vrijdag 28 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
27/01 22u15  Ambassade waarschuwt Nederlanders in Nairobi voor mogelijke terreuraanslag De Nederlandse ambassade in Kenia heeft donderdag gewaarschuwd voor een mogelijke terreuraanslag in hoofdstad Nairobi.
27/01 22u15  Gasten horeca gaan meer betalen voor maaltijden en drank De horeca ziet na maandenlange sluiting weer gasten toestromen. Daar zijn restaurants, hotels en cafés heel blij mee, maar de prijzen zullen hoger zijn dan voor de lockdown, waarschuwen ze. 'Alles wordt duurder. Mijn energierekening is verdriedubbeld.'
27/01 21u15  CU schorst Fries raadslid dat verdacht wordt van poging tot ontucht met meisje De ChristenUnie (CU) in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel heeft een raadslid geschorst, omdat het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt van het verleiden van een minderjarige tot het plegen van ontucht.
27/01 20u15  Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden op 95-jarige leeftijd Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie donderdag aan De Telegraaf.
27/01 20u15  Kritieke zorg als kankeroperatie kan in kwart ziekenhuizen niet altijd op tijd Ziekenhuizen zijn steeds meer in staat om reguliere zorg te verlenen doordat het aantal coronapatiënten klein is. Toch kan bijna een kwart van de ziekenhuizen (24 procent) de zogeheten kritiek planbare zorg niet op tijd leveren, blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige maand ging dat nog om iets meer dan de helft van de ziekenhuizen.
27/01 19u15  Gratis zelftests en mondkapjes vanaf half februari beschikbaar voor minima Gemeenten kunnen vanaf half februari beginnen met het uitdelen van zelftests en mondneusmaskers aan mensen met lage inkomens. Het vorige kabinet had de gratis hulpmiddelen in november vorig jaar al toegezegd.
27/01 19u15  Politie haalt gevluchte 'tattookiller' Cor P. terug naar Nederland Een gespecialiseerd politieteam heeft de internationaal gezochte 'tattookiller' Cor P. naar Nederland gehaald. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.
27/01 18u15  Kritieke zorg zoals kankeroperatie kan in kwart ziekenhuizen nog niet op tijd Ziekenhuizen zijn steeds meer in staat om reguliere zorg te verlenen doordat het aantal coronapatiënten klein is. Toch kan bijna een kwart van de ziekenhuizen (24 procent) de zogeheten kritiek planbare zorg niet op tijd leveren, blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige maand ging dat nog om iets meer dan de helft van de ziekenhuizen.
27/01 18u15  Verplichte bedenktijd abortus ter discussie: 'Onnodig stressvol en betuttelend' D66 presenteert donderdag een initiatiefwetsvoorstel om de wettelijke bedenktijd van vijf dagen voor abortus af te schaffen. Naar verwachting stemt een Kamermeerderheid hiermee in. Dat is ook hoog tijd, vindt Ineke van der Vlugt van expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers.
27/01 18u15  Europa bijna volledig donkerrood op wekelijkse coronakaart Zo goed als heel Europa staat op het hoogste waarschuwingsniveau voor de coronapandemie. Van de 211 regio's kleuren 207 donkerrood op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat is een nieuw record.
27/01 18u15  Video | Thaise marine verwijdert tienduizenden liters olie uit zee na lek Het lek is gedicht, maar nu wordt geprobeerd te voorkomen dat olie de stranden bereikt.
27/01 18u15  NS rijdt vanaf 7 februari met minder treinen door hoog verzuim De NS gaat vanaf februari de dienstregeling aanpassen vanwege gebrek aan personeel door verzuim, laat het bedrijf donderdag weten. Het spoorbedrijf laat vanaf 7 februari stapsgewijs minder treinen rijden, tot vanaf 21 februari nog maar 85 procent van de treinen rijdt.
27/01 18u15  Coronablog | Steeds minder Nederlanders halen boosterprik Lees meer >
27/01 17u15  Gevoelig 'partygate'-rapport over feestjes Johnson laat nog op zich wachten Het Verenigd Koninkrijk wacht met spanning op een mogelijk vernietigend onderzoek naar 'partygate', de vermeende feestjes die door de regering werden georganiseerd in coronatijd. Er wordt hardop gespeculeerd dat het rapport aanleiding kan zijn voor premier Boris Johnson om af te treden. De publicatie ervan laat echter nog op zich wachten.
27/01 17u15  Renster Pieters houdt ernstig hersenletsel over aan trainingsongeval in Spanje Amy Pieters heeft ernstig hersenletsel overgehouden aan haar trainingsongeval in Spanje eind vorig jaar. Dat heeft haar ploeg SD Worx donderdag bekendgemaakt.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 22u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Willem II haalt Zweed Alexander Fransson Willem II blijft zich roeren op de transfermarkt. De Tilburgse club gaat zich versterken met de Zweedse middenvelder Alexander Fransson. De achtvoudig Zweeds international is transfervrij, nadat zijn contract bij IFK Norrköping was afgelopen. De 27-jarige middenvelder speelde eerder voor FC Basel en Lausanne-Sport in Zwitserland.
28/01 00u15  Nederland krijgt waarschijnlijk ruim miljard minder uit Brusselse coronapot Nederland krijgt waarschijnlijk ruim 1 miljard euro minder uit het Europese coronaherstelfonds dan eerder gedacht. Dat komt omdat de Nederlandse economie minder werd geraakt door corona dan gedacht.
28/01 00u15  12-jarige jongen steekt wijkagent neer in Peer, moeder en broer ook opgepakt Een 12-jarige jongen heeft donderdagmiddag in Peer (België) een wijkagent neergestoken. De jongen werd opgepakt, net als zijn moeder en broer. Aan de steekpartij zou een discussie tussen de agent en de familie zijn voorafgegaan.
28/01 00u15  De bal ligt nu bij Poetin De bal in het geopolitieke steekspel rond de NAVO en Oekraïne ligt weer in Moskou. Laat op de woensdag ontving Rusland de afwijzing op papier die al weken in de lucht hing: de NAVO zet geen streep door verdere uitbreiding, ook niet voor Oekraïne.
28/01 00u15  Gianni Infantino: ’Drie doden bij bouw stadions Qatar, geen 6500’ FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt. In de media gaat het volgens hem over 6500 doden die zijn gevallen bij de bouw van voetbalstadions voor het WK eind dit jaar. Dat zijn er volgens hem in werkelijkheid drie. „De arbeidsomstandigheden zijn hetzelfde als in Europa”, voegde Infantino toe.
28/01 00u15  Zorgen bij CDA en CU over aanpassing abortuswet: ’Balans ontbreekt’ Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.
28/01 00u15  Ambassade waarschuwt Nederlanders voor mogelijke aanslag in Nairobi De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die „geloofwaardig”, schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.
27/01 23u15  Zorgen bij CDA en CU over aanpassing abortuswet: balans ontbreekt Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.
27/01 23u15  Nazaten laatste Italiaanse koning eisen ’hun’ kroonjuwelen terug De nazaten van het afgeschafte Italiaanse koningshuis willen dat hun juwelen, die sinds 1946 zijn opgeborgen in een kluis in de Italiaanse Bank, aan hen worden teruggegeven. Emanuele Filiberto, kleinzoon van de laatste koning, heeft ze deze week met zijn advocaat bij de Italiaanse Bank in Rome opgevraagd, maar dat liep op niets uit. Als de Italiaanse Bank niet spoedig overstag gaat, dan sleept Emanuele Filiberto de Italiaanse staat voor het gerecht.
27/01 23u15  Bram Krikke: 'Ontslag Frank Dane bij 538 was pijnlijk' Voor de uitreiking van de Gouden RadioRing gingen verschillende dj's kort in op het plotselinge stoppen van Frank Dane met zijn ochtendshow bij Radio 538.
27/01 23u15  Apple boekt recordomzet dankzij sterke kerstperiode Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken.
27/01 23u15  Na snoeiharde val Egan Bernal ligt ook ploeggenoot Brandon Rivera in het ziekenhuis De wielrenner van Ineos-Grenadiers blijven maar achtervolgd worden door rampspoed tijdens hun trainingskamp in Colombia. Nadat het team eerst werd opgeschrikt door de keiharde klap van Egan Bernal is nu ook Brandon Rivera afgevoerd naar het ziekenhuis.
27/01 23u15  Mattie en Marieke winnen Gouden RadioRing De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in De Vorstin in Hilversum. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij de uitreiking aanwezig.
27/01 23u15  Cody Gakpo tekent nieuw contract bij PSV: ’Waardering terugbetalen’ Cody Gakpo blijft dit seizoen bij PSV. De 22-jarige voetballer heeft donderdag, ondanks interesse uit het buitenland, een krabbel gezet onder een nieuw contract. „Dit voelt voor mij als een grote waardering van de club”, laat de aanvaller weten.
27/01 22u15  Beursblog: AEX licht hoger, Tesla en Intel onderuit in VS De Amsterdamse beurs is donderdag met lichte winst gesloten. De AEX-index steeg 0,2% naar 753,79 punten. Op Beursplein 5 beleefde Galapagos een koersexplosie van 22,3%. Beleggers reageerden euforisch op de komst van Paul Stoffels als nieuwe ceo bij het biotechconcern.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
27/01 20u15  Max Moszkowicz (1926-2022): geslepen strafpleiter De donderdag 27 januari overleden Max Moszkowicz (1926-2022) was de nestor van de Nederlandse strafrechtadvocatuur. Messcherp, sluw, maar altijd beschaafd. Vanwege zijn zachte stem en fraai gebeeldhouwde zinnen hingen de rechters aan zijn lippen. Als Max Moszkowicz in de rechtszaal het woord voerde, wist hij zich verzekerd van ieders aandacht. Zijn pleidooien waren messcherp. Hij … Continued
27/01 16u15  Poetins onopvallende meesterstrateeg: Sergej Lavrov De opkomst van ‘sterke mannen’ is onmiskenbaar, maar de term is wel misleidend, schrijft Robbert de Witt. Het suggereert dat zij alles in hun eentje bepalen. Dat leidt tot gepsychologiseer. Wat gaat er om in het hoofd van Poetin? Maar de invloedrijke rol van zijn rechterhand Sergej Lavrov wordt daarbij over het hoofd gezien.
27/01 15u15  Bitcoin is een zegen – voor sommige landen dan Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat El Salvador de bitcoin niet meer als wettelijk betaalmiddel gebruikt. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil, net als China eerder, de munt zelfs in de ban doen. Voor de inwoners van instabiele landen is de bitcoin juist een zegen, schrijft Nicolette van den Hout. Te beginnen met … Continued
27/01 15u15  De leeftijdskloof tussen Kamerleden en hun kiezers De Kamer wordt zo snel doorgespoeld dat jonge politici hun veel oudere kiezers niet snappen en in de stress schieten van ‘ontkoppeling’ van de AOW. Zelfs de partijen die het van jonge kiezers moeten hebben, haasten zich om de ouderen te plezieren. Eric Vrijsen over de leeftijdskloof tussen Kamerleden en hun kiezers.
27/01 15u15  Dragen de Green Deals bij aan een duurzame samenleving? In 2030 moet er in Nederland 55 procent CO2 minder worden uitgestoten dan in 1990. De overheid trekt er veel geld voor uit. De komende jaren is 80 procent van de klimaatbegroting gereserveerd voor subsidies, zoals de Green Deals. Wat zijn dat en welke projecten worden met dit overheidsgeld gefinancierd? Vier vragen en antwoorden over … Continued
27/01 15u15  Verschillen in leeftijdsopbouw wereldwijd steeds groter Verschillen in leeftijdsopbouw worden wereldwijd steeds groter. Heeft dat gevolgen?
27/01 13u15  Streng selectiebeleid moet voorkomen dat markt verrommelt Over de vraag hoe de Vietnamese-loempiakar uitgroeide tot een vast element op de Nederlandse markten, zijn vast al boeiende studies verschenen. En zo niet, dan wordt het tijd. Feit is dat ook in Amsterdam-West de vertrouwde geur van de Aziatische snack aankondigt dat in de verte kooplui hun waar aan de man staan te brengen.
27/01 13u15  Oekraïne-crisis beter snappen? Dit moet u weten Door te dreigen met een aanval op Oekraïne doet Moskou de hele wereld sidderen. Een klein vademecum bij een crisis die zich snel ontwikkelt. In de crisis rond Oekraïne proberen de NAVO en de Europese Unie zoveel mogelijk eenheid ten toon te spreiden. Beide organisaties pleiten voor het voortzetten van de dialoog met de Russen. En ze schermen met de unanieme bereidheid om een zeer groot pakket aan sancties in te zetten – waarvan de inhoud overigens nog niet is bekendgemaakt – mochten de Russen op enige manier de Oekraïense soevereiniteit (verder) schenden. Vaak worden NAVO en EU in één adem genoemd Vaak worden de NAVO en de Europese Unie (EU) in één adem genoemd. Dat is niet zo raar. Allebei hebben ze hun hoofdkwartier in Brussel en de lidstaten van beide clubs overlappen. Maar dat zegt niets over hun bereidheid tot samenwerking. Ze verstonden elkaar lange tijd net zo slecht als de Franstalige Belgen de Nederlandstalige Belgen, en andersom. Luister ook de podcast BruXL met correspondent René van Rijckevorsel: Sinds enige tijd gaat het beter tussen EU en NAVO, al sturen vooral de Fransen, met hun streven naar ‘strategische autonomie‘, aan op een Europese defensie, die dan, zeggen ze, ook onderdeel van de NAVO kan zijn. Dat leidt weer tot irritatie bij de NAVO en bij landen die meer geloven in de NAVO dan in Europese defensie. Dat bleek vooral na de speech van Emmanuel Macron in het Europees Parlement op 19 januari 2022. Meer over dit onderwerp: Oorlog in Oekraïne nadert, maar West-Europa kibbelt De Franse president zei in Straatsburg het volgende: ‘In de komende weken moeten we een Europees voorstel tot stand brengen om een ​​nieuwe veiligheids- en stabiliteitsorde op te bouwen. We moeten het tussen Europeanen opbouwen en het vervolgens delen met onze bondgenoten in het NAVO-kader. En dan moeten we het aan Rusland voorstellen voor onderhandeling.’ Ook Europese Commissie wil rol Europese strijdmacht De speech viel bij eurofielen in betere aarde dan bij atlantici. Ook de Europese Commissie schermt met gedachten aan een meer autonome rol voor een Europese strijdmacht. Josep Borrell, de Spanjaard die Hoge Buitenlandvertegenwoordiger is, heeft in 2021 een Strategisch Kompas opgesteld dat daarnaar streeft. Dat Kompas zal in maart worden besproken tijdens een Defensietop onder leiding van de vigerende voorzitter van de Europese Unie, Frankrijk. Onderhandelen volgens het ‘Normandië-formaat’ De EU heeft eigenlijk geen rol in het conflict met Poetin. Na NAVO-baas Jens Stoltenberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, probeerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz Poetin op andere gedachten te brengen. Lees ook van René van Rijckevorsel: EU-interventiemacht van 5.000 man, gaat die er komen?  Veel wordt ook gesproken over onderhandelingen volgens het ‘Normandië-formaat’. Woensdag 26 januari kwamen Russische, Oekraïense, Franse en Duitse functionarissen in Parijs samen voor besprekingen in dat zogeheten Normandië-formaat. De naam komt van een informele bijeenkomst van deze vier landen tijdens de viering van D-Day 2014 in Normandië, Frankrijk, in een poging om de oorlog in Donbas op te lossen. Daarover straks meer. Frankrijk is in de NAVO overigens een van de weinige Europese landen dat zijn defensie-uitgaven op orde heeft. Parijs voldoet aan de eis van de alliantie dat lidstaten minstens 2 procent van hun nationaal inkomen uitgeven aan defensie. Daarbij moet worden aangetekend dat Frankrijk sinds Brexit de enige overgebleven kernmacht in de EU is. Een flink deel van het defensiebudget gaat daarnaartoe.
27/01 12u15  Kabinet toont zich trouw NAVO-lid en moet EU-sancties bespoedigen Nederland kan scherfvesten en medisch materiaal aan Oekraïne leveren, plus hulp van een cybereenheid. Nogal symbolisch, maar daarom niet zonder belang. Nederland is weer de trouwe NAVO-bondgenoot, schrijft Eric Vrijsen.
27/01 11u15  Kijkt historicus Rutte niet té veel op tegen bèta’s? Het kabinet luistert gelukkig naar de wetenschap, maar verliest soms het overzicht, zo bleek tijdens de pandemie. Historicus Mark Rutte is zichtbaar onder de indruk van echte bèta’s, heeft er dan ook drie in zijn kabinet opgenomen en geeft zestig miljard aan de ministers van Stikstof en van Koolstof. Een beetje veel, schrijft Simon Rozendaal.
27/01 11u15  VVD’ers: kwaadaardige deepfakes vragen om nieuwe wetgeving Om mensen online meer te beschermen, moet er regelgeving voor deepfakes komen, schrijven Queeny-Aimée Rajkowski en Bart Groothuis. Deze technologie wordt steeds vaker ingezet door kwaadwillenden. Best grappig. Hugo de Jonge, dansend op strakke hiphopmuziek. Of het kerstliedje van Mark Rutte. Queeny-Aimée Rajkowski (1988) is Tweede Kamerlid voor de VVD. Bart Groothuis (1981) zit namens … Continued
26/01 17u15  Zijn de ‘excellente scholen’ echt beter dan de rest? De Inspectie van het Onderwijs kwalificeerde deze week 55 scholen als ‘excellente school’. Wat zegt dat predicaat over de kwaliteit van de lessen en de docenten? Hoe kan een school  excellent zijn als het onderwijs al twee jaar plat ligt door corona? Zijn de duizenden scholen die niet op het lijstje van de Inspectie staan … Continued
26/01 17u15  Maak gewoon plaats bij een gevoel van onverdiend privilege Waarom maken de mensen die het hardst roepen hoe onverdiend hun privilege is geen plaats, vraagt Constanteyn Roelofs zich af. Laat het podium over aan de schlemielen. Een klassieke Jiddische mop: tijdens het gebed in de synagoge staat eerst een beroemde rabbijn op. ‘Ik ben niemand,’ verklaart hij, ‘een onwetend, nietig wezentje in de ogen … Continued
26/01 16u15  Hoe onze kennis van straling en kernreactoren afbrokkelt Kennis van straling en kernreactoren ‘druppelt naar nul’, waarschuwen Delftse experts. Zonder zo’n ‘piramide’ wordt kernenergie hachelijk.
26/01 15u15  Pas op voor vermogensbelasting Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een nieuwe vermogensbelasting. En dat terwijl de inkomensongelijkheid in Nederland tot de laagste van de wereld behoort en de vermogensongelijkheid volgens het CBS afneemt. Dat de Tweede Kamer toch voorsorteert op het extra belasten van vermogens, is een slecht idee, schrijft Carla Joosten. Het is onrechtvaardig om zuinige spaarders nog eens extra te pakken. In de politiek wordt gedaan alsof de kloof tussen rijk en arm groter dan ooit is. En daarvoor heeft een grote meerderheid in de Tweede Kamer ook een oplossing: mensen met vermogen aanpakken. Vermogensbelasting als panacee voor ‘vermogensongelijkheid’. De term vermogensongelijkheid is de laatste jaren in opkomst. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het in het debat over de Regeringsverklaring op 18 januari de roze olifant in de kamer. Lees ook dit coververhaal: Belasten van de rijken is niet de oplossing  Rutte IV trekt 60 miljard euro uit voor vage uitgaven aan klimaat en stikstof. Geen wonder dat velen het Coalitieakkoord als links betitelden. Maar links in de Kamer is nog niet tevreden en richtte bij het debat over de Regeringsverklaring van Rutte IV de pijlen op een ander thema, mamelijk de vermogensongelijkheid. De vraag is of dit thema nog alleen iets van links is. Bijna alle partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor hogere belastingen voor vermogenden. D66 zou hiermee zelfs ruim 15 miljard binnenhalen, maar ook VVD en CDA boekten enkele miljarden belastingverhoging op vermogen in. In Coalitieakkoord bleef niets over van plannen vermogensbelasting In het Coalitieakkoord bleef hiervan – tot woede van oppositioneel links – niets over. De partij van Sigrid Kaag kreeg dat blijkbaar niet geregeld in de kabinetsformatie. SP ijvert voor hogere inkomens- en vermogenstaks Maar intussen neemt de druk toe. Net als na de Algemene Politieke Beschouwingen afgelopen oktober schaarde de Kamer zich op 18 januari bij het debat over de Regeringsverklaring met 135 stemmen voor en 15 tegen achter een motie van de SP die maatregelen vraagt om de vermogensongelijkheid te verkleinen en voor de zomer met maatregelen te komen. Alleen FVD, Groep Van Haga, JA21 en SGP stemden tegen.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 20u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
27/01 16u15  Goodhout verkocht één duurzame kokosplaat en leed 1,7 miljoen euro verlies Startup Goodhout werd jarenlang bejubeld als veelbelovende ontwikkelaar van een duurzaam alternatief voor hardhout, maar ging vorige maand failliet. Nu blijkt dat het bedrijf in 2020 slechts één houtplaat verkocht, en een omzet van 326 euro boekte. Het verlies bedroeg 1,7 miljoen euro.
27/01 09u15  5800 werkgevers moeten 160 miljoen euro loonsteun teruggeven Duizenden werkgevers moeten de volledige steun terugbetalen die ze in het voorjaar van 2020 ontvingen om lonen door te kunnen betalen.
26/01 17u15  Uitgever moet flink dokken na 'foute foto' op boekomslag Bij Editorial Planeta kunnen ze zich waarschijnlijk wel voor het hoofd slaan. Voor de omslag van het nieuwste boek van de Spaanse bestseller-auteur Maria Duenas gebruikte de machtige Spaanse uitgever een beschermde afbeelding van de Nederlandse fotografe Gaby Fling. Dat komt de uitgeverij nu duur te staan.
26/01 17u15  Versoepelingen coronaregels: dit zijn de drie grootste risico's Het land is weer grotendeels van het slot en dat zorgt voor juichende reacties. Maar aan de versoepelingen kleven ook gevaren. De vlag kan daarom nog niet helemaal uit. Een overzicht van de drie grootste risico's:
26/01 13u15  Rechtbank: Staat niet aansprakelijk voor leed van 'afstandsmoeders' Trudy Scheele-Gertsen, die in 1968 als jonge en ongetrouwde vrouw haar kind moest afstaan, kan de Staat niet aansprakelijk stellen voor wat haar is overkomen. De rechtbank in Den Haag heeft haar eis afgewezen.
26/01 11u15  Nederlandse vrouw overleden in Turkije na cosmetische operatie Een Nederlandse vrouw is afgelopen maandag in Turkije overleden na een Brazilian Butt Lift-operatie. Dat bevestigen de plastisch chirurg in Turkije en de Nederlandse organisatie die met de vrouw mee was aan RTL Nieuws.
26/01 10u15  Experts praten Tweede Kamer bij over torenhoge besmettingscijfers De besmettingen zijn torenhoog, maar toch gaat het kabinet versoepelen. Vanaf 9.30 uur wordt de Tweede Kamer bijgepraat door het RIVM. Directeur Jaap van Dissel zal een toelichting geven over het toenemend aantal coronabesmettingen. Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit, komt als eerste aan het woord.
26/01 08u15  John de Mol en Gunay Uslu vandaag om de tafel over misstanden The Voice Talpabaas John de Mol en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gaan vandaag met elkaar praten over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland. Afgelopen vrijdag zei De Mol dat hij was ingegaan op de uitnodiging van Uslu.
25/01 18u15  Hulst is grootste coronabrandhaard, bekijk de cijfers in jouw gemeente Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week in bijna alle Nederlandse gemeenten gestegen. In 316 van de 345 gemeenten werden deze week meer nieuwe coronagevallen gemeld dan een week eerder. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.
25/01 17u15  Kwart van de mensen haalt neus op voor booster: 'Erg teleurstellend' Bijna een kwart van de mensen die tot nu een boosterprik konden halen, deed dat (nog) niet. En dat terwijl omikron zich in rap tempo verspreidt door de Nederlandse huis- en slaapkamers. De angst voor het virus is afgenomen, zien experts. Zij zouden tóch graag zien dat het boosterpercentage nog iets wordt opgekrikt. Maar waarom?
25/01 15u15  Besmettingsaantal explodeert, maar in de ziekenhuizen zie je er nog weinig van terug Ruim 130.000 testen per dag, bijna 50 procent van die testen was positief en in totaal ruim 350.000 positieve gevallen in een week. Het zijn cijfers bij benadering, want bij de GGD zijn grote achterstanden, waardoor het échte getal nog hoger ligt. De stijging ligt in ieder geval rond de 50 procent ten opzichte van vorige week. Het goede nieuws: in het ziekenhuis is van die stijging nog weinig te zien.
25/01 13u15  Ontslag op staande voet na laatkomen op het werk Een installatiebedrijf mag een monteur ontslaan, omdat hij regelmatig niet op tijd op zijn werk kwam. Volgens zijn werkgever kwam de man in een half jaar tijd twaalf keer te laat.
25/01 13u15  Ook Londense politie onderzoekt nu feestjes van Boris Johnson De Londense politie gaat onderzoek doen naar de feestjes in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, ten tijde van de strenge lockdown. Het gaat om meerdere bijeenkomsten waarbij de coronaregels mogelijk zijn overtreden. Daarmee gaat het schandaal dat Groot-Brittannië al weken bezighoudt, een nieuwe fase in.
24/01 22u15  OMT: geen quarantaine meer voor kinderen onder 13 zonder klachten Het OMT adviseert het quarantainebeleid te versoepelen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dat betekent dat basisscholen dus gewoon open kunnen blijven. Alleen bij klachten moeten kinderen nog thuisblijven. Oudere kinderen tot en met 18 jaar mogen gewoon naar school en sport als ze elke dag een zelftest doen.
24/01 21u15  Minister: geen blootfoto's meer van patiënt naar zorgverzekeraar Nieuwe afspraken moeten ertoe leiden dat vrouwen die een hersteloperatie aanvragen na borstkanker niet meer zelf een blootfoto hoeven te sturen aan hun zorgverzekeraar. Minister Kuipers wil hiervoor de procedure veranderen.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 16u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Wilders had 'prettig gesprek' met Yesilgöz over zijn tweet PVV-leider Wilders en VVD-minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid hebben samen op het departement een gesprek gehad over de tweet van de PVV-leider van eind december. Wilders vond het 'zonder meer een goed en prettig' gesprek, zo liet hij vanavond op Twitter weten. En via hetzelfde medium reageerde de minister met de woorden: 'Vond ik ook! dank je wel'. Eind december uitte Wilders kritiek op Yesilgöz die met haar dubbele nationaliteit het ministerie van Justitie en Veiligheid zou gaan leiden. Hij twitterde: 'Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen.' De VVD-politica probeerde vervolgens Wilders te bellen, maar hij nam de telefoon niet op. Zij was op dat moment staatssecretaris van Klimaat en Wilders vond dat hij met haar niets te bespreken had. Grens De tweet van Wilders en zijn reactie zorgden voor woedende reacties bij een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer. Premier Rutte vond dat Wilders 'door een grens was gezakt', zo zei hij in het debat over de regeringsverklaring. Rutte: 'Hier zou het zo sterk zijn om één keer te zeggen: ik had even die telefoon moeten opnemen, om te zeggen tegen Dilan 'joh, dat was gewoon niet zo netjes van me'.' D66-fractievoorzitter Paternotte vond dat Wilders excuus had moeten maken. Het is onbekend of Wilders zijn excuus heeft aangeboden en hoe het gesprek is verlopen. De woordvoerder van Yesilgöz laat desgevraagd weten niets meer te kunnen zeggen over het gesprek. De woordvoerder van PVV-leider Wilders heeft nog niet gereageerd.
27/01 23u15  Libanese jongens zwichten voor IS-salaris van 1000 euro Door armoede en gebrek aan perspectief zien veel mensen in de buitenwijken van Tripoli nog maar één uitweg. Vanuit de noordelijke Libanese havenstad vertrekken regelmatig bootjes richting Europa. Cyprus is maar een paar uur varen. Smokkelaars vragen veel geld voor die reis en dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommige jongens uit Tripoli kiezen nu voor een andere optie om de ellende te ontvluchten: ze sluiten zich aan bij IS in Syrië en Irak. Het IS-salaris van zo'n 1000 euro per maand lonkt. De afgelopen drie maanden zijn ze in groepjes stilletjes vertrokken. 'Tot nu toe gaat het om meer dan honderd jongens. De afgelopen drie maanden werden veel ouders in Tripoli wakker en ontdekten dat hun zoon verdwenen was', vertelt Mohammad Sablouh, een advocaat in Tripoli. Hij verdiept zich sinds 2007 in terrorismezaken en houdt nu nauw contact met familieleden van jongens die zijn afgereisd. 'Op een ochtend waren er dertig tegelijk verdwenen.' Nutteloos Sablouh vertelt dat veel jongens radicaliseerden in Libanese gevangenissen. Na hun vrijlating werden ze met de nek aangekeken en konden ze niet meer integreren in de samenleving. 'Ze kwamen er slechter uit dan ze er in gingen. Meestal zaten ze jarenlang vast met radicale kopstukken. Eenmaal thuis, konden ze het normale leven niet meer hervatten. De autoriteiten zorgden ervoor dat hun leven een hel werd. Deze jongens voelen zich nutteloos in de samenleving en werden bij het minste of geringste weer opgepakt.' Dat is precies wat er gebeurde met de zoon van Oum Tarek. Haar zoon zat vijf jaar in de gevangenis, zijn vader overleed in die periode en eenmaal thuis was de uitzichtloosheid zijn grootste uitdaging. Een baan kon hij niet vinden. 'Hij zou gaan trouwen, ik probeerde van alles voor hem te regelen. Maar twee weken geleden werd ik wakker en was hij verdwenen.' Ze geeft niet haar opvoeding maar de autoriteiten de schuld van het feit dat haar zoon nu bij IS zit: 'De Libanese regering is hier de schuldige. Ze behandelen onze jongens onrechtvaardig. Ze hebben geen leven, ze houden ons opzettelijk arm', zegt ze en ze kijkt door haar raam vol kogelgaten uit over haar buitenwijk van Tripoli. Kinderen hangen op straat, er is al maanden geen school, water en elektriciteit is er maar sporadisch. Bekijk ook deze reportage van onze correspondent Daisy Mohr In een wijk iets verderop zijn onlangs ook 55 jongens vertrokken, vertelt een buurtbewoner. 'Jongens van 18, 20 jaar. IS betaalt de reis. Ze hebben hun mensen in arme wijken zoals deze, die helpen met de organisatie van de trip.' Hij ziet dat de extreme armoede gekke dingen doet met de mensen om hem heen. 'Mensen zijn tot alles in staat; we zien ze radicaliseren, onder onze ogen. Ze zijn afstandelijk, ze veranderen. Het is eng om te zien. Ik maak me zorgen om mijn zoon, mijn jongere broer. Ik wil niet dat ze in hun handen vallen. De regering, ngo's, niemand grijpt in. Als we een normale regering hadden gehad, had dit niet kunnen gebeuren.' Groeiende dreiging De Libanese autoriteiten houden zich stil. Ouders willen graag weten hoe deze jongens zomaar de grens over konden komen en waarom ze niet werden opgepakt. 'Er is een soort tolerantie als het gaat om IS-propaganda hier', merkt Mohanad Hage Ali, verbonden aan Carnegie in Beiroet, op. 'En hoe konden deze jongens door regeringsgebied in Syrië reizen om hun bestemming te bereiken?' Hoewel het kalifaat al sinds 2019 niet meer bestaat, is het gedachtengoed nooit verdwenen. Vast staat dat IS weer een groeiende bedreiging vormt. De zeer gewelddadige bevrijdingsactie in een gevangenis vol IS-leden in Hasaka in Noordoost-Syrië illustreert waartoe de terreurgroepering nu weer in staat is. In de Syrische woestijn rond Palmyra en in Irak zijn zeer regelmatig IS-aanslagen op militairen en controleposten. De chaotische omstandigheden in delen van Syrië en Irak zijn perfect voor IS dat zich wil hergroeperen. Hage Ali: 'de regionale heropleving is een feit'.
27/01 23u15  Kustwacht vindt vijf lichamen bij Florida in zoektocht naar vermiste migranten In de zoektocht naar vermiste migranten voor de kust van Florida zijn vijf lichamen gevonden. De kustwacht is op zoek naar opvarenden van een boot die afgelopen weekend zonk op zo'n 72 kilometer afstand van de kust van Miami. Er wordt al dagenlang gezocht. Zeker één migrant heeft het drama overleefd. Hij werd bovenop de gekapseisde boot gevonden. De man zei dat het vaartuig zaterdagavond was vertrokken van de Bimini-eilandengroep, die bij de Bahama's hoort. Die eilanden liggen zo'n 90 kilometer ten oosten van Miami. Als er vandaag geen overlevenden meer worden gevonden, stopt de kustwacht na de zonsondergang met zoeken. 34 opvarenden worden nog vermist. Dat besluit was niet makkelijk, zegt kapitein Jo-Ann F tegen persbureau AP. Burdian. Maar het gebied waar de boot omsloeg, is nu meerdere malen 'helemaal doorzocht'. Doodstraf De kustwacht gaat ervanuit dat mensensmokkelaars verantwoordelijk zijn voor het drama. De politie doet onderzoek. Een smokkelaar die verantwoordelijk is voor de dood van iemand die hij vervoert, riskeert de doodstraf, meldt AP. De Bimini-eilandengroep is een bekend vertrekpunt voor migranten die het vaste land van de VS willen bereiken. Vrijdag sloeg een boot met 32 migranten om die ook daarvandaan waren vertrokken. Zij konden worden gered.
27/01 23u15  Twee vrouwen overleden na ongeluk Alkmaar, getuigen spreken van straatrace Bij een verkeersongeval met twee auto's gisteravond in Alkmaar zijn twee vrouwen om het leven gekomen. De bestuurder van een van de auto's, een 24-jarige man uit Alkmaar, is aangehouden. De politie onderzoekt of er een straatrace werd gehouden, zoals sommige getuigen meldden. Volgens de politie botsten de twee voertuigen rond 22.50 uur op elkaar op de kruising van de Vondelstraat en de Arcadialaan. De 77-jarige bestuurder van een van de auto's overleed gisteravond al aan haar verwondingen. De andere inzittende, een 84-jarige vrouw, werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie meldt vandaag dat ook zij is overleden. Beide vrouwen kwamen uit Heiloo. 'Snelle auto's' Getuigen zeggen tegen NH Nieuws dat er vlak voor het ongeluk een straatrace werd gehouden 'met twee of drie snelle auto's'. De getuigen spreken over 'scheurende Mercedessen', waarvan één vol zou zijn ingereden op de grijze, kleinere auto van de twee vrouwen. Op videobeelden is te zien hoe de Mercedes die later bij het ongeluk betrokken is en een andere auto hard optrekken bij een stoplicht van een rotonde, vlak voordat ze op hoge snelheid afslaan naar de Vondelstraat: De politie doet onderzoek en vraagt getuigen van het ongeluk zich te melden. De aangehouden verdachte zit nog vast voor verhoor en zijn rijbewijs is ingenomen. Over een mogelijke straatrace zegt de politie tegen NH Nieuws geen uitspraken te kunnen doen. 'Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er exact is gebeurd.' De politie laat weten in bezit te zijn van diverse beelden en die ook mee te nemen in het onderzoek.
27/01 22u15  Mattie en Marieke winnen Gouden Radioring 2022 Mattie Valk en Marieke Elsinga hebben de Gouden Radioring 2022 gewonnen. Het Qmusic-duo nam vanavond de belangrijkste prijs van het jaarlijkse radiogala in ontvangst voor hun programma Mattie en Marieke. De uitreiking van de awards was in de Vorstin in Hilversum. Vanwege de pandemie was er geen publiek aanwezig. De andere genomineerden voor de Gouden Radioring waren Ekdom in de Morgen (Radio 10), Partij voor de Vrijdag (NPO 3FM/AVROTROS), Somertijd (Radio 10) en De Staat van Stasse (NPO Radio 2/KRO-NCRV). De publieksprijs voor beste radiovrouw ging naar NPO 2-dj Annemieke Schollaardt. Het is de derde keer dat ze het eremetaal krijgt toegekend. 'Ik vind het waanzinnig dat weer is gebeurd', zei ze op het podium. Bij de mannen ging de publiekprijs naar Bram Krikke van Qmusic. 'Wat lief en leuk dat jullie op mij hebben gestemd en dat ik 'm weer heb', zei hij bij de prijsuitreiking. Het is de derde keer dat hij naar huis gaat met de Zilveren RadioSter Man. De GoudenPodcast is gewonnen door Broers, met Sam & Rijk. Maandag werd al duidelijk dat radiopresentator Stefan Stasse de Marconi Oeuvre Award in de wacht zou slepen.
27/01 22u15  Gratis mondkapjes en zelftests voor minima en bepaalde gemeenten Mensen met een laag inkomen krijgen binnenkort een beperkt aantal gratis zelftests en chirurgische mondkapjes. Ook de inwoners van dertig gemeenten met een hoge besmettingsgraad en met relatief weinig gevaccineerden komen hiervoor in aanmerking. Het is aan de gemeenten om de mondkapjes en zelftests uit te delen, meldt de Rijksoverheid. Volgende week krijgen zij een brief met instructies en vanaf half februari worden de mondneusmaskers en tests beschikbaar gesteld. Het is niet mogelijk de coronatests eerder op te halen. Het OMT en onafhankelijke experts adviseren het kabinet al langer om bijvoorbeeld zelftests gratis beschikbaar te stellen voor iedereen, maar zo ver wil de regering niet gaan. Het kabinet heeft vorig jaar wel kosteloos aan alle huishoudens een aantal zelftests uitgedeeld. Dit zijn de prijzen van zelftesten in buurlanden: Voor sociale minima kunnen nu maximaal in totaal 10 miljoen zelftests en 10 miljoen mondmaskers worden besteld tot 1 mei. Elke gemeente heeft een maximumaantal mensen dat ervoor in aanmerking komt. Volgens de regering komt dat grofweg neer op zes tests en zes mondkapjes per persoon. Daarbij is gerekend op alle inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat is maximaal zo'n 1500 bruto per maand voor een alleenstaande. Daarnaast komen dus ook alle inwoners van 30 specifieke gemeenten ervoor in aanmerking. Die gemeenten hebben een lage vaccinatiegraad en hoge besmettingscijfers en ziekenhuisopnames als gevolg van covid-19. De namen van deze gemeenten zijn niet genoemd. Maar in een eerdere Kamerbrief wordt gesproken over een aantal grote steden en middelgrote en kleinere gemeenten in onder andere Limburg, de zogenaamde Biblebelt, Flevoland en Zuid-Holland. 'De verwachting bestaat dat deze gemeenten een verschil kunnen maken met een wijkgerichte aanpak voor vaccineren en testen in het beschermen van mensen', staat in het persbericht. Voor deze gemeenten kunnen er 5,5 miljoen zelftesten en 5,5 miljoen mondneusmaskers besteld worden tot en met 1 mei.
27/01 22u15  Backpackers gaan weer (ver) op reis: 'Soms lijkt het alsof corona niet meer bestaat' Nu grenzen langzaamaan weer opengaan en coronamaatregelen worden versoepeld, trekken Nederlanders er weer vaker op uit. Reisorganisaties zien het aantal Nederlandse backpackers de laatste maanden fors toenemen. Vooral landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn populair. 'Sinds begin september, het begin van het tussenjaar voor jongeren, is het ontploft', zegt Joey Spraakman van Oak Travel, een reisbureau dat zich richt op verre reizen voor een jong publiek. 'We zitten nu op het niveau van voor corona, terwijl sommige populaire landen als Nieuw-Zeeland nog steeds dicht zijn.' Spraakman zegt dat vooral Costa Rica en Mexico in trek zijn. 'Sommige jongeren willen graag naar Australië of Bali, maar dat kan nog niet. Dus zoeken ze naar alternatieven. Wij bieden ook taal- en surfreizen aan, en onze partners zeggen dat ze de toestroom bijna niet meer aan kunnen.' Top 3: Mexico, Colombia, Costa Rica Ook Hostelworld, wereldwijd een van de grootste online boekingssites voor hostels, ziet onder Nederlandse klanten de populariteit van Midden- en Zuid-Amerikaanse landen toenemen. De afgelopen drie maanden kozen Nederlandse backpackers het vaakst voor Mexico, Colombia en Costa Rica (in die volgorde), laat een woordvoerder van het platform weten. Ook Guatemala, Panama en Peru staan in de top 10. Volgens de woordvoerder volgen Nederlanders daarmee een wereldwijde trend onder backpackers. Hostelworld verwacht dat Mexico en Costa Rica ook in 2022 populaire bestemmingen blijven, nu de situatie in populaire backpackerbestemmingen als Australië en Nieuw-Zeeland voorlopig onzeker is. Bij het online hostelplatform nam het aantal boekingen van Nederlandse reizigers deze maand met 12 procent toe ten opzichte van december. Het boekingsplatform zegt te verwachten dat het totale aantal Nederlandse boekingen in januari en februari 20 procent hoger zal uitvallen dan eind vorig jaar. De Nederlandse backpacker Lisa gelooft die cijfers wel. De 23-jarige inwoner van Leiden is al 2,5 week op reis in Mexico en komt daar veel Nederlanders tegen. 'Het is echt niet normaal. Ik was laatst op het eiland Holbox, daar leek het Katwijk wel.' Veel Nederlanders hebben net als zij voor Mexico gekozen vanwege de relatief soepele coronaregels daar. Bij aankomst is geen negatieve PCR-test, of vaccinatie- of herstelbewijs nodig en toeristen hoeven niet in quarantaine. Ontsmetten 'Je moet hier op sommige plekken een mondkapje op, afhankelijk van waar in Mexico je bent. En soms moet je je temperatuur laten meten en je handen ontsmetten voordat je een winkel ingaat.' Maar verder voelt het hier heel vrij, vindt Lisa. 'Soms lijkt het of corona niet bestaat.' Dat Mexico - net als heel veel andere landen - nog altijd oranje kleurt op de wereldkaart van reisadviezen, baart Lisa niet zo veel zorgen. 'Van tevoren was ik bang dat Mexico rood zou worden, dan zou ik niet meer kunnen gaan. Maar nu ben ik niet meer zo bang. Ik ben goed verzekerd.' Reisorganisaties herkennen dat toeristen weer vaker naar 'oranje' bestemmingen reizen, onder meer omdat sommige reisverzekeringen eventuele coronagerelateerde kosten die daar moeten worden gemaakt, inmiddels vergoeden. 'Als je de cijfers ziet, lijken mensen niet meer echt rekening te houden met code oranje', zegt Anouk Liebers van Travix, het moederbedrijf van onder meer CheapTickets en Vliegwinkel. Het ticketbedrijf zag de vraag naar vluchten naar oranje bestemmingen de afgelopen weken flink toenemen. Er werden bij Travix vooral veel vliegreizen binnen Europa geboekt, maar vergeleken met vorige maand is er in Nederland nu zo'n 14 procent meer vraag naar verre reizen. 'Steden als New York en Istanbul zijn populair, maar we zien ook grote stijgingen naar Thailand, Indonesië, Mexico, Sri Lanka , Colombia en Costa Rica.'
27/01 22u15  Twee vrouwen overleden na ongeluk Alkmaar, getuigen spreken van 'straatrace' Bij een verkeersongeval met twee auto's gisteravond in Alkmaar zijn twee vrouwen om het leven gekomen. De bestuurder van een van de auto's, een 24-jarige man uit Alkmaar, is aangehouden. De politie onderzoekt of er een straatrace werd gehouden, zoals sommige getuigen meldden. Volgens de politie botsten de twee voertuigen rond 22.50 uur op elkaar op de kruising van de Vondelstraat en de Arcadialaan. De 77-jarige bestuurder van een van de auto's overleed gisteravond al aan haar verwondingen. De andere inzittende, een 84-jarige vrouw, werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie meldt vandaag dat ook zij is overleden. Beide vrouwen kwamen uit Heiloo. 'Snelle auto's' Getuigen zeggen tegen NH Nieuws dat er vlak voor het ongeluk een straatrace werd gehouden 'met twee of drie snelle auto's'. De getuigen spreken over 'scheurende Mercedessen', waarvan één vol zou zijn ingereden op de grijze, kleinere auto van de twee vrouwen. Op videobeelden is te zien hoe de Mercedes die later bij het ongeluk betrokken is en een andere auto hard optrekken bij een stoplicht van een rotonde, vlak voordat ze op hoge snelheid afslaan naar de Vondelstraat: De politie doet onderzoek en vraagt getuigen van het ongeluk zich te melden. De aangehouden verdachte zit nog vast voor verhoor en zijn rijbewijs is ingenomen. Over een mogelijke straatrace zegt de politie tegen NH Nieuws geen uitspraken te kunnen doen. 'Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er exact is gebeurd.' De politie laat weten in bezit te zijn van diverse beelden en die ook mee te nemen in het onderzoek.
27/01 22u15  Max Moszkowicz wilde iedereen verdedigen, behalve SS'ers Advocaat Max Moszkowicz is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Moszkowicz was een van de bekendste strafpleiters van Nederland. Hij verdedigde onder anderen Klaas Bruinsma en Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. De Joodse Moszkowicz werd geboren in Duitsland en vluchtte voor het naziregime naar Maastricht met zijn ouders. Zijn ouders, broer en zus en hij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen afgevoerd. Alleen Max overleefde de oorlog, onder meer doordat hij in Auschwitz als bokser voor entertainment zorgde. Moszkowicz is de vader van vier zoons die ook advocaat werden: David, Max, Bram en Robert. Moszkowicz kampte al jaren met een slechte gezondheid. Enige overlevende van de kampen De datum waarop Moszkowicz is overleden, mag frappant genoemd worden. Het is vandaag de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. De oorlog speelde een zeer prominente rol in zijn leven. In augustus 1942 werd het gezin Moszkowicz samen met andere Limburgse Joden afgevoerd naar Westerbork, waarna ze naar het oosten worden gedeporteerd. Zijn moeder, broer en zus werden gelijk bij aankomst in Auschwitz vergast, zijn vader werd aan het eind van de oorlog vermoord. In totaal belandde Max in vier concentratiekampen. In mei 1945 werd hij bevrijd uit het Oostenrijkse kamp Ebensee. Na de oorlog opende hij een aantal textielzaken in Limburg, maar hij besloot in 1954 in de avonduren twee studies te volgen, eerst medicijnen en daarna rechten. In 1958 opende hij zijn advocatenkantoor in Maastricht. Bekende criminelen Hij groeide al snel uit tot een van de meest gevraagde advocaten onder zware criminelen. In zijn carrière die meer dan 45 jaar duurde, verdedigde hij cliënten als Willem Holleeder en Johan V., ook wel bekend als de Hakkelaar. Bekend zijn de beelden uit Parijs waarop Holleeder en Van Hout samen met Moszkowicz geïnterviewd werden. De twee waren naar Frankrijk gevlucht na het einde van de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur. Heel Nederland was in de ban van de zaak en ook Moszkowicz werd een bekende Nederlander. Het proces tegen Johan V. dat in 1996 begon werd ook wel ' het proces van de eeuw' genoemd. In deze zaak zette justitie voor het eerst kroongetuigen in. Deze zaak, die hij verloor, werd zijn laatste grote zaak. Als hem gevraagd werd waarom hij zulke criminelen verdedigde zei hij 'niet de daad maar de dader' te verdedigen. Moszkowicz was er heilig van overtuigd dat iedereen goede rechtsbijstand verdiende. Menten En dat die cliënten hem vaak vorstelijk betaalden voor zijn diensten vond hij niet meer dan logisch. 'Zolang ik geen ernstige aanwijzing heb dat het geld van een misdrijf afkomstig is, neem ik het aan, net zo goed als de melkboer op de hoek, de chirurg en ten slotte de Staat der Nederlanden, die het zelfs doet als ze het weten.' Toch kende hij grenzen in wie hij verdedigde. Oorlogsmisdadigers vond hij gezien zijn eigen verleden een stap te ver. In de jaren 70 vroeg voormalig SS'er Pieter Menten aan hem of hij zijn advocaat wilde zijn. Dat weigerde Moszkowicz. De zaak riep volgens Moszkowicz te veel emoties op. Moszkowicz hekelde ook de roep om steeds strengere straffen en repressie. Volgens hem was er nog nooit iemand beter uit de gevangenis gekomen dan erin gegaan. 'Echt intrinsiek slechte mensen zijn er niet', zei Moszkowicz meerdere malen in interviews. Het doel van de straf moest volgens hem dan ook niet het nemen van wraak zijn, maar het beter maken van de medemens. Bokser Als advocaat verscheen hij veelvuldig in de media. Zo had hij jaren een column in De Telegraaf onder het pseudoniem Mr. Raab. De achternaam van zijn in de oorlog vermoorde moeder Feiga was Raab. Het is ook de naam die Moszkowicz gebruikte toen hij in Duitse kampen zat, schrijft journalist Marcel Haenen in 2018 in zijn biografie van Moszkowicz, De Bokser. Door de naam Raab te gebruiken en de Duitsers te doen geloven dat hij protestants was, kon hij makkelijker in leven blijven. Daarbij hielp het ook dat hij kon boksen. Voor de oorlog bokste de jonge Moszkowicz in Maastricht en de Duitsers waren dol op man-tegen-mangevechten. In 2004 kreeg Moszkowicz een beroerte die hem halfzijdig verlamd liet. De advocaat trok zich hierna terug uit het openbare leven en liet zich in 2013 uitschrijven als advocaat. De laatste jaren van zijn leven sleet hij in een appartement in België. Perfectionist Hij zag bijna alleen nog maar familie. 'Max wilde herinnerd worden zoals hij was voordat hij een beroerte had', zegt zijn twintig jaar jongere partner Elka Melman in NRC. Van zijn zonen werd de jongste, Bram, de bekendste. Hij zei over zijn vader dat het een moeilijke man was in het vak. 'Hij is de man die ons alles bijgebracht heeft en dan is het een perfectionist. En dat betekent dat goed niet goed genoeg is. En is het niet goed, berg je dan maar.'
27/01 21u15  Bewoner azc Limburg verwondt twee medewerkers met hete olie Een bewoner van asielzoekerscentrum Sweikhuizen in Limburg heeft twee medewerkers ernstig verwond. Volgens de politie kregen de medewerkers hete olie over zich heen. De politie heeft een verdachte aangehouden. De medewerkers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is verder niets bekendgemaakt. De hulpdiensten lieten onder meer een traumahelikopter aanrukken. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Het azc in Sweikhuizen is gevestigd in een voormalig klooster in de bossen bij Geleen. Er is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers plaats voor 242 asielzoekers.
27/01 21u15  Denemarken zo tevreden dat coronamaatregelen verdwijnen Alle resterende coronamaatregelen in Denemarken worden volgende week opgeheven. Het land loopt met die stap wereldwijd voorop. Al vanaf het begin van de pandemie lijkt Denemarken meer grip op het coronavirus te hebben dan andere landen. Hoe dat komt? Door goede voorbereiding, vertrouwen en transparantie, zeggen onderzoekers. Denemarken is een van de landen met het hoogste aantal besmettingen naar inwonertal. Volgens Deense deskundigen is de piek bereikt, maar het aantal besmettingen is zo'n tien keer hoger dan bij de piek een jaar geleden. 'Daarom lijkt het misschien vreemd en paradoxaal dat we nu klaar zijn om de beperkingen los te laten', zei premier Frederiksen gisteren op een persconferentie. Maar ze volgt het advies van het Deense OMT: alle maatregelen kunnen losgelaten worden. Alleen regels voor het testen, en de daarbij horende quarantaine en isolatie, blijven in stand. Vertrouwen Het aantal besmettingen leidt volgens de regering niet tot een zorgwekkend hoog aantal ziekenhuisopnames. Op de IC neemt de bezetting af. Daarom heeft de regering er vertrouwen in dat deze stap gezet kan worden. De coronapas en het mondkapje kunnen nu de prullenbak in. Restaurants mogen weer normale openingstijden hanteren en bars en nachtclubs mogen vanaf 1 februari open. In september klonk er al een vergelijkbare boodschap van dezelfde regering. Maatregelen werden losgelaten, want het virus zou onder controle zijn. Maar vanwege omikron werden in november de regels weer aangescherpt. Nu gelooft de regering dat dit tot volgende winter niet meer hoeft. 'We kunnen weer glimlachen', concludeerde Frederiksen tevreden. De Denen blijven wel testen bij klachten, met behulp van de thuistest en PCR-test. De sneltest wordt afgeschaald. Tot nu toe werd het virus goed gemonitord door een enorme testmaatschappij. Er is veel geld geïnvesteerd zodat sneltests voor iedereen goed toegankelijk waren. Sneltests waren gratis en op iedere straathoek verkrijgbaar. Denemarken is daarnaast een land dat veel inzet op sequencen; positieve tests worden dan nader onderzocht in een lab. Zo was op dagelijkse basis duidelijk welke variant in welke mate rondging. Daarnaast waren de Denen goed voorbereid door de boostercampagne. Søren Brostrøm, het hoofd van het Deense RIVM, benadrukte woensdag nog eens de 'torenhoge immuniteit' in Denemarken. Minstens 80 procent van de bevolking is volgens hem door vaccinatie en door doorgemaakte infecties echt goed beschermd tegen ernstige ziekte. Weinig twijfel bij Denen Deense onderzoekers volgen met een grote studie sinds het begin van de pandemie hoe er onder de bevolking over het overheidsbeleid gedacht wordt. De resultaten werden vergeleken met die uit het buitenland. Uit het onderzoek komt naar voren dat er weinig twijfel is geweest over de keuzes van de sociaaldemocratische regering en het Deense RIVM. De bevolking heeft een groter vertrouwen in instituten dan andere landen. Daarnaast is er een flinke vaccinatiebereidheid. Denemarken kent daarnaast weinig polarisatie en desinformatie. Tot slot omarmt het land volgens de onderzoekers 'samfundssind'. Letterlijk vertaald: gemeenschapszin. Samen zetten we de schouders eronder, is de boodschap. Het grootste deel van de bevolking wordt op deze manier bereikt. Maatregelen konden hierdoor zonder grote weerstand doorgevoerd worden. Grote coronademonstraties zijn er niet geweest, en toen de eerste coronavaccins beschikbaar kwamen werden Denen snel gevaccineerd. De komende tijd houden de Denen het coronavirus in de gaten. Het sneltesten wordt afgeschaald, maar zelftesten blijven breed beschikbaar. Op scholen zullen zelftesten nog steeds aan kinderen worden uitgedeeld, zodat ze zich twee keer per week laten testen. Ook ouderen en kwetsbare mensen zullen nog worden getest. Door te blijven sequencen houdt de overheid nieuwe varianten in de gaten. Lange tijd werd het coronavirus door de regering als 'bedreigend voor de samenleving' omschreven. Maar dat is met deze werkwijze vanaf 1 februari niet meer het geval.
27/01 20u15  Geen carnaval in 2021, maar kan 2022 wel doorgaan? Gemeenten kijken wat mogelijk is Lang leek het er op dat carnaval niet door kon gaan. Maar met de versoepelde coronamaatregelen gloort er toch hoop aan de horizon voor de carnavalsvierder. Maar het blijft een ingewikkelde zaak, bestuurders maken zich zorgen hoe ze het feest eind februari moeten gaan handhaven. Veel carnavalsverenigingen hebben al een beslissing genomen: grote festiviteiten en optochten gaan niet door. Vrijwel alle Brabantse en Limburgse steden zijn al zo ver. Toch is de verwachting dat carnavalsvierders op zoek gaan naar manieren om het feest te vieren. Bij de carnavalswinkel in Venray merken ze dat veel mensen niet meer afwachten en toch alvast wat gaan kopen voor Vastelaovend (zoals ze in Limburg zeggen): Sinds de versoepelingen mag de horeca weer bezoekers ontvangen tot 22.00 uur. Als mensen naar de kroeg gaan, moeten ze een coronatoegangsbewijs laten zien. Ook geldt de anderhalvemetermaatregel, moet je verplicht blijven zitten en moet je een mondkapje dragen als je niet zit. Afgelopen maandag spraken de burgemeesters in het Veiligheidsberaad al over carnaval. En met name over de vraag hoe dit te kunnen handhaven. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven sprak toen zijn zorgen al uit: 'Mensen willen gaan sjouwen van café naar café. We willen dat met QR-codes proberen te faciliteren, maar ik houd mijn hart vast.' Niet te doen Ook burgemeester Penn-te Strake van Maastricht verwacht dat het lastig wordt met het beperkte aantal boa's om de maatregelen te kunnen handhaven: 'Als je ziet hoeveel mensen er carnaval vieren, is dat gewoon niet te doen.' Afgesproken is dat de burgemeesters van de Veiligheidsregio's waar het vraagstuk 'hoe om te gaan met carnaval en de corona maatregelen' speelt in gesprek gaan met de minister van Justitie en Veiligheid. In voorbereiding daarop hebben burgemeesters van carnavalssteden al overleg gehad om samen één lijn te trekken.
27/01 20u15  ChristenUnie schorst Fries raadslid dat ontucht zou hebben willen plegen De ChristenUnie heeft een raadslid in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel geschorst omdat hij wordt verdacht van een poging een zedenmisdrijf te plegen. Volgens de partij kan de 52-jarige Edwin van E. 'gezien de ernst van de verdenkingen nu geen geloofwaardig vertegenwoordiger van de ChristenUnie zijn'. Volgens de lokale nieuwssite Wâldnet zit Van E. al een maand vast omdat hij een seksdate zou hebben gemaakt met een meisje van 11 jaar. Dat zou in de omgeving van Rotterdam zijn geweest. Het Openbaar Ministerie kan alleen zeggen dat op 21 december een man uit Friesland is aangehouden in de omgeving van Rotterdam. Bij de arrestatie was ook de stiefvader van het elfjarige meisje aanwezig. Die heeft Van E. 'een paar klappen verkocht', aldus Wâldnet. Hij wordt verdacht van verleiding van een minderjarige met het doel ontucht te plegen. De verdenking gaat dus niet om daadwerkelijke ontucht, aldus het OM. Op 6 april is de inhoudelijke behandeling van de zaak. Geen contact Van E. was tijdelijk raadslid namens de ChristenUnie en stond ook op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Inmiddels is Van E. van de kandidatenlijst geschrapt en geschorst als fractielid, meldt Omrop Fryslân. Volgens de ChristenUnie meldde het raadslid op 6 januari dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden zijn werkzaamheden per direct neerlegde en zich terugtrok van de kandidatenlijst. Sindsdien heeft de partij geen contact met hem gehad. 'Ik en met mij de rest van de fractie en het bestuur van de ChristenUnie in Tytsjerksteradiel zijn verbijsterd over het nieuws dat ons raadslid Edwin van E. wordt vervolgd vanwege een zedenmisdrijf', schrijft fractievoorzitter Douwe Hooijenga. 'Ik kan me op geen enkele manier voorstellen hoe heftig het is wat de betrokkenen - slachtoffer, familie en vrienden - op dit moment moeten doormaken. Ik wens hun kracht toe en hoop dat er ook echt recht mag worden gesproken in deze vreselijke situatie.' Ook landelijk partijvoorzitter Ankie van Tatenhove is geschrokken van het nieuws. 'Een verdenking van een zedenmisdrijf is een van de ernstigste verdenkingen die er bestaan', zegt Van Tatenhove. 'De verdachte wordt nu geschorst als fractielid, omdat hij niet geloofwaardig kan optreden als vertegenwoordiger van de ChristenUnie.'
27/01 20u15  Biden bevestigt: zwarte vrouw wordt voorgedragen voor Hooggerechtshof Zoals beloofd tijdens zijn presidentscampagne gaat Joe Biden een zwarte vrouw voordragen voor het Hooggerechtshof in de VS. Voor eind februari zal hij zijn keuze bekendmaken, zei hij op een persconferentie. Nooit eerder is een zwarte vrouw voorgedragen voor deze invloedrijke positie. Biden zei dat deze mijlpaal allang had moeten plaatsvinden. Hij heeft nog geen besluit genomen wie het precies wordt, wel zei hij dat ze zal beschikken over uitzonderlijke kwaliteiten: Gisteren werd duidelijk dat een van de negen rechters in het hoogste rechtsorgaan van de VS ermee gaat stoppen, de 83-jarige Stephen Breyer. Het is de eerste keer dat de Democratische president een nieuwe rechter mag voordragen. Zo'n benoeming is voor het leven. Sinds het presidentschap van Donald Trump zijn de Republikeinen ruim in de meerderheid in het Hooggerechtshof. Zes van de negen rechters zijn conservatief. Die verhouding zal onveranderd blijven: de afzwaaiende rechter is een van de drie Democraten. De verwachting is dat Biden voor een jonge kandidaat kiest, die nog tientallen jaren lid kan zijn.
27/01 20u15  'Rusland kan Oekraïne digitaal tot stilstand brengen' Je merkt er niets van als de aanvallers je netwerk binnensluipen, hun virus installeren en stilletjes afwachten. Maar dan, als de knop wordt omgezet en het hele netwerk uitvalt, is het te laat - je energiecentrale, overheidsdepartement of bedrijf is platgelegd. Dit soort aanvallen overkwam Oekraïne meerdere malen. Banken, overheden en energiecentrales vielen een paar jaar geleden uit na hackaanvallen waarvan alom wordt aangenomen dat ze uit Rusland komen. Twee weken geleden kwamen computerbeveiligers weer zo'n aanval op het spoor, waarschijnlijk opnieuw gericht tegen Oekraïne. Zowel onderzoekers van Microsoft als van beveiligingsbedrijf Trellix waarschuwden Oekraïne en de rest van de wereld voor de aanval. Als het virus aanwezig is op computers, wordt het nu door virusscanners opgemerkt en verwijderd. Maar het zal niet de laatste aanval tegen Oekraïne zijn, denken deskundigen. Als het tot een gewapend conflict komt, is de verwachting dat digitale aanvallen een belangrijke rol zullen spelen. Geopolitieke ontwikkelingen Wie er achter de onlangs gevonden malware zit, is officieel niet bekend. Het is moeilijk om dat met zekerheid te zeggen, benadrukt onderzoeker Christiaan Beek van Trellix. 'Technische aanwijzingen kunnen ook bewust worden achtergelaten, om ons op het verkeerde been te zetten en een ander land of organisatie als schuldige aan te wijzen.' Ook Microsoft wijst geen dader aan, maar noemt wel fijntjes de 'huidige geopolitieke ontwikkelingen' rond Oekraïne. In het grensgebied van dat land zijn meer dan 100.000 Russische militairen samengetrokken. Inlichtingenbronnen van The New York Times zeiden eerder een toename van hackaanvallen vanuit Rusland tegen Oekraïne te zien. 'De afgelopen jaren hebben de Russische inlichtingendiensten zwaar ingezet op Oekraïne', zegt Hugo Vijver, oud-medewerker van de Nederlandse inlichtingendiensten en gespecialiseerd in digitale conflicten. 'Als ze willen, kunnen ze grote delen van de Oekraïense infrastructuur tot stilstand brengen.' De digitale aanwezigheid die sluimert onder de radar zou kunnen worden omgezet in bijvoorbeeld sabotage-aanvallen. Deskundigen die de NOS sprak, zijn het erover eens dat dat waarschijnlijk pas zal gebeuren als het tot een gewapend conflict komt. 'Ik verwacht geen op zichzelf staande digitale oorlog', zegt Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten en nu adviseur bij een cybersecuritybedrijf. 'Het zal een onderdeel zijn van een breder conflict.' Overheidshackers zouden dan bijvoorbeeld overheidscommunicatie kunnen verstoren, banken platleggen of de elektriciteitsvoorziening ontregelen, maar bijvoorbeeld ook defensiesystemen uitschakelen. 'In de daaropvolgende chaos zou kunnen worden toegeslagen, terwijl het moreel onder de bevolking zakt.' Bij dat laatste zet de Oekraïense beveiligingsexpert Vlad Styran nog wel vraagtekens. 'In dit land zijn we inmiddels wel wat gewend. We leven hier al acht jaar met allerlei hackaanvallen, terwijl er in het oosten een oorlog woedt. Het verrassingseffect is inmiddels wel weg.' Platleggen Het onlangs ontdekte virus zou van pas komen bij het platleggen van overheidsorganisaties of nutsbedrijven. Het virus schaakt, eenmaal geactiveerd, op twee snelheden: eerst wordt de digitale 'inhoudsopgave' van de harde schijf gewist, waardoor een computer niet meer opstart, maar de bestanden erop nog wel te redden zijn. Intussen worden echter ook alle bestanden één voor één onherstelbaar gewist. Als de virusaanval halverwege wordt ontdekt, is daarmee alsnog een hoop chaos gecreëerd: niet alle bestanden zijn onherstelbaar beschadigd, maar omdat de inhoudsopgave - in jargon: het master boot record - is gewist, starten ze simpelweg niet meer op. Bij één computer is dat overkomelijk, maar als het om honderden of duizenden computers in een organisatie gaat, kan die alsnog tijdelijk plat komen te liggen. Na de eerdere succesvolle hackaanvallen hebben Oekraïense infrastructuurbedrijven en overheden hun zaakjes wel beter op orde, zegt de Oekraïnse hacker Marina Krotofil. 'Het laaghangend fruit is nu wel weg', zegt Krotofil, die is gespecialiseerd in de veiligheid van infrastructuur. Maar een digitale aanval honderd procent voorkomen is lastig. 'Ook omdat het voor Oekraïense bedrijven moeilijk is om gekwalificeerd personeel te krijgen: goed personeel vertrekt naar Polen, of heeft een naar Oekraïne geoutsourcete baan bij een West-Europees bedrijf. Dat betaalt een stuk beter.' Wie écht wil en genoeg tijd en geld heeft, kan bovendien altijd wel inbreken. Ook als kritieke delen van een organisatie helemaal niet worden aangesloten op internet, is dat geen garantie. Dat merkte Iran tien jaar geleden al: nucleaire installaties in Natanz waren afgesloten van internet, maar via een binnengesmokkelde usb-stick werd toch een sabotagevirus naar binnen gebracht. Hoewel nooit officieel bevestigd zouden Israël en de VS daarachter zitten. Mocht het niet tot een gewapend conflict komen, dan zal zullen de aanvallen niet opeens voorbij zijn, denken deskundigen. 'Ze zullen dan blijven doorsudderen', zegt Vijver. 'De afgelopen tijd waren er allebei aanvallen, waarbij bijvoorbeeld overheidswebsites digitaal werden beklad. Vervelend, maar niet iets waarvan je in paniek raakt.'
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Arbeidsomstandigheden Qatar volgens FIFA-baas vergelijkbaar met Europa: ‘Er zijn drie doden gevallen’ FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt.
27/01 23u15  ‘Is keyless entry uit te schakelen in de auto?’ ‘Is het bij mijn Ford Ecosport (2020) mogelijk keyless entry via de software permanent uit te schakelen?’, vraagt lezer Henk Bogaarts in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.
27/01 23u15  Voetbal Kort | Dost en Lang komen nog goed weg tegen koploper Union, Ghana ontslaat bondscoach In de rubriek Voetbal Kort brengen we (nieuws)updates van zowel Nederlandse als buitenlandse bodem. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
27/01 23u15  Keeper Ecuador na karatetrap weggestuurd, VAR redt Allison na gevaarlijk spel Bizarre taferelen in Quito: Alexander Dominguez, de keeper van Ecuador, kreeg al na een kwartier spelen de rode kaart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië. Ruim tien minuten later leek ook zijn Braziliaanse collega Liverpool-goalie Alisson het veld te moeten verlaten, maar na ingrijpen van de VAR werd de beslissing van arbiter Wilmar Roldán teruggedraaid.
27/01 23u15  12-jarige jongen steekt wijkagent neer in België: dader, broer en moeder gearresteerd Een 12-jarige jongen heeft in Peer (België) een 41-jarige wijkagent met een mes ernstig verwond. De agent werd in zijn rug gestoken na een discussie met de jongen, zijn 17-jarige broer en hun moeder. De agent was het verkeer aan het regelen in de stad ten zuiden van Eindhoven.
27/01 23u15  Beroemd dakconcert van The Beatles komt op streamingdiensten Het beroemde laatste concert van The Beatles, dat de Britse band in 1969 gaf vanaf een dak in Londen, komt voor het eerst in zijn geheel als livealbum uit. The Beatles: Get Back - The Rooftop Performance verschijnt vrijdag op streamingdiensten als Spotify en Apple Music.
27/01 23u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa ga’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 23u15  TransferTalk | Shota Arveladze aan de slag bij Hull City, Atlético haalt met Wass opvolger voor Trippier De winterse transfermarkt is van 1 tot en met 31 januari weer geopend. Welke spelers worden halverwege het seizoen verkocht of verhuurd? Volg de laatste ontwikkelingen in onze rubriek TransferTalk.
27/01 23u15  Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’ Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
27/01 22u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 22u15  Rijden met de nieuwe Mercedes-AMG SL: terug naar de gloriedagen Mercedes-Benz grijpt bij de nieuwe SL terug op de hoogtijdagen van de cabriolet. Het nieuwste model is sportiever en sneller dan ooit en beschikt over een stoffen dak en vier zitplaatsen.
27/01 22u15  Ik sta op een zwarte lijst bij de GGD, dat kan niet anders Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
27/01 22u15  Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in De Vorstin in Hilversum. De uitreiking was live te volgen op het YouTube-kanaal van AvroTros.
27/01 22u15  Na Egan Bernal tweede Ineos-renner in ziekenhuis door ongeval tijdens training in Colombia Het zit de renners van Ineos-Grenadiers bepaald niet mee tijdens het trainingskamp in Colombia. Waar eerder Egan Bernal met zware verwondingen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, is nu zijn ploeggenoot Brandon Rivera gewond geraakt.
27/01 22u15  Yeşilgöz en Wilders hadden ‘goed gesprek’ na tweet over Turkse afkomst minister PVV-leider Geert Wilders en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) hebben gisteren dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. Dat gesprek was 'goed en prettig’, aldus de PVV-leider.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Slachtoffer van de grootste misdaden en verdediger van de zwaarste criminelen Max Moszkowicz gaf als een van de eerste strafrechtadvocaten het vak glans. Op beminnelijke toon en met zijn zachte ‘g’ introduceerde de Auschwitz-overlever ‘drama’ in de rechtszaal. Donderdag overleed hij op 95-jarige leeftijd.
27/01 22u15  Minister De Jonge komt met plannen om op hol geslagen huizenmarkt in het gareel te krijgen Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zint op stevige maatregelen om de op hol geslagen woningmarkt in het gareel te krijgen. Hij wil de komende jaren ‘een regierol’ nemen om meer betaalbare huizen te realiseren. ‘Veel te lang is gedacht dat de markt tot een oplossing zou komen.’
27/01 21u15  Renteverhogingen in de VS hebben hun weerslag in de hele wereld De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken, gaat vanaf maart in hoog tempo de rente verhogen. Dat heeft voorzitter Jerome Powell woensdagavond laten weten. Powells toon was agressiever dan verwacht, waardoor beleggers schrokken. De stap van de Fed wordt gevoeld in de rest van de wereld. Enkele redenen waarom.
27/01 21u15  ‘Ik kan de emoties van het publiek gidsen door mijn antennekes uit te steken’ In België kent iedereen Bruno Vanden Broecke, een van de grootste Vlaamse acteurs van het moment. Ook Nederland kan niet meer om hem heen: met maar liefst drie voorstellingen staat hij hier binnenkort in het theater. Een acteur die niet lijkt te acteren? ‘Dat vind ik het mooiste compliment.’
27/01 21u15  Echt gebeurd, zei Reve al, is geen excuus Wat mij rond dickpicgate bezighield, nadat ik me met mijn beide vuisten voor mijn kop had getimmerd ‘het gaat om de slachtoffers, oen, de slachtoffers’, was de zwagerband. ‘Echt iets voor jou’, zegt Jet, ‘om daaraan te denken.’ Volgens haar gaan al mijn trilogieën over ‘de schoonfamilie’.
27/01 20u15  ‘Aan een pandemie kun je niets veranderen, wel aan hoe je de tijd invult als er zo veel wegvalt’ Hoe blijf je mentaal overeind in tijden van tegenslag, een zoveelste lockdown bijvoorbeeld? Omdat dingen vaak anders lopen dan je wilt, kun je volgens communicatieadviseur Rob Voorwinden beter kijken naar wat er wél goed gaat.
27/01 19u15  Angst op de beurs, maar niet bij particuliere beleggers: ‘Op de lange termijn is dit een klein dipje’ Een jaar geleden stapten ze massaal in, de particuliere beleggers. Beloond met hoge rendementen leek de aandelenmarkt de ideale plek voor hun spaargeld. Maar de afgelopen weken waren er vooral dieprode cijfers te zien op de beurs. Is dit het moment waarop de particulieren weer uitstappen?
27/01 19u15  Als zelfs belasting op vermogen niet meer lukt, wordt het echt tijd voor een nieuw stelsel Zolang het kabinet zich niet waagt aan een fundamenteel nieuw belastingstelsel, stapelen de ongelukken zich op.
27/01 19u15  Dit zijn de beste stukken uit onze boekenbijlage Lees meer >
27/01 19u15  In The Puppet Master staart het kwaad je recht in het gezicht ★★★★☆ De misdaden van ‘undercover-agent’ Robert Hendy-Freegard zijn ronduit verbijsterend.
27/01 18u15  Rusland heeft zijn ‘antwoorden op schrift’ van de VS en de Navo. Wat wordt Poetins volgende zet? De Verenigde Staten en de Navo hebben hun ‘antwoorden op schrift’ gegeven op de Russische voorstellen van december. Rusland ziet nu dat daarin zijn belangrijkste eisen niet zijn ingewilligd, maar erkent dat er ruimte is om verder te praten. De keuzes voor de volgende stap liggen nu in Moskou.
27/01 18u15  Koningin van het levenslied droeg haar fans op handen en deed alles om hen kippenvel te bezorgen Met Kerst werden de goede wensen met dozen tegelijk bezorgd bij Stella Bos, de koningin van het levenslied. Haar fans kregen allemaal antwoord, vaak met een gedicht erbij. Of een foto. Voor bellers zong ze een lied door de telefoon, voor een enkeling breide ze een trui. ‘Ze droeg haar fans op handen’, zegt haar zoon Peter Tuinsma.
27/01 17u15  Bijna 70 duizend positieve GGD-tests per dag, meldingen RIVM blijven achterlopen Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
27/01 17u15  Coutureweek in Parijs: na twee jaar digitaal presenteren eindelijk weer echte shows Op de Parijse coutureweek 2022 is sprake van twee werelden: oude meesters en nieuwe helden. Al zijn er wel degelijk bruggetjes te ontdekken tussen het analoge modeverleden en het digitale heden. Een verslag van de shows.
27/01 17u15  Het vogelgriepvirus waart rond en nee, dat stopt niet bij het pluimvee Het gevaar van een nieuwe pandemie als gevolg van het vogelgriepvirus is beangstigend groot en vraagt om vaccinatie van dieren nu en om langetermijnmaatregelen voor de pluimveesector.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Bereken meer dan besmettingen — en nog twee ideeën voor een bredere coronastrategie Academici willen veel meer onderzoekers betrekken bij de bestrijding van corona. „We krijgen nog steeds geen details van hoe de voorspellingen van het RIVM tot stand komen.”
28/01 00u15  Satellietbeelden tonen de schade op Tonga Op Tonga ligt een dikke laag van as, nadat er afgelopen weekeinde en tsunami plaatsvond, die werd veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting.
27/01 23u15  'De handel in stikstofrechten door gemeenten en provincies is schadelijk voor de natuur' Overheden gebruiken de stikstofrechten van gesloten bedrijven voor hun bouwprojecten, terwijl dit vermoedelijk niet mag.
27/01 23u15  Kamer koerst snel af op afschaffen van de bedenktijd voor abortus Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt te kiezen voor afschaffing van de verplichte bedenktijd bij abortus.
27/01 23u15  Wat je allemaal kunt doen met stikstofrechten van bedrijven die zijn gestopt Met legale, maar omstreden oplossingen creëren overheden ruimte om ondanks de stikstofuitspraak van drie jaar terug alsnog te kunnen bouwen. Soms leidt dat juist tot méér uitstoot.
27/01 23u15  Ook de asielzoekers voelen zich na de incidenten niet veilig in Budel In Budel geldt na zes ernstige geweldsincidenten in en rondom het asielzoekerscentrum een noodverordening. Dorpsbewoners zien maar één uitweg: sluiting.
27/01 23u15  De IC's liggen niet meer overvol, maar ziekenhuizen zijn nog niet zonder zorgen Patiënten met de Omikronvariant zijn vaak minder ziek, zien de ziekenhuizen. Verzuim onder het personeel is wel een zorg.
27/01 22u15  Na een leven in de misdaad is de eis tegen Greg R.: levenslang Hij is een van de vijf verdachten die deel zouden uitmaken van een criminele organisatie die gespecialiseerd is in „moord op bestelling”.
27/01 22u15  Padel is niet alleen populair onder Randstedelijke sporters. Ook investeerders springen op de racketsport Racketsport padel lijkt de nieuwe rage in Nederland. Naast hippe sporters trekt het ook investeerders. Door het hele land verschijnen er banen.
27/01 22u15  Qmusic-programma ‘Mattie en Marieke’ wint Gouden RadioRing 2021 De radioshow van dj’s Mattie Valk en Marieke Elsinga kreeg de meeste stemmen van het publiek. Annemieke Schollaardt en Bram Krikke wonnen de Zilveren RadioSterren voor beste vrouwelijke en mannelijke presentator.
27/01 22u15  Guur beursklimaat houdt WeTransfer tegen, mogelijk latere poging of andere opties WeTransfer trekt op het allerlaatste moment de beursgang in. De ambities lijken te hoog gegrepen nu veel techaandelen dalen.
27/01 22u15  Nederland krijgt zo'n 1,3 miljard euro minder steun uit Europees coronaherstelfonds Verder in dit blog: Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftesten en NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers.
27/01 21u15  Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftesten Verder in dit blog: NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers en EMA keurt thuisbehandeling met coronapil Pfizer goed.
27/01 19u15  Max Moszkowicz sr. wilde zijn leven lang de allerbeste zijn Max Moszkowicz sr. (95) was de nestor van de Nederlandse strafpleiters. Hij werkte zijn hele leven om het oorlogstrauma uit zijn jeugd te verdringen. Donderdag overleed hij.
27/01 19u15  Landbouwministerie strijdt met Brussel over terugbetaling onterechte subsidies Een collectief van tomatentelers heeft tussen 2010 en 2012 volgens de Europese Commissie miljoenenfraude gepleegd met EU-subsidies. Brussel eist het bedrag terug.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Verplichtingen schrappen voor mensen in de bijstand? Dat had geen negatieve effecten Bijstandsgerechtigden die zich tijdens een groot experiment niet hoefden te houden aan allerlei verplichtingen, zoals solliciteren, komen niet minder snel aan het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
27/01 23u15  Poetin broedt op antwoord na afwijzing door Navo en VS Rusland heeft gematigd gereageerd op de afwijzing van zijn eisen aan de Navo en de VS. Maar president Poetin zelf studeert nog op een antwoord.
27/01 23u15  Verenigde Staten krijgt mogelijk eerste zwarte vrouw als opperrechter De nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt een zwarte vrouw. Enige haast is geboden.
27/01 23u15  Heel Nederland liegt over het alcoholgebruik Pfff confronterend, de Net5-themauitzending Slokje Teveel? over alcoholgebruik onder vrouwen, donderdag. Want: spiegeltje spiegeltje aan de wand, ik ben niet bepaald de blauwste knoop van het land. Moet ik ook eens een alcoholdagboek gaan bijhouden, zoals twintig meer en minder bekende Nederlandse vrouwen op verzoek van Net5 deden? Het verplicht turven van alle wijntjes hielp bijvoorbeeld journaliste Marije Knevel om vaker te denken: ik neem net zo lief een kopje thee.
27/01 22u15  Verenigde Staten op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter De nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt een zwarte vrouw. Enige haast is geboden.
27/01 22u15  Met economische pesterijen jegens Litouwen zet China heel Europa voor het blok De Europese Commissie is de economische pesterijen van China jegens Litouwen zat. Nu moet de wereldhandelsorganisatie zich ermee bemoeien.
27/01 22u15  OM gelooft moeder niet die ontkent dat zij haar baby in een container gooide Na zeven jaar stond donderdag de moeder van de ‘containerbaby’ voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie is zij schuldig aan een poging tot doodslag.
27/01 21u15  Max Moszkowicz verdedigde niet de daad, maar de dader Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden, bevestigt zijn zoon Robert donderdag. De verdediger van de Heinekenontvoerders was ooit ‘s lands bekendste strafadvocaat, opererend vanuit een statig kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht.
27/01 21u15  De winterslaper heeft een geweldige truc om fit te blijven Winterslapers hebben een truc om op kracht te blijven. Kan de mens nog wat van leren, op aarde en wellicht in de ruimte.
27/01 20u15  VS wil duidelijkheid over dood Palestijnse Amerikaan Omar Assad (78) De Palestijns-Amerikaanse Omar Assad overleed twee weken geleden na een aanhouding bij een checkpoint op de bezette Westoever. De VS eisen duidelijkheid, en een uitgebreid onderzoek.
27/01 19u15  ‘Bedankt voor die blóemen!’ lijkt ten einde: te weinig sponsoren voor Nederlandse bijdrage De jaarlijkse bloemenhulde op het Sint Pietersplein behoort wellicht tot het verleden. Sponsoren willen niet meer bijdragen aan de traditie. Horen we dan nooit meer de welbekende pauselijke woorden ‘bedankt voor die bloemen’?
27/01 18u15  Rivaliteit met Russen bereikt ook de Middellandse Zee Te midden van de Oekraïne-crisis laat de Navo met een grote marine-oefening zijn spierballen rollen op de Middellandse Zee. ‘Een krachtig signaal’ aan Rusland, dat de laatste jaren een comeback maakt.
27/01 18u15  Opgelucht naar de kroeg, maar pandemie slaat gat in hun jeugd. ‘Voelde me eenzaam’ Zeven jonge twintigers vierden het einde van de lockdown in het Leidse poolcafé The Church. Ze zien de pandemie als een gat in hun jeugd.
27/01 18u15  Ashleigh Barty kan geschiedenis van Australisch tennis herschrijven Ashleigh Barty staat voor de eerste keer in de finale van de Australian Open. Ze is dé favoriet, maar kan ze de druk van een hele natie aan?
27/01 18u15  We kopen meer boeken, maar liefst van buitenlandse schrijvers. ‘Bedreiging voor cultureel klimaat’ De boekenmarkt groeide in 2021, maar de CPNB ziet niet alleen maar lichtpuntjes.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Binnen de VVD suddert de affaire rond Sahla nog door De VVD hoopte het ‘ongemak’ rond terreurexpert Soumaya Sahla te hebben afgeschud. Maar binnen de regeringspartij broeit het nog.
27/01 23u15  Wel fijn om ergens te zijn waar niet over voetbal wordt gepraat Het is ruim vijftien jaar een soort neutrale zone geweest. De kapperszaak waar ik al zo lang kom. Een vrijhaven. Er is geen plek waar ik dat heb meegemaakt.
27/01 23u15  Wat drijft Poetin? ‘Hij vergeet niemand die hem heeft verraden’ Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
27/01 22u15  De soevereiniteit van de neutrale zone was besmeurd Het is ruim vijftien jaar een soort neutrale zone geweest. De kapperszaak waar ik al zo lang kom. Een vrijhaven. Er is geen plek waar ik dat heb meegemaakt.
27/01 22u15  Wat drijft Poetin? ‘Hij vergeet niemand die hem heeft verraden' Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
27/01 22u15  Wordt zij de eerste vrouwelijke scheids in betaald voetbal? Ze wil de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal in Nederland worden. Shona Shukrula (30) combineert het fluiten met een fulltime functie als officier van justitie en ze aast op haar debuut in de eerste divisie.
27/01 21u15  Om vrijspraak te bereiken ging Max Moszkowicz (1926-2022) tot het uiterste Heel wat zware jongens kenden zijn telefoonnummer uit hun hoofd, maar ook gewone burgers met echtscheidingsproblemen of zakelijke conflicten wisten Max Moszkowicz in zijn Maastrichtse kantoor te vinden.
27/01 21u15  Waarom artiesten wel mógen spelen, maar optredens afzeggen De cultuursector is open, maar de 1,5 metermaatregel maakt het wel erg moeilijk om te spelen zonder veel verlies te lijden. En voor een amper gevulde zaal staan, willen artiesten liever niet. ‘Het is fijn dat we weer mogen, maar het moet wel rendabel zijn.’
27/01 21u15  Verpleegkundigen brengen per bakfiets de chemo thuis Het is een echte Amsterdamse uitvinding: de chemofiets. Zes oncologieverpleegkundigen van het OLVG fietsen de stad door om een kankerbehandeling bij de patiënten thuis te brengen.
27/01 20u15  Wat doe je als getuige van seksueel grens-overschrijdend gedrag? Flirterige opmerkingen, handtastelijkheden of seksueel getinte grapjes: seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk komt in allerlei vormen voor. Wat kun je doen als je daar getuige van bent? ‘Luister, neem het serieus en vraag of je kunt helpen.’
27/01 20u15  Laat mij maar lekker overal buiten Het was weer zo ver. Diverse officieren van justitie grepen de laatste weken mijn aanwezigheid in de rechtszaal aan om kracht te zetten bij hun oproep aan de rechters de verdachte in de cel te houden.
27/01 19u15  ‘Beste raadsleden, ook de Zuidas is een woonwijk’ Diverse partijen in de gemeenteraad willen geen erotisch centrum in een woonwijk en noemen de RAI/Zuidas als meest geschikte plek. Kennen die volksvertegenwoordigers hun stad niet, vraagt Claudia van Zante zich af.
27/01 18u15  Waarom artiesten wel mógen spelen, maar hun voorstellingen afzeggen De cultuursector is open, maar de 1,5 metermaatregel maakt het wel erg moeilijk om te spelen zonder veel verlies te lijden. En voor een amper gevulde zaal staan, willen artiesten liever niet. ‘Het is fijn dat we weer mogen, maar het moet wel rendabel zijn.’
27/01 18u15  Fifa-baas Infantino wil voetbalkalender laten ontploffen met zijn megalomanie Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen it de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.
27/01 18u15  Lepra vraagt nog altijd aandacht: ‘De opsporing is lastig’ Zondag is het Wereldlepradag. Marjolein Valk (48) van de Leprastichting hoopt dat de ziekte binnen twintig jaar de wereld uit is.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Arbeidsomstandigheden Qatar volgens FIFA-baas vergelijkbaar met Europa: ‘Er zijn drie doden gevallen’ FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt.
27/01 23u15  ‘Is keyless entry uit te schakelen in de auto?’ ‘Is het bij mijn Ford Ecosport (2020) mogelijk keyless entry via de software permanent uit te schakelen?’, vraagt lezer Henk Bogaarts in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.
27/01 23u15  Keeper Ecuador na karatetrap weggestuurd, VAR redt Allison na gevaarlijk spel Bizarre taferelen in Quito: Alexander Dominguez, de keeper van Ecuador, kreeg al na een kwartier spelen de rode kaart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië. Ruim tien minuten later leek ook zijn Braziliaanse collega Liverpool-goalie Alisson het veld te moeten verlaten, maar na ingrijpen van de VAR werd de beslissing van arbiter Wilmar Roldán teruggedraaid.
27/01 23u15  Kozakken Boys vindt in oude bekende opvolger van ontslagen trainer Michel Langerak gaat bij Kozakken Boys het seizoen afmaken. De trainer neemt tot het einde van dit seizoen de taken over van de vorige week ontslagen Rick Adjei. De naam van oud-prof Langerak zoemde al even rond en is geen onbekende in Werkendam.
27/01 23u15  12-jarige jongen steekt wijkagent neer in België: dader, broer en moeder gearresteerd Een 12-jarige jongen heeft in Peer (België) een 41-jarige wijkagent met een mes ernstig verwond. De agent werd in zijn rug gestoken na een discussie met de jongen, zijn 17-jarige broer en hun moeder. De agent was het verkeer aan het regelen in de stad ten zuiden van Eindhoven.
27/01 23u15  Beroemd dakconcert van The Beatles komt op streamingdiensten Het beroemde laatste concert van The Beatles, dat de Britse band in 1969 gaf vanaf een dak in Londen, komt voor het eerst in zijn geheel als livealbum uit. The Beatles: Get Back - The Rooftop Performance verschijnt vrijdag op streamingdiensten als Spotify en Apple Music.
27/01 23u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa ga’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 23u15  Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’ Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
27/01 22u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 22u15  Rijden met de nieuwe Mercedes-AMG SL: terug naar de gloriedagen Mercedes-Benz grijpt bij de nieuwe SL terug op de hoogtijdagen van de cabriolet. Het nieuwste model is sportiever en sneller dan ooit en beschikt over een stoffen dak en vier zitplaatsen.
27/01 22u15  Ik sta op een zwarte lijst bij de GGD, dat kan niet anders Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
27/01 22u15  Vermist hondje Miga (1) na bijna twee maanden dood teruggevonden Miga, het net een jaar oude pomeriaantje dat sinds bijna twee maanden werd vermist in de Hoeksche Waard, is donderdag levenloos teruggevonden. Dat meldt Team Hondenopsporing Nederland (THON).
27/01 22u15  Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in De Vorstin in Hilversum. De uitreiking was live te volgen op het YouTube-kanaal van AvroTros.
27/01 22u15  Na Egan Bernal tweede Ineos-renner in ziekenhuis door ongeval tijdens training in Colombia Het zit de renners van Ineos-Grenadiers bepaald niet mee tijdens het trainingskamp in Colombia. Waar eerder Egan Bernal met zware verwondingen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, is nu zijn ploeggenoot Brandon Rivera gewond geraakt.
27/01 22u15  Yeşilgöz en Wilders hadden ‘goed gesprek’ na tweet over Turkse afkomst minister PVV-leider Geert Wilders en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) hebben gisteren dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. Dat gesprek was 'goed en prettig’, aldus de PVV-leider.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
27/01 23u15  12-jarige jongen steekt wijkagent neer in België: dader, broer en moeder gearresteerd Een 12-jarige jongen heeft in Peer (België) een 41-jarige wijkagent met een mes ernstig verwond. De agent werd in zijn rug gestoken na een discussie met de jongen, zijn 17-jarige broer en hun moeder. De agent was het verkeer aan het regelen in de stad ten zuiden van Eindhoven.
27/01 23u15  Beroemd dakconcert van The Beatles komt op streamingdiensten Het beroemde laatste concert van The Beatles, dat de Britse band in 1969 gaf vanaf een dak in Londen, komt voor het eerst in zijn geheel als livealbum uit. The Beatles: Get Back - The Rooftop Performance verschijnt vrijdag op streamingdiensten als Spotify en Apple Music.
27/01 23u15  15-jarige verdacht van doodsteken Nijmeegse Casper (29): ‘Het lijkt volslagen zinloos geweld’ NIJMEGEN/ AMSTERDAM - De dood van de Nijmeegse topskater Casper Verheijen (29) vorige week in Amsterdam is mogelijk veroorzaakt door een jongen van 15 jaar. De jongen uit Uithoorn zit als enige van de drie minderjarige verdachten nog steeds vast voor zijn aandeel bij de fatale steekpartij.
27/01 23u15  Smeekbede aan veerlieden en bestuur om tot elkaar te komen: ‘Het is triest verhaal voor onze inwoners’ BENEDEN-LEEUWEN - De veerlieden van de Maasveren en hun bestuur worden door de hele gemeenteraad van West Maas en Waal gesmeekt tot elkaar te komen onder aanvoering van een onafhankelijke bemiddelaar.
27/01 23u15  Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’ Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
27/01 22u15  Nieuwe test zorgt voor doorbraak bij behandeling van kinderen met kanker: ‘Dit biedt de allerbeste kansen’ Een nieuw soort onderzoek naar genetische afwijkingen bij kinderen blijkt succesvol in de strijd tegen kanker. Door meer kennis over het ziektebeeld verbetert de diagnose en kan behandeling veel gerichter plaatsvinden. ,,Een enkele test vervangt traditionele methodes.”
27/01 22u15  Moeder vermoorde Shelley uit Ede start petitie: ‘Voorkom dat daders terugkeren in de provincie van hun delict’ EDE - ‘Voorkom dat daders terugkeren in de provincie van hun plaats delict’, zo luidt de petitie die Mariët Bosch – de moeder van de in 2020 vermoorde Shelley – is gestart. Met de petitie wil Bosch voorkomen dat nabestaanden van slachtoffers onverwachts oog-in-oog komen te staan met daders wanneer zij hun straf hebben uitgezeten.
27/01 22u15  Ik sta op een zwarte lijst bij de GGD, dat kan niet anders Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
27/01 22u15  Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in De Vorstin in Hilversum. De uitreiking was live te volgen op het YouTube-kanaal van AvroTros.
27/01 22u15  Na Egan Bernal tweede Ineos-renner in ziekenhuis door ongeval tijdens training in Colombia Het zit de renners van Ineos-Grenadiers bepaald niet mee tijdens het trainingskamp in Colombia. Waar eerder Egan Bernal met zware verwondingen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, is nu zijn ploeggenoot Brandon Rivera gewond geraakt.
27/01 22u15  Yeşilgöz en Wilders hadden ‘goed gesprek’ na tweet over Turkse afkomst minister PVV-leider Geert Wilders en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) hebben gisteren dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. Dat gesprek was 'goed en prettig’, aldus de PVV-leider.
27/01 21u15  Alsnog veiling persoonlijke spullen Mandela: van sleutel celdeur tot zijn lievelingshemden Ondanks pogingen van de Zuid-Afrikaanse regering om de veiling tegen te houden, is het morgen toch zo ver. Via het New Yorkse veilinghuis Guernsey's gaan 33 persoonlijke spullen van Nelson Mandela onder de hamer. Pronkstuk is de sleutel van de cel op Robbeneiland waarin de oud-president van Zuid-Afrika vastzat.
27/01 21u15  Vrouw ligt op grond in kale woning als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’ Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
27/01 21u15  Nieuws gemist? Gedonder in olympische ploeg en coronapillen zijn goedgekeurd Geen tijd gehad om het nieuws goed te volgen vandaag? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van donderdag 27 januari.
27/01 21u15  Snelweg tussen Beekbergen en Arnhem gaat vijf weekenden dicht: verkeershinder verwacht Rijkswaterstaat waarschuwt voor verkeershinder op de snelweg A50 tussen Apeldoorn en Arnhem in de weekenden in maart en het eerste van april. Dan wordt er groot onderhoud gepleegd aan de weg.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Nederland krijgt veel minder uit EU-fonds De economie is nauwelijks gekrompen sinds de coronapandemie. Daarom ontvangt Nederland minder steun dan eerder gedacht.
27/01 22u15  Mislukken beursgang WeTransfer tekenend voor negatief sentiment Bestandendienst WeTransfer kon niet naar de beurs, spellenbedrijf Azerion lukte het met de hakken over de sloot. Het beursklimaat is echt moeilijk, zeggen betrokkenen.
27/01 22u15  Rusland kritisch op veiligheidsvoorstel van de VS, ziet ruimte voor gesprekken Poetin is volgens een woordvoerder niet tevreden met het Amerikaanse antwoord, maar tegelijkertijd zei het Kremlin wel verdere gesprekken te willen voeren.
27/01 20u15  Hoe gaat WeTransfer verder zonder beursgang? WeTransfer moet zijn groeiplannen financieren zonder de €120 mln die het vrijdag hoopte op te halen via het Damrak. 'Mogelijk dat de strategie nu een verkoop wordt.'
27/01 20u15  Nee tegen hogere AOW De discussie over het miljardenprijskaartje voor een hogere AOW dreigt de verhoging van het minimumloon te gijzelen. Dat moet dit kabinet niet laten gebeuren.
27/01 20u15  Zelfs failliet bedrijf trok op de beurs meer bekijks dan SnowWorld Een van 's lands bekendste minifondsen staat weer in de spotlights, maar niet op een positieve manier. De interesse voor het aandeel Snowworld kelderde in 2021.
27/01 20u15  Opkoopbescherming laat werkende jongeren in de kou staan De opkoopbescherming die nu in veel steden wordt ingevoerd, zal de mogelijkheden voor werkende jongeren verslechteren, betoogt Gys Ekker.
27/01 18u15  Paul Stoffels: 'Bij Galapagos kom ik dichterbij de actie te staan' De nieuwe topman van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf denkt te weten dat Galapagos nog altijd 'een sterke basis' heeft. 'Daarop kunnen we verder bouwen.'
27/01 18u15  Live: Economie VS veerkrachtiger dan gedacht, beurzen veren op De Amerikaanse economie blijkt veerkrachtiger dan verwacht: het bbp maakte een sprong van 6,9% in het vierde kwartaal van 2020. Wereldwijd staan de toonaangevende indices in de plus.
27/01 18u15  LTO-voorzitter Van der Tak: zal mij niet meer bemoeien met fraudekwestie Zijn bemoeienis met de fraudezaak rond de inmiddels failliete tomatentelersclub FresQ was volgens Van der Tak vanwege 'de beeldvorming' achteraf niet verstandig.
27/01 18u15  Meer mannen in de rvc kan SnowWorld op sanctie komen te staan SnowWorld wil twee nieuwe, mannelijke commissarissen benoemen. Die benoemingen zijn mogelijk in strijd met het vrouwenquotum en kunnen in het uiterste geval leiden tot een rechtsgang.
27/01 18u15  ABN Amro 'hofleverancier' onder de staatsdeelnemingen De bank bezorgde de Nederlandse Staat het afgelopen decennium steeds hogere dividendinkomsten.
27/01 17u15  Amerikaanse toezichthouder onderzoekt controversiële cryptoleenbedrijven Mogelijk valt het lenen en uitlenen van crypto's onder financiële dienstverlening, waarvoor een vergunning nodig zou zijn. Dat kan grote gevolgen hebben voor de cryptoleenbedrijven.
27/01 17u15  Buy-out Unibail De Franse miljardair Xavier Niel kocht zich fors in bij winkelfonds Unibail-Rodamco-Westfield. Kan hij de onderneming van de beurs halen?
27/01 17u15  Waarde kledingmerk Kim Kardashian opgelopen tot $3,2 mrd Het bedrijf wil verder innoveren en uit breiden naar het buitenland.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Sterke feestdagenperiode bezorgt Apple recordomzet CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken. Het bericht Sterke feestdagenperiode bezorgt Apple recordomzet verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 23u15  CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn. Het bericht CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 23u15  Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi NAIROBI (ANP) - De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die 'geloofwaardig', schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd. Het bericht Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 22u15  Schaarste chocoladepaashaasjes dreigt in Duitsland HAMBURG (ANP/DPA/RTR) - Leveringsproblemen in de Duitse zoetwarenindustrie kunnen de productie van chocoladepaashaasjes raken. Daarvoor heeft de Duitse brancheorganisatie BDSI gewaarschuwd. Voor compleet lege schappen wordt niet gevreesd, maar de situatie zou er wel voor kunnen zorgen dat niet alle chocola geproduceerd kan worden zoals gepland. Het bericht Schaarste chocoladepaashaasjes dreigt in Duitsland verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 22u15  Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing HILVERSUM (ANP) - De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in Hilversum. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij de uitreiking aanwezig. Het bericht Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 22u15  Regels gemengde estafette WK veldrijden nog veranderd om corona FAYETTEVILLE (ANP) - Wielrenunie UCI heeft een dag voor de estafettewedstrijd voor gemengde teams bij de WK veldrijden de regels veranderd. Volgens de unie hebben veel renners te maken met een coronabesmetting of quarantaine. Daarom is besloten per team niet zes renners mee te laten doen aan het onderdeel, maar vier. Het bericht Regels gemengde estafette WK veldrijden nog veranderd om corona verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 22u15  Bloomberg: omstreden cryptoproject Facebook vindt nieuwe eigenaar MENLO PARK (ANP) - Financieel dienstverlener Silvergate Capital gaat naar verluidt verder met het vroegere cryptoproject van Facebook. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de activiteiten worden verkocht voor ongeveer 200 miljoen dollar. Omgerekend is dat bijna 180 miljoen euro. Het bericht Bloomberg: omstreden cryptoproject Facebook vindt nieuwe eigenaar verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 21u15  Yesilgöz en Wilders hadden ‘goed gesprek’ na tweet over afkomst DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz hebben woensdag dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. 'Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen', schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar. Het bericht Yesilgöz en Wilders hadden ‘goed gesprek’ na tweet over afkomst verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 21u15  Curaçao verlengt ’time-out’ om hoge coronacijfers in ziekenhuis WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog. Het bericht Curaçao verlengt ’time-out’ om hoge coronacijfers in ziekenhuis verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 20u15  Schaatstalent Scheperkamp verlengt contract bij Jumbo-Visma UTRECHT (ANP) - Schaatser Merijn Scheperkamp heeft zijn contract bij Team Jumbo-Visma verlengd met twee jaar. Het 21-jarig talent stapt bovendien definitief over naar de A-selectie van de Nederlandse formatie van coach Jac Orie. Scheperkamp verraste onlangs op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) door zich op de 500 meter te plaatsen voor de Winterspelen van Beijing. Het bericht Schaatstalent Scheperkamp verlengt contract bij Jumbo-Visma verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 20u15  Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden AMSTERDAM (ANP) - Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur. Het bericht Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 20u15  Moederbedrijf Louis Vuitton breekt records door mode en juwelen PARIJS (ANP) - Het moederbedrijf van modemerken als Christian Dior en Louis Vuitton heeft vorig jaar een recordjaar gehad. LVMH, dat ook drankenmerken als champagne van Moët & Chandon en cognac van Hennessy bezit, deed het in het laatste deel van het jaar vooral goed met mode. Ook de juwelierstak deed het goed door de overname van Tiffany's. Het bericht Moederbedrijf Louis Vuitton breekt records door mode en juwelen verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 19u15  Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests. Het bericht Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 19u15  NOC*NSF gaat sporters voorlichten over grensoverschrijdend gedrag ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF wil het thema grensoverschrijdend gedrag met voorlichtingssessies onder de aandacht brengen van topsporters. Die zullen gaan over verschillende onderwerpen op het gebied van integriteit in de sport, zoals ook matchfixing en doping. 'Het gaat namelijk om verantwoord ontwikkelen om uiteindelijk eervol te presteren', schrijft de koepel. Het bericht NOC*NSF gaat sporters voorlichten over grensoverschrijdend gedrag verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/01 19u15  Minister wil ‘beuken uitdelen aan misdaad’, maar vraagt geduld DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren 'flinke beuken' uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad 'altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat'. Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd. Het bericht Minister wil ‘beuken uitdelen aan misdaad’, maar vraagt geduld verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Arbeidsomstandigheden Qatar volgens FIFA-baas vergelijkbaar met Europa: ‘Er zijn drie doden gevallen’ FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt.
27/01 23u15  ‘Is keyless entry uit te schakelen in de auto?’ ‘Is het bij mijn Ford Ecosport (2020) mogelijk keyless entry via de software permanent uit te schakelen?’, vraagt lezer Henk Bogaarts in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.
27/01 23u15  Keeper Ecuador na karatetrap weggestuurd, VAR redt Allison na gevaarlijk spel Bizarre taferelen in Quito: Alexander Dominguez, de keeper van Ecuador, kreeg al na een kwartier spelen de rode kaart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië. Ruim tien minuten later leek ook zijn Braziliaanse collega Liverpool-goalie Alisson het veld te moeten verlaten, maar na ingrijpen van de VAR werd de beslissing van arbiter Wilmar Roldán teruggedraaid.
27/01 23u15  12-jarige jongen steekt wijkagent neer in België: dader, broer en moeder gearresteerd Een 12-jarige jongen heeft in Peer (België) een 41-jarige wijkagent met een mes ernstig verwond. De agent werd in zijn rug gestoken na een discussie met de jongen, zijn 17-jarige broer en hun moeder. De agent was het verkeer aan het regelen in de stad ten zuiden van Eindhoven.
27/01 23u15  Weer hommeles bij Samantha de Jong: gewond na vermoedelijke mishandeling vriend, aangehouden voor heling Samantha de Jong (32), ook wel bekend als ‘Barbie’, is vanochtend gewond gevonden in haar woning en daarna gearresteerd op verdenking van heling. Haar 38-jarige vriend is aangehouden op verdenking van mishandeling en daarnaast voor het rijden onder invloed en heling. Beiden zitten nog vast.
27/01 23u15  Beroemd dakconcert van The Beatles komt op streamingdiensten Het beroemde laatste concert van The Beatles, dat de Britse band in 1969 gaf vanaf een dak in Londen, komt voor het eerst in zijn geheel als livealbum uit. The Beatles: Get Back - The Rooftop Performance verschijnt vrijdag op streamingdiensten als Spotify en Apple Music.
27/01 23u15  15-jarige verdacht van doodsteken Nijmeegse Casper (29): ‘Het lijkt volslagen zinloos geweld’ NIJMEGEN/ AMSTERDAM - De dood van de Nijmeegse topskater Casper Verheijen (29) vorige week in Amsterdam is mogelijk veroorzaakt door een jongen van 15 jaar. De jongen uit Uithoorn zit als enige van de drie minderjarige verdachten nog steeds vast voor zijn aandeel bij de fatale steekpartij.
27/01 23u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa ga’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 23u15  Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’ Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
27/01 22u15  Gosens verruilt Atalanta voor Inter: ‘Bijzonder trots dat ik naar een van de grootste clubs in Europa’ Inter heeft Robin Gosens vastgelegd. De Italiaanse kampioen neemt de Duitse international over van Atalanta, in eerste instantie op huurbasis. Beide clubs hebben daarover een akkoord bereikt.
27/01 22u15  Rijden met de nieuwe Mercedes-AMG SL: terug naar de gloriedagen Mercedes-Benz grijpt bij de nieuwe SL terug op de hoogtijdagen van de cabriolet. Het nieuwste model is sportiever en sneller dan ooit en beschikt over een stoffen dak en vier zitplaatsen.
27/01 22u15  Bankpasfraudeurs slaan toe in Apeldoorn en Brummen: politie verspreidt beelden van pinners De politie heeft beelden verspreid van bankpasfraudeurs die in augustus op meerdere plekken in Gelderland toesloegen. Op de video’s van de bewakingscamera’s zijn de pinners duidelijk te zien. Onder meer in Apeldoorn en Brummen werden flinke bedragen buitgemaakt.
27/01 22u15  Ik sta op een zwarte lijst bij de GGD, dat kan niet anders Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
27/01 22u15  Voor zes ton veilig fietsen tussen Genemuiden en Zwolle Dat er iets gedaan moet worden aan de veiligheid voor fietsers op de Zwolsesteeg, daarover zijn collegeleden en raadsleden van Zwartewaterland het wel eens. De vraag was hoeveel geld ze over hebben voor het veiliger maken van dit gedeelte van de route tussen Genemuiden en Zwolle. Donderdagavond maakten SGP, CU, PvdA, BGZ, CDA en Gemeentebelangen (VVD’er John Smits was afwezig) met een gezamenlijk ingediende motie duidelijk dat ze hiervoor 600.000 euro beschikbaar willen stellen.
27/01 22u15  Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in De Vorstin in Hilversum. De uitreiking was live te volgen op het YouTube-kanaal van AvroTros.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
27/01 22u15  Medewerksters AZC Sweikhuizen overgoten met hete olie, man aangehouden Donderdagavond heeft de politie een man aangehouden die ervan wordt verdacht twee medewerksters van het AZC in het Limburgse Sweikhuizen te hebben verwond met hete olie. 'Beide medewerksters zijn met ernstig letsel naar een ziekenhuis gebracht', zo meldt de politie donderdagavond.
27/01 21u15  VWS breidt publiekscampagne boostervaccinatie uit De publiekscampagne voor het halen van de boostervaccinatie is deze week uitgebreid. 'Door middel van een tv-spot, een reclamecampagne op straat en een campagne via online video’s, social media en online banners wordt opnieuw aandacht gevraagd voor de boostervaccinatie', zo meldt het ministerie van VWS donderdag. In de tv-spot en online video’s leggen artsen en experts het belang van de boosterprik uit en wordt gewezen op de mogelijkheid van het halen van de prik zonder afspraak.
27/01 20u15  Voormalig advocaat Max Moszkowicz (95) overleden Voormalig advocaat Max Moszkowicz is op 95-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de Telegraaf donderdag na bevestiging van zijn overlijden door zijn familie.
27/01 19u15  Gratis zelftesten en mondkapjes voor sociale minima Zelftesten en mondneusmaskers (chirurgische mondneusmaskers type IIR) worden vanaf half februari 2022 kosteloos beschikbaar gesteld aan alle gemeenten in Nederland om deze uit te delen aan mensen met lage inkomens en in het kader van de wijkgerichte aanpak (zoals ook benoemd in de Kamerbrief van 12 november 2021).
27/01 18u15  UMCG doet mee aan studie naar effect leefstijlprogramma op hersengezondheid Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.
27/01 18u15  Zwangere vrouw raakt zwaargewond door straatrace Een zwangere vrouw is gisterenavond zwaar gewond geraakt bij een ongeval met een voertuig die betrokken was met een illegale straatrace.
27/01 18u15  Aanhoudingen na schieten op parkeerterrein Vanuit een auto zijn woensdagavond op de Kasteellaan in Schipluiden meerdere schoten gelost. Hierbij raakte niemand gewond. Later op de avond hield de politie twee Hagenaars aan als verdachten.
27/01 18u15  Rover: uitgedunde NS-dienstregeling voorbarig Reizigersvereniging Rover is verbaasd dat NS ervoor kiest preventief een deel van het treinverkeer te schrappen uit angst voor personeelsuitval. Rover vindt de maatregel voorbarig, zeker nu de samenleving weer met versoepelingen te maken krijgt en reizigers weer meer op pad gaan. De reizigersvereniging wijst erop dat het belangrijk is waar mogelijk juist meer treinen te gaan rijden om de terugkerende reiziger in het OV goed van dienst te kunnen zijn.
27/01 18u15  Geen schaatsweer verwacht deze winter door poolwervel Laat je schaatsen maar in het vet, want een winter, net als vorig jaar rond deze tijd, lijkt niet meer te komen.
27/01 18u15  Noodbevel van kracht bij VDL Nedcar De burgemeester van Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft vandaag een noodbevel afgekondigd rondom het terrein van VDL Nedcar in Born.
27/01 17u15  64.602 nieuwe besmettingen met het coronavirus Bij het RIVM in De Bilt zijn tot 10.00 uur 64.602 nieuwe gevallen van coronabesmetting gemeld. Het gemiddelde van het aantal besmettingen is de afgelopen zeven dag gestegen naar 58.737 positieve test per dag. Dat is een stijging van 61 procent van de zeven dagen hiervoor.
27/01 17u15  Coronapil van Pfizer goedgekeurd De coronapil van geneesmiddelenfabrikant Pfizer, is goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Het wordt daarmee het eerste coronamedicijn dat oraal kan worden ingenomen. Het is bedoeld voor volwassen patiënten die Covid-19 hebben en risico lopen op ernstige ziekte.
27/01 17u15  'Wereldwijd is obesitas een groter probleem dan hongersnood' Liesbeth van Rossum (internist, hoogleraar obesitas Erasmus MC) is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2021. Zij maakt wetenschappelijke kennis over obesitas breder toegankelijk, begrijpelijker en maakt daarmee veel maatschappelijke impact. “Wetenschappelijke kennis delen is ontzettend belangrijk. Zeker op het gebied van overgewicht. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, en 14% heeft obesitas. Tijd voor echte actie. Ik wil niet alleen op wetenschappelijke congressen over wetenschap praten.”
27/01 15u15  Woningbrand in Dwingeloo Een brand heeft donderdagmorgen voor flinke schade gezorgd aan een woning in Dwingeloo.
27/01 15u15  Zes aanhoudingen voor schietincidenten in Rotterdam In een onderzoek naar vier schietincidenten zijn zes aanhoudingen verricht. De schietincidenten, allemaal gericht op panden aan de Westblaak en Vierambachtsstraat, vonden plaats op 14, 15, 16 en 17 december.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 22u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
27/01 21u15  Tessa geeft raad: ‘Mijn manager mag me niet’ Wekelijks beantwoordt geld & carrière-redacteur Tessa Ham, ook verantwoordelijk voor de rubriek De Spaarrekening op Metro, een...
27/01 20u15  Zo kun je baarmoederhalskanker tijdig opsporen Vanaf je 30ste krijg je als vrouw in Nederland elke 5 jaar een oproep...
27/01 19u15  Samira en Taxi over Mocro Maffia 4: ‘De lik in, of een kist met zes planken’ Een zucht van verlichting bij de enorme schare fans van Mocro Maffia. Eindelijk is seizoen 4 daar. Interviews met 'Samira' en 'Taxi'.
27/01 17u15  Vaccinwaakhond oordeelt positief over coronapil: gaan we die nu ook gebruiken? 'Vaccinwaakhond' EMA oordeelt positief over coronapil Paxlovid. Gaan we dat middel nu ook in Nederland gebruiken?
27/01 17u15  Schade avondklokrellen: iedereen draait voor de kosten op, behalve de daders De schade van de avondklokrellen in Rotterdam, worden nauwelijks verhaald op de daders. Overheden (dus iedereen) en verzekeringsmaatschappijen draaien er voor op.
27/01 16u15  Cabaretier Dolf Jansen komt met Eindelockdownconference Cabaretier Dolf Jansen heeft een speciale Eindelockdownconference geschreven. Dat maakte hij vandaag bekend in...
27/01 14u15  Culturele sector: ‘Uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek’ Voor de culturele sector maakt een sluitingstijd van 23.00 in plaats van 22.00 uur uit, omdat theaters zo meer voorstellingen kunnen draaien.
27/01 14u15  Metro-panel over de stelling: ‘We hebben de pil jarenlang onderschat’ Elke week leggen we een stelling voor aan het Metro-panel. Deze week is dat: 'We hebben de pil jarenlang onderschat'.
27/01 12u15  VI Vandaag: Johan Derksen vindt de wolf maar niks en publiek loopt de studio uit Johan Derksen heeft gisteravond in VI Vandaag uitgehaald naar de wolf. Tijdens het pleidooi liep het publiek de studio uit. Hoe zat dat dan?
27/01 12u15  Deze landen nemen afscheid van beperkende coronamaatregelen Deze landen schrappen binnenkort de coronamaatregelen en gaan weer terug naar de situatie voor de pandemie, ondanks stijgende besmettingen.
27/01 11u15  Kijkers in de war over kandidaten Steenrijk, Straatarm In een nieuwe aflevering van het programma Steenrijk, Straatarm ruilt een jong koppel met het leven van een gezin uit Rotterdam.
27/01 11u15  Kijkers Over Mijn Lijk vol liefde over Kiki (16) en haar zelfgemaakte urn De vierde aflevering van Over Mijn Lijk van Tim Hofman heeft weer diepe indruk gemaakt. De nog maar 16-jarige Kiki speelde gisteravond de verdrietige hoofdrol met het maken van haar eigen urn.
27/01 09u15  Nu ook een petitie gestart tegen seksuele intimidatie op werk Betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op de werkvloer, daarvoor pleiten ruim dertig organisaties en personen in een petitie.
27/01 07u15  Dit zijn de 5 podcast-tips van… Stephen Emmer Er bestaan inmiddels zoveel podcasts, dat we bijna door de bomen 't bos niet meer zien. Deze week tipt Stephen Emmer zijn favorieten.
27/01 06u15  Nieuw! Concertenreeks met iconen, drie dagen lang in voetbalstadion Sparta Muziek-event ICONS Live in stadion Sparta vandaag bekendgemaakt, de line-up voor de concerten van 3 tot en met 5 juni meteen ook. 
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 21u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x 12-jarige jongen steekt wijkagent neer in Peer, moeder en broer ook opgepakt28/01 00u15 - De Telegraaf: Een 12-jarige jongen heeft donderdagmiddag in Peer (België) een wijkagent neergestoken. De jongen werd opgepakt, net als zijn moeder en broer. Aan de steekpartij zou een discussie tussen de agent en de familie zijn voorafgegaan.
3x Zorgen bij CDA en CU over aanpassing abortuswet: balans ontbreekt27/01 23u15 - De Telegraaf: Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.
3x Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’27/01 23u15 - De Stentor: Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”
3x Kustwacht vindt vijf lichamen bij Florida in zoektocht naar vermiste migranten27/01 23u15 - NOS.nl: In de zoektocht naar vermiste migranten voor de kust van Florida zijn vijf lichamen gevonden. De kustwacht is op zoek naar opvarenden van een boot die afgelopen weekend zonk op zo'n 72 kilometer afstand van de kust van Miami. Er wordt al dagenlang gezocht. Zeker één migrant heeft het drama overleefd. Hij werd bovenop de gekapseisde boot gevonden. De man zei dat het vaartuig zaterdagavond was vertrokken van de Bimini-eilandengroep, die bij de Bahama's hoort. Die eilanden liggen zo'n 90 kilometer ten oosten van Miami. Als er vandaag geen overlevenden meer worden gevonden, stopt de kustwacht na de zonsondergang met zoeken. 34 opvarenden worden nog vermist. Dat besluit was niet makkelijk, zegt kapitein Jo-Ann F tegen persbureau AP. Burdian. Maar het gebied waar de boot omsloeg, is nu meerdere malen 'helemaal doorzocht'. Doodstraf De kustwacht gaat ervanuit dat mensensmokkelaars verantwoordelijk zijn voor het drama. De politie doet onderzoek. Een smokkelaar die verantwoordelijk is voor de dood van iemand die hij vervoert, riskeert de doodstraf, meldt AP. De Bimini-eilandengroep is een bekend vertrekpunt voor migranten die het vaste land van de VS willen bereiken. Vrijdag sloeg een boot met 32 migranten om die ook daarvandaan waren vertrokken. Zij konden worden gered.
2x Nederland krijgt waarschijnlijk ruim miljard minder uit Brusselse coronapot28/01 00u15 - De Telegraaf: Nederland krijgt waarschijnlijk ruim 1 miljard euro minder uit het Europese coronaherstelfonds dan eerder gedacht. Dat komt omdat de Nederlandse economie minder werd geraakt door corona dan gedacht.
2x De bal ligt nu bij Poetin28/01 00u15 - De Telegraaf: De bal in het geopolitieke steekspel rond de NAVO en Oekraïne ligt weer in Moskou. Laat op de woensdag ontving Rusland de afwijzing op papier die al weken in de lucht hing: de NAVO zet geen streep door verdere uitbreiding, ook niet voor Oekraïne.
2x Gianni Infantino: ’Drie doden bij bouw stadions Qatar, geen 6500’28/01 00u15 - De Telegraaf: FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt. In de media gaat het volgens hem over 6500 doden die zijn gevallen bij de bouw van voetbalstadions voor het WK eind dit jaar. Dat zijn er volgens hem in werkelijkheid drie. „De arbeidsomstandigheden zijn hetzelfde als in Europa”, voegde Infantino toe.
2x Zorgen bij CDA en CU over aanpassing abortuswet: ’Balans ontbreekt’28/01 00u15 - De Telegraaf: Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.
2x Ambassade waarschuwt Nederlanders voor mogelijke aanslag in Nairobi28/01 00u15 - De Telegraaf: De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die „geloofwaardig”, schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.
2x Arbeidsomstandigheden Qatar volgens FIFA-baas vergelijkbaar met Europa: ‘Er zijn drie doden gevallen’28/01 00u15 - BN/DeStem: FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij een bijeenkomst van het Europese hof gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt.

Statistieken

Artikels:
32489
Gelezen:
277
Aantal lezers nu:
42


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2022 Naar boven