft het Overlegcomité beslist: akkoord coronabarometer, nieuw sluitingsuur horecaDe coronabarometer gaat vanaf 28 januari in. Het lijkt erop dat die zal starten op code rood: de horeca blijft open tot 24 uur, maar tafels blijven beperkt tot zes. Dansen is uit den boze. De cultuursector mag binnen alleen zittende evenementen organiseren. Volg hierboven live de persconferentie met premier De Croo.
21/01 18u15  Live | Wat heeft het Overlegcomité beslist? Volg hier de persconferentieKunnen we straks weer gaan kijken naar onze favoriete voetbalclub? Met hoeveel tegelijk kunnen we naar een concert? En vooral, vanaf welke drempelwaarden van opnames in ziekenhuizen of op intensieve zorg zal dit mogelijk zijn? Het Overlegcomité zat vanmiddag bijeen om op deze vragen een antwoord te geven. Volg hierboven live de persconferentie met premier De Croo na afloop van de vergadering. 
21/01 18u15  Coronablog | Horeca open tot middernacht, coronabarometer start in het roodVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/01 17u15  Erdogan wil Engelse naam van Turkije veranderen‘Made in Turkey’ zal binnenkort misschien niet meer te vinden zijn op producten. Het land wil namelijk aan rebranding doen en wil af van die Engelse naam. Die is momenteel hetzelfde als het Engelse woord voor ‘kalkoen’.
21/01 17u15  Cultuursector: ‘We moeten kunnen starten in code oranje’De cultuursector kijkt reikhalzend uit naar de coronabarometer en of die vandaag op het Overlegcomité wordt goedgekeurd.
21/01 17u15  Verdachten doorverwezen na aanranding veertienjarig slachtoffer op WesterbegraafplaatsIn het onderzoek naar zedenfeiten die zich hebben afgespeeld op de Westerbegraafplaats in Gent in mei vorig jaar, waarvan het veertienjarige slachtoffer na de feiten uit het leven stapte, zijn twee meerderjarige verdachten verwezen naar de correctionele rechtbank wegens aanranding van de eerbaarheid. Drie minderjarige verdachten werden door de onderzoeksrechter verwezen naar de jeugdrechtbank.
21/01 16u15  Zeldzaam nieuws uit het dierenrijk: olifant bevallen van tweelingHet Keniaanse wildreservaat Samburu heeft sinds maandag een olifantentweeling op zijn terrein rondlopen. De geboorte van de tweeling is niet evident omdat beide jongen het niet vaak overleven: de moederolifant, al uitgeput en mager door de zwangerschap, moet dan twee keer zoveel melk geven. Maar volgens de conservatoren van het park staan de sterren goed voor het overleven van de jongen.
21/01 16u15  Van Gucht: ‘Einde vijfde golf nog niet in zicht’België bevindt zich momenteel volop op de piek van de vijfde golf van het coronavirus en het einde hiervan is nog niet in zicht. Een afname van de besmettingen laat nog op zich wachten. Dat heeft viroloog Steven van Gucht vrijdag gezegd op het wekelijkse persmoment van het Nationaal Crisiscentrum.
21/01 15u15  Waarom de Franstalige partijen plots weer fors op de rem staan voor de coronabarometerNog voor het Overlegcomité over de coronabarometer kon beginnen, moest premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag al de plooien gladstrijken met de Franstalige partijen. Hoe komt dat?
21/01 15u15  Coronablog | Overlegcomité met vertraging gestartVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/01 15u15  Oproep | Voelt u zich soms onveilig op het openbaar vervoer?Nadat in het Brusselse metrostation Rogier een vrouw op de sporen werd geduwd, deelden op sociale media veel vrouwen en soms ook mannen verhalen over waarom ze zich onveilig voelen op de perrons, in de metro, in de trein. In een bevraging uit 2019 noemde één op drie vrouwen angst voor ongewenst gedrag van andere passagiers een reden om het openbaar vervoer te mijden. De Standaard is op zoek naar getuigenissen.
21/01 14u15  Oekraïneblog | Lavrov: ‘Poetin zou zeker openstaan voor ontmoeting met Biden’Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
21/01 14u15  Nederlandse publieke radiozenders draaien geen Marco Borsato of Ali B meerOp de radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt de muziek van rapper Ali B en zanger Marco Borsato voorlopig niet meer gedraaid. Ook bij het commerciële mediabedrijf Talpa zullen de liedjes van de twee de komende tijd niet meer te horen zijn.
21/01 14u15  Sanctie voor MIVB-werknemer die beelden metro-incident filmdeDe werknemer van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB die beelden had gefilmd waarop de doodslagpoging van vorige week in het metrostation Rogier te zien is, heeft een sanctie gekregen. Dat heeft MIVB-woordvoerster Françoise Ledune vrijdag bevestigd, nadat Sudinfo daarover bericht had.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

2x Coronablog | Wetenschappers uiten bezorgdheid over uitnodiging Geert Vanden Bossche in parlement27/01 23u15 - De Standaard: Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
0x S.G. krijgt 25 jaar cel voor doodslag 23-jarige sekswerker Eunice Osayande27/01 23u15 - De Standaard: Donderdag kreeg S.G. 25 jaar cel voor doodslag in de zaak-Eunice Osayande in het Brusselse hof van assisen. Eerder op de dag werd hij al schuldig bevonden. Osayande werd in 2018 doodgestoken terwijl ze in de buurt werd uitgebuit als sekswerker.
0x ‘Urbi et Orbi’ moet het op Pasen voortaan zonder Nederlandse bloemen stellen27/01 22u15 - De Standaard: De Nederlandse bloemist die op Pasen het Roomse Sint-Pietersplein versiert, stopt er noodgedwongen mee. Twee jaar annulaties door corona heeft de sponsors doen afhaken.
0x 12-jarige leerling steekt agent neer die aan zijn school het verkeer regelt27/01 22u15 - De Standaard: In het Limburgse Peer heeft een 12-jarige jongen een wijkagent (41) neergestoken na een discussie. De dader is samen met zijn broer en moeder gearresteerd.
0x Oekraïneblog | Biden en Zelenski hielden ‘onderhoudstelefoontje’27/01 21u15 - De Standaard: Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
0x Alle hoop op de minitaxshift om Vivaldi-gezicht te redden27/01 21u15 - De Standaard: Terwijl de gesprekken over een nieuw pakket energiemaatregelen nog helemaal in het slop zaten, is er wel hoop om morgen eindelijk de knoop door te hakken over de minitaxshift.
0x VUB stopt samenwerking met medewerker na meldingen van grensoverschrijdend gedrag27/01 20u15 - De Standaard: De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft besloten om de samenwerking met een van haar medewerkers stop te zetten na verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de VUB bevestigd.
0x Sien en Thomas stoppen als Ketnetwrapper27/01 20u15 - De Standaard: Sien Wynants en Thomas Van Achteren stoppen als Ketnetwrapper. De kinderzender gaat opnieuw in een televisieprogramma op zoek naar hun opvolgers.
0x Vooruit wil speculanten uit de woningmarkt duwen: ‘Wie huis koopt, zou er moeten gaan wonen.’27/01 20u15 - De Standaard: Met een zogenaamde opkoopbescherming willen de Vlaamse socialisten burgemeesters toelaten om woningen in hun gemeenten alleen te verkopen aan wie er ook echt gaat wonen. Vlaams Minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), is niet onder de indruk.
0x Dave De Kock mogelijk tegen eind februari in België27/01 19u15 - De Standaard: Dave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt op 8 februari voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die zal oordelen over zijn overlevering.

Statistieken

Artikels:
37465
Gelezen:
36875
Aantal lezers nu:
43


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2022 Naar boven