vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
22/10 20u15  Tandenborstels en telefoons worden duurder door chiptekort. Hoe kan dat? Wereldwijd is er een tekort aan computerchips, met hogere prijzen en vertraagde leveringen tot gevolg. Hoe is dat te verklaren?
22/10 19u15  139 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld, hoogste aantal op één dag sinds mei De belangrijkste cijfers bij het coronanieuws van vrijdag: de najaarscoronagolf wordt steeds beter zichtbaar in de ziekenhuizen. De laatste dagen komen ruim honderd coronapatiënten per dag in de Nederlandse ziekenhuizen terecht en de ziekenhuisbezetting neemt toe.
22/10 19u15  Merkels engelengeduld met Polen, ontstaan uit historische schuld, is niet zonder risico’s Angela Merkel blijft pleiten voor een dialoog met Polen, dat onder vuur ligt wegens schendingen van de rechtsstaat. Het geduld van de Duitse bondskanselier komt voort uit een mix van geopolitieke en economische belangen, overkoepeld door historische schuld.
22/10 19u15  Anna kan om de hoek van haar huis al verdwalen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, ‘ruimtelijke dyslexie’ Zolang ze zich kan herinneren, verdwaalt Anna. Ze heeft een aangeboren aandoening en ze is niet de enige. Anna mailde een Leidse neuropsycholoog, die graag meer wilde weten.
22/10 18u15  Herfstgolf zet door: 42 procent meer besmettingen in week, nu op niveau eind juli Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/10 17u15  Een groeiend deel van oud-politici wordt lobbyist, en is daar niet transparant over Het aantal ex-politici dat aan de slag gaat als lobbyist neemt toe, maar transparantie ontbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en de Open State Foundation. ‘De toegang tot de macht is ongelijk verdeeld.’
22/10 17u15  Herfstgolf zet door: 42 procent meer besmettingen in een week Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/10 17u15  De ervaren debutanten van Sloper spelen strak, hard en gedegen ★★★☆☆ ‘Supergroep’ Sloper, met de drummers van Triggerfinger én Golden Earring kunnen we er prima bij hebben in het live-circuit.
22/10 17u15  Hoe gezond is diepvriesspinazie? Verser dan vers! Met die slogan probeert fabrikant Iglo zijn diepvriesspinazie op onze borden te krijgen. Want, zegt Iglo in een reclamefilmpje, de ingevroren spinazie bevat méér vitaminen dan verse spinazie. Hoe kan dat?
22/10 17u15  The Beatles hadden in 1969 helemaal geen bonje, ze werkten juist toe naar een nieuw creatief hoogtepunt Het bewijs daarvoor moet komen uit urenlang film- en audiomateriaal, dat de basis vormt voor een boek, een box en een documentaire.
22/10 16u15  Herfstgolf zet door: 42 procent meer besmettingen in een week, nu op niveau eind juli Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/10 16u15  Acteur Alec Baldwin vrijgelaten na dodelijk ongeval op filmset De politie van Santa Fe heeft bekendgemaakt dat Alec Baldwin na zijn verhoor is vrijgelaten. Er loopt geen aanklacht tegen de 63-jarige acteur die donderdag het filmpistool afvuurde dat cameravrouw Halyna Hutchins doodde en regisseur Joel Souza verwondde, op de set van de Amerikaanse western Rust.
22/10 15u15  Marokko laat tien repatriëringsvluchten toe voor gestrande Nederlanders Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/10 15u15  ‘Het zou fair zijn als de volgende Grand Prixs als wat positiever gezien worden’ De eerste Formule 1-race in Zandvoort sinds jaren verliep vrijwel rimpelloos, al waren de scepsis en de kritiek vooraf groot. De bazen van de Dutch Grand Prix blikken terug en vooruit. Komende maand overleggen ze met Den Haag. Want het draagvlak in de regio moet wel worden versterkt.
22/10 15u15  Het ergste: je gaat allengs begrip en zelfs sympathie voor die monsters voelen In de trein van Den Bosch naar Amsterdam zat een jonge vrouw Atonement te lezen, de veelgeprezen roman van Ian McEwan. Atonement vond ik, en ik begrijp dat ik me de woede van vele liefhebbers op de hals haal, niet om door te komen. Men verwacht bij McEwan zinderende, filmische scherpte maar dit proza deed me denken aan troebel slootwater waarin een verwarrende hoeveelheid personages en gebeurtenissen als vage visjes rondzwemmen tussen een overdaad aan adjectieven. ‘Je moet even volhouden’, zei iedereen, maar ik sloeg het boek halverwege dicht en begon opgelucht in een Guust Flater te bladeren.
Laatste update: vandaag om 20u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/10 14u15  139 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, hoogste aantal opnamen sinds meiVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/10 14u15  Acteur Alec Baldwin vrijgelaten, na dodelijk ongeval op filmsetDe politie van Santa Fe heeft bekendgemaakt dat Alec Baldwin na zijn verhoor is vrijgelaten. Er loopt geen aanklacht tegen de 63-jarige acteur die donderdag het filmpistool afvuurde dat cameravrouw Halyna Hutchins doodde en regisseur Joel Souza verwondde, op de set van de Amerikaanse western Rust.
22/10 12u15  Praten over vrede Korea-oorlog, terwijl Kim raketten afschietIntensief diplomatiek verkeer deze week tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan over Noord-Korea. Zuid-Korea probeert de noorderbuur naar de onderhandelingstafel te krijgen, met als lokkertje een formeel einde aan de Korea-oorlog. Is er een kans dat na 68 jaar de vrede wordt getekend? Vijf vragen.
22/10 11u15  ‘Dit is de slechtste coronasituatie in Rusland ooit. Ik kijk mijn ogen uit’In het gering gevaccineerde Rusland slaat het coronavirus ongekend hard om zich heen, ziet onze correspondent in Moskou Tom Vennink. ‘De enorme onverschilligheid onder de bevolking verbaast mij enorm.’
22/10 11u15  Kleine bierbrouwers slaan alarm: tripel en ‘Boze Griet’ onbetaalbaar door hogere accijnzenDe kleine brouwers hebben de coronacrisis amper overleefd, en nu wil de regering het hele systeem van bieraccijnzen ondersteboven gooien. Ze vrezen dat ze tienduizenden euro’s meer belasting gaan betalen. De tripels dreigen duur te worden.
22/10 11u15  Gaat Eric Zemmour Marine Le Pen rechts inhalen bij de Franse presidentsverkiezingen?Zes maanden voor de Franse presidentsverkiezingen domineert één man de Franse media: Eric Zemmour. De schrijver, polemist en tv-persoonlijkheid, die herhaaldelijk is veroordeeld voor aanzetten tot haat tegen migranten en moslims, lijkt Marine Le Pen in te halen – nog voordat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld.
22/10 09u15  Flink deel veehouders staat open voor uitkoop, al doet het pijn: ‘Dit is een roeping’Weinig veehouders geloven in het stikstofprobleem en velen wantrouwen de overheid. Toch staat menigeen open voor een uitkoopregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Al doet het wel pijn. ‘Nederland heeft ons nodig.’
22/10 09u15  Wat weet u over de oplopende coronacijfers, het geweld in de voetbalwereld en de dansmarathon?Lees meer >
22/10 08u15  Nederland sliep massaal meer tijdens de lockdown. Gevolg: minder stress, ziekte en hartaanvallenNa de nachtdienst sta ik brak en wat besluiteloos in de keuken. Wil ik een boterham, een gebakken ei of het kliekje van gisteravond? Of moet ik dan overgeven? Mijn maag is de kluts kwijt, zoals na elke nachtdienst.
22/10 08u15  Wat weet u over de oplopende coronacijfers, het geweld in de voetbalwereld en de dansmarathon van SBS6?Lees meer >
22/10 07u15  Onderzoek: buitenlandse aandeelhouders hielden in 20 jaar tientallen miljarden weg van BelastingdienstNederland is in de afgelopen twintig jaar naar schatting tussen de 12- en 42 miljard euro kwijtgeraakt aan buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse bedrijven die met een truc dividendbelasting hebben weten te ontlopen. De Belastingdienst houdt over dit ‘dividendstrippen’ zelf geen cijfers bij.
22/10 05u15  Flink deel veehouders staat open voor uitkoop, al doet het pijn: ‘Dit is geen werk, hè, dit is een roeping’Weinig veehouders geloven in het stikstofprobleem en velen wantrouwen de overheid. Toch staat menigeen open voor een uitkoopregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Al doet het wel pijn. ‘Nederland heeft ons nodig.’
22/10 00u15  Topdirigent met een ongeëvenaard vermogen om met muziek gevoelens op te wekkenLees meer >
21/10 23u15  PSV moet in laatste minuut toch nederlaag incasseren tegen Monaco (1-2)Hoog waren de Europese verwachtingen dit jaar van PSV, zeker toen het de Champions League op een haar na miste en verder moest in de Europa League. Maar na de 1-2 nederlaag in het eigen Philips Stadion tegen AS Monaco staat overwintering in Europa al op de tocht.
21/10 22u15  Poolse premier belooft hervorming rechtsstaat na financiële druk EUPolen zegt bereid te zijn omstreden onderdelen van zijn juridische stelsel aan te passen om de twijfels in de EU over de Poolse rechtsstaat weg te nemen. De Poolse premier Morawiecki liet dat donderdagavond aan zijn EU-collega’s weten. Die spraken hem aan op de ondermijning van de rechtsstaat.
21/10 22u15  Nederlandse documentaire ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ wint studenten-OscarDe Nederlandse afstudeerfilm Waarom bleef je niet voor mij? van Milou Gevers (30) is donderdag in Los Angeles bekroond met de studenten-Oscar. De film won de ‘Golden Medal’ in de internationale documentaire-categorie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
21/10 22u15  Een zwembad en een ijsbaan kosten veel energie. Gaat de toegangsprijs omhoog?De hoge energieprijzen zadelen veel exploitanten van sportaccommodaties op met extra kosten. Daarom dreigt in veel gemeenten verhoging van de entreeprijzen voor zwembaden, ijsbanen en sporthallen.
21/10 21u15  Margaret Qualley maakt Netflix-serie Maid de moeite waard ★★★★☆Toen de Amerikaanse Stephanie Land op 29-jarige leeftijd haar man verliet, een alcoholist die haar terroriseerde, was ze een jonge moeder zonder inkomen, onderdak of opleiding. Het sociale vangnet bleek een labyrint van regels en regelingen, waar de weg naar de uitgang eigenlijk nauwelijks te vinden was. Haar disfunctionele familie leek de problemen alleen maar te vergroten. Er waren momenten dat ze praktisch dakloos was, op de rand van een armoedeval. Ze begon te werken als hulp in de huishouding via een uitzendbureau, waarbij ze terechtkwam op uiteenlopende adressen, van luxe villa’s tot zwaar vervuilde krotten. Dit zware werk werd haar redding en niet omdat het genoeg betaalde, bij lange na niet, maar omdat ze haar wonderlijke ervaringen in die huizen ging opschrijven.
21/10 20u15  Het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel moet vooral geen ‘landelijk probleem’ zijnDe gemeente Ter Apel is verbolgen over de zuinige beloften waarmee staatssecretaris Ankie Broekers-Knol het aanmeldcentrum denkt te gaan ontlasten. Laat het kabinet op andere plekken extra opvang van asielzoekers afdwingen, zegt voorzitter Schuiling van de veiligheidsregio nu. Waarom draait het in het debat steeds om Ter Apel?
21/10 20u15  Stroperij dwingt olifanten tot razendsnelle evolutie: steeds meer vrouwtjes zonder slagtandenHet aandeel vrouwtjesolifanten zónder slagtanden in de Mozambikaanse olifantenpopulatie is in vijftig jaar sterk toegenomen. Dat is te wijten aan de niet-zo-natuurlijke selectie die tijdens de exorbitante ivoorjacht van de vorige eeuw plaatsvond, blijkt uit Amerikaans onderzoek in het vakblad Science.
21/10 20u15  Hoe eng is de geheimzinnige variant waarvoor Marokko zijn vliegtuigen aan de grond houdt?Zo’n tien procent van de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk – en ongeveer één op de vijfhonderd in Nederland – blijkt te worden veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus, genaamd ‘AY.4.2.’. Naderend onheil? ‘De kans is reëel dat er al andere, meer besmettelijke varianten rondgaan.’
21/10 20u15  ‘Neuken, promoveren, ontslaan’: hoe schrijven media over het ontslag van de Bild-hoofdredacteur?Duitse media zoeken de juiste toon in de Bild-affaire, ‘een redactiecultuur van seks, journalistiek en geld,’ ziet correspondent Remco Andersen.
21/10 20u15  Ik kan de Bijbelse vaccinmijders beter hebben dan de seculiereDe naar schatting 50 duizend bevindelijke christenen die zich niet willen laten ­vaccineren trekken dezer ­dagen nogal wat aandacht. Het Zwolse regioziekenhuis Isala moest onlangs inhaaloperaties afzeggen en patiënten naar elders verplaatsen, mede vanwege de toeloop van coronagevallen uit Staphorst en omstreken – een van de gemeenten met de laagste vaccinatiegraad van Nederland.
21/10 19u15  Twee mensen aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdodingIn het strafonderzoek naar zelfdodingspoeder Middel X zijn opnieuw twee mensen aangehouden. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch, meldt het Openbaar Ministerie.
21/10 19u15  Derrida’s geest zweeft over de Volkskrantpagina’s en ziet dat het goed isLees meer >
21/10 18u15  Erdogan zinspeelt op uitzetten van tien ambassadeurs, inclusief die van NederlandDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de westerse ambassadeurs die eerder deze week in een verklaring pleitten voor vrijlating van zakenman en filantroop Osman Kavala. Tegen verslaggevers zinspeelde hij donderdag zelfs op de mogelijkheid de tien ambassadeurs, onder wie die van Nederland, het land uit te zetten.
21/10 17u15  Bij omroep Max klinken de hele dag strijkorkesten en zijn mensen onverbeterlijk optimistischHet was een verspreking, maar wel een bewuste. ‘Bakkers klaar?’, vroeg André van Duin de kandidaten van De grote kleine treinencompetitie (ja, daar gaat dit stukje over. Dus als u nog iets anders wil gaan doen met uw leven, is dit misschien het moment). Van Duin herstelde zichzelf onmiddellijk. ‘Bouwers klaar? Bouwen maar.’ De gespeelde fout was natuurlijk een knipoog naar de moeder aller Omroep Max-programma’s, Heel Holland bakt. De jongste telg uit dat Max-gezin, waar de hele dag vrolijke strijkorkesten klinken, mensen onverbeterlijk optimistisch zijn en kleuren levendig, heeft zich toegelegd op het bouwen van modeltreinen.
21/10 17u15  ‘Ik word er onpasselijk van als mensen mij leuk vinden’Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van haar tv-programma Dat snap je als je ouder bent, zes dilemma’s voor Emma Wortelboer (24).
21/10 16u15  Marc (40): ‘Geld bewaren voor de zekerheid? Zonde!’Marc de Groot vindt dat geld moet rollen. Hij geeft bijna alles uit wat er binnen komt.
21/10 15u15  Hoe zit het met die geheimzinnige variant waarvoor Marokko zijn vliegtuigen aan de grond houdt?Zo’n tien procent van de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk – en ongeveer één op de vijfhonderd in Nederland – blijkt te worden veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus, genaamd ‘AY.4.2.’. Naderend onheil? ‘De kans is reëel dat er al andere, meer besmettelijke varianten rondgaan.’
21/10 15u15  ‘Geld bewaren voor de zekerheid? Zonde!’Marc de Groot vindt dat geld moet rollen. Hij geeft bijna alles uit wat er binnen komt.
21/10 14u15  Politiek verslaggever Ron Fresen van de NOS: ‘Ik heb een tikkende tijdbom in mijn lijf’Na acht jaar achtuurjournaal heeft politiek verslaggever Ron Fresen (62) besloten ermee te gaan stoppen. Hij is ongeneeslijk ziek en wil de jaren die hem nog resten liever achter de kinderwagen van zijn kleinzoon aanlopen dan achter politici in Den Haag.
21/10 14u15  Hoe gaat CDA-landbouwspecialist Derk Boswijk de boeren terugwinnen?Nog maar 4 procent van de boeren zou op het CDA stemmen, blijkt uit een onderzoek door I&O research in opdracht van de Volkskrant. Derk Boswijk, sinds een half jaar CDA-landbouwwoordvoerder, wil ze terugwinnen. ‘Ik heb de boeren niet opgegeven. En ik weet zeker dat de boeren ons ook niet hebben opgegeven.’
21/10 14u15  Vereren gaat in Drenthe op z’n DrentsEen mistige morgen in Grolloo, geen naam in de lucht geschreven. Het had die van Harry Muskee kunnen zijn. Hij zong erover in Somebody Will Know Someday: ‘One misty morning / I’m gonna write your name in the sky.’ Is het evenbeeld van afwezigheid niet dat er niets verdwijnt?
21/10 13u15  Het ene land in lockdown, het andere zonder een enkele maatregel: zo verdeelt het coronavirus EuropaEuropa kijkt als één continent met ingehouden adem naar de stijgende besmettingscijfers. Maar de touwen waaraan de regeringen moeten trekken om de situatie in de hand te houden, zijn in het ene land dikker dan in het andere.
21/10 13u15  Stijgende kosten bereiken supermarkt: consumentenreus Unilever verhoogt prijzenDe sterk stijgende kosten bereiken nu ook de supermarkt. Consumentenreus Unilever, het bedrijf achter onder meer Dove, Knorr en Magnum, heeft de prijzen het afgelopen derde kwartaal met 4,1 procent verhoogd. Een kwartaal eerder was dat nog 1,6 procent.
21/10 13u15  Voor tolerantie in de vaccindiscussie moeten we leren van godsdiensttwistenVerlies van werk bij vaccinweigering is een zware consequentie, maar corona is een potentieel dodelijke ziekte waartegen we ons alleen gezamenlijk kunnen beschermen. Niemand mag zich zonder zeer zwaarwegende reden aan die sociale verantwoordelijkheid onttrekken.
21/10 12u15  Voor de buitenwereld tamelijk bizar, zo niet onverteerbaar: hoe Polen (niet) wordt aangepakt door de EUOf Polen donderdag op de EU-top de maat wordt genomen vanwege het systematisch ondermijnen van de rechtsstaat is zeer de vraag. Voor de buitenwereld is het tamelijk bizar, zo niet onverteerbaar. Wordt het een kruisiging, een dialoog of laat EU-president Michel de agenda überhaupt niet gijzelen door premier Morawiecki?
21/10 11u15  Ongevaccineerde acteurs kunnen Hollywoodproducenten een hoop geld kostenIn de rubriek Pics werpt filmrecensent Floortje Smit haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.
21/10 10u15  Veiligheidsregio wil dat kabinet gemeenten dwingt asielzoekers op te vangen om chaos Ter Apel op te lossenHet kabinet moet andere gemeenten aanwijzen om per direct de problemen in het overvolle opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel op te lossen. Om staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) hiertoe te dwingen, beroept de Veiligheidsregio Groningen zich op een wetsartikel dat kan worden ingezet bij rampen of grote crises.
21/10 10u15  Voor de buitenwereld tamelijk bizar, zo niet onverteerbaar: hoe Polen wordt aangepakt door de EUOf Polen morgen op de EU-top de maat wordt genomen vanwege het systematisch ondermijnen van de rechtsstaat is zeer de vraag. Voor de buitenwereld is het tamelijk bizar, zo niet onverteerbaar. Wordt het een kruisiging, een dialoog of laat EU -president Michel de agenda überhaupt niet gijzelen door premier Morawiecki?
21/10 09u15  Hoe toeslagenouder Wanda haar vier kinderen verloor: ‘Nederland zou zich moeten schamen’Wanda (44) barstte in huilen uit toen ze dinsdag hoorde dat door de toeslagenaffaire zeker 1.100 kinderen uit huis zijn geplaatst. Hun ouders raakten diep in de schulden, nadat de Belastingdienst hen ten onrechte als fraudeur had bestempeld. Wanda's gezin overkwam hetzelfde. Ze doet haar verhaal, met haar moeder en haar oudste zoon (21).
21/10 09u15  ‘Het is natuurlijk even schrikken als je hoort dat koningin Elizabeth rust moet houden’Onrust in het Verenigd Koninkrijk: koningin Elizabeth heeft een bezoek aan Noord-Ierland afgezegd omdat ze van haar artsen rust moet houden. Ze heeft te hard gewerkt de afgelopen dagen, en tsja, het is toch een vrouw van 95 jaar oud. Volgens correspondent Patrick van IJzendoorn is er dan altijd sprake van ‘een beetje paniek’.
21/10 09u15  Dacht nou geen van die honderden hulpverleners: dit klopt niet, hier moeten we wat aan doen?De CBS-cijfers van uithuis­geplaatste kinderen van toeslagenslachtoffers sloegen in als een bom. Alleen al tussen 2015 en 2020 zijn 1.115 kinderen uit hun gezin gehaald. Een topje van de ijsberg: de toeslagenaffaire begon al tien jaar eerder. En ook de kinderen die onder grote druk ‘vrijwillig’ uithuisgeplaatst zijn, zijn niet meegenomen.
21/10 08u15  Alle vertrouwen van boeren in de overheid is weg, CDA is niet langer dé boerenpartijNederlandse boeren hebben hun geloof in de overheid volledig verloren. Van de veehouders zegt slechts 2 procent nog vrij veel vertrouwen te hebben in de overheid, 70 procent heeft geen vertrouwen meer. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou 68 procent van de veehouders op de BoerBurgerBeweging (BBB) stemmen en daarmee het CDA (4 procent) wegvagen als boerenpartij.
21/10 05u15  Vertrouwen van boeren in de Nederlandse overheid is volledig verdamptNederlandse boeren hebben hun geloof in de overheid volledig verloren. Van de veehouders zegt slechts 2 procent nog vrij veel vertrouwen te hebben in de overheid, 70 procent heeft geen vertrouwen meer. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou 68 procent van de veehouders op de BoerBurgerBeweging (BBB) stemmen en daarmee het CDA (4 procent) wegvagen als boerenpartij.
21/10 05u15  Mag de kwetsbare burger nu ook al niet meer naar de rechter?Minister Dekker voor Rechtsbescherming wil met een ingrijpende wijziging van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand ‘onnodige rechtszaken’ voorkomen. Is deze maatregel in het belang van de burger of probeert de overheid zichzelf in te dekken?
20/10 23u15  Lokale politiek ‘ronduit teleurgesteld’ in oplossing Broekers-Knol voor overvol Ter ApelNoodopvanglocaties in Almere en Gorinchem nemen deze week vijfhonderd asielzoekers over van het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel. Die toezegging deed staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid die woensdag de Oost-Groningse plaats bezocht. Ronduit teleurstellend, meent de lokale politiek. ‘Ik had verwacht dat er vanavond bussen zouden vertrekken.’
20/10 22u15  Koningin Elizabeth (95) moet van haar artsen rust houden, en dan is er altijd ‘een beetje paniek’Onrust in het Verenigd Koninkrijk: koningin Elizabeth heeft een bezoek aan Noord-Ierland afgezegd omdat ze van haar artsen rust moet houden. Ze heeft te hard gewerkt de afgelopen dagen, en tsja, het is toch een vrouw van 95 jaar oud. Volgens correspondent Patrick van IJzendoorn is er dan altijd sprake van ‘een beetje paniek’.
20/10 22u15  Geen Franse werkelijkheid kan tippen aan het prentenboekachtige decor uit The French DispatchVoor The French Dispatch toverde regisseur Wes Anderson een Frans stadje om tot zijn droom-Frankrijk. Ook bij de Nederlandse film De Slag om de Schelde werd flink uitgepakt met de aankleding. De Volkskrant sprak de production designers van beide films over hun werk.
20/10 22u15  ‘Herr Nein’ waarschuwt nog één keer voor inflatie en pakt zijn biezenJens Weidmann, president van de ooit zo machtige Bundesbank, houdt het ‘vanwege persoonlijke redenen’ voor gezien. Heeft zijn vertrek iets te maken met het omstreden monetair beleid van de Europese Centrale Bank?
20/10 22u15  Bulldozermachinist uit Ammerzoden werd een icoon van de motorsportBoet van Dulmen vierde triomfen op de motor in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Hij overleed door een ongeluk met de fiets. ‘Hij is gegaan op twee wielen, ergens past dat wel.’
20/10 21u15  Turks-Nederlandse rapper Murda zit vast in het land dat hem groot maakteAls kind reisde hij met zijn ouders de wereld rond, als artiest doet hij dat nu weer. Maar sinds zondag kan superster en polyglot Murda, ‘de Turkse Drake’, Turkije niet meer uit. Zijn muziek verheerlijkt drugsgebruik, stellen de Turkse autoriteiten.
20/10 20u15  Almere en Gorinchem helpen overbelast Ter Apel enigszins uit de brandNoodopvanglocaties in Almere en Gorinchem nemen deze week nog eens vijfhonderd asielzoekers over van het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel. Die toezegging deed staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid woensdag toen zij de Oost-Groningse plaats bezocht. Minister Grapperhaus had burgemeesters maandag opgeroepen met spoed achthonderd opvangplekken te regelen.
20/10 20u15  Hoe ‘toeslagenouder’ Wanda haar vier kinderen verloor: ‘Nederland zou zich moeten schamen’Wanda (44) barstte in huilen uit toen ze dinsdag hoorde dat door de toeslagenaffaire zeker 1.100 kinderen uit huis zijn geplaatst. Hun ouders raakten diep in de schulden, nadat de Belastingdienst hen ten onrechte als fraudeur had bestempeld. Wanda's gezin overkwam hetzelfde. Ze doet haar verhaal, met haar moeder en haar oudste zoon (21).
20/10 20u15  Het groeiende ongemak in de moeder-dochterrelatie in Drijfzand wordt meesterlijk verbeeld ★★★☆☆Hanna van Vliet is prachtig als de dochter die terugvalt in haar kinderrol, zodra haar onpeilbare moeder (Elsie de Brauw) weer eens haar leven besluit binnen te denderen.
20/10 19u15  Russische rechter verbiedt machogroep Mannelijke StaatJarenlang droomden de aanhangers van Moezjskoje Gsoedarstvo (Mannelijke Staat) van een Russisch rijk waar de mannen weer de broek aan hebben en de vrouwen hun plaats kennen. Maar nu is de ultra-rechtse, anti-feministische groepering verboden door de rechter in Rusland. Oprichter Vladislav Pozdnjakov moet zich schuil houden in het buitenland.
20/10 18u15  UNEP: wereld ligt met uitstoot broeikasgassen op ramkoers met zijn klimaatdoelstellingenHet lukt de steenkool-, gas- en olieproducerende landen maar niet om af te kicken van de fossiele brandstoffen. Zelfs met alle mooie klimaatbeloftes meegerekend, halen geïndustrialiseerde landen de komende decennia nog altijd veel te veel grondstoffen uit de grond om de opwarming binnen de perken te houden.
20/10 18u15  ‘Het ware gevaar komt niet van series als Squid Game, maar van chat- en appgroepen’14- en 15-jarigen zien onthoofdingen, fatale ongelukken en zware mishandelingen van mensen en dieren. Traumatiserende filmpjes in groepsgesprekken spelen een grotere rol dan boeken, films en games.
20/10 18u15  Die nodeloze Q’s in namen, je zou toch zeggen dat het marketinggeboefte daar wel op uitgekeken was?Alles van waarde is weerloos. Zo ook mijn geliefde, beschimmelde bungalowpark in het prachtige Limburgse Geuldal, geheel terecht Vacantievreugd geheten. Jarenlang ging ik er elke herfst naartoe, met mijn zus en al onze kinderen. Terwijl die laatsten voorspoedig opgroeiden werd het park elk jaar aftandser. Bij verontrustende geruchten over renovatie stopten wij de vingers in de oren en zongen luidkeels van ‘lalalalalala’, maar het hielp niet. Het park werd gesloten en tot op de grond afgebroken.
20/10 18u15  In de herfstspecial van Wendy is het najaar ver te zoekenWat is lezenswaardig deze week? De clichés spatten van de pagina’s in de herfstspecial van Wendy.
20/10 17u15  Moordenaar die door buren ‘tot wanhoop werd gedreven’ wordt volksheld in ChinaChinese criminelen hoeven doorgaans niet op sympathie te rekenen. Maar toen de voortvluchtige moordverdachte Ou Jinzhong begin deze week om het leven kwam, na een klopjacht van acht dagen, reageerden veel Chinezen met smart en medeleven. Ou, verdacht van een dubbele moord, is een soort volksheld geworden. Veel Chinezen lijken zich met hem te vereenzelvigen.
20/10 17u15  In stomme films konden vrouwelijke filmmakers volop stuntenToen film nog een jong medium was, konden vrijgevochten filmmaaksters en actrices volop stunten, dievegges spelen en rollenpatronen bevragen. Anke Brouwers schreef een boek over deze pittige personages.
20/10 16u15  Vandaag ruim 4.600 besmettingen gemeld, maar groeitempo daalt ietsVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
20/10 16u15  Moordenaar die door buren ‘tot wanhoop werd gedreven‘ wordt volksheld in ChinaChinese criminelen hoeven doorgaans niet op sympathie te rekenen. Maar toen de voortvluchtige moordverdachte Ou Jinzhong begin deze week om het leven kwam, na een klopjacht van acht dagen, reageerden veel Chinezen met smart en medeleven. Ou, verdacht van een dubbele moord, is een soort volksheld geworden. Veel Chinezen lijken zich met hem te vereenzelvigen.
20/10 16u15  Met volle stadions en volle bekers bier misdragen voetbalsupporters zich meer dan voorheenDe openingsmaanden van het betaald voetbalseizoen worden gekenmerkt door supportersgeweld en ander wangedrag op en rondom de tribunes. De KNVB telt veel meer incidenten dan in voorgaande seizoenen. ‘Supporters moeten hun opgekropte frustraties afreageren.’
20/10 16u15  Hoe de voormalige mijnstreek in Zuid-Limburg nieuw elan krijgtDuitsland lukt het om regio’s waar de industrie is weggetrokken een nieuwe impuls te geven. Limburg gebruikt de daar opgebouwde ervaring om de voormalige mijnstreek nieuw elan te geven. De sporen van de mijnen worden niet langer uitgewist maar juist zichtbaar gemaakt.
20/10 15u15  Vandaag 102 opnamen, het hoogste aantal sinds eind juli • Russische vrije werkweek als wapen tegen coronaVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
20/10 14u15  Er valt eindeloos veel te bewonderen aan Wes Andersons fijn gestileerde miniwereldjes ★★★★☆Met wat verfijnde slapstick hier en wat nouvelle vague daar doordrenkt de regisseurThe French Dispatch van liefde voor de Franse film.
20/10 13u15  Stad New York verplicht vaccinatie voor alle ambtenaren • Marokko stopt vliegverkeer met NederlandVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
20/10 13u15  Asielaanvragen in Nederland blijven toenemen, vooral van Afghanen en SyriërsHet aantal nieuwe asielzoekers in Nederland blijft stijgen. In september vroegen 5.089 mensen asiel aan, 36 procent meer dan in augustus. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
20/10 13u15  Gedroomd Suriname Museum komt er: ‘We weten maar weinig van onze geschiedenis’Een gloednieuw Suriname Museum opent in 2023 zijn deuren. Door de coronacrisis waren de agenda’s van initiatiefnemers Vincent Soekra en Jan Gerards in één klap leeg. Samen jagen ze een door veel Surinaamse Nederlanders langgekoesterde droom na.
20/10 13u15  Chirurgen koppelen met succes varkensnier aan bloedsomloop van hersendode patiëntHet vooruitzicht dat zwaar zieke patiënten ooit nieuwe organen krijgen van genetisch gemanipuleerde dieren, is weer een stap dichterbij gekomen. In New York zijn transplantatie-artsen erin geslaagd een varkensnier te koppelen aan de bloedsomloop van een al hersendode persoon en die 54 uur lang aan de praat te houden.
20/10 12u15  Marokko stopt vliegverkeer met Nederland • De Jonge moet voor eind november beslissen over wob-verzoekenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
20/10 12u15  ‘Gisteren zag je voetbal dat je bijna nooit ziet, zeker niet in Nederland’Dinsdag speelde Ajax de Duitse club Borussia Dortmund weg met 4-0, de achtste finale van de Champions League is binnen handbereik. Binnen- en buitenlandse media reageren lyrisch. Wat zegt dit over de vorm van Ajax? We vragen het onze voetbalverslaggever Willem Vissers.
20/10 12u15  Vrij is vrij: is het ongezond om tóch te werken op een vrije dag?Het is verleidelijk om nog even te reageren op een mail, een collega te bellen of een klusje af te ronden op een vrije dag. Maar pas op: je hebt voldoende tijd nodig om te herstellen en op te laden.
20/10 12u15  Als het gevolg van andermans bewuste keuze ineens persoonlijk wordtZoals beloofd belt hij onmiddellijk na het gesprek met de cardioloog. Hij heeft aantekeningen gemaakt; van zware gesprekken vergeet je vaak de details. Dat hij op zijn 55ste een openhartoperatie moet ondergaan is ingrijpend nieuws. Minstens zo ingrijpend vindt hij dat niemand hem kan vertellen wanneer dat gaat gebeuren.
20/10 11u15  Raad van State draagt De Jonge op voor eind november te beslissen over wob-verzoekenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
20/10 11u15  Geheel conform de tijdgeest is James Bond een burgertrut gewordenHet had enige tijd geduurd voordat hij uitkwam, maar een paar dagen geleden kon ik de traditie voortzetten om samen met mijn zoon naar de nieuwe James Bond te gaan. Dat is een uitje dat we ons permitteren sinds hij eruit kan zien als 12 jaar. In het begin trokken zijn ouders hem nog een ouder lijkend colbertjasje aan, maar dat is allang niet meer nodig.
20/10 11u15  Ook in de natuur moet je niet alleen op uiterlijk afgaan, bewijst de blobvisIn de gemiddelde film is de slechterik altijd lelijk. Scheve tanden, gekke pukkel, kromme neus, onaantrekkelijke grijns, of zelfs totaal misvormd. Zet daar de golvende haren, het afgetrainde lichaam en de indrukwekkende kaaklijn van de held tegenover en het is niet moeilijk om te weten bij wie je sympathie als kijker moet liggen.
20/10 10u15  Riemen vast vanwege stijgende coronacijfers? ‘We zitten aan de bovenkant van de prognoses’Het aantal besmettingen neemt toe en het LCPS meldt dat het landelijk spreiden van het coronapatiënten wordt hervat. Ziekenhuizen in nood waren daar al niet mee gestopt. Hoe alarmerend zijn zulke berichten? We bellen wetenschapsverslaggever Maarten Keulemans.
20/10 10u15  Als Netflix maar scoort is een ‘transfobe’ grap geen probleemDave Chappelle is al jarenlang een van de supersterren van de Amerikaanse stand-upcomedy. Zijn shows liggen vanwege het ‘transfobe’ karakter onder vuur. Toch betaalde Netflix doodleuk 24,1 miljoen dollar voor een comedyspecial met Chappelle.
20/10 10u15  Flexwonen voor statushouders en singles in een dorp vol VVD-pensionado’sVijf jaar lang stond het pand van de geestelijke gezondheidsinstelling Rivierduinen in Oegstgeest leeg, en dat is te zien: het gras staat hoog, de gangen zijn bedekt met een laag stof. Het desolate gevoel wordt versterkt door het geraas van de snelweg op de achtergrond.
20/10 10u15  Is de strijd tegen het verpleegkundigentekort wel te winnen?Door personeelstekorten kunnen ziekenhuizen stijgende opnamecijfers niet aan. Het Maastricht UMC+ ging afgelopen jaar de strijd aan door grote aantallen ic-verpleegkundigen versneld op te leiden. Maar is er wel op te boksen tegen het tekort?
20/10 10u15  In Tilburg mag het: bijstand ontvangen en samenwonenDe gemeente Tilburg is een proef gestart met bijstandsgerechtigden. Zij mogen een halfjaar samenwonen zonder dat het invloed heeft op hun uitkering. Het moet voorkomen dat mensen in de bijstand uit angst voor sancties geen relaties meer aangaan.
19/10 23u15  Glorieus Ajax vernederde de Duitsers zoals Duitsers bijna nooit worden vernederdMet voetbal van verbluffende superioriteit walste Ajax dinsdag over Borussia Dortmund heen: 4-0. Het spel in de hoogste kaste van Europa verdient het predicaat glorieus.
19/10 21u15  Paradijs Colombia blijkt soms de hel. Een familie van notabelen en communisten vertelt het hele verhaalDe familie Pizarro draagt alle tegenstrijdigheden van Colombia in zich: vader was admiraal, zijn kinderen guerrillero’s en communisten. Robert-Jan Friele schreef een familiekroniek over de bijzondere familie.
19/10 20u15  Ruim 1.100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire werden uit huis geplaatstDe afgelopen zes jaar zijn ruim 1.100 kinderen uit gezinnen die zijn getroffen door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. Zij mochten vaak jarenlang niet bij hun ouders wonen. Van 2015 tot 2021 ging het om 1.115 kinderen. Het kabinet werkt aan een regeling voor schadevergoeding.
19/10 20u15  Noodkreet burgemeester: vanavond nog noodopvang nodig voor overbelast Ter ApelBurgemeester Jaap Velema van Westerwolde eist dat andere gemeenten vanavond nog noodopvang voor asielzoekers beschikbaar stellen om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
19/10 19u15  Nederland jaagt op een van de wreedste en rijkste mensensmokkelaars ter wereldNederland heeft dinsdag een van de beruchtste en wreedste mensensmokkelaars ter wereld op de nationale opsporingslijst geplaatst. De voortvluchtige Eritreeër Kidane Zekarias Habtemariam wordt verdacht van grootschalige mensensmokkel, afpersing, marteling en verkrachting. Veel slachtoffers overleefden zijn ‘detentiekamp’ in Libië niet.
19/10 18u15  Deze negen grafieken vertellen het verhaal van het klimaat het best (met de VN-top in Glasgow voor de deur)Eindeloos kunt u erover lezen. Maar op de hoogte raken van het klimaat kan ook in één oogopslag. De stand van zaken in negen grafieken, in aanloop naar de klimaattop in Glasgow eind deze maand, waar het zal draaien om redden wat er te redden valt.
19/10 18u15  Hun posters werden vernield, maar zij strijden door voor lhbti-rechten op schoolLhbti-scholieren voelen zich een stuk veiliger en prettiger als er een GSA op hun school is. Zulke Gender & Sexuality Alliances zijn er in alle soorten en maten. Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop iemand uit de kast komt steeds lager wordt. De vraag is hoe scholen hiermee omgaan.
19/10 18u15  Ajax speelt niet alleen tegen Haaland, maar ook tegen tien andere goede voetballersAjax - Borussia Dortmund is dinsdag zoveel meer dan Ajax - Erling Haaland, de spits die de voetbalwereld al een paar jaar meevoert van verbazing naar verbazing.
19/10 17u15  Geen coronapas in skiliften Zwitserland, overheid heeft twijfelsVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
19/10 17u15  President Ecuador verklaart drugsgeweld de oorlog en roept noodtoestand uitDe president van Ecuador, Guillermo Lasso, is de drugscriminaliteit in het land zat. Een dag voor de aankomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken, verklaarde Lasso de drugsbazen de oorlog en kondigde hij de noodtoestand af.
19/10 16u15  De Verstokte Oudere Disneyfans gaan niet voor de attracties, ze zijn hier voor de sfeerHet zal nog even duren voordat ik een pretpark in mijn hoofd niet meer een doorstroomlocatie noem. ‘Leuke doorstroomlocatie is dit’ – op die gedachte betrapte ik mezelf in Disneyland Parijs.
19/10 15u15  Stijging landelijke besmettingscijfers zet in alle regio’s en leeftijdsgroepen doorVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
19/10 15u15  Gezondheidsraad: stuur vrouwen een zelftest om baarmoederhalskanker vaker op te sporenStuur alle vrouwen die worden opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker direct een zelftest mee. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid.
19/10 15u15  Opvoedvraag: wat te doen als je kind snel overprikkeld is op verjaardagen?Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt.
19/10 15u15  Actrice Sien Diels (1947-2021) van Sesamstraat stond symbool voor het feminisme van de jaren zeventigSesamstraat, wie is er niet groot mee geworden? En daarmee ook met Sien, die vanaf de eerste aflevering in 1976 van het kinderprogramma een winkeltje dreef waar de altijd knorrige meneer Aart zijn boodschappen deed en waar Tommie en Ieniemienie nooit vergeefs aanklopten voor een praatje. De Vlaamse actrice Sien Dols is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.
19/10 14u15  Marokko voert coronapas in • Rusland, Oekraïne en Roemenië melden recordaantal coronadodenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
19/10 14u15  Is gemopper over de ondertiteling van Squid Game terecht? Een vertaler zocht het uitDe Zuid-Koreaanse serie Squid Game is een overdonderend internationaal succes. Daarmee begon ook het gemopper over de slechte vertaling. Welke essentiële nuances missen we? Een vertaler vlooit het voor V uit.
19/10 14u15  De jonge Bruce mocht graag even buurten bij Madam MariePaul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. In Sandy zet Springsteen de schijnwerper op een oude spirituele vriendin.
19/10 13u15  Architect van bloedigste aanslag in Irak opgepakt na geheime operatie in buurlandDe hoofdverdachte van een van de bloedigste aanslagen in Irak na de Amerikaanse invasie van 2003 is opgepakt. Bij de zelfmoordaanslag van IS in 2016 in de hoofdstad Bagdad vielen 292 doden. Het is de tweede keer in een week dat Irak bij een geheime militaire operatie in het buitenland een IS-leider in handen weet te krijgen.
19/10 13u15  Door de slordige ondertiteling mis je als kijker zomaar deze nuances in Squid GameDe Zuid-Koreaanse serie Squid Game is een overdonderend internationaal succes. Daarmee begon ook het gemopper over de slechte vertaling. Welke essentiële nuances missen we? Een vertaler vlooit het voor V uit.
19/10 12u15  Quarantaineplicht voor kinderen van 0 tot 4 jaar komt te vervallenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
19/10 12u15  Von der Leyen waarschuwt Polen: ons geduld is opDe Europese Commissie kan en zal niet toekijken hoe Polen de Europese waarden en de rechtsstaat ondermijnt. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie waarschuwde dat Brussel financiële sancties tegen Warschau overweegt als ook een hernieuwde inzet op de ‘nucleaire optie’: de Poolse regering haar stemrecht in de EU ontnemen.
19/10 12u15  Slaapproblemen, angst of pijn: waar is CBD-olie nou echt goed voor?Slaapproblemen, angsten, pijn: je kunt het zo gek niet bedenken of CBD-olie schijnt ertegen te helpen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor die heilzame werking?
19/10 11u15  Quarantaineplicht Singapore vervalt voor reizigers uit Nederland • ‘Ziekenhuizen dreigen weer vast te lopen’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
19/10 11u15  Waar werkt CBD-olie nou echt bij?Slaapproblemen, angsten, pijn: je kunt het zo gek niet bedenken of CBD-olie schijnt ertegen te helpen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor die heilzame werking?
19/10 11u15  Hopend op een antwoord waarom Squid Game nodig was, is De Dansmarathon over ons neergestortDe man die Squid Game heeft bedacht, heeft in de Netflix-serie op een gegeven moment te maken met de vraag: waarom? Waarom de overlevingsdrang van financieel en mentaal kapotte mensen inzetten als vermaak voor anderen? Hij brabbelt dan iets over de verveling bij rijke mensen.
19/10 09u15  De baby vast aanmelden voor een witte basisschool kan in Utrecht niet meerTientallen basisscholen in Utrecht omzeilen de regels met schaduwlijsten, waarop vooral hoogopgeleide witte ouders hun kinderen op piepjonge leeftijd inschrijven. Het stadsbestuur hoopt met een centrale procedure de segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Zal dat helpen?
19/10 09u15  In de tang bij Evergrande: werknemers onthullen de duistere wereld achter de Chinese vastgoedreusHet Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, eens het grootste van het land, staat op omvallen. Shu Dong is zijn baan kwijt en zou willen dat hij nooit met Evergrande in aanraking was gekomen. ‘De situatie is heel ernstig.’
19/10 09u15  Bij de feestelijke invaart van een nieuwe cruiseboot in Rotterdam lijkt de Great Reset vooral een Great Setback te wordenAan het begin van het einde van de pandemie vaart een miljard dollar de stad in, begeleid door klaroenstoten van andere schepen en het waterballet van een blusboot. Bunkerschepen met stookolie liggen klaar als de Rotterdam meert aan de terminal, de boot fonkelt, helemaal nieuw, ’s avonds branden de lampen als feestslingers achter de Erasmusbrug.
19/10 09u15  In Duitse formatie strijden partijen nu om het geld: ‘De kleine FDP heeft toch al veel concrete successen geboekt’In Duitsland ligt de weg open naar de vorming van een ‘stoplichtcoalitie’, genoemd naar de kleuren van de FDP, SPD en Groenen. We bellen met correspondent Remco Andersen over het vervolg van de formatie.
19/10 09u15  Op zoek naar de ziel van Justin Bieber en Shawn Mendes: wie geeft zich wel bloot?Waar een nieuwe film over de eindejaarshow 2020 van het Canadese popidool Justin Bieber dikwijls doet denken aan een bedrijfsvideo, kijken we bij de docu over zijn jonge landgenoot Shawn Mendes juist in de ziel van die hartenbreker, op de rand van de burn-out.
19/10 08u15  Baby aanmelden voor witte basisschool gaat in Utrecht niet meer. ‘Het is nu vaak eenheidsworst’Tientallen basisscholen in Utrecht omzeilen de regels met schaduwlijsten, waarop vooral hoogopgeleide witte ouders hun kinderen op piepjonge leeftijd inschrijven. Het stadsbestuur hoopt met een centrale procedure de segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Zal dat helpen?
19/10 08u15  In Moskou kun je nu betalen voor de metro via gezichtsherkenning. Handig of onveilig?Een wereldprimeur in Moskou: Face Pay, betalen voor de metro met een scan van je zicht. De gemeente is trots, maar inwoners vrezen misbruik door veiligheidsdiensten en corrupte ambtenaren.
19/10 05u15  EU-parlementariërs: grote bedrijven, adverteer niet langer via Facebook en GoogleEuropese parlementariërs van vier partijen vragen de bestuursvoorzitters van de grootste bedrijven van Europa om de kassen van Facebook en Google niet langer te spekken met advertentie-inkomsten, vanwege de ontwrichtende invloed van de bedrijven op de maatschappij.
19/10 05u15  De baby aanmelden voor een witte basisschool gaat in Utrecht niet meer: ‘Als mijn kind naar Kanaleneiland moet, zou ik niet blij zijn’Tientallen basisscholen in Utrecht omzeilen de regels met schaduwlijsten, waarop vooral hoogopgeleide witte ouders hun kinderen op piepjonge leeftijd inschrijven. Het stadsbestuur hoopt met een centrale procedure de segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Zal dat helpen?
19/10 00u15  Vermogenskloof tussen huurders en woningbezitters blijft verder groeienDe kloof tussen huurders en woningbezitters wordt alsmaar groter. Terwijl het vermogen van huizenbezitters gestaag oploopt sinds 2013, is het vermogen van huurders sindsdien vrijwel onveranderd gebleven.
18/10 22u15  Poolse premier zet conflict met EU op scherp: ‘Uithongering van onderworpen staten dreigt’De Poolse regering beschuldigt de EU ervan zich te ontwikkelen tot een superstaat die lidstaten degradeert tot ‘provincies’ die met chantage en machtsmisbruik alles kan worden opgelegd. Met deze brief zet de Poolse premier Morawiecki het conflict over de Poolse onttakeling van de rechtsstaat op scherp aan de vooravond van overleg in Brussel met het Europees Parlement en de Europese regeringsleiders.
18/10 22u15  Een Amerikaans succesverhaal, dat pijnlijk eindigde bij de IrakoorlogColin Powell, een van de bekendste Amerikaanse politici, is maandag op 84-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een coronabesmetting. Vooral zijn aandeel in de Irak-oorlog is niet meer uit de geschiedenis weg te denken.
18/10 22u15  Ronnie Tutt (1938-2021) was meer dan een vaste Elvis-klant: ook na de dood van The King bleef hij drummenDe vaste drummer van Elvis Presley, Ronnie Tutt, overleed zaterdag op 83-jarige leeftijd.
18/10 20u15  Bij de eerste zitting over de moord op Peter R. de Vries: ‘Ik heb niemand dood gemaakt’Dankzij camerabeelden heeft het Openbaar Ministerie de avond waarop Peter R. de Vries werd vermoord kunnen reconstrueren. En er is nog meer belastend materiaal tegen de twee verdachten: er zijn getuigen en in de vluchtauto werd het moordwapen aangetroffen. Dat bleek maandag op de eerste voorbereidende zitting over de moord.
18/10 20u15  Facebook creëert tienduizend Europese banen voor zijn ‘metaverse’. Wat is dat?Facebook wil de komende vijf jaar tienduizend nieuwe krachten aannemen in Europa. Deze ‘banen op hoog niveau’ zijn hard nodig om Facebooks zogenoemde ‘metaverse’ vorm te geven, zo kondigde het bedrijf maandag aan.
18/10 20u15  Ook een avond ‘Cave voor gevorderden’, zonder gitaren, zit vol bezwerende hoogtepunten ★★★★☆Vooral nummers van Cave en Ellis’ nieuwste album Carnage overdonderen in al hun grimmige glorie.
18/10 18u15  Helft coronapatiënten in Zwols ziekenhuis afkomstig uit Staphorst, geplande operaties zijn afgezegdDoor de grote toename van het aantal coronapatiënten moest het Isala Ziekenhuis dit weekend voor het eerst in een half jaar geplande operaties afzeggen. De helft van de coronapatiënten in het Zwolse ziekenhuis komt uit de gemeente Staphorst, waar de besmettingscijfers de laatste twee weken ongekend hoog zijn. Ook in de rest van het land is het toenemend aantal coronabesmettingen zichtbaar in de ziekenhuizen.
18/10 18u15  Waarom vlees óók alweer geen wondermiddel is tegen ernstige coronaHet was een ‘opmerkelijke ontdekking’, schreef het Algemeen Dagblad, en dus danste het nieuws al snel rond door het berichtjescircus op sociale media. Heb je het al gehoord? Belgische onderzoekers hebben aangetoond dat selenium en zink helpen tegen ernstige corona!
18/10 18u15  De boodschap op de Dutch Design Week is bittere ernst: ‘Wij zijn vergeten wat genoeg is’De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven draait niet om méér, maar om genoeg. V licht er twee presentaties uit.
18/10 17u15  Geen twijfel mogelijk, zegt justitie: Delano G. heeft Peter R. de Vries vermoord, en Kamil E. hielp hemDankzij camerabeelden heeft het Openbaar Ministerie de avond waarop Peter R. de Vries werd vermoord kunnen reconstrueren. En er is nog meer belastend materiaal tegen de twee verdachten: er zijn getuigen en in de vluchtauto werd het moordwapen aangetroffen. Dat bleek maandag op de eerste voorbereidende zitting over de moord.
18/10 17u15  Zoeken naar de ziel van Justin Bieber en Shawn Mendes: wie geeft zich bloot?Waar een nieuwe film over de eindejaarshow 2020 van het Canadese popidool Justin Bieber dikwijls doet denken aan een bedrijfsvideo, kijken we bij de docu over zijn jonge landgenoot Shawn Mendes juist in de ziel van die hartenbreker, op de rand van de burn-out.
18/10 16u15  Alles wat u moet weten over de crisis in MyanmarMyanmar verkeert in politieke crisis. De militaire junta die in februari de macht greep staat tegenover een protestbeweging die strijdt voor herstel van de democratie. Zeker 1.000 mensen zijn al gedood. Wat zijn de achtergronden?
18/10 16u15  Onderzoeksrechter Bitar neemt het in zijn eentje op tegen de Libanese politieke klasseHij opereert zonder ontzag voor reputaties en zonder politieke loyaliteit. Maar daardoor speelt Tarek Bitar, onderzoeksrechter van de grote explosie in Beiroet, met vuur.
18/10 15u15  Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken en generaal Colin Powell overledenColin Powell, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt zijn familie op Facebook.
18/10 15u15  Razend populaire Spaanse schrijfster blijkt geen vrouw maar drie mannenDe vraag hield lezers jarenlang bezig: wie gaat er schuil achter ‘Carmen Mola’, de succesvolle Spaanse schrijfster van even macabere als gewelddadige crimeboeken? Ze zou in de veertig zijn, moeder van drie kinderen en werken als lerares. Speculaties over het pseudoniem schoten alle kanten op: er werd zelfs geopperd dat de voormalige burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, er vanwege haar naam achter zou zitten.
18/10 14u15  Grootste toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind aprilVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
18/10 14u15  In de sportschool voor vluchtelingen op Lesbos is ‘nooit opgeven’ het deviesOp het Griekse eiland Lesbos runnen gestrande asielzoekers hun eigen sportschool. Het vormt een uitlaatklep en geeft hen een nieuw doel. En soms dromen ze zelfs over een topsportcarrière.
18/10 14u15  Succesvolle Spaanse schrijfster blijkt geen vrouw maar drie mannenDe vraag hield lezers jarenlang bezig: wie gaat er schuil achter ‘Carmen Mola’, de succesvolle Spaanse schrijfster van even macabere als gewelddadige crimeboeken? Ze zou in de veertig zijn, moeder van drie kinderen en werken als lerares. Speculaties over het pseudoniem schoten alle kanten op: er werd zelfs geopperd dat de voormalige burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, er vanwege haar naam achter zou zitten.
18/10 14u15  Jörgen Tjon A Fong is de nieuwe directeur van De Kleine Komedie Amsterdam. Wat zijn zijn plannen?Het werk van de veelzijdige kunstenaar (47) is uitdagend en controversieel.
18/10 14u15  Een podcast over alles wat we nog níét wisten over ‘Sex and the City’ ★★★★☆V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Sentimental in the City, een ode aan de bekende Amerikaanse tv-serie Sex and the City.
18/10 13u15  Na NEC-Vitesse stopt Omroep Gelderland met nieuwsverslaggeving rond voetbalwedstrijdenOmroep Gelderland stopt met nieuwsverslaggeving bij voetbalwedstrijden. Aanleiding zijn ongeregeldheden zondagmiddag na de streekderby NEC-Vitesse bij stadion De Goffert in Nijmegen, waarbij een verslaggever verbaal werd lastiggevallen en aangereden door een scooter.
18/10 13u15  Laat Sywert die miljoenen lekker houdenDe flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waaraan op dat moment behoefte is. Ditmaal: laat Sywert die miljoenen lekker houden.
18/10 13u15  Problemen met slaapapparaten en chiptekorten drukken omzetgroei PhilipsPhilips voorziet dit jaar een behoorlijk tegenvallende omzetgroei en winst. Dat stelde het bedrijf maandag bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan beleggers. De omzet was in het derde kwartaal van dit jaar 7,6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
18/10 12u15  Cruciale VN-klimaattop kent hobbelige aanloop: sponsoren beklagen zich over ‘mismanagement’De aanloop naar de klimaattop in Glasgow, de belangrijkste sinds Parijs, verliep al bepaald niet rimpelloos. Nu blijkt dat grote sponsoren hun beklag hebben gedaan over de Britse organisatie.
18/10 12u15  Er komen steeds meer slimme deurbellen en bijbehorende camera’s. Welke moet je hebben?In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.
18/10 11u15  Verdachte Kamil E.: ‘Ik heb niemand doodgemaakt en geen wapen gezien’Vandaag verschijnen twee verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor de Amsterdamse rechtbank in een eerste voorbereidende zitting. Onder meer de eventuele onderzoekswensen zullen worden besproken. Volg de zitting in dit liveblog.
18/10 11u15  Hans Ober was te blut voor Lowlands en bedacht toen TicketswapEen gemiste Lowlands stond aan de basis van Ticketswap. Op het platform kunnen feest- en festivalgangers van Mexico tot Vietnam veilig kaartjes aan elkaar verkopen tegen eerlijke prijzen.
18/10 11u15  Een goede baas kan rekenen op loyale appelplukkersDe Poolse en Roemeense seizoensarbeiders die Marcel van den Bergh in Alphen fotografeerde trekken van de ene boomgaard naar de andere – sinds jaar en dag.
18/10 11u15  Nederland is steeds minder productief en gelijk, en steeds meer verwend en ongelijkTerwijl de burger zich vanuit de horrorfile beklaagde over de stijgende brandstof- en energieprijzen, kwam het CBS afgelopen week met een opvallende goednieuwsshow. De koopkracht steeg de afgelopen 35 jaar met 58 procent, terwijl de inkomensongelijkheid laag bleef. De overheid nivelleert meer dan voldoende, volgens de onderzoekers, vooral dankzij de vele toeslagen en andere potjes die de koopkracht aan de onderkant op peil houden.
18/10 09u15  ABN Amro: fors hogere gasprijzen die duren tot in 2023 zullen winsten bedrijven decimerenDe oplopende gasrekening gaat de winsten in een groot aantal branches halveren of volledig wegvagen. De zwaarst getroffen sectoren zijn de raffinaderijen en aardoliebedrijven, die zelfs met zware verliezen zullen kampen als ze hun afzetprijzen niet voldoende kunnen verhogen.
18/10 09u15  Vandaag begint de zaak tegen de verdachten van de moord op Peter R. de VriesVandaag start het proces tegen de twee verdachten van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries: de vermoedelijke schutter en chauffeur van de vluchtauto. Wie zijn deze verdachten en wat gaat er gebeuren?
18/10 09u15  Hoe kan de zorg betaalbaar blijven? Vijf mogelijke opties, van eenvoudig uit te voeren tot snoeihardZonder scherpe keuzen dreigt Nederland de zorg niet meer te kunnen betalen. Maar geen arts of politicus durft zich te branden aan impopulaire beslissingen om de kosten te drukken. Vijf opties op een rij.
18/10 08u15  Na de moord op Britse politicus: ‘Spreekuren zijn een juweel in ons politieke systeem’Zijn de spreekuren waarop Britse parlementariërs hun kiezers te woord staan nog wel veilig genoeg? De meningen zijn verdeeld na de moord vrijdagochtend op de conservatieve politicus Sir David Amess tijdens diens wekelijkse spreekuur. Maar veel politici gaan door. ‘We moeten opkomen voor onze democratie.’
18/10 08u15  Arme mensen krijgen een zandloper om korter te douchenIk wil iets leuks. Iets leuks meemaken en daarover schrijven. Niet altijd dat gesomber. Maar overal zie ik ellende en droefenis. Ligt het aan mijn gemoed, mijn duistere blik of aan de werkelijkheid zelf, die zich door geen roze bril laat verfraaien?
18/10 06u15  De najaarsgolf sijpelt door in de verpleeghuizen, maar het sterftecijfer blijft stabiel laagDe belangrijkste coronacijfers van zondag: de najaarsgolf sijpelt ook door in de verpleeghuizen, steeds meer locaties melden besmettingen onder bewoners. Ondertussen stijgen de opnamecijfers vanwege covid-19 verder.
18/10 05u15  Airbnb raakt driekwart van zijn adressen kwijt in Amsterdamse strijd tegen overtoerismeVerhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. Dat blijkt uit een peiling door de gemeente, die eindelijk hoopt de overlast door het toerisme te beteugelen.
18/10 00u15  ABN Amro: fors hogere gasprijzen die duren tot 2023 zullen winsten bedrijven decimerenDe oplopende gasrekening gaat de winsten in een groot aantal branches halveren of volledig wegvagen. De zwaarst getroffen sectoren zijn de raffinaderijen en aardoliebedrijven, die zelfs met zware verliezen zullen kampen als ze hun afzetprijzen niet voldoende kunnen verhogen.
17/10 23u15  Je hóéft niet boos te worden: het belang van woede is overschatGeëngageerde mensen zijn graag boos, want woede brengt een sterkere betrokkenheid tot uiting dan bezorgdheid of verontrusting. Maar of al die woede ons verder brengt? Sander van Walsum pleit voor een eerherstel van kalmte en geduld.
17/10 23u15  Moet de krant reclame weren voor ‘fossiele’ producten?In de rubriek Meelezers reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: moet de Volkskrant niet stoppen met reclames voor dons en verre reizen?
17/10 23u15  Welkom in de wondere wereld van virtuele SMFinanciële dominantie, paybacktime en Locktober: overgewaaid uit Amerika verdienen nu ook Nederlandse vrouwen online geld met sadomasochisme zonder ook maar met één vinger te worden aangeraakt. ‘Online vernederen, Tikkie sturen en klaar is Kees.’
17/10 22u15  Deze conservatieve burgemeester van een klein Hongaars stadje moet Orbán gaan verslaanDe centrum-rechtse nieuwkomer Péter Márki-Zay won zondagavond de voorverkiezingen van de Hongaarse oppositie. Hij neemt het volgend jaar bij de verkiezingen op tegen premier Viktor Orbán. Hij wist al eens de macht van diens Fidesz-partij te breken in zijn thuisstad Hódmezővásárhely. Zal hem dat ook landelijk lukken?
17/10 21u15  De najaarsgolf sijpelt ook door in de verpleeghuizen, maar het sterftecijfer blijft stabiel laagDe belangrijkste coronacijfers van zondag: de najaarsgolf sijpelt ook door in de verpleeghuizen, steeds meer locaties melden besmettingen onder bewoners. Ondertussen stijgen de opnamecijfers vanwege covid-19 verder.
17/10 21u15  Tweede Woonopstand-demonstratie in Rotterdam vanwege de ophef rond de sloop van de TweebosbuurtBij een demonstratie in Rotterdam tegen het huidige woonbeleid verzamelden betogers zich voor een manifestatie in het Afrikaanderpark met als motto ‘Huizen zijn voor mensen, niet voor winst’. Daarna volgde een protesttocht vanuit Rotterdam-Zuid naar het centrum. De politie heeft acht betogers gearresteerd en vijftig actievoerders afgevoerd per tram.
17/10 21u15  Naar de marathon van Amsterdam met Sifan Hassan: ‘Al die mensen die hier aan het kotsen zijn’Sifan Hassan liet de uitreiking van Europees atlete van het jaar in het Zwitserse Lausanne schieten. Ze had wel wat beters te doen: de lopers wegschieten bij de marathon van Amsterdam en kijken naar de rennende meute. ‘Het zijn mensen die hun dromen volgen. Dat moedig ik aan.’
17/10 21u15  Sam Bogaerts (1948-2021) belichaamde de succesvolle Vlaamse Golf in het Nederlandse theaterDe Vlaming regisseerde voor Toneelgroep Amsterdam stukken van Harold Pinter, Hugo Claus ( Vrijdag) en Heiner Müller.
17/10 19u15  Twee aanhoudingen bij coronaprotest Utrecht, agenten uitgemaakt voor ‘NSB’er’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
17/10 19u15  Turkije dreigt met operatie tegen Koerden in Syrië, raketaanval was ‘laatste druppel’Turkije dreigt met een militaire operatie tegen Koerdische milities in het noordoosten van Syrië. Een raketaanval van de Syrisch-Koerdische YPG een week geleden waarbij twee Turkse politieagenten om het leven kwamen, was volgens president Recep Tayyip Erdogan ‘de laatste druppel’. Turkije gaat de strijd tegen de Koerden vanaf nu ‘op een heel andere manier’ aanpakken.
17/10 18u15  Marathonkampioen Khalid Choukoud: ‘Alles heeft een reden, daar geloof ik heel sterk in’De marathon was zondag terug in Amsterdam, na een periode van anderhalf jaar zonder hardloopfestijnen van deze omvang. Nederlands kampioen Khalid Choukoud genoot. ‘Dit is het beste jaar uit mijn carrière.’
17/10 18u15  Leerlingen over de leraren die hun leven hebben veranderd: ‘Hij was een soort tweede vader’Wat maakt een docent goed? De verhalen uit ‘Die ene leerling’ geven een voorzichtig antwoord. Nu de reeks stopt, draait de Volkskrant het voor één keer om. Oud-leerlingen vertellen over die ene docent die ze nooit zullen vergeten. ‘Zonder hem hadden die eerste maanden in het grote, onbekende Amsterdam er heel anders uitgezien.’
17/10 16u15  Alle ADE-dj’s willen maar één ding: het ongeremde plezier terugbrengen naar de dansvloer ★★★★★Gezien de rol die het Amsterdam Dance Event dit jaar vervulde, was het misschien wel de belangrijkste editie uit de geschiedenis. De dance leeft weer.
17/10 16u15  Dirk (60) werd verliefd op een dertiger, maar dat bleef onbeantwoord. Toch genoot hij van hun speciale bandHet was in de zomer van 2017, ik had me ingeschreven voor een groepsreis naar Iran, wat natuurlijk een beetje merkwaardig was: wie gaat er als gay nou vrijwillig naar een land waar op homoseksualiteit de doodstraf staat? Mijn enige excuus was mijn nieuwsgierigheid en daarin bleek ik niet de enige. Op Schiphol viel tussen de andere deelnemers onmiddellijk een heel leuke jongen op, ik schatte hem een jaar of 32. Hij zat gebogen over zijn telefoon. Het gezelschap leek hem maar matig te interesseren. Af en toe keek hij op, maar zonder direct van plan te zijn zich met ons te mengen. Het was duidelijk dat deze groepsreis voor hem meer een vehikel was om een moeilijk toegankelijk land te bereizen, dan een manier om vrienden te maken. Dat maakte hem voor mij misschien nog aantrekkelijker. Toen de anderen zich begonnen voor te stellen, noemde hij zijn naam. Wat is hij knap, dacht ik, en gay. Eenmaal in Teheran, trokken we als vanzelf naar elkaar toe. ’s Ochtends stond hij vroeg op om te gaan fotograferen en al snel ontstond de gewoonte om daarna met zijn tweeën de dag door te brengen. Op straat wezen we elkaar op mooie gebouwen en stootten we elkaar aan als we mooie jongens zagen, we dronken thee bij gastvrije Iraanse families , werden gezworen kameraden en lieten ons in restaurants, waar wij los van de groep een hoekje zochten, de heerlijkste gerechten voorschotelen. Vooral het Iraanse lamsvlees viel bij ons beiden in de smaak. Daarna rookten we een shishapijpje.
17/10 14u15  Moordenaar Lagerhuislid David Amess was zoon ex-adviseur premier SomaliëDe moordenaar van het Conservatieve Lagerhuislid David Amess is de zoon van een voormalige adviseur van de premier van Somalië. Ali Harbi Ali (25) stak Amess vrijdag dood tijdens een bijeenkomst in een kerk voor inwoners van zijn kiesdistrict.
17/10 14u15  De Dansmarathon heeft een manier gevonden om van iets leuks een marteling te makenOf je nu vijf seconden, vijftig minuten of de totale vijftig uur keek, er was één vraag die steeds maar weer terugkwam: waar zit ik in godsnaam naar te kijken? Een eenvoudige vraag, maar niet een met een eenvoudig antwoord. In theorie keken we naar De Dansmarathon, een nieuw televisieprogramma van SBS6 waarin 100 koppels 50 uur achter elkaar moesten dansen (lees ook dit verslag). De winnaar moest aan twee eisen voldoen: het 50 uur volhouden en daarbij zo min mogelijk rusttijd verbruikt hebben. Toen ik op zaterdagochtend inschakelde om te kijken hoe de vlag erbij hing, begreep ik van presentator Dennis Weening dat er nog een derde eis was: de uiteindelijke nummers 1, 2 en 3 zouden nog op doping gecheckt worden. Enfin, dat was de theorie. Duidelijk.
17/10 11u15  Wat moet Ajax met Onana na zijn schorsing: opstellen of wegsturen?Ajax mag doelman André Onana op 4 november weer opstellen, na zijn schorsing vanwege doping. De doelman weigert zijn contract te verlengen en stelt de club voor een dilemma.
17/10 11u15  Trakteren is van een klein gebaar, verworden tot een circusact waar je goede sier mee móét makenModerne verschijnselen: we komen erin om. Maar we hoeven ons er toch niet altijd bij neer te leggen? Er zijn zaken waar we ons tegen ­kunnen – nee, móéten – verzetten. Julien Althuisius verbaast zich over de goodiebags na kinderfeestjes.
17/10 10u15  Hoe een giftige mix van goudkoorts, terreur en westerse bedrijven een land te gronde richtLees meer >
17/10 10u15  Zombies op de dansvloer van John de Mol, 50 uur lang: ‘Ik begon te hallucineren’Ideetje van een mediamagnaat: zet honderd koppels op een dansvloer, laat ze 50 uur vrijwel non-stop dansen, kijk wie er overblijven en zendt dat allemaal rechtstreeks uit. Het werd een veldslag. En de kijkcijfers vielen ook nog eens tegen. ‘Ik houd even gepaste afstand.’
17/10 10u15  Yotam Ottolenghi gidst ons door Londen – en het gaat niet alléén maar over etenWaar moet je wezen, wat moet je zien? Chef en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi gidst ons in Londen, de stad waar hij sinds 1997 woont en werkt.
17/10 10u15  Heksen als een soort oerfeministen? Verleidelijke theorie, maar historici zijn het er niet mee eensHeksen werden vooral vervolgd omdat zij sterke, eigenzinnige vrouwen waren die mannen angst inboezemden. Dat idee is de laatste tijd weer populair. Maar historici zien er geen aanwijzingen voor.
17/10 10u15  George Bush haalt geld op voor een Republikeinse Trump-criticus: opmerkelijk en veelzeggendMaken de Republikeinse tegenstanders van Donald Trump nog een kans hun partij terug te winnen? Misschien wel, nu oud-president George W. Bush zich ermee lijkt te gaan bemoeien, schrijft de voormalig topambtenaar en campagnevoerder Jennifer Smits-Kilgus.
17/10 09u15  Bij het Namenmonument zag ik mijn familie in steen, rij na rij na rijHet was een met zon overgoten zondagmiddag toen ik met mijn goede vriend R. en vriendin C. het Holocaust namenmonument bezocht aan de Weesperstraat in Amsterdam. Om de hoek van waar ik woon kwamen de namen van meer dan 100.000 doden me in het zo contrasterende zonnelicht tegemoet. Een licht dat deed vermoeden dat we onderweg waren naar iets moois.
17/10 07u15  Ik stopte een jaar met werken voor de kinderen. Maar voor wie deed ik dat eigenlijk?Net op het moment dat Margot C. Pol besloot een jaar lang thuisblijfmoeder te worden, sloeg de coronacrisis toe. Ze schreef een boek over die ontwrichtende tijd, waarin ze zich afvroeg wie ze zelf nog was. En of haar thuisblijfjaar goed voor haar twee jonge kinderen was, moet nog maar blijken.
17/10 07u15  Is de kans dan echt zo groot dat je zelftest negatief is terwijl je toch corona hebt?Elke keer dat ik een zelftest uit de verpakking haal, zie ik groot staan dat de je die test níét moet doen als je coronaklachten hebt. Nee, dan moet je naar een GGD-locatie om de betrouwbaardere PCR-test te laten afnemen. Elke keer dat ik dit lees, vraag ik me af hoe groot het verschil in betrouwbaarheid is. Een zelftest is zoveel makkelijker dan je door het keuzemenu van de coronawebsite te worstelen, naar een testlocatie te fietsen en vervolgens uren te wachten op de uitslag. Is dat de moeite waard? Is de kans dan echt zo groot dat je zelftest negatief is terwijl je toch corona hebt? Dit voorjaar belandde ik in een onlinediscussie over dit onderwerp en iemand beweerde destijds heel stellig dat zelftesten ook prima werkten als je wél klachten had. Alleen was dat Sywert van Lienden en dat leek me nou niet per se de meest betrouwbare bron.
17/10 06u15  De Sacklers werden rijk door mensen verslaafd te maken: ‘Als je genoeg geld hebt, ben je onkwetsbaar’Journalist Patrick Radden Keefe onderzocht wie verantwoordelijk is voor de verslavende pijnstillers die veel Amerikanen het leven kostten. Tot de uitgave van zijn boek Het pijnstillerimperium stond de familie Sackler bekend als filantropen. Dat is nu voorbij.
17/10 06u15  Jeanette Winterson omarmt kunstmatige intelligentie, behalve de seksrobot: ‘Het kan ons redden’De Britse schrijver Jeanette Winterson verkent in haar essaybundel 12 Bytes de nabije toekomst, waarin de mens meer en meer versmolten zal raken met kunstmatige intelligentie. Winterson behoort niet tot het leger onheilspredikers. ‘Kunstmatige intelligentie kan ons redden’, zegt ze. Toch is ze ook kritisch. Een gesprek over transhumanisme, seksrobots en de rol van de vrouw.
16/10 23u15  Parasieten kunnen we best missen, toch? Integendeel, zeggen wetenschappers: we moeten ze beschermenParasieten wekken weinig sympathie, met dat voor hun gastheren soms fatale gedrag. Toch breekt een groeiende groep wetenschappers, nu ze het zwaar hebben, een lans voor ze, want ze zijn ecologisch nuttig.
16/10 23u15  Er was eens een land waar de premier niets van lhbti’ers moest hebben ★★★★☆Nu in Nederlandse vertaling verschenen: het sprookjesboek dat het startschot vormde voor de Hongaarse anti-homowet, die deze zomer leidde tot zeeën van regenboogvlaggen. De verhalen zijn grappig en bij vlagen ontroerend.
16/10 22u15  Belangrijkste klimaatplan Biden dreigt te sneuvelen, door Democratische senator uit een steenkoolstaatHet belangrijkste onderdeel van de klimaatplannen van president Biden dreigt te sneuvelen door het verzet van een Democratische senator uit de steenkoolstaat West-Virginia. Daardoor zou de positie van de Biden op de klimaattop in Glasgow verzwakt worden, bericht The New York Times.
16/10 22u15  Duits weekblad Der Spiegel ziet narcostaat Nederland als afschrikwekkend voorbeeldOp de cover van Der Spiegel staat het Nederlandse kaasmeisje Frau Antje afgebeeld met een kalasjnikov in haar hand en een joint tussen de lippen. Ze draagt een kaas waarin cocaïne is verstopt.
16/10 21u15  Als Tsai Ing-wen echt zo irrelevant is, stuurt Xi Jinping geen bommenwerpers op haar afOlaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Tsai Ing-wen, de president van Taiwan. Als zij zo irrelevant is als Xi Jinping doet voorkomen, zou hij geen bommenwerpers haar kant op sturen.
16/10 21u15  Een condoom, pizzadoos, Smirnoff, een beha – de tapijtkunst van Grayson Perry is een achtbaanVeel van wat wij doen, voelen en vrezen, houdt kunstenaars al eeuwen bezig. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: beha’s kijken.
16/10 18u15  In Vaassen leidt Molukse herdenking wel tot verbroedering: ‘Streven naar saamhorigheid’De gewelddadige ontruiming van het woonoord in Vaassen in 1976 is een zwarte maar minder bekende bladzij in de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Waar herdenken de Molukse gemeenschap recent nog verdeelde, overheerst zaterdag op de Veluwe eendracht. ‘Ik hoop dat we met deze wandeling een stap naar een gezamenlijke toekomst zetten.’
16/10 18u15  Jihad en corruptie in Burkina Faso: hoe goudkoorts een land ten gronde richtLees meer >
16/10 18u15  Parasieten kunnen we best missen, toch? Integendeel, zeggen experts: we moeten ze beschermenParasieten wekken weinig sympathie, met dat voor hun gastheren soms fatale gedrag. Toch breekt een groeiende groep wetenschappers, nu ze het zwaar hebben, een lans voor ze, want ze zijn ecologisch nuttig.
16/10 18u15  ‘Dankzij Amazon en Apple leven we als goudvissen in een kom’, zegt schrijver Dave EggersIn zijn nieuwe satirische roman Het Alles beschrijft Eggers het verzet tegen een fictieve intermoloch, die de macht heeft over alle individuele levens.
16/10 17u15  Kamerleden willen opheldering over geheim onderzoek naar moskeeënD66, GroenLinks en DENK willen opheldering van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over onderzoek zaterdag van NRC waaruit blijkt dat zeker tien gemeenten de afgelopen jaren in het geheim onderzoek hebben gedaan naar moskeeën en islamitische organisaties in hun stad.
16/10 17u15  Rond de bloedgoudmijnen van Burkina Faso heerst de angst voor terreurLees meer >
16/10 16u15  Der Spiegel ziet narcostaat Nederland als afschrikwekkend voorbeeldOp de cover van Der Spiegel staat het Nederlandse kaasmeisje Frau Antje afgebeeld met een kalasjnikov in haar hand en een joint tussen de lippen. Ze draagt een kaas waarin cocaïne is verstopt.
16/10 14u15  ‘Raar is dat Westminster een zwaarbeveiligd fort is, maar je bij zo’n kerk zo kunt binnenlopen’De dag na de moord op Lagerhuislid David Amess zucht het Verenigd Koninkrijk verschrikking en verdriet. In de nasleep van het voorval zullen veel maatschappelijke thema's voorbij komen. We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.
16/10 14u15  Waarom de asielzoekers toch (nog even) in Rijswijk mogen blijvenNa vijf jaar zou het asielzoekerscentrum in Rijswijk sluiten. Door de geëvacueerde Afghanen en de uitpuilende vluchtelingenopvang kwam de gemeente onder grote druk te staan om het azc langer open te houden. ‘Ons is een worst voorgehouden.’
16/10 13u15  Belangrijkste klimaatplan Biden dreigt te sneuvelen, door Democratische senator uit West-VirginiaHet belangrijkste onderdeel van de klimaatplannen van president Biden dreigt te sneuvelen door het verzet van een Democratische senator uit de steenkoolstaat West-Virginia. Daardoor zou de positie van de Biden op de klimaattop in Glasgow verzwakt worden, bericht The New York Times.
16/10 12u15  De Sacklers werden rijk door mensen verslaafd te maken: ‘Als je genoeg geld hebt ben je onkwetsbaar’Journalist Patrick Radden Keefe onderzocht wie verantwoordelijk is voor de verslavende pijnstillers die veel Amerikanen het leven kostten. Tot de uitgave van zijn boek Het pijnstillerimperium stond de familie Sackler bekend als filantropen. Dat is nu voorbij.
16/10 11u15  Jaar na moord op Samuel Paty is er weinig veranderd in het Franse onderwijsZaterdag een jaar geleden werd de Franse geschiedenisdocent Samuel Paty onthoofd nadat hij in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed had getoond. Wat is er sinds zijn dood gebeurd?
16/10 10u15  De dood van Samuel Paty heeft weinig veranderd in het Franse onderwijsZaterdag een jaar geleden werd de Franse geschiedenisdocent Samuel Paty onthoofd nadat hij in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed had getoond. Wat is er sinds zijn dood gebeurd?
16/10 09u15  De coronabesmettingen lopen weer op. Is dit het begin van golf nummer vier?Het OMT waarschuwt dat er een ‘kantelpunt’ is bereikt in de corona-epidemie. Slaat het virus dan toch nog een keer terug, met zijn gevreesde exponentiële groei? Of zijn de zorgen ditmaal wat overdreven?
16/10 07u15  Tweets Sywert van Lienden waren vooropgezet planVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
16/10 05u15  Hoe coronagezant Feike Sijbesma van het toneel verdweenAls het coronavirus in alle hevigheid losbarst, wordt de hulp ingeroepen van Feike Sijbesma. De oud-DSM-topman heeft een groot netwerk. Maar al snel blijkt de overheid het niet voorzien te hebben op zijn kennis en kunde, maar vooral op zijn pr-waarde. En dat begon te botsen.
16/10 05u15  Ronnie Flex zit in een nieuwe, positieve levensfase: ‘Ik heb echt mijn hart uitgeknepen op dit album’Lees meer >
15/10 21u15  Snels’ fundamentele kritiek zal Klaver nog wel even achtervolgenGroenLinks-Kamerlid Bart Snels verlaat de Tweede Kamer, vooral vanwege de intensieve samenwerking met de PvdA. Maar een ander deel van zijn kritiek raakt Jesse Klaver harder.
15/10 21u15  De struikelblokken van Scholz: centrum-linkse Duitse coalitie moet compromissen vindenDuitsland koerst af op een centrum-linkse regering. De sociaal-democratische SPD, de linkse Groenen en de centrum-rechtse FDP willen volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Dit zijn de belangrijkste plannen en struikelblokken.
15/10 20u15  De moordenaar van Hümeyra getuigt tegen Jos B., maar hoe geloofwaardig is hij?Jos B., de seksueel misbruiker van Nicky Verstappen, zou in de gevangenis in Vught tegen hem uit de school hebben geklapt. Maar die verklaringen van Bekir E., de moordenaar van de 16-jarige scholier Hümeyra, werden vrijdag aan alle kanten onder vuur genomen.
15/10 20u15  Brits Lagerhuislid David Amess doodgestoken, politie vermoedt terroristische daadRuim vijf jaar na de moord op Jo Cox is het Verenigd Koninkrijk wederom opgeschrikt door een aanslag op een Lagerhuislid. In Leigh-on-Sea werd vrijdagochtend de 69-jarige Conservatief Sir David Amess doodgestoken.
15/10 19u15  In Triëst worden stakende havenarbeiders de helden van het Italiaanse protest tegen de coronapasIn Triëst staken havenarbeiders vrijdag uit protest tegen de verplichte coronapas op het werk. Op de pier staat een bont gezelschap, variërend van overtuigde anti-vaxxers tot demonstranten met politieke bezwaren. ‘Onze mentaliteit is noordelijk en onafhankelijk.’
15/10 19u15  VVD’er Sophie Hermans treedt steeds verder uit de schaduw van Mark Rutte. Wat drijft haar?Sophie Hermans is de snel rijzende ster van de VVD. Binnen en buiten de partij klinkt lof voor haar talent voor het politieke handwerk. Maar wat wil ze met het land?
15/10 19u15  Dankzij de fiets is Michel Butter terug als marathonloperNa zijn marathoncarrière stapte Michel Butter op de fiets. Voor de lol. Maar hij werd wel weer topfit. Fietsen bleek veel beter voor een hardloper dan hij dacht. Zondag loopt hij de marathon van Amsterdam.
15/10 18u15  Waarom is tanken in Nederland zoveel duurder dan in andere landen?Tanken is duur in Nederland. Alleen in Hongkong is de benzine momenteel nog prijziger. Waar komen die verschillen vandaan?
15/10 17u15  Britse Conservatieve parlementariër David Amess doodgestokenDe Britse politicus Sir David Amess is vrijdagmiddag vermoord in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea. Hij is meerdere keren met een mes gestoken. Over het motief van de dader is nog niets bekend.
15/10 17u15  Rutte ruziet met Sloveense premier Jansa over diens antisemitische uitlatingenVoor antisemitisme is geen plaats in de Europese Unie, zei de Europese Commissie vrijdag na een aanval van de Sloveense premier Jansa op een aantal Europarlementariërs, onder wie Sophie in ’t Veld (D66). Jansa noemde In ’t Veld een marionet van de rijke Joodse filantroop George Soros, mikpunt van antisemitische samenzweringstheorieën.
15/10 17u15  Zijn boek over verdrongen herinneringen is (weer) een bestseller. ‘Het lichaam vergeet niet wat is gebeurd’Met zijn lijvige boek over de behandeling van posttraumatische stress staat de Nederlander Bessel van der Kolk al 153 weken in de New York Times-bestsellerlijst. Wat is er zo bijzonder aan zijn werk?
15/10 17u15  Was ik maar een uil, dan kon ik mijn hoofd 360 graden draaien en zien wie zit te ginnegappen of uit het raam staartAssistente Jamilla steekt haar hoofd om het hoekje: ‘De ouders van Danny zijn er.’ Is het al zo laat? Samen met mijn duo-juf Vera haast ik me naar mijn klaslokaal. Op de gang bij de kapstokjes staat het stel al te wachten.
15/10 16u15  Britse parlementariër David Amess neergestoken, man gearresteerdDe Conservatieve Britse parlementariër Sir David Amess is neergestoken. Zijn belager zou hem meerdere keren hebben gestoken. Amess bezocht een kiesdistrict in Leigh-on-Sea.
15/10 16u15  Ruim 400 euro gasprijscompensatie voor huishoudensHet kabinet trekt 3,2 miljard euro uit om Nederlandse huishoudens te compenseren voor de gestegen gasprijzen. Per huishouden komt dat neer op ruim 400 euro compensatie gemiddeld. Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (VVD) heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt.
15/10 16u15  Werden de drinkgelagen van Bonnie St. Claire ook maar zo royaal opgedist!Er stond afgelopen week een interview met Bonnie St. Claire in de krant, over haar autobiografie Kwam een vrouw bij de slijterij. Het was een leuk interview en ik kocht het boek, me verheugend op de verhalen over drankmisbruik, vreemdgaan, slechte mannen en verkeersongelukken.
15/10 16u15  Actrice Hanna van Vliet is nu rolmodel voor de wereldwijde queer-community, dankzij NetflixHoofdrolspeler Hanna van Vliet uit de Netflix-speelfilm Anne+ is nu het rolmodel dat ze zelf in haar jeugd graag had willen zien. ‘Ik zag nooit een toffe niet-heteropersonage waarin ik me herkende.’
15/10 15u15  Nederlanders grijpen herfst massaal aan om buitenlandse vakantie in te halen: reden tot zorg?De herfstvakantie staat voor de deur, en waar Nederland een jaar geleden rond deze tijd de tweede lockdown in rolde, behoort een weekje weg nu weer tot de mogelijkheden. Drie vragen over de vakantieplannen en bijbehorende risico’s.
15/10 14u15  Nederlanders grijpen herfst massaal aan om buitenlandse vakantie in te halen: waarheen en is dat reden tot zorg?De herfstvakantie staat voor de deur, en waar Nederland een jaar geleden rond deze tijd de tweede lockdown in rolde, behoort een weekje weg nu weer tot de mogelijkheden. Drie vragen over de vakantieplannen en bijbehorende risico’s.
15/10 14u15  Duitse verkiezingswinnaars willen samen centrum-linkse regering vormenDe Duitse sociaal-democratische SPD, linkse Groenen en centrum-rechtse FDP gaan volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Een centrum-linkse Duitse regering is nu in beeld. Daarbij is voor elke partij wat wils.
15/10 13u15  Zware explosie in sjiitische moskee Afghanistan, mogelijk tientallen dodenBij een zware explosie in een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar zijn volgens de Taliban veel doden gevallen. Volgens diverse berichten werden tientallen gelovigen gedood tijdens het middaggebed in de Imam Bargah-moskee.
15/10 13u15  Easy on Me van Adele zal de komende tijd net zo onontkoombaar zijn als Hello dat was ★★★★☆Het meest verrassende aan Easy on Me is dat het eigenlijk muzikaal niet verrast.
15/10 13u15  Coronasterfte neemt snel toe, maar voor een ijsje gaat de Rus echt geen prik halenDe sterftecijfers door corona lopen snel op in Rusland. Toch aarzelen de meeste mensen om zich te laten vaccineren, ondanks de lokkertjes van de overheid: geld, make-up-tasjes of chocoladeijs. ‘Er is geen bewijs dat Spoetnik werkt.’
15/10 13u15  Mijn vrienden zijn een fortuin kwijt aan parkeergeld als ze op bezoek komen, kan dat goedkoper?U woont in het centrum van de stad en uw bezoek klaagt over de parkeerkosten. Nu hoort u van een collega dat sommige gemeenten korting geven voor parkerend bezoek. Hoe zit dat precies? Krijgt u die korting ook als u zelf geen auto heeft?
15/10 13u15  Na zes jaar stilte verrast Stromae de wereld met een nieuwe single: ‘Proost, voor iedereen!’ ★★★★☆Hij verdween zes jaar van de hitlijstenradar, maar besloot vrijdag dat het genoeg is geweest. De Belgische zanger en liedschrijver Stromae verrast de wereld met een nieuwe single, waarmee zijn al eerder aangekondigde comeback tastbaar is geworden.
15/10 12u15  Groot personeelstekort in horeca, aantal banen bijna op niveau van voor pandemieVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
15/10 12u15  Adele zingt naturel en intens in haar eerste nummer in vijf jaar ★★★★☆Het meest verrassende aan Easy on Me is dat het eigenlijk muzikaal niet verrast.
15/10 12u15  ‘We weten niet hoe fundamentele vrijheden zich tot elkaar verhouden’Zaterdag is het een jaar geleden dat de Franse leraar Samuel Paty werd vermoord door een islamitische godsdienstfanaat. De schok en boosheid was groot, in heel Europa: wat heeft het verhevigde debat over het vrije woord teweeggebracht?
15/10 11u15  Oranje reisgebieden populair onder vakantiegangers SchipholVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
15/10 11u15  Goed idee, vermogensbelasting op de eigen woning? ‘Dit is in feite een boete’Niet iedereen is enthousiast over het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB), die denkt dat het heffen van vermogensbelasting op koopwoningen de verhitte huizenmarkt kan reguleren.
15/10 11u15  Farmers Defence Force neemt de hele agrarische sector in gijzelingEen radicale minderheid heeft lak aan alles wat een land voor iedereen leefbaar moet houden.
15/10 11u15  Een, twee of drie sterren op je vlees en zuivel: wat zegt dat eigenlijk?Wie bewust boodschappen doet, let vast op de hoeveelheid sterren die staan op hun biefstuk, eieren en melk. Maar waar staan die sterren eigenlijk precies voor? En zijn ze dan beter dan biologische producten of Kies Bewust-kip?
15/10 09u15  DNB: huiseigenaren moeten vermogensbelasting betalen over waarde eigen woningHuiseigenaren moeten vermogensbelasting gaan betalen over de waarde van hun woning, net zoals over spaargeld of beleggingen. Die maatregel remt de stijging van de huizenprijzen én hoeft maar beperkt gevolgen te hebben voor de portemonnee. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag op basis van nieuw onderzoek.
15/10 09u15  Kunnen de Italianen hun kerstcadeaus wel vergeten door de havenstakers in Triëst?Alle Italianen moeten vanaf vrijdag een coronatoegangsbewijs tonen als ze naar hun werk gaan. Uit protest willen havenmedewerkers daarom de belangrijke haven van Triëst platleggen. We bellen met correspondent Rosa van Gool, die vertelt wat het land te wachten staat.
15/10 08u15  DNB: huiseigenaren moeten vermogensbelasting betalen over woningwaardeHuiseigenaren moeten vermogensbelasting gaan betalen over de waarde van hun woning, net zoals over spaargeld of beleggingen. Die maatregel remt de stijging van de huizenprijzen én hoeft maar beperkt gevolgen te hebben voor de portemonnee. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag op basis van nieuw onderzoek.
15/10 08u15  Staking in Italiaanse haven vanwege strenge coronapas: ‘Een krant kopte al: vergeet de kerstcadeaus maar’Wie naar het werk gaat in Italië, moet vanaf vandaag een coronatoegangsbewijs tonen. Geen land in Europa is hierin zo streng. Havenmedewerkers willen uit protest de belangrijke haven van Triëst platleggen. Correspondent Rosa van Gool, die in de haven gaat kijken, vertelt wat Italië te wachten staat.
15/10 08u15  COA-baas over het gebrek aan opvanglocaties: ‘Het kan zo niet langer’Er is dringend extra opvang voor asielzoekers nodig, zegt COA-baas Milo Schoenmaker. Liefst op permanente plekken. Terwijl gemeenten tegenstribbelen dreigt een herhaling van 2016, toen mensen in sporthallen moesten slapen.
15/10 08u15  Wat weet u over de gearresteerde Volkskrant-journalist, Sebastian Kurz en de turnwereld?Lees meer >
15/10 07u15  Rechtszaak tegen Egyptische officieren over moord op Italiaanse student opgeschortEen rechtszaak in Rome tegen vier Egyptische officieren is donderdag opgeschort. De mannen worden ervan verdacht een Italiaanse wetenschapper te hebben vermoord, maar volgens de rechter weten zij mogelijk niet dat ze zijn aangeklaagd.
15/10 07u15  Deze Duitse apotheker grijpt Nederlandse vaccinatievervalsers in de kraagHet dorp waar Nederlanders met valse inentingsbewijzen aan QR-codes proberen te komen ligt nog geen 500 meter van Sittard en is toch onmiskenbaar Duits: de stompe huizen van donkerbruin baksteen, de rolluiken, het ‘Kebabhaus’, de verkiezingsposter voor de AfD met de tekst ‘Sicherheit macht man nicht mit Links’.
15/10 07u15  Wat weet u over de vermoorde Afghaanse tolk, de gearresteerde Volkskrant-journalist en de gecompenseerde turners?Lees meer >
15/10 05u15  DNB: vermogensbelasting heffen op de eigen woning kan zonder koopkrachtpijnHuiseigenaren moeten vermogensbelasting gaan betalen over de waarde van hun woning, net zoals over spaargeld of beleggingen. Die maatregel remt de stijging van de huizenprijzen én hoeft maar beperkt gevolgen te hebben voor de portemonnee. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag op basis van nieuw onderzoek.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x Flink deel veehouders staat open voor uitkoop, al doet het pijn: ‘Dit is geen werk, hè, dit is een roeping’22/10 05u15 - de Volkskrant: Weinig veehouders geloven in het stikstofprobleem en velen wantrouwen de overheid. Toch staat menigeen open voor een uitkoopregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Al doet het wel pijn. ‘Nederland heeft ons nodig.’
6x Flink deel veehouders staat open voor uitkoop, al doet het pijn: ‘Dit is een roeping’22/10 09u15 - de Volkskrant: Weinig veehouders geloven in het stikstofprobleem en velen wantrouwen de overheid. Toch staat menigeen open voor een uitkoopregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Al doet het wel pijn. ‘Nederland heeft ons nodig.’
5x Onderzoek: buitenlandse aandeelhouders hielden in 20 jaar tientallen miljarden weg van Belastingdienst22/10 07u15 - de Volkskrant: Nederland is in de afgelopen twintig jaar naar schatting tussen de 12- en 42 miljard euro kwijtgeraakt aan buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse bedrijven die met een truc dividendbelasting hebben weten te ontlopen. De Belastingdienst houdt over dit ‘dividendstrippen’ zelf geen cijfers bij.
5x Wat weet u over de oplopende coronacijfers, het geweld in de voetbalwereld en de dansmarathon van SBS6?22/10 08u15 - de Volkskrant: Lees meer >
5x Wat weet u over de oplopende coronacijfers, het geweld in de voetbalwereld en de dansmarathon?22/10 09u15 - de Volkskrant: Lees meer >
5x Gaat Eric Zemmour Marine Le Pen rechts inhalen bij de Franse presidentsverkiezingen?22/10 11u15 - de Volkskrant: Zes maanden voor de Franse presidentsverkiezingen domineert één man de Franse media: Eric Zemmour. De schrijver, polemist en tv-persoonlijkheid, die herhaaldelijk is veroordeeld voor aanzetten tot haat tegen migranten en moslims, lijkt Marine Le Pen in te halen – nog voordat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld.
5x 139 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, hoogste aantal opnamen sinds mei22/10 14u15 - de Volkskrant: Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
5x Het ergste: je gaat allengs begrip en zelfs sympathie voor die monsters voelen22/10 15u15 - de Volkskrant: In de trein van Den Bosch naar Amsterdam zat een jonge vrouw Atonement te lezen, de veelgeprezen roman van Ian McEwan. Atonement vond ik, en ik begrijp dat ik me de woede van vele liefhebbers op de hals haal, niet om door te komen. Men verwacht bij McEwan zinderende, filmische scherpte maar dit proza deed me denken aan troebel slootwater waarin een verwarrende hoeveelheid personages en gebeurtenissen als vage visjes rondzwemmen tussen een overdaad aan adjectieven. ‘Je moet even volhouden’, zei iedereen, maar ik sloeg het boek halverwege dicht en begon opgelucht in een Guust Flater te bladeren.
5x Marokko laat tien repatriëringsvluchten toe voor gestrande Nederlanders22/10 15u15 - de Volkskrant: Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
4x Stroperij dwingt olifanten tot razendsnelle evolutie: steeds meer vrouwtjes zonder slagtanden21/10 20u15 - de Volkskrant: Het aandeel vrouwtjesolifanten zónder slagtanden in de Mozambikaanse olifantenpopulatie is in vijftig jaar sterk toegenomen. Dat is te wijten aan de niet-zo-natuurlijke selectie die tijdens de exorbitante ivoorjacht van de vorige eeuw plaatsvond, blijkt uit Amerikaans onderzoek in het vakblad Science.

Statistieken

Artikels:
36341
Gelezen:
28728
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven