zondag 12 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 22u15  Speelde Mozart als kind ooit op orgel van de kathedraal?: Quatre-mains in Antwerpse Beurs Om als muzikant een volwaardige carrière uit te bouwen, kan je je best op zoveel mogelijk plekken zoveel mogelijk laten zien en horen. Dat is nu nog altijd zo (met Bruce Springsteen als misschien wel ultieme voorbeeld), maar dat was ook in de 18de eeuw al het geval. Leopold Mozart, zelf overigens absoluut geen kneusje op de viool, begreep dat hij met zijn twee muzikale wonderkinderen, de 12-jarige Maria Anna (Nannerl) en de 7-jarige Wolfgang een geweldig potentieel in handen had en stippelde voor hen een grand tour uit die hen langs alle grote hoven en culturele centra van Europa zou voeren. Met hun vaardigheden zouden ze ongetwijfeld elk publiek verbazen en vermaken en hun status, die ze in hun thuisland al hadden opgebouwd, alleen maar vergroten. Op deze trip werd ook Antwerpen tweemaal aangedaan. Het wonderkind, dat al op zijn vijfde aan het componeren sloeg, zou er op het orgel van de kathedraal hebben bespeeld. En een avondlijk concert hebben gegeven.
12/07 22u15  Niels Albert stapt in het huwelijksbootje Niels Albert stapt in het huwelijksbootje. De 34-jarige ex-wereldkampioen veldrijden vroeg zijn vriendin Valeska Van Den Broecke (33) ten huwelijk en “ze zei ja”. De twee hebben al een dochtertje van twee jaar, Alexine, en baten samen in Tremelo een fietsenwinkel uit.
12/07 21u15  Brand verwoest stacaravan op recreatiedomein Waesmeer Een stacaravan is zondag in de late namiddag volledig in de as gelegd bij een felle brand op het recreatiedomein Waesmeer in Temse. Een buurvrouw moest geëvacueerd worden.
12/07 21u15  Jambon over komende Nationale Veiligheidsraad: “Mogelijk versoepeling voor evenementensector in september” Vlaams minister-president Jambon (N-VA) zegt aan VTM Nieuws dat eventuele versoepelingen voor de evenementensector komende woensdag op de Nationale Veiligheidsraad besproken zullen worden. Dat zei hij zondag in een interview met VTM Nieuws.
12/07 20u15  Al 46 onteigeningen voor fietspad, maar realisatie nog niet voor morgen Uit nieuwe cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat er het voorbije anderhalf jaar 46 akkoorden zijn bereikt voor onteigeningen voor het langverwacht fietspad tussen Westmalle en Sint-Antonius. Dat lijkt veel, maar is minder dan een kwart van het totaal.
12/07 20u15  Verdeling zitplaatsen nieuwe tribune RAFC loopt niet 100% goed Niet elke Antwerpfan was afgelopen weekend onverdeeld gelukkig met de zitplaats die hij gekregen heeft in de nieuwe tribune 4 van het Bosuilstadion. Vrienden en grote groepen die gevraagd hadden om naast elkaar te zitten, werden opeens gescheiden. “Het gaat om enkele gevallen en die zijn intussen rechtgezet”, reageert de club.
12/07 20u15  Geen finale voor David Goffin in Ultimate Tennis Showdown David Goffin (ATP-10) heeft zich zondag in het Franse Nice niet voor de finale van de Ultimate tennis Showdown kunnen plaatsen. De 29-jarige Luikenaar verloor met 15-11, 13-11 en 13-12 van de Griek Stefanos Tsitsipas, die hem zaterdag ook op de laatste speeldag van de groepsfase verslagen had.
12/07 20u15  Hoe was het pannabootcamp op Tisselts kunstgras? De Belgische en internationale topfreestylers Filip Meeus en Martijn Debbaut organiseerden zoals eerder aangekondigd een eerste Freestyle & Panna Bootcamp op het kunstgrasterrein van voetbalclub Sporting Tisselt. “We wilden onze ervaring en passie voor deze sport delen. Deze formule is zo goed meegevallen dat we de volgende maanden op verschillende plekken hetzelfde gaan doen”, zegt Filip Meeus. Er deden een zestigtal kinderen tussen de 7 en 14 jaar jong mee. De jongeren leerden dat het bij freestyle de bedoeling is de voetbal letterlijk hoog te houden en zo allerlei spectaculaire truken uit te halen. Bij pannavoetbal is het juist het tegenovergestelde. De bal laag houden en de bal door de benen van de tegenstander spelen. “Fun en plezier en veel bijgeleerd”, luidt het eensgezind. www.skillskampen.be
12/07 19u15  Nieuw cultuurcentrum Baarle komt naast De Loswal, grens loopt door het gebouw De gemeentebesturen van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau komen een stap dichter bij een nieuw gezamenlijk cultuurcentrum. De aankoop voor een perceel naast De Loswal is ondertekend.
12/07 19u15  Gouverneur gaat samenzitten met Umicore na nieuwe brand bij metaalverwerkend bedrijf Er vindt deze maand nog een overleg plaats tussen Umicore, gouverneur Cathy Berx, de stad Antwerpen en de Antwerpse brandweer. Zaterdag brak opnieuw een weliswaar beperkte brand uit bij het metaalverwerkend bedrijf in Hoboken. “Niet Umicore zelf, maar de omwonenden belden de brandweer en dat is niet wenselijk”, zegt gouverneur Cathy Berx.
12/07 19u15  Pop-up Nieuwithof kent voorzichtige heropstart De pop-up-locatie Nieuwithof in Kasteel Withof in Maria-ter-Heide heropende zondagnamiddag de deuren met een barbecue en dj-muziek voor 150 man. Tim Tubbax en dj Franck zorgden voor de ambiance.
12/07 19u15  Keerbaan gaat vijf maanden dicht: auto’s en motards moeten tien kilometer omrijden Door een aanpassing aan de leidingen van Water-Link en Pidpa, zal de Keerbaan tussen Oelegem en Wommelgem van begin augustus tot het einde van het jaar afgesloten zijn. Er komt een flinke omleiding van bijna tien kilometer via Ranst.
12/07 19u15  Engelse politie pakt 12-jarige Villa-fan op die racistische haatberichten stuurde naar Crystal-spits Zaha De Engelse politie heeft een twaalfjarige jongen opgepakt die ervan wordt verdacht racistische berichten te hebben verstuurd naar Wilfried Zaha.
12/07 19u15  Joodse gemeenschap voelt zich geviseerd door virologen De joodse gemeenschap in Antwerpen voelt zich onterecht geviseerd door de virologen. Zij stellen dat het net op aangeven van het rabbinaat is dat élk gezin dat vanuit Israël terug naar Antwerpen komt getest wordt op COVID-19. Op die manier zijn de tien positieve gevallen aan het licht gekomen. Een verdere verspreiding binnen de gemeenschap wordt niet gevreesd, meent de joodse ambulancedienst Hatzoloh. Alle getroffen gezinnen zijn in quarantaine.
12/07 19u15  Afscheid van Gabriël Theunisbrug: “Warme herinneringen aan deze brug” De Burgemeester Gabriël Theunisbrug over het Albertkanaal is afgelopen weekend weggehaald. Dat gebeurde zonder problemen én ruim voor de deadline. Verschillende Antwerpenaren trokken zondag naar het kanaal om een kijkje te gaan nemen bij de afgebroken brug, die gemengde gevoelens opwekt.
Laatste update: vandaag om 22u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 22u15  Poolse presidentsverkiezingen draaien uit op nagelbijter De exitpolls konden zondagavond nog geen winnaar aanwijzen in de Poolse presidentsverkiezingen.
12/07 22u15  Nieuwe poging tot digitale plofkraak in Roeselare en Ingelmunster Op 11 en 12 juli zijn er opnieuw twee pogingen tot digitale plofkraak geweest op geldautomaten bij de Argentakantoren in het West-Vlaamse Roeselare en Ingelmunster.
12/07 21u15  Inbraak in vakantievilla Nederlandse koninklijke familie Dieven hebben vorige week ingebroken in de vakantievilla van de Nederlandse koninklijke familie in Toscane. Dat wordt in Nederland bevestigd na berichtgeving in Il Messaggero.
12/07 21u15  Lewis Hamilton domineert GP van Stiermarken, beide Ferrari’s rijden elkaar opnieuw uit de race Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zijn eerste zege van het ingekorte Formule 1-seizoen beet. De wereldkampioen vertrok vanaf pole in de GP van Stiermarken en kwam nooit echt in de problemen. Valtteri Bottas (Mercedes) maakte er een dubbelzege van na een laat inhaalmanoeuvre op Max Verstappen, die als derde man mee mocht op het podium. Bottas blijft WK-leider.
12/07 20u15  LIVE CORONA. Jambon over komende Nationale Veiligheidsraad: ‘Mogelijk versoepeling voor evenementensector in september’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
12/07 20u15  Geen finale voor David Goffin in Ultimate Tennis Showdown David Goffin (ATP-10) heeft zich zondag in het Franse Nice niet voor de finale van de Ultimate tennis Showdown kunnen plaatsen. De 29-jarige Luikenaar verloor met 15-11, 13-11 en 13-12 van de Griek Stefanos Tsitsipas, die hem zaterdag ook op de laatste speeldag van de groepsfase verslagen had.
12/07 19u15  Engelse politie pakt 12-jarige Villa-fan op die racistische haatberichten stuurde naar Crystal-spits Zaha De Engelse politie heeft een twaalfjarige jongen opgepakt die ervan wordt verdacht racistische berichten te hebben verstuurd naar Wilfried Zaha.
12/07 19u15  Verplichte quarantaine voor wie uit Zweden komt, nu ook oranje zones De FOD Buitenlandse Zaken heeft de lijst met kleurencodes, vakantiebestemmingen voor Belgen, geüpdatet. Nieuw op de rode lijst is Zweden. Naar daar gaan, mag niet meer. Indien u zich daar bevindt, moet u bij uw terugkeer verplicht in quarantaine en een test ondergaan.
12/07 18u15  Buitenlandse Zaken publiceert update risicozones: verplichte quarantaine voor wie uit Zweden komt, nu ook oranje zones De FOD Buitenlandse Zaken heeft zonet een update gepubliceerd van zogenaamde ‘rode zones’. Nieuw in de lijst is Zweden. Indien u zich daar bevindt, moet u bij uw terugkeer verplicht in quarantaine en een test ondergaan.
12/07 18u15  Disney World heropent ondanks coronapieken Hoewel de coronacijfers in de VS records blijven breken, is zaterdagochtend het pretpark Walt Disney World in Florida opnieuw geopend. De bezoekers moeten bij aankomst hun temperatuur laten meten en mondmaskers zijn verplicht.
12/07 17u15  Mueller doorbreekt stilte nadat Trump celstraf heeft kwijtgescholden: Roger Stone blijft veroordeelde misdadiger De voormalige openbare aanklager heeft de suggestie verworpen dat Stone oneerlijk is vervolgd, nadat president Trump zijn celstraf heeft kwijtgescholden.
12/07 17u15  Paus Franciscus is ‘zeer gekwetst’ over Hagia Sophia-beslissing, Erdogan verwerpt internationale kritiek Paus Franciscus zegt zondag dat hij ‘zeer gekwetst’ is over de Turkse beslissing om de Hagia Sophia in Istanboel om te vormen tot een moskee. Intussen verwerpt de Turkse president Erdogan de internationale kritiek en benadrukt zijn woordvoerder dat het gebouw toegankelijk blijft voor toeristen.
12/07 16u15  Paus Franciscus is ‘zeer gekwetst’ over Hagia Sophie-beslissing, Erdogan verwerpt internationale kritiek Paus Franciscus zegt zondag dat hij ‘zeer gekwetst’ is over de Turkse beslissing om de Hagia Sophia in Istanboel om te vormen tot een moskee. Intussen verwerpt de Turkse president Erdogan de internationale kritiek en benadrukt zijn woordvoerder dat het gebouw toegankelijk blijft voor toeristen.
12/07 16u15  Stad Antwerpen telt 85 besmettingen in zeven dagen: ‘En dan moet het reiseffect nog komen’ Met 85 gevallen in de jongste zeven dagen is de stad Antwerpen met ruime voorsprong koploper qua aantal besmettingen met het coronavirus in ons land. Vooral twintigers en 50-plussers lopen het virus op. ‘We moeten niet panikeren, maar dit is een wake-upcall. Het virus waart nog rond en het effect van onze buitenlandse vakanties moet nog komen’, waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).
12/07 16u15  Britse sportinstantie reageert op hetze over energiedrank: “Atleten werden niet als proefpersonen gebruikt voor Spelen van 2012” UK Sport beweert geen atleten in gevaar gebracht te hebben door hen een experimenteel middel toe te dienen in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De hoogste sportinstantie in het Verenigd Koninkrijk reageert daarmee op een artikel in de Mail on Sunday.
Laatste update: vandaag om 22u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 16u15  Opnieuw tientallen tonnen Russische brandstof in noordpoolgebied gedumpt Nabij de Russische industrile regio Norilsk in de Noordelijke IJszee zijn opnieuw grote hoeveelheden brandstof in het milieu gedumpt. Er kwam...
12/07 15u15  Opnieuw tientallen tonnen Russisch kernafval in noordpoolgebied gedumpt Nabij de Russische industrile regio Norilsk in de Noordelijke IJszee zijn opnieuw grote hoeveelheden kernbrandstof in het milieu gedumpt. Er kwam...
12/07 12u15  Nieuwe sterren ontdekt die buiten onze Melkweg ontstaan zijn en ermee botsten Astronomen hebben nieuwe sterren in ons melkwegstelsel ontdekt die daar waarschijnlijk niet ontstaan zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder...
11/07 09u15  Belgische CO2-uitstoot daalt dit jaar met 13 procent De vertraging van de Belgische economie door de coronacrisis leidt dit jaar tot een lagere CO2-uitstoot. Uit cijfers van het Planbureau, waarover...
11/07 09u15  Haai doodt surfer (17) in Australië Een surfer (17) is om het leven gekomen nadat hij ernstig gewond was geraakt voor de oostkust van Australi. Getuigen vertelden de politie dat de...
10/07 20u15  Immuunrespons bij borstkanker minder sterk bij zwaarlijvige patiënten De natuurlijke immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker heeft een minder sterk positief effect bij zwaarlijvige patinten. Dat hebben...
10/07 18u15  Recordoppervlakte ontbost in Amazoneregenwoud In Brazili is in de eerste helft van dit jaar al 3.069 vierkante kilometer van het Amazoneregenwoud ontbost. Dat berekende het nationaal instituut...
10/07 17u15  Ontbossing Amazonewoud met een kwart gestegen: eerste 6 maanden van dit jaar al ruim 3.000 vierkante kilometer weg De ontbossing van het Amazone-gebied in Brazili, het grootste regenwoud ter wereld, is met een kwart gestegen in vergelijking met de eerste helft...
10/07 15u15  VUB-onderzoekers detecteren trillingen die onbekende organismen in heelal kunnen vinden Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe opsporingsmethode ontwikkeld waarbij ze op nanoschaal trillingen kunnen vinden van...
10/07 11u15  Hartverscheurend: kangoeroe treurt om verlies van vrouwtje en jong na aanrijding Een aangrijpend beeld van een rouwende kangoeroe gaat de wereld rond. Het verdriet is duidelijk in zijn ogen af te lezen wanneer hij buigt over het...
10/07 11u15  Kankerverwekkende stof ontdekt in paracetamol die wellicht in ons land is verkocht De grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, verkoopt grondstoffen voor paracetamol die vervuild zijn...
09/07 16u15  Voortbestaan van maki's, hamster en noordkaper volgens IUCN-rapport in gevaar Bijna een derde van de lemurensoorten (maki's), die alleen op het eiland Madagaskar voorkomen, is ernstig bedreigd en staat daarmee op de rand van...
09/07 16u15  Onderzoekers KU Leuven klaar om kandidaat-coronavaccin op mensen te testen Virologen van het Rega-instituut aan de KU Leuven hebben hoopvolle resultaten geboekt in de zoektocht naar een coronavaccin. Alle proeven op...
09/07 15u15  Piepkleine voorouder van de dinosaurus teruggevonden in Madagaskar Niet alle dinosaurussen waren reuzen. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat er zo’n 237 miljoen jaar geleden een piepkleine voorouder van de dino –...
09/07 13u15  WMO voorspelt hoeveel warmer het de komende vijf jaren zal worden De wereldwijde jaargemiddelde temperaturen zullen de komende vijf jaren naar schatting minstens 1 graden Celsius boven de referentieperiode...
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 22u15  Soedan versoepelt aantal streng islamitische wetten Een bijna veertig jaar oud alcoholverbod wordt opgeheven voor christenen en afvalligheid is niet langer strafbaar.
12/07 22u15  Presidentsverkiezingen Polen onbeslist na race tussen conservatief en liberaal Volgens de exitpoll heeft de zittende president Andrzej Duda 50,4 procent van de stemmen gehaald.
12/07 22u15  Red jezelf, geef de giraf een portemonnee De natuur is er niet om te exploiteren, maar ook niet om te beschermen, meent Sanne Bloemink. Tijd voor een radicaal andere blik.
12/07 21u15  Dan halen we de fietsframes maar met het vliegtuig De coronacrisis laat zien hoe kwetsbaar toeleveringsketens zijn. Fietsenbouwer Accell kreeg opeens nauwelijks nog frames binnen. Hoe ga je daar als bedrijf mee om?
12/07 21u15  De panter en de giraffe Wilried de Jong staat stil bij het overlijden van twee sporters die indruk op hem maakten: shorttrackster Lara van Ruijven en oud-voetballer Jack Charlton.
12/07 21u15  Wim Suurbier: rennend langs de zijlijn en feestend met George Best Als aanvallende rechtsback maakte Wim Suurbier furore met Ajax en Oranje. Het leven na zijn voetbalcarrière was een minder groot succes.
12/07 21u15  Britse jongen (12) opgepakt nadat voetballer racistische berichten kreeg Crystal Palace-speler Wilfried Zaha deelde zondag screenshots van de racistische berichten die hij had ontvangen, voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Aston Villa.
12/07 21u15  Het kapitalisme blijft nog wel even, in de westerse wereld Komt het einde van het kapitalisme nu dan echt? In een fascinerende ideeëngeschiedenis boort Francesco Boldizzoni de verwachtingen de grond in.
12/07 20u15  ‘Zoveel onzekerheid is onrechtvaardig’ Hoogleraar en adviseur pensioenenHet nieuwe pensioen zou mensen meer zekerheid moeten geven, zegt hoogleraar Vandenbroucke. Hij bepleit extra afspraken.
12/07 20u15  Opnieuw dagrecord wereldwijd aantal besmettingen En verder: In Den Haag is gedemonstreerd tegen Nederlandse coronaregels en 'derde golf' van coronabesmettingen in Hongkong.
12/07 20u15  'We hebben dit jaar nog niet veel verdiend. Ik heb twee staven verkocht' Kunstenaars Frank Bezemer en Margriet Smulders werken eigenlijk altijd, maar corona heeft het leven een stuk rustiger gemaakt. „Zo langzamerhand beginnen we wel te balen van de crisis, hoor.”
12/07 20u15  Waarom de eerste zwarte voetballers in Nederland zwegen over racisme In de jaren vijftig kwamen de eerste donkere voetballers uit Suriname naar Nederland. Ze kregen te maken met ernstige vormen van racisme, maar vertelden daar lang niet over. Waarom? En hoe kijken ze naar de huidige protestbeweging?
12/07 20u15  Dit is hoe racisme je leven tekent Sinds de wereldwijde Black Lives Matter-protesten, wordt pijnlijk duidelijk hoe erg mensen lijden onder racisme. NRC laat 27 mensen aan het woord over hun gevoelens en ervaringen.
12/07 20u15  Mekkeren, schelden, argwaan – altijd tegenwind Discriminatie op grond van herkomst bestaat meestal uit een veelheid van incidenten die tezamen het levensgevoel kleuren.
12/07 19u15  De inhaalrace kan weer beginnen voor Max Verstappen In 2020 zou Max Verstappen écht voor de wereldtitel gaan. Maar na twee races in het nieuwe seizoen heeft hij alweer een flinke achterstand op het dominante Mercedes.
Laatste update: vandaag om 22u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
12/07 00u15  Tientallen dwarslaesies na gebruik van lachgas Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN). Dat meldt RTL Nieuws donderdag.
12/07 00u15  Erasmus MC onderzoekt effect van coronavirus op hart en longen Het Erasmus MC onderzoekt welke effecten het coronavirus op hart en longen heeft. Bij mensen die hersteld zijn van het virus, is vaak restschade te zien en blijven de longen aangetast.
12/07 00u15  Zorgpersoneel krijgt coronabonus van 1000 euro Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige belastingvrije bonus van 1000 euro vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. 'Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien', aldus minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport.
11/07 00u15  NVWA waarschuwt voor SARM’s De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
11/07 00u15  Eerste coronamedicijn remdesivir goedgekeurd Remdesivir is als eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Hierdoor mag deze virusremmer, zodra de Europese Commissie dit advies overneemt, binnen de EU voorgeschreven worden aan coronapatiënten die er ernstig aan toe zijn. Dit maakt het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vandaag bekend.
10/07 11u15  Waar lopen Nederlanders corona op? Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM, schrijft de Volkskrant vrijdag.
10/07 00u15  RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.
08/07 00u15  Let op met trainen: 'Overbelasting ligt op de loer' Vanaf 1 juli mogen de sportscholen weer hun deuren openen. Krachtsporters doen er alleen wel verstandig aan hun trainingen voorzichtig te hervatten om blessures te voorkomen. Daarvoor waarschuwt Willem-Paul Wiertz, specialist topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede in de Telegraaf.
07/07 11u15  WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
07/07 00u15  Kant-en-klare satésaus bevat te veel suiker en zout De meeste kant-en-klare satésauzen bevatten veel suiker. Dat constateert de Consumentenbond die zeventien verschillende producten vergeleek. Tien van de sauzen krijgen een onvoldoende voor suiker, vier bevatten te veel zout.
Laatste update: vandaag om 0u15

Scientias

Verbergen Tonen

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 00u15  Nomaden langs Zijderoute hielden mogelijk katten, maar zonder bekend doel Nomaden die ruim duizend jaar geleden kuddes vee hielden langs de Zijderoute, hielden mogelijk katten als gezelschapsdieren. Dit is uniek, stellen de wetenschappers in het vakblad Scientific Reports, omdat deze specifieke nomadenstammen eigenlijk alleen dieren hielden die voor hen een praktisch nut hadden.
12/07 00u15  Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
12/07 00u15  Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
11/07 23u15  Komkommer en kwel: kunnen planten pijn voelen? Veel vegetariërs eten geen vlees omdat ze dierenleed willen voorkomen. Ze zetten wel hun tanden in een wortel. Maar zou die wortel geen pijn kunnen lijden?
11/07 23u15  Voorganger van dinosaurussen paste in je handpalm Archeologen hebben op het Afrikaanse eiland Madagascar een voorouder van de dino's ontdekt die niet groter was dan 10 centimeter. De onderzoekers uit de Verenigde Staten en Madagascar beschrijven hun vondst in Proceedings of the National Academy of Sciences.
11/07 23u15  Drie landen willen in juli een missie naar Mars lanceren In de maand juli willen zowel China, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten (VS) missies naar Mars sturen. De VAE is het eerste aan de beurt: het land wil dinsdag 14 juli opstijgen naar de rode planeet. China wil tussen 20 en 25 juli vertrekken en de eerste lanceermogelijkheid voor de VS is gepland op 30 juli.
11/07 00u15  Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'? Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
09/07 00u15  Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
08/07 19u15  Historici gaan op zoek naar resten Van Oldenbarnevelt onder Binnenhof Het kabinet heeft woensdag besloten om onderzoek te laten doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag waar mogelijk nog resten van historisch staatsman Johan van Oldenbarnevelt liggen. Op de plek van de Hofkapel is nu de Eerste Kamer gevestigd.
08/07 10u15  NUcheckt: Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccin NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat er resten van geaborteerde embryo's zitten in de coronavaccins die nu worden ontwikkeld. Dit blijkt onjuist.
08/07 00u15  Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
07/07 22u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, risico onbekend Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
07/07 20u15  Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurt De Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
07/07 18u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekend Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
05/07 00u15  Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal? Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Brand verwoest stacaravan op recreatiedomein Waesmeer12/07 21u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een stacaravan is zondag in de late namiddag volledig in de as gelegd bij een felle brand op het recreatiedomein Waesmeer in Temse. Een buurvrouw moest geëvacueerd worden.
3x Jambon over komende Nationale Veiligheidsraad: “Mogelijk versoepeling voor evenementensector in september”12/07 21u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Vlaams minister-president Jambon (N-VA) zegt aan VTM Nieuws dat eventuele versoepelingen voor de evenementensector komende woensdag op de Nationale Veiligheidsraad besproken zullen worden. Dat zei hij zondag in een interview met VTM Nieuws.
3x Inbraak in vakantievilla Nederlandse koninklijke familie12/07 21u15 - De Standaard: Wetenschap: Dieven hebben vorige week ingebroken in de vakantievilla van de Nederlandse koninklijke familie in Toscane. Dat wordt in Nederland bevestigd na berichtgeving in Il Messaggero.
3x Lewis Hamilton domineert GP van Stiermarken, beide Ferrari’s rijden elkaar opnieuw uit de race12/07 21u15 - De Standaard: Wetenschap: Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zijn eerste zege van het ingekorte Formule 1-seizoen beet. De wereldkampioen vertrok vanaf pole in de GP van Stiermarken en kwam nooit echt in de problemen. Valtteri Bottas (Mercedes) maakte er een dubbelzege van na een laat inhaalmanoeuvre op Max Verstappen, die als derde man mee mocht op het podium. Bottas blijft WK-leider.
3x Al 46 onteigeningen voor fietspad, maar realisatie nog niet voor morgen12/07 20u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Uit nieuwe cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat er het voorbije anderhalf jaar 46 akkoorden zijn bereikt voor onteigeningen voor het langverwacht fietspad tussen Westmalle en Sint-Antonius. Dat lijkt veel, maar is minder dan een kwart van het totaal.
3x Verdeling zitplaatsen nieuwe tribune RAFC loopt niet 100% goed12/07 20u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Niet elke Antwerpfan was afgelopen weekend onverdeeld gelukkig met de zitplaats die hij gekregen heeft in de nieuwe tribune 4 van het Bosuilstadion. Vrienden en grote groepen die gevraagd hadden om naast elkaar te zitten, werden opeens gescheiden. “Het gaat om enkele gevallen en die zijn intussen rechtgezet”, reageert de club.
3x Geen finale voor David Goffin in Ultimate Tennis Showdown12/07 20u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: David Goffin (ATP-10) heeft zich zondag in het Franse Nice niet voor de finale van de Ultimate tennis Showdown kunnen plaatsen. De 29-jarige Luikenaar verloor met 15-11, 13-11 en 13-12 van de Griek Stefanos Tsitsipas, die hem zaterdag ook op de laatste speeldag van de groepsfase verslagen had.
3x Hoe was het pannabootcamp op Tisselts kunstgras?12/07 20u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Belgische en internationale topfreestylers Filip Meeus en Martijn Debbaut organiseerden zoals eerder aangekondigd een eerste Freestyle & Panna Bootcamp op het kunstgrasterrein van voetbalclub Sporting Tisselt. “We wilden onze ervaring en passie voor deze sport delen. Deze formule is zo goed meegevallen dat we de volgende maanden op verschillende plekken hetzelfde gaan doen”, zegt Filip Meeus. Er deden een zestigtal kinderen tussen de 7 en 14 jaar jong mee. De jongeren leerden dat het bij freestyle de bedoeling is de voetbal letterlijk hoog te houden en zo allerlei spectaculaire truken uit te halen. Bij pannavoetbal is het juist het tegenovergestelde. De bal laag houden en de bal door de benen van de tegenstander spelen. “Fun en plezier en veel bijgeleerd”, luidt het eensgezind. www.skillskampen.be
3x LIVE CORONA. Jambon over komende Nationale Veiligheidsraad: ‘Mogelijk versoepeling voor evenementensector in september’12/07 20u15 - De Standaard: Wetenschap: Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
3x Geen finale voor David Goffin in Ultimate Tennis Showdown12/07 20u15 - De Standaard: Wetenschap: David Goffin (ATP-10) heeft zich zondag in het Franse Nice niet voor de finale van de Ultimate tennis Showdown kunnen plaatsen. De 29-jarige Luikenaar verloor met 15-11, 13-11 en 13-12 van de Griek Stefanos Tsitsipas, die hem zaterdag ook op de laatste speeldag van de groepsfase verslagen had.

Statistieken

Artikels:
27813
Gelezen:
9423
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven