vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
22/10 20u15  De EU gaat zich beter beschermen tegen migranten, maar zonder prikkeldraad en muren De Europese leiders hebben vrijdag besloten om het continent beter te beschermen tegen migratie. Aanleiding is het toenemende aantal vluchtelingen en migranten dat naar Europa komt, onder meer aangejaagd door Rusland.
22/10 20u15  Alec Baldwin ‘in shock’ om dood Hutchins na fout met pistool op filmset Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen.
22/10 19u15  Na 68 keer de aarde rond is kapitein Kees Wiersum uitgevaren Kees Wiersum rondde als kapitein elke bekende kaap die er op de wereld te vinden is. Nu, na 44 jaar varen, is het mooi geweest. ‘We vinden het normaal om alles online te bestellen. Maar er zitten ook grenzen aan de groei.’
22/10 18u15  Biden waarschuwt China opnieuw van Taiwan af te blijven. ‘Wij zijn de sterkste militaire macht op aarde’ Geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten en bondgenoten lopen op. Dat gaat onder meer gepaard met een nieuwe wapenwedloop.
22/10 17u15  Het aantal besmettingen loopt snel op. Was dit wel voorzien? Een week geleden was er beginnende bezorgdheid over besmettingsaantallen, die ineens opliepen tot boven de 3000. Deze week stegen ze boven de 5000. De roep om maatregelen keert hier en daar terug. Vier vragen over de ontwikkelingen deze week.
22/10 17u15  ‘Een man zonder opsmuk’. Muziekwereld spreekt met diep respect over Haitink In muziekcentra over de hele wereld werd vrijdagochtend met woorden van groot respect stilgestaan bij het overlijden van Bernard Haitink. De Nederlandse topdirigent stierf donderdagavond laat in Londen, omringd door zijn familie. Hij was 92 jaar oud. In een carrière van ruim zestig jaar, met vaste posities in Hilversum, Amsterdam, Londen, Glyndebourne, Boston, Chicago en Dresden, groeide Haitink uit tot een maestro van wereldformaat.
22/10 17u15  Nog twee leden van Coöperatie Laatste Wil aangehouden: ‘Wij zitten nu in het verdachtenbankje’ Na de arrestatie van voorzitter Jos van Wijk zijn er nu ook twee leden van de Coöperatie Laatste Wil aangehouden.
22/10 16u15  De coronabesmettingen lopen snel op. Was dit wel voorzien? Een week geleden was er beginnende bezorgdheid over besmettingsaantallen die ineens opliepen tot boven de 3000. Deze week kijkt Nederland tegen aantallen aan die boven de 5000 liggen. De roep om maatregelen keert hier en daar terug. Vier vragen over de ontwikkelingen deze week.
22/10 16u15  De wereld reageert met groot respect na het overlijden van Bernard Haitink. ‘Een man zonder opsmuk’ In muziekcentra over de hele wereld werd vrijdagochtend met woorden van groot respect stilgestaan bij het overlijden van Bernard Haitink. De Nederlandse topdirigent stierf donderdagavond laat in Londen, omringd door zijn familie. Hij was 92 jaar oud. In een carrière van ruim zestig jaar, met vaste posities in Hilversum, Amsterdam, Londen, Glyndebourne, Boston, Chicago en Dresden, groeide Haitink uit tot een maestro van wereldformaat.
22/10 15u15  Nederland heeft nog onvoldoende zonne- en windenergie, en blijft toch gasvelden aanboren De wereld verwaarloost het Parijse Klimaatakkoord door fossiele energie te blijven oppompen, bleek deze week uit een studie van de Verenigde Naties. Ook Nederland doet daar aan mee.
22/10 15u15  Alec Baldwin is niet de eerste die een fataal schot lost op een filmset Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen. Zulke incidenten zijn zeldzaam, maar kwamen vaker voor.
22/10 15u15  Sparen voor je pensioen? Zeldzame Pokémonkaarten brengen honderdduizenden euro’s op We kennen de Pokémonkaarten van de spelletjes op het schoolplein, maar 25 jaar nadat de wereld voor het eerst kennisgemaakt heeft met de fantasiedieren is de handel een stuk minder onschuldig. Zeldzame exemplaren worden voor honderdduizenden euro’s verhandeld.
22/10 14u15  Ik snap het ongemak van Tim den Besten en Nicolaas Veul in ‘100 dagen in je hoofd’ Met 100 dagen in je hoofd maken Tim den Besten en Nicolaas Veul opnieuw een serie waarvan je donderdag na aflevering 1 al weet dat hij ­innerlijke verschuivingen gaat veroorzaken. De makers van eerder indringend werk als 100 dagen voor de klas en Super Stream Me werken deze keer honderd dagen als stagiair in psychiatrische kliniek De Grote Beek in Eindhoven. De eerste les is snel geleerd: de grens tussen ‘gek’ en normaal is aardig diffuus.
22/10 14u15  Ik voel me te oud voor ons jaarlijkse vriendinnenweekend. Hoe zeg ik af? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
22/10 13u15  Sluit het net zich rond de Coöperatie Laatste Wil? ‘Wij zitten nu in het verdachtenbankje’ Na de arrestatie van voorzitter Jos van Wijk zijn er nu ook twee leden van de Coöperatie Laatste Wil aangehouden.
Laatste update: vandaag om 20u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/10 13u15  Nederland heeft nog onvoldoende zonne- en windenergie, en blijft dus gasvelden aanborenDe wereld verwaarloost het Parijse Klimaatakkoord door fossiele energie te blijven oppompen, bleek deze week uit een studie van de Verenigde Naties. Ook Nederland blijft olie en gas ondersteunen.
22/10 13u15  Nee, Rusland speelt geen pokerspel met EuropaNaast zeventien miljoen voetbalcoaches en corona-experts is Nederland inmiddels ook gezegend met zeventien miljoen geopolitieke deskundigen. Dat leid ik althans af aan het gemak waarmee de huidige gascrisis wordt afgedaan als een doelbewuste poging van de Russische president Poetin om Europa onder druk te zetten.
22/10 13u15  Acteur Alec Baldwin lost fataal schot op filmset, cameraregisseur overledenActeur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen.
22/10 12u15  Na jaren in de bijstand vond ze weer werk, dat veroorzaakte een kettingreactie van ellendeEen vrouw uit Hoofddorp die jaren in de bijstand zat, heeft sinds vorige maand weer werk. Dat blijkt te zorgen voor een kettingreactie van ellende.
22/10 12u15  Met een beweging van een pink bracht hij een aardverschuiving teweegEen van de allergrootste dirigenten van dit tijdsgewricht is overleden. Bernard Haitink stierf donderdag op 92–jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen.
22/10 12u15  Durft Rutte nog een keer af te treden en terug te keren?Ik mag van mezelf niet naar politieke peilingen kijken, ze zijn even verraderlijk als slecht voor mijn gezondheid, maar natuurlijk bekijk ik ze elke week toch. En elke keer denk ik weer: de ernst van de toeslagenaffaire is nog steeds niet doorgedrongen. Anders zou de VVD, die geheel samenvalt met Mark Rutte, niet onbekommerd aan de leiding blijven gaan. Onder Ruttes premierschap vond ongekend onrecht plaats, om de commissie-Van Dam te citeren, maar noch het ‘onrecht’ noch het ‘ongekende’ lijkt op de kiezer veel indruk te maken.
22/10 10u15  Zal Rutte durven nog een keer af te treden en terug te keren?Ik mag van mezelf niet naar politieke peilingen kijken, ze zijn even verraderlijk als slecht voor mijn gezondheid, maar natuurlijk bekijk ik ze elke week toch. En elke keer denk ik weer: de ernst van de toeslagenaffaire is nog steeds niet doorgedrongen. Anders zou de VVD, die geheel samenvalt met Mark Rutte, niet onbekommerd aan de leiding blijven gaan. Onder Ruttes premierschap vond ongekend onrecht plaats, om de commissie-Van Dam te citeren, maar noch het ‘onrecht’ noch het ‘ongekende’ lijkt op de kiezer veel indruk te maken.
22/10 10u15  In Egypte lopen rijke filmsterren woedend weg tijdens film over armoedeIn Cannes sleepte Veren eerder dit jaar al een prijs in de wacht, maar tijdens het filmfestival in eigen land loopt een deel van het publiek boos weg.
22/10 09u15  De maestro die met een beweging van een pink een aardverschuiving teweeg brachtEen van de allergrootste dirigenten van dit tijdsgewricht is overleden. Bernard Haitink stierf donderdag op 92–jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen.
22/10 09u15  Rutte ontsprong de dans mede met dank aan de mediaIk mag van mezelf niet naar politieke peilingen kijken, ze zijn even verraderlijk als slecht voor mijn gezondheid, maar natuurlijk bekijk ik ze elke week toch. En elke keer denk ik weer: de ernst van de toeslagenaffaire is nog steeds niet doorgedrongen. Anders zou de VVD, die geheel samenvalt met Mark Rutte, niet onbekommerd aan de leiding blijven gaan. Onder Ruttes premierschap vond ongekend onrecht plaats, om de commissie-Van Dam te citeren, maar noch het ‘onrecht’ noch het ‘ongekende’ lijkt op de kiezer veel indruk te maken.
22/10 07u15  Een bescheiden, nuchtere topdirigent die altijd voor de muzikale inhoud gingVoormalig topdirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn management is Haitink vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.
22/10 07u15  Een zaak tegen de hele EU: asielzoekers klagen grensbewaker Frontex aan om pushbacksSyrische asielzoekers klagen het Europese agentschap Frontex aan. Daarmee wordt dit een zaak tegen de hele Europese unie.
22/10 01u15  Teruggestuurde asielzoekers klagen grensbewaker EU aanSyrische asielzoekers klagen het Europese agentschap Frontex aan. Daarmee wordt dit een zaak tegen de hele Europese unie.
22/10 00u15  Topdirigent Bernard Haitink (92) overledenVoormalig topdirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn management is Haitink vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.
21/10 23u15  Merkel blust in Brussel haar laatste brandjesDe Poolse rechtsstaat was donderdag het hete hangijzer van de jongste topbijeenkomst van de Europese Unie.
21/10 22u15  Honderden Nederlandse reizigers in de knel door vliegverbod MarokkoMarokko sloot woensdag halsoverkop het luchtruim vanwege corona. Dat heeft vervelende gevolgen voor velen. ‘Ik dacht: zie ik echt deze droom in duigen vallen?’
21/10 21u15  Ongevaccineerd op de ic? Dat is geen gebrek aan naastenliefde, vinden deze domineesZiekenhuizen moeten operaties uitstellen, omdat ic-bedden worden bezet door corona-patiënten die vaak niet zijn gevaccineerd. Is dat voor orthodoxe predikanten reden hun bezwaren tegen inenten te laten varen?
21/10 21u15  Vrouwen lopen geen verhoogd risico op miskraam na coronavaccinNoorse onderzoekers hebben geen verhoogd risico op een miskraam gevonden bij vrouwen die zich hebben laten vaccineren tegen covid.
21/10 20u15  VS en Europese landen sluiten akkoord voor aanpassing digitale belastingDe Verenigde Staten en vijf Europese landen hebben een akkoord gesloten over een digitale belasting.
21/10 19u15  Voorzitter LTO: ‘Onduidelijke plannen maken boeren onrustig’Slechts 2 procent van de boeren vertrouwt de overheid. Sjaak van der Tak, voorzitter van boerenorganisatie LTO, reageert. ‘Boeren worden onrustig.’
21/10 19u15  Als we meer uren werken, kunnen we de economie vooruithelpen. Wie wil?Mensen moeten meer werken om de krapte op de arbeidsmarkt op lossen, roept uitzendconcern Randstad. Werkenden zelf hebben daar weinig trek in.
21/10 18u15  Kabinet erkent: vermoedelijk zijn er nóg meer kinderen uit huis geplaatstWaarschijnlijk zijn er nog meer kinderen uit toeslagengezinnen uit huis geplaatst dan de eerder deze week genoemde 1115. Het kabinet roept getroffen gezinnen op naar de rechter te stappen.
21/10 17u15  Vliegverkeer Schiphol blaast zorgelijk veel ultrafijnstof de lucht inWat ultrafijnstof betreft lijkt luchthaven Schiphol op een drukke weg midden in een grote stad. Grondpersoneel maakt zich zorgen, Schiphol zelf wil er iets aan doen.
21/10 16u15  Een nieuwe, besmettelijkere deltavariant rukt op. Wat zijn de gevaren van AY.4.2.?Marokko weert vluchten vanuit Nederland vanwege de opkomst van een coronavariant die Nederlanders zelf nog niet kennen. Wat zijn de gevaren van AY.4.2.?
21/10 16u15  Ook woningen zonder gas krijgen last van de hoge gasprijsWoningen zonder gas krijgen toch last van de hoge gasprijs. Dat komt door een wet die aan vernieuwing toe is.
21/10 15u15  Dave Chappelle veroorzaakt woede na expliciete grappen over transgendersStand-up comedian Dave Chappelle maakt in zijn nieuwste Netflix-special expliciete grappen over transgender vrouwen. Dat leidde tot protest binnen én buiten de streamingdienst. Ceo Ted Sarandos heeft spijt van hoe hij daarop reageerde.
21/10 14u15  Nederland opgeschrikt door een windhoos. Is dit gewoon herfstweer, of is er meer aan de hand?Zware regen en een windhoos in het Zuid-Hollandse Barendrecht. Is dat simpelweg onstuimig herfstweer of is er meer aan de hand?
21/10 14u15  Merkels laatste Eurotop zit vol frustratie over PolenEr waren inbreukprocedures, rechtszaken, ingehouden subsidies. Brussel probeert al jaren om Warschau in het gareel te dwingen. Maar hoe? Ook de Europese leiders kunnen donderdag weinig beginnen.
21/10 13u15  Spelfout gemaakt op je datingprofiel? Dan houdt de liefde van je leven het voor gezienOp datingsites telt niet alleen je uiterlijk, maar ook je taalgebruik. Door typfouten en grammaticaal gestuntel kun je de liefde van je leven mislopen, blijkt uit onderzoek.
21/10 12u15  Is er bijbels bewijs voor complottheorieën?Een PKN-predikant ziet de huidige tijd weerspiegeld in een apocalyptisch visioen dat in het bijbelboek Openbaring wordt geschetst. Is dat terecht?
21/10 11u15  Afstand, mondkapjes en een avondklok: delen van Europa gaan langzaam weer op slotMondkapjes, afstand houden en avondklok. Op sommige plekken in de EU waar de besmettingen oplopen, worden de coronabeperkingen weer van stal gehaald.
21/10 11u15  Gameplatform Roblox wordt rijk door kinderarbeidLees meer >
21/10 11u15  Grote druk op de wijkverpleging is een blijvertjeOver de hele breedte loopt de zorg in Nederland vast. Vanuit ziekenhuizen komen bijna dagelijks berichten over zorginfarcten en vorige week liet een grote groep huisartsen weten dat zij lijden onder de hoge werkdruk. Dat is in de wijkverpleging niet anders.
21/10 10u15  Twijfels over onafhankelijkheid lopend onderzoek triatlonbondDe waarde van het lopende onderzoek van de Nederlandse Triathlon Bond wordt betwist. Het gaat alleen over de huidige situatie. En hoe onafhankelijk is het?
21/10 09u15  De Europese subsidiepot van 6 miljard wacht geduldig op de Nederlandse formatieWaarom heeft Nederland als enige EU-land nog geen enkel plan in Brussel ingediend om de economie na corona te versterken? Er ligt bijna zes miljard euro op de Brusselse plank te verstoffen, wachtend op de hervormingsplannen van een nieuw kabinet.
21/10 07u15  Moet Nederland een humanitaire supermacht zijn?Dinsdagnacht moesten 750 asielmigranten de nacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel doorbrengen terwijl er maar 275 plekken waren. Mensen sliepen op veldbedden van het Rode Kruis in wachtruimtes en zelfs in kantoren van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Zaterdag constateerde de GGD al dat de hygiëne in Ter Apel deplorabel is (toiletten verstopt, in afval spelende kinderen) en waarschuwde voor corona-uitbraken of andere infectieziekten.
21/10 01u15  ‘Het prikken van de kleinsten is in strijd met de kinderrechten’Nu het Europees Medicijnenagentschap een coronavaccin voor 5- tot 11-jarigen beoordeelt, roeren deskundigen zich. Het prikken van gezonde kinderen is volgens hen in strijd met de kinderrechten.
21/10 01u15  Kinderen worden nooit ziek door corona. Klopt dat wel?Kinderen merken amper iets van een coronabesmetting, wordt vaak gezegd. De discussie rond vaccinatie van de jongsten roept de vraag op: hoe erg is corona nu echt voor kinderen?
20/10 23u15  Oorlog tussen illegale mijnwerkers om de goudwinning in Zuid-AfrikaBendes van illegale mijnwerkers vechten om goud te winnen in oude mijnschachten in Zuid-Afrika. Bewoners eromheen vliegen de kogels om de oren.
20/10 21u15  ‘Kinderen worden niet uit huis geplaatst enkel omdat er schulden zijn’Werden kinderen gedwongen uit huis geplaatst door problemen die ouders kregen door de toeslagenaffaire? Die vraag is volgens de Raad voor de Kinderbescherming moeilijk te beantwoorden. ‘Er spelen altijd meerdere factoren.’
20/10 21u15  Hogere staatsschulden? Dat is niet erg, menen economenTijdens corona hebben overheden zich een slag in de rondte geleend. Moeten ze daarmee door kunnen gaan?
20/10 20u15  Cijfers uithuisplaatsingen leggen opnieuw de onmacht van het kabinet blootNiet eerder werd het leed dat tienduizenden onschuldige burgers is aangedaan in de toeslagenaffaire, zo pijnlijk zichtbaar als met de cijfers over uithuisplaatsingen. Die werpen ook een schaduw over de kabinetsformatie.
20/10 20u15  Linkse politici in Israël kijken liever weg van #MeToo-beschuldigingen over boegbeeld Shimon PeresOud-premier en -president Shimon Peres zou in de jaren tachtig voormalig topdiplomaat Colette Avital meerdere keren hebben aangerand. Veel linkse politici willen het liever niet horen.
20/10 19u15  Soedan verkeert in zijn diepste crisis sinds de afzetting van dictator Al-BashirDe overgang naar vrije verkiezingen en democratie in Soedan loopt groot gevaar. Sinds de val van dictator Omar al-Bashir in april 2019 verkeert het land in de ergste crisis. De legertop en de burger-interim-regering verwijten elkaar de transitie naar democratie te ondermijnen en het land in chaos te storten.
20/10 18u15  Vikingen waren Columbus te snel af: exact duizend jaar geleden zetten ze voet aan wal in AmerikaGroningse onderzoekers dateren het verblijf van de Vikingen in de Nieuwe Wereld tot op het jaar nauwkeurig: 1021.
20/10 18u15  Positieve tweets over de Dansmarathon? Dat waren er niet veelVijftig uur dansen, tot hallucinaties en ontwrichte knieën aan toe. De presentatoren probeerden wat vrolijks te maken van de Dansmarathon, maar Twitter reageerde met afschuw en medelijden.
20/10 18u15  Het meesterlijke nieuwe seizoen van Succession heeft de allure van een Grieks dramaEen disfunctionele familie van onechte mensen, superrijk, vol villein verraad en loyaliteitsconflicten. De succesformule van Succession bereikt in het derde seizoen ongekende toppen.
20/10 17u15  Het dilemma van minister De Bruijn: ‘Hoe controleer je of de Taliban zich aan voorwaarden houden?’Hoe moet het verder met de hulp aan een noodlijdend Afghanistan nu de Taliban de scepter zwaaien? Over die vraag buigt zich Tom de Bruijn, demissionair minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.
20/10 17u15  Eén op de vijf vogelsoorten in Europa is met uitsterven bedreigdEén op de vijf vogels is met uitsterven bedreigd, dat blijkt uit de Europese Rode Lijst van vogels die BirdLife International publiceerde. De slechte staat van de vogels laat zien dat hun leefgebieden slecht worden beheerd.
20/10 16u15  Voor het eerst sinds eind juli meer dan 4000 nieuwe besmettingen in een etmaalHier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. De belangrijkste verhalen en actuele cijfers vindt u hier, met de Trouw-reiswijzer heeft u altijd de laatste regels rond reizen naar het buitenland bij de hand.
20/10 15u15  Geen bankrekening, geen baan. Afghaanse vrouwen lijden onder het Taliban-regimeAfghaanse vrouwen die gewend waren aan hun vrijheid, hebben grote moeite met het Taliban-regime. ‘De Titanic, dat zijn wij.’
20/10 15u15  Oplaaiend supportersgeweld na corona door ‘opgekropte frustraties’De KNVB registreerde tot nu toe fors meer supportersgeweld rond het betaald voetbal dan in jaren voor corona. ‘We zijn gedesocialiseerd. Misschien zijn het opstartproblemen.’
20/10 15u15  ‘De toeslagenaffaire is schoolvoorbeeld van hoe de overheid niet met kinderen moet omgaan’Tenminste 1115 kinderen wiens ouders slachtoffer werden van de toeslagenaffaire blijken in de afgelopen vijf jaar uit huis te zijn geplaatst. Is er een verband?
20/10 15u15  Elke onmogelijke leerling verdient een volleerd leraarHij komt elke dag te laat. Is niet vooruit te branden. Toen hij bij Engels er wéér werd uitgezet, maar de coördinator die verwijderingen registreert niet op zijn plek zat, ging hij terug naar zijn klas. Daar was het zelfs tot duw- en trekwerk gekomen met de leraar die hem de deur had gewezen. Dit was niet de eerste keer en vermoedelijk ook niet de laatste.
20/10 14u15  ‘De toeslagenaffaire is een schoolvoorbeeld van hoe de overheid niet met kinderen moet omgaan’Tenminste 1115 kinderen wiens ouders slachtoffer werden van de toeslagenaffaire blijken in de afgelopen vijf jaar uit huis te zijn geplaatst. Is er een verband?
20/10 14u15  Europa wil begrotingslessen trekken uit de crisisToen de pandemie uitbrak, liet Europa de begrotingsregels los. In 2023 moeten die regels terugkomen. Of moeten ze misschien anders? De Europese Commissie opent de discussie.
20/10 13u15  Georgische ex-president Saakasjvili houdt stug vol in hongerstakingIn het nieuws omdat ... Michail Saakasjvili al twintig dagen in hongerstaking is na zijn terugkeer en arrestatie in Georgië. De Georgische ex-president is bezig met een derde comeback, maar gaat dat lukken?
20/10 12u15  Ajax blijft trouw aan filosofie en geeft Dortmund met glans het nakijken: 4-0Na 4-0 overwinning op Borussia Dortmund is Ajax nu al heel dichtbij een vervolg in het Europese hoofdtoernooi na de winter.
20/10 11u15  Deze Westlandse tuinder heeft geen last van de gascrisis: ‘De warmte van de zon is gewoon gratis, hè!’De Westlandse kweker Rob Baan, eigenaar van familiebedrijf Koppert Cress, heeft in tegenstelling tot zijn collega’s weinig last van de hoge gasprijs. Ruim tien jaar geleden besloot hij zijn kas van het gas te halen en energieneutraal te worden.
20/10 10u15  Klimaatdoelen Parijs in gevaar door groei olie- en gaswinningDe wereld belooft het Klimaatakkoord van Parijs na te leven, maar ondertussen vergroten landen de winning van fossiele energie juist. Een radicale omslag naar schone energie is nodig om de opwarming op 1,5 graad te houden, waarschuwt een nieuwe VN-klimaatstudie.
20/10 10u15  Waarom laten zwangeren zich wel of niet vaccineren? ‘Je voelt je toch kwetsbaar’Hoewel zwangere vrouwen extra risico lopen bij een besmetting met de deltavariant, is het halen van een coronavaccin niet voor elke zwangere een uitgemaakte zaak. In het Utrechtse winkelcentrum Overvecht lopen de meningen uiteen.
20/10 10u15  Een visioen van onderdrukking en ondergangEen wonder zal ik het niet noemen, maar hoogst opmerkelijk is het wel. Een preek van een dominee uit behoudende hoek is een hit op internet; in een week tijd meer dan 300.000 keer bekeken op YouTube, omhelsd door supermodel Doutzen Kroes, verder verspreid door Thierry Baudet, driftig besproken in brede kring.
20/10 10u15  Polen wil niet buigen voor de Europese Unie, waar het zelf lid van isDe Poolse premier wilde in Straatsburg uitleggen wat hem dwarszit aan Europa. Hij kreeg driedubbel zo hard te horen wat Europa dwarszit aan hém. ‘U liegt.’
20/10 10u15  Human Rights Watch: Syrische vluchtelingen lopen groot gevaar na terugkeerTerugkeren naar Syrië is zeer riskant voor vluchtelingen. Dat schrijft Human Rights Watch na gesprekken met Syriërs die dat besluit namen.
19/10 22u15  Kleine gemeenten dreigen dupe te worden van nieuwe verdeling gemeentegeldenGemeenten die al jaren moeten bezuinigen wegens geldproblemen, dreigen er in de toekomst financieel nog verder op achteruit te gaan. Dat komt door plannen om gemeentegelden anders te verdelen.
19/10 21u15  Nuchter afscheid Jan Rot grijpt naar de keelToen Jan Rot in juli te horen kreeg dat hij nog maar enkele maanden te leven had, wist hij twee dingen zeker. Dat hij nog een keer in de Kleine Komedie wilde staan en dat het geen best of-programma zou worden.
19/10 20u15  Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatstIn de periode 2015-2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerden door de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
19/10 19u15  Pieter Omtzigt: Het kabinet moet nu laten zien dat het menens is met de nieuwe bestuurscultuurHet rapport van de Raad van Europa over de Nederlandse rechtsstaat geeft het kabinet de kans te laten zien dat het het menens is met de ‘nieuwe bestuurscultuur’, zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. ‘Als het dit rapport serieus neemt, blijft het niet bij holle woorden.’
19/10 19u15  Vijf vragen over het advies om HPV-zelftest met uitnodiging mee te sturenDe Gezondheidsraad stelt voor om bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelftest mee te sturen. Dat staat in een advies met aanbevelingen om de opkomst voor het bevolkingsonderzoek te verhogen. Vijf vragen over de nieuwe manier van testen.
19/10 19u15  Bondscoach Milou van der Heijden won zelf het NK squash. Prijzengeld: 500 euroMilou van der Heijden (30) is wederom Nederlands kampioene squash. Ze is tevens bondscoach. En sappelt onverdroten verder in een kleine sport.
19/10 18u15  Een Bijbelvertaling moet niet suggereren dat Ajax en Amsterdammers dé vijanden van Jezus zijnMaandenlang werd de toegang tot winkels verboden of sterk beperkt. Er kwam subsidie voor de salarissen van werknemers van bedrijven, in de vorm van leningen tot 80 procent van de loonkosten. Deze uitzonderlijke situatie leidde tot grotere afzet in winkels, zoals supermarkten, die wel open bleven en voor internetwinkels. Hun winsten blijken in die periode uitzonderlijk hoog. Nu moeten de leningen worden terugbetaald. Voor juiste concurrentieverhoudingen zou de overheid de sterk begunstigde bedrijven eenmalig kunnen belasten met een extra winstbelasting op hun overwinsten.
19/10 17u15  Er breken volgens het RIVM ‘spannende tijden’ aan: de cijfers schieten omhoogDe besmettingscijfers stijgen en de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder toe, meldt het RIVM.
19/10 17u15  Vakantiegangers nemen het vliegtuig weer, luchtvaart op de weg terug omhoogDe vakantieganger neemt weer het vliegtuig, de zakelijke reiziger laat op zich wachten. Precies zoals was voorspeld.
19/10 16u15  Goed nieuws voor de luchtvaart: vakantiegangers nemen het vliegtuig weerDe vakantieganger neemt weer het vliegtuig, de zakelijke reiziger laat op zich wachten. Precies zoals was voorspeld.
19/10 15u15  Aantal nieuwe coronagevallen stijgt met 44 procent, ‘stijging zet door’Hier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. De belangrijkste verhalen en actuele cijfers vindt u hier, met de Trouw-reiswijzer heeft u altijd de laatste regels rond reizen naar het buitenland bij de hand.
19/10 15u15  Boeiend dat ongemak over De Dansmarathon, maar wat is nou eigenlijk het probleem?Boeiend, om het ongemak te zien dat De Dansmarathon in de media heeft opgeroepen, over of het nou wel of niet ethisch is om mensen uit te dagen om vijftig uur non-stop te dansen. Maar als zelfs de baas van Omroep Max, wanneer hij de vraag voorgelegd krijgt: Dansmarathon of je eigen Showcolade?, de voorkeur geeft aan het dansprogramma, dan weet je dat tv-producent John de Mol weer een levensvatbaar concept te pakken heeft. Dat ongetwijfeld ook zijn weg naar het buitenland gaat vinden.
19/10 13u15  Leerlingen met een beperking van De Monnikskap dreigen dupe van marktwerking te wordenPolitici en bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg Peer van der Helm vrezen dat de financiering van onderwijs voor leerlingen met een beperking uitloopt op een ‘instantiespaghetti’.
19/10 12u15  Vluchtelingen in tenten wilde Nederland nooit meer, waarom dreigt dat nu dan toch weer te gebeuren?Opnieuw is het crisis in de asielopvang. Meer dan tweeduizend extra opvangplekken voor asielzoekers zijn er komende weken nodig, hield demissionair minister Ferd Grapperhaus (veiligheid en justitie) gemeenten maandagavond voor. Daarvan moeten er 800 heel snel komen.
19/10 12u15  Poolse premier wijst ‘Europese chantage over rechtsorde’ afDe Poolse premier Mateusz Morawiecki wijst “chantage” over de rechtsstaat in zijn land af, zei hij in het Europees Parlement in Straatburg. “We moeten naar elkaar toe bewegen, maar aanvaarden en respecteren dat er verschillen zijn.” Hij beschuldigt Brussel ervan “steeds meer bevoegdheden naar zich toe te trekken” en benadrukte dat de Poolse grondwet boven het EU-recht staat.
19/10 12u15  Junta-leider laat duizenden politieke gevangenen vrij na diplomatieke vernederingDe junta in Myanmar laat eind oktober ruim 5600 politieke gevangenen vrij, in een poging buurlanden tegemoet te komen.
19/10 11u15  Over hoofdpijndossier stikstof blijft het in de formatie opvallend stilDe kabinetsformatie belooft spannend te worden. Er zijn diverse ingewikkelde kwesties die de onderhandelende partijen verdelen. Vandaag probleem 2: stikstof.
19/10 11u15  Zijn 85-jarige dochter bleef zoeken, nu is de begraven Sovjet-soldaat geïdentificeerdZijn naam was Ilsja Machametov. Zijn nu 85-jarige dochter in Kazachstan is steeds naar hem blijven zoeken. Nu is tenminste bekend waar hij ligt: ergens op het Sovjet Ereveld in Leusden.
19/10 10u15  Drankfilmpje van VVD’er schiet Kamerleden in verkeerde keelgatKleine ondernemers die slachtoffer worden van een belastingverhoging, dat moet je als echte liberaal niet willen, dacht VVD-Kamerlid Folkert Idsinga. Daarom sprak hij zich vorige week donderdag in een filmpje op Twitter uit tegen kabinetsplannen om de accijns op speciaalbier van kleine bierbrouwerijen te verhogen. Het kabinet wil hiermee een gelijk speelveld voor bierbrouwers creëren. Niet als het aan Idsinga ligt, die zegt ‘trots’ te zijn ‘op al die kleine lokale bierbrouwerijen’.
19/10 07u15  Een land dat zich vrijwillig overgaf aan drugsDat er zoveel internationale belangstelling bestaat voor het proces van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries komt volgens Peter Schouten, advocaat van kroongetuige Nabil B., omdat ‘Nederland in Europa toch wordt gezien als een narcostaat waar de zaken nu uit de hand beginnen te lopen’. En als het gaat om het verspreiden en uitdiepen van deze narcotheorie moet je deze week bij het Duitse weekblad Der Spiegel zijn. Niet minder dan negen pagina’s had het blad nodig om de Dutch connection in kaart te brengen. ‘Dit is een verhaal van een land dat zich vrijwillig overgaf aan drugs’, schrijft Der Spiegel.
19/10 01u15  Tilburg maakt samenwonen op proef mogelijk voor inwoners in de bijstandIn Tilburg mogen bijstandsgerechtigden nu een half jaar samenwonen op proef, zonder dat het invloed heeft op hun uitkering.
18/10 22u15  Schiet inspectie stadions tekort? ‘Een betonnen balk breekt niet zomaar af’Nadat in Alkmaar in 2019 het dak van het stadion instortte, werd de veiligheid van voetbalstadions onder de loep genomen. Toch ging het zondag weer mis, in Nijmegen.
18/10 21u15  Inspectie stadions schiet tekort: ‘Een betonnen balk breekt niet zomaar af’Nadat in Alkmaar in 2019 het dak van het stadion instortte, werd de veiligheid van voetbalstadions onder de loep genomen. Toch ging het zondag weer mis, in Nijmegen. ‘Een betonnen balk breekt niet zomaar af.’
18/10 21u15  Ondernemers, hoe kan het dat zestig-plussers zoals ik niet door jullie worden omgeschoold?Zwangere vaker op IC, kopt de voorpagina. Wat erg dat de angst zo gevoed wordt. Want om welke zwangere gaat het? Ik ga er maar van uit dat men vergeten is om in deze kop het woord ‘ongevaccineerde’ te noteren.
18/10 20u15  Slachtoffers van de toeslagenaffaire en de aardbevingen mogen meepraten bij de formatieAlle belangrijke thema’s in de kabinetsformatie zijn inmiddels een eerste keer besproken, zeggen informateurs Koolmees en Remkes. ‘De kop is eraf.’
18/10 20u15  In Duitsland gaat het formeren wél voorspoedig, maar ze zijn er nog nietDe FDP, de Groenen en de SPD hebben na verkennende gesprekken groen licht gegeven om te onderhandelen over het vormen van een ‘stoplicht’-coalitie. De duivel schuilt daarbij in de details: het financiële plaatje.
18/10 19u15  Vergaderen, gamen en praten we straks in een ‘metaverse’? Wel als het aan Facebook ligtFacebook gaat 10.000 mensen in de EU aannemen om mee te bouwen aan de ‘metaverse’. Aan de wát?
18/10 19u15  ‘Wereldspits’ Haaland is hét thema bij Ajax, de kwestie Onana is taboeVooruitkijkend op het duel met Borussia Dortmund dinsdagavond ging het bij Ajax vooral over Haaland. De kwestie over doelman André Onana is echter taboe.
18/10 19u15  Liever ‘Deep shit’ dan ‘De Dansmarathon’Ze zitten diep in de shit, of ze raken er diep in – dat is de kwestie. Zondagavond begon de nieuwe comedyserie Deep shit (BNNVara) over twee ‘vinexvrouwen’ die de sleur van hun gesettelde gezinsleven willen ontvluchten. Ik keek opvallend ontspannen naar de eerste aflevering, en besefte hoe ­lekker het is om eens alles in de soep te zien lopen.
18/10 18u15  Vergaderen, gamen en praten we straks in een 'metaverse'? Wel als het aan Facebook ligtFacebook gaat 10.000 mensen in de EU aannemen om mee te bouwen aan de ‘metaverse’. Aan de wát?
18/10 18u15  Is de registratieplicht de oplossing voor Airbnb-overlast?In steeds meer steden moeten Airbnb-verhuurders zich laten registreren, en in Amsterdam leidt dat tot een gigantische afname van het aantal advertenties. Volgen meer steden?
18/10 18u15  Weigeren coronavaccin kost NBA-ster Kyrie Irving 14 miljoen euroHet nieuwe NBA-seizoen start zonder topbasketballer Kyrie Irving. Hij laat zich niet vaccineren en mag nu niet spelen. Dat kost hem 14 miljoen euro.
18/10 18u15  Schaapherders zijn niet tegen de wolf, maar wel bezorgdDe herders in Nederland voelen zich te weinig gehoord in de oplaaiende discussie over de wolf. ‘Wat als de wolf voor ons niet meer bang is?’
18/10 18u15  Vrouwen wachten de gelaagde, scherpe rollen niet meer af, maar creëren ze zelfZe zitten diep in de shit, of ze raken er diep in – dat is de kwestie. Zondagavond begon de nieuwe comedyserie Deep shit (BNNVara) over twee ‘vinexvrouwen’ die de sleur van hun gesettelde gezinsleven willen ontvluchten. Ik keek opvallend ontspannen naar de eerste aflevering, en besefte hoe ­lekker het is om eens alles in de soep te zien lopen.
18/10 17u15  Jagers kunnen niet langer zoveel edelherten en zwijnen doodschietenJagers beschouwen zich als beheerders van het wild in Nederland. Maar die opvatting is onhoudbaar, zeker nu wolven naar Nederland terugkeren, stelt Niko Koffeman, Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.
18/10 16u15  In de rechtszaal regeert de angst voor de man achter de moord op Peter R. de VriesEén verdachte van de moord op Peter R. de Vries had de rechter maandag niets te vertellen. De ander sprak juist veel.
18/10 14u15  Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 aprilHier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. De belangrijkste verhalen en actuele cijfers vindt u hier, met de Trouw-reiswijzer heeft u altijd de laatste regels rond reizen naar het buitenland bij de hand.
18/10 14u15  In Nijmegen kunnen Afghaanse kinderen weer naar school. ‘Ik hoop de draad op te pakken’In Nijmegen opende maandag een tijdelijke school voor kinderen uit de noodopvang voor vluchtelingen in Heumensoord.
18/10 14u15  Triatleten en bondsarts: We hebben misstanden vaak aangekaart, maar zijn niet gehoordDiverse triatleten en andere betrokkenen hebben de laatste jaren geprobeerd de misstanden op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) aan te kaarten bij de bond. Zonder succes, stellen zij.
18/10 14u15  ‘Je wordt hier niet aangestaard als je in een rolstoel zit’In Nijmegen gaan havo- en vwo-leerlingen met een beperking naar school met ‘reguliere’ leerlingen, maar allerlei bezuinigingen lijken dit hoogwaardige, inclusieve onderwijs op De Monnikskap de nek om te draaien. ‘Je leert hier wat je aankunt, wat je nodig hebt om in de maatschappij te functioneren.’
18/10 12u15  De griep, bevallingen en lokale corona-uitbraken zetten het ziekenhuis onder drukZiekenhuizen maken zich op voor nieuwe coronabesmettingen. Kan de reguliere zorg blijven bestaan naast de zorg voor covid-patiënten? In het Isala in Zwolle moesten dit weekend drie patiënten worden overgeplaatst.
18/10 12u15  Het taboe op de menopauze doorbreken: ‘Iedere vrouw en man verdient meer kennis hierover’Alle vrouwen gaan erdoorheen, maar op de werkvloer is het vrijwel taboe. Maandag is het de Internationale dag van de Menopauze. Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) wil meer aandacht voor klachten rond de overgang.
18/10 11u15  Tolken in rechtbanken eisen hogere vergoeding: ‘Die is al veertig jaar niet aangepast’Registertolken in Nederland protesteren tegen de in hun ogen te lage tarieven. Een staking heeft vooral consequenties voor het Fries: voor die taal zijn er maar drie tolken.
18/10 10u15  Moeten we op de kleintjes letten bij het bezorgen van online boodschappen?Boodschappen thuis laten bezorgen heeft een enorme vlucht genomen. Welke kans van slagen hebben de kleine nieuwe bezorgers?
18/10 10u15  Echt lekker slaapt het niet, maar gezellig is het welOp de voor veel passagiers eerste nachttreinrit van hun leven zijn de ervaringen wisselend. In luttele uren ontstaat er zowel vriendschap als vijandigheid in de coupés. ‘In het vliegtuig heb ik het nog nooit zo gezellig gehad.’
18/10 08u15  Hoe houd je kritiek zuiver op social media: wees scherp, niet botOp sociale media, ik vertel niets nieuws, is het dag en nacht gratis prijsschieten op de medemens, waarbij naar believen kan worden gekozen uit de categorieën beledigen, vernederen, beschimpen en bedreigen. Maar je kunt er ook andere dingen vinden: waardevolle en inhoudelijke bijdragen uit alle mogelijke hoeken, en zinnige gedachtewisselingen over prangende vragen – bijvoorbeeld over de gevaren van het digitale lynchen.
18/10 00u15  Zwangeren vaker op ic door deltavariantArtsen waarschuwden er al voor en nu blijkt het ook uit de cijfers van de afgelopen maanden: zwangere vrouwen worden ernstiger ziek door corona.
17/10 21u15  Eindelijk weer 42 kilometer lang kapot gaan op de marathon van AmsterdamVoor marathonlopers is de coronaperiode een beproeving geweest, in meerdere opzichten. De snelle tijden in Amsterdam verraden hun gretigheid.
17/10 20u15  ‘Burenruzie’ NEC-Vitesse ontaardt in een aanklacht tegen alles wat voetbal moet zijnNEC-Vitesse, voor het eerst sinds 2017 weer op het programma, was een aanklacht tegen alles wat voetbal moet zijn. ‘Het is veel te ver gegaan.’
17/10 19u15  Echt lekker slaapt het niet in de nachttrein naar Praag, maar gezellig is het welOp de voor veel passagiers eerste nachttreinrit van hun leven zijn de ervaringen wisselend. In luttele uren ontstaat er zowel vriendschap als vijandigheid in de coupés. ‘In het vliegtuig heb ik het nog nooit zo gezellig gehad.’
17/10 19u15  Voor een prikkie naar Praag, dat kan nu ook met de treinVrijdag reed de eerste Nederlandse nachttrein naar Praag, tegen een zacht prijsje. Hoe kan dat zo goedkoop?
17/10 19u15  Een ‘sensationele’ ontdekking: eeuwenoud skelet gevonden nabij vulkaan VesuviusEen ‘sensationele’ ontdekking. Zo bestempelde de Italiaanse cultuurminister Dario Franceschini de vondst van een skelet bij de oude Romeinse stad Herculaneum. Het slachtoffer, een man van naar schatting 40 tot 45 jaar oud, kwam in het jaar 79 om het leven bij de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
17/10 17u15  Het spreekuur is de hoeksteen van de Britse politiekDe Britse parlementariër David Amess is doodgestoken tijdens het spreekuur in zijn kiesdistrict. Blijft die politieke traditie wel bestaan?
17/10 16u15  Een derde prik, is dat ethisch? ‘De discussie toont aan hoe oneerlijk we zijn geweest’Is het ethisch om derde prikken uit te delen, zoals het kabinet wil? Vanzelfsprekend is het in ieder geval niet, vindt Hans Hogerzeil, voormalig WHO-directeur en emeritus hoogleraar Global Health.
17/10 16u15  Politiehervorming VS moet van lokale overheid komenVoor een zwarte inwoner van Philadelphia is een avond uit of op familiebezoek bij voorbaat een mentale ontmoeting met de politie.
17/10 15u15  Mijn zoon wijst mij terecht als ik zijn dochter een filmpje laat kijkenEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
17/10 12u15  Waardoor het immuunsysteem soms ontspoort? Dat is een uitermate complex verhaalBij auto-immuunziekten als reuma of ms valt de afweer het eigen lichaam aan. Vergissing van het systeem, of een trigger van buitenaf? ‘Vergeet de rol van het orgaan zelf niet.’
17/10 12u15  In de Rotterdamse wijk Wielewaal blijven bewoners strijden tegen de naderende sloopkogelVoor de tweede keer wordt er dit weekend gedemonstreerd tegen het woonbeleid, dit keer in Rotterdam-Zuid. Veel bewoners voelen zich er benadeeld. Ook in tuindorp Wielewaal gaan veel huizen tegen de vlakte. ‘Dit is uitrookbeleid.’
17/10 11u15  Warschau en Brussel schuiven de bedden uiteen, en daar is lang niet iedere Pool blij meeMet de oplopende spanningen tussen Warschau en Brussel laten de Polen op straat van zich horen. ‘We willen niet dat deze regering ons uit Europa wegleidt’.
17/10 11u15  Als censuur wordt gepresenteerd als vrijheidEen jaar of twee terug belandde ik met mijn dochtertje in het inmiddels ter ziele gegane speel­inferno TunFun. Deze onderwereld bevond zich in een voormalige autotunnel onder het Amsterdamse Mr. Visserplein. Alles was er afgedekt of omhuld met schuimrubber, van de betonnen vloer tot de metalen stangen waaruit de speeltoestellen waren opgebouwd. Het idee was, geloof ik, dat je je nergens aan kon stoten of openhalen, dat elke vallende dreumes, peuter of kleuter zacht terecht zou komen en dat ouders voor de duur van het bezoekje hun waakzaamheidsapparatuur even op de relax-stand konden zetten.
17/10 10u15  Hoe de Sackler-familie Amerika verslaafd kreeg aan de opiaten. ‘Goed en fout lopen hier niet door elkaar’De Sackler-familie kreeg Amerika verslaafd aan de opiaten, maar maakte zelf al die tijd goede sier als weldoener. Patrick Radden Keefe schreef een meeslepend en ontluisterend portret van drie generaties van de farmaceutenfamilie.
17/10 00u15  Juist hét schoolvoorbeeld van inclusief onderwijs wordt nu bedreigdLeerlingen, ouders en een aantal docenten vrezen dat De Monnikskap, een afdeling voor leerlingen met een beperking van het Nijmeegse Dominicus College, vermorzeld gaat worden door financiële regels.
16/10 23u15  Zuid-Limburg is na de overstromingen weer klaar voor de toeristen, bijna danDe overstromingen liggen drie maanden achter ons en voor het eerst sinds de krokusvakantie van 2020 is er, met het versoepelde coronabeleid, een redelijk onbezorgde herfstvakantie mogelijk. Zuid-Limburg is klaar om het toerisme weer te omarmen. Grotendeels, althans.
16/10 23u15  Twintig jaar ruzie werd gelukkig bijgelegd: ‘Bij het sterven van mijn zus Gep hield ik haar hand vast’Thea Kater-van Leeuwen (84) en haar inmiddels overleden zus Gep (Gerda) kregen een conflict dat hun relatie twintig jaar overschaduwde. Pas aan het einde van Geps leven legden ze het bij.
16/10 22u15  Ajax herstelt zich in de Eredivisie met moeizame zege op HeerenveenKoploper Ajax heeft geen averij opgelopen bij het bezoek aan SC Heerenveen: 0-2. Zonder vier basisspelers uit Zuid- en Midden-Amerika werd het uiteindelijk een zorgeloze generale voor het vervolg van de Champions League.
16/10 19u15  Geen baan, honger; dan is stropen een optieLangs wildparkregio Groot Kruger loopt een hek van 400 kilometer. Drie miljoen zwarte Afrikanen wonen vaak in armoede aan de andere kant van de omheining. Stropen wordt dan aantrekkelijk.
16/10 17u15  Juist de toekomst van hét schoolvoorbeeld van inclusief onderwijs wordt nu bedreigdLeerlingen, ouders en een aantal docenten vrezen dat De Monnikskap, een afdeling voor leerlingen met een beperking van het Nijmeegse Dominicus College, vermorzeld gaat worden door financiële regels.
16/10 16u15  Juist hét schoolvoorbeeld van inclusief onderwijs dreigt nu te moeten sluitenLeerlingen, ouders en een aantal docenten vrezen dat De Monnikskap, een afdeling voor leerlingen met een beperking van het Nijmeegse Dominicus College, vermorzeld gaat worden door financiële regels.
16/10 15u15  Britten in shock na terroristische moord op parlementariër Amess. ‘Dit kan elke politicus overkomen’De moord op de Britse parlementariër David Amess vrijdag was waarschijnlijk een daad van islamitisch terrorisme. De schok in het land is groot. Moeten politici extra worden beveiligd?
16/10 14u15  Leidde Sywert van Liendens twittertirade tot de beruchte mondkapjesdeal, of speelde er meer?Een reeks kritische tweets die Sywert van Lienden vorig jaar op 10 april plaatste, was de directe aanleiding voor de beruchte mondkapjesdeal van 100 miljoen euro. Maar waarom deed VWS zaken met Van Lienden?
16/10 14u15  Laat onze grenzen vooral poreus blijvenDat grenzen worden gesloten voor vluchtelingen is niets nieuws. Nieuw zijn de massale mogelijkheden tot mobiliteit voor hen die aan de betere kant van de sorteermachine zijn beland, schrijft Arnon Grunberg.
16/10 13u15  Het is gênant dat onze kennissen steeds cadeaus meenemen. Kunnen we ze vragen te stoppen?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
16/10 12u15  AstraZeneca wil het vertrouwen in zijn vaccin terugwinnen: ‘Onze taak is nog niet volbracht’Het Brits-Zweedse AstraZeneca bracht als eerste een covid-vaccin op de markt, tegen kostprijs. Toch, in het jaar dat volgde, kelderde het vertrouwen. Alexandra Bishop, directeur van AstraZeneca Nederland, wil dat vertrouwen terugwinnen.
16/10 12u15  Personeelstekort kinderopvang bereikt recordhoogte: ‘Het is problematischer dan ooit’Personeelstekort speelt de kinderopvang parten. De nood was nog nooit zo hoog.
16/10 12u15  Zeven jaar lang zette ik mijn verwarming niet aanToen ik als relatief jonge ambtenaar net bij de Sociale Dienst was begonnen, had ik een cliënte bij wie we een huisbezoek moesten afleggen, maar ze was nooit thuis. Ik nodigde haar uit voor een gesprek en vroeg haar waarom we haar steeds niet aantroffen.
16/10 12u15  Afghanistan zoekt naar een nieuwe toekomst, ‘We accepteren nooit meer buitenlandse bezetting’Na het vertrek van de Amerikaanse militairen zoekt Afghanistan naar een nieuwe toekomst. De Afghanen zijn blij dat de Amerikanen weg zijn. ‘Ze doden alleen maar onze families.’
16/10 12u15  Even je ‘knife droppen’ bij de politie, zo makkelijk gaat dat nietOnder het mom van je ‘knife droppen’ werden jongeren de afgelopen week opgeroepen om hun wapens in te leveren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeggen een ervaringsdeskundige en een wetenschapper.
16/10 11u15  Oud-triatlete Maaike Caelers: ‘Je veilig voelen zodat je kunt zeggen wat je dwars zit, is van essentieel belang'Oud-olympiër Maaike Caelers hoopt dat door de onthullingen over misstanden in het triatlon de topsportopleiding drastisch zal gaan veranderen.
16/10 11u15  Bangladesh brengt Rohingya onder op ‘gevangeniseiland’ onder toeziend oog van de VNDe Verenigde Naties helpen Bangladesh om Rohingya-vluchtelingen over te brengen naar Bhasan Char, een eiland in de Golf van Bengalen. Volgens de vluchtelingen die daar al zijn, is het een gevangenis, zonder enig perspectief.
16/10 10u15  Wie zijn de gevaccineerden die toch met covid in het ziekenhuis belanden?Een kwart van de ziekenhuispatiënten met corona is volledig gevaccineerd, bleek donderdag. Longarts Leon van den Toorn legt uit wie er extra risico lopen.
16/10 10u15  Op de arbeidsmarkt blijft iedereen zitten waar die zit, ‘ Het sentiment van de coronacrisis is nog aanwezig’Nog nooit gingen zo weinig mensen op zoek naar een nieuwe baan, terwijl werkgevers zitten te springen om personeel. Hoe is dat te verklaren?
16/10 10u15  Dit kabinet kan de asielproblematiek niet aanDe confrontatie tussen de zolderwreker en de oud-minister die hij bedreigd had, was leerzaam en misschien ook broodnodig. Dinsdag was D66-leider Kaag aanwezig bij de zitting die over haar bedreiger ging en ze maakte gebruik van haar spreekrecht.
16/10 09u15  Britse politie: moord op parlementariër David Amess is een terreurdaadDe Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei in de nacht van vrijdag op zaterdag in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.
16/10 08u15  Hoe diep zit de grote Chinese projectontwikkelaar Evergrande in de prut?De problemen bij Chinese projectontwikkelaars worden groter en groter. Gaat de Chinese regering ingrijpen?
16/10 02u15  Politie: moord op Brits parlementslid is terreurdaad, verdachte opgepaktDe Britse politicus David Amess is vrijdag vermoord in zijn kiesdistrict Southend West. Een 25-jarige man is gearresteerd. Volgens de politie gaat het om een terreurdaad.
16/10 01u15  Personeelstekort kinderopvang bereikt recordhoogteLees meer >
16/10 01u15  Voor typische jongens- en meisjesdingen is steeds minder plaats in attractieparkenNederlandse attractieparken zijn stilletjes bezig genderstereotypen onderuit te schoffelen. Naast de held duikt steeds vaker een heldin op.
15/10 20u15  Het fonkelende Gouden Televizier-Ring Gala had één dof plekje...De schitterende jurken hoefden dit jaar geen saai evenement op te leuken. Het Gouden Televizier-Ring Gala 2021 (AvroTros) had tempo, humor, inclusie. En het raakte soms het hart, zoals bij de liedjes ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries. Over inclusie gesproken: de Ethiopisch-Nederlandse olympisch kampioen Sifan Hassan mocht de hoofdprijs uitreiken, in zeer karig Nederlands, maar stralend. Ze gaf de Gouden Televizier-Ring aan Jessica Villerius’ documentaireserie De kinderen van Ruinerwold.
15/10 19u15  Wie zijn de gevaccineerden die toch in het ziekenhuis belanden?Een kwart van de ziekenhuispatiënten met corona is volledig gevaccineerd, bleek donderdag. Longarts Leon van den Toorn legt uit wie er extra risico lopen.
15/10 19u15  Brits parlementslid doodgestoken, verdachte opgepaktDe Britse politicus David Amess is vrijdag vermoord in zijn kiesdistrict Southend West. Een 25-jarige man is gearresteerd.
15/10 19u15  Belasting op koophuis helpt woningmarkt én hoeft huizenbezitter niet veel te kosten, zegt DNBHet eigen huis zwaarder belasten helpt de verhoudingen op de woningmarkt recht te trekken, zegt De Nederlandsche Bank. Dat kan zonder de koopkracht aan te tasten.
15/10 17u15  ‘Misschien moeten we de toptien-ambitie loslaten’Naar aanleiding van misstanden in het turnen en in triatlon moet de ‘toptien-ambitie’ misschien heroverwogen worden, zegt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC-NSF.
15/10 17u15  Nieuwe fase van ‘varen in de mist’ aangebrokenDe nieuwe golf van het coronavirus kan wel eens een eerste beeld geven van hoe het leven er in de toekomstige winters uit gaat zien.
15/10 16u15  Kabinet trekt drie miljard uit om de energierekening betaalbaar te houdenHet demissionaire kabinet neemt maatregelen om huishoudens te compenseren voor de hogere energierekening.
15/10 16u15  'Misschien moeten we de toptien-ambitie loslaten’Naar aanleiding van misstanden in het turnen en in triatlon moet de ‘toptien-ambitie’ misschien heroverwogen worden, zegt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC-NSF.
15/10 16u15  Vervolging dreigt voor Steve Bannon vanwege ‘criminele minachting’De parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt wil weigerachtige Republikeinen dwingen om mee te werken.
15/10 15u15  Met de toenemende coronabesmettingen is een nieuwe fase van ‘varen in de mist’ aangebrokenDe nieuwe golf van het coronavirus kan wel eens een eerste beeld geven van hoe het leven er in de toekomstige winters uit gaat zien.
15/10 15u15  Waarom ik me stoor aan een bos vol bomenAls mijn vrouw en ik door het bos in de buurt lopen, ervaren wij dat totaal verschillend. Zij geniet van herfstkleuren, dennengeur, de afwisseling van naald- en loofbos. Ik ervaar diezelfde dingen, maar erger me.
15/10 14u15  Eindelijk is het stil rond de formatie, maar van rustig vaarwater is geen sprakeDe kabinetsformatie is beland in de stille fase. Eindelijk. Hoe minder de buitenwacht meekrijgt van de onderhandelingen, hoe eerder er witte rook dwarrelt boven het Logement in Den Haag, waar VVD, D66, CDA en ChristenUnie bijna dagelijks werken aan een regeerakkoord.
15/10 14u15  Mag ik er wat van zeggen als dat mannen hun handen niet wassen als ze van het toilet komen?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
15/10 13u15  Rick (62) en Conny (59) zijn volledig gevaccineerd, maar kregen toch coronaVoor het echtpaar Faasen uit Papendrecht, beiden volledig gevaccineerd, kwam corona als een complete verrassing. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, is ook de groep die na vaccinatie besmet wordt groter.
15/10 13u15  Een zachte uitstraling voor de tijdelijke Tweede KamerDe Tweede Kamer heeft een nieuw onderkomen. Architect Bart Kellerhuis geeft een rondleiding. ‘Elke kleur, of het nu rood, blauw of groen is, is al gauw politiek op deze plek.’
15/10 11u15  Scootmobiels gevaarlijker dan motoren: ze zijn instabiel en rem ontbreektScootmobielen zijn gevaarlijker dan motoren. De wagentjes kunnen kantelen, en remmen doe je door het gas los te laten, wat in paniek soms het tegenovergestelde effect geeft.
15/10 09u15  Een dag trainen op één appel. ‘Ik lag soms huilend in het zwembad’Charissa Zijlstra en Renate Timmerman vertrokken als jonge triatlontalenten naar het nationaal trainingscentrum in Sittard. Een traumatische tijd, zeggen ze achteraf. Een depressie en een eetstoornis volgden.
15/10 08u15  De druk van de topsport neemt lelijke vormen aanWe hebben een krankzinnig systeem geschapen en we weten het. De vraag is of we ervan af willen. Het gaat om een heilige koe: de topsport. En die verraadt hoe wij denken. Verder moeten we, sneller, hoger, beter, harder. In elk geval, zo luidt de officiële ambitie, onderschreven door de overheid, moet Nederland bij Olympische Spelen altijd eindigen in de top tien van de medaillespiegel, de spiegel die vertelt wie wij zijn. “Dit kleine landje presteert toch wel wat, de rest van de wereld ziet dat”, zei NOC-chef Maurits Hendriks toen ik hem een paar jaar geleden sprak voor Trouw.
15/10 01u15  Grove misstanden bij triatlon: verwaarlozing, mishandeling en machtsmisbruikIn de top van het Nederlandse triatlon was jarenlang sprake van misstanden. Een groep triatleten meldt gevallen van psychische en fysieke mishandeling, met ernstige persoonlijke problemen tot gevolg.
15/10 01u15  RIVM adviseert een verbod op zoete smaken in e-sigarettenVolgens een advies van het RIVM mogen straks in elektronische sigaretten nog maximaal 23 smaakstoffen worden gebruikt. Zo’n tweeduizend zoete en fruitige aroma’s moeten worden verboden.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

7x Na jaren in de bijstand vond ze weer werk, dat veroorzaakte een kettingreactie van ellende22/10 12u15 - Trouw: Een vrouw uit Hoofddorp die jaren in de bijstand zat, heeft sinds vorige maand weer werk. Dat blijkt te zorgen voor een kettingreactie van ellende.
6x Teruggestuurde asielzoekers klagen grensbewaker EU aan22/10 01u15 - Trouw: Syrische asielzoekers klagen het Europese agentschap Frontex aan. Daarmee wordt dit een zaak tegen de hele Europese unie.
5x In Egypte lopen rijke filmsterren woedend weg tijdens film over armoede22/10 10u15 - Trouw: In Cannes sleepte Veren eerder dit jaar al een prijs in de wacht, maar tijdens het filmfestival in eigen land loopt een deel van het publiek boos weg.
5x Durft Rutte nog een keer af te treden en terug te keren?22/10 12u15 - Trouw: Ik mag van mezelf niet naar politieke peilingen kijken, ze zijn even verraderlijk als slecht voor mijn gezondheid, maar natuurlijk bekijk ik ze elke week toch. En elke keer denk ik weer: de ernst van de toeslagenaffaire is nog steeds niet doorgedrongen. Anders zou de VVD, die geheel samenvalt met Mark Rutte, niet onbekommerd aan de leiding blijven gaan. Onder Ruttes premierschap vond ongekend onrecht plaats, om de commissie-Van Dam te citeren, maar noch het ‘onrecht’ noch het ‘ongekende’ lijkt op de kiezer veel indruk te maken.
5x Ik voel me te oud voor ons jaarlijkse vriendinnenweekend. Hoe zeg ik af?22/10 14u15 - Trouw: Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
5x Sparen voor je pensioen? Zeldzame Pokémonkaarten brengen honderdduizenden euro’s op22/10 15u15 - Trouw: We kennen de Pokémonkaarten van de spelletjes op het schoolplein, maar 25 jaar nadat de wereld voor het eerst kennisgemaakt heeft met de fantasiedieren is de handel een stuk minder onschuldig. Zeldzame exemplaren worden voor honderdduizenden euro’s verhandeld.
5x Alec Baldwin is niet de eerste die een fataal schot lost op een filmset22/10 15u15 - Trouw: Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen. Zulke incidenten zijn zeldzaam, maar kwamen vaker voor.
5x Nederland heeft nog onvoldoende zonne- en windenergie, en blijft toch gasvelden aanboren22/10 15u15 - Trouw: De wereld verwaarloost het Parijse Klimaatakkoord door fossiele energie te blijven oppompen, bleek deze week uit een studie van de Verenigde Naties. Ook Nederland doet daar aan mee.
4x Een zaak tegen de hele EU: asielzoekers klagen grensbewaker Frontex aan om pushbacks22/10 07u15 - Trouw: Syrische asielzoekers klagen het Europese agentschap Frontex aan. Daarmee wordt dit een zaak tegen de hele Europese unie.
4x Een bescheiden, nuchtere topdirigent die altijd voor de muzikale inhoud ging22/10 07u15 - Trouw: Voormalig topdirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn management is Haitink vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven