vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u45
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
22/10 12u15  Hoe komt het dat Philips de potentie van ASML’s ‘toverlantaarns’ niet onderkende? ‘Gigantische toverlantaarns’, zo omschreef de Volkskrant in 1995 de wafersteppers van ASML vlak nadat ‘hurricane’ Jan Timmer had besloten dat het geen kernactiviteit meer was van Philips. In Veldhoven, onder de rook van Eindhoven, werden enorme camera-achtige apparaten vol fijnmechanica, software en lasers gemaakt die met atomaire precisie chip-patronen op siliciumschijfjes (wafers) konden maken. Te complex om uit te leggen.
21/10 23u15  Onderzoek: buitenlandse aandeelhouders hielden in 20 jaar tientallen miljarden weg van Belastingdienst Nederland is in de afgelopen twintig jaar naar schatting tussen de 12- en 42 miljard euro kwijtgeraakt aan buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse bedrijven die met een truc dividendbelasting hebben weten te ontlopen. De Belastingdienst houdt over dit ‘dividendstrippen’ zelf geen cijfers bij.
21/10 21u15  Bank of England zinspeelt op renteverhoging In het Verenigd Koninkrijk is het niet langer de vraag óf de centrale bank de rente gaat verhogen, maar of dat al voor de Kerstdagen gaat gebeuren. De Bank of England worstelt met deze ingrijpende beslissing.
21/10 20u15  Stijgende kosten bereiken supermarkt: consumentenreus Unilever verhoogt prijzen De sterk stijgende kosten bereiken nu ook de supermarkt. Consumentenreus Unilever, het bedrijf achter onder meer Dove, Knorr en Magnum, heeft de prijzen het afgelopen derde kwartaal met 4,1 procent verhoogd. Een kwartaal eerder was dat nog 1,6 procent.
21/10 18u15  De nieuwe gietmachine van Tata zal de uitstoot niet noemenswaardig verminderen Terwijl in de IJmond openlijk wordt gespeculeerd over de sluiting van Tata, is de staalfabriek nog altijd bezig honderden miljoenen te steken in een moderniseringsslag.
21/10 18u15  Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland Het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zijn het eens geworden over een vrijhandelsakkoord. Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en zijn Nieuw-Zeelandse collega Jacinda Ardern bekend gemaakt. Opvallendste punt: de Haka, de rituele dans van de Nieuwzeelandse rugbyploeg, is beschermd.
21/10 10u15  ‘Herr Nein’ waarschuwt nog één keer voor inflatie en pakt zijn biezen Jens Weidmann, president van de ooit zo machtige Bundesbank, houdt het ‘vanwege persoonlijke redenen’ voor gezien. Heeft zijn vertrek iets te maken met het omstreden monetair beleid van de Europese Centrale Bank?
21/10 00u15  Coolblue stelt twee weken na aankondiging beursgang uit: ‘Een blamage’ Een van de grootste beursgangen van het jaar in Amsterdam is uitgesteld. Coolblue stelt dat de onzekerheid op de financiële markten potentiële investeerders afschrikt.
20/10 22u15  Gamegigant Activision Blizzard ontslaat tientallen werknemers na onderzoek wangedrag Het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard, maker van onder meer het populaire Call of Duty, heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer.
20/10 21u15  Zijn de bitcoin-adepten voor Veronica Inside en komen de gedupeerden naar Radar? ‘Neuk jij nog wel, Chris? Of ben je de hele dag bezig met bitcoins? Man, ga toch een keer leuke dingen doen. Met je vrouw uit eten. Laat ze wat leuks aantrekken.’
20/10 13u15  Gamegigant Activision Blizzard ontslaat tientallen werknemers na onderzoek naar wangedrag Het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard, maker van onder meer het populaire Call of Duty, heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer.
20/10 12u15  Waarom dringen financiële instellingen ieder land de VOC-mentaliteit op? De VOC-mentaliteit is geen ideaal exportartikel. En ook het westerse model van de vrije markt niet. De Europese Commissie zal het niet lukken van Griekenland in economisch opzicht een Nederland te maken, net zoals Italië niet van de ene op andere dag economisch is om te vormen tot Duitsland.
20/10 11u15  Misschien moet de belastingdienst een tijd de uitkeringen doen en het UWV de toeslagen Vorige maand riepen GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink uit Amsterdam en PvdA-wethouder Carine Bloemhoff uit Groningen het demissionaire kabinet in Het Financieele Dagblad op om iets te doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt. Terwijl werkgevers schreeuwen om arbeidskrachten, wordt de grote groep mensen die aan de kant staat nauwelijks kleiner.
20/10 10u15  Bitcoin nadert record dankzij beursfonds dat crypto’s mainstream moet maken De bitcoin bereikte dinsdag een mijlpaal met het debuut op de beurs van New York van het allereerste fonds dat de handel in bitcoins heeft als index. Na een acht jaar lange strijd komt de digitale munt zo eindelijk binnen handbereik van beleggers die zelf geen bitcoins willen kopen. Dankzij het nieuwe, op de beurs verhandelbare bitcoin-fonds kunnen zij indirect toch een graantje meepikken van de hausse in ’s werelds gewildste cryptovaluta.
19/10 22u15  Waarom dwingen financiële instellingen ieder land de VOC-mentaliteit op? De VOC-mentaliteit is geen ideaal exportartikel. En ook het westerse model van de vrije markt niet. De Europese Commissie zal het niet lukken van Griekenland in economisch opzicht een Nederland te maken, net zoals Italië niet van de ene op andere dag economisch is om te vormen tot Duitsland.
Laatste update: vandaag om 12u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/10 22u15  Britten kritisch op functioneren streamingdiensten als Spotify en Apple MusicDe Britse concurrentiewaakhond onderzoekt of de dominante positie van streamingplatforms als Spotify en Apple Music op de onlinemuziekmarkt wel goed is voor consumenten.
18/10 22u15  Moet de Tweede Kamer nu Klaas Knot of De Telegraaf geloven?Dat het bijbouwen van woningen niet helpt bij het oplossen van de woningschaarste is al een halve eeuw bekend. In 1962 werd in Nederland de 3 miljoenste woning opgeleverd en de miljoenste naoorlogse. Koningin Juliana kwam hiervoor naar de Hogenkampsweg in Zwolle, waar ze vanaf het balkon een optocht van wagens vol bouwmateriaal en gereedschappen aan zich voorbij zag trekken. Hiermee kwam een symbolisch einde aan de naoorlogse woningnood. Zo dachten ze toen.
18/10 22u15  Problemen met slaapapparaten en chiptekorten drukken omzetgroei PhilipsPhilips voorziet dit jaar een behoorlijk tegenvallende omzetgroei en winst. Dat stelde het bedrijf maandag bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan beleggers. De omzet was in het derde kwartaal van dit jaar 7,6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
18/10 22u15  Autoindustrie laadt zich op voor nieuwe slag in elektrificatieDe autoindustrie zet vol in op de productie van eigen batterijen. Toyata gaat 1,12 miljard euro besteden aan de bouw van een batterijfabriek in de Verenigde Staten. In totaal wil het bedrijf 2,9 miljard euro in Amerikaanse batterijproductie gaan steken. Daarmee voegt Toyota zich bij Ford en General Motors die al eerder bekendmaakten miljarden te zullen investeren in batterijproductie in Amerika. Maandag sloot Stellantis (Fiat Chrysler/LG) zich aan bij deze voornemens.
17/10 21u15  Hans Ober was te blut voor Lowlands en bedacht toen TicketswapEen gemiste Lowlands stond aan de basis van Ticketswap. Op het platform kunnen feest- en festivalgangers van Mexico tot Vietnam veilig kaartjes aan elkaar verkopen tegen eerlijke prijzen.
16/10 23u15  Autoverkopen in EU op het laagste punt sinds 1995Het aantal nieuw verkochte auto’s in de Europese Unie is in september met ruim 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Het grootste probleem voor autofabrikanten is het aanhoudende tekort aan chips, schrijft de Europese branchevereniging voor de auto-industrie ACEA.
16/10 22u15  Na de beursgang van GitLab, een miljardenbedrijf zonder adres, heeft Nederland er een multimiljardair bijNederland heeft een nieuwe multimiljardair dankzij een succesvolle beursgang van softwarebedrijf GitLab. Mede-oprichter en ceo Sytse Sijbrandij houdt er een vermogen van meer dan 2 miljard euro aan over, grotendeels in aandelen.
16/10 22u15  In de wasserette legde Nobellaureaat Guido Imbens de basis voor zijn economische theorieGuido Imbens is de derde Nederlander die de Nobelprijs voor de Economie wint. Als jonge docenten spraken hij en medewinnaar Joshua Angrist elke zaterdag af bij de wasserette om filosofische gesprekken te voeren. Daar legden zij de basis voor een betere econometrie.
16/10 09u15  Tijdens gesprekken in de wasserette legde Nobellaureaat Guido Imbens de basis voor zijn economische theorieGuido Imbens is de derde Nederlander die de Nobelprijs voor de Economie wint. Als jonge docenten spraken hij en medewinnaar Joshua Angrist elke zaterdag af bij de wasserette om filosofische gesprekken te voeren. Daar legden zij de basis voor een betere econometrie.
16/10 09u15  Waarom is tanken in Nederland zoveel duurder dan in andere landen?Tanken is duur in Nederland. Alleen in Hongkong is de benzine momenteel nog prijziger. Waar komen die verschillen vandaan?
15/10 19u15  Baas Bol.com stopt op het hoogtepunt, topman VDL geveld door hackersStoppen op je hoogtepunt is de meeste topsporters niet gegeven. Maar ceo Huub Vermeulen (57) neemt op 1 november afscheid bij Bol.com als ongenaakbare nummer 1 in de door vakblad Twinkle gepubliceerde top-100 van onlineverkopers.
15/10 19u15  Consument shopt en klaagt meer onlineHet aantal mensen dat online aankopen doet, groeit gestaag. Parallel daaraan groeit ook het aantal klachten over de aanschaf via internet, vooral over levertijden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek onder 6.000 consumenten.
15/10 18u15  Het gooi- en smijtwerk met de begroting moet wel een keer ophoudenPeter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau, vuurde afgelopen week een schot af voor de boeg van het wankele formatiebootje dat koerst op een nieuw kabinet. In de formatie spreken partijen over het inrichten, buiten de overheidsbegroting om, van een investeringsfonds van tientallen miljarden voor uitgaven aan klimaat, leefomgeving en infrastructuur. Dat is uiteraard een politieke keuze, schreef Hasekamp in het FD, maar denk erom, dromend daar op zee, dat ook zo’n fonds ­gewoon meetelt voor het financieringstekort en de staatsschuld.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

5x Hoe komt het dat Philips de potentie van ASML’s ‘toverlantaarns’ niet onderkende?22/10 12u15 - Volkskrant Economie: ‘Gigantische toverlantaarns’, zo omschreef de Volkskrant in 1995 de wafersteppers van ASML vlak nadat ‘hurricane’ Jan Timmer had besloten dat het geen kernactiviteit meer was van Philips. In Veldhoven, onder de rook van Eindhoven, werden enorme camera-achtige apparaten vol fijnmechanica, software en lasers gemaakt die met atomaire precisie chip-patronen op siliciumschijfjes (wafers) konden maken. Te complex om uit te leggen.
4x Waarom dwingen financiële instellingen ieder land de VOC-mentaliteit op?19/10 22u15 - Volkskrant Economie: De VOC-mentaliteit is geen ideaal exportartikel. En ook het westerse model van de vrije markt niet. De Europese Commissie zal het niet lukken van Griekenland in economisch opzicht een Nederland te maken, net zoals Italië niet van de ene op andere dag economisch is om te vormen tot Duitsland.
4x De nieuwe gietmachine van Tata zal de uitstoot niet noemenswaardig verminderen21/10 18u15 - Volkskrant Economie: Terwijl in de IJmond openlijk wordt gespeculeerd over de sluiting van Tata, is de staalfabriek nog altijd bezig honderden miljoenen te steken in een moderniseringsslag.
4x Onderzoek: buitenlandse aandeelhouders hielden in 20 jaar tientallen miljarden weg van Belastingdienst21/10 23u15 - Volkskrant Economie: Nederland is in de afgelopen twintig jaar naar schatting tussen de 12- en 42 miljard euro kwijtgeraakt aan buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse bedrijven die met een truc dividendbelasting hebben weten te ontlopen. De Belastingdienst houdt over dit ‘dividendstrippen’ zelf geen cijfers bij.
3x Bitcoin nadert record dankzij beursfonds dat crypto’s mainstream moet maken20/10 10u15 - Volkskrant Economie: De bitcoin bereikte dinsdag een mijlpaal met het debuut op de beurs van New York van het allereerste fonds dat de handel in bitcoins heeft als index. Na een acht jaar lange strijd komt de digitale munt zo eindelijk binnen handbereik van beleggers die zelf geen bitcoins willen kopen. Dankzij het nieuwe, op de beurs verhandelbare bitcoin-fonds kunnen zij indirect toch een graantje meepikken van de hausse in ’s werelds gewildste cryptovaluta.
3x Misschien moet de belastingdienst een tijd de uitkeringen doen en het UWV de toeslagen20/10 11u15 - Volkskrant Economie: Vorige maand riepen GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink uit Amsterdam en PvdA-wethouder Carine Bloemhoff uit Groningen het demissionaire kabinet in Het Financieele Dagblad op om iets te doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt. Terwijl werkgevers schreeuwen om arbeidskrachten, wordt de grote groep mensen die aan de kant staat nauwelijks kleiner.
3x Gamegigant Activision Blizzard ontslaat tientallen werknemers na onderzoek naar wangedrag20/10 13u15 - Volkskrant Economie: Het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard, maker van onder meer het populaire Call of Duty, heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer.
3x Zijn de bitcoin-adepten voor Veronica Inside en komen de gedupeerden naar Radar?20/10 21u15 - Volkskrant Economie: ‘Neuk jij nog wel, Chris? Of ben je de hele dag bezig met bitcoins? Man, ga toch een keer leuke dingen doen. Met je vrouw uit eten. Laat ze wat leuks aantrekken.’
3x Coolblue stelt twee weken na aankondiging beursgang uit: ‘Een blamage’21/10 00u15 - Volkskrant Economie: Een van de grootste beursgangen van het jaar in Amsterdam is uitgesteld. Coolblue stelt dat de onzekerheid op de financiële markten potentiële investeerders afschrikt.
3x Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland21/10 18u15 - Volkskrant Economie: Het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zijn het eens geworden over een vrijhandelsakkoord. Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en zijn Nieuw-Zeelandse collega Jacinda Ardern bekend gemaakt. Opvallendste punt: de Haka, de rituele dans van de Nieuwzeelandse rugbyploeg, is beschermd.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven