woensdag 15 juli 2020, week 29


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/07 23u15  Umicore wil huizen omwonenden in twee zones opkopen Het metaalverwerkende bedrijf Umicore in Hoboken stelt zijn omwonenden voor om hun huis te verkopen aan de fabriek. Er wordt gewerkt met twee zones. Umicore en de stad Antwerpen starten volgende week met een werkgroep rond de eventuele verhuis van die omwonenden.
14/07 23u15  STAGEDAGBOEK BEERSCHOT. Noubissi scoort, keepers zien af in zandbak Na Antwerp en KV Mechelen begint de zomerstage ook voor Beerschot. De Mannekes vertoeven van donderdag 9 juli tot en met vrijdag 17 juli in het Duitse Kaiserau. Ook Gazet van Antwerpen is van de partij en houdt u in dit dagboek op de hoogte van alle nieuwtjes op en rond het trainingsveld.
14/07 23u15  Maggie De Block met Antwerps Maggie-masker Geestig tafereel in de commissie Volksgezondheid. Minister Maggie De Block (Open Vld) verscheen op het strijdtoneel met een mondmasker van… zichzelf.
14/07 22u15  Vier jaar cel voor verkrachting escortdame De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 21-jarige Mir S. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf omdat hij een prostituee heeft verkracht in een studio in Merksem. De 19-jarige medeverdachte Sefathullah S. werd vrijgesproken.
14/07 22u15  PS-voorzitter Paul Magnette: “We staan klaar om met N-VA te praten” De PS staat klaar om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette dinsdagavond gezegd op de Franstalige nieuwszender LN24. Wat telt is de inhoud, zei hij.
14/07 22u15  UAntwerpen meet aantal shoppers op Meir en zet druktebarometers online Crowdscan, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, zet druktebarometers online, zodat mensen op voorhand kunnen kijken hoe druk het is op plaatsen waar traditioneel veel volk samenkomt, zoals bijvoorbeeld op de Antwerpse Meir.
14/07 22u15  KV Oostende stelt drie transfers op één dag voor: Duitse jeugdinternational, nieuwe doelman en verdediger van Celtic KV Oostende neemt de Duitse jeugdinternational Frederik Jäkel op huurbasis over van RB Leipzig. De 19-jarige centrale verdediger ondertekende een contract voor twee seizoenen bij de kustploeg, waar hij wordt herenigd met trainer Alexander Blessin. Daarnaast stelde KVO nog twee transfers voor.
14/07 22u15  Het parkeerprobleem van Luchtbal: “‘s morgens denk ik al waar moet ik straks staan” De bewoners van de Luchtbal klagen steen en been over het gebrek aan parkeerplaatsen. Elke keer dat ze thuiskomen, moeten ze minutenlang op zoek naar een parkeerplaats. Als ze er al één vinden. En dat zijn ze grondig beu.
14/07 22u15  Datalek bij Bol.com: gegevens 9.000 verkopers openbaar Webwinkel bol.com kampte enige weken met een datalek waardoor de adressen van zo’n 9.000 particuliere verkopers van boeken en andere tweedehandsspullen tijdelijk voor iedereen zichtbaar waren. Dat bevestigt het bedrijf na eerder berichtgeving door het Nederlandse RTL Nieuws. Het lek is inmiddels gedicht.
14/07 21u15  Thiem-Berrettini en Svitolina-Kvitova zijn de finales op tennistoernooi in Berlijn De 26-jarige Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-3) en de 23-jarige Italiaan Matteo Berrettini (ATP-8) spelen woensdag de finale van het demonstratietoernooi in het Steffi Grafstadion in Berlijn. In de halve finales schakelde Thiem dinsdag het Italiaanse talent Jannik Sinner (ATP-73) met 6-3 en 7-6 (7/5) uit. Berrettini won met 4-6, 6-3 en 10-6 van de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-12).
14/07 21u15  Het coronavuur smeult in Antwerpen, en niemand weet waar te blussen: “We varen blind” Voor de zesde dag op rij stijgt het aantal besmettingen in ons land. Nergens woedt het virus heviger dan in Antwerpen, met (minstens) 95 nieuwe coronapatiënten de afgelopen week. “Dat we eigenlijk niet eens weten waar precies, is een groot probleem. We varen blind”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt het onbegrijpelijk te vinden dat er zo weinig concrete info komt om echt gericht brandhaarden te blussen.
14/07 21u15  Buitenlandse toeristen vinden weg terug naar Antwerpen, maar niet naar Mechelen Terwijl u nadenkt over uw volgende reisbestemming, kunt u de vraag ook omdraaien. Vinden buitenlandse toeristen opnieuw de weg naar onze toeristische trekpleisters? Het bezoekersaantal is nog lang niet wat het gewoonlijk is. Maar sinds reizen terug toegelaten is, komen opvallend veel Duitsers en Nederlanders het Antwerpse stadscentrum bewonderen. In Mechelen lopen er voorlopig nog niet veel buitenlandse toeristen rond. Vlamingen, Walen en Nederlanders vinden wel hun weg naar de Dijlestad.
14/07 21u15  Bekerwinnaar Telenet Giants Antwerp opent EuroCup tegen Krasnodar De EuroCup gaf de kalender van de eerste ronde vrij. Telenet Giants Antwerp opent in poule C op 30 september in het Russische Krasnodar. De eerste thuiswedstrijd is op 6 oktober in de Lotto Arena tegen Andorra. Nog in de poule van zes zitten Virtus Bologna, Lietkabelis en Monaco. De eerste ronde eindigt op 16 december en de top 4 gaat door naar de tweede fase waar in vier groepen van 4 wordt gestreden voor een stek in de kwartfinale.
14/07 20u15  Tegelijkertijd uitrusten op een bankje en cultuur opsnuiven Cultuur op een bankje. Dat is het idee achter podcastproject Het Bankje, een initiatief van Opendoek. Meer dan 100 amateurkunstenaars maakten 20 korte luisterverhalen, en die kan je beluisteren tijdens een wandeling of fietstocht. Want de verhalen, die vind je terug op talloze bankjes in heel wat steden en gemeenten. In een regenachtig Brasschaat werden de verhalen vanmiddag voorgesteld.
14/07 20u15  Boechout ziet fusie met gemeenten in de Zuidrand niet zitten Een betere samenwerking, dat zeker, maar van een echte fusie zijn niet alle gemeenten in de Antwerpse zuidrand overtuigd. De burgemeester van Borsbeek riep gisteren op ATV op om de gemeenten van politiezone MINOS te fuseren. Mortsel en Wijnegem gaan het gesprek alvast niet uit de weg.
Laatste update: dinsdag 14 juli 2020, 23u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/07 23u15  PS niet meer vies van N-VA of staatshervorming Nu abortus tijdelijk weer van de agenda is, begint er wat te bewegen in de federale formatie. PS-voorzitter Paul Magnette maakte dinsdag een grote opening naar N-VA.
14/07 22u15  Rechter weigert ‘nepschikking’ Weinstein Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag een schikkingsvoorstel van voormalig filmproducent Harvey Weinstein verworpen. De vrouwen die zeggen door hem te zijn misbruikt zouden volgens het voorstel 18,9 miljoen dollar krijgen, maar de rechter spreekt van een oneerlijk nepvoorstel.
14/07 22u15  Gehannes met voorschriften voor wie ‘oranje zone’ bezocht Voor wie uit een oranje zone terugkeert, klonk het advies eerst dat quarantaine werd ‘gevraagd’. Dat werd gewijzigd naar ‘waakzaamheid geboden’, om dan toch weer te veranderen in ‘quarantaine gevraagd’.
14/07 22u15  Kanye West ziet af van deelname aan presidentsverkiezingen Kanye West doet toch geen gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten, berichten meerdere Amerikaanse media dinsdag.
14/07 22u15  Magnette ‘wil overwegen’ om toch met N-VA te regeren De PS staat klaar om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering. Het project van de regering moet dan wel afwijken van dat van de vorige ‘Zweedse’ coalitie.
14/07 22u15  Rechter weigert Ghislaine Maxwell, de voormalige compagnon van Epstein, op borgtocht vrij te laten Ghislaine Maxwell, de ex en voormalige medewerkster van Jeffrey Epstein, moet in afwachting van haar proces in de cel blijven. De federale rechter weigert haar op borgtocht vrij te laten. Eerder vandaag pleitte ze nog onschuldig voor handel in minderjarigen en aanzetten tot prostitutie.
14/07 22u15  KV Oostende stelt drie transfers op één dag voor: Duitse jeugdinternational, nieuwe doelman en verdediger van Celtic KV Oostende neemt de Duitse jeugdinternational Frederik Jäkel op huurbasis over van RB Leipzig. De 19-jarige centrale verdediger ondertekende een contract voor twee seizoenen bij de kustploeg, waar hij wordt herenigd met trainer Alexander Blessin. Daarnaast stelde KVO nog twee transfers voor.
14/07 22u15  Dit weekend plaatsje op strand in Oostende? Reserveren vanaf woensdag De stad Oostende zal van 18 tot en met 22 juli het aanmeldingssysteem activeren voor de drie drukste stranden. Dat meldt de stad dinsdag. Het systeem moet ervoor zorgen dat de ’ distancing op deze stranden gegarandeerd wordt. Wie tussen 18 en 22 juli een plekje op de drie stranden wil, kan vanaf woensdag 15 juli gratis reserveren.
14/07 21u15  Thiem-Berrettini en Svitolina-Kvitova zijn de finales op tennistoernooi in Berlijn De 26-jarige Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-3) en de 23-jarige Italiaan Matteo Berrettini (ATP-8) spelen woensdag de finale van het demonstratietoernooi in het Steffi Grafstadion in Berlijn. In de halve finales schakelde Thiem dinsdag het Italiaanse talent Jannik Sinner (ATP-73) met 6-3 en 7-6 (7/5) uit. Berrettini won met 4-6, 6-3 en 10-6 van de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-12).
14/07 21u15  Dit weekend plaatsje op strand in Oostende? Reserveren vanaf morgen De stad Oostende zal van 18 tot en met 22 juli het aanmeldingssysteem activeren voor de drie drukste stranden. Dat meldt de stad dinsdag. Het systeem moet ervoor zorgen dat de ’ distancing op deze stranden gegarandeerd wordt. Wie tussen 18 en 22 juli een plekje op de drie stranden wil, kan vanaf woensdag 15 juli gratis reserveren.
14/07 21u15  LIVE CORONA. Van Damme: ‘Lijkt alsof we de controle weer kwijt zijn’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
14/07 21u15  Ghislaine Maxwell, de voormalige compagnon van Epstein, pleit onschuldig Ghislaine Maxwell, de ex en voormalige medewerkster van Jeffrey Epstein, pleit onschuldig voor handel in minderjarigen en aanzetten tot prostitutie. Ze zei dat tijdens de zitting waar de federale rechter moet beslissen over haar verdere aanhouding.
14/07 21u15  Schrijnende getuigenissen uit woonzorgcentra: ‘Maar meiske, wij zijn niet belangrijk meer’ De woonzorgcentra zijn aan hun lot overgelaten en dat heeft vermijdbare sterfte veroorzaakt. Artsen zonder Grenzen, dat in volle crisis naar de woonzorgcentra trok, is scherp voor het beleid. ‘Ook nu nog ontbreekt het aan daadkracht.’
14/07 20u15  Burger King gebruikt vlees van ‘minder vervuilende’ koeien Burger King wil een meer milieuvriendelijke hamburger produceren. De hamburgerketen kiest daarom voor koeien die een bepaald dieet krijgen, waardoor ze minder methaan produceren.
14/07 20u15  ‘Maar meiske, wij zij niet belangrijk meer’ De woonzorgcentra zijn aan hun lot overgelaten en dat heeft vermijdbare sterfte veroorzaakt. Artsen zonder Grenzen, dat in volle crisis naar de woonzorgcentra trok, is scherp voor het beleid. ‘Ook nu nog ontbreekt het aan daadkracht.’
Laatste update: dinsdag 14 juli 2020, 23u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
15/07 00u15  “Toch iets positief aan die hele Covid-situatie”: schildpadjes hebben de plek van toeristen ingenomen op Thaise stranden Op de stranden van het anders zo populaire Thaise eiland Koh Samui komen kleine schildpadjes uit hun eitjes. Ze moeten wurmen, het is geen...
15/07 00u15  Nieuwe soort bij waargenomen in ons land Een nieuwe soort van wolbij is vrijdag op een braakliggend terrein in de omgeving van het Josaphatpark in Schaarbeek waargenomen, zo heeft de...
14/07 23u15  Burger King doet koeien op dieet om klimaat Restaurantketen Burger King begint met de verkoop van hamburgers afkomstig van koeien die minder methaan uitstoten. Dit door een speciaal dieet in...
14/07 19u15  Onbemande sonde ‘Hoop’ vertrekt deze week naar Mars (en er volgen er in juli nog twee) Donderdag vertrekt een onbemande sonde van de Verenigde Arabische Emiraten richting buurplaneet Mars. De missie vormt het startschot van een...
14/07 19u15  Ook microplastics van het wegverkeer belanden in onze oceanen Microplastics die door het wegvervoer in de lucht worden gekatapulteerd, zouden de oceanen net zo goed kunnen vervuilen als plasticdeeltjes in...
14/07 14u15  File richting Mars: 3 missies moeten komende maand vertrekken of wachten op nieuwe kans in 2022 Domper op de feestvreugde voor de Verenigde Arabische Emiraten: vanmorgen werd de lancering van de eerste (Arabische) Marsmissie met twee dagen...
14/07 13u15  Beloega gespot bij San Diego, op meer dan 4.000 km ‘van huis’: wetenschappers staan paf Voor de kust van San Diego hebben walvisspotters eind juni een beloega gezien. Tot hun grote verbazing, want de witte dolfijn komt daar normaal...
14/07 12u15  Zeldzame rode panda geboren in Beekse Bergen Alweer is er babynieuws uit het Nederlandse safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Begin deze maand werd een rode panda geboren. Dat is...
14/07 11u15  De nieuwe manier van leven: de 15-minutenstad, waar niks nog ver is In Parijs hebben ze ‘la ville du quart d’heure’, in Melbourne de ‘20-minute neighbourhoods’ en in Barcelona de ‘Superblocks’. Nu is het aan...
14/07 10u15  Lancering van eerste Marsreis van Emiraten twee dagen uitgesteld door slecht weer De eerste Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten wordt niet vandaag, maar op zijn vroegst op donderdag gelanceerd. De satelliet al-Amal...
14/07 00u15  Astronomen vinden ‘naakte kern’ van verre reuzenplaneet Voor het eerst hebben astronomen een glimp opgevangen van hoe het er in het binnenste van grote gasplaneten als Jupiter en Saturnus uit moet zien....
14/07 00u15  Nederlandse onderzoekers: “Plasma lijkt herstel opgenomen coronapatiënt niet te versnellen” Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen waarschijnlijk niet tot sneller herstel van coronapatinten die in het...
14/07 00u15  Siberische tijgerin Irina mag blijven leven na dood verzorgster: “Ze heeft zich volkomen natuurlijk gedragen” De Siberische tijgerin Irina, die het afgelopen weekend een dierenverzorgster in de dierentuin van Zrich heeft gedood, blijft in leven. Er is...
14/07 00u15  Lichtende nachtwolken zorgen voor sprookjesachtige hemel boven Vlaanderen Deze nacht zijn er boven Vlaanderen lichtende nachtwolken te zien. Onze fotograaf wist de bijzondere wolken, die enkel tussen eind mei en midden...
13/07 23u15  Type 1 diabetes leidt niet tot verhoogd risico op ziekenhuisopname bij coronabesmetting Niet lle diabetespatinten lopen een verhoogd risico dat een besmetting met Covid-19 bij hen slecht afloopt. Het verhoogd risico is er enkel bij...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
15/07 00u15  Op dit tempo liggen de IC’s in Houston gauw vol De Amerikaanse staat Texas zette twee weken geleden al een rem op de economische bedrijvigheid, maar betaalt desondanks een hoge prijs. Een foto-serie vanuit de IC-afdeling in het United Memorial Medical Center in Houston.
15/07 00u15  O, die smerig ruikende zaligheid Koken doen veel mensen, eten doet iedereen. Marjoleine de Vos over hoe innig proeven en ruiken met elkaar verbonden zijn.
14/07 23u15  Apotheker gaat paracetamol testen De beroepsorganisatie voor apothekers zal Nederlandse paracetamollen onderzoeken op de kankerverwekkende stof PCA.
14/07 23u15  Kamer weet: niet meer morrelen aan moeizaam bereikte pensioenakkoord Minister Koolmees kan zijn ambtenaren die lang begeerde pensioenwet laten schrijven na steun uit de Kamer.
14/07 23u15  De druk op Rutte neemt toe, kan hij dat aan? In de aanloop naar een cruciale EU-top stelt Rutte zich constructiever op. Dat was afgelopen maanden wel anders. Wordt de druk te groot? Of is dit strategie?
14/07 22u15  Nieuwegein verbreekt banden met Poolse stad om lhbt-vrije zone Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) plakte dinsdagochtend een sticker met een regenboogvlag over een van de toegangsborden naar Nieuwegein, waarop de vriendschapsband met Pulawy stond aangeduid.
14/07 22u15  Brazilië ontslaat opnieuw Amazone-wetenschapper De reden voor het ontslag is niet bekendgemaakt.
14/07 22u15  Druk op Rutte neemt toe, kan hij dat aan? In de aanloop naar een cruciale EU-top stelt Rutte zich constructiever op. Dat was afgelopen maanden wel anders. Wordt de druk te groot? Of is dit strategie?
14/07 22u15  ‘We gaan niet een dorp op slot doen’ Regionale of lokale lockdowns zijn „niet uit te sluiten”, zou het Veiligheidsberaad hebben gezegd. Alleen werd er niet bedoeld dat hele gemeenten worden afgesloten.
14/07 22u15  Veevoer moet anders, maar ‘maatwerk ontbreekt’ Veehouders protesteren al weken tegen de veevoermaatregel waardoor ze hun koeien eiwitarm voedsel moeten voeren. Deskundigen zien een te algemene maatregel. „Koeien voeren is een vak.”
14/07 22u15  Forse verhoging van stroppenpotten bij drie grote Amerikaanse banken Grote Amerikaanse banken leggen grote stroppenpotten aan, anticiperend op een verdere neergang van de economie.
14/07 22u15  Dior 'Dior heeft afgelopen week zelfs een prachtige film over hun herfstcollectie online gezet', vertelde het achternichtje van Ellen Deckwitz. 'Tien minuten staarde ik met open mond naar iets dat zich nog het best laat omschrijven als de Efteling aan de steroïden.'
14/07 21u15  Twaalf doden bij gevechten tussen Azerbeidzjan en Armenië Dinsdag is de derde opeenvolgende dag dat Azerbeidzjan en Armenië, die in de jaren 90 een oorlog uitvochten over de onafhankelijke republiek Nagorno-Karabach, met elkaar botsen.
14/07 21u15  Europese Commissie ziet overname GrandVision niet zomaar zitten Wil de miljardenovername van het Nederlandse optiekconcern doorgaan, dan moeten mogelijk winkels worden verkocht.
14/07 21u15  Komt er na de coronacrisis een massale burnout? Japke-d. Bouma schreef vorige week over haar vermoeidheid die ze niet goed kon verklaren. Veel lezers herkenden zich daarin. 'Ik vraag me al een tijdje af: ligt er een massale corona-burnout op de loer?'
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
15/07 00u15  WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
15/07 00u15  Kant-en-klare satésaus bevat te veel suiker en zout De meeste kant-en-klare satésauzen bevatten veel suiker. Dat constateert de Consumentenbond die zeventien verschillende producten vergeleek. Tien van de sauzen krijgen een onvoldoende voor suiker, vier bevatten te veel zout.
14/07 13u15  Weerstand tegen corona snel weg Mensen die het coronavirus hebben gehad, zijn binnen enkele maanden hun immuniteit voor de ziekte weer kwijt. Dat concluderen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat het virus mensen jaar na jaar opnieuw kan infecteren. Net als een verkoudheid.
12/07 00u15  Tientallen dwarslaesies na gebruik van lachgas Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN). Dat meldt RTL Nieuws donderdag.
12/07 00u15  Erasmus MC onderzoekt effect van coronavirus op hart en longen Het Erasmus MC onderzoekt welke effecten het coronavirus op hart en longen heeft. Bij mensen die hersteld zijn van het virus, is vaak restschade te zien en blijven de longen aangetast.
12/07 00u15  Zorgpersoneel krijgt coronabonus van 1000 euro Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige belastingvrije bonus van 1000 euro vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. 'Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien', aldus minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport.
11/07 00u15  NVWA waarschuwt voor SARM’s De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
11/07 00u15  Eerste coronamedicijn remdesivir goedgekeurd Remdesivir is als eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Hierdoor mag deze virusremmer, zodra de Europese Commissie dit advies overneemt, binnen de EU voorgeschreven worden aan coronapatiënten die er ernstig aan toe zijn. Dit maakt het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vandaag bekend.
10/07 11u15  Waar lopen Nederlanders corona op? Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM, schrijft de Volkskrant vrijdag.
10/07 00u15  RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.
08/07 00u15  Let op met trainen: 'Overbelasting ligt op de loer' Vanaf 1 juli mogen de sportscholen weer hun deuren openen. Krachtsporters doen er alleen wel verstandig aan hun trainingen voorzichtig te hervatten om blessures te voorkomen. Daarvoor waarschuwt Willem-Paul Wiertz, specialist topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede in de Telegraaf.
Laatste update: vandaag om 0u15

Scientias

Verbergen Tonen

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
15/07 00u15  Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurt De Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
15/07 00u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, risico onbekend Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
14/07 09u15  Verenigde Arabische Emiraten stellen Marsmissie uit vanwege slecht weer De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de eerste Marsmissie van het land dinsdag uitgesteld. De weersomstandigheden in Japan zouden niet geschikt zijn voor een raketlancering.
12/07 00u15  Nomaden langs Zijderoute hielden mogelijk katten, maar zonder bekend doel Nomaden die ruim duizend jaar geleden kuddes vee hielden langs de Zijderoute, hielden mogelijk katten als gezelschapsdieren. Dit is uniek, stellen de wetenschappers in het vakblad Scientific Reports, omdat deze specifieke nomadenstammen eigenlijk alleen dieren hielden die voor hen een praktisch nut hadden.
12/07 00u15  Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
12/07 00u15  Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
11/07 23u15  Komkommer en kwel: kunnen planten pijn voelen? Veel vegetariërs eten geen vlees omdat ze dierenleed willen voorkomen. Ze zetten wel hun tanden in een wortel. Maar zou die wortel geen pijn kunnen lijden?
11/07 23u15  Voorganger van dinosaurussen paste in je handpalm Archeologen hebben op het Afrikaanse eiland Madagascar een voorouder van de dino's ontdekt die niet groter was dan 10 centimeter. De onderzoekers uit de Verenigde Staten en Madagascar beschrijven hun vondst in Proceedings of the National Academy of Sciences.
11/07 23u15  Drie landen willen in juli een missie naar Mars lanceren In de maand juli willen zowel China, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten (VS) missies naar Mars sturen. De VAE is het eerste aan de beurt: het land wil dinsdag 14 juli opstijgen naar de rode planeet. China wil tussen 20 en 25 juli vertrekken en de eerste lanceermogelijkheid voor de VS is gepland op 30 juli.
11/07 00u15  Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'? Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
09/07 00u15  Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
08/07 19u15  Historici gaan op zoek naar resten Van Oldenbarnevelt onder Binnenhof Het kabinet heeft woensdag besloten om onderzoek te laten doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag waar mogelijk nog resten van historisch staatsman Johan van Oldenbarnevelt liggen. Op de plek van de Hofkapel is nu de Eerste Kamer gevestigd.
08/07 10u15  NUcheckt: Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccin NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat er resten van geaborteerde embryo's zitten in de coronavaccins die nu worden ontwikkeld. Dit blijkt onjuist.
08/07 00u15  Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
Laatste update: vandaag om 0u15Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

1x Op dit tempo liggen de IC’s in Houston gauw vol15/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Amerikaanse staat Texas zette twee weken geleden al een rem op de economische bedrijvigheid, maar betaalt desondanks een hoge prijs. Een foto-serie vanuit de IC-afdeling in het United Memorial Medical Center in Houston.
1x O, die smerig ruikende zaligheid15/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Koken doen veel mensen, eten doet iedereen. Marjoleine de Vos over hoe innig proeven en ruiken met elkaar verbonden zijn.
1x “Toch iets positief aan die hele Covid-situatie”: schildpadjes hebben de plek van toeristen ingenomen op Thaise stranden15/07 00u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Op de stranden van het anders zo populaire Thaise eiland Koh Samui komen kleine schildpadjes uit hun eitjes. Ze moeten wurmen, het is geen...
1x Nieuwe soort bij waargenomen in ons land15/07 00u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een nieuwe soort van wolbij is vrijdag op een braakliggend terrein in de omgeving van het Josaphatpark in Schaarbeek waargenomen, zo heeft de...
1x WHO onderzoekt rol aerosolen bij verspreiding coronavirus15/07 00u15 - GezondheidsNet: De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, oftewel hele kleine druppeltjes in de lucht. Dit na een oproep van 239 wetenschappers in een open brief dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verspreiding van het coronavirus via die kleine luchtdeeltjes in de lucht.
1x Kant-en-klare satésaus bevat te veel suiker en zout15/07 00u15 - GezondheidsNet: De meeste kant-en-klare satésauzen bevatten veel suiker. Dat constateert de Consumentenbond die zeventien verschillende producten vergeleek. Tien van de sauzen krijgen een onvoldoende voor suiker, vier bevatten te veel zout.
1x Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurt15/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: De Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
1x RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, risico onbekend15/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
1x Maggie De Block met Antwerps Maggie-masker14/07 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Geestig tafereel in de commissie Volksgezondheid. Minister Maggie De Block (Open Vld) verscheen op het strijdtoneel met een mondmasker van… zichzelf.
1x Boechout ziet fusie met gemeenten in de Zuidrand niet zitten14/07 20u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een betere samenwerking, dat zeker, maar van een echte fusie zijn niet alle gemeenten in de Antwerpse zuidrand overtuigd. De burgemeester van Borsbeek riep gisteren op ATV op om de gemeenten van politiezone MINOS te fuseren. Mortsel en Wijnegem gaan het gesprek alvast niet uit de weg.

Statistieken

Artikels:
25441
Gelezen:
450
Aantal lezers nu:
32


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven