vrijdag 28 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/01 00u15  OVERZICHT. Deze coronamaatregelen gelden vanaf vandaag Het Koninklijk Besluit met daarin de coronamaatregelen die het Overlegcomité afgelopen vrijdag nam, is donderdag gepubliceerd in het Staatsblad. De bewuste maatregelen treden bijgevolg morgen in werking, en zullen al zeker gelden tot en met 27 april. Een overzicht.
27/01 23u15  Handelaars blijven bereikbaar Openbare werken zijn vaak onvermijdelijk en zorgen voor tijdelijke kopzorgen. Aan de Lepelhoekstraat in Sint-Niklaas is het in dat opzicht een goede zaak dat er een bord ‘handelaars bereikbaar’ is geplaatst. 
27/01 23u15  Geen goals in topper Club Brugge - Union: kloof blijft negen punten, leider is morele winnaar Wie stopt Union? Genk niet en ook Club Brugge niet. Blauw-zwart werd in eigen huis bijwijlen overklast en moest Simon Mignolet op beide knieën danken. De doelman zorgde ervoor dat de achterstand op de leider uit Brussel ‘maar’ negen punten blijft.
27/01 22u15  Burgemeester Peer geschokt na steekpartij met 12-jarige: “Dit heeft een mentale weerslag op het korps en op ons allemaal” Burgemeester Steven Matheï (CD&V) van Peer reageerde donderdag geschokt op de gebeurtenissen aan de Collegelaan in Peer, waar een twaalfjarige jongen een wijkinspecteur van politiezone Kempenland neerstak.
27/01 22u15  “Gigantisch project”: nieuwe fabriek in Antwerpse haven gaat huiselijk afvalwater zuiveren om aan industrie te leveren Wordt zomerse waterschaarste in de toekomst minder snel een probleem? Een nieuwe fabriek in de Antwerpse haven, ‘Waterkracht’, gaat 20 miljard liter afvalwater van talloze Antwerpenaars zuiveren en aan de industrie leveren als proceswater. Dat lijkt ook voor de scheepvaart op het Albertkanaal een zegen.
27/01 22u15  Vijf onaangekondigde inspecties uitgevoerd in rusthuizen van Orpea in Wallonië Donderdag zijn in Wallonië onaangekondigde inspecties uitgevoerd in vijf rusthuizen van de Franse privégroep Orpea. De inspecties kwamen er naar aanleiding van onthullingen in het boek ‘Les fossoyeurs’, dat misbruik in de vestigingen van deze groep in Frankrijk aan de kaak stelt.
27/01 22u15  Nafi Thiam slaat hele indoorseizoen over Nafi Thiam slaat het hele indoorseizoen over. Dat bevestigde haar coach Roger Lespagnard aan Belga. Bij het management van Thiam houden ze wel nog een slag om de arm.
27/01 22u15  Schokkende beelden tonen moment dat 12-jarige wijkagent neersteekt en wegloopt in Peer Er zijn beelden opgedoken van de steekpartij in het Limburgse Peer. In de buurt van het Agnetencollege werd donderdagnamiddag een wijkagent die het verkeer stond te regelen, neergestoken. De dader is een 12-jarige jongen. Samen met zijn broer (17) en moeder is hij gearresteerd.
27/01 21u15  Choquerende beelden tonen moment dat 12-jarige wijkagent neersteekt en wegloopt in Peer Er zijn beelden opgedoken van de steekpartij in het Limburgse Peer. In de buurt van het Agnetencollege werd donderdagnamiddag een wijkagent die het verkeer stond te regelen, neergestoken. De dader is een 12-jarige jongen. Samen met zijn broer (17) en moeder is hij gearresteerd.
27/01 21u15  Inwoners denken mee over aanleg fietsostrade De mobiliteitsdienst van het lokaal bestuur van Beerse nodigt alle inwoners uit op een infosessie over de aanleg van een fietsostrade langs het kanaal.
27/01 21u15  Orpea België neemt afstand van berichtgeving over wantoestanden in rusthuizen Frankrijk Rusthuisuitbater Orpea in België heeft een brief gestuurd naar alle bewoners en hun families. Aanleiding is de publicatie van een boek in Frankrijk waarin de rusthuisuitbater in opspraak komt. In de brief beklemtoont de rusthuisuitbater dat de berichtgeving niets te maken heeft met Orpea in België.
27/01 21u15  Drie dagen na Egan Bernal belandt ook ploegmaat na val op training in hetzelfde ziekenhuis De Colombiaan Brandon Rivera (25) kwam op stage met zijn team INEOS Grenadiers ten val in zijn thuisland. Hij brak zijn linkerarm en mogelijk ook zijn sleutelbeen.
27/01 21u15  Hoe Paul Stoffels (ex-topman van Janssen Pharma) het Mechelse biotechbedrijf Galapagos forse boost op beurs geeft Kempenaar Paul Stoffels (59) wordt vanaf 1 april de nieuwe algemeen directeur van het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos. Dat nieuws leidde meteen tot een groot feest bij beleggers. De koers van het aandeel steeg in een dag tijd van 47 naar 57 euro. De grootste troeven van de ex-topman van Johnson & Johnson? “Zijn netwerk en zijn bescheidenheid.”
27/01 21u15  Hoge Rielen staat weer open voor WinterWarm Het winterfestival WinterWarm op de Hoge Rielen in Lichtaart (Kasterlee) van woensdag 2 februari tot en met zondag 6 februari gaat zeker door. De bezoekers kunnen genieten van een mix van theater, muziek, circus en natuurbeleving. De geplande bosrave kan door de coronamaatregelen niet doorgaan.
27/01 21u15  Ierse wielerkampioene Imogen Cotter ontsnapt aan de dood na trainingsongeval in Spanje De Ierse Imogen Cotter (28), die dit seizoen rijdt voor Plantur-Pura, de vrouwenploeg van de broers Roodhoodt werd op training in het Spaanse Girona omver gereden door een wagen. Ze brak haar knieschijf en spaakbeen.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/01 00u15  VUB stopt samenwerking met professor na meldingen van grensoverschrijdend gedrag De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft besloten om de samenwerking met een van haar medewerkers stop te zetten na verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de VUB bevestigd. Volgens onze informatie gaat het om een prof en is er sprake van drie slachtoffers.
27/01 23u15  S.G. krijgt 25 jaar cel voor doodslag 23-jarige sekswerker Eunice Osayande Donderdag kreeg S.G. 25 jaar cel voor doodslag in de zaak-Eunice Osayande in het Brusselse hof van assisen. Eerder op de dag werd hij al schuldig bevonden. Osayande werd in 2018 doodgestoken terwijl ze in de buurt werd uitgebuit als sekswerker.
27/01 23u15  Club Brugge mag Mignolet dankbaar zijn tegen sterk Union Club Brugge liet na een statement te maken tegen Union. Sterker: het mocht doelman Simon Mignolet danken dat het nog een punt redde tegen de nieuwe titelfavoriet.
27/01 23u15  Coronablog | Wetenschappers uiten bezorgdheid over uitnodiging Geert Vanden Bossche in parlement Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/01 22u15  ‘Urbi et Orbi’ moet het op Pasen voortaan zonder Nederlandse bloemen stellen De Nederlandse bloemist die op Pasen het Roomse Sint-Pietersplein versiert, stopt er noodgedwongen mee. Twee jaar annulaties door corona heeft de sponsors doen afhaken.
27/01 22u15  12-jarige leerling steekt agent neer die aan zijn school het verkeer regelt In het Limburgse Peer heeft een 12-jarige jongen een wijkagent (41) neergestoken na een discussie. De dader is samen met zijn broer en moeder gearresteerd.
27/01 21u15  Alle hoop op de minitaxshift om Vivaldi-gezicht te redden Terwijl de gesprekken over een nieuw pakket energiemaatregelen nog helemaal in het slop zaten, is er wel hoop om morgen eindelijk de knoop door te hakken over de minitaxshift.
27/01 21u15  Oekraïneblog | Biden en Zelenski hielden ‘onderhoudstelefoontje’ Volg hier alle recente ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
27/01 20u15  VUB stopt samenwerking met medewerker na meldingen van grensoverschrijdend gedrag De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft besloten om de samenwerking met een van haar medewerkers stop te zetten na verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de VUB bevestigd.
27/01 20u15  Sien en Thomas stoppen als Ketnetwrapper Sien Wynants en Thomas Van Achteren stoppen als Ketnetwrapper. De kinderzender gaat opnieuw in een televisieprogramma op zoek naar hun opvolgers.
27/01 20u15  Vooruit wil speculanten uit de woningmarkt duwen: ‘Wie huis koopt, zou er moeten gaan wonen.’ Met een zogenaamde opkoopbescherming willen de Vlaamse socialisten burgemeesters toelaten om woningen in hun gemeenten alleen te verkopen aan wie er ook echt gaat wonen. Vlaams Minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), is niet onder de indruk.
27/01 19u15  Ovam beschuldigt eigen minister Demir van leugens in PFOS-commissie: ‘Verklaringen zonder enige feitelijke grondslag’ De moeizame relatie tussen minister Zuhal Demir en afvalstoffenmaatschappij Ovam is ontaardt in een open oorlog. Ovam beschuldigt de minister van leugens tijdens haar passage in de PFOS-onderzoekscommissie. ‘Amusant, moest het niet zo droevig zijn’, reageert Demir.
27/01 19u15  Ignace Van der Brempt wil niet tegen Union spelen met Club Brugge en aast op transfer naar Salzburg Ignace Van der Brempt (19), jeugdproduct bij Club Brugge, weigert vanavond te spelen tegen Union omdat hij op het punt staat een contract te tekenen bij Salzburg.
27/01 19u15  S.G. schuldig aan doodslag 23-jarige sekswerker Eunice Osayande Verdachte S.G. is donderdag schuldig bevonden aan doodslag in de zaak-Eunice Osayande in het Brusselse hof van assisen. Osayande werd in 2018 doodgestoken terwijl ze in de buurt werd uitgebuit als sekswerker.
27/01 19u15  Dave De Kock mogelijk tegen eind februari in België Dave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt op 8 februari voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die zal oordelen over zijn overlevering.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
27/01 19u15  Chinese recordhouder in de ruimte is een vrouw De Chinese taikonaute Wang Yaping heeft het cumulatieve verblijfsrecord van haar land in de ruimte op haar naam gezet. Dat meldt het officiële persbureau Xinhua vandaag.
27/01 18u15  Cruise- en containerrederij MSC past vaarroutes aan om niet op bedreigde potvissen te botsen Om potvissen te beschermen heeft container- en cruiserederij Mediterranean Shipping Company (MSC) de routes van haar vrachtschepen langs de westkust van Griekenland aangepast. Volgens het concern kunnen zo eventuele aanvaringen, die vaak fataal zijn voor de dieren, worden voorkomen.
27/01 14u15  Geamputeerde kikkerpoot groeit weer aan dankzij geneesmiddelencocktail: nog niet meteen voor de mens, maar “belangrijke eerste stap” Wetenschappers zijn erin geslaagd een geamputeerde achterpoot van een kikker weer te laten aangroeien na een korte behandeling met een geneesmiddelencocktail. Het geslaagde experiment wordt als baanbrekend beschouwd in de regeneratieve geneeskunde, die zich bezig houdt met het vermogen van het lichaam om weefsel en cellen te herstellen. De toepassing voor de mens is nog niet voor morgen, maar expert Bob Lanza noemt het “een belangrijke eerste stap”.
27/01 14u15  Greenpeace waarschuwt opnieuw voor tikkende tijdbom: “Haal oude olietanker voor kust Jemen snel leeg om één van grootste olierampen ooit te voorkomen” De Verenigde Naties en andere partijen moeten de beruchte oude olietanker die ligt te verkommeren voor de kust van Jemen zo snel mogelijk leeghalen om 'een van de grootste olierampen in de geschiedenis' te voorkomen. Dat stelt Greenpeace in een donderdag gepubliceerd reddingsplan.
27/01 13u15  Duidelijkheid over ziekenhuiscijfers: 336 opnames per dag zijn wel degelijk dóór Covid-19 Hoeveel nieuwe coronapatiënten belanden in de Belgische ziekenhuizen omdat ze echt een covidinfectie hebben? En hoeveel omdat ze om een andere reden worden opgenomen en ‘toevallig’ besmet blijken? De kwestie blijft voor verwarring zorgen.
27/01 12u15  “Spookachtig” ruimteobject zendt om de 18 minuten radiosignalen uit Een Australische astronoom is bij het in kaart brengen van radiogolven in het heelal op een hemellichaam gebotst dat drie keer per uur enorme energiegolven uitstootte. Wetenschappers hadden zoiets nog nooit gezien. Nature publiceerde gisteren een studie over de verrassende ontdekking, die voorlopig een mysterie blijft.
27/01 12u15  Woede over enorme ontploffing voor Nederlandse kust door opruimen WOII-bom: “Juist nu er meer bruinvissen zich dichter voor de kust bevinden” In Nederland is woede ontstaan over de gecontroleerde ontploffing van een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Zandvoort. De explosie zorgde voor een enorme knal en trillingen die tot kilometers ver gevoeld werden. Milieuorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen ín de Noordzee. “De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor walvissen en zeker voor bruinvissen”, klinkt het.
27/01 11u15  Renault, Nissan en Mitsubishi investeren 23 miljard euro in elektrische auto's Renault, Nissan en Mitsubishi Motors zullen de komende vijf jaar 23 miljard euro investeren in de elektrificatie van hun voertuigen. Tegen 2030 willen ze 35 nieuwe elektrische modellen op de markt brengen.
27/01 09u15  Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Duiven genoeg als prooi” Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt?
27/01 06u15  Eerst veel wolken met soms lichte regen, maar in de namiddag volgen opklaringen Vandaag/donderdag trekt een zwakke regenzone over het land, met eerst veel wolken en soms lichte regen. In de namiddag wordt het droger, met enkele opklaringen. We halen maximum 9 graden, meldt het KMI.
27/01 05u15  Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Hun lievelingskostje is duif en zo zitten er véél in de stad” Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt?
27/01 00u15  Kosmonauten ISS maken eerste ruimtewandeling van het jaar Twee Russische kosmonauten zijn woensdag uit het Internationaal Ruimtestation (ISS) gezweefd om de jongste twee modules van de spacemeccano verder uit te rusten, zo was op NASA TV te zien.
27/01 00u15  Reuzenasteroïde raasde voorbij onze aarde Rond 22.50 uur vanavond is een reusachtige asteroïde onze planeet voorbijgesneld. Het gaat om planetoïde 7482, genaamd ‘1994 PC1’, die 1,052 kilometer groot is. Dat is groter dan ’s werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa in Dubai, dat 830 meter meet. NASA verzekerde vooraf dat de asteroïde geen gevaar voor onze planeet vormt.
26/01 21u15  Schatkaart toont waar meteorieten kunnen liggen in Antarctica Een Belgisch-Nederlands wetenschappelijk team met onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft voor het eerst een 'schatkaart' ontwikkeld die onthult waar in Antarctica meteorieten kunnen worden gevonden. Naar schatting zijn er 300.000 meteorieten aanwezig aan het oppervlak van de ijskap.
26/01 15u15  Kankeronderzoeker test hittetherapie nadat hij zijn moeder verloor aan pancreaskanker: “Zij zou dit prachtig gevonden hebben” In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX klinische studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden zou tumoren doen krimpen. Een eerste doelgroep zullen patiënten met pancreaskanker zijn, want CEO John-Paul Bogers (57) zag er zijn moeder aan sterven. “Op een half jaar tijd was ze weg. Dat moét beter kunnen.”
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 19u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Bereken meer dan besmettingen — en nog twee ideeën voor een bredere coronastrategie Academici willen veel meer onderzoekers betrekken bij de bestrijding van corona. „We krijgen nog steeds geen details van hoe de voorspellingen van het RIVM tot stand komen.”
28/01 00u15  Satellietbeelden tonen de schade op Tonga Op Tonga ligt een dikke laag van as, nadat er afgelopen weekeinde en tsunami plaatsvond, die werd veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting.
27/01 23u15  'De handel in stikstofrechten door gemeenten en provincies is schadelijk voor de natuur' Overheden gebruiken de stikstofrechten van gesloten bedrijven voor hun bouwprojecten, terwijl dit vermoedelijk niet mag.
27/01 23u15  Kamer koerst snel af op afschaffen van de bedenktijd voor abortus Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt te kiezen voor afschaffing van de verplichte bedenktijd bij abortus.
27/01 23u15  Wat je allemaal kunt doen met stikstofrechten van bedrijven die zijn gestopt Met legale, maar omstreden oplossingen creëren overheden ruimte om ondanks de stikstofuitspraak van drie jaar terug alsnog te kunnen bouwen. Soms leidt dat juist tot méér uitstoot.
27/01 23u15  Ook de asielzoekers voelen zich na de incidenten niet veilig in Budel In Budel geldt na zes ernstige geweldsincidenten in en rondom het asielzoekerscentrum een noodverordening. Dorpsbewoners zien maar één uitweg: sluiting.
27/01 23u15  De IC's liggen niet meer overvol, maar ziekenhuizen zijn nog niet zonder zorgen Patiënten met de Omikronvariant zijn vaak minder ziek, zien de ziekenhuizen. Verzuim onder het personeel is wel een zorg.
27/01 22u15  Na een leven in de misdaad is de eis tegen Greg R.: levenslang Hij is een van de vijf verdachten die deel zouden uitmaken van een criminele organisatie die gespecialiseerd is in „moord op bestelling”.
27/01 22u15  Padel is niet alleen populair onder Randstedelijke sporters. Ook investeerders springen op de racketsport Racketsport padel lijkt de nieuwe rage in Nederland. Naast hippe sporters trekt het ook investeerders. Door het hele land verschijnen er banen.
27/01 22u15  Qmusic-programma ‘Mattie en Marieke’ wint Gouden RadioRing 2021 De radioshow van dj’s Mattie Valk en Marieke Elsinga kreeg de meeste stemmen van het publiek. Annemieke Schollaardt en Bram Krikke wonnen de Zilveren RadioSterren voor beste vrouwelijke en mannelijke presentator.
27/01 22u15  Guur beursklimaat houdt WeTransfer tegen, mogelijk latere poging of andere opties WeTransfer trekt op het allerlaatste moment de beursgang in. De ambities lijken te hoog gegrepen nu veel techaandelen dalen.
27/01 22u15  Nederland krijgt zo'n 1,3 miljard euro minder steun uit Europees coronaherstelfonds Verder in dit blog: Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftesten en NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers.
27/01 21u15  Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftesten Verder in dit blog: NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers en EMA keurt thuisbehandeling met coronapil Pfizer goed.
27/01 19u15  Max Moszkowicz sr. wilde zijn leven lang de allerbeste zijn Max Moszkowicz sr. (95) was de nestor van de Nederlandse strafpleiters. Hij werkte zijn hele leven om het oorlogstrauma uit zijn jeugd te verdringen. Donderdag overleed hij.
27/01 19u15  Landbouwministerie strijdt met Brussel over terugbetaling onterechte subsidies Een collectief van tomatentelers heeft tussen 2010 en 2012 volgens de Europese Commissie miljoenenfraude gepleegd met EU-subsidies. Brussel eist het bedrag terug.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
28/01 00u15  GGD: 'Haal geen boosterprik over de grens' Haal geen boosterprik over de grens, is het advies van de GGD. Dit kan namelijk problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
28/01 00u15  EMA: coronavaccin Pfizer geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig en geschikt voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Dat oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag.
26/01 00u15  Een op de tien Nederlanders vergeet medische kosten te declareren Een op de tien Nederlanders vergeet weleens medische kosten te declareren waarvoor ze aanvullend verzekerd zijn. Het gemiddelde bedrag dat zij lieten liggen bedraagt 330,14 euro. Tandartsrekeningen werden het vaakst vergeten, maar liefst 55 procent van de Nederlanders met een aanvullende tandartsverzekering vergat weleens een declaratie.
26/01 00u15  Coronavirus kan tinnitus en duizeligheid veroorzaken Het coronavirus kan het oor infecteren en zo slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid veroorzaken, blijkt uit onderzoek van het MIT en van het Massachusetts Eye and Ear instituut.
25/01 13u15  Driekwart van coronapatiënten heeft een jaar na IC-opname nog klachten Driekwart van de patiënten die met COVID-19 op de intensive care hebben gelegen, ervaart een jaar later nog altijd klachten. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder leiding van het Radboudumc.
25/01 00u15  Ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes Bij zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus, kan in zeldzame gevallen een ontsteking ontstaan in de placenta. Dit bleek eerder dit jaar al uit onderzoek van het Erasmus MC. Nu blijkt dat er dertien onverklaarbare doodgeboortes toe te schrijven zijn aan een met het coronavirus besmette placenta, meldt de Volkskrant maandag.
24/01 00u15  Viagra verkleint mogelijk kans op Alzheimer De impotentiepil Viagra verkleint mogelijk de kans op de ziekte van Alzheimer. Amerikaanse onderzoekers die de effecten van het medicijn op het brein bestudeerden hebben dit ontdekt.
23/01 00u15  In Nederland is nu reanimatie binnen zes minuten mogelijk In heel ons land kan nu binnen zes minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Dit komt door een toename van het aantal burgerhulpverleners en AED’s, meldt de Hartstichting in samenwerking met HartslagNu. Vandaag vieren zij de mijlpaal, waarbij ook koning Willem-Alexander aanwezig is.
23/01 00u15  Wereldwijd tekort aan ontstekingsremmers voor reuma door corona Door de coronapandemie dreigt er een groot tekort te ontstaan aan specifieke ontstekingsremmers voor ernstige vormen van reuma. Dit kan stress opleveren voor reumapatiënten. Dat meldt de NOS zondag.
22/01 00u15  Vijfde coronavaccin Novavax goedgekeurd Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag het 'klassiek' coronavaccin Nuvaxovid van de Amerikaanse fabrikant Novavax onder voorwaarden goedgekeurd. Het is het vijfde vaccin tegen het coronavirus dat nu ook gebruikt mag worden in Europa.
22/01 00u15  Nederlanders geven eigen fitheid 7- Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 6.8 voor de mate waarin ze zich fit voelen. Maar zeker driekwart van hen zou graag fitter willen zijn, om zo lang mogelijk gezond te blijven en meer energie te hebben. Toch zitten zeven op de tien mensen in de herfst en winterperiode vaker ‘s avonds op de bank dan dat ze in beweging zijn. Omdat een gezonde leefstijl juist in deze coronaperiode zo belangrijk is, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne 'Fit op jouw manier' opgezet.
Laatste update: vandaag om 0u15

Scientias

Verbergen Tonen

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
28/01 00u15  Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.
28/01 00u15  Wetenschappers denken het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevonden Wetenschappers hebben mogelijk een 890 miljoen jaar oud fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt te zijn, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.
27/01 00u15  Video | Wetenschappers maken koeien zindelijk in strijd tegen stikstofprobleem Duitse diergedragswetenschappers zijn erin geslaagd om elf Holstein-Friesian-kalveren zindelijk te maken. De koeien werd geleerd te urineren op de gewenste plek door ze te belonen met een zoete lekkernij. Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of de koeien ook zindelijk blijven.
27/01 00u15  Wetenschappers ontdekken bij toeval noordelijkste eiland ter wereld Wetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het noordelijkste stukje land ter wereld is, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.
27/01 00u15  Pittige pepers en hete hapjes: waarom mensen spicy eten zo lekker vinden Wat maakt ons mens? Filosofen hebben vaak gezocht naar het antwoord op die vraag. Is het taal? Ratio? Cultuur? Volgens psycholoog Paul Bloom is het iets heel anders; namelijk onze liefde voor hete pepers. 'De mens is namelijk de enige diersoort die daarvan houdt.'
27/01 00u15  Botten van mogelijk onbekende mensensoort ontdekt in Israël Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in Science. De wetenschappers spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang.
27/01 00u15  Enorme vis die al sinds prehistorie bestaat kan 100 worden en is 5 jaar zwanger De coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie in wateren van de wereld zwemt, kan honderd jaar worden. Een zwangerschap bij de prehistorische vis kan liefst vijf jaar duren, schrijft persbureau AP donderdagavond op basis van een nieuwe studie.
27/01 00u15  Video | NASA gewaarschuwd: zo verovert China de ruimte Nog geen achttien jaar na de lancering van het eerste bemande Chinese ruimtevaartuig, is het land een van de grootmachten in de ruimte. En China heeft grootse plannen voor de ruimtevaart de komende jaren.
27/01 00u15  China lanceert succesvol drie taikonauten naar eigen ruimtestation China heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.
26/01 00u15  Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
26/01 00u15  Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
25/01 00u15  Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
25/01 00u15  Nobelprijs voor Natuurkunde naar twee onderzoeken die prijzengeld delen De Nobelprijs voor Natuurkunde is toegekend aan drie wetenschappers, die het prijzengeld van ongeveer 1 miljoen euro zullen delen.
25/01 00u15  Acht ziekenhuizen gaan medisch afval recyclen om CO2-uitstoot te verlagen Acht Nederlandse ziekenhuizen gaan per 1 oktober medisch afval uit operatiekamers recyclen. Ze smelten het om en maken er nieuwe medische hulpmiddelen van. Dat kan de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 1 procent reduceren, zegt de Technische Universiteit Delft (TU Delft) tegen NU.nl.
25/01 00u15  Transgender personen lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden Mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, lopen gemiddeld dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden, schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek van het Amsterdam UMC. Dat is niet alleen terug te voeren op een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, hiv-gerelateerde ziekten en longkanker maar ook niet-natuurlijke doodsoorzaken als zelfdoding, blijkt uit het onderzoek.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x Bereken meer dan besmettingen — en nog twee ideeën voor een bredere coronastrategie28/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Academici willen veel meer onderzoekers betrekken bij de bestrijding van corona. „We krijgen nog steeds geen details van hoe de voorspellingen van het RIVM tot stand komen.”
3x Satellietbeelden tonen de schade op Tonga28/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op Tonga ligt een dikke laag van as, nadat er afgelopen weekeinde en tsunami plaatsvond, die werd veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting.
3x OVERZICHT. Deze coronamaatregelen gelden vanaf vandaag28/01 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Koninklijk Besluit met daarin de coronamaatregelen die het Overlegcomité afgelopen vrijdag nam, is donderdag gepubliceerd in het Staatsblad. De bewuste maatregelen treden bijgevolg morgen in werking, en zullen al zeker gelden tot en met 27 april. Een overzicht.
3x GGD: 'Haal geen boosterprik over de grens'28/01 00u15 - GezondheidsNet: Haal geen boosterprik over de grens, is het advies van de GGD. Dit kan namelijk problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
3x EMA: coronavaccin Pfizer geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar28/01 00u15 - GezondheidsNet: Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig en geschikt voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Dat oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag.
3x VUB stopt samenwerking met professor na meldingen van grensoverschrijdend gedrag28/01 00u15 - De Standaard: Wetenschap: De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft besloten om de samenwerking met een van haar medewerkers stop te zetten na verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de VUB bevestigd. Volgens onze informatie gaat het om een prof en is er sprake van drie slachtoffers.
3x Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter28/01 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.
3x Wetenschappers denken het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevonden28/01 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben mogelijk een 890 miljoen jaar oud fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt te zijn, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.
1x 'De handel in stikstofrechten door gemeenten en provincies is schadelijk voor de natuur'27/01 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Overheden gebruiken de stikstofrechten van gesloten bedrijven voor hun bouwprojecten, terwijl dit vermoedelijk niet mag.
1x Kamer koerst snel af op afschaffen van de bedenktijd voor abortus27/01 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt te kiezen voor afschaffing van de verplichte bedenktijd bij abortus.

Statistieken

Artikels:
32489
Gelezen:
277
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2022 Naar boven