vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u30
 

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 20u15  Coronablog | UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/10 20u15  Hoofdprijs Film Fest Gent 2021 voor ‘Vortex’ van Gaspar Noé Vortex van regisseur Gaspar Noé is door de Internationale Jury bekroond met de Grand Prix voor Beste Film op de 48ste editie van Film Fest Gent. Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten.
22/10 20u15  Kenny De Ketele pakt zilver in puntenrit op WK baanwielrennen Kenny De Ketele (36) is vrijdag op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de puntenkoers. Enkel de oppermachtige Franse topfavoriet Benjamin Thomas bleef hem voor. Zilver dus. Het is meteen zijn zevende WK-medaille en dat in zijn voorlaatste wedstrijd op het internationale toneel. Zondag gaat hij met Robbe Ghys voor goud in de ploegkoers.
22/10 20u15  Alec Baldwin reageert op dodelijk schietincident: ‘Geen woorden voor mijn verdriet’ Alec Baldwin heeft vrijdag voor het eerst publiekelijk gereageerd op het dodelijke schietincident waar hij donderdag op een Amerikaanse filmset bij betrokken was. ‘Er zijn geen woorden om mijn verdriet en shock uit te drukken’, twitterde hij.
22/10 19u15  Coronablog | Toestroom van patiënten op spoeddienst van Jessa Ziekenhuis Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/10 19u15  Postuum | Bernard Haitink: sterdirigent ondanks zichzelf De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is donderdagavond overleden bij hem thuis in Londen. Hij werd 92. Haitink was een van de invloedrijkste dirigenten van zijn generatie.
22/10 18u15  Wouter Vandenhaute en financier Duyck trekken Anderlecht vlot Wouter Vandenhaute en de discrete financier Geert Duyck worden kernaandeelhouders van de voetbalclub Anderlecht naast Marc Coucke. Anderlecht zelf wordt schuldenvrij.
22/10 18u15  Podcasttips | Europa door sympathieke Britse ogen Reis rond de wereld in drie podcasts. The Europeans geeft een vermakelijke kijk op de Europese actualiteit, Wereldmachten legt geopolitieke verschuivingen bloot, Controversial Japan duikt in het spanningsveld tussen het Westen en Japan.
22/10 18u15  ‘Geen tijd te verliezen’ voor derde prik meent Beke, maar Vandenbroucke hamert op belang wetenschappelijk advies De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. ‘We moeten mensen maximaal kunnen beschermen’, aldus Vlaams minister Beke. Federaal minister Vandenbroucke hamert op het belang van het wetenschappelijk advies.
22/10 18u15  Belgische Manchester City-fan die slachtoffer werd van agressie heeft hersenschade opgelopen De 63-jarige fan van Manchester City die het slachtoffer werd van agressie op de parking langs de E40 in Drongen, wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen.
22/10 18u15  Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende wordt vervolgd voor tweede moord Robert Durst, de Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende en vervolgens veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf, wordt nu ook vervolgd voor het doden van zijn eerste vrouw. Dat bevestigen autoriteiten vrijdag na berichten in Amerikaanse media.
22/10 17u15  Brusselse café-uitbater reageert: ‘We zijn nooit medeplichtig geweest’ Na verschillende beschuldigingen van verkrachting door een barman, reageert de Brusselse bar El Café op Facebook. ‘We willen een voorbeeldfunctie uitoefenen’, klinkt het daar.
22/10 17u15  Nederlandse topdirigent Bernard Haitink overleden De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is donderdagavond overleden bij hem thuis in Londen. Hij werd 92. Haitink bouwde in zijn lange leven een glansrijke carrière uit. Hij was wereldwijd actief, maar het meest blijft zijn naam verbonden met het Concertgebouworkest Amsterdam, dat hij meer dan een kwarteeuw heeft geleid.
22/10 17u15  Angela Merkel twijfelt over handdruk met Von der Leyen op haar laatste EU-top De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag deelgenomen aan de Europese top in Brussel. Omdat de 107de Europese top van Merkel mogelijk ook haar laatste is, kreeg ze donderdag een staande ovatie van haar collega’s. Maar voor ze in de bloemetjes werd gezet beleefde ze nog even een ongemakkelijk moment met Ursula von der Leyen. Bekijk het hierboven.
22/10 17u15  Eindelijk opheldering over ‘mysterieus’ overlijden van gezin in Californisch wandelgebied Een wandeltocht van 13 kilometer werd een gezin van drie en hun hond fataal. De speurders en hun familie stonden maandenlang voor een raadsel. Na uitgebreid onderzoek is er eindelijk duidelijkheid over de doodsoorzaak: oververhitting en uitdroging.
Laatste update: vandaag om 20u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/10 17u15  1.400 deelnemers opgedaagd voor Gentse klimaatmarsDe klimaatmars in Gent is vrijdag zonder incidenten verlopen. De Gentse politie drukt haar waardering uit voor het verloop van de manifestatie, waaraan zowat 1.400 mensen hebben deelgenomen.
22/10 17u15  FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde Gabby PetitoDe menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
22/10 16u15  Minister Beke over boosterprik voor brede bevolking: ‘We moeten mensen maximaal kunnen beschermen’De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. ‘Vaccinatie is niet de enige defensielijn, maar wel de belangrijkste. We moeten mensen maximaal kunnen beschermen.’
22/10 16u15  Hoe kan een losse flodder doden?Op de set van de western Rust verwondde hoofdrolspeler Alec Baldwin twee crewleden met een filmwapen. De chef fotografie overleefde haar schotwond niet, de regisseur raakte zwaargewond. ‘Dit had vermeden kunnen worden’, zegt stuntcoördinator Olivier Bisback.
22/10 15u15  Coronablog | Vlaamse regering wil boosterprik voor brede bevolkingVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/10 15u15  ZNA stuurt vaccinweigeraars nu al wandelen: mag dat?Antwerpse ziekenhuizen weigeren sollicitanten die zich niet willen laten vaccineren. ‘We raden het alle ziekenhuizen aan’, zegt de zorgsector. ‘Wie dit aanvecht, maakt een goede kans’, zeggen specialisten arbeidsrecht.
22/10 15u15  Tulbanden om gestrande wandelaars te reddenIn de Canadese stad Maple Ridge kwamen vorige week maandag twee wandelaars vast te zitten vlak bij woelig water. Vijf mannen maakten van aan elkaar geknoopte tulbanden een reddingstouw om de twee uit hun benarde situatie te helpen.
22/10 14u15  Meer dan duizend jongeren verzamelen voor klimaatmars in GentOnder de Gentse stadshal zijn vrijdag rond 12.30 uur zowat 1.300 à 1.400 jongeren samengekomen voor een nieuwe klimaatmars. Dat meldt de politie rond 13 uur. De organisatoren willen met een nieuwe reeks klimaatbetogingen de druk op het beleid opvoeren.
22/10 14u15  Tulbanden als touw om gestrande wandelaars te reddenIn de Canadese stad Maple Ridge kwamen vorige week maandag twee wandelaars vast te zitten vlak bij woelig water. Vijf mannen maakten van aan elkaar geknoopte tulbanden een reddingstouw om de twee uit hun benarde situatie te helpen.
22/10 13u15  De ‘Vlaamse vader’ van de iPadJan Rabaey (66) lag mee aan de basis van de tablets zoals we die vandaag kennen, en doet onderzoek naar hersenimplantaten voor medische toepassingen. ‘De toekomst? Een mail sturen door eraan te denken.’
22/10 12u15  Gasexplosie richt enorme ravage aan in Chinese woonwijkEen restaurant in het noordoosten van China werd donderdag getroffen door een enorme gasexplosie. Vier mensen kwamen daarbij om het leven en meer dan 47 mensen raakten gewond. Heel wat auto’s en gebouwen in de buurt raakten zwaar beschadigd. Bekijk het in de video hierboven.
22/10 12u15  Bill Clinton: ‘Luister naar je lichaam en zorg goed voor jezelf’Oud-president Bill Clinton mocht zondag een ziekenhuis in Californië verlaten nadat hij er dinsdagavond was opgenomen voor een urineweginfectie. In een videoboodschap laat hij weten dat het goed met hem gaat. Hij geeft nog het advies mee om ‘te luisteren naar je lichaam’.
22/10 12u15  Dalende bescherming maakt 65-plussers kwetsbaarVoor het eerst presenteerde het Crisiscentrum data van de incidentiegraad voor besmettingen en ziekenhuisopnames onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Daaruit blijkt dat 65-plussers kwetsbaar blijven voor covid-19, ook als ze al gevaccineerd zijn.
22/10 11u15  Holle Bolle Gijs krijgt taalcursus na schunnige uitspraken‘Oh wat lekker. Hè, fijn. Seks, seks. Ik heb zo’n honger.’ Die woorden ving een bezoeker van het Nederlandse pretpark Efteling op uit de mond van de bekende attractie Holle Bolle Gijs. Maar is dat werkelijk wat de sprekende vuilnisbak zegt?
22/10 10u15  ZNA aanvaardt geen personeel meer dat niet gevaccineerd is, ACV verzet zichDe grootste zorgwerkgever van Vlaanderen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), werft enkel nog gevaccineerde mensen aan. De regeling wordt al sinds september toegepast. De christelijke vakbond ACV werd niet gehoord en wil de regel aanvechten bij de directie.
22/10 09u15  Zestigtal namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold dit jaarSinds begin dit jaar werden 58 frauduleuze webshops met een .be-domeinnaam opgedoekt. Dat zegt de Belgische vereniging van e-commercebedrijven BeCommerce vrijdag. Naar aanleiding van de Dag van de Webshop roept ze consumenten op om waakzaam te zijn.
22/10 08u15  Biden belooft dat Verenigde Staten Taiwan militair verdedigen bij aanval door ChinaDe Amerikaanse president Joe Biden zegt donderdag dat de Verenigde Staten klaar zijn om Taiwan militair te verdedigen bij een aanval door China. Peking beschouwt het eiland als deel van zijn grondgebied en voert nu regelmatig militaire vluchten over Taiwans luchtruim uit om druk te zetten.
22/10 07u15  Weekend opnieuw droog, met zon op zondagDe dag start droog en zonnig, maar later wordt het zwaarbewolkt met hier en daar lichte regen of een bui. Het weekend wordt overwegend droog, met vooral zondag wat zon. Dat meldt het KMI.
22/10 07u15  EU-leiders schuiven langetermijnmaatregelen tegen hoge energieprijzen voor zich uitDe staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het nog niet eens over wat de Europese Unie op langere termijn kan doen tegen hoge energieprijzen. Dat bleek donderdag na afloop van de eerste dag van een top in Brussel, waar ze ongeveer vijf uur over de huidige piek van de energieprijzen hebben gepraat.
22/10 06u15  Meer dan duizend covidpatiënten in het ziekenhuisHet aantal dagelijkse hospitalisaties is met de helft gestegen ten opzichte van een week eerder. Er liggen weer meer dan duizend covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt vrijdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
22/10 06u15  Alec Baldwin schiet per ongeluk crewlid dood tijdens opnames nieuwe film ‘Rust’Op de set van ‘Rust’, een nieuwe westernfilm van Hollywoodacteur Alec Baldwin (68), is de cameraregisseur om het leven gekomen en de regisseur zwaargewond geraakt toen Baldwin een vuurwapen dat als rekwisiet diende afvuurde. Dat bevestigt de lokale politie.
22/10 05u15  Crewlid per ongeluk doodgeschoten tijdens opnames nieuwe film Alec BaldwinOp de set van ‘Rust’, een nieuwe film van Hollywoodacteur Alec Baldwin, is een medewerkster om het leven gekomen, een ander crewlid raakte zwaargewond. Dat bevestigt de lokale politie. Er zou tijdens het filmen in de Amerikaanse staat New Mexico een ongeval gebeurd zijn met een vuurwapen dat als rekwisiet diende.
22/10 04u15  EU-leiders hebben ‘sereen, maar duidelijk’ debat over PolenDe Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdag op een top in Brussel gesproken over de stand van de rechtsstaat in Polen en het geruchtmakende arrest van het Grondwettelijk Hof in Polen over de relatie tussen het Europese en nationale recht. ‘Een serene, maar ook een duidelijke discussie’, vatte premier Alexander De Croo na afloop samen.
22/10 04u15  Bannon negeert dagvaarding: parlementsleden stemmen voor strafrechtelijke vervolgingHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de weg vrijgemaakt voor de strafrechtelijke vervolging van de rechts-populistische politicus en zakenman Steve Bannon wegens minachting van het Congres.
22/10 03u15  FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde influencer Gabby PetitoDe menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
22/10 03u15  Hebben we binnenkort een vaccin tegen alle virussen?Corona heeft alles op z’n kop gezet. Een voordeel: wetenschappers zijn er een pak creatiever door gaan werken, en dat werpt z’n vruchten af. We hebben het over een AR-bril met AI, een slimme blindenstok en over end-to-end-encryptie.
22/10 02u15  Wat heeft ons land te zoeken op de wereldexpo in Dubai?De 35ste wereldexpo vindt, met een jaar vertraging, voor het eerst plaats in het Midden-Oosten en ook ons land is van de partij. Ooit werden er de auto, de telefoon en de ritssluiting voorgesteld, het Atomium en de Eiffeltoren werden voor de gelegenheid gebouwd – maar is een wereldexpo nog wel van deze tijd? En hoe ziet het Belgisch paviljoen er dan uit, wat doen we daar überhaupt?
22/10 02u15  Britse Queen bracht nacht door in ziekenhuisDe Britse koningin Elizabeth II (95) heeft de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in het ziekenhuis. Dat deelde Buckingham Palace donderdagavond mee. De Queen zou opgenomen zijn voor tests, maar het ziekenhuis inmiddels weer verlaten hebben.
22/10 00u15  Genk ondergaat wet van de sterkste op bezoek bij West HamRacing Genk heeft donderdag geen resultaat kunnen boeken bij West Ham United op de derde speeldag van de groepsfase van de Europa League. Het ging ten onder met 3-0. West Ham is de autoritaire leider in Groep H met 9 op 9. Dinamo Zagreb, Rapid Wenen en Genk volgen op ruime afstand met 3 op 9.
21/10 23u15  Sven Kums bezorgt AA Gent krappe zegeAA Gent heeft donderdagavond op de derde speeldag in groep B van de Conference League met het kleinste verschil (0-1) gewonnen op bezoek bij het Servische Partizan. Sven Kums kopte op het uur de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen in de Servische hoofdstad.
21/10 23u15  Merkel predikt verzoening op haar 107de en laatste (?) topKom met een oplossing voor de Commissie sancties moet nemen. Die raad kreeg de Poolse premier van zijn EU-collega’s na het arrest van het grondwettelijk hof. Het viel op een koude steen.
21/10 23u15  Genk ondergaat wet van de sterkste op bezoek bij West Ham en wordt opnieuw genekt door stilstaande fasesRacing Genk heeft donderdag geen resultaat kunnen boeken bij West Ham United op de derde speeldag van de groepsfase van de Europa League. Het ging ten onder met 3-0. West Ham is de autoritaire leider in Groep H met 9 op 9. Dinamo Zagreb, Rapid Wenen en Genk volgen op ruime afstand met 3 op 9.
21/10 23u15  Red Flames met monsterscore voorbij Kosovo in WK-kwalificatie, Tessa Wullaert scoort hattrickDe Red Flames (FIFA-19) hebben zich niet laten verrassen door Kosovo (Fifa-115) in de WK-kwalificaties. De Belgen overklasten zoals verwacht Kosovo, met een monsterscore als gevolg. Dankzij een hattrick van Tessa Wullaert, twee goals van Justine Vanhaevermaet en ook Cayman en De Caigny die een goaltje meepikten, werd het 7-0.
21/10 22u15  Coronablog | Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA aanvaardt geen personeel meer dat niet gevaccineerd isVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/10 22u15  Italiaanse oud-premier Berlusconi vrijgesproken van omkoping getuigenEen Italiaanse rechtbank heeft de vroegere premier Silvio Berlusconi in een proces in samenhang met zijn bunga bunga-feestjes vrijgesproken, zo hebben de persbureaus Ansa en Adnkronos donderdag gemeld.
21/10 22u15  Na Tuur Dens pakt ook Lotte Kopecky zilver op WK baanwielrennenLotte Kopecky heeft donderdagavond de zilveren medaille veroverd tijdens de afvallingskoers, het slotnummer van de tweede dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Franse Roubaix. Eerder op de avond is de 21-jarige Tuur Dens tweede geworden in de scratch, een wedstrijd van 60 ronden.
21/10 22u15  Red Lions winnen Vlaams SportjuweelDe Belgische hockeymannen, de Red Lions, hebben het Vlaams Sportjuweel 2021 gewonnen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) maakte de winnaar bekend tijdens een awardshow in de Topsporthal in Gent.
21/10 21u15  Protest tegen seksueel geweld in Elsene: ‘Als ik mijn huis verlaat, wil ik niet dapper maar vrij zijn’Aan het stadhuis van Elsene zijn donderdagavond opnieuw honderden mensen samengekomen om het seksueel misbruik in cafés aan te klagen. ‘Slachtoffers, we geloven je. Verkrachters, we zien je’, werd er geroepen.
21/10 21u15  Antwerp pakt eerste punt in Europa en houdt hoop op overwintering levendHet eerste puntje is binnen. Antwerp speelde 2-2 gelijk op Fenerbahçe en houdt zo de hoop op Europese overwintering levend. Er zat misschien nog méér in, maar over twee weken krijgt het de kans om de Turken thuis – in een weliswaar leeg stadion – te kloppen.
21/10 21u15  CLB’s vechten tegen de bierkaaiDe CLB’s kreunen onder de werkdruk van het vele contact­onderzoek. Nu de coronacurves beginnen te stijgen, kunnen ze de leerlingen niet snel genoeg naar huis sturen.
21/10 21u15  Xavier Malisse geplaatst voor halve finale in dubbelspel European OpenDe Lotto Arena in Antwerpen stond even in vuur en vlam. Xavier Malisse en zijn dubbelpartner/pupil Lloyd Harris plaatsen zich na een fantastische partij verrassend voor de halve finales van de European Open. ‘Ik voel me vooral oud’, lachte X-Man na afloop. ‘Maar ik ben heel gelukkig.’
21/10 21u15  Peuter overleden na aanrijding vlak voor kinderdagverblijf in Sint-Job-in-’t-GoorIn Sint-Job-in-’t-Goor is donderdagavond een meisje (1) aangereden op de oprit van een kinderdagverblijf. De omstandigheden waarin het ongeval gebeurde, zijn voorlopig nog niet duidelijk. Het slachtoffertje is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar ze later overleed aan haar verwondingen.
21/10 21u15  Tuur Dens kroont zich op WK baanwielrennen tot vicewereldkampioen in de scratchTuur Dens (21) is op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de scratch, een wedstrijd van 60 ronden. In de eindsprint moest onze landgenoot enkel de Fransman Donavan Grondin laten voorgaan.
21/10 21u15  Angèle brengt met nieuw nummer eerbetoon aan Brussel‘Bruxelles je t’aime’, zo heet het nieuwe nummer van zangeres Angèle. Een lofzang aan haar stad, maar een politieke boodschap mocht niet ontbreken.
21/10 19u15  Peuter aangereden vlak voor kinderdagverblijf in Sint-Job-in-’t-GoorIn Sint-Job-in-’t-Goor is donderdagavond een kind (1) aangereden vlak voor een kinderdagverblijf. De toestand van het slachtoffertje en de omstandigheden waarin het ongeval gebeurde, zijn voorlopig nog niet duidelijk. Het slachtoffertje is naar het ziekenhuis gebracht.
21/10 19u15  Terug van (niet lang) weggeweest: het mondmaskerOp 1 oktober vielen de mondmaskers af in Vlaanderen, maar nu er opnieuw een besmettingsgolf over ons land rolt, haalt u ze misschien toch maar beter weer boven. ‘Mondmaskers nemen een deel van het risico weg, en dat kan ons helpen op dit moment.’
21/10 18u15  Laurens Sweeck wint in Ardooie zijn eerste cross van het seizoenLaurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft donderdag de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie volledig naar zijn hand gezet. De 27-jarige Sweeck zette nog voor half cross een solo op die hij netjes afrondde.
21/10 18u15  Twee verdachten van agressie tegen Belgische Manchester City-fan aangehoudenTwee van de vijf verdachten die verhoord werden na de agressie op een fan van Manchester City op de parking langs de E40 in Drongen zijn aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter in Gent beslist. De drie anderen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden, waaronder een verbod om voetbalmatchen bij te wonen.
21/10 18u15  Franse topvoetballer Karim Benzema riskeert tien maanden voorwaardelijk in ‘sekstape-affaire’Real Madrid-spits Karim Benzema riskeert een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 75.000 euro voor zijn betrokkenheid in de chantage van Mathieu Valbuena, toenmalig ploegmaat van Benzema bij de Franse nationale ploeg.
21/10 18u15  Open VLD en CD&V leggen invoering ruimere coronapas op Vlaamse regeringstafelHoewel de Vlaamse regering eerder besliste de coronapas niet in te voeren, leggen Open VLD en CD&V dat nu toch op de regeringstafel. Coalitiepartner N-VA is terughoudender.
21/10 18u15  Getuigen van Jehova buiten vervolging gesteld in onderzoek naar misbruik minderjarigenDe Brusselse raadkamer heeft op 5 oktober de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen buiten vervolging gesteld in het onderzoek van het federaal parket naar seksueel misbruik van minderjarigen. Dat meldt Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van de vzw, meester Dimitri de Béco.
21/10 18u15  Paris Hilton: ‘Ik werd gewurgd, in mijn gezicht geslagen en bekeken door mannelijk personeel in de douche’Paris Hilton (40) voerde woensdag mee campagne voor de goedkeuring van een wetsvoorstel dat misbruik in jeugdinstellingen beter moet bestrijden. In een persconferentie vertelde de Amerikaanse meer over het misbruik en geweld die zij meemaakte op privéscholen. Ze maakte dit vorig jaar al bekend in haar documentaire ‘This is Paris’. Daarin vertelde ze dat ze al twintig jaar een typetje speelt door het jeugdtrauma dat ze opliep in kostscholen.
21/10 18u15  Nee, ze is niet de nieuwe Anuna De WeverVóór de marsen van 2019 was ze niet bezig met het klimaat. Vandaag behoort Lola Segers tot de harde kern van Youth For Climate, klaar om te spreken met de groten der opwarmende aarde op de Klimaatconferentie van de VN.
21/10 17u15  ‘Un monde’ van Laura Wandel Belgische inzending voor Oscars‘Un monde’, de eerste langspeelfilm van de Brusselse regisseur Laura Wandel, is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Als de film de selectie overleeft, zal hij meedingen naar de Oscar voor Beste Internationale Film.
21/10 17u15  Meghan Markle pleit voor betaald ouderschapsverlof in VS: ‘Zou een recht moet zijn’In een open brief pleit Meghan Markle voor een nationale invoering van het betaald ouderschapsverlof in de Verenigde Staten. ‘Geen enkele familie zou moeten kiezen tussen hun job of voor hun kind zorgen.’
21/10 16u15  Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingenBij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet.
21/10 16u15  Coronablog | WHO stelt nieuwe deltavariant vastVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/10 15u15  Verdwijnt het omstreden verbod op ‘majesteitsschennis’?‘Beleedigingen aan den Koning’ zijn in België nog steeds verboden, ondanks Europees protest. Over een week oordeelt het Grondwettelijk Hof of de archaïsche wet uit 1847 moet sneuvelen.
21/10 15u15  Antwerpse deputatie keurt strengere lozingsnormen voor 3M goedDe deputatie van de provincie Antwerpen heeft donderdag zoals verwacht de lozingsnormen voor chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht op het vlak van verschillende stoffen verstrengd. De deputatie volgt het advies van haar omgevingsvergunningscommisie. De nieuwe normen gaan meteen in.
21/10 15u15  Eén verdachte van agressie tegen Belgische Manchester City-fan vrijgelaten onder voorwaardenEén verdachte die verhoord werd in het onderzoek naar de agressie op Guido De Pauw, een 63-jarige fan van Manchester City uit Meerbeek (Ninove), op de parking langs de E40 in Drongen, is vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigen zijn advocaten Jeroen Van Kerrebroeck en Teresa Corthouts.
21/10 14u15  Vrouw die in elkaar geslagen werd bij uit de hand gelopen burenruzie, is overleden aan verwondingenDe 65-jarige vrouw die vorige week bij een uit de hand gelopen burenruzie in Kortrijk in elkaar geslagen werd, is overleden. Dat werd bevestigd aan de redactie van ‘Het Nieuwsblad’.
21/10 13u15  Wie hoogrisicocontact had, krijgt alleen nog sms om zich te laten testenHoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest aflegden, worden sinds woensdag niet langer opgebeld door contacttracers. In de plaats daarvan krijgen ze een sms waarin hen gevraagd wordt zich te laten testen.
21/10 13u15  Kritiek op ‘Franse Trump’ die wapen richt op journalistenOp een veiligheidsbeurs in Parijs testte de Franse uiterst rechtse opiniemaker Éric Zemmour een geweer uit dat hij al lachend richtte op enkele journalisten. De Franse staatssecretaris voor gendergelijkheid Marlène Schiappa noemde het voorval ‘afschuwelijk’.
21/10 13u15  Coronablog | Vlaanderen opnieuw rood op Europese kaart - Sportclubs slaan alarmVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/10 12u15  Vlaamse werkgevers en vakbonden pleiten voor verplichte renovatie na aankoop woningAlleen nog verwarmen met warmtepompen, een verplichte renovatie van woningen na aankoop en 1 miljoen elektrische auto’s op de weg. In een rapport besteld door klimaatminister Zuhal Demir pleiten de Vlaamse werkgevers en vakbonden voor een groene omslag.
21/10 12u15  Jongen probeert kapje van paus in handen te krijgen tijdens ceremonieDe tienjarige Paolo Jr. heeft woensdag de wekelijkse ceremonie van paus Franciscus verstoord in Vaticaanstad. Hij liep vastberaden de trappen op en ging recht op de paus af. Daar werd hij warm onthaald door Franciscus, die even zijn handen vasthield. Maar de jongen was meer van plan dan enkel de paus begroeten. Bekijk het in de video hierboven.
21/10 11u15  Neen, ze is niet de nieuwe Anuna De WeverVóór de marsen van 2019 was ze niet bezig met het klimaat. Vandaag behoort Lola Segers tot de harde kern van Youth For Climate, klaar om te spreken met de groten der opwarmende aarde op de Klimaatconferentie van de VN.
21/10 11u15  Storm Aurore houdt ook in Antwerpen lelijk huis: hoogwater voorspeld in ScheldeStorm Aurore is niet ongemerkt over ons land getrokken. In Antwerpen kreeg de brandweer meer dan 80 oproepen. In Brussel werden meer dan 23 tussenkomsten uitgevoerd. Het ging vooral om omgewaaide bomen. Een deel van de tribune van de Bosuil in Deurne kwam op het veld terecht.
21/10 11u15  Nieuwe teststrategie: computer bepaalt straks of je coronatest moet afleggenOm de huisartsen te ontzien, komt de overheid met een online vragenlijst voor mensen die een coronatest willen. Hoe gaat de nieuwe teststrategie in haar werk?
21/10 09u15  KMI blijft waarschuwen voor rukwinden, regen en stormtij, noodnummer blijft actiefOp talrijke plaatsen in ons land zullen er donderdag nog steeds felle rukwinden, tot 90 kilometer per uur, opgetekend worden waardoor schade mogelijk is. Ook overlast door de hoge neerslaghoeveelheden is mogelijk, waarschuwt het KMI. Het noodnummer 1722 is nog steeds actief.
21/10 09u15  Letland gaat als eerste land van Europese Unie opnieuw in lockdownLetland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal besmettingen. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.
21/10 08u15  Donald Trump komt dan toch met een eigen sociaal netwerkEx-president Donald Trump wil de concurrentie aangaan met Facebook en Twitter. Hij hoopt conservatieve stemmen te lokken naar zijn ‘Truth media’.
21/10 07u15  Romelu Lukaku geblesseerd vervangen bij Chelsea na harde tackle op de enkelDe Rode Duivel moest na nog geen halfuur vervangen worden tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Chelsea en Malmö.
21/10 07u15  Alle coronacijfers blijven in het roodAlle coronacijfers blijven donderdag in negatieve zin evolueren. Dat blijkt donderdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
21/10 06u15  Coronablog | ‘Ventilatiemaatregelen niet haalbaar voor sportclubs’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/10 04u15  Tesla boekt recordwinst van 1,6 miljard dollar in derde kwartaalOndanks de wereldwijde chipcrisis en leveringsproblemen heeft Tesla, de Amerikaanse producent van elektrische luxeauto’s, in het derde kwartaal een recordwinst geboekt.
21/10 04u15  correcties & aanvullingenLees meer >
21/10 03u15  Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-ZeelandNa Australië en Japan heeft het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland gesloten. Londen wil zo zijn handelsrelaties versterken in de Indo-Pacifische regio en proberen toe te treden tot het Trans-Pacifische vrijhandelsakkoord.
21/10 03u15  Sebastian Kurz: wonderboy en notoir manipulatorHij werd staatssecretaris op zijn 24ste, minister van Buitenlandse Zaken op zijn 27ste en niet veel later op zijn 31ste partijleider en daarna kanselier. Sebastian Kurz was de wonderboy van de Oostenrijkse politiek. Een Wunderwuzzi.
21/10 03u15  Zuid-Koreaans leger in beroep tegen historische uitspraak in voordeel van trans soldaatHet leger zal in beroep gaan tegen een recente uitspraak van de rechtbank in het voordeel van een overleden trans soldaat.
21/10 03u15  Vlaams Parlement keurt uitfasering stookolieketels goed: vanaf januari boete voor nieuwe ketelDe plannen om in Vlaanderen stookolieketels uit te faseren, zijn woensdagavond goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Het decreet wil mensen vooral aansporen om te kiezen voor meer milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. Het Vlaams Parlement keurde ook een interfederale klimaatresolutie goed.
21/10 03u15  Vlaams Parlement keurt nieuw erkenningsdecreet goedHet Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor het nieuwe erkenningsdecreet voor lokale geloofsgemeenschappen.
20/10 23u15  Vandenbroucke brengt alles in stelling tegen vierde golf‘We zullen schrikken de komende dagen’, waarschuwt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Hij wil de verplichte vaccinatie in de zorg tegen Kerstmis stemmen, meer mondmaskers in het straatbeeld en een ruimere Vlaamse coronapas.
20/10 22u15  Belgische voetbalfan nog steeds in coma, verdachten blijven nacht in celEnkele van de vijf verdachten die verhoord werden in het onderzoek naar de agressie tegen een fan van voetbalclub Manchester City op de parking langs de E40 in Drongen, moeten een nacht in de cel blijven en worden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent.
20/10 22u15  Coronablog | Vandenbroucke: ‘De vierde golf komt met kracht aan, we gaan schrikken de komende dagen’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 21u15  ‘Stoffelijke resten gevonden tijdens zoektocht naar vermiste verloofde van Gabby Petito’Een lijkschouwer en een lijkhond zijn woensdag naar een park in Florida gestuurd waar enkele spullen zijn gevonden van Brian Laundrie, de verloofde van de vermoorde Amerikaanse blogster Gabby Petito. Volgens NBC News zouden er in de buurt van de spullen ook ‘menselijke resten’ zijn gevonden.
20/10 21u15  Coronablog | Vandenbroucke: ‘We zitten in vierde golf en zullen forse stijging zien in de cijfers’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 20u15  Belgische voetbalfan in levensgevaar na aanval, verdachten blijven nacht in celEnkele van de vijf verdachten die verhoord werden in het onderzoek naar de agressie tegen een fan van voetbalclub Manchester City op de parking langs de E40 in Drongen, moeten een nacht in de cel blijven en worden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent.
20/10 19u15  Spullen van verloofde Gabby Petito gevonden in park in FloridaEr zijn woensdag ‘enkele spullen’ van Brian Laundrie, de verloofde van de vermoorde Amerikaanse blogster Gabby Petito, aangetroffen naast een wandelpad waar hij geregeld kwam in een park in Florida, niet ver van het huis van zijn familie. Dat heeft de advocaat van de familie Steven Bertolino gezegd aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.
20/10 19u15  Overleg bij Van Quickenborne, Verlinden en Schlitz na aanrandingen in Brusselse bars: ‘Plaag van seksueel geweld’De kabinetten van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz hebben vandaag overlegd over seksueel geweld. De berichten over misstanden in een aantal Brusselse bars waren de aanleiding.
20/10 18u15  Parket gaat in beroep tegen veroordeling Paul RusesabaginaHet Rwandees parket heeft woensdag aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling tot 25 jaar cel van de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina, een voormalige hoteluitbater die inspiratie vormde voor de film Hotel Rwanda en die een fervente tegenstander van president Paul Kagame is geworden.
20/10 18u15  Parket vraagt geduld in onderzoek over verhalen van seksueel geweld in Elsense cafésHet Brusselse parket opende een onderzoek naar een barman van twee cafés in Elsene, na getuigenissen van vrouwen die gedrogeerd en vervolgens seksueel misbruikt zouden zijn geweest. ‘We nemen de klachten zeer ernstig, maar in dit onderzoek kunnen we heel weinig communiceren’, klinkt het.
20/10 17u15  Ook Wevelgem voert zelf Covid Safe Ticket in: ‘Tijd dat Vlaamse regering naar burgemeesters luistert’Ondanks erg hoge vaccinatiecijfers noteerde het West-Vlaamse Wevelgem 260 besmettingen op een week. Vanaf vrijdag is een Covid Safe Ticket nodig voor alle indoorevenementen vanaf honderd bezoekers. Tegen de wens van de Vlaamse regering in.
20/10 17u15  Labrador en walvishaai neus aan neus in Australische wateren: ‘Dit is zo cool’De 28-jarige Jade Pursill was samen met een vriend aan het duiken aan de Ningaloo-kust in het westen van Australië, toen ze plots werden vergezeld door een walvishaai. Het nieuwsgierige dier stak zijn kop boven water en ontdekte dat er nog een dier in de buurt was, namelijk Jades hond Sailor. De twee hadden even een speciaal moment samen.
20/10 17u15  Coronablog | Nieuw sneltestcentrum op Poelaertplein voor Brusselse nachtlevenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 17u15  Weyts kondigt tien maatregelen aan tegen lerarentekortVlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft tijdens het actualiteitsdebat over het lerarentekort tien maatregelen aangekondigd om op korte termijn meer handen voor de klas te krijgen. ‘Dit wijst op schuldig verzuim’, klinkt het bij de oppositie.
20/10 17u15  14 doden bij bomaanslag in Damascus, Syrisch leger opent vuur in IdlibBij een bomaanslag gericht tegen een bus van het Syrische leger zijn dinsdag in de Syrische hoofdstad Damascus veertien doden gevallen. Dat meldt het officiële persagentschap Sana.
20/10 16u15  Vlaams overheidsfonds PMV stemt bonus Lembrechts wegNiet alleen de stichters van FNG hebben de bonus van FNG-baas Paul Lembrechts weggestemd, ook het Vlaams overheidsfonds PMV deed dat, zeggen meerdere bronnen. Lembrechts nam daarop ontslag.
20/10 15u15  Dieter Penninckx geeft Paul Lembrechts lik op stukPaul Lembrechts stapt op als ceo van FNG nadat de aandeelhouders van FNG hebben geweigerd om zijn bonus goed te keuren.
20/10 15u15  Aleksej Navalny krijgt Sacharovprijs van Europees parlementDe gevangengenomen Russische opposant Aleksej Navalny heeft de Sacharovprijs gekregen van het Europese parlement. Daarmee zet Europa elk jaar een persoon, groep of collectief in de kijker gezet die zich op een bijzondere manier inzet voor de ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat, de bescherming van de rechten van minderheden en de rechten en fundamentele vrijheden van de mens.
20/10 15u15  Toneelhuis wil ‘verjongen, vervrouwelijken en vervormen’Kathleen Treier, de nieuwe artistiek leider van Toneelhuis, heeft de koers voorgesteld die het Antwerpse stadstheater in de toekomst zal varen. ‘Het is geen revolutie, maar een radicaal gestuurde evolutie.’
20/10 15u15  Verdachte van bedreigen Nederlandse premier komt nog niet vrijEen 22-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht Mark Rutte te bedreigen. De rechtbank achtte de kans groot dat hij door zal gaan met berichten plaatsen op sociale media als hij vrijkomt. Dat meldt NOS.
20/10 14u15  Gates Foundation schakelt Gents bedrijf in voor betere erwtenoogstGentse biotechnologie heeft de aandacht getrokken van de Gates Foundation. Aan het bedrijf Biotalys is gevraagd iets te doen tegen mislukte peulvruchtenoogsten in Afrika.
20/10 14u15  Coronablog | Basisschool Gullegem gesloten, ruim 100 leerlingen besmetVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 14u15  FIT-topvrouw Claire Tillekaerts gaat met pensioenClaire Tillekaerts, als ceo van Flanders Investment & Trade de belangrijkste Belgische handelsdiplomate, gaat in juni volgend jaar met pensioen. De Vlaamse regering start de zoektocht naar een opvolger.
20/10 14u15  Belgische voetbalfan in levensgevaar na aanval, vijf verdachten opgepaktEen 63-jarige man werd na de match Club Brugge - Manchester City aangevallen omdat hij fan is van de Britse ploeg. Hij verkeert in levensgevaar. Vijf personen zijn ondertussen opgepakt, zo bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen.
20/10 13u15  14 doden bij bomaanslag in Damascus, Syrische leger opent vuur in IdlibBij een bomaanslag gericht tegen een bus van het Syrische leger zijn dinsdag in de Syrische hoofdstad Damascus veertien doden gevallen. Dat meldt het officiële persagentschap Sana.
20/10 13u15  FIT-topvrouw Claire Tillekaerts vertrekt met pensioenClaire Tillekaerts, als ceo van Flanders Investment & Trade de belangrijkste Belgische handelsdiplomate, gaat in juni volgend jaar met pensioen. De Vlaamse regering start de zoektocht naar een opvolger.
20/10 13u15  Belgische voetbalfan (63) in levensgevaar, vijf verdachten opgepaktDe man werd aangevallen omdat hij fan is van Manchester City, vijf personen zijn ondertussen opgepakt. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen.
20/10 13u15  Grootste vulkaan in Japan barst uitDe vulkaan Aso op het Japanse eiland Kyushu is woensdagmorgen uitgebarsten. Een camera die de vulkaan in de gaten houdt, kon filmen hoe as kilometers hoog de lucht in werd geblazen. De overheid waarschuwt omwonenden om uit de buurt te blijven. Bekijk het in de video hierboven.
20/10 13u15  En plots is ‘Crazy Jack’ terugDe beurskoers van Alibaba is omhooggeschoten nadat de Chinese miljardair Jack Ma voor het eerst sinds lang weer is opgedoken in Spanje. Heeft hij zijn straf uitgezeten?
20/10 13u15  Dieter Penninckx neemt wraak op Paul LembrechtsPaul Lembrechts stapt op als ceo van FNG nadat de aandeelhouders van FNG hebben geweigerd om zijn loon goed te keuren.
20/10 12u15  Coronablog | Vakbonden misnoegd over mogelijk ontslag vaccinweigeraarsVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 12u15  Grootste hagelsteen ooit gemeten in AustraliëDe oostkust van Australië wordt al dagen geteisterd door uitzonderlijke hagelstormen. Die hebben op heel wat plaatsen schade aangericht. Zo is het plafond van een winkelcentrum in Coffs Harbour in Nieuw-Zuid-Wales ingezakt door het gewicht ervan. Het Bureau of Meteorology Australia heeft bevestigd dat er hagelstenen vielen met een diameter van wel 16 centimeter. Bekijk het in de video hierboven.
20/10 11u15  Belgische fan aangevallen na wedstrijd tegen Club Brugge omdat hij Manchester City-sjaal draagtEen Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond na de gewonnen Champions League-wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge op de snelwegparking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen aangevallen door supporters van Club. De 63-jarige man is in levensgevaar, zegt zijn zoon Jurgen aan onze redactie.
20/10 11u15  Waarom de bladeren maar niet willen vallen, terwijl het al volop herfst isMisschien viel het u ook al op tijdens een herfstwandeling: het is bijna Allerheiligen, maar er liggen amper bladeren op de grond. Dat heeft alles te maken met afgelopen zomer, die bijzonder nat was.
20/10 11u15  Julie Vermeire: ‘Als je alleen maar aan comfort denkt, eindig je vaak slonzig’Danser, tv-figuur en Tiktokker Julie Vermeire werkte samen met het Belgische modelabel CKS een capsulecollectie uit voor tieners. Dit zijn haar stijlgeheimen.
20/10 11u15  Elke dag gemiddeld 79 nieuwe ziekenhuisopnames, reproductiegetal op 1,26De coronacijfers blijven verder stijgen. Het gemiddelde aantal dagelijkse hospitalisaties is met 41 procent gestegen ten opzichte van een week geleden. Ook het aantal besmettingen stijgt snel. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
20/10 10u15  Belgische Manchester City-fan aangevallen na wedstrijd tegen Club BruggeEen Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond na de wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge aangevallen. Het gaat om een 63-jarige fan.
20/10 10u15  Julie Vermeire: ‘Ik koop na een fijn optreden altijd een tourshirt’Danser, tv-figuur en Tiktokker Julie Vermeire werkte samen met het Belgische modelabel CKS een capsulecollectie uit voor tieners. Dit zijn haar stijlgeheimen.
20/10 10u15  Coronablog | Ontslag dreigt voor ziekenhuispersoneel dat vaccin weigertVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/10 10u15  Minstens dertien doden bij bomaanslag in DamascusBij een bomaanslag gericht tegen een bus van het Syrische leger zijn dinsdag in de Syrische hoofdstad Damascus minstens dertien doden gevallen. Dat meldt het officiële persagentschap Sana.
20/10 10u15  Netflix pronkt met sterke kwartaalcijfersIn het derde kwartaal steeg het aantal abonnementen op streamingplatform Netflix wereldwijd met 4,4 miljoen tot net geen 214 miljoen. Dat meldt het bedrijf zelf. Met de Koreaanse reeks Squid game heeft het, alweer naar eigen zeggen, zijn grootste hit ooit te pakken.
20/10 10u15  Wisselend tot zwaarbewolkt met lichte regenWoensdag wordt wisselend tot zwaarbewolkt met wat lichte regen of enkele buien. De opklaringen kunnen in de namiddag breder worden in het noordwesten. Het blijft nog zacht met maxima tussen 14 en 19 graden. Dat verwacht het KMI.
20/10 10u15  Elke dag gemiddeld 79 nieuwe ziekenhuisopnames, reproductie getal op 1,26De coronaparameters blijven verder stijgen. Het gemiddeld aantal dagelijkse hospitalisaties is met 41 procent gestegen ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal besmettingen stijgt snel. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
20/10 10u15  Parlementaire commissie wil Steve Bannon voor rechter brengenDe commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek voert naar de bestorming van het Capitool in januari, wil de vroegere raadgever van Donald Trump voor de rechter brengen. De commissie nam unaniem een resolutie aan waarin ze Bannon beschuldigt van minachting van het Congres, omdat hij vorige week geweigerd had te getuigen.
20/10 10u15  Game-uitgever Activision Blizzard ontslaat ruim 20 medewerkers wegens seksuele intimidatieDe Amerikaanse uitgever van videogames Activision Blizzard heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkplek.
20/10 10u15  Gewelddadig protest van ex-soldaten die schadevergoeding vragen in GuatemalaIn Guatemala-Stad is het dinsdag tot gewelddadige protesten gekomen van oorlogsveteranen die de beloofde schadevergoeding opeisen voor hun dienst tijdens de burgeroorlog.
20/10 10u15  Olympisch vuur aangekomen in China onder kritiekHet olympisch vuur voor de Winterspelen van 2022 in Peking is aangekomen in China. Tegelijkertijd uiten verschillende activisten en oud-olympiërs kritiek dat de Spelen doorgaan in een land dat controversieel is op het gebied van mensenrechten.
20/10 10u15  Ex-partners Karen en Floris, en kinderen, over 9 jaar birdnestingNegen jaar lang pakten ex-partners Karen en Floris elke vrijdag hun koffers, terwijl hun vijf kinderen in het huis bleven wonen. ‘Birdnesting’ heet het fenomeen – een vorm van co-ouderschap waarbij niet de kinderen maar de ouders verhuizen.
20/10 10u15  VS ‘zullen er alles aan doen’ om in Haïti ontvoerde missionarissen te bevrijdenDe Verenigde Staten ‘zullen er alles aan doen’ om de zeventien Noord-Amerikanen te bevrijden die zijn ontvoerd door een bende in Haïti. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gemeld. De ontvoerders vragen 17 miljoen dollar losgeld.
20/10 10u15  De schaduw van Dutroux (deel 5) | Het verdriet van BelgiëHet is een kwart eeuw geleden dat Dutroux werd opgepakt, de meisjes werden teruggevonden, en uiteindelijk de Witte Mars plaatsvond.
20/10 10u15  FBI voert huiszoekingen uit in woningen gelinkt aan Russische oligarchDe Amerikaanse federale politie FBI heeft dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in twee woningen die gelinkt zijn aan de Russische oligarch Oleg Deripaska. Hij behoort tot de nauwe kring van de Russische president Vladimir Poetin.
20/10 10u15  Noord-Korea bevestigt test met ‘nieuw type’ ballistische raket vanop onderzeeërNoord-Korea heeft met succes een ‘nieuw type’ ballistische raket getest, afgevuurd vanop een onderzeeër. Dat melden de Noord-Koreaanse staatsmedia woensdagochtend. Pyongyang bevestigt zo het nieuws dat het een ballistische raket had afgevuurd, dinsdag gemeld door Zuid-Korea. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag samen voor een spoedzitting over Noord-Korea.
20/10 10u15  Arrestaties in België, Luxemburg en Italië in onderzoek naar sociale dumpingDe federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel heeft dinsdag, in een onderzoek naar sociale dumping, acht arrestaties verricht in België, Luxemburg en Italië. Een tachtigtal politieagenten voerde gelijktijdig ongeveer dertig huiszoekingen uit, samen met 26 inspecteurs van de sociale inspectie.
20/10 10u15  Goed voor Club Brugge: Messi helpt PSG aan zege tegen RB LeipzigWat zeggen we dan? Merci, Paris. Met dank aan een felbevochten 3-2-zege van PSG, behoudt Club Brugge zijn voorsprong van vier punten op RB Leipzig in Groep A van de Champions League. Lionel Messi kroonde zich met twee goals tot matchwinnaar.
20/10 10u15  Ajax veegt Dortmund-Belgen van de mat, Antoine Griezmann van held naar antiheld bij Atlético MadridNaast Club Brugge - Manchester City (1-5) en PSG - Leipzig (3-2) stonden er dinsdag nog zes wedstrijden in de groepsfase van de Champions League op het programma.
20/10 10u15  Alle inzittenden gered na vliegtuigcrash in TexasIn de buurt van Houston, in de Amerikaanse stad Texas, is dinsdag een vliegtuig gecrasht bij het opstijgen. De 21 inzittenden konden zich in veiligheid brengen voor het vliegtuig in brand vloog, melden de brandweer en de lokale autoriteiten. Slechts één persoon raakte lichtgewond.
19/10 23u15  Inwoners Oudsbergen moeten tien dagen lang sociale contacten beperkenDe inwoners van Oudsbergen moeten de komende tien dagen hun sociale contacten beperken en krijgen het advies om op drukke plaatsen en binnen het mondmasker opnieuw te dragen, dus ook op plaatsen waar het nu niet meer verplicht is. Dat maakte burgemeester Marco Goossens (CD&V) van Oudsbergen dinsdagavond bekend. Maandag bleek dat de gemeente geconfronteerd werd met een razendsnelle stijging van het aantal coronabesmettingen.
19/10 23u15  Vader Meghan Markle vraagt om kleinkinderen te kunnen zienTomas Markle, de vader Meghan, vindt dat hij de mogelijkheid moet krijgen om zijn kleinkinderen Archie en Lilibet te leren kennen. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een interview met de Britse zender ITV.
19/10 22u15  1 jaar Vivaldi goed voor spervuur van meer dan 21.000 vragenBijna 14.000 mondelinge en meer dan 7.000 schriftelijke vragen schotelde het parlement de federale regering al voor. Vooral minister van Volks­gezondheid Vandenbroucke (Vooruit) loopt achter met het beantwoorden.
19/10 22u15  4,5 ton cocaïne voor Antwerpen onderschept in EcuadorIn de haven van Guayaquil in Ecuador werd dit weekend 4,5 ton cocaïne in beslag genomen. De lading was bedoeld voor transport naar Antwerpen en werd gevonden door lokale eenheden van het Container Controle Programma, dat onder leiding staat van de Verenigde Naties.
19/10 22u15  Coronablog | Niet-gevaccineerde 60-plussers moeten vier maanden binnenblijven in MoskouVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 21u15  Manchester City zet Club Brugge weer met voetjes op de grond: 1-5Bye, bye Champions League. Na een 1-5 nederlaag tegen Manchester City moet een beurs en blauw Club Brugge zich vol concentreren op de derde plaats en een doorstart in de Europa League. Een nederlaag tegen een van de beste clubelftallen van Europa was ingecalculeerd, maar niet op deze manier.
19/10 20u15  Zware straf voor Antwerp FC: Bosuil blijft leeg tegen FenerbahçeDe UEFA heeft Antwerp een zware straf opgelegd na de incidenten van eind september tegen Eintracht Frankfurt. De eerstvolgende Europese thuiswedstrijd, op 4 november tegen Fenerbahçe, moet achter gesloten deuren gespeeld worden.
19/10 20u15  Parket eist geen zwaardere straffen voor vermoedelijke mensensmokkelaars in zaak-MawdaHet federaal parket heeft dinsdag voor het hof van beroep in Luik een celstraf geëist van drie en vijf jaar voor twee vermoedelijke mensensmokkelaars. De twee waren betrokken bij de politieachtervolging die leidde tot de dood van peuter Mawda in 2018. In eerste aanleg hadden de twee ook drie en vijf jaar gekregen.
19/10 20u15  Coronablog | Hoogste aantal nieuwe Britse coronadoden in meer dan een half jaarVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 20u15  Man die bij zwempartij Plopsaqua in problemen kwam, is overledenEen man die een tiental dagen geleden in levensgevaar raakte tijdens een zwempartij in het waterpark Plopsaqua in Hannuit-Landen, is aan zijn verwondingen bezweken. Dat laat de woordvoerder van het parket in Luik, Damien Leboutte, dinsdag weten.
19/10 19u15  Coronablog | Nieuwe coronavariant in Verenigd KoninkrijkVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 19u15  Oproep | Welk fictieboek heeft jou getroost?Literatuur heeft troostende eigenschappen. Door ons al lezend in personages in te leven, starten we een dialoog op met iemand die op moeilijke momenten net hetzelfde voelt. Daarom zijn we nieuwsgierig naar welk fictieboek u heeft kunnen troosten.
19/10 19u15  Australische Cleo (4) verdwijnt tijdens kampeertocht met ouders: ‘Iemand moet weten waar ze is’De Australische politie is een zoektocht gestart naar de vierjarige Cleo Smith, nadat het meisje in de nacht van vrijdag op zaterdag plots was verdwenen uit haar tent. Dat gebeurde tijdens een kampeertocht met haar familie. Aan buurtbewoners wordt gevraagd uit te kijken naar een rode slaapzak.
19/10 19u15  3-jarige achtergelaten in wagen na achtervolging AntwerpenIn Antwerpen heeft de politie zondag een driejarig kind aangetroffen op de achterbank van een voertuig dat was achtergelaten door enkele verdachten na een achtervolging. Het voertuig was nog in beweging toen de verdachten het verlieten, maar het kind raakte niet gewond. Een van de verdachten werd kort nadien gevat.
19/10 18u15  Club Brugge start met Ruud Vormer op de bank, Kevin De Bruyne in de basis bij Manchester CityClub Brugge start dinsdag met de verwachte elf namen in de derde groepswedstrijd van de Champions League tegen Manchester City. Kapitein Ruud Vormer zit zo opnieuw op de bank. Voor de derde keer op rij in het kampioenenbal kiest coach Philippe Clement voor dezelfde elf namen.
19/10 18u15  Chelsea-trainer Thomas Tüchel over ‘overspeelde’ Romelu Lukaku: ‘Denk dat hij mentaal uitgeput is’Chelsea kan woensdag tegen Malmö best winnen in de Champions League en rekent daarbij uiteraard op doelpunten van Romelu Lukaku. Coach Thomas Tüchel vraagt zich echter af of de Belgische spits niet te veel wedstrijden heeft gespeeld deze zomer en nood heeft aan een pauze.
19/10 18u15  Poppenkast met bananen en trollenWat is dat toch met al die (ex)-VRT-medewerkers die hun openbare omroep maar niet kunnen lossen? Van Linda De Win over Frank Raes: allemaal willen ze ook na hun pensioen blijven werken. Als er nu één tv-maker was die vrede leek te hebben met het afscheid van zijn status als mediafiguur, dan was het wel Mark Uytterhoeven (64). Maar kijk, zo onthecht is de tv-legende op rust nu ook weer niet, want sinds vorige week maakt hij zijn comeback op Ketnet. In Opa speelt hij nu een grootvader met absurd gezichtshaar die absurde verhaaltjes vertelt met trollen, fruit en eenhoorns.
19/10 18u15  Australische Cleo (4) verdwijnt tijdens kampeertocht met haar ouders: ‘Iemand moet weten waar ze is’De Australische politie is een massale zoektocht gestart nadat de vierjarige Cleo Smith plots verdween in de nacht van vrijdag op zaterdag uit haar tent tijdens een kampeertocht met haar familie. Aan buurtbewoners wordt gevraagd om uit te kijken naar een rode slaapzak.
19/10 18u15  Johnson komt met plan voor nuluitstoot tegen 2050De Britse regering wil tegen 2050 een nuluitstoot bereiken. Een week voor de COP26-klimaatconferentie in Glasgow stelde premier Johnson een document van 368 pagina’s voor vol langetermijnbeloftes om van het Verenigd Koninkrijk een voortrekker te maken in de omslag naar een groene economie.
19/10 17u15  3-jarige achtergelaten in wagen na achtervolging in AntwerpenIn Antwerpen heeft de politie zondag een 3-jarig kind aangetroffen op de achterbank van een voertuig dat was achtergelaten door enkele verdachten na een achtervolging. Het voertuig was nog in beweging toen de verdachten het verlieten, maar het kind raakte niet gewond. Een van de verdachten werd kort nadien gevat.
19/10 17u15  Club Brugge in de Champions League: waren ze ooit al zo succesvol?Afgelopen tien jaar speelde Club al vier keer de poulefase van de Champions League, dit seizoen niet meegerekend. Verder dan een derde plaats in de poulefase geraakten de Bruggelingen nog niet. Hun campagne van vorig seizoen was veruit het meest succesvolle. Kunnen ze daar dit jaar een vervolg aan breien?
19/10 17u15  Literair recensent Arjan Peters krijgt 370.000 euro na onterecht ontslagArjan Peters werd in december ontslagen bij de Nederlandse krant ‘De Volkskrant’, na aantijgingen van ongepast gedrag tegenover vrouwelijke auteurs. De krant moet de gewezen recensent 370.000 euro betalen.
19/10 17u15  Saudi-Arabië kondigt eerste offshore themapark aanHet Saudi-Arabisch investeringsfonds PIF stuurde een video de wereld in waarin het een offshore attractiepark aankondigt dat geïnspireerd is op een olieplatform. ‘The RIG’ zal 150.000 vierkante meter innemen in de Perzische Golf. Het project moet het internationaal toeristisch aanbod van Saudi-Arabië versterken.
19/10 17u15  Overleden man die in Den Haag mogelijk onder tram werd geduwd was daklozeIn het Nederlandse Den Haag zijn drie tieners aangehouden in het onderzoek naar een dodelijke tram-aanrijding. Getuigen verklaarden dat het slachtoffer mogelijk door een groep jongens voor de tram werd geduwd. De overledene is een 39-jarige man zonder vaste verblijfplaats.
19/10 17u15  Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme houdt de moed erin na nieuw slecht nieuws: ‘Ik blijf vechten’Onlangs raakte bekend dat er opnieuw kankercellen bij Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme zijn vastgesteld. ‘We wisten het al even, maar we wilden het nog voor onszelf houden, we waren nog niet klaar om te communiceren.’
19/10 17u15  Oproep | Geen leerkracht voor je klas?De afgelopen dagen berichtte De Standaard over het lerarentekort in Vlaanderen en Brussel. Ben jij een scholier die het vele lesuren zonder leerkracht moet stellen? Breng je veel tijd door in de studiezaal? Wat denk je over het probleem en hoe ervaar je het?
19/10 17u15  Naaste ex-medewerkers Van Avermaet bekennen schuldTwee voormalige directe medewerkers van voormalig Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet hebben in de VS schuld bekend voor verboden marktafspraken in de beveiligingssector.
19/10 17u15  Poolse premier: ‘Chantage tegen ons is geen beleid’De Poolse premier beschuldigde in het Europees Parlement de rechters van het Europees Hof van Justitie van activisme: ‘Nu moeten we stop zeggen!’ ‘U doet wat de Brexiteers deden’, reageerde Guy Verhofstadt tijdens een keihard debat over de rechtsstaat.
19/10 16u15  Rechterhanden Van Avermaet bekennen schuldTwee voormalige directe medewerkers van voormalig Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet hebben in de VS schuld bekend voor verboden marktafspraken in de beveiligingssector.
19/10 15u15  Brussels Airport wordt voor 50 procent aandeelhouder van SkeyDroneBrussels Airport Company en Skeyes hebben dinsdag een overeenkomst getekend waardoor Brussels Airport voor 50 procent aandeelhouder wordt van SkeyDrone, een dochtervennootschap van de luchtverkeersleider. De luchthaven wil op die manier een actieve rol spelen in de ontwikkelingen op het vlak van dronetechnologie en in het aanbieden van dronediensten.
19/10 15u15  China jaagt op Ardens houtChinese bedrijven kopen ­massaal onze eiken en beuken en betalen prijzen waar onze houtzagerijen niet ­tegenop kunnen. Het voortbestaan van een volledige sector in ons land komt zo in gevaar.
19/10 15u15  Ex-nazisecretaresse weigert het woord te nemen op procesDe 96-jarige voormalige secretaresse van een naziconcentratiekamp is dinsdag voor een Duitse rechtbank aangeklaagd voor medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden. Eind vorige maand haalde de vrouw al eens het nieuws nadat ze enkele uren vermist was op de dag dat het proces eigenlijk had moeten starten.
19/10 15u15  Coronablog | Geen coronapas meer nodig om te skiën in ZwitserlandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 15u15  Billy Porter kritisch voor ‘Vogue’-nummer met Harry Styles in jurkDat Harry Styles vorig jaar in een jurk verscheen op de cover van modeblad Vogue, was voor acteur Billy Porter, voorvechter van genderfluïde kleding, niet zozeer een mijlpaal, maar eerder een teleurstelling.
19/10 15u15  Spaanse politie ontdekt grootste wietplantage van EuropaDe Guaria Civil heeft begin deze maand zo’n 135.000 cannabisplanten in beslag genomen in het Spaanse Toledo. In Europa werd nog nooit zoveel cannabis gevonden van één teelt. De plantage nam zo’n twaalf hectare landbouwgebied in beslag. Ontdek het volledige verhaal in de video hierboven.
19/10 15u15  Trouwend koppel drijft in gigantische kookpot naar huwelijkslocatieEen trouwend Indiaas koppel heeft zich niet laten tegenhouden door de overstromingen die vorig weekend plaatsvonden in de deelstaat Kerala. In een gigantische kookpot dreven ze naar de stad Alappuzha waar hun huwelijk plaatsvond.
19/10 15u15  Zwakste leerlingen leden het minst onder coronaOok in 2021, hoewel de scholen hun deuren alweer geopend hadden, nam de leerachterstand voor Nederlands en Frans toe. ‘De mondmaskers wogen op de interactie tussen leraar en leerling.’
19/10 14u15  Man overleden nadat hij in Den Haag mogelijk onder tram werd geduwdIn de Haagse wijk Ypenburg is maandagavond een man overleden na een aanrijding met een tram. Getuigen verklaarden aan de politie dat het slachtoffer mogelijk door een groep jongens voor de tram werd geduwd. De politie in Den Haag meldt dinsdag dat drie verdachten werden opgepakt die zich aangemeld hadden bij een politiebureau.
19/10 13u15  Zwakste leerlingen leden het minst onder corona-impactOok in 2021, hoewel de scholen hun deuren alweer geopend hadden, nam de leerachterstand voor Nederlands en Frans toe. ‘De mondmaskers wogen op de interactie tussen leraar en leerling.’
19/10 13u15  Noorwegen plant grootste scheepstunnel ter wereldDe Noorse regering heeft geld vrijgemaakt voor de bouw van de Stad Ship-tunnel. De 1,7 kilometer lange tunnel voor de zeevaart moet een veilige doorgang bieden door de verraderlijke Stadhavetzee.
19/10 13u15  Coronablog | Nieuw Overlegcomité op 29 oktoberVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 13u15  Kan de federale regering de coronacrisis volgende week wel loslaten?De planning was om eind oktober een einde te maken aan de federale fase. Maar laten de stijgende coronacijfers de federale overheid toe om de coronacrisis al los te laten?
19/10 13u15  ABVV legt zich nog niet neer bij veroordeling militanten voor wegblokkade in 2015: ‘Belemmering democratische rechten’Het hof van beroep van Luik heeft dinsdag de zeventien militanten en leiders van de socialistische vakbond ABVV-FGTB, die vervolgd werden na een actie waarbij ze het viaduct in Herstal blokkeerden in oktober 2015, opnieuw veroordeeld. De socialistische vakbond legt zich echter niet neer bij die veroordeling.
19/10 12u15  Zeventien ABVV-militanten veroordeeld voor wegblokkade in Herstal in 2015Het hof van beroep van Luik heeft dinsdag de zeventien militanten en leiders van de socialistische vakbond ABVV-FGTB, die vervolgd werden na een actie waarbij ze het viaduct in Cheratte in Herstal (Luik) blokkeerden in oktober 2015, veroordeeld tot straffen van 15 dagen tot een maand voorwaardelijk en boetes van 200 tot 350 euro.
19/10 12u15  Waar stijgen de coronabesmettingen het hardst?De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames gaan opnieuw de hoogte in, maar niet overal gaat de stijging even snel. Vooral in West-Vlaanderen en Limburg werden afgelopen week fors meer besmettingen genoteerd.
19/10 12u15  Nasa deelt nieuwe geluiden op Mars: zo klinkt de windNasa heeft in een nieuwe video beelden van Mars gecombineerd met het geluid dat Perseverance er heeft opgenomen. Zo horen we nu hoe de wind raast op de rode planeet en hoe de Marsrover over het oppervlak rijdt. Bekijk het in de video hierboven.
19/10 12u15  Amateurduiker vindt 900 jaar oud zwaard van kruisvaarderIn een inham nabij de Israëlische havenstad Haifa vond een amateurduiker een zwaard dat volgens archeologen waarschijnlijk van een kruisvaarder was. Bijna een millennium geleden zou hij ermee naar het Heilige Land afgereisd zijn. Daarnaast vond hij ook nog eeuwenoud aardwerk en een anker van 4000 jaar oud.
19/10 12u15  Victor Campenaerts keert terug naar Lotto-SoudalVictor Campenaerts keert terug naar Lotto-Soudal. Zoals Het Nieuwsblad vorige week meldde, voerde hij al een tijdje onderhandelingen met de Belgische formatie. Lotto-Soudal was niet alleen. Ook Intermarché - Wanty-Gobert, Team UAE, Bora-Hansgrohe, Cofidis en Deceuninck-Quick-Step voerden gesprekken met de wereldrecordhouder. Campenaerts kiest nu echter voor zijn ex-ploeg.
19/10 11u15  Nieuwe getuigenissen over seksueel geweld na verhalen van verkrachting in ElseneIn de nasleep van de getuigenissen van vrouwen die gedrogeerd en verkracht zouden zijn in twee Elsense cafés, verschijnen nu ook verhalen over andere Brusselse bars. Instagramaccount Balance_ton_bar verzamelt ze.
19/10 09u15  Nikkie de Jager krijgt wassen beeld in Madame Tussauds AmsterdamNikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, heeft haar eigen wassen beeld onthuld in Madame Tussauds Amsterdam. Haar beeld staat in een interactieve ‘fashion backstage’ set.
19/10 09u15  Coronablog | Aantal contacttracers wordt opgetrokken nu aantal besmettingen weer stijgtVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/10 09u15  VRT brengt voortaan ook informatie voor fietsers in verkeersbulletin op radioRadio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen in het verkeersbulletin vanaf nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk. Dat meldt de VRT maandag in een persbericht.
19/10 08u15  Antwerpse gemeenteraad brengt geen duidelijkheid over schepenambt voor SchiltzIn Antwerpen is het nog steeds niet duidelijk of de coalitie tussen N-VA, Vooruit en Open VLD volgend jaar zal standhouden. Het zogenaamde ultimatum van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verstreek maandag zonder gevolg en de kwestie ging ook in de gemeenteraad niet opgemerkt voorbij. ‘Als voorzitter van deze gemeenteraad ben ik de behoeder van rechtsgeldige aktes’, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA).
19/10 07u15  Hoofdredacteur Duitse krant Bild ontslagenDe hoofdredacteur van de Duitse krant Bild is uit zijn functie gezet.
19/10 07u15  Dag begint zwaarbewolkt, later brede opklaringenDinsdag is het eerst zwaarbewolkt met af en toe nog regen, later wordt het droog met brede opklaringen. Het wordt erg zacht met maxima van 15 graden op de Hoge Venen en tot 21 graden in het zuidwesten van het land. De wind waait matig tot vrij krachtig aan zee. Dat meldt het KMI.
19/10 07u15  Ziekenhuisopnames stijgen met bijna dertig procentEr liggen nu al 914 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 229 op de intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
19/10 06u15  Noord-Korea vuurt ballistische raket afNoord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dinsdag. Eerder maakten de media melding van een ‘onbekend projectiel’.
19/10 06u15  Conflict Ethiopië: Mekelle, hoofdstad van Tigray, getroffen door luchtaanvallenHet Ethiopische leger heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd op Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray. Daarbij zijn volgens lokale bronnen zeker drie mensen omgekomen.
19/10 05u15  Noord-Korea vuurt projectiel afNoord-Korea heeft een ongeïdentificeerd projectiel afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dinsdag.
19/10 05u15  Marokkaanse politie neemt meer dan ton cocaïne in beslag op schip met bestemming AntwerpenDe Marokkaanse politie heeft maandag meer dan 1,3 ton cocaïne onderschept in Tanger, in het noorden van het land. De drugs waren afkomstig van Brazilië en onderweg naar de havens van Antwerpen en Portbury, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.
19/10 04u15  Kanye West gaat voortaan als ‘Ye’ door het levenDe Amerikaanse artiest Kanye West gaat voortaan als ‘Ye’ door het leven. Een rechter in Los Angeles ging akkoord met de aanvraag tot naamsverandering van de 44-jarige rapper.
19/10 03u15  Trump naar rechter tegen commissie die bestorming Capitool onderzoektDe voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.
19/10 03u15  Vakbonden en directie Lidl bereiken voorakkoord: alle winkels dinsdag openVakbonden en directie van supermarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die maandag gesloten waren, gaan dinsdag om 14.00 uur weer open, melden de christelijke en socialistische vakbond dinsdagnacht.
19/10 03u15  Hoe Polen de Europese Unie doet wankelenPolen en de Europese Unie liggen op ramkoers over een uitspraak van het Pools Grondwettelijk Hof. Het lijkt misschien een technisch, juridisch conflict, maar het raakt en vreet aan de essentie van de Unie. En dus houdt iedereen de adem in over hoe dit afloopt. Wat bezielt de Polen en hoe kan Europa reageren?
18/10 22u15  Rusland slaat terug en sluit missie bij NavoRusland sluit per 1 november zijn Navo-missie in Brussel, maakte de Russische minister van Buitenlandse ­Zaken Sergej Lavrov bekend. Na de sluiting moet het bondgenootschap voor ­‘urgente zaken’ contact opnemen met de Russische ambassade in Brussel, citeerden persbureaus Lavrov.
18/10 22u15  Ook PFAS gedetecteerd in de lucht rond 3MHoe verder van de site van de Oosterweelwerken en 3M verwijderd, hoe lager de concentraties PFAS in de lucht.
18/10 22u15  Actrice Sien Diels, bekend van ‘Sesamstraat’, is overledenDe Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar omgeving bevestigd aan VRT.Nws. De actrice is bekend als Sien uit Sesamstraat, een personage dat ze 36 jaar lang vertolkte.
18/10 21u15  Coronablog | Erika Vlieghe: ‘Doe wat je wilt doen, maar doe het zo veilig mogelijk’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/10 20u15  ULB voert ‘verbod op naaktheid’ in na video waarin studenten seksscènes naspelenVanaf vandaag is het voor studenten van de ULB expliciet verboden om hun kleren nog uit te trekken tijdens allerhande activiteiten. Aanleiding is een omstreden filmpje dat dit weekend opdook waarin te zien is hoe enkele studenten naakt seksscènes nabootsten. Drie studenten kregen van de vicerector daarvoor maandag ook een officiële waarschuwing.
18/10 20u15  Verdachten moord Peter de Vries ‘weten van niets’De verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries stonden maandag voor het eerst voor de rechter. De vraag is of justitie een verband kan leggen met ‘mocromaffia’-topstuk Ridouan Taghi.
18/10 20u15  Opnieuw zware tegenslag voor Cercle Brugge-doelman Miguel Van DammeCercle-doelman Miguel Van Damme (28) heeft een nieuwe mokerslag te verwerken gekregen in zijn strijd tegen leukemie. Begin september meldde Van Damme zelf nog dat alles beter met hem ging en dat de dokters geen leukemie meer vonden in zijn bloed. Spijtig genoeg is dat nu wel weer het geval.
18/10 19u15  ‘De angst is erin gekropen’: Café-uitbater neergestoken door klant ‘die coronapas niet wilde tonen’Motiverend zal het alvast niet zijn voor andere Brusselse caféhouders. Vrijdagnacht, de eerste avond dat coronapaspoort breed verplicht werd in het Brusselse uitgaansleven, werd een collega die een klant ernaar vroeg neergestoken. ‘Dit is niet onze taak’, reageert zijn echtgenote.
18/10 19u15  Coronablog | EMA start onderzoek op naar gebruik van Pfizervaccin bij jonge kinderenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/10 18u15  Vanaf volgend jaar kan iedereen alleen remgeld betalen bij tandarts of huisartsBetaalt u straks nog maar 3,5 euro voor een bezoek aan de tandarts? Vanaf volgend jaar wordt dat alvast voor iedereen mogelijk. Het blijft voorlopig wel de arts die beslist, al wil de regering het ‘op termijn’ verplichten.
18/10 18u15  Ruim 1,6 ton drugs in beslag genomen en 27 mensen opgepakt bij ontmanteling drugsnetwerkDe federale gerechtelijke politie van Luik heeft maandag 23 huiszoekingen uitgevoerd en 27 personen opgepakt bij de ontmanteling van een criminele organisatie. Er is ongeveer 580 kilo cocaïne in beslag genomen en meer dan 1,6 ton drugs voor een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro, meldt het federaal parket.
18/10 18u15  Iedere Belg krijgt straks digitale portefeuille: hoe gaat dat precies in zijn werk?Tegen 2023 moet elke Belg gebruik kunnen maken van Smart Nation, een soort digitale portefeuille waarin alle officiële documenten en instanties verzameld zitten. Het project van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) moet de administratie in ons land vereenvoudigen. Maar hoe zal dat in z’n werk gaan? Is het verplicht? En wat met wie geen smartphone heeft?
18/10 17u15  Rome krijgt weer linkse burgemeesterDe Italiaanse hoofdstad Rome krijgt met Roberto Gualtieri weer een linkse burgemeester. De 55-jarige Gualtieri is een sociaaldemocraat en voormalig minister van Financiën.
18/10 17u15  Gigantische waterhoos gespot aan Cubaanse kustEen eerder uitzonderlijk uitzicht kregen de inwoners van de Cubaanse kuststad Cienfuegos zaterdag voorgeschoteld. Tijdens een onweersbui verscheen er plots een gigantische waterhoos. Tien minuten lang was het spektakel te bewonderen. Er vielen geen gewonden.
18/10 17u15  Slachtoffers Noorse terreuraanval werden gedood met steekwapen, niet met pijl en boogDe vijf slachtoffers die vorige week overleden in een terroristische aanslag in de Noorse stad Kongsberg, werden niet vermoord met pijl en boog - zoals lang werd verondersteld - maar met een steekwapen. Dat meldt de Noorse politie maandag.
18/10 17u15  Bewusteloze man net op tijd uit brandend autowrak gehaaldWoensdagnacht redden enkele politieagenten in de Texaanse stad Garland een man uit een brandende auto net voor het voertuig volledig in de vuurzee opgaat. De bodycam van een van de agenten legde alles vast op video.
18/10 16u15  Clement en De Ketelaere geloven in nieuwe stunt in Champions League: ‘We zullen kansen krijgen’Club Brugge ontvangt dinsdag Manchester City in de Champions League, het team van Kevin De Bruyne dat meer dan 1 miljard euro waard is. Maar schrik? Dat hebben ze bij blauw-zwart al lang niet meer. De puike prestaties in Europa dit seizoen sterken het geloof in een nieuwe stunt. ‘Al wordt dit misschien wel het hoogste niveau ooit op deze mat’, zegt Philippe Clement.
18/10 16u15  Een unieke zinWat mensen zo uniek maakt? Dat ze steeds weer unieke zinnen brouwen die op zichzelf staande kunstwerkjes zijn. Wouter Deprez kwam tot deze conclusie op de tram, bij het horen van een gesprek tussen twee twintigers.
18/10 16u15  Minister Somers trekt erkenning Antwerpse moskee De Koepel inVlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel ingetrokken. Volgens Somers weigert de moskee om transparantie te verschaffen en leeft het de administratieve verplichtingen niet na.
18/10 16u15  Rotsblokken surfen mee op hete lava van Cumbre ViejaDe lava blijft stromen op La Palma en volgens de president van de Canarische Eilanden komt daar nog niet meteen een einde aan. Omdat de lava heter wordt, stroomt ze almaar sneller naar beneden. Op beelden is te zien hoe de hete brei enorme rotsblokken kan meesleuren zonder al te veel moeite.
18/10 15u15  Plots zit er overal zand in de Chinese groeimachineDe Chinese groei vertraagt naar 4,9 procent, veruit het traagste tempo van het afgelopen jaar. Elektriciteitstekorten, vertragingen in de bevoorradingsketen en een uitdijende vastgoedcrisis zetten druk op Peking om in te grijpen.
18/10 15u15  Huis in India zakt in kolkende rivierIn de zuidoostelijke Indiase deelstaat Kerala heeft een grote hoeveelheid neerslag vrijdagnacht voor overstromingen gezorgd. Een video van een huis die loskomt van de oever, toont de omvang van de ravage.
18/10 15u15  Café-uitbater in buik gestoken door klant ‘die coronapas niet wilde tonen’Een café-uitbater in Brussel is neergestoken door een klant die weigerde de sinds dit weekend verplichte coronapas te tonen. ‘De angst is erin gekropen’, reageert de echtgenote van het slachtoffer. ‘We gaan iemand extern voor security aannemen. Maar dat is onze taak toch niet?’
18/10 15u15  Amerikaans oud-minister Buitenlandse Zaken Colin Powell overlijdt aan gevolgen covid op 84‘Generaal Colin L. Powell is vanmorgen overleden aan complicaties door covid-19’, meldde de familie op zijn Facebookaccount. Ze voegen toe dat hij volledig was gevaccineerd. Powell was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten.
18/10 14u15  Verdachte moord op Peter R. de Vries blijft zwijgen, forensisch onderzoek duidt op schuldDe verdachte van de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, de 22-jarige Delano G., heeft maandag op de eerste openbare rechtbankzitting een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Het openbaar ministerie bracht een aantal aanwijzingen naar voor die weinig ruimte laten voor twijfel.
18/10 14u15  Belgische investeringsambitie botst op Europese muurZonder aanpassing van de Europese begrotingsregels loopt België met zijn verhoogde investeringsambitie met zijn kop tegen de Europese muur.
18/10 13u15  Hoe ‘mademoiselle Andrée’ 2.000 kinderen redde van de nazi’sAndrée Geulen, een jonge leerkracht uit Brussel, merkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe plots joodse leerlingen wegbleven van school. Ze trad toe tot een geheim netwerk, het JVC, en redde met haar collega’s 2.000 kinderen uit de klauwen van de nazi’s, op gevaar van eigen leven. Mademoiselle Andrée, van wie Canvas vanavond een ­portret uitzendt, is net 100 ­geworden en het enige nog ­levende lid van de verzetsorganisatie.
18/10 13u15  Gent in de running voor giga-batterijfabriek van VolvoBegin volgend jaar beslist Volvo waar het zijn grote fabriek voor batterijcellen zal bouwen. Volgens Geert Bruyneel, hoofd productie voor de ganse Volvo groep, maakt Gent een grote kans.
18/10 13u15  Steekvlam gezien in bedrijf IKO Sales International in HamDe dreigende rook maandagvoormiddag bij het bedrijf IKO Sales International in Ham blijkt het gevolg van een veiligheidssysteem dat in werking trad. Bij de producent van dakbedekking kwam een ventiel onder overdruk en dit moest ontlasten. Niemand raakte gewond en de materiële schade is beperkt.
18/10 13u15  Coronablog | Europese Unie exporteerde 1 miljard coronavaccinsVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/10 13u15  Honderden naakte mensen vragen aandacht voor krimpende Dode ZeeIn het zuidoosten van Israël maakte de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick naaktfoto’s van een honderdtal mensen aan de kust van de Dode Zee. De installatie maakt deel uit van een campagne om bewustzijn te creëren voor de noodzaak om de zoutzee in stand te houden.
18/10 13u15  Blingbling en verval aan de ScheldeMet voormalig nummer 1 Andy Murray als blikvanger is in de Antwerpse Lotto Arena de European Open van start gegaan. De Stad aan de Stroom geldt sinds de jaren 80 als de Belgische hotspot van het toptennis. Een terugblik op de hoogdagen van het gouden racket.
18/10 13u15  Al 21 kandidaten voor de job everzwijncoördinatorEenentwintig personen hebben zich tot nu kandidaat gesteld voor de gloednieuwe functie van everzwijncoördinator bij de provincie Limburg. De vacature wordt vandaag afgesloten.
18/10 12u15  Olympische vlam voor Winterspelen in Peking is aangestokenTijdens een sobere plechtigheid in het oude Olympia is maandag de olympische vlam voor de Winterspelen van 2022 in de Chinese hoofdstad Peking aangestoken. Vanwege de coronabeperkingen was slechts een beperkt aantal genodigden, bij wie IOC-voorzitter Thomas Bach, aanwezig in Griekenland.
18/10 12u15  Ex-Chiroleider en kompaan krijgen celstraf voor overval op scoutskamp: ‘Ik voel nu enkel schaamte’De twee jonge mannen die op 7 juli een scoutskamp overvielen in Steendorp zijn door de correctionele rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot celstraffen tot veertig maanden met uitstel. Jens H., die een dag later ook nog een buurtbewoner in Belsele overviel, kreeg de zwaarste straf.
18/10 12u15  Varkens beschermen vogels op luchthaven van SchipholDe Nederlandse luchthaven Schiphol kwam met een innovatief idee op de proppen om het aantal ongevallen met vogels te beperken. Ze plaatsten twintig varkens rond de start- en landingsbanen om de resten van de oogsten op te eten zodat de vogels er niet meer op zouden afkomen. ‘Het lijkt erop dat de varkens geen last hebben van het lawaai rond de luchthaven’, aldus boer Josse Haarhuis.
18/10 11u15  Elke Belg krijgt digitale portefeuille tegen 2023Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil alle digitale contacten van de verschillende overheden met de burgers op elkaar afstemmen. Het platform ‘Smart Nation’ moet in 2023 resulteren in een makkelijke en efficiënte digitale portefeuille voor elke Belg.
18/10 09u15  Staking in Klein Kasteeltje: ‘Elk bed is gebruikt’Het personeel van het aanmeldcentrum voor asielzoekers Klein Kasteeltje is maandag begonnen aan een 24 urenstaking. Tot morgen 8u kan niemand er asiel aanvragen. ‘Het zit gewoon vol, ik kan er niet meer over zeggen, elk bed is gebruikt’, aldus een personeelsverantwoordelijke. Staatssecretaris Sammy Mahdi toont begrip, maar roept op ‘de stroom te blijven verwerken’.
18/10 09u15  Wat onthouden we van het proces-De Pauw?In Mechelen vond eind vorige week het langverwachte MeTooproces tegen tv-figuur Bart De Pauw plaats. ‘Het wordt bruut’, voorspelde De Pauw woensdagochtend. En dat bleek niet gelogen.
18/10 07u15  Meer herstelpunten voor oude elektronische apparaten in kringwinkelsEr komen meer herstelpunten voor oude elektronische toestellen in de kringwinkels. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gaat daarvoor samenwerken met onder meer de koepel van kringwinkels, Recupel en elektronicaketen Vanden Borre.
18/10 07u15  Zonnige en droge start van de weekHet wordt maandag zonnig met, door de vele hoge wolkenvelden, een melkachtige lucht. In de late namiddag neemt de bewolking toe in het westen. Het blijft nog tot de avond droog en wordt zacht bij maxima van 13 of 14 graden in de Ardennen en tot 16 of 17 graden elders. Dat meldt het KMI.
18/10 07u15  Lectrr, cartoon van de dagElke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.
18/10 05u15  Coronablog | Geen mondmaskerplicht meer op regionale vluchten van Scandinavische maatschappijenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/10 04u15  Duizenden mensen op straat tegen Salvadoraanse president en bitcoinDuizenden mensen zijn zondag op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van president Nayib Bukele, en in het bijzonder zijn beslissing om van de bitcoin de tweede officiële munt van het land te maken.
18/10 04u15  ‘Un Monde’ wint prestigieuze debuutprijs op BFI London Film Festival‘Un Monde’, het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Laura Wandel, is zondag in Londen bekroond met de Sutherland Award voor beste debuut op het BFI London Filmfestival. Dat maakte distributiemaatschappij Lumière bekend in een persbericht.
18/10 03u15  Wat staat er op het spel in het proces-De Pauw?In Mechelen vond eind vorige week het langverwachte MeTooproces tegen tv-figuur Bart De Pauw plaats. ‘Het wordt bruut’, voorspelde De Pauw woensdagochtend. En dat bleek niet gelogen.
18/10 03u15  Schietpartij aan Franse nachtclub na weigering valse ‘pass sanitaire’Eind vorige week vond er aan een nachtclub in het Franse Bleu Belfort-Montbéliard een schietpartij plaats. Een van de daders werd eerder de toegang geweigerd omdat hij een valse ‘pass sanitaire’ of coronapaspoort had. Er viel een gewonde.
18/10 03u15  Twaalf migranten vermist voor Spaanse kustReddingsdiensten zochten zondag naar twaalf migranten die vermist zijn voor de kust van Spanje. Hun boot kapseisde tijdens een poging om het land te bereiken vanuit Algerije, aldus de Spaanse kustwacht.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

8x FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde influencer Gabby Petito22/10 03u15 - De Standaard: Wetenschap: De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
4x Red Flames met monsterscore voorbij Kosovo in WK-kwalificatie, Tessa Wullaert scoort hattrick21/10 23u15 - De Standaard: Wetenschap: De Red Flames (FIFA-19) hebben zich niet laten verrassen door Kosovo (Fifa-115) in de WK-kwalificaties. De Belgen overklasten zoals verwacht Kosovo, met een monsterscore als gevolg. Dankzij een hattrick van Tessa Wullaert, twee goals van Justine Vanhaevermaet en ook Cayman en De Caigny die een goaltje meepikten, werd het 7-0.
4x Sven Kums bezorgt AA Gent krappe zege21/10 23u15 - De Standaard: Wetenschap: AA Gent heeft donderdagavond op de derde speeldag in groep B van de Conference League met het kleinste verschil (0-1) gewonnen op bezoek bij het Servische Partizan. Sven Kums kopte op het uur de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen in de Servische hoofdstad.
4x Genk ondergaat wet van de sterkste op bezoek bij West Ham22/10 00u15 - De Standaard: Wetenschap: Racing Genk heeft donderdag geen resultaat kunnen boeken bij West Ham United op de derde speeldag van de groepsfase van de Europa League. Het ging ten onder met 3-0. West Ham is de autoritaire leider in Groep H met 9 op 9. Dinamo Zagreb, Rapid Wenen en Genk volgen op ruime afstand met 3 op 9.
4x Hebben we binnenkort een vaccin tegen alle virussen?22/10 03u15 - De Standaard: Wetenschap: Corona heeft alles op z’n kop gezet. Een voordeel: wetenschappers zijn er een pak creatiever door gaan werken, en dat werpt z’n vruchten af. We hebben het over een AR-bril met AI, een slimme blindenstok en over end-to-end-encryptie.
4x EU-leiders schuiven langetermijnmaatregelen tegen hoge energieprijzen voor zich uit22/10 07u15 - De Standaard: Wetenschap: De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het nog niet eens over wat de Europese Unie op langere termijn kan doen tegen hoge energieprijzen. Dat bleek donderdag na afloop van de eerste dag van een top in Brussel, waar ze ongeveer vijf uur over de huidige piek van de energieprijzen hebben gepraat.
4x Zestigtal namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold dit jaar22/10 09u15 - De Standaard: Wetenschap: Sinds begin dit jaar werden 58 frauduleuze webshops met een .be-domeinnaam opgedoekt. Dat zegt de Belgische vereniging van e-commercebedrijven BeCommerce vrijdag. Naar aanleiding van de Dag van de Webshop roept ze consumenten op om waakzaam te zijn.
4x ZNA aanvaardt geen personeel meer dat niet gevaccineerd is, ACV verzet zich22/10 10u15 - De Standaard: Wetenschap: De grootste zorgwerkgever van Vlaanderen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), werft enkel nog gevaccineerde mensen aan. De regeling wordt al sinds september toegepast. De christelijke vakbond ACV werd niet gehoord en wil de regel aanvechten bij de directie.
4x Holle Bolle Gijs krijgt taalcursus na schunnige uitspraken22/10 11u15 - De Standaard: Wetenschap: ‘Oh wat lekker. Hè, fijn. Seks, seks. Ik heb zo’n honger.’ Die woorden ving een bezoeker van het Nederlandse pretpark Efteling op uit de mond van de bekende attractie Holle Bolle Gijs. Maar is dat werkelijk wat de sprekende vuilnisbak zegt?
4x Dalende bescherming maakt 65-plussers kwetsbaar22/10 12u15 - De Standaard: Wetenschap: Voor het eerst presenteerde het Crisiscentrum data van de incidentiegraad voor besmettingen en ziekenhuisopnames onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Daaruit blijkt dat 65-plussers kwetsbaar blijven voor covid-19, ook als ze al gevaccineerd zijn.

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven